sterilizacija

Gost · 390671

Tetameta

  • *
    • Prispevkov: 295
    • Točke: 1
Odgovori #210 : 03 Maj 2007, 15:20:48
So se ze, pa iz dvorisca sem jih tudi ze podila...
Bom zacela drugace razmisljat o cemu? Saj nisem proti sterilizaciji... nimam nic proti tistim, ki psice sterilizirajo... moja je tudi (iz zdravstvenih razlogov) in med drugim tudi zaradi nje sem zacela razmisljat, da naslednja psica ne bo. Pa sem imela tudi ze psico, ki ni bila sterilizirana...

Moti me samo pristop, da se sterilizacija tako na veliko oglasuje kot oh in sploh fajn zadeva s samo pozitivnimi stranmi in to, da se folk prepricuje, da ce ne bos imel mladickov, je pac najboljse, da psico steriliziras.
Ja, v redu...whatever...  :P
Itak pa so zbrisali pol teme, tako da se mi ne da še enkrat pisati vsega (verjetno ni niti pametno- me bodo dali na verigo  :-\ )... Sploh pa ne mislim več razpravljati o tej temi... počnite s svojimi psi, kar želite...

Nekateri imajo tisto, kar si zaslužijo. Ostali so samski. ;)


Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #211 : 03 Maj 2007, 15:24:44
Ja, Tetameta, zbrisali smo tista sporočila, kjer se vaša mnenja niso več nanašala na temo o sterilizaciji, ampak so govorila o vsem mogočem, samo ne o osnovni temi. Ker vem, da znate kulturno debatirati in deliti mnenja, vas prosim, da to tudi počnete. Vaše zgode in nezgode drug z drugim, pa prosim rešujte zasebno, kakorkoli pač že. Mirno morje in lep pozdrav, Neža

Los je car.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #212 : 03 Maj 2007, 15:30:23
Ja, v redu...whatever...  :P

Ja, s tabo se da res lepo izmenjevat mnenja 8)

battito animale


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #213 : 03 Maj 2007, 15:51:35
Moja prejšnja serilizirana je na primer dobila raka na kosteh, ki ga povezujejo s sterilizacijo kolikor sem prebrala.

Tetameta, po moje je bilo še premalo zbrisano.  ::)

Ampak dejstvo je to, da ima serilizacija tako pozitivne kot negativne učinke. To je in vedno bo. Treba je dati vse na tehtnico in se odgovorno odločit. In odločitrv potem tudi pravilno izvajat.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


SrčicaRubi

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 20
  • razigrana Rubi
Odgovori #214 : 04 Maj 2007, 10:30:36
Zdej ko ste upam nehali s primerjanjem ljudi in živali.. Da ne bo kdo rekel, da se omejujem samo na eno stran in ostalo zamolčim.. sploh pa, da ne bi bilo butastih opazk, kot je bila tista, da sterilizacijo zagovarjam ker moja sterilizirana psica ne mara nesteriliziranih    ki dobesedno žali mojo moralo.. Tukaj povzetek vsega skupaj.

Prednosti
1. kontracepcija – torej način kontrole neželenih rojstev (lastnik)
2. prepreči hormonsko povezane bolezni, kot je benigna hipertrofija prostate (povečanje prostate)
3. pri pasjih in mačjih samicah, ki niso sterilizirane pred prvo gonitvijo je možnost razvoj tumorja mlečne žleze 7× večja
4. preprečena je pogosta in nevarna infekcija maternice imenovana pyometra
5. prav tako se preprečijo rak na maternici, jajčnikih in testisih (te so tudi sicer bolj redki)
6. pomaga pa tudi pri vedenjskih težavah, ki bi sicer bile vzrok, da se psa odda v zavetišče ali se ga kako drugače zavrže ali pa se ga da uspavati (lastnik)

Pomanjkljivosti
1. kot pri vsaki operaciji so tudi tu pomanjkljivosti povezane s samim posegom, ki zadevajo anestezijo in druge komplikacije, kot so krvavitve in infekcije. Ta tveganja pa so relativno majhna pri takem rutinskem posegu, se pa tveganje lahko poveča zaradi drugih zdravstvenih razlogov, ki so bili prisotni že pred samo operacijo. (veterinar)
2. pri obeh spolih obstaja tveganje debelosti, ker lastniki žival še naprej hranijo, kot so ga pred posegom, kar se prepreči s pravilno in prilagojeno prehrano (lastnik)
3. če se odstrani maternica se lahko pojavi pyometra njenega ostanka
4. pri samicah se včasih pojavi inkontinenca (uhajanje urina), kar se lahko zdravi, pri samcih pa nekoliko povečano tveganje za razvoj raka prostate, kar se lahko, kolikor mi je znano prepreči z zdravili in dodatkom vitaminov (veterinar, lastnik)
5. pri obeh spolih je podvojeno tveganje nastanka osteosarcome (rak kosti)
(pravi vzroki za nastanek osteosarcome se še odkrivajo, ve se da neke preventive za to ni, povezujejo pa ga najbolj z velikimi in extra velikimi pasmami, torej psi težkimi 36 kg in več pa tudi pri psih, ki so predebeli. Prav tako pa tudi z dednostjo, torej je večja možnost za razvoj raka pri potomcih generacij kjer je bil ugotovljen zato je to dobro upoštevati pri nadalnji razplodnji. – sam za kratek info. kaj to je)

Negotovosti/dvoumnosti

1. kastracija/serilizacija zmanjša nekatere vedenjske nevšečnosti, kot je potepanje, uriniranje in naskakovanje, medtem ko nima velikega vpliva na agresivnost psa (lastnik)
2. nekastrirani mački imajo večjo nagnjenost markiranja z urinom
3. v nasprotju s popularnim mnenjem, kastrirani mački niso bolj nagnjeni k zaprtju urinarnih poti. Mački imajo dolgo in ozko sečnico, kar povzroča nagnjenje k zaprtju neglede ali je kastriran ali ne. Ključna načina preventive sta povečano pitje tekočine in prilagojena dieta (veterinar, lastnik)



Če povzamemo, je večina negativnih stvari pri kastraciji/sterilizaciji odpravljivih s strani vzornega lastnika in strokovnega veterinarja, prav tako pa tudi lahko vzoren lastnik poskrbi za nekatere stvari, ki lahko naredijo kastracijo/sterilizacijo nepotrebno. 100 % prave odločitve pa roko na srce ni! Bistvo pri odločitvi za ali proti ostaja pri tem, da se dejstva postavijo na tehtnico in potem vsak sam določi težo enim in drugim.. glede na to pa se odločitev pretehta v eno oz. v drugo stran. Ko se boste lotili tehtanja pa preberite še prvo in drugo stran te teme, sploh odgovor 31 in malo povežite med seboj, pa bo upam lažje  :)


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #215 : 04 Maj 2007, 11:29:48
SrčicaRubi, lepo napisano. Predvidevam, da prepisano iz kakega učbenika - popravi me, če se motim.

Izkušnje lastnikov psov in psic, pa kažejo, da ni vse tako, kot piše v učbenikih. Naskakovanje steriliziranih psic, ni nujno, da se zmanjša. Marsikateri psici se uniči dlaka in tudi za razstave ni več primerna. O tem in še čem so pisali tule http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.0 

Kristinca & Florinca


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #216 : 04 Maj 2007, 11:42:42
Oh Florinca zdaj pa greš že meni na živce s temi svojimi izjavami... Če že od drugih zahtevaš neke argumente daj kakšne strokovne argumente tudi sama, ne da ves čas govoriš o izkušnjah lastnikov psov... Če trije mislijo tako to še ni eno splošno mnenje, kaj šele strokovno mnenje :-[! Mah poznam nešteto steriliziranih psic, ki nimajo po strilizaciji nobenih problemov in so bile sterilizirane pred prvo gonitvijo!
Citiraj
Izkušnje lastnikov psov in psic, pa kažejo, da ni vse tako, kot piše v učbenikih.

A veš kako ti bom rekla... Večinoma je res kar je napisano zgoraj so pa tudi izjeme... Ne moreš pa tega kar posploševati tako kot delaš ti! In še eno vprašanje... Zakaj bi sploh razstavljal sterilizirano psico? Za svoje veselje ali kaj... (Čeprav se s temle o dlaki sploh ne strinjam!)

Lp

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


Tetameta

  • *
    • Prispevkov: 295
    • Točke: 1
Odgovori #217 : 04 Maj 2007, 11:51:46
Sem rekla, da ne bom več razpravljala o tej temi... Pa spet ne morem biti tiho... :-[  :-\ Ker mi take izjave kr dvignejo pritisk:
SrčicaRubi, lepo napisano. Predvidevam, da prepisano iz kakega učbenika - popravi me, če se motim.

Ej, Florinca... A ti res ne znaš nič drugega kot provocirati? Ker že nekatere tiste tvoje izjave včeraj (ki čudežno niso bile poslane v koš) niso bile nič drugega kot samo provokacija... >:( Dej se že enkrat malo ohladi in odrasti...

Oh Florinca zdaj pa greš že meni na živce s temi svojimi izjavami...
Se ne bi mogla bolj strinjati... 8)

Če že od drugih zahtevaš neke argumente daj kakšne strokovne argumente tudi sama, ne da ves čas govoriš o izkušnjah lastnikov psov... Če trije mislijo tako to še ni eno splošno mnenje, kaj šele strokovno mnenje :-[! Mah poznam nešteto steriliziranih psic, ki nimajo po strilizaciji nobenih problemov in so bile sterilizirane pred prvo gonitvijo!
A veš kako ti bom rekla... Večinoma je res kar je napisano zgoraj so pa tudi izjeme... Ne moreš pa tega kar posploševati tako kot delaš ti! In še eno vprašanje... Zakaj bi sploh razstavljal sterilizirano psico? Za svoje veselje ali kaj... (Čeprav se s temle o dlaki sploh ne strinjam!)

Lp

Dobro povedano...

Nekateri imajo tisto, kar si zaslužijo. Ostali so samski. ;)


SrčicaRubi

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 20
  • razigrana Rubi
Odgovori #218 : 04 Maj 2007, 12:13:33
Citiraj
SrčicaRubi, lepo napisano. Predvidevam, da prepisano iz kakega učbenika - popravi me, če se motim.

ja motiš se! Ne povzemam vsega po učbenikih ker.. hja.. jih sploh niti ni  :P razen kakih osnutkov skript in pa angleških 1000 strani debelih knjig. Svoje znanje dopolnjujem s pomočjo interneta in sicer iz raznih strokovnih veterinarskih strani, večinoma angleških in nemških, ker pač v slovenščini je bolj malo tega  :( Sicer pa vsak, ki ga kaj zanima lahko najde ˝google is your friend˝  :)

Aja.. pa noben veterinar, ki kaj da na svoje znanje se ne zanaša zgolj na tisto iz faxa, ker mu je jasno, da tudi če že je skripta celo iz tega tisočletja in ne 1980-ga, je zananost lahko že šla naprej in se mora vedno znova izpopolnjevati in nadgrajevati svoje zanjne! Kar tudi počnemo, medtem ko se večina lastnikov še vedno oklepa določenih stvari kot pijani plota.


wolfdang

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: -10
Odgovori #219 : 04 Maj 2007, 12:43:36
Sterilizacija se dela pred prvo gonitvijo, kastracija pa pres spolno zrelostjo samca, se pravi nekako okoli 1 leta starosti.

Kvaliteta dlake pa je odvisna predvsem od kvalitete prehrane, nege dlake in čistoče bivalnega prostora psa.

Sam sem proti sterilizaciji, saj se psica goni okoli 21 dni in to 2 x letno. Nevarni pa so predvsem dnevi med 7 in 15 dnevom gonitvije. Takrat se malo bolj popazi na samico, pa se ni bati nezaželene paritve.

Psi pa se lahko gonijo celo leto in če psu uspe enkrat pobegniti h kakšni goneči samici, bo to skušal ponoviti vedno, ko bo ugotovil, da se kje kakšna samica goni. Saj se ve, da se psice gonijo ne glede na letni čas in ne tako kot volkovi, 1 x letno nekako okoli januarja oz. februarja.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #220 : 04 Maj 2007, 12:51:07
To pa da se pse sterilizira preden popolnoma odrastejo se mi pa zdi slabo.
Organizem naj nebi odrastel v tisto kar bi sicer...
Baje so višji in in bolj drobni, kot bi bili sicer.

Nekaj takih primerov tudi poznam, oz. bi se dalo brez slabe vesti narediti povezavo. In če so znaki vidni navzven mora bit tudi kaj navznoter drugačnega. Hormoni tudi niso zaradi lepšega in če ne povzročajo težav je bolje da so tam ;)
Moje laično sklepanje tudi na podlagi prebranih člankov.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #221 : 04 Maj 2007, 13:02:15
Psi pa se lahko gonijo celo leto in če psu uspe enkrat pobegniti h kakšni goneči samici, bo to skušal ponoviti vedno, ko bo ugotovil, da se kje kakšna samica goni. Saj se ve, da se psice gonijo ne glede na letni čas in ne tako kot volkovi, 1 x letno nekako okoli januarja oz. februarja.

To pa ne vem, ce bo drzalo. Moj pes recimo sicer osvaja vsako samico, nobene pa ne poskusa naskocit in ni se nikoli tulil ali ne jedel, ker bi bila v blizini kaksna gonecka, ceprav smo bili po nesreci enkrat celo z eno skupaj na sprehodu.

In ce bi to drzalo, bi bilo s psi plemenjaki nemogoce zivet, pa jih kar nekaj poznam, ki ne poskusajo naskocit vsake samice...

battito animale


wolfdang

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: -10
Odgovori #222 : 04 Maj 2007, 13:12:47
Pse se ne sterilizira ampak kastrira. Če se pse kastrira po spolni zrelosti, ima v možganih že vtisnjen spomin na gonečo psico. V praksi vojska, pa tudi policija pri nas opravlja kastracije psov, tistih, katere se uporablja za specialne namene, iskanje drog, exploziva, pse vodiče slepih, pa zaradi tega psi niso popolnoma nič manjši, kvečjemu večji in močnejši, pa tudi bolj umirjeni.Sicer pa se za pse specialiste uporablja vse več psic, katere niso sterilizirane, saj večino teh tudi v času gonitvije svoje delo opravljajo normalno. So pa sterilizirane psice, namenjene kot vodič slepega človeka.

Že od nekdaj pastirji po svetu kastrirajo pse, kateri so namenjeni čuvanju črede, in ti psi so povečini večji on nekastriranih samcev, držijo se črede, pa paritve pa se uporablja le kvalitetne, borbene samce, kateri dajejo dobre potomce. Ti samci pa niso namenjeni čuvanju čred, temveč izključno razplodu.

Pa kdaj si oglej kakšno mačjo razstavo, kjer so kastrati dosti večji on nekastriranih istopasemskih samcev.



SrčicaRubi

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 20
  • razigrana Rubi
Odgovori #223 : 04 Maj 2007, 13:15:29
To pa ne vem, ce bo drzalo. Moj pes recimo sicer osvaja vsako samico, nobene pa ne poskusa naskocit in ni se nikoli tulil ali ne jedel, ker bi bila v blizini kaksna gonecka, ceprav smo bili po nesreci enkrat celo z eno skupaj na sprehodu.

In ce bi to drzalo, bi bilo s psi plemenjaki nemogoce zivet, pa jih kar nekaj poznam, ki ne poskusajo naskocit vsake samice...

Tukaj bi pa rekla, da je odvisno tudi od temperamenta psa. Eni so pač bolj ˝sramežljivi˝ oz. plahi in se ne zaganjajo v druge pse, medtem ko so pa drugi izrazito temperamentni in dominantni, pa bi vsakega si podredili  ::)  no.. so pa seveda taki, ki so nekje vmes. :D


wolfdang

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: -10
Odgovori #224 : 04 Maj 2007, 13:16:44
In ce bi to drzalo, bi bilo s psi plemenjaki nemogoce zivet, pa jih kar nekaj poznam, ki ne poskusajo naskocit vsake samice...
[/quote]

Psi pač psico naskakujejo v času, ko se ta goni, je pa kar nekaj samcev, kateri so bili že uporabljeni za razplod, kateri skušajo naskočiti tudi negoneče samice. Seveda pa niso vsi psi enaki.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #225 : 04 Maj 2007, 13:19:08
Ne, ne naskakovanje v smislu podrejanja, ampak v smislu oplojevanja... bi pa rekla, da je to se najvec od lastnika odvisno (koliko ima psa pod kontrolo, namrec).

