Vlečenje

taycha · 30760

Lichi

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 11 Maj 2010, 18:18:52
Hojla!

Še en tukaj, ki ima ''vlečnico'' vsak dan na sprehodu.  ::) Psička bo stara 5 let. V pasji šoli sva odlično opravili začetni in nadaljevalni tečaj. Letos sem jo vpisala celo na RO a kmalu ugotovila, da trenutno ni pripravljena sodelovati niti v tej meri, da bi hodila zraven brez vlečenja. Morda je delni razlog tudi prilagajanje na novega družinskega člana (novo psičko), čeprav je to zimo postala čisto razpuščena, kljub temu, da se vsak trudim z njo in delava vaje.
Vendar se ta težava kaže že od nekdaj. Na poligonu je v prvih dveh tečajih delala praktično brezhibno. Kot da bi vedela: aha, tukaj moram biti pridna, tukaj se dela. Takoj, ko sva stopili izven poligona pa katastrofa. Da ne govorim, da čisto ''pade ven'', ko srečava še kakšnega drugega psa. Ne pomaga niti motivacija s priboljški ali igračo niti obrat v drugo smer...ko ga ona vidi in zavoha že na daleč je prepozno.
Doma imam tudi halti, ki sem ga že pred opravljenimi izpiti le parkrat uporabila. Zdaj pa mi je kar grozno pomisliti na njegovo uporabo, ker vem, da ona ve kaj pomeni iti poleg. Je problem v meni, njej ali v obeh?  :-\ Bi bilo smiselno halti zopet uvesti?
Naj povem, da je na splošno zelo ''migetajoč'' kužek (mešanka pudelj/višavski terier). Vsak pok, pisk, zvonjenje zvonov, otroški jok,...jo spravi s tira. Ne neha in ne neha lajat. Skratka vse skupaj zna bit zelo stresno.
Da pa ne bom samo ''grajala''...je drugače izredno dovzetna za učenje, sploh trikcev a želela bi si, da bi najbolje obvladala vsaj osnovne ukaze.
Kaj naj naredim? Sama nimam več idej in že kar malo obupujem. Še tiste ure, ki so mi ostale od tečaja za RO, sem se zmenila, da jih pokoristim raje v obliki individualnih ur.
Skrbi pa me tudi, da nova psička ne bi povzela obnašanje starejše. Z mladičko sem tudi že začela učenje s klikerjem.
Prosim za kakšen nasvet.

Hvala in lp.



TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 13 Maj 2010, 13:16:03
Očitno pri vas nisi glavna ti ampak tvoja psička  ::). Malo preberi teme, ki opisujejo, kako vzpostaviti mesto vodje krdela, jaz se recimo spomnim naslednjih pravil: pes si mora vsako stvar zaslužiti: preden dobi redni obrok hrane, mora najprej izpolniti nek naš ukaz, (ki ga seveda že obvlada), podobno velja preden lahko gre ven na sprehod, preden ga pobožamo...). Skozi vrata pes ne sme nikoli prvi ampak gremo prvi mi, na sprehodu mi odločamo, kje se bo hodilo, kje vohalo, kako hitro se bo hodilo, v katero smer. V hiši pes ne sme ležati na prostorih, ki so nameščeni višje-torej npr. na kavču, mi pa ležimo na tleh-tako je pes tudi fizično nad nami, kar v takem primeru ni ok itd., itd.
Seveda je potrebno, da se zavedaš, da je psička pes, ti pa njen vodja! In ne obratno, nič se ti naj ne smili, saj je ne boš tepla ali se drla nanjo, vse se da delat s hladno glavo, potrebno je predvsem vztrajati in biti dosleden.

Glede vlečenja: halti se meni zdi odlična zadeva! Če veš, kako delati z njim, se nima kaj narobe zgoditi. In nič ne koristi, da ti misliš, da psica ve, da ne sme vleči-če ona še naprej vleče, očitno ne ve, da ne sme vleči ali pa ve in jo figo briga, ker hkrati tudi ve, da te ne rabi ubogat. In halti lahko po moje tukaj samo koristi-na prejšnjih straneh te teme je dosti napisano, kako lepo lahko učinkuje.

