Herpes

Geri · 22150

Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
: 04 Maj 2006, 12:30:33
Ojla!

Sicer sama nimam izkušenj s to boleznijo (upam da niti ne bom) sem se pa nedavno pogovarjala s kolegico (vzrediteljica) iz Namčije. Ima kar nekaj plemenjakov, ki razmeroma veliko parijo in je rekla da se pri njih dobi CEPIVO proti herpesu in da ona cepi vse njene samce ker nikoli e veš kje kateri kaj stakne.
Ne vem če to cepivo v SLO obstaja, se mi je pa zdela zanimiva informacija za ostale vzreditelje.

+1



Lola

  • Gost
Odgovori #1 : 04 Maj 2006, 16:39:12
Herpes je virus, ki se ga tako kot na ustnici, telesu, lahko dobi tudi na genitalijah. Za cepivo  še nisem slišala. Herpes se pokaže na ustnicah vagine ( če je zunanji ) kot male ranice. Potrebno je mazati z mazilom, dvigniti imunost psici in dajati B vitamin. Drugače pa je genitalni herpes huda zadeva. Kolega je imel ta problem pri svoji psici. Celo leglo je pomrlo zaradi okužene matere s herpesom. Če pes pari okuženo psico, dobi herpes tudi sam. Ravno zaradi tega se vedno več vzrediteljev odloča da svojega psa ne bo spustilo na psico, ki nima potrdila da je opravila pregled pri vetu, na spolne bolezni ( mogoče se nisem pravilno izrazila vendar pregledajo če ima psica kakšne bakterije ). Nikoli ne veš kakšno psico ti pripeljejo, tako da bolje da se prepričaš.
Nekaj likov o tej temi pa si lahko preberete

http://www.showdogsupersite.com/kenlclub/breedvet/vhr2.html
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&articleid=443
http://www.vetinfo.com/dherpes.html - vprašanja in odgovori

+1



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #2 : 04 Maj 2006, 18:23:39
Cepivo obstaja vendar pa v Sloveniji še ni registrirano... Se pa v tujini baje res kar dosti cepi, ker je ta virus pogosto vzrok za majhna legla.... :-[

+1

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #3 : 04 Maj 2006, 18:50:17
Ali mogoče kdo ve, če se lahko herpes prenese tudi na človeka oz. iz človeka na psa????

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


Lola

  • Gost
Odgovori #4 : 04 Maj 2006, 21:18:07
Cepivo obstaja vendar pa v Sloveniji še ni registrirano... Se pa v tujini baje res kar dosti cepi, ker je ta virus pogosto vzrok za majhna legla.... :-[

ne samo za majhna ampak tudi za smrt celotnega legla....

Ali mogoče kdo ve, če se lahko herpes prenese tudi na človeka oz. iz človeka na psa????
Ni možen prenos



Lola

  • Gost
Odgovori #5 : 10 Maj 2006, 16:35:26
Še nekaj o herpes virusu iz knjige Moja psička avtorja: mag. Samo Pitamic dr.vet.med in mag Iztok Valentinčič dr. vet. med

''OKUŽBA S HERPES VIRUSOM

Vam ime zveni znano? Verjetno imate že izkušnje z neprijetnim izpuščajem na ustnici, če ne, pa ste ga že vsaj videli pri kakšnem znancu. Herpes virus pri psih (CHV) sicer ni v zelo tesnem sorodu s povzročiteljem nadležnega izpuščaja na ustnici ljudi ( t.i. Herpes simplex ), vendar pa oba povzročata podobne, bolj ali manj neprijetne težave. Če si najprej pogledamo tiste manj neprijetne, lahko vidimo, da pasji herpes virus pri odraslih psih ne povzroča zaskrbljujočih težav. Najdemo ga včasih na dihalih zdravih psov, nekoliko pogosteje pa je prisoten na genitalijah, zlasti pri psičkah. Tam običajno ne povzroča klinično zaznavnih težav, včasih najdemo le kakšne manjše razjede po sluznici nožnice. Te spremembe psičke praviloma ne motijo niti ne povzročajo bolečine, pa tudi izcedek iz spolovila se redko pojavi. Tudi na spolovilu pri samcih se lahko pojavi ena ali več razjed z nekaj izcedka, vendar pes zaradi tega nima posebnih težav. Vendar pa predstavlja takšen klicenosec resno nevarnost za psičke, s katerimi se pari. Virus se namreč prenaša s spolnim aktom, pri psici pa lahko, poleg že omenjenih lokalnih sprememb, povzroči tudi motnje v brejosti. Poznano in dokazano je namreč, da lahko pasji herpes virus povzroča zgodnje odmiranje zarodkov ali pa zvrgavanje v kasnejši fazi brejosti. Pri zgodnjem odmiranju plodov v maternici sicer ne opazimo nobenih znamenj, saj se psički resorbirajo. O znamenjih, ki spremljajo abortus smo že govorili, pri CHV infekciji pa ni nikakršnih tipičnih posebnosti, na osnovi katerih bi lahko postavili natančno diagnozo.
Omenjene težave v brejosti niso zelo pogoste, pač pa imamo velikokrat opraviti z okužbami mladičev. Pasji herpes virus povzroča velikokrat neprijetnosti v prvem in drugem tednu življenja novorojenih psičkov. Ti se najpogosteje okužijo med samim porodom, ko potujejo skozi porodni kanal. Virus se naseli in razmnožuje v površinskih celicah dihal, mandljev in v bezgavkah psičkov, po nekaj dneh pa veliko število virusov preide tudi v kri, od koder se naselijo v skoraj vse notranje organe in krvne žile. CHV se v tej fazi, ki jo imenujemo viremija, močno namnoži in povzroča precejšne poškodbe telesnih tkiv.
Za razvoj virusa je ugodna tudi nekoliko nižja telesna temperatura ( približno 36-37 stopinj C ), ki je značilna za mlade psičke v prvem tednu življenja. Kasneje, v starosti dveh do treh tednov, se telesna temperatura dvigne 38,4 do 39,5 stopinje C in okužbe z CHV postanejo redkejše-

Kako izgleda bolezen pri psičkih?
Bolni mladiči postanejo otožni, ne kažejo volje do sesanja, neprestano stokajo, zlasti če jim otipavamo trebuh. Iz nosa jim teče sluzav izcedek, ki je včasih tudi krvav. Psiček ima lahko rumenozeleno drisko, telesna temperatura pa se zniža pred smrtjo, ki sledi 24 do 48 ur po pojavu prvih znamenj bolezni. V nekaj dneh praviloma pogine celo leglo. Če se kužki okužijo pozneje, ko so stari vsaj tri tedne, zbolijo za precej blažjo obliko, ki jo ponavadi prebolijo brez posledic.
Zdravljenje bolnih mladičkov je neuspešno, nekaj upanja daje le aplikacija hiperimunega seruma, medtem ko povišanje temperature pasjega bivališča, ki ga svetujejo vzreditelji in tudi veterinarji, nima večjega vpliva na zdravljenje in preživetje.
V preventivne namene v nekaterih državah s posebnimi preiskavami pregledujejo samce in samice pred parjenjem in če so izvidi pozitivni, parjenje ni dovoljeno. Pri nas takih preiskav še ne opravljamo, lahko pa se zgodi, da bo lastnik samca kje v tujini ( zlasti ZDA ) zahteval, da predložite dokument, ki dokazuje, da je vaša psička testirana in seveda negativna na herpes virus. Če imate torej namen pariti psičko v tujini, je prav, da se pravočasno informirate o zdravstvenih zahtevah lastnika plemenjaka. ''


Knjiga je izdana 1998 tako da mislim da je podatek o možnem testiranju pri nas zastarel in da se psico oz. psa da tudi pri nas testirati na herpes virus.


p.s. oproščam se za morebitne tipkarske napake



Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #6 : 10 Maj 2006, 16:52:33
Ojla!

Pri nas se ne da testirati okoženosti. Sem spraševala en teden nazaj, ker me je zanimalo kako poteka to testiranje- predvidevala sem, da iz krvi. Veterinar mi je razložiu da v SLO do sedaj še ni bilo interesa za testiranje. Da testiranja tudi ne morejo izvesti, ker bi potrebovali mrtev virus za izvedbo testa, ki ga pa nimajo. Okužbe s herpesom (registrirane) v SLO še NI bilo.

+1



Lola

  • Gost
Odgovori #7 : 10 Maj 2006, 16:54:00
Hvala Mojca res fajn da si poklicala tako vsaj vemo na čem smo :)



Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #8 : 10 Maj 2006, 16:57:29
Aja.. še nekaj. Testiranje lahko opravimo v Avstriji. Za Hrvaško in Italijo pa žal ne vem. Če kdo ve za ti dve državi naj prosim sporoči. Če bom kdaj potrebovala mi je Italija namreč najbližje. :)



Tara

  • *
    • Prispevkov: 688
    • Točke: 3
  • Moja Metuljčica
Odgovori #9 : 11 Maj 2006, 12:42:03
Brala sem članek v reviji moj pes, o seminarju vzrediteljev ki je bil v Budimpešti, in so povedali da v tujini se vedno bolj uveljavlja umetna oploditev prav zato , da bi preprečili prenosa takih in drugačnih bolezni.


Lola

  • Gost
Odgovori #10 : 11 Maj 2006, 15:26:24
Ja res je. Mogoče nekateri ne odobravajo umetnih paritev samo nikoli ne veš kakšno psico ti pripeljejo.Če bom kdaj imela psa za razplod bom zahtevala ali umetno paritev ali potrdilo o testu na bakterije, pravijo ziher je ziher



Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #11 : 11 Maj 2006, 15:35:36
Ojla!

Sveže informacije! ;D
Danes sva šla s fantom na izlet na Bled. Ker sem se morala ustaviti v Lescah na kliniki sem še povprašala veterinarje o herpesu. Rekli so mi da recimo če jaz testiram psico danes in se pokaže negativno ni nujno da je to res! Da lahko virus samo "spi". Da najbolje je če psico po paritvi (ne prej!) cepimo proti herpesu. Ker mi je bila tema zelo zanimiva sva se kar zapletla v debato. Povedal mi je, da so delali neke raziskave v Italiji pri več vzrediteljih in da so pri odmrlih leglih herpes kot MOŽEN vzrok potrdili komaj na vsakem 5. primeru. Da sicer veterinarji vedo, da je herpes nevaren, ne vedo pa kako točno vpliva in koliko je nevaren.

Povedal mi je da so tudi par primerov pri SLO buldogih izvajali ta cepljenja, ki pa so jih delali v Italiji, saj tu cepiva kot smo že ugotovili še ni. Kako poteka program cepljenja? Psico se cepi 10. dan PO oploditvi in potem mislim da 1 teden pred kotitvijo (nisem ziher glede tega datuma :-[). S tem načinom naj bi zagotovil, da se mladički ne okužijo.

Kako se pa plemenjake cepi pa sm pozabila vprašat :-[



Geri

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 10
  • Tiffany in Geri
Odgovori #12 : 15 Julij 2006, 13:01:59
Imam še nekaj novih info na to temo ;)

http://emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/euricanherpes/V-059-PI-sl.pdf
Na tem linku so SLO navodila za to cepivo. Na kratko.. cepi se prvič ali v gonitvi ali pa 7-10 dan brejosti in se ponovi 1 ali 2 tedna pred kotitvijo. Cepit v SLO uradno ne moreš, če pa rabiš ti lahko pri Zlati Čop (Lesce) dobijo na recept in potem cepijo. Druga varjanta je v Italiji (če je komu bližje), kjer to cepivo imajo, ampak je vseeno ponavadi treba čakat kak dan da ga dobijo v ambulanto, ker pač ne gre za rutinsko cepljenje. Torej v primeru da bi želela cepiti je dobro te stvari vnaprej zrihtat. Za Avstrijo se nisem zanimala ker je meni kar daleč... :-\

Meni se zdi smiselno cepiti psice, ki se parijo po naravni poti in so parjene s plemenjakom, ki veliko skače. Cepivo naj ne bi imelo stranskih učinkov. Glede na to, da se v tujini to na veliko prakticira pomoje bi že vedeli če bi bilo kaj narobe...

To bo zaenkrat vse. :)



Topfield

  • *
    • Prispevkov: 205
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 25 Oktober 2007, 22:51:35
Jaz imam svoje pse testirane na herpes virus in brucelozo. Kri so mi iz Ljubljane poslali v Avstrijo na testiranje. Rezultati so bili v parih dneh. Cepiva v Sloveniji še ni mogoče dobiti, v tujini pa ja.


Donnatela

  • *
    • Prispevkov: 338
    • Točke: 0
  • Androma Collies & Corgis
Odgovori #14 : 07 Avgust 2008, 18:07:57
Glede herpesa, testiranje se opravi nekaj dni pred skokom oz.parjenjem, takrat se psico tudi cepi, drugo cepljenje se opravi približno 10 pred predvidenim rokom kotitve. In je 100 %. Tako sem jaz naredila dve leti nazaj, in sicer v Avstriji.
Zdaj sem pa opravila testiranje na bakterije in herpes virus v Lj. Na srečo je bilo vse negativno, preventivno pa je psica dobila tablete. In skotili so se zdravi mladiči.
V glavnem ne sprejmem več psic, ki niso testiranje oz. ne pelejm pariti k samcu, ki ni testiran!!

Lp

www.androma-collies.com - Androma Collies Kennel


Leangi Pima

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 30 Oktober 2008, 21:55:32
Zdaj sem pa opravila testiranje na bakterije in herpes virus v Lj.

Glede na to, da nisem v Sloveniji, a mi lahko kdo napiše, kaj vse testirajo (katere bakterije), da vprasam svojo veterinarko. Ker če ne se bo pač treba zapeljati do Ljubljane...

Hvala!



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #16 : 26 Februar 2009, 09:56:11
A omenjeni herpes je papillomavirus v ustih ali to ni isto?


"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #17 : 26 Februar 2009, 12:05:36
Pri določenih vzrediteljih Basset Houndov po Evropi je okužba s herpesom kar velik problem.Kolega,ki je tudi vzreditelj vsako svojo psico preventivno cepi proti tej bolezni.
LP Tjaša



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #18 : 26 Februar 2009, 12:52:15
A omenjeni herpes je papillomavirus v ustih ali to ni isto?

Pri ljudeh sta to dve popolnoma razlicni stvari. Tako da sklepam, da je tako tudi pri psih ???

battito animale


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #19 : 26 Februar 2009, 14:14:56
Ja, sem tudi sama že našla, da ne gre za isto zadevo in da je ta ustna bradavica nenevarna zadeva, s herpesi pa so lahko hude težave. Hvala vama Lilit in Lojze.

 

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 13 Julij 2009, 10:04:12
Meni pa ni jasno kaj naj bi cepljenje naredilo pri že okuženem psu. Če prav razumem, cepivo vsebuje oslabljene ali mrtve viruse, na podlagi katerih imunski sistem telesa naredi protitelesa. Če je pes že okužen, njegov imunski sistem že itak izdeluje protitelesa. Če ni okužen, pa itak ni problema.



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #21 : 13 Julij 2009, 13:06:24
Tibiq,ta infekcija je precej zoprna predvsem za vzreditelj,pa tudi za vse ostale.Preberi si ta članek na
http://www.peteducation.com

pojdi na DOG ARTICLE LIBRARY,tam na poglavje INFECTIONS in tam boš našla HERPES VIRUS INFECTION

LP Tjaša



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #22 : 13 Julij 2009, 13:38:30
jaz pa dvomim,da je umetna osemenitev učinkovita za preprečevanje okužbe, ker je tudi semenska tekočina okuženega samca lahko prenšalec virusa.
testom se torej v vsakem primeru ne izognemo, če pa sta oba partnerja na testih negativna na spolne bolezni ,pa umetna osemenitev nič ne spremeni glede varnosti.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 13 Julij 2009, 14:13:45
Lojze, sem prebrala, a še vedno ne razumem, še manj pa v tem članku piše karkoli o tem kar sem spraševala, razen tega, da cepivo še ni odkrito (karkoli je že bilo mišljeno glede na to, da cepivo obstaja, sedaj ali je članek star, ali pa...).

Najprej me zanima ali je to virus, ki ga imajo vsi psi v sebi ali je to, da ga imajo vsi psi v sebi, samo ne tako razširjenega, ena izmed izmišljotin.

Potem me zanima; če psica ima virus, je že razvila naravno imunost in torej ne razumem zakaj jo je potrebno še cepiti, če je ni, itak kaže simptome bolezni in se naj je ne bi parilo. Še manj mi je pa jasno zakaj bi se zdravo psico šlo okužit z virusom, da mogoče potem bo ali pa ne bo razvila imunosti.

In če psica ima virus in je sama imuna, potem po neki logiki prenese to imunost na mladiče. Če pa ni imuna in ima virus, pa spet ne razumem kaj naj bi cepljenje pomagalo.

 



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #24 : 14 Julij 2009, 07:44:25
Mogoče je ta članek nekoliko boljši.
http://www.hiltopanimalhospital.com/herpis%20chv-1.htm
LP Tjaša



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #25 : 14 Julij 2009, 07:51:54
eh,sem pozabila en l še dodati.
http://www.hilltopanimalhospital.com/herpis%20chv-1.htm
LP Tjaša



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 14 Julij 2009, 13:14:54
Hvala, sem prebrala. Razumem, da naj bi po raziskavah cepivo "dokazano" pomagalo k večjem preživetju mladičev, še vedno mi pa ni jasna logika delovanja oz. še vedno nimam odgovorov na vprašanja.

Se mi pojavlja pa še eno podvprašanje.. ali je z virusom stekline in vsemi ostalimi isto? Cepimo z mrtvim ali oslabljenim, telo dela protitelesa in pes razvije imunost,.. Kaj pa če pes ne razvije imunosti? Ali obstajajo primeri? Po drugi strani, ali je res isto ali mogoče Herpes virus je toliko drugačen, da s cepljenjem psa pravzaprav okužimo in izpostavimo in se ta virus iz cepiva lahko začne pod določenimi pogoji nekontrolirano širit?



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 30 Julij 2009, 09:43:46
http://www.emea.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/euricanherpes/V-059-sl1.pdf

Kaj pomeni, da cepivo vsebuje antigene? Torej cepivo vsebuje protitelesa in ne samega virusa (mrtvega ali oslabljenega)?

Še vedno mi tudi ni jasno, kako se prenese to na mladiče in jih ščiti, če baje nimajo razvitega imunskega sistema ko se skotijo, po drugi strani pa ne verjamem, da ga nimajo, ker je splošno znano, da se preko protiteles v materinem mleku krepi imunski sistem in da je priporočljivo samico cepit proti raznim kužnim pred brejostjo,..

Ampak potem razmišljam.. Če je mama okužena že prej bi morala imeti razvito tudi odpornost na virus in jo prenesti na mladiče.



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #28 : 30 Julij 2009, 19:29:40
Kaj pomeni, da cepivo vsebuje antigene? Torej cepivo vsebuje protitelesa in ne samega virusa (mrtvega ali oslabljenega)?

TibiQ, antigen je snov, ki spodbudi imunsko reakcijo tako, da se nanje v organizmu vezejo protitelesa (ali nekatere druge celice im. sistema). V primeru cepiv so antigeni oslabljeni virusi, ali deli virusnih beljakovin in ko tako snov vbrizgas v telo (cepis), sprozis imunski odziv, to je tvorbo protiteles proti temu virusu.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #29 : 30 Julij 2009, 19:33:50
Še vedno mi tudi ni jasno, kako se prenese to na mladiče in jih ščiti
S protitelesi, ki jih dobijo od mame (ki jih ustvari kot odziv na cepljenje)

Citiraj
Ampak potem razmišljam.. Če je mama okužena že prej bi morala imeti razvito tudi odpornost na virus in jo prenesti na mladiče.
Ce je mama okuzena, se na mladice prenese predvsem virus, saj je herpesvirus namrec eden od tistih, ki ostane v telesu (latenten) in okuzba ob oslabitvi im. sistema lahko (ponovno) izbruhne.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --