Border Collie

Lisa · 3993013

5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #3330 : 05 Marec 2007, 19:30:21
Če bi jih z mano treniralo še pet, bi delala čisto isto kot zdaj, ko je en.  ::) ;) In isto smo delali že v Naklem. Ko je bila na poligonu goneča psica, so bili psi pod kontrolo (pa tudi drugače psi niso motili tistega, ki dela) pa nobene goneče psice med treningom ni naskočil drug pes.  ::)

Glede na to da je vonj eno, goneča psica pred nosom pa nekaj drugega, je res čudno potem, da toliko samcev uide za vonjem.  ::) Pa čudno, da Mak, Lok in deteljičini me padajo na gonečke pred nosom (pa še bi lahko samce naštevali), medtem ko delajo.


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #3331 : 05 Marec 2007, 19:53:36
Še nekaj o različnih samcih: poznam primer, ko so pripeljali psičko na paritev k samcu, ona s točno pravo mero progesterona, pes je pa igrače čuval..niti pogledal je ni, samo čuval..

5rca, daj mi nasvet za brezpogojno delo..

Tisto o reševanju je delo.. ravno tako, kot agility.. ali paša.. tudi past je ne spustiš.. skupaj s samci - ampak tukaj pa zaradi njene varnosti, ker je način dela drugačen..
Razlika so tudi vonji na poligonu, to je laže odpoklicati kot v živo., če je psica tam...

medtem ste že malo pisali, mogoče nisem aktualna.. je pa res, da ponekod gonečke ne smejo na tekmo, niti na razstave ( pri nas to ni prav dolgo, da so lahko na razstavah, mogoče ene tri leta)
lp

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #3332 : 05 Marec 2007, 20:02:12
Ja, agility je isto delo kot reševanje. S tem, da pri agilityju so še delno pod kontrolo. Pri reševanju pa ne. Morajo biti samostojno nekje brez kontrole. To je zame čisto nekaj drugega. Če bi bilo reševanje isto pod kontrolo, da je psica sama na ruševini in ni možnosti, da do nje pride drugi pes, potem jaz ne bi videla ovir, da bi šla na reševanje.

Pri Chipu zdaj delati na tem bi bilo verjetno precej težje kot pri mlajšemu psu. Ugotovi, nad čim je najbolj navdušen in mu naredi delo bolj zanimivo. Jaz bi izkoristila Rubyjino gonitev in bi se čimveč z njim ukvarjala in medtem delala poslušnost. Mak tudi ni bil preveč navdušen nad agilityjem pa je čisto noter padel, ker je Polona ugotovila, kaj mu je najbolj fino in je Tina to prenesla v agility. Zdaj je tako navdušen nad ovirami, da ga je res lepo gledati.  :o


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3333 : 05 Marec 2007, 20:13:12
Jaz pa mislim takole:
kdor ima s svojo psičko zelo velike delovne ambicije,take, da ne more kak dan manjkati na treningu, naj jo da sterilizirat..
Nekateri samci imajo zelo močan nagon ( 5rca, se spomniš, da ti je Chip povedal, da se bo Veni gonila, ko ni bilo še nič videti ).
Po drugi strani pa tudi nekatere psice ravno ne mislijo na delo v najbolj kritičnih dneh..ampak same iščejo samca, znajo biti zelo inventivne  5rca pazi, da ti ne pobegne..

Ali  imajo pa borderji mogoče manj nagona..mogoče je zanje delo, delo in še enkrat delo.. užitki pa nič..hihihi
lp

bla bla bla  ::) , moj starejši samec je plemenjak-pari občasno , in to spari vse kar noben drug ni uspel, po opisu nekterih "spario bi i muho u letu" , in že od 8 tedna mu je "najjača disciplina" seks ostalo ga zanima samo pogojno- in veseeno lahko dela med krdelom gonečih psic..
Pa nimam vse življenje borderjev- imela sem tudi dobermana in malinoise in airedala in vsi so lahko delali goneči psici za ritjo in jo še pogledali niso , ko se dela. Psice isto.
Tu ni stvar v nagonu za parjenje ja ali ne, ampak v tem, koliko znaš vzbuditi nagon za delo. Psi niso tupi- vejo,da psica že počaka in da gonitev traja nekaj časa.Če ne verjameš pojdi s psom in psico,ki diši v gozd in srečaj srno, al pa pokaži mačko takim ,ki jih radi preganjajo- pa boš videla, kako pasji sex vedno lahko mal počaka  ;)
Nagon po parjenju je samo en od številnih nagon in prav tako kot vse ostale ,ga lahko usmerjamo in reguliramo. Plemenjaka lahko naučimo, da zaskoči na povlje, da zleze s psice na povelje (dokler še ni spopan)  , da počaka  in spet pari , al pa tud ,da naj pusti psicio pri miru in dela nekaj drugega.
Seveda pa mora bit šolan, ne nek razhajkan vaški gizdalin al pa šolan z rezultatom "doma pa vse uboga, če ni motenj pa vse uboga, včeraj je ubogal,če mam žogico uboga, če mam piškot uboga , prvič je (ni )  to naredil " ipd  brezvezni izgovori za en drek vredno šolanje  >:(

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #3334 : 05 Marec 2007, 20:24:56
5rca - Chip zelo rad dela, zlasti, ko smo sami. Edini njegov problem je na tekmi, ker misli, da so vsi okoli zaradi njega tam in jih mora pozdravljat..
Sicer pa zelo, zelo rad dela..karkoli, išče, agility, prinašanje..in on je zelo mlad v svoji glavi.. zelo pozno zrel.. mogoče nikoli..
In še nekaj moram povedat - pri nas vsi zelo hitijo s tekmami in treningi itd.. V USA ogromno psov začne trenirat pri 4, 5 letih in grejo potem na tekmo.. in tudi delovni psi tekmujejo še pri 10 letih ( v paši, mislim , pa so jih navajali na živali seveda od prej.. )
In mislim, da 4 leta star pes še daleč ni star in ga ne moreš naučiti, to je napačno mišljenje, ker on ima po vrh vsega še vso poslušnost narejeno,B-BH socializacijo, dnevne treninge poslušnosti na sprehodih..
Gre samo za zgoraj omenjeno..
Saj bova dozorela.. to ni tema tukaj..
Uživajte..
Deteljica - medtem sem prebrala tvoj post- v šolanju se s tabo seveda redko kdo lahko primerja.jaz ti verjamem, da je pri tebi tako..

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3335 : 05 Marec 2007, 20:35:00
MartinaO gre zgolj za to,da moramo vedno  iskati vzrok pri sebi in nikoli iskati izgovorov zakaj nek pes ne dela ,al pa ni zbran. Samo tako lahko napredujemo in res pse nekaj naučimo.
Takoj ko začnejo ljudje iskati izgovore v vročini, dežju, gonečih psicah, vetru, snegu, sojenju, publiki, preletu letala, sosedu ,ki meče žogico, mački ,ki je prečkala cesto  in kaj vem še čemu - je bitka za šolanje izgubljena.
Pač to so okoliščine ,ki so, ene psom bolj pašejo, ene manj, ampak tako pač je in moramo se naučiti delati v okolju,ki je. Ne gre čez noč , ne gre takoj , ampak bolj ko nam je jasno ,da smo vse krivi mi in samo mi in noben  drug in nič drugega, večja verjetnost je,da bomo navsezadnje zadevo spravili tja kamor treba.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


cerae

  • *
    • Prispevkov: 166
    • Točke: 1
  • BC Ice
Odgovori #3336 : 05 Marec 2007, 20:35:30
Citat: martina.o
5rca - Chip zelo rad dela, zlasti, ko smo sami. Edini njegov problem je na tekmi, ker misli, da so vsi okoli zaradi njega tam in jih mora pozdravljat..
Sicer pa zelo, zelo rad dela..karkoli, išče, agility, prinašanje..in on je zelo mlad v svoji glavi.. zelo pozno zrel.. mogoče nikoli..

Vsak pes, ki rad dela je na nek način mlad v svoji glavi. Ko postane star "v glavi", ni več živahen, poskočen itd. Tega pa sam nikakor in nikoli ne bi povezoval s šolanjem in s kakovostjo dela. To, da pes pozdravlja ostale udeležence tekme, ki so tam zaradi njega, meni pomeni zgolj in le, da je bilo nekaj narobe s treningi in pes nima pravega nagona za agility. Bodisi še, bodisi ga nikoli ne bo imel. Sicer pa je to dogajanje že dobro opredelila deteljica.

Citat: martina.o
In še nekaj moram povedat - pri nas vsi zelo hitijo s tekmami in treningi itd.. V USA ogromno psov začne trenirat pri 4, 5 letih in grejo potem na tekmo.. in tudi delovni psi tekmujejo še pri 10 letih ( v paši, mislim , pa so jih navajali na živali seveda od prej.. ). In mislim, da 4 leta star pes še daleč ni star in ga ne moreš naučiti, to je napačno mišljenje, ker on ima po vrh vsega še vso poslušnost narejeno,B-BH socializacijo, dnevne treninge poslušnosti na sprehodih..

To se mi zdi mimo. Že z mladičem se moraš igrati med ovirami, da dobi pravi nagon, veselje do dela, veselje do ovir. Počasi začneš vedno bolj zahtevne ovire, vedno daljše, umsko zahtevnejše parkurje in tako prideš do 15 mesecev, ko lahko legalno že štartaš. Resda pregovor - da starega psa ne moreš naučiti novih trikov, ne drži, a dejstvo, da mladega lahko naučiš VELIKO več in veliko hitreje, ostaja in je neizpobitno.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3337 : 05 Marec 2007, 20:40:31
Resda pregovor - da starega psa ne moreš naučiti novih trikov, ne drži, a dejstvo, da mladega lahko naučiš VELIKO več in veliko hitreje, ostaja in je neizpobitno.
Celo zadnje ni vedno res. Starega psa,ki je vse življenje delal in se učil naučiš vse hitreje kot mladega,ki zna manj. Kjati pes,ki se zna učiti in zna veliko različnih stvari se lažje in hitreje uči novih.
Edino starega psa,ki je bil zanemarjan (psihično oz pri šolanju) je težje začeti učiti kot mladega.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


cerae

  • *
    • Prispevkov: 166
    • Točke: 1
  • BC Ice
Odgovori #3338 : 05 Marec 2007, 20:53:59
Ok, hvala za dopolnilo, Tjaša - sem želel povedat, da je razlika velika, če začneš delat z mladim ali pa s starim (se pravi, da nisi prej delal kaj prida z njim) - my bad  :-[ :-[



Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #3339 : 05 Marec 2007, 21:09:55
Nas Shep ne bo naskočil psice, če bo imel na razpolago "delo" . Smo prvič, ko smo parili z njim, naredili napako in šli na "mirno" območje - na travnik, stran od ljudi. Dosegli smo samo to, da sta psa nestrpno gledala v nas, kaj bo sedaj, kje je akcija. KO jih pustiš na miru, doma, ni problema. Bafi pa, ki je od nekdaj lep in je to izgovor, da nič ne zna - ta pa teži vsem psicam in kastriranim psom - vedno.

Pa še to - psa je treba imeti pod kontrolo. Kako boš vedel, da ga imaš, če tega ne boš poskusil - v varnem okolju poligona sicer, ampak vseeno. (sem ravno s treninga in sem mogla eno kombinacijo trikrat poskusiti, da sem jo speljala... čeprav se mi je zdelo, da ne bo težav). Tako pa je tudi s poslušnostjo psov ob gonečih psicah...

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


SKY

  • *
    • Prispevkov: 2.404
    • Točke: 4
Odgovori #3340 : 05 Marec 2007, 21:16:21
Citiraj
Ne vem sky, jaz te razprave nisem vzela kot vtikanje v tuje ljudi in pse


Ne,ne isla,narobe si razumela. ;)

Kot vtikanje in obemenjevanje sem mislil moj primer,ko se je dotična oseba obremenjevala z mano in Lokom,z najinim delom in s tem,da je njgov nakup bil "svetovni nateg".

Se opravičujem,ampak če je to bil svetovni nateg,sem z vesejem še kdaj nategnjen!(tako da,deteljica,se priporočam)  ;)



Lp Zoran

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #3341 : 05 Marec 2007, 21:42:02
Nagon po parjenju je samo en od številnih nagon in prav tako kot vse ostale ,ga lahko usmerjamo in reguliramo. Plemenjaka lahko naučimo, da zaskoči na povlje, da zleze s psice na povelje (dokler še ni spopan)  , da počaka  in spet pari , al pa tud ,da naj pusti psicio pri miru in dela nekaj drugega.

Sama sem imela plemenjaka bernca(za katerega je Rotnar rekel, da je seksualni  hiperaktivec, ki bo vse psice brez problema naskočil ) in je bil ravno tako voden pri patritvi. Pri vseh paritvah je bil zraven Oton Fantur in pes je brez problemov skakal gor in dol  in počival na komando. Poleg tega da je on še od strani in od zadaj naštimal psico in psu pomagal zadeti- ročno. Dobesedno sta skupaj " posilila" psico, ker se one niso hotele pariti. Pes pa je vse ubogal kar  mu je bilo ukazano. Tudi med združitvijo je držal psa od vzadaj, da psu ni trpela hrptenica, ko se je uskločil in potem ko sta se obrnila.  Res neverjetno kako znajo ubogati zraven gonečke.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3342 : 06 Marec 2007, 08:03:31

Se opravičujem,ampak če je to bil svetovni nateg,sem z vesejem še kdaj nategnjen!(tako da,deteljica,se priporočam)  ;)





Lp Zoran

se mi je zdelo, da ti je nekam trebuh zrasel   :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3343 : 06 Marec 2007, 08:15:45
Če samca ne pusti blizu, potem on to tudi razume, bolj kot če to človek pove.. če je pa ona pripravljena - raje pazi, da ne boš presenečena.. jaz ne bi bila preveč prepričana..kot sem rekla - tudi same iščejo in ko ti jo popiha, je ne dobiš več, dokler ne opravi svoje..



sorry ampak tole je pa prav "kmečka" izjava, v rangu tistih, da psice morajo imet vsaj enkrat mlade, pa da jesenski mladiči niso dobri  ::)

Psica jo prav nikamor ne popiha zaradi gonitve. Psica gonitve še opazi ne oz jo opazi samo zato, ker ji samci težijo. "Popiha" jo samo psica , ki itak vedno luta po svoje  ::).
Res je,da se ob pravih dneh nastavi samcu ,ki pride osvajat, nikakor pa psice ne letajo za ljubimci in se ne mečejo pred njimi na kolena - to počnejo samo nekatere ženske :P, ne moreš vse po sebi sklepat  ;) (joke !)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #3344 : 06 Marec 2007, 08:36:04
S tem zadnjim se pa ne strinjam čisto. Moja prejšnja se je drugače obnašala, ko so prišli tisti dnevi, bila tudi malo bolj uporniška...
No, zbežala ni, ker pač tega nisem pustila, ampak trditev da na psice gonitev nič ne vpliva je malo preveč ozka. Na ene bolj, na druge manj, ali pa bolje, če rečem, da vpliva drugače.

Je pa res, da če jo imaš pod kontrolo, praviloma nebi smela it daleč ;)
In tudi Martinina ni še nikamor zbežala.  :D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #3345 : 06 Marec 2007, 09:16:24
deteljica, takrat, ko je psica (ki že ve, za kaj gre)  "za" in vidi samca, naredi marsikaj, da pride zraven... Nedolžne ali tiste, ki so zelo vezane na lastnike, se obnašajo nekoliko drugače.
In tudi ni res, da se psice ne obnašajo drugače. No - vsaj moje sicilijanke so se, pa tudi borderka ni nujno enaka, kot takrat, ko se ne goni. Verjetno je pa to od psice do psice različno.

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3346 : 06 Marec 2007, 09:16:38
Ja no, priznam  :-[, na nekatere vpliva- ampak ne toliko v smislu želje po pobegu , kot da se zaradi hormonov slabše počutijo. Nekater so nervozne, ker ne vedo kaj jim je. Ampak večinoma se to opazi predvsem, kadara ima psica čas , da se ukvarja sama s sabo in svojimi problemi  ;). Medtem, ko dela, na to pozabi  8). Napaka vodnikov je navadno, da ravno v obdobju gonitve zmanjšajo sprehode in delo. Tako ostane psici še več časa za dramatiziranje problema, preveč energije kar probleme z vedenjem še poveča in še dodatno psihično obremenitev zaradi nerazumjivo drugačnega vedenja lastnika ( nenadoma je ne vodi več toliko ven,i zbira druge poti, ne pusti, da se igra s psi , odganja njene znance in prijatelje , ji natakne hlačke , ne pusti da gre na posteljo itd). Kombinacija vseh teh dejavnikov + fizični vpliv hormonov res povzročijo, da je enim psicam med gonitvijo življenje neznosno. Vse torej bolj temelji na psihi in poskledici spememb v življenju kot sami gonitvi.
Zdi se mi, da je več fizičnega negativnega vpliva gonitve pravzaprav po gonitvi - razne navidezne brejosti, začetki vnetij itd. Za psice ,ki imajo hormonske motnje in jih ne nemeravamo imeti za vzrejo , je najbolj priporočljiva sterilizacija.

Za normalne zdrave psice, pa da v času gonitve vse poteka čim bolj tako kot vedno - s tem, da zaposlitve še malo povečamo in sprehode malo podaljšamo. Tako nima časa razmišljati o neumnostih pa še verjetnost za vnetja po gonitvi in navidezne brejosti se s tem drastično zmanjša.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


kalahit

  • *
    • Prispevkov: 472
    • Točke: 0
Odgovori #3347 : 06 Marec 2007, 09:57:26
Eno vprašanje za tiste, ki imate samčke borderje.
Kako ste vedeli kdaj je vaš samček pripravljen za paritev? Ne le, da izkaže voljo, ampak, da je tudi sposoben zapooditi samičko.

Pa ne z odgovori, da je odvisno od posameznega psa... Konkretno pri vaših psih me zanima?


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #3348 : 06 Marec 2007, 10:24:13
Deteljica - kakšne samice si pa ti imela.
Moja je zelo dominantna in ne pusti.. ampak, nikoli ne veš, kdaj pride pravi.. in tudi nikamor ne gre, ne samec, ne samicaa
Ampak - sigurno je sigurno..A možu čisto zaupaš? joke
Jaz sem 5rco samo opozorila.. lahko se zgodi..
Kar sem napisala so pa lastne izkušnje ( in predvidevanja ).
Kadar se Ruby goni, midve spiva v zaklenjeni sobi.. samci so pa drugod po hiši..za vsak slučaj..in podnevi je tudi zaklenjena v sobi ( tiste dni pač ) in ko grem ven z njo je na povodcu, kar sicer ni.. za vsak slučaj
Tako je to.. lahko pa rečem, da jih zelo dobro poznam.. svoje

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3349 : 06 Marec 2007, 10:28:23
Eno vprašanje za tiste, ki imate samčke borderje.
Kako ste vedeli kdaj je vaš samček pripravljen za paritev? Ne le, da izkaže voljo, ampak, da je tudi sposoben zapooditi samičko.

Pa ne z odgovori, da je odvisno od posameznega psa... Konkretno pri vaših psih me zanima?

To lahko z gotovostjo ugotoviš samo tako, da mu ga "na roko vržeš" in neseš spermo na veterino pregledat  :P
Drugače pa tam nekje okorog 6-8 mesecev po moje v povprečju  ;)

Martina O - ne zaupam- zato jih pozorno opazujem,ko sem v tistih dneh na sprehodu . Jih pa zato ne privežem- prej tiste dni privežem kakšnega od mojih samcev,ker če privežem psico sta ji z lahkoto za ritjo,ne naskakujet aampak sprehajata s epa tud ne  :-\ ,  če pa privežem samca pa je brez problema, ker psice gredo po svoje-ne pa bolj stran kot ponavadi in to ni daleč.
Če se približa tuj samec psico seveda takoj pokličem, če je res tečen in naskajuje na poti do mene ji rečem sedi- pol je pa mrzel- sedeče psice se ne da naskočit  ;). Mojim samcem pa rečem "ne" ko začnejo gledat zadnji del in je potem v redu nekaj časa pol pa spet rečem "ne"  ;).
Če nič ne rečem, pa bi se seveda sparili. Moj mačo je sposoben skočit iz prtljažnika direkt v prvem šusu n apsico,ki stoji 3 m oddaljen aod avta in ga tud v prvem šusu utanit- če slučajno pozabim povedat da to ne sme preden odprem avto  :o Tudi , ko sem nekoč spregledala gonitev (oz prepozno opazila)- ravno zato ker noben nič ne pokaže , ko smo skupaj in sem imela psa in psico skupaj v boksu, sem imela potem mladiče  ::)
Se pravi - vekakor je treba imeti ves čas nadzor in kontrolo, ko psi nič ne delajo, samo ni treba,da je ta fizična in dejstvo je da kadar nekaj delajo takrat o paritvi niti ne razmišljajo  :).
Ta debata pa se je začela na temo dela, ne sprehodov ali bivanja  ;)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


kalahit

  • *
    • Prispevkov: 472
    • Točke: 0
Odgovori #3350 : 06 Marec 2007, 10:40:37
Si preizkusila?! :P :P

Pse se v vzreji lahko uporabi od starosti 15 mesecev dalje, tako je po pravilniku.

Ti navajaš, da je sposoben pa že okrog 6-8 mesecev starosti.

Zakaj potem taka razlika? Potem po moje pri starosti 6-8 mesecev še res ni pripravljen za paritev.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3351 : 06 Marec 2007, 10:45:09
Si preizkusila?! :P :P

Pse se v vzreji lahko uporabi od starosti 15 mesecev dalje, tako je po pravilniku.

Ti navajaš, da je sposoben pa že okrog 6-8 mesecev starosti.

Zakaj potem taka razlika? Potem po moje pri starosti 6-8 mesecev še res ni pripravljen za paritev.

Ni pripravljen za uradno paritev , ti pa z lahkoto nenačrtovano oplodi samico ,ko ti misliš,da še ni ploden in ga ne paziš  ;).
Npr kakšen mladič iz prejšnjega legla , ki je ostal doma , pa mal pozabijo na to možnst  ::)
Meja je pa določena, 15 mesecev zato ker se šele pri tej starosti lahko psa oceni- zunanjost, zrdavje kolke , značaj itd....

po sisitemu -pred poroko , po poroki  :P  ;D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


McOven

  • *
    • Prispevkov: 74
    • Točke: 0
  • Tulka Deabei - Uli & Celine Dream and Do Farm
Odgovori #3352 : 07 Marec 2007, 10:15:00
Še moje izkušnje...
mislim, da je precej odvisno od pasme, karakterja, "delovnih navad",...
sem imela samca, ki je (ponavdi na poligonu KD) že teden pred gonitvijo (preden so psice začele krvaveti) s šklepetal z zobmi in se slinil - pa ni nikoli probal, da bi prišel "na gušt" ;) - smo potem samo čakali katera se bo začela gonit. In njega so te vonjave precej "motile". Pasma: veliki šnavcer.
Imam pa tudi psico, ki je ob času gonitve sprovocirala kastriranega samca, da jo je naskočil (verjemite, da se je kar trudila), pri tem, da je sposobna takrat ob mojem migljaju pustit samca, ki skače po njej pustit in it delat. ::) Pasma: border collie - po mojih izkušnjah med najbolj norimi za delo, zato precej neprimerni za primerjavo odzivov splošne pasje populacije pri teh zadevah. 8)

McOven


Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #3353 : 09 Marec 2007, 13:58:11
da vas malce zakurim... Sem med 400 borderji. Noro dobro  :o

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #3354 : 09 Marec 2007, 14:16:23
da vas malce zakurim... Sem med 400 borderji. Noro dobro  :o

CRUFTS?



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #3355 : 09 Marec 2007, 14:29:59
da vas malce zakurim... Sem med 400 borderji. Noro dobro  :o

nč ne razumem  ::)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!



cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #3357 : 09 Marec 2007, 14:56:42
 :o :o :o koook je navdušen nil krokodil :D




isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #3358 : 09 Marec 2007, 15:01:49
Nil krokodil za hec >:D

 :D Huda obramba

Kolibri, kaj pomeni da si med 400 borderji  ???



Maša

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
  • Elaeth Border Collies
Odgovori #3359 : 09 Marec 2007, 15:14:27
Na Cruftsu. Ja, zavidam :) Potem pa brez poročila ne bo šlo :P

lp

Nič nima smisla. Smisel nastane.