Glede tega, da se bo mlajša psica naučila neumnosti od starejše, pa bi tudi mene skrbelo. Npr. jaz imam dva psa, ki sta pripadnika dveh povsem različnih pasem, vendar je mlajši kuža "pobral" od starejše psice tudi vedenje, ki skoraj nikakor ni značilno za njegovo pasmo  ;)-in to vedenje ni le vzorno in zaželeno.
Na tvojem mestu bi vsekakor začela delati na vlogi vodje krdela, starejšo psico pa ali začneš navajati znova, da se na povodcu ne vleče (saj ni nujno oz. je povsem nepotrebno, da ves čas sprehoda hodi v šolskem poleg, dovolj je, da ne vleče): ko ona povleče, se ustaviš in počakaš, da vrvica popusti, potem šele gresta dalje. Ta način je dolgotrajen in utrujajoč (navadno se na začetku prehodi 50m/pol ure ali kaj podobnega)ampak res deluje. Če pa ti recimo to nikakor ne bo šlo, pa vsekakor začni delati s haltijem.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #62 : 13 Maj 2010, 14:25:59
Hoj!
Glede hoje poleg in nepopvezano z vlečenjem na sprehodu.
Ker imaš željo ukvarjati se s športom (RO) svetujem, da športni poleg povsem ločiš od vlečenja, vrvice in sprehajalne hoje na povodcu.

Poleg začni učiti kot novo povelje ( če si to besedo že uporabila za kakšno povelje si izmisli novo).
Uči BREZ VRVICE že od začetka.
Sistem 1:
Obika učena:shaping.
Prva vaja iz katere izpelješ športno hojo ob nogi je pogled v oči. Iz tegai zpelješ hojoob vodniku ob čimer pes ves čas gleda vodnika v oči. Potem še malo oblikuješ pozicijo.
Sistem 2:
Oblika učenja: Targeting
Prva vaja- naučiš,dase pes z določenim delom telesa dotika tarče (plečka, lice glave). Tarčo namestiš na soje telo. Sčasoma tarčo odstraniš.
Sistem 3:
Targetng do luring
Prva vaja :psa naučiš, da se dotika ali z očmi sledi target sticku ali roki. Le to potem nosiš v poziciji ,ki zagotavlja pravilno pozicijo psa. Sčasoma ukineš target (roko za RO lahko ohraniš).

Izberi kar ti bolj leži.

Glede vlečenja na sprehodu:
-Uporabiš povlje počasi, ki nima veze s pozicijo psa, pomeni pa da mora bit vrvica ohlapna.
-Psa pred sprehodom zgoniš.
-Zadevo rešiš z opremo (lupi, halti).

glede hiearhije v krdelu:
Da pes samo zaradi hiearhije ne bi vlekel mora bit res do konca sesut- takega jaz ne bi imela. Sicer pa podrejeni in vodljivi psi prav tako vlečejo kot dominantni. osebno še nisem opazila kakšne povezave med vlečenjem na sprehodu in priznavanjem vodnika.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 14 Maj 2010, 09:19:11
Glede hierarhije v krdelu sem jaz mislila zaradi tega, ker je Lichi napisala, da je psička postala razpuščena čez zimo, da čisto pade ven, ko vidi drugega psa, ker jo vsak zvok in pisk spravi s tira in začne "razgrajat"... deteljica, misliš, da tudi pri teh težavah ne bi pomagalo, če bi si Lichi malo utrdila položaj vodje krdela?


Lichi

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 17 Maj 2010, 11:00:43
Hojla!

Hvala vama za odgovor.
Ko takole berem nasvete, se mi zdi, da bi pa mogoče znala kljubovati problemom...a je v praksi bistveno drugače. Ko psička ''pade ven'', zanjo takrat ne obstaja nič drugega okrog nje, razen tistega na kar se je tako skoncentrirala. In potem laja in laja in laja in nori... ne pomaga nič.
Danes sem kupila tudi lup...upam, da bo vsaj pri vlečenju kaj pomagalo.
Na splošno pa se mi zdi, da se ne znajdem več v tej situaciji. Vseskozi razmišljam in se sprašujem, ali je kje kdo, ki bi npr. prišel pogledat dejansko stanje (domov)? Je to pri nas mogoče?  ::)


Hvala in lp.



Lichi

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 17 Maj 2010, 11:02:39
Aja, pa še nekaj kar se tiče dominantnosti...je res, da psička dominira. In tako kot sem napisala, se ne znajdem več v tej situaciji. Kako naj utrdim položaj vodje kardela?



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 17 Maj 2010, 13:59:18
Ko psička ''pade ven'', zanjo takrat ne obstaja nič drugega okrog nje, razen tistega na kar se je tako skoncentrirala. In potem laja in laja in laja in nori... ne pomaga nič.
Kaj pa je to nič? Torej vi nekaj počnete, ko ona laja in miri? Najhuje je, da jo mirite,.. ker jo s tem dejansko na nek način nagrajujete. Najbolje je, da se preprosto obrnete in jo brez besed odvlečete stran od tistega. Je pa na to temo ogromno napisanega. Ste res vztrajali pri vsaki od teh variant dovolj dolgo in jo delali pravilno, da se je izkazala za neučinkovito?

A starejša psička dominira? Kako se pa to kaže?



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #67 : 17 Maj 2010, 15:29:01
Če je res trdna in dominantna  in ne šmirgla ničesar od že naučenega ko kao "ven pade" pomaga tudi stari kmečki odločni cuk, da jo na rit vrže.
Ali pa mal bolj sofisticiran pristop z vodo v pištolci,da ohladi njen zagon ;).
Psi niso postali stekleni. Prav lepo prestanejo tudi kakšen krepak ukrep za prekomernop zaj#!cijo in to ne poemni,da ne moreš obenem luštno šolat s klikerjem vseh športnoh vaj in osnove ostalih vaj za disciplino 8).
Če dvomiš vase pa se obrni na inštruktorja,ki take posege obvlada.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #68 : 18 Maj 2010, 08:34:53
Ma jaz močno dvomim da dominira, sploh glede na drugo temo http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=9703.new#new , iz katere bi sklepala da ni prav posebej dominantna. Pomojem samo počne to, kar je bila naučena. Če ji je bilo dovoljeno ali je bila celo potrjevana v takem obnašanju, potem to počne, kaj pa če drugega  :)



Lichi

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #69 : 18 Maj 2010, 10:05:52
Hojla!

Morda sem se glede dominantnosti res uštela in si jo napačno razlagam. Sem si zdaj prebrala definicijo dominance. Najbrž me samo vrti okoli ''prsta''. Vsekakor pa nimam občutka, da bi bila vodja kardela. Očitno še nimam dovolj izkušenj, čeprav že leta prebiram vse živo o psih...literaturo in forume. A teorija je eno, praksa drugo. Tudi vseskozi smo doma imeli pse, pa se takrat nihče ni kaj posebej ukvarjal s šolanjem. Važno je bilo da so znali osnovne ukaze. Takrat nismo še vedeli niti za kliker. Ko sem si kupila to svojo psičko sem se odločila, da jo izšolam tako kot je treba. No, v določeni meri mi je uspelo...za ostalo pa veste kakšna je situacija.  :-\ Je pa še nekaj res...starejša psička, kljub temu, da zna mnogo trikcev, noče nič narediti brez priboljška.
Bi opisala samo en primer, kjer starejša psica ''pade ven'': Zunaj imamo ograjeno teraso in živimo tik pod Golovcem. Sosedi, nekaj hiš naprej, imajo tudi psičko mešanko, ki pa je večinoma cel dan spuščena, da prosto teka po gozdu in vse naokrog. Ta psička pride našo izzivat in lajat praktično na predel v gozdu nad našo teraso. In seveda moja laja nazaj in nori.
Vsakokrat, ko jo spustim na teraso se zažene do ograje in odklopi vse drugo. Znori tudi če jo samo sliši skozi zaprta vrata. Skratka...vsakokratna procedura...jo spustim, se zažene v ograjo, laja, nori (četudi ni une psičke).
Poskušala sem že vse mogoče...jo zvabit s hrano, igračo drugam, jo pošpricat z vodno pištolco, jo takoj zapreti nazaj v stanovanje, od začetka sem jo parkrat prijela za viher in ji odločno rekla tiho. Nič! Kaj narediti v takem primeru?
Hvala še enkrat, ker mi pomagate.

Lep dan.  :)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #70 : 18 Maj 2010, 11:23:12
Ja tako, najprej imaš zelo velik problem, ker je psica že 5 let stara in "utrjena" v svojem vedenju. Lahko poskusiš z več ukvarjanja - utrujen pes ne misli na vse mogoče neumnosti in se ne zabava z lajanjem kar tja v tri dni, ne spuščaj jo več same na vrt oz. je ne spuščaj na vrt, če vidiš da je blizu druga psička in če že začne, jo mirno primi in odvleci stran, nekam, kjer je ne bo ne videla, ne slišala. Za preusmerjanje moraš najti dovolj močen motivator (ni to nujno hrana ali igrače, ampak nekaj, kar ji je resnično všeč) in ga uporabit. Dostikrat deluje samo za prekinitev "fiksacije" še kaj drugega - npr. jaz pri moji za take primere uporabljam eno pisko iz igrače, ko pa dobim njeno pozornost za tisti mali moment, jo pa izkoristim za kaj njej zelo zanimivega (je pa res, da mi ne uspe vedno) in preusmerim stran od motnje.

Glede ostalega pobrskaj po forumu, ker je že ogromno napisanega. Za začetek se psici ukine popolnoma vse privilegije, ki jih je imela dosedaj in si mora vse privilegije zaslužit, samo tako bo dojela, da ste vi tisti, od katerega je odvisna, zato vas mora upoštevat. Zunaj naj bo vedno na povodcu, tudi doma na vrtu, na takem, ki se prosto vleče za njo, da ga lahko ujamete, če bo treba.

Ne glede na vse, je pa tako, da je vaša psica močno utrjena v svojem vedenju in bo verjetno zelo težko brez doslednosti in ogromno znanja s pozitivno motivacijo tole rešit in ker nisem apriori proti kakšnim bolj drastičnim metodam, se še vedno lahko poslužite tega, kar je napisala deteljica. Tako staremu psu ne more škodit oz. pustit nekih velikih posledic, je pa problem, da če ne znate tega pravilno izvest, si res poiščite pomoč, sicer ne bo imelo učinka.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #71 : 18 Maj 2010, 13:27:53
Za začetek jo ne spustit na teraso, ampak pojdi z njo v nekem povelju ali med igro na teraso. In nazaj notr. Po več tednih treninga, ko bo šla s tabo na teraso brezproblema jo šele puščaj na terasi in to samo po opravljenem delu/igri in blokiraj s prepovedjo vsak pogled v ograjo.
Kasneje jo pusti na terasi samo dokler ne pokaže slabega vedenja- v tem primeru mora takoj nazaj notr.
Prav dosti pa pes s tako napako ( besnjenje ob ograji na vrtovih na mimoidoče je npr pogosto) ne more bit sam zunaj

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Choha

  • *
    • Prispevkov: 392
    • Točke: 0
  • Zaupaj mi...od tega živim.
Odgovori #72 : 02 Januar 2011, 15:31:45
glede dominantnosti ali vlecenja bi svetovala "cuk" do te mere, da psu preusmeri pozornost ali ko vidite, da hoce dominirati. nikakor pa ne tisto, da nardi se kaksno salto med cukom... (kar v nekaterih pasjih solah potencirajo).  :-\  glede dominance pa je najbolje, da psu poveste, da on ni sef s "prevlado. saj je veliko gradiva kot knjige ali video.