Border Collie

Lisa · 3993120

5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2130 : 13 December 2006, 21:40:48
V soboto dopodan? Z Buffy sva takoj za stvar  :o.

No, potem se midve dobiva v soboto (povej uro) potem pa kdor se nama bo hotel na sprehodu pridružit, je vabljen.  ;)

Drugače sem pa ravno zdaj naredila "inventuro" majic in vse štima, kar pomeni, da zaenkrat so vsi dobili tisto, kar naj bi morali.  :o


SKY

  • *
    • Prispevkov: 2.404
    • Točke: 4
Odgovori #2131 : 13 December 2006, 23:41:32
Citiraj
za 5-6 pa ne vem, ker sem naročila 5-7 in je Mark star 7 let bi raje 7-8, seveda, če se Sky strinja, kolikor vem je tudi on naročil 5-7, pa naj pove, kako veliko rabi.

Men je tole čist vredu,tako da lahko zamenjamo.Ambrož je itak star šele 5,5 let in mu bo 5-7 bolj prav.
Tako dolgo,da bo zrasel,pa majica itak pri otroku ne bo zdržala.   ;)

Če pa ste se že drugače domenili,bom pač vzel,kar ste nam namenili.  ;)

Lp Zoran

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2132 : 14 December 2006, 06:36:54
Men je tole čist vredu,tako da lahko zamenjamo.Ambrož je itak star šele 5,5 let in mu bo 5-7 bolj prav.
Tako dolgo,da bo zrasel,pa majica itak pri otroku ne bo zdržala.   ;)

Če pa ste se že drugače domenili,bom pač vzel,kar ste nam namenili.  ;)

Lp Zoran

Bomo počakali, da vidimo, kaj nam bodo dostavili. Nima smisla, da se zdaj nekaj menimo, ko še ne vemo, ali bodo natisnili še tisto dodatno ali ne.


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2133 : 14 December 2006, 07:25:57
No, potem se midve dobiva v soboto (povej uro) potem pa kdor se nama bo hotel na sprehodu pridružit, je vabljen.  ;)

Ob 11 ?


Drugače sem pa ravno zdaj naredila "inventuro" majic in vse štima, kar pomeni, da zaenkrat so vsi dobili tisto, kar naj bi morali.  :o

Kako pa je z ženskimi oprijetimi majčkami velikosti S? Te pa še manjkajo, a ne?


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2134 : 14 December 2006, 09:55:34
Ob enajstih bo kul....

Sem štela te majice, ki smo jih dobili. Manjajo še 2krat S ženska in 2rkat M ženska...


Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #2135 : 14 December 2006, 10:15:28
A pride Jean z Oli na trening isti čas kot zadnjič? Potem moram pripravit ščitnike. Našo Evo je do krvi, je imela prav luknjo od zoba.

minci, sorry  :'( :-[ >:( Pridemo danes ob 15.30, bomo zelo pazili da ne pride do tega.

Ja Oli je mala barabica, ima zelo oster znacaj. Oz. zelo izrazit pasni zagon, in to ravno na tak nacin, kot je 5rca opisala, da scipa pri nogah. Njeni mozgani so tako programirani, da vsako bitje, ki se premika, predstavlja poredna krava ali bik, ki ga/jo je treba ustaviti na vsak nacin, oz.  na "avstralski" nacin (se enkrat pogle fotko Casha, ki jo je Zoran prilagal pred dnevi!). Zelo zelo delamo z njo na tem od samega zacetka, solanje bo pa trajalo. Problem je v tem, da mora cimveckrat prit v stik s drugimi ljudmi/psi, da ima prilika biti pridna ali poredna, in ko naredi napako, da jo takoj in odlocno koregiramo, da se odvadi od tega, da bo vedla kaj je prav, kaj ni, kaj pricakujemo od nje, ampak tisto solanje, dokler ni koncana, je zoprno za vse. Poleg tega, zivimo na vasi in na v mestu, tako da je ultra obcutljiva na vsakega novega cloveka, ki ga sreca, ker je to pac nekaj nevadnega in zanjo predstavlja potencialna groznja sebi in svojim ljudem.