Najbrz so tudi psi, ki bodo, ko so enkrat parili, hoteli oplodit vse kar leze in gre... po drugi strani poznam take, ki jim lahko gonecka maha z rito pred smrckom, pa bodo vseeno rajsi delali :o

battito animale


wolfdang

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: -10
Odgovori #226 : 04 Maj 2007, 13:25:25
Lilit, imaš prav, sam se že 20 let poklicno ukvarjam s psi, pa vem iz izkušenj, kaj pomeni pes ali psica. Imam namreč nekastriranega samca  kateri nima nobene paritve, in nesrerilizirano samico, pa vem da je samec takrat, ko se samica goni, cca. 10 dni neuporaben. Ko sem imel dva samca, teh problemov ni bilo. pes gre zaradi starosti psa 10-ih let pokoj, bo užival lepo doma, zamenjala pa ga bo nesterilizirana psica.   



SrčicaRubi

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 20
  • razigrana Rubi
Odgovori #227 : 04 Maj 2007, 13:34:19
Citiraj
Ne, ne naskakovanje v smislu podrejanja, ampak v smislu oplojevanja...

smo razumeli  ;)  in mislim, da velja enako, da je vpleten tudi karakter psa.

Seveda pa ima lastnik veliko vlogo pri vzgoji psa neglede na karakter  8)


wolfdang

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: -10
Odgovori #228 : 05 Maj 2007, 15:55:44
se strinjam, pes je slika vodnika.
 



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #229 : 06 Maj 2007, 18:34:06
To, da se sterilizira ali kastrira vse službene pse, kolikor slišim, se opušča in tudi policijski pes, ki je delal na neki reševalni akciji, ni bil brez jajc.  ;)
In to opuščanje sem slišala tudi od vodnika tega psa.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Tecka

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.352
    • Točke: 17
  • večinoma blond
Odgovori #230 : 08 Maj 2007, 00:40:37
Sama sem še vedno v dilemi za in proti... Najprej sem bila 100%, da jo bom dala sterilizirati pred prvo gonitvijo. Tako pač svetujejo veterinarji za psičko s katero nimaš namena imeti mladičev. Ker se je za svojo pasmo prvič gonila relativno zgodaj, me je prehitela. Šele takrat sem se začela poglabljati v sterilizacijo in prišla do razlogov proti:
1. Študije kažejo, da za rakom na seskih zbolijo večinoma (ni pa pravilo) psičke med 8. in 10. letom starosti. Glede na pasmo, ki jo imam bom lahko skakala do stropa, če bo dosegla starost 10 let (predvidena starost za ND je 8-10 let).
2. Po izkušnjah lastnikov moje pasme (tu se opiram predvsem na tuje forume) zgledajo psičke, sterilizirane pred prvo gonitvijo kot (citiram udeleženca foruma): "overgrown greyhound", torej fizično nepravilno razvite - večinoma višje in bolj "suhcene" od nesteriliziranih vrstnic, v kar sem se tudi sama prepričala.
3. Pasma, ki jo imam je že sama po sebi podvržena težavam s kostmi in rakavim tumorjem. Ker s sterilizacijo povezujejo povečanje možnosti raka na kosteh me to dejstvo upravičeno skrbi.
4. Tumorji na seskih se pojavijo pri približno 25% psičk (steriliziranih in nesteriliziranih), od tega jih je 80% benignih!!! To dejansko pomeni, da za rakom na seskih zboli "le" 5% vseh psičk! V tujini veterinarji svetujejo pregledovanje seskov, da se anomalije pravočasno odkrijejo, s strani naših veterinarjev tega še nisem slišala.
5. Gonitev dejansko traja 21 dni in sama težav s "čuvanjem" nimam. Čiščenje kapljic, če si sleče gate pa mi tudi ne predstavlja neke tragedije.
6. Pri velikih pasmah je bolj (zelo) verjetno, da pride do inkontinence. Glede na to, da imam kavč psičko bi mi to predstavljalo kar hudo težavo (vsaj dokler sirup ne prime...). Lužice pri moji punci so bolj podobne poplavi, če izhajam iz časa njenega "otroštva".
7. Določeni samci jo neprestano naskakujejo. Od dneva ko je prišla k meni do danes ne glede na njen ciklus se nekaterim zdi blazno privlačna ::). Torej ne morem pričakovati, da se bo naskakovanje s sterilizacijo končalo.
Za:
1. Moja bejba ima namišljene brejosti.
2. Paničen strah pred piometro.

Sama sem glede na preveliko populacijo neželjenih mladičev v zavetiščih, na cestah in kantah za smeti čisto za sterilizacijo. Jo 100% podpiram. Vendar, ko pride do zdravja moje babe nisem več tako prepričana. Sama sebi se zdim kompleten hipokrit, pa vendar ko postavim na tehtnico razloge za in proti sterilizaciji moje pesjanke prevladujejo razlogi proti, pa vendar se zaradi njenih "namišljenk" še vedno nagibam k posegu. Dejansko pa pri sterilizaciji muce (ko je prišel čas) nisem niti pomislila na razloge proti, pa to niti slučajno ne pomeni, da sem jo imela kaj manj rada ali da me je manj skrbelo zanjo.
Torej je v končni fazi to odločitev posameznika. Če bi imela kakšno drugo pasmo (manj podvrženo določenim obolenjem) bi večina tistih razlogov proti odpadla in moja baba bi bila še zdavnaj "porihtana". Če pa bi bila vzrejna/razstavna pesjanka pa o tem, razen v nujnem primeru, (odkrito povedano) niti ne bi razmišljala.
Mislim tudi, da polemiziranje za/proti po forumih nima nobenega pametnega učinka. Saj se na njih zadržujejo(mo) večinoma odgovorni lastniki, ki so s problematiko dobro seznanjeni in temu primerno ukrepajo. Problem zavrženih, pobitih, neželjenih psov (in mačk) se s tem ne bo rešil. Sterilizirati bi bilo potrebno psičke neodgovornih lastnikov, ki pa na takšne forume večinoma ne prihajajo, ker jih kratkomalo briga za psa in jim je odveč plačati že redno letno cepljenje, kvalitetno pasjo hrano,... kje je še sterilizacija.
odkrit lp
T.

+1

8)


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #231 : 08 Maj 2007, 07:25:19
Tečka, lepo napisano.  :D

Ne strinjam se pa s tem da naše debate za ali proti nimajo učinka, ker ponavadi razlogov proti nikjer ne slišiš in redko pomisliš na to, da so sploh omembe vredni razen same narkoze...

In ravno mi lahko (upam) to bolje ali objektivnejše damo na tehtnico in se odločimo na podlagi realnejših razlogov za ali proti sterilizaciji, brez vsega tistega pričkanja, ki je bilo prej.  :-X

Veterinarji ti čisto nič ne povejo. Samo če si tečen zveš mogoče nekaj malega. Sicer jih čisto razumem. Ko te/nas spoznajo so navadno bolj zgovorni ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #232 : 08 Maj 2007, 12:21:27
Tečka, me veseli, da si ena redkih, ki se ne da veterinarjem zmesti in razmišlja poleg prednostih tudi o slabostih sterilizacije, kajti o le-teh se ne govori dovolj. Dobro napisano. Sterilizacija je res stvar posameznika, zato je prav, da se sterilizacije ne vsiljuje. Zdaj gre trend v to smer, da se vse psice, ki ne bodo imele mladičev sterilizira, ne glede na to, kake lastnike/skrbnike imajo.   

Kristinca & Florinca


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #233 : 08 Maj 2007, 16:10:35


 :D sorry ,ne morem pomagat  :-*

Imam namreč nekastriranega samca  kateri nima nobene paritve, in nesrerilizirano samico, pa vem da je samec takrat, ko se samica goni, cca. 10 dni neuporaben.  


se strinjam, pes je slika vodnika.



 :o  ;D ;D

vodnik pa najbrž večkrat  :P


Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


wolfdang

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: -10
Odgovori #234 : 12 Maj 2007, 22:10:45
To, da se sterilizira ali kastrira vse službene pse, kolikor slišim, se opušča in tudi policijski pes, ki je delal na neki reševalni akciji, ni bil brez jajc.  ;)
In to opuščanje sem slišala tudi od vodnika tega psa.

kastrira se pse za specialno uporabo (droga, eksploziv), ne pse za splošno uporabo. Se ne opušča, temveč je tega vse več



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #235 : 13 Maj 2007, 13:19:46
Pol je pa to to verjetno.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


loncha

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #236 : 30 Maj 2007, 17:22:27
živjo! doma imam labradorko ki je ravnokar dopolnila 6 mesecev.odločili smo se da jo damo sterilizirati in odstraniti slednike na zadnjih tačkah pri veterinarski ambulanti v Žalcu. Zato me zanima, če ima kdo kakšne izkušnje pri njih s takšnimi posegi? In rečeno mi je bilo da šivi ne razpadejo sami ampak jih poberejo po 12dneh oni...aja na poseg je naročena 12.6 jaz pa lahko samo upam, da se mi do takrat še ne začne ženit, ker bi rada to opravila pred prvo gonitvijo. ??? upam da nam uspe 8) lp



lorry

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 913
    • Točke: 1
  • imejte radi svoje žival'ce
Odgovori #237 : 30 Maj 2007, 17:51:21
Citiraj
To pa da se pse sterilizira preden popolnoma odrastejo se mi pa zdi slabo.
Organizem naj nebi odrastel v tisto kar bi sicer...
Baje so višji in in bolj drobni, kot bi bili sicer.

Ni res! Moja bokserka je že pri dobrih 8ih mesecih merila v višino 60 cm in tehtala 26,5 kg! Torej je že nad standardom. Prav takšne mere ima njena sestrica, ki je bila isto sterilizirana pri 6ih mesecih. In glede na to, da se bo Diva še razvijala do 2. leta še zna pridobiti kak kg. V glavnem...je prava "babn'ca".  :D
Pa še tole...dlaka se mi zdi popolnoma enaka že ves čas, o živahnosti pa pri bokserju sploh ne bom komentirala.  :D :D
Prejšnjo bokserko smo dali sterilizirati pri 7ih letih in lahko rečem, da je bila sprememba vidna samo pri tem, da je postala še bolj živahna kot prej.
To so moje izkušnje.  ;)


lorry

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 913
    • Točke: 1
  • imejte radi svoje žival'ce
Odgovori #238 : 30 Maj 2007, 18:00:00
Upam, da ne zamerite, če dam sliko svoje psičke, da ne boste mislili, da pretiravam (če se moderatorju ne zdi primerno lahko zbriše  :-[ ). Stara je 9,5 mesecov.  :P




Pa še glede navidezna brejosti. Jaz sem najbolj za sterilizacijo ravno zaradi tega. Ni rečeno, da bodo vaše psičke sploh imele probleme s tem ampak sama tega nočem več doživljati, ker je stresno kot zame in še posebaj za psičko.  Hm? Moram poiskati en prispevek, ki sem ga že napisala.  :-\


lorry

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 913
    • Točke: 1
  • imejte radi svoje žival'ce
Odgovori #239 : 30 Maj 2007, 18:09:58
Evo ga. Kopiram ga iz enega drugega foruma, ko smo se pogovarjali o navidezni brejosti. Pa še nekaj...nikogar ne prepričujem ampak svoje mnenje "podajam".

Citiraj
In še "najenostavnejša" rešitev: če nimate namena imeti mladičkov, dajte psičko STERILIZIRATI.

S tem je imela tudi naša Lise "probleme". Po vsaki gonitvi je bilo huje. Nosila je igračko vsepovsod-sploh se ni hotela ločiti od nje. Izločala je mleko, tudi jesti ni hotela, da ne govorim kako mučno jo je bilo spraviti na sprehod. Dobesedno smo jo morali odvleči iz stanovanja. Zunaj je na hitro vse opravila in nato silila proti domu ter se ozirala nazaj. Pričela si je delati gnezdo...v atijevi omari se ji je zdel krasen kotiček, tako da je vse cote ven zmetala (še eno svileno jakno je raztrgala  ) in si nareidla "gnezdece". Bila je depresivna, brezvoljna in zelo občutljiva. Sploh nisi smel povzdigniti glasu.
Kako je bilo hudo, ko smo ji "mladička" odvzeli. Kar iskala je in prosila zanj. Najboljša terapija so bili sprehodi. Po nekaj dneh je bilo že vse pozabljeno, tako da je "mladič" doživel žalostno usodo. Zgrizla ga je. 
Ampak lahko povem, kako je bilo krasno, ko smo jo dali sterilizirati. Nobenih gonitev, nadležnih psov in navidezne brejosti.