Paša

Sammy · 337280

Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #840 : 19 Avgust 2010, 11:00:39
Nisem prepričana, da je potrebno imeti delovne linije (samo te ok za delo), sigurno se tudi v razstavnih najdejo primerni psi. Osebno sem imela leglo razstavnih prednikov in moram povedat, da imam enega psa doma, ki bi bil sigurno primeren za pašnjo. Njeno obnašanje je vedno izstopalo od vseh ostalih.


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #841 : 19 Avgust 2010, 11:55:40
Gotovo to drži, Alma, je čisto možno. Po drugi strani pa morajo psi obdržat stik s svojimi delovnimi zasnovami, kar pa je mogoče le, če vsaj nekateri tudi delajo, sicer se te sposobnosti rase počasi razvodenijo in izgubijo tudi iz genov.



alenkab

  • *
    • Prispevkov: 885
    • Točke: 0
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #842 : 19 Avgust 2010, 12:19:28
Celo sama ISDS dopušča možnost, da se da pasti tudi z "neISDS" psmi in nekatere celo vpisati v ISDS pod pogoji Registration on Merit, se pravi zmaga na trialu oz. dvakrat drugo ali tretje mesto z najmanj 25 udeleženci ali working test pod njihovim okriljem.



Campi

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #843 : 19 Avgust 2010, 13:47:18
Ker sami tudi vzrejate pse, potem veste, da se iz še tako dobrega delovnega legla čisto vsi mladiči ne razvijejo v prvovrstne delovne pse. Veliko je odvisno tudi od njihovega individualnega karakterja.

_____________________________ ___________
Da u pravu ste. Svako stene je posebno i ima svoj temperament i karakter , ali kada je od radnih linija onda se smanjuje rizik da nece biti radni pas.
Nekim stencima se u skolovanju treba prilaziti na tih i miran nacin a neki su tako temperamentni da se mora i viknuti na njih da bi se obuzdao taj njihov nagon.

Nabavka steneta je veliki rizik u svakom pogledu ali i najmanje kosta.
Idealno bi bilo da se nabavlja testirano stene koje je savladalo osnove i koje je vec bilo u kontaktu sa ovcama.

U UK , uzgajivaci odvajaju stence od majki kada napune dva mjeseca te ih imaju u MALIM SKOLAMA.
U tim skolama se stenci igraju i zive u coporu gdje se vidi koji psi su dominantni a koji plahi i plasljivi.
Stence pojedinacno dovode u kontakt sa ovcama gdje se odmah vidi dali stene ima interes ili ne za ovcu.
U daljnjem skolovanju se odvajaju stenci za ; kucne ljubimce , za Agility i stenci za skolovanje u radu sa ovcama koji su namjenjeni za takmicenja i daljnju reprodukciju , jer od odabranih jedinki se moze traziti da imaju dogre nasljedne osobine.

Takovi mladi psi imaju onda na aukcijskim prodajama ili kada ih se prodaje osobno , veliku cijenu od 2000 - 5000 eura.
Evo primjera ;

http://www.ccmauctions.com/uploads/Working%20Dogs%20July%202010.pdf

Medjutim , koliko ljudi si moze priustiti takovog psa.

Svi koji vole karakteristike Border collie , kupuju ih prvenstveno kao ljubimca ili za bavljenje u nekom od psecih sportova ; Agility , Flibal itd , nevodeci brigu ili neznaju dali su radne ili izlozbene linije.
Medjutim u odredjenom periodu zele pariti svoje pse i onda ih reklamiraju kao radne !!!

Takove pse pokusavaju nauciti da rade jer , normalno to je njihov ljubimac i kako bi netko rekao da nevalja , boze sacuvaj.
Pokusavaju , idu na seminare , uporni su sto je za svaku pohvalu ali od takovih pasa nece dobiti radnog psa koji zeli raditi vec ce dobiti psa koji radi jer mora.

Nebi zelio polemizirati sa clanovima ovog foruma ali uvjerio sam se , jer kod mene je bilo stotinu Bordera a i vidim i znam sta koji moj pas zna i koliko vrijedi.

Moj stav i cilj je , da uzgajam Border collie od iskljucivo DOKAZANIH radnih pasa , jer ime Border collie i njegova ljepota nije garancija da ce svaki pas raditi.
Zato parim kuje sa dokazanim radnim psima i zelim oplemeniti moju uzgajivacnicu sa jos boljom genetikom , a to nije jeftino.

Neka se ne ljute svi koji imaju izlozbenu liniju Bordera , oni su divni psi i neka ih koriste za ostale psece sportove a za rad sa ovcama napisao sam javno sta mislim i to je dokazano odavno u maticnoj zemlji Border collie.

Momentalno su zavrsena sva takmicenja u svim zemljama i znaju se clanovi ekipa za ; Kontinentalno i Internacionalno takmicenje.
Pratit cemo te rezultate i vidjeti koji su to TOP psi u Europi i UK.