Tudi z Lyro ni bilo lahko v prvih dveh letih. Smo jo morali zelo zelo paziti pri otrokih, ker jih je imela za ovce. Obnasala se je tocno tako kot je opisano tukaj: http://www.bcrescue.org/bcwarning.html

Relevantni odlomek:

"To a Border Collie, a child is basically a sheep without much wool - a sheep in wolf's (kids) clothing if you will. A child running across the backyard or out the front door is, to the dog, a sheep that has decided to break from the fold. Seeing the child "making a break for it", the Border Collie's natural instinct kicks in and it streaks out in front of the child to cut off its escape. If the child is unprepared for this, the experience of a dog cutting him off and staring or barking at him with seemingly evil intentions, is quite a traumatic event. A normal child's reaction to this is to become frightened, possibly let out a scream, and run further and faster to escape the dog.

Since this child (sheep) is being uncooperative, the dog must escalate his attempts to round up the errant stock by barking and nipping at the heels of the child. A child's normal reaction to this is to become even more frightened, run faster, and scream louder. This cycle escalates until the dog must resort to its last means of control - gripping (biting), normally used to grab an excessively stubborn/brave sheep or cow. The two natural instincts of the child and the dog are entirely incompatible. The child is doing what comes natural to him - reacting in fear to a threat and attempting to flee. And the dog is doing what comes naturally to him - trying to round up an escaping animal by ever-increasing uses of force."

To se je zgodilo, npr., na Monikinih nogometnih tekmah, ko so drugi otroci hoteli priti k nje in jo pobozati, prestrasila je sosodove otroke v Ameriki, prvi tri ali stiri krat so smo hodili z njo v slovenskih hribih, smo jo morali zelo zelo nadzorovati, da ni napadla druge planince, sploh ce je bila kaksna vecja skupina otrok....Prvic, ko je sla z mano na kavo, je hotela napadati natakarja...Kar nekaj casa (in ves pot od Svice do Slovenije, ko smo se preselila sem) je nonstop napadla druge avtomobile, ki jih je videla skozi okno, tako da je bila sipa vse umazana in popraskana od njene sline in njenih zobk. Grozno je bilo, se nisem nikoli smela sprostiti, ko sem bila z njo v javnih prostorih. Zdaj pa nimamo cisto nobenih skrbi (ceprav smo se smeraj ultra pazljivi, ce so majhni otroci prisotni, pa vsako toliko casa jo nekaj prime in zacne napadati cevlje ce recimo sedis pri mizi v druzbi). Ko se spomnim, kaksna je bila Lyra prej in kaksna je zdaj, imam upanje, da bo tudi Olivia nekoc pridna.

No o tem bi lahko veliko vec govorila, ampak moja slovenscina ni kos tej nalogi, pa moram iti delat.

lep pozdrav

+1



Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #2136 : 14 December 2006, 10:30:07
No se malo, zdaj sem se spomnila se enega anekdota gled Lyre--ko smo sli na prvo agility tekmo, v Postojni pred dvema letoma, nekaj casa sem sedela z njo v tribuni. Ena Zagrebcanka je sedela zraven, pa svo se malo pogovarjali, pa potem Lyra kar naenkrat, brez provokacije, zacela napadat njene noge, prav zagrabila in prijela je blago od hlac. Obe sva jo koregirali pa ni in ni nehala, vsako toliko casa je znova zacela. Mi je bilo prav sram, v veliki zadregi sem bila, da imam psa, ki se tako grdo obnasa. Zdaj pa mi je v ponos. Edino motece obnasanje, ki se traja, je to, da znori in postane histericna, ce mora gledat takrat ko so drugi na parkurju, pa jih bi rada napadla. To pa resimo na tak nacin, da jo drzim dalec od parkurja, ko drugi tekmujejo ali trenirajo.



blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #2137 : 14 December 2006, 11:04:54
Nekako mi dusa ne da, da se ne bi oglasila v tole temo. Saj je postala ze bolj avstralska kot borderska 8) :P
Ne morem in nocem dopustiti, da se izoblikuje mnenje, da je grizenje in podobno vedenje nekaj, kar je cisto normalno za avstralske ovcarje. Ce bi to bilo tako, potem jaz definitivno ne bi bila pristas te pasme in sigurno ne bi bila vanjo popolnoma zaljubljena.
Res je, da imajo v sebi mocne nagone, ki ob nepravilni socializaciji in vