Paša

Sammy · 337212

cowgirl

  • *
    • Prispevkov: 986
    • Točke: 3
  • Koodygoody
Odgovori #420 : 30 September 2008, 08:26:46
sem se prepričala, da eni mlatijo pse... po filmu sodeč... drugače pa pesjan megastično pase. in še nekaj bo iz njega. upam.

hehe... način učenja se pri psu ne razlikuje... pes bo dobro delal glede na pravilno učenje. pes je pes. tako ali drugače.
se pravi če imamo pašo za hobi (čeprav ne vem, zakaj bi bila paša sploh hobi) bi morali psa drugače učit, kot če imamo rančerskega psa za delo?

sem delala z borderjem, ki je imel pašo za službo... jaz pa tudi. in bog ne daj, da bi kadarkoli psa udarila, če ni pravilno delal. me šef iz kože da! samo toliko o profesionalcih.



artichoka

  • *
    • Prispevkov: 548
    • Točke: 0
Odgovori #421 : 30 September 2008, 08:36:35
A si ti tega psa ucila, ali si samo delala z njim, ko je bil za "svojo" sluzbo ze izucen? (prosim, naj ne bo misljeno kot provokacija!!!)
Ker, ce si ga ucila, bi mnogi od nas zeleli, da z nami delis svoje izkusnje.



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #422 : 30 September 2008, 08:41:22
A si ti tega psa ucila, ali si samo delala z njim, ko je bil za "svojo" sluzbo ze izucen? (prosim, naj ne bo misljeno kot provokacija!!!)
Ker, ce si ga ucila, bi mnogi od nas zeleli, da z nami delis svoje izkusnje.

Se podpisem pod to tudi sama.

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #423 : 30 September 2008, 08:42:34
sem se prepričala, da eni mlatijo pse... po filmu sodeč...

Sodec po enem filmcku?
Res si se dobro prepricala...

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #424 : 30 September 2008, 08:45:14
Mi smo se vrnili s paše iz Italije. Magi je dobil kar 40 točk od 50, vendar samo zato, ker je neutrudno osvajal zapisnikarico in njeno prijateljico, da sem ga skoraj zamenjala za enega od njenih rodezijcev, čeprav sem najprej postavila ceno ene kamele za zamenjavo  :o. Drugače pa mu Martina ni bila najbolj všeč, čeprav jo je ubogal, je občasno gledal za mano, tako da sem se skrila enemu za hrbet. Ko pa se je le razvnel, se je eni ovci obesil na bok, Martina pa se je nanj razjezila in zahtevala takoj PROSTOR,  ja malo morgen ti Magiju na strogo  ;). Ko je po večkrat ponovljeni besedi Magi gledal vedno bolj srepo direktno skozi njo, ga je zabrisala na hrbet, ker ni vedela, da ta metoda pri njem res ne vžge (pač ni border, ampak avstraljanac  :P). No, potem pa se je gospodič tako užalil, da je sploh ni več pogledal in je kar odhlačal proti vratom. Takrat mi je dovolila vstopiti v ogrado in skupaj sva malo zapodila poredne ovčke. Njena pripomba na njegovo delo je bila ta, da je odličen domač pašni pes, vendar se očitno bolje ujame s kozami (trda igra), ovce mu povzročajo težave. Magi se pač ne ujame z ovcami, ker so dolgočasne in z njimi res nimaš kaj početi, če jim ne smeš skakati na hrbet in moraš namesto dirkanja za njimi, biti na prostoru(Martina.O naj pokomentira, če je to res, nekaj o tem je že povedala). No, vsekakor je bilo odlično, mali shelti nas je zelo presenetil in razveselil, hrane in pijače je bilo na pretek, vreme čudovito, vsi smo zelo uživali. Ker sem kot ponavadi pozabila digitalca doma, prosim, če ima kdo slučajno kdo Magijeve slikice, naj mi jih pošlje. Hvala!

Za osvežitev spomina na naše pašne izkušnje lani. Sama ideja mi je bila zelo všeč, mi pa niso bile všeč Martinine metode, zato se k njej nisem vrnila. Kdor pozna Magija ve, da je krasen pes, ima zelo nežen karakter, je sicer samec, ampak ne kaže nobene dominance. On je pač moj mamin sinko in nikakor ne bi tako delala z njim. Ker imam res dolgoletne izkušnje z vzgojo psov (sicer drugih pasem), bi drugim svetovala, da naj za svojega psa najdejo primeren šport in če je samec zelo dominanten, imalo v sebi malo agresije, naj se pač ne odločajo za pašo.
Če smo že pri pastirjih (velja tudi za lovce in ostalo), samo pripomba: takšnega psa se odstrani iz uporabe in tudi iz vzreje, ne pa da se ga nenehno "mlati" - po domače povedano. Problematičen pes bo izkoristil vsako nepazljivost vodnika, da bo nekaj naredil po svoje, posledice sploh niso pomembne. Za vsako delo se vedno izbira psa, ki je najbolj primeren za to.



cowgirl

  • *
    • Prispevkov: 986
    • Točke: 3
  • Koodygoody
Odgovori #425 : 30 September 2008, 08:51:40
moj sodelavec je bil že naučen. štiri leta star BC. sem pa tudi sodelovala pri treningih neučenih psov (mlajši psi). toliko izkušenj nimam, da bi se delala pametno. žal. bi bilo pa fino, a ne...
ta border, s katerim sem pa delala je bil iz zavetišča vzet in fuuuuul občutljiv. tako da si sploh moral z njim v rokavičkah delat. mladi psi so bili naviti in delali veliko napak, ampak nikoli ni bilo batin. vedno samo glas! psa NE moreš na pašniku kaznovati takoj ko naredi napako. ni šans. zamudiš... zaradi prevelike razdalje med tabo in med psom. in potem če psa kazniješ (ne z glasom) z batino ne ve več za kaj se gre o. za kaj se je šlo. vsaj tako je bilo meni razloženo. kar mi je čisto logično.

trener, ki je v Idaho prišel iz Kalifornije je psom ŠEPETAL, oz. govoril potiho... vse ukaze so slišali in to na pašniku velikem, kot ena ogromna jahalnica. če je kaj na glas rekel, je pes trojno reagiral... (karikiram). toliko o batinah.  :-\




ena ideja za vas: če ima kdo kaj zemlje naj kupi 5 ovc in boste lahko delali z različnimi trenerji, ne samo z martino (ali kdorkoli je že to). več glaw weč zelja...
pa še tržna niša... ovčetina gre v prodajo kot za stavo... jaz na žalost nimam zemlje.




san-san

  • *
    • Prispevkov: 353
    • Točke: 0
Odgovori #426 : 30 September 2008, 08:56:17
tejka,ja Martina je držala psa in katja je bila pri ovcah.To se je zgodilo pred treningom,preden ga je spustila h ovcam.Takrat je letel parkrat v ograjo in dobil kako brco.Js nisem tega vidla,ker sem prišla malo prepozno na žalost.
In Lay je dobil batine zaradi prostora,ker ni držal prostor  :),to je to.Ampak glede na to da ima 6 mesecev in da Martina ve da nimajo še narjen prostor,bi se vseeno lahko malo "šparala" (za moje pojme).Ali pa bi ji rekla,da je brezveze da hodijo na pašo dokler pes nima narjeno poslušnost,naj pride čez nekaj časa...ne pa da ga ona prime v roke,nardi kar je nardila  :) in pol ti reče takoo moraš delat,on je isti kot zulu  ::)
Ali ne?


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #427 : 30 September 2008, 09:21:51
Magi je na testu ovco dobesedno mrcvaril. In Martina mu je morala to preprečit.

Najlažje je sedet doma za računalnikom in kritizirat. S tem, da nobena ni bila pri Martini na treningu. In imela res možnost spoznat njeno delo.

Mi vsi smo hodili iz veselja, za zabavo nas in psov. In res smo se zabavali na naših skupinskih treningih. Tako kot je napisala Eva, se konfliktu da izognit. Če nekateri hočejo videt kot  nenehno pretepanje  psov, bodo pač tako vidli.

Tudi pri Martini se lahko psu šepeta oz. žvižga, samo če pes uboga je pa druga pesem. Martinini tudi delajo na žvižg na veliko razdaljo. Ne rabijo batin, ker ubogajo.

San-san, prvo, Martina vsakega vpraša kako je s poslušnostjo in pove, da brez nje ne gre. Torej, če sem prav razumela, se je pes zaganjal v ograjo(ovce), in jih potem dobil.








gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #428 : 30 September 2008, 09:37:30
Mi smo bili zadnjič po testu prvič, zato ne bom preveč pametna. Je pa tudi meni Martina razložila, kaj pričakuje od naju z Lumom obeh, v čem mi pašnja lahko pomaga in kaj moram še posebej delat doma. Ker moja avtoriteta nad njim pač (še) ni takšna, kot bi morala biti. Je tudi ugotovila, da je zelo "močen" pes in da bo veliko dela. Ko jo je vlekel proti ogradi (medtem ko sem šla jst noter) ga ni nič tepla, ampak ga je samo nekajkrat pocuknila in je dal mir, čeprav sem ji povedala, da Lum načeloma kakšna takšna stvar ne gane. Kako pa bo naprej, bomo pa še videli.



alenkab

  • *
    • Prispevkov: 885
    • Točke: 0
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #429 : 30 September 2008, 09:43:23
ena ideja za vas: če ima kdo kaj zemlje naj kupi 5 ovc in boste lahko delali z različnimi trenerji, ne samo z martino (ali kdorkoli je že to). več glaw weč zelja...
pa še tržna niša... ovčetina gre v prodajo kot za stavo... jaz na žalost nimam zemlje.

Cowgirl, a ne bi ti poskrbela za prodajo, jaz bi že skupaj spravila za tisti kos zemlje in čredo ovc, edino ko bo treba ovčke v ovčetino spravit pa ne vem kaj bomo  ??? :D ;D Pa v službo ne bi bilo več treba - a veš koliko časa za pse bi imele  :o

Pri 5 ovcah pa prideš do problema, ker se ovce sčasoma navadijo na pse. Meni je Martina na predzadnjem treningu rekla, da je čas, da si poiščem kje še kakšne bolj divje ovce od njenih.

Jaz sem do zdaj delala s tremi različnimi trenerji in bila še dodatno pri Juretu. Sigurno tako pridobiš več novih izkušenj. Vendar pa vseeno mnenja, da psi, ki ne delajo pri Martini tudi drugje ne bi. Pri večini psov problem ni v Martini, ampak v odnosu vodnik-pes in ona pač vidi kdaj te pes okoli prsta navija, medtem, ko večina vodnikov tega ne vidi oz. si zatiska oči in krivdo zvrača nanjo. In če ne boš vzpostavil odnosa vodnik-pes, na paši nimaš kaj početi (kot tudi ne v kateremkoli drugem šolanju višjega nivoja) - kdor hoče psa za na kavč, naj ga pač tam ima. Mislim, da je to poskušala tudi Artichoka povedat v zgornjem postu.




Bay

  • *
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 1
  • Bay of gold
Odgovori #430 : 30 September 2008, 09:44:06
Cowgirl,
kaznovanje pride v poštev na začetku, ko pes dela na velike razdalje je že veliko prepozno za kaznovanje, psa je potrebno odvaditi grizenja v mali ogradi oz. na začetku dokler si ti blizu in takrat lahko psa takoj kaznuješ. Kazen pa niso vedno batine, tako kot tukaj pravijo, odvisno je od psa in od vodnika. Človek, ki je začel delati z mano je kaznoval psa tako, da je zarenčal na njega (ni ravno zarenčal ampak ne vem kako drugače napisati), če je psička delala 60 – 70 metrov od njega in dala prostora, je »zakričal« na njo na pol bolj po tiho kot te v večini pasjih šolah učijo reči prostor, ravno zato ker je bila psička zelo občutljiva. Pa tudi Martina govori s svojimi zeeeelloooo potiho, na velike razdalje, včasih dela 10 metrov od nas pa je skoraj ne slišiš ko da psa v prostor.



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #431 : 30 September 2008, 10:23:26
Se strinjam z Bay.
In je res. Ce kricis, ko hoces psa umirit, dosezes ravno nasprotno.
Z Blythom se trenutno ukvarjava s slalomom in ce ga posljem cisto mirno, ga zelo lepo spelje. Ce pa ga posljem, kot pse vecina poslje na tekmi, z glasnim ukazom, bo pa sigurno napravil nizki start in kaksno palcko spustil :)

Na pasnji sem tudi opazila, da ce dam glasen ukaz za prigon ovc, napravi manjsi krog okoli. Ce ga pa cisto potiho posljem, naredi tako krasen krog, tako velik krog okoli.
Ko dam sobotni trening gor boste videli. Ce ne bi bilo mreze, bi najbrz se bolj zaokrozil okoli :D
Martina je bila navdusena.

Ah, ja. Se to.
Zelo priporocam, da na treningih snemate svoje delo. Veliko se lahko naucite o psu in o sebi. Kaksen krat se ne zavedamo napak, ki jih delamo na treningu, dokler jih resnicno ne vidimo na posnetku. Veliko se lahko naucite.
Nama je zelo pospesilo ucenje.
Komaj cakam test in prve tekme :)

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #432 : 30 September 2008, 10:49:36
Kazen pa niso vedno batine, tako kot tukaj pravijo, odvisno je od psa in od vodnika.


Ko bom dala gor filmček Šušujine pašne z Martino, se bo lepo videlo, da je Martina ne kaznuje, pa če prav je Šušu ne uboga in hodi k njej že eno leto. Si pa pri njej ne upa več grizt ovc, kar si pa pri meni še kdaj dovoli. Schapendoesi ne ubogajo vsakega. Martina se res poskuša prilagoditi psu in vodniku  in najti primeren način, da se lahko dela. Ker tudi ljudje nismo vsi enako in hitro dojemljivi za pašno. Stvar ni tako enostavna, kot zgleda na prvi pogled. Kontrolirat psa , ovce(ki znajo bit kdaj tudi podivjane), in se še pravilno gibat, učit psa,...

 


artichoka

  • *
    • Prispevkov: 548
    • Točke: 0
Odgovori #433 : 30 September 2008, 10:51:46
... pa se okrog sebe gledat, da ne telebnes na tla. :D
Verjetno zato na posnetkih in slikah zgledamo vsi cisto zamisljeni in resni.



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #434 : 30 September 2008, 10:54:52
... pa se okrog sebe gledat, da ne telebnes na tla. :D
Verjetno zato na posnetkih in slikah zgledamo vsi cisto zamisljeni in resni.

Me res zanima, če kdo še ni, ker ko se ovce zapodijo proti meni, samo upam, da bom ostala na nogah.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #435 : 30 September 2008, 10:59:15
! psa NE moreš na pašniku kaznovati takoj ko naredi napako. ni šans. zamudiš... zaradi prevelike razdalje med tabo in med psom. in potem če psa kazniješ (ne z glasom) z batino ne ve več za kaj se gre o. za kaj se je šlo. vsaj tako je bilo meni razloženo. kar mi je čisto logično.

To je recimo mene zmotilo v filmcku od Blytha... Blyth ni drzal prostora, tejka je sla k njemu in ga skregala, ampak od takrat ko je on vstal do kreganja je minilo kar nekaj casa (relativno gledano, seveda) in nisem sigurna, ali je Blyth razumel, zakaj ga krega ???

To je samo moje razmisljanje, v glavnem, ne pa kritika, da ne bo spet hude krvi...  :)

battito animale


san-san

  • *
    • Prispevkov: 353
    • Točke: 0
Odgovori #436 : 30 September 2008, 11:02:44
gulu, tebi je razložila,ti je povedala in je ok. Sej je tudi njej prvič neki povedala.Ker Katja tudi nima nima avtoritete nad psom,tako kot bi mogla imet,in ja je lay ful trmast pes..ampak en teden je premalo,da popraviš to,rabiš malo več časa.Sej sem rekla,da bi lahko rekla naj pridejo nazaj čez nekaj časa,čez eno leto magari.In če ga katja noče metat na hrbet in ga s palco po glavi ga nima pravice niti Martina.


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #437 : 30 September 2008, 11:22:30
Magi je na testu ovco dobesedno mrcvaril. In Martina mu je morala to preprečit.

Oprosti, ta pripomba je neumestna. Ovce ni poškodoval, kljub temu, da je bila ostrižena na kratko.
Pa si še enkrat oglej slikice (na treh je Magi).

http://lanabela.moj-album.com/album/9407463/



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #438 : 30 September 2008, 11:55:43
Oprosti, ta pripomba je neumestna. Ovce ni poškodoval, kljub temu, da je bila ostrižena na kratko.
Pa si še enkrat oglej slikice (na treh je Magi).

http://lanabela.moj-album.com/album/9407463/

Kaksen lep kuza  :)

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #439 : 30 September 2008, 12:02:55
gulu, tebi je razložila,ti je povedala in je ok. Sej je tudi njej prvič neki povedala.Ker Katja tudi nima nima avtoritete nad psom,tako kot bi mogla imet,in ja je lay ful trmast pes..ampak en teden je premalo,da popraviš to,rabiš malo več časa.Sej sem rekla,da bi lahko rekla naj pridejo nazaj čez nekaj časa,čez eno leto magari.In če ga katja noče metat na hrbet in ga s palco po glavi ga nima pravice niti Martina.

Ne vem. Malo cudna se mi zdi ta situacija.
In OK - Katja nima avtoritete - samo to se ne pomeni, da je Martina ne more vsiliti. Ali, da bo tudi Martina popustljiva v vzgoji. Ne mores pricakovat, da zato ker placas treninge, ti je dovoljeno obdelati ovce.
Pa to, da ga je s palico po glavi, se vedno ne morem verjet.

Pa ti povem zakaj.
Ko mi je rekla, da bo najbrz treba Blytha tudi s kaksno okoli uses, me je opozorila, da ga lahko po gobcu, po ritki ali po rebrih in da ga moram vedno plosko, da ga ne poskodujem. Palica pa se mi ne zdi ravno ploska. :-\

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


katja_L

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
  • *BC Lay*
Odgovori #440 : 30 September 2008, 13:00:26
Ne vem. Malo cudna se mi zdi ta situacija.
In OK - Katja nima avtoritete - samo to se ne pomeni, da je Martina ne more vsiliti. Ali, da bo tudi Martina popustljiva v vzgoji. Ne mores pricakovat, da zato ker placas treninge, ti je dovoljeno obdelati ovce.
Pa to, da ga je s palico po glavi, se vedno ne morem verjet.

Pa ti povem zakaj.
Ko mi je rekla, da bo najbrz treba Blytha tudi s kaksno okoli uses, me je opozorila, da ga lahko po gobcu, po ritki ali po rebrih in da ga moram vedno plosko, da ga ne poskodujem. Palica pa se mi ne zdi ravno ploska. :-\

Tejka noben ni obdelav ovc in Lay jih je fasal od nje po glavi s palco..in meni se je drla ko mi ni hotu obrnit kroga naj ga po glavi!
Sej ni važno..


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #441 : 30 September 2008, 13:08:40
Tejka noben ni obdelav ovc in Lay jih je fasal od nje po glavi s palco..in meni se je drla ko mi ni hotu obrnit kroga naj ga po glavi!
Sej ni važno..

 :(

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


san-san

  • *
    • Prispevkov: 353
    • Točke: 0
Odgovori #442 : 30 September 2008, 13:15:18
tejka  :)..
jooj...sej ne rabiš verjet,kdo ti je reku da moraš.Sej,če ne vidiš ne verjameš,jeres  :P
Sej ovcam ni naredu nič.Martini pa tudi nebi smelo bit dovoljeno,če plača treninge,da dela s psom kar hoče al kar se njej zazdi,če skrbnik nekaj noče nardit.Kot je ona v tem primeru.Pol naj pač psa ne spusti not h ovcam,naj ga pelje vn in reče nasvidenje,če katja noče delat kot reče ona.Ali naj upraša,če ga lahko ona  vrže na hrbet,ali karkoli že je delala..


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #443 : 30 September 2008, 13:21:26
Glej.
Ni, da hocem rect, da si izmisljujeta. Res ne.
Enostavno "in my guts" cutim, da ni moglo biti tako enostavno. :( Ne vem, kako ti povedat.
Ne morem razumet. :(

Pa tudi, kot sem rekla, ne morem veret, da bi ti vsilila eno metodo. Zato, ker je meni vedno pustila zadnjo besedo. :-\

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #444 : 30 September 2008, 16:53:20
trener, ki je v Idaho prišel iz Kalifornije je psom ŠEPETAL, oz. govoril potiho... vse ukaze so slišali in to na pašniku velikem, kot ena ogromna jahalnica. če je kaj na glas rekel, je pes trojno reagiral... (karikiram). toliko o batinah.  :-\


Te psi so imeli zelo verjetno za sabo že par let treningov za sabo, da so ukaze obvladali v nulo in bili tudi na vodnika skoncentrirani. Psom z močnim pašnim nagonom(to je bilo povedano že večrat!) pri ovcah sluh dobesedno odpove. Ne sliši, ne vidi nič drugega kot samo ovce. Pa psa je tudi treba naučit komande,ker pes bo delal tako kot misli, da je prav(in dostikrat naredi na začetku pes pravilno, vodnik pa narobe). Če pa ne sliši tvojie komande, ko mu rečeš normalno prostor, te niti slučajno ne bo slišal če mu boš prostor zašepetal. Zato se je treba dostkrat na začetku dret, da pes pade iz hipnoze in se malo bolj osredotoči na vodnika. In normalno, da mu je treba na tak ali drugačen način pokazati kdaj je walk on in kdaj je away, sam od sebe pes tega ne bo vedel.

In večina jih pravi takole: Če misliš, da ima tvoj pes 100% poslušnost, se prepričaš edino med ovcami.(to velja za večino borderjev)in takrat ugotoviš,da je tvoja poslušnost v dreku  :D

Tudi moja je dost občutljiva psica in ne mara delat z Martino in prav tako z mano ne, če bom letela proti njej in mahala z palico, ter se drela zraven. Bo šla raje stran. Pri takih psih je treba odreagirati malo drugače, pri moji pomaga že, če se zaganja ovce in delava npr. slalom, da ji rečem malo bolj ostro "počasi" in samo rahlo dvignem palico.


nyssa

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 2
  • winter joy
Odgovori #445 : 30 September 2008, 16:54:37
Glej.
Ni, da hocem rect, da si izmisljujeta. Res ne.
Enostavno "in my guts" cutim, da ni moglo biti tako enostavno. :( Ne vem, kako ti povedat.
Ne morem razumet. :(

Pa tudi, kot sem rekla, ne morem veret, da bi ti vsilila eno metodo. Zato, ker je meni vedno pustila zadnjo besedo. :-\
Jaz sploh ne razumem, zakaj se čutiš poklicano, da braniš  ???
Če te ni bilo tam, imaš samo dve šansi - ali verjameš ali pa pač ne. Or you can just...let go.
Pač nima takih izkušenj tam, kot jih imaš ti. Kaj pa je res in kaj ni, pa ni odvisno od tebe, ampak od Katje in Martine. Očitno sta se že zmenili :)
Tudi do mene so bili določeni inštruktorji ok, do drugih pa ne. In če je kdo nehal hodit k njim, ker niso z njihovimi psi delali primerno, je to njihova stvar. Pač. Nimam kaj branit tukaj. Konec koncev tudi nimam nič od tega in me pač ne gane.
Edino ob neki pritožbi glede fizične kazni sem se pogovorila z inštruktorjem. In smo razčistili. Ampak ta pritožba je prišla od moje prijateljice, katere psa zelo dobro poznam in sem vedela, da ga je udarec prestavil za 100 učnih ur nazaj.

Dokler se vam bo zdelo prav in dokler vam bodo pasale njene metode, boste pač hodili k njej. Zase vem, da me nihče ne prepriča, da bom svojega psa takole kaznovala. Samo zato, ker je nekdo rekel, da mu bo koristilo  ::) In ker se mi dere ''zmlati ga'' in podobno  ::)

in ''ena okoli ušes'' ni to,kar je prikazano na filmčkih  ::)



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #446 : 30 September 2008, 17:44:45
Jaz sploh ne razumem, zakaj se čutiš poklicano, da braniš  ???
Če te ni bilo tam, imaš samo dve šansi - ali verjameš ali pa pač ne. Or you can just...let go.
Pač nima takih izkušenj tam, kot jih imaš ti. Kaj pa je res in kaj ni, pa ni odvisno od tebe, ampak od Katje in Martine. Očitno sta se že zmenili :)
Tudi do mene so bili določeni inštruktorji ok, do drugih pa ne. In če je kdo nehal hodit k njim, ker niso z njihovimi psi delali primerno, je to njihova stvar. Pač. Nimam kaj branit tukaj. Konec koncev tudi nimam nič od tega in me pač ne gane.
Edino ob neki pritožbi glede fizične kazni sem se pogovorila z inštruktorjem. In smo razčistili. Ampak ta pritožba je prišla od moje prijateljice, katere psa zelo dobro poznam in sem vedela, da ga je udarec prestavil za 100 učnih ur nazaj.

Dokler se vam bo zdelo prav in dokler vam bodo pasale njene metode, boste pač hodili k njej. Zase vem, da me nihče ne prepriča, da bom svojega psa takole kaznovala. Samo zato, ker je nekdo rekel, da mu bo koristilo  ::) In ker se mi dere ''zmlati ga'' in podobno  ::)

in ''ena okoli ušes'' ni to,kar je prikazano na filmčkih  ::)

Kot sem jaz razumela, se nista nic zmenili, ampak je Katja odlocila, da ne gre vec.
Jaz sem pac taka, da ljudi, ki jih cenim in spostujem, "branim", ce se ne morejo sami. Nisem zastonj pes, ocitno  ::)
Ni mi vseeno za ljudi in ni mi vsec, da se govori slabo o ljudeh, ki jih ni. Sigurno ni kricala "zmlati ga", ampak "dagliele", kar pa je veliko bolj ohlapen pojem in veliko bolj prav prevedeno je "udari ga" oz dobesedno "daj mu jih".

Glede ene okoli uses pa se mi zdi, da imas ti pred ocmi kaksno povecevalno steklo in zato pretiravas v velikostih. :P Ne vem, kaj ti vidis, ti pa ne ves, kaj moj pes cuti. :P Jaz vem. 8)

Poleg tega pa so to njeni predlogi in nobenega ne sili v tako kaznovanje. Odvisno od tega, kaj hoces doseci.

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #447 : 30 September 2008, 18:00:35
http://www.malpasoaussies.com/chowder.htm
Tukajle je link n apašo enega avstralca. Njegov vzreditelj / trener je zelo izkušen v treniranju psov za pašo - tako za triale kot za delo na ranču.
Nikakršnega kaznovanja ni in izbor psov gre izključno po primernosti določenega psa za delo z ovcami ( ali govedom)kar je različno. Vsi pregrobi psi za ovce so odstranjeni iz dela z njimi... ker tudi rančerji ne rabijo, da psi ovcam noge lomijo - gre za naravne talente za pašo oz. za izbor po selekciji.
Poslušnost je v prvem planu in pes mora biti vodljiv in relativno lahek za trenirat, poleg tega mora sprejemati korekcije..če ni tak, ga ne sprejmejo za to delo.. je lahko pet dog ali dela kaj drugega.
 Btw.Zgoraj omenjeni Chowder je brat očeta naših sedanjih mladičkov  ;D

PS - sama nisem še nikoli delala z ovcami - ampak kot sem opisala zgoraj - tako je in tako se odbira pse za to delo. Torej: ni vsak dober, dobrih je malo, tudi med BC bi rekla.
lp


I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #448 : 30 September 2008, 18:04:37
Aja - posebno pozornost posvetite zvočnemu posnetku Martena ( to je trener) - šepete nič se ne dere, kot je rekla Cowgirl in nič ne tepe psa, ker kolikor vem, so BC soft psi, ne gre jih ravno fizično kaznovati
ali pač???

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #449 : 30 September 2008, 19:17:18
Nikakršnega kaznovanja ni in izbor psov gre izključno po primernosti določenega psa za delo z ovcami ( ali govedom)kar je različno. Vsi pregrobi psi za ovce so odstranjeni iz dela z njimi... ker tudi rančerji ne rabijo, da psi ovcam noge lomijo - gre za naravne talente za pašo oz. za izbor po selekciji.

Zal nimamo vsi toliko denarja, da bi si lahko privoscili toliko psov, da bi med njimi izbirali pastirje in se obdrzali "nepastirje".
Vem, da si nekatiri celo toliko privoscijo, da zakupijo cela legla in potem prodajo ali podarijo "nezazelene".

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!