Svima koji zele nabaviti radnu liniju pasa preporucujem da odaberu stence od tih pasa a ako im to nije vazno onda neka nabave pse kod uzgajivaca izlozbenih linija i neka im budu dobri vlasnici jer uzivat ce zajedno u ostalim sportovima.

Sretno svima i volimo i dalje tu prekrasnu pasminu pasa.

Pogledajte leglo koje imam i od kojih pasa ; http://www.bartolovi-dvori-hr.com/web_bart/legla/m_leglo_2/m_leglo.html

deda



inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #844 : 19 Avgust 2010, 15:12:45
Tudi ASCA dopušča tekomovanje neregistriranih avstralcev in ostalih ovčarskih pasem ter celo njihovih križancev (po seznamu).

Sicer pa sem našla zanimivo spletno stran
http://aussieinfo.org/
kjer primerjajo delovni stil borderjev in kelpiejev ter avstralcev. Objavili so tudi delovni standard za veliko drugih ovčarskih pasem
http://aussieinfo.org/links_otherbreeds.htm
Zanimiva je razprava, kako je nemogoče združiti standard pasme z delovnim standardom v en sam dokument, saj bi potemtakem na razstavah bilo treba ocenjevati delovne lastnosti psa, kar seveda ni možno. Tako kot na tekmovanju iz paše sodnik ne more oceniti še zunanjosti psa ::).
Všeč mi je, ker imajo v okviru ASCA tudi MVA tekmovanja (Most Versatile Aussie), kjer psi tekmujejo v treh disciplinah:  paša, zunanjost (conformation) in performance, ki zajema : obedience, agility, rally, tracking, izmed katerih mora tekmovati vsaj v eni disciplini. Pes lahko dobi nazive v posameznih disciplinah in kombinaciji. Letos je celo prvo tako tekmovanje organizirano tudi v Evropi:
http://www.dwas.nl/agenda.htm
vendar tu ne bo rallyja in trackinga (v pravilih piše "if offered").
 



alenkab

  • *
    • Prispevkov: 885
    • Točke: 0
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #845 : 19 Avgust 2010, 20:24:40
Bistveno pri borderjih je to, da pes na podlagi dobrih pašnih rezultatov lahko dobi ISDS rodovnik. Prav tako njegovi potomci.

Podobna tekmovanja so že kar nekaj časa tudi v okviru italjanskega raduna za borderje - paša, zunanjost in agility.




Bay

  • *
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 1
  • Bay of gold
Odgovori #846 : 20 Avgust 2010, 08:55:05
Podobna tekmovanja so že kar nekaj časa tudi v okviru italjanskega raduna za borderje - paša, zunanjost in agility.

Pa tudi kombinacijo: zunanjost + paša + zdravje (za vsak zdravstveni test dobiš neko število točk)



inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #847 : 20 Avgust 2010, 09:35:12
Pa tudi kombinacijo: zunanjost + paša + zdravje (za vsak zdravstveni test dobiš neko število točk)
To je zelo dobro in se mi zdi pošteno predvsem do vzrediteljev, ki tudi zdravju namenjajo pozornost - to bi morali uvesti tudi pri avstralcih :-\.



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #848 : 16 September 2010, 13:25:17
11.9.2010 je Flay v Trenti na 15. državnem prvenstvu v striženju ovc prikazal tudi pašnjo ovc  ;)

potrpežljivo čaka, da bo šel lahko delat










inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #849 : 16 September 2010, 14:05:47
Super se mi zdi, da zadnje leto na takih prireditvah kot so razstave drobnice in na tekmovanjih strižcev predstavljajo tudi ovčarske in pastirske pasme psov ter izvedejo prikaz paše v živo. Mislim, da glede na naraščajoče število živali na pašnikih in vse probleme, ki jih imajo rejci, je čudno, da se še ne odločajo več za nakup primernega psa in njegovo šolanje.
Lepe slike! Od kod pa je pa sta Flay in njegova lastnica, so to njune ovce?



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #850 : 16 September 2010, 14:12:26
Flay in njegova lastnica prihajata iz Goriških Brd, Flay bo zdaj star 2 leti, eno leto in pol pa trenirata pašnjo. Ovce pa niso njune, so kar iz Trente od enega domačina, niso lih navajene psov, sicer imajo doma psa, ampak jih ne pase, ni prav veliko v stiku z njimi. Tako da se je moral Flay kar pošteno namatrati, da jih je vsaj približno držal v tropu. Na začetku so mu morali priskočiti na pomoč, saj so se ''nagužvale'' v kot ograje in hotele poskakati čez ograjo, ko jih je pa enkrat imel nekje na sredini jim ni več dovolil v kot ograje. Žal pa mu v orado na sredi travnika ni uspelo jih spravit ( tako kot imajo na tekmovanjih ), trikrat jih je sicer spravil v bližino, jih je že imel skoraj notri, ko se je glavna ovca odločila, da se pa tega one ne gre in je šla okoli ograde, ostale pa seveda za njo.

Je pa bilo več kot očitno da je Flay prehiter za te ovce, ne glede na to, da ga je imela lastnica fajn pod komando. In tukaj mislim, da je največji razlog, zakaj se rejci ne odločajo za borderje. ( pa brez zamere  ;) )


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #851 : 16 September 2010, 14:21:16
Nisem prepričana, da je potrebno imeti delovne linije (samo te ok za delo), sigurno se tudi v razstavnih najdejo primerni psi. Osebno sem imela leglo razstavnih prednikov in moram povedat, da imam enega psa doma, ki bi bil sigurno primeren za pašnjo. Njeno obnašanje je vedno izstopalo od vseh ostalih.

Alma, v bistvu imaš kar prav ;). Sama sem se pred dvema tednoma prvič udeležila tekme v paši po pravilih ASCA za avstralske ovčarje in ostale pasme (glej v temi AO), ki je bila v Italiji, imeli pa smo tudi enodnevni seminar iz paše. Učila in sodila je zelo znana ameriška sodnica in inštruktorica paše in poslušnosti, registrirana v več kinoloških organizacijah ZDA.
Bila sem zelo presenečena, ko je izjavila, da lahko skoraj vsakega psa izmed velikega števila ovčarskih pasem nauči paše, in da sposobnost psa za to ni nujno pogojena s super predniki in torej delovnimi linijami. Med psi so seveda lahko velike razlike, eni imajo pašnega nagona več, drugi manj, vendar ga v bistvu imajo vsi. Za povrh je še tako, da je šolanje psov, ki imajo veliko tega nagona, za handlerja strokovno bolj zahtevno, ker je pes bolj občutljiv in ga začetnik lahko bolj zavira v učenju ter frustrira, zato je delo s takim psom lažje in bolj zanimivo le za izkušene trenerje paše :-\. Pri avstralcih in drugih pasmah, ki slovijo po odločnosti in težnji za samostojnim delom je to še večji izziv - in mislim, da tudi škoti spadajo med take ;).
Za povrh sem doživela še to, da se je bolje od naju odrezal pes, ki sploh ni dajal vtisal, da bi imel kaj dosti nagona in je sploh izgledal zelo "ne-delovne" linije - med tekmo se sploh ni oddaljil več kot 2 m od lastnice :-\, ki ga je usmerjala zelo po malem in previdno,v glavnem je sama usmerjala živali (ovce in krave) z velike razdalje, malce pa ji je pri tem pomagal pes - in sta se celo kvalificirala o. dobila več točk kot midva, ki sva pasla s ful nagona in pod pasjo kontrolo :-X. No, pri tem je vedno prisotne tudi nekaj sreče oz. smole, da so ovce bolj mirne ali pa sploh ne. Ampak meni je to bilo res zanimivo videti in sem pridobila pomembno (spo)znanje.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #852 : 16 September 2010, 14:39:41
Je pa bilo več kot očitno da je Flay prehiter za te ovce, ne glede na to, da ga je imela lastnica fajn pod komando. In tukaj mislim, da je največji razlog, zakaj se rejci ne odločajo za borderje. ( pa brez zamere  ;) )

Kaj lahko malo razlozis, kaj to pomeni prehiter? :)

A se slovenski rejci sploh odlocajo za kaksne ovcarske pse (ne mislim pastirske cuvaje, ampak prav pse za paso)? A je sploh kak primer rejca, ki je imel drobnico in potem vzel psa? Za obratne primere vem (najprej pes, pol ovce) ;D
Mogoce pa pri nas ni potrebe po pasnih psih.

battito animale


Azu

  • Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 2.786
    • Točke: 55
  • The Red Dogs
Odgovori #853 : 16 September 2010, 14:54:15
Jaz mislim, da se rejci v večini ne odločajo za pastirske pse, ker je z njimi prevelik strošek (da bi psa kupil samo zaradi ovc) in preveč dela. Sploh če nimaš neke ogromne črede.

Laetus Canis - Varstvo psov v Ljubljani

Felix qui potuit rerum cognoscere causas.
(Vergil)


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #854 : 16 September 2010, 15:01:14
V tem konkretnem primeru je bil prehiter v smislu, da jih je hotel prehitro iz ene smeri preusmeriti v drugo, ga je sicer pošiljala daleč okoli ovc, ampak še vedno je bil pritisk na ovce prevelik. Tak pritisk na ovce je premočan, posebno če je v tropu tako malo ovc, ker ta pritisk potem čutijo prav vse ovce in se rade razbežijo na vse strani in se ne držijo črede. Na parih fotkah je vidno, da so nekje 4 ovce nekje pa 5, 5 ovca ni prenesla tega pritiska in se je iz črede umaknila, ker se je počutila bolj varno.

Dejstvo je da so borderji bili namenjeni za velike črede ovc, žal v Sloveniji ne premoremo takšnih velikih čred ovac. Namreč pri velikih čredah kjer pasejo borderji in pomagajo prestaviti čredo iz enega pašnika na drugega, pritisk psa čutijo samo zadnje ovce, in te ovce pomikajo celotno čredo naprej. Prve ovce v čredi ne vedo kaj je v ozadju, in zato ne bezljajo, zadnje ovce pa sledijo glavnim v čredi. Pritisk je precej manjši, kot je pri čredah, ki so majhne, ker v majhnih čredah vse ovce opazijo psa v ozadju in so vse nemirne. Seveda gre tukaj tudi za veliko zaupanje med ovcami in lastnikom.

Če bi bil pri teh ovcah na fotkah zraven lastnik ovc, in če imajo  dovolj zaupanja v lastnika, bi se ovce več ali manj držale lastnika, ker bi mu zaupale, da jih bo varoval pred psom.

Glede pašnih psov in ovc pri nas je tako, da se psa, ki pase, potrebuje bolj kot ne v tem smislu, da hodi odzadaj za čredo,  pazi da ovce ne zaostajajo, ampak pri takem načinu pašnje, mora biti pes skuliran, miren, v bistvu se v ozadju črede sprehaja. Zato večina borderjev ni primernih, saj sami veste, da je pri borderjih nagon zelo močan in takega načina pašnje po vsej verjetnosti ne bi zmogel. V bistvu bi pes pasel takrat, ko bi se ovce zjutraj peljalo na ograjen pašnik in zvečer ko bi se jih pripeljalo nazaj domov. Tako je naprimer pasla naša Lady - škotska ovčarka. Ovce so jo bile navajene, psica je bila skulirana, če je ovca šla iz črede je šla ponjo, bolj trmaste ovce je uščipnila v nogo in to je bilo to, nič se ni delalo na hitro ampak umirjeno, in samo tako so ovce lahko normalno brez histerije prišle nazaj iz pašnika oziroma šle na pašnik. Sedaj ko pač nimamo psa, ki bi to počel je seveda težje, ne v tem smislu da bi ovce bile neubogljive, samo bolj v izi gredo na pašnik oziroma domov.

V bistvu če gledamo iz našega stališča je težko najti psa, ki bi bil zmožen tako umirjeno pasti. Jaz po pravici povedano dvomim, da bi komu uspelo toliko umiriti borderja, da bi tako pasel. Lahko da se motim, ampak glede na to, da so naše ovce poskusili pasti tako borderji kot avstralci in škoti, bi še najbolj zaupala škotu. Za katere pa sami vemo, da je njihov nagon šibak, so redke izjeme, ampak škota s primernim pašnim nagonom je težko najdit ;-)


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #855 : 16 September 2010, 15:33:12
Glede pašnih psov in ovc pri nas je tako, da se psa, ki pase, potrebuje bolj kot ne v tem smislu, da hodi odzadaj za čredo,  pazi da ovce ne zaostajajo, ampak pri takem načinu pašnje, mora biti pes skuliran, miren, v bistvu se v ozadju črede sprehaja. Zato večina borderjev ni primernih, saj sami veste, da je pri borderjih nagon zelo močan in takega načina pašnje po vsej verjetnosti ne bi zmogel. V bistvu bi pes pasel takrat, ko bi se ovce zjutraj peljalo na ograjen pašnik in zvečer ko bi se jih pripeljalo nazaj domov. Tako je naprimer pasla naša Lady - škotska ovčarka. Ovce so jo bile navajene, psica je bila skulirana, če je ovca šla iz črede je šla ponjo, bolj trmaste ovce je uščipnila v nogo in to je bilo to, nič se ni delalo na hitro ampak umirjeno, in samo tako so ovce lahko normalno brez histerije prišle nazaj iz pašnika oziroma šle na pašnik. Sedaj ko pač nimamo psa, ki bi to počel je seveda težje, ne v tem smislu da bi ovce bile neubogljive, samo bolj v izi gredo na pašnik oziroma domov.

Po mojem ni toliko fora v velikosti crede (na treningih smo pasli s 5-6 ovcami, tudi na izpitu in na tekmovanjih ni ravno 100 glave crede). Bolj v navajenosti ovc na psa in na karakter ovc.
Mi je seveda logicno, da en rejec ne bo prilagajal ovc psu ampak iskal psa, ki bi ustrezal njegovim ovcam ;) samo za pospesit ovce pri odhodu na pasnik in domov bi bil border res cisto prevec.

battito animale


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #856 : 16 September 2010, 15:45:20
Jaz napišem to kar sama opažam, itak je vse skupaj laično mnenje  ;) ... je pa karakter ovc res pomemben, naprimer naša pasma ovc, ki jo imamo mi, bo na tujega psa reagirala, kot da prvič vidi psa, medtem, ko se na domače sploh ne ozira. So pa ene pasme ovc, ki bo na psa reagirala kot da ni nič, ne glede na to ali je navajena psa ali ne  ;)


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #857 : 16 September 2010, 16:04:44
Jaz napišem to kar sama opažam, itak je vse skupaj laično mnenje  ;) ... je pa karakter ovc res pomemben, naprimer naša pasma ovc, ki jo imamo mi, bo na tujega psa reagirala, kot da prvič vidi psa, medtem, ko se na domače sploh ne ozira. So pa ene pasme ovc, ki bo na psa reagirala kot da ni nič, ne glede na to ali je navajena psa ali ne  ;)
Očitno zelo dobro opažaš in si tudi vse zelo dobro razložila ;). Itak glede obnašanja živali in s tem tudi paše največ štejejo izkušnje, teorija je tako-tako ;).

Res so borderji bili vzrejani za uporabo na večjih čredah in velikih površinah, pri gibanju znajo biti tudi zelo zelo hitri in še dodatno z "očmi" izvajajo precejšen pritisk na ovce, ki potem seveda letijo ... Ampak če je razdalja velika, je to dobro, da grejo bolj hitro, a ne ;)? Videla sem že precej borderjev, ki so se zelo premišljeno odmerjeno in umirjeno gibali okoli ovc in se ulegli takoj, ko pritisk nanje ni bil primeren. To so seveda edinole dobro strenirani psi z veliko izkušenj. Enako velja tudi za ostale pasme, ki se sicer gibljejo bolj umirjeno in sploh ni nujno, da se uležejo na tla, ker jih ovce ne dojemajo kot plenilce.

Druga medalja pa je vloga lastnika ovac in odnos ovac tako do njega ali do tujih ljudi in pa seveda do tujih psov. Na prej omenjeni tekmi v Italiji sem imela ravno ta občutek namreč, da so bile ovce navajene samo enega psa (borderja), ki je pomagal med tekmo po 4-5 ovc premikati v areno in iz nje. Na vse tekmujoče pse pa so reagirale dokaj panično, še najmanj na enega avstralca, ki sploh nič ni pasel z očmi in jim ni prišel niti slučajno blizu, ampak se je držal lastnika. Moj avstralec ni bil tako uspešen pri njih, ker namreč precej pase tudi z očmi, kar je pri tej pasmi sicer zaželeno zaradi večje avtoritete, podobno kot "heeling" in heading".



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #858 : 16 September 2010, 16:40:35
Vse kar sem do sedaj pisala je bilo zgolj opažanje naše črede ovc z različnimi pasmami psov. Res da nikoli nisem bila na pašnih tekmovanjih, približno si predstavljam kako celotna stvar izgleda, komentirati pa ne morem, ker tega nisem videla.

Glede tvojega opažanja na tekmi v Italiji bi pa rada izpostavila to, da ni pomembno koliko so ovce navajene psov, ker so ovce, ki se za psa ne bodo zmenile in so ovce, ki jih bo tuj pes spravil iz tira. In predvidevam da je tudi na tej tekmi bila taka pasma ovc, ki ne sprejema tujih psov. Da dam za primer naše ovce ( bovška pasma ovc ), celotna čreda preko 100 ovc so navajene naših psov in jih ne bo ganilo, če bodo naši psi lajali, se bodo sicer umaknile bolj stran, ne bodo pa bežale. Če pa bo prišel k njim tuj pes in bo zalajaj oziroma bo samo v njihovem vidnem polju bodo zbežale in se skrile v hlev oziroma nekam kjer se bodo počutile varno.
Je pa tudi veliko odvisno od psa. Naprimer Lev ( škotski ovčar ), katerega fotko sem prilepila na prejšnji strani, je bil pri nas na dopustu 14 dni. Prve dni ni niti poskušal, da bi pasel ovce, se je gibal v njihovi bližini, ni pa krožil okoli njih, ampak je ovcam dovolil, da so spoznale njegov vonj, da so se navadile njegove bližine. Prvi dan, ko so ga videle so se razbežale, naslednje dni pa so mu vedno bolj zaupale in ostajale v bližini. Nekje 4 dan, ko je pes začutil, da mu ovce zaupajo, jih je začel past, nič prej. Tako ovce kot pes se morata navadit en drugega, ovce mu morajo zaupati, da jim ne bo nič storil, to je po mojem mnenju bistvo pašnje - medsebojno zaupanje  ;)


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #859 : 19 September 2010, 09:48:16
Tvoj opis primera vzpostavljanja odnosa psa z ovcami za Levčka res dobro pokaže, kaj je potencialno dober ovčarski pes :). Gotovo ga moraš še kdaj povabiti na počitnice ;D.
Vendar je z dobrim ovčarskim psom - če gledamo njegove sposobnosti na splošno z vidika pašnega nagona - pač tako, da mora biti sposoben reagirati prilagojeno na različne ovce, ne le domače. To je seveda pomembno samo za pse, ki tekmujejo in pa kadar je ta pes uporabljan za delo na več posestvih (v ZDA jih npr. vzamejo v najem, kadar jih potrebujejo).
Pes je torej lahko na svojem pašniku in ovcah odličen delavec in čuvaj, kjer ima vse pod kontrolo in vse poteka v neki rutini, a ko pride na neznan teritorij in pred neznane živali, ki so pravilma tudi precej drugačnega vedenja, lahko odpove na vsej črti. Zato so potem pomembne "training facilities" in seminarji, kjer se pes uči zaznavanja tudi drugih pasem ovac, da o racah, kozah, govedu niti ne govorim.



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #860 : 19 September 2010, 09:59:43
Levči je itak na pol moj  :P  ;)

Ja itak da se razlikujejo psi, ki tekmujejo in psi, ki delajo na kmetijah, rančih. Ampak osebno bi jaz psa dosti rajši vzela od staršev, ki pasejo na kmetijah, kot pa od staršev, ki tekmujejo v pašnji. Ker sem prepričanja, da je pri psih, ki tekmujejo, ta pašnja v veliki meri naučena. Seveda nek nagon morajo imeti, ostalo pa je naučeno. Pravi pastirski pes po mojem mnenju, mora sam presojat koliko in kaj mora delat. Pustimo ob  strani osnovno poslušnost.

No glede tega koliko je pes sposoben reagirati na tuje ovce, sem jaz še vedno prepričana, da je potrebno vsakemu psu pustiti tistih 10 minut, da se navadi vonja živine, vonja okolice, če se mu to dovoli, sem prepričana, da je pravi pastirski pes sposoben, delati tisto kar mora, brez da je prej natreniran.





inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #861 : 19 September 2010, 10:08:32
Azu in Lilit, glede vajinega razmišljanja o potrebah rejcev ovac po pastirskih in ovčarskih psih bi pa jaz rekla, da mi je nerazumljivo, kako da ne nabavijo pastirskega psa čuvaja tisti večji rejci, ki jim pol črede pobije medved ali volk ali ... ne vem, saj že vrabci čivkajo po strehah, koliko je pri nas teh plenilcev, ki so seveda veliko bolje zaščiteni od enih nepotrebnih ovac in pa njihovih lastnikov ???. Pogoj za povrnitev škode s strani države je tudi ograja in/ali primerne pes za čuvanje črede. Jaz sem do sedaj slišala le za dva primera, da so iz tega razloga nabavili psa. No, torej te pasme gotovo imajo potencial za rejce v Sloveniji - saj poteka en tak projekt s kraševcem, pa še nekaj takih znanih pasem je (tornjak, šarplaninec). Ampak to je res čisto druga zgodba.
Mimogrede, poznam ekološkega kmeta, ki ne more prehvaliti svojega mešanca, ki mu zvesto čuva kokoške pred lisico in kraguljem - kjer ima on svoje ekološke kokoši na pašniku, še ni ne medveda ne volka ...
Kar pa se tiče nabave psa za namen paše ali čuvanja, tu ni važno ali vnaprej ali šele po nabavi ovac, se mi pa zdi logično, da bi moral rejeck izbirat predvsem glede na potrebe,ki jih bo imel in ki mu jo konkreten pes konkretne pasme lahko nudi - tu je pomembna predvsem pasma in rodovnik psa (oziroma kmečki delovni starši, kot je omenila kala, runo, bella). Lahko pa nabavi že izšolanega psa, tudi za tak primer pri nas sem že slišala. Velikost črede niti ni pomembna. Človeku lahko kar nekaj pomaga dober pes že samo, če ima le dvajset ovac. Če pa jih ima nekoliko več, pa po mojem potrebuje že dva psa.



inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #862 : 19 September 2010, 10:22:21

Ja itak da se razlikujejo psi, ki tekmujejo in psi, ki delajo na kmetijah, rančih. Ampak osebno bi jaz psa dosti rajši vzela od staršev, ki pasejo na kmetijah, kot pa od staršev, ki tekmujejo v pašnji. Ker sem prepričanja, da je pri psih, ki tekmujejo, ta pašnja v veliki meri naučena. Seveda nek nagon morajo imeti, ostalo pa je naučeno. Pravi pastirski pes po mojem mnenju, mora sam presojat koliko in kaj mora delat. Pustimo ob  strani osnovno poslušnost.


Pod to se lahko podpišem, ker sem se o tem pred kratkim na lastne oči prepričala. Na tekmi se lahko bolje odreže pes s šibkim pašnim nagonom, ki je dober "obedience" pes kot pa pes z močnim nagonom, ki ima premalo izkušenj, da bi ob vodenju svojega lastnika uspel zadovoljivo obvladati tuje ovce na tekmi. Tak pes namreč želi delovati samostojno v lastni avtoriteti in ga je treba voditi tudi na temu primeren in torej ne preveč avtoritaren način ob zahtevi po 100% poslušnosti, sicer se ga frustrira in zmede in vse samo še poslabša. Mogoče tak pes niti ni toliko primeren za tekmovanja kot pa tisti "robot" :-\, bi bil pa gotovo odličen pri delu na svoji kmetiji :).
Prav zaradi take uporabe nagona so najbolj cenjeni psi, ki "razmišljajo" oziroma delujejo čimbolj samostojno, kar pa lahko samo, če imajo dovolj možnosti, da se tudi na izkušnjah dovolj naučijo in se jim ne zbija samozavesti z neprestanim ukazovanjem in kričanjem - kar nekateri na treningih in tekmah še kako počnejo in tega res ni lepo gledati >:(. Ampak samostojno lahko dela le pes, ki je tak že po karakterju in prirojenih sposobnostih ;).



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #863 : 19 September 2010, 10:46:25
Prav zaradi take uporabe nagona so najbolj cenjeni psi, ki "razmišljajo" oziroma delujejo čimbolj samostojno, kar pa lahko samo, če imajo dovolj možnosti, da se tudi na izkušnjah dovolj naučijo in se jim ne zbija samozavesti z neprestanim ukazovanjem in kričanjem - kar nekateri na treningih in tekmah še kako počnejo in tega res ni lepo gledati >:(. .
POd tole se pa jaz podpišem - ne velja samo za pse, ki trenirajo pašo - velja za vsako delo, šport.. katasrofa, kaj nekateri ljudje počnejo

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #864 : 19 September 2010, 13:32:25
POd tole se pa jaz podpišem - ne velja samo za pse, ki trenirajo pašo - velja za vsako delo, šport.. katasrofa, kaj nekateri ljudje počnejo

Se opravicujem, ampak - neumnost.
Kricanje, kot ga vi imenujete, ni namenjeno frustriranju psa ali podobno. Pomislite malo - potem so agilitasi sami agresivci. ::)
Ko je pac pes stotine in stotine metrov dalec, je edini nacin, da vas sploh slisi (se posebno ce piha veter ipd.) ta da kricite. Razen, ce seveda obvladate piscalko.
Da je kricanje agresivno dejanje proti psu, je neumnost.

"Hitrost" ni toliko odvisna od pasme psa, ampak od pastirja, ki psa usmerja.
Ce psa cisto pustis, da podivja, potem te ne poslusa in seveda ne more pasti. Ovce se takega "prehitrega" psa seveda bojijo, ker jim je jasno, da ni pod kontrolo. Ampak je na pastirju, da svojega psa drzi na taki "hitrosti", da ga bo poslusal in ne delal kar nekaj na pamet.
Pes mora poslusati. Sicer pastir ne bi bil potreben.

Obiscite kaksen dober seminar. Vcasih vtisi/opazanja varajo.

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


Campi

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #865 : 19 September 2010, 14:32:15
Drago moji , citam te diskusije iako ne razumijem dobro vas jezik i divim vam se sa koliko upornosti zelite nauciti vise na temu pasnje , metode , sta i kako , dali biti glasan ili ne , kada poceti , razlika izmedju radnih i izlozbenih pasa i jos puno - puno takovih pitanja .

Zar mislite da cete na forumu nauciti sebe i svog psa necemu ???

Necete , jer ovdje svi pisu o svemu i oni su najpametniji , skidaju tekstove i ostale priloge sa raznih stranica u namjeri da se istaknu kako oni najbolje znadu sve.

To je lupanje iz supljeg u prazno i bez veze.

Svaki vlasnik trebao bi poznati svoga psa i tako pristupiti skolovanju psa u radu sa ovcama - pasnja. Da bi to mogao , ON mora znati kako se skoluje jedan pas ili da ide INSTRUKTORU koji ce mu objasniti ; zasto i kako ce to izvesti. U pocetku skolovanja treba znati i kako ovce reagiraju u odredjenom trenutku na pasnjaku.
Pas ima u svojim genima lovacki nagon koji je iskoristen da , kod Bordera  obidje ovce i da ih dovede svom pastiru.
Medjutim u afektu i tom zanosu pas ponekad ide brzo , ugrize , razbije stado , ili ima previse OKA - EYE i ostavi poneke ovce koje mu nisu u vidnom polju jer se on fokusirao ( zamrznuo mu se pogled - hipnotiziran je ) na stado ispred sebe.
U takovim slucajevima vodic psa mora ga usmjeravati i izdavati mu komande da radi sta se od njega ocekuje a ne da radi sta zeli ili ih odvede u stalu i legne ispred da ne idu van.
Izdavanje komandi je VASA stvar izmedju vas DVOJE , a moze biti ; glasom , zvizdaljkom ili mimikom.
Poznato je da pas reagira na boju glasa ili intonaciju zvizdaljke i da nezna sta tekstualno znaci - PROSTOR !!!

Izdavanje komandi po jacini je interna stvar izmedju njih dvoje ali bolje je da komuniciraju tiho na jedan od nacina.
Medjutim u nekim situacijama kada psa nagon odvede u nestasluk ili ubrza ili ugrize ovcu , potrebno je VIKNUTI na njega i da shvati da nesmije raditi sta on zeli vec da ste tu da radite ZAJEDNO.

Ima pasa kojima sapatom izdate komandu da ju nitko ne cuje osim njega a imate i takovih gdje trebate dignuti glas da ga natjerate da radi sta treba i da mu se VI nametnete kao autoritet.

E SAD CE BITI POLEMIKA !!!!

Ima pasa koji su tako samovoljni i nestasni a dobri radnici ali MORAJU ugristi ovcu i napraviti nesto sta ONI zele.
Sta napraviti ???
Moraju biti kaznjeni i dobiti sibom po GUZI !!!!!
Reci cete ; OVAJ DEDA JE LUD !!! , ali vjerujte da je to ponekad potrebno jer pas ima takavg karakter i nesmijete mu dozvoliti da on bude dominantan vama.

PRIMJER ; Moj Chip je kao mladi pas imao izuzetan nagon i kada je bio bez kontrole , morao je ugristi ovcu ili cak izbiti i oko ako je isao na glavu.
Sa njim nisam mogao razgovarati ; Chipi , nemoj , to nije dobro , itd vec je dobio kaznu.
Medjutim nije bio samo on kriv za to , vec i ja.

Gospodin Herbert Sehner mi je rakao kada smo bili kod njega na parenju a ja mu postavio pitanje STA DA RADIM SA NJIM !!!
Gospodine Campi , ne dozvolite mu da dodje u priliku da vam ugrize ovcu jer ima izuzetan pljenski nagon , zaustavite psa dalje od ovaca ali na vrijeme.

Da , to je istina , tako sam i radio i odgojio mog najboljeg psa. Bio je pod strogom kontrolom na kada je poceo raditi sam vise nije bilo potrebe za grubosti ali i danas nekad moram viknuti ; CHIP NE.

Znaci , sve ovisi o psu , njegovom karakteru i karakteru i temperamentu njegovog vlasnika.
Svaki pas se moze nauciti da radi ali da radi sa srcem i zeljom e to je vec genetika ali i sreca kakovo stene cete odabrati iz legla.

Zato nemojte se prepucavati i pametovati , jer nitko od vas nema ovce a ima samo jednog psa koji je NAJLJEPSI I NAJPAMETNIJI NA SVIJETU i nitko o njemu nesmije reci nista lose.
Najbolje je otici instruktoru koji ce sa vama razgovarati o vama i vasem psu i kako cete suradjivati i skolovati sebe i psa.

Vidim obavjesti ; HAJMO SVI NA SEMINAR ILI TEKMU !!!

Glupost , u velikoj grupi se ne uci jer ima vas previse i nemate priliku razgovarati i vise raditi sa psom i ovcama.
Osim toga pas nema priliku ni da radi sa ovcama vec ga stalno vrtite u krug a to nije bit vec pas treba doci iza ovaca i voditi ih k vama.
To je osnova skolovanja i uloga psa , jer Border collie je OKRETAC STADA !!

Kada vas dodje na seminar ili pasnju 20-30 to nije seminar vec uzimanje novca od vas a idete kuci i nista vam nije jasno.

Eto , ukljucio sam se malo , nemojte polemizirati samnom to vas molim.
Ako imate pitanje , postavite ga ali onda ne dajte odmah i odgovor jer VI sve znadete

Najbolje je sjesti u auto i na poligon kod instruktora.

Hocete doci jedan vikend k meni ?????



Campi

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #866 : 19 September 2010, 14:44:55
Evo jednog primjera kada sam morao VIKNUTI ali i primjera kada se Chip zaletio u ovce jer je bio umoran a one su isle po njegovom presporo , pogledajte.

http://www.youtube.com/watch?v=D5u9KuINpcI

Evo primjera kada jedan pas ima previse OKA - EYE , kao moja Bessy , pogledajte kada u jednom momentu odlazi jedano janje a ona tek kasnije reagira ;

http://www.youtube.com/watch?v=qGB39AxVSyI


Evo , mozete vidjeti dva psa koji imaju izvanredan nagon ali i kakovu koncentraciju ima svaki od njih.
Svaki od njih ima svoju osobnost i zato nema pravila , vec se u toku skolovanja trebate prilagoditi temperamentu svoga psa i onda cete funkcionirati kao TIM

Evo slike -  INTERNACIONALNOG SAMPIONA ZA 2010 godinu.




Campi

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #867 : 19 September 2010, 14:47:03
JOS JEDNA SLIKA - CAP a



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #868 : 19 September 2010, 14:59:47
JOS JEDNA SLIKA - CAP a

Pa stvarno ste se zaljubili u Capa :)
Sta ce reci zena?  :D hehehehe

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


Campi

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #869 : 19 September 2010, 15:12:24
Ti si zlocesta , da znas !!!

Moja zena voli sve sto je dobro a tako i ja.

Cap je moj ljubimac uz jos par njih a i tata steneta kojeg uzimam.

Ovom pobjedom je dokazao svoju genetiku i rad ali normalno i Michael Gallagher je za to zasluzan

Oni koji zele ici na PASNJU trebaju od takovih pasa uzimati stene.

Mozda i od ovoga !!!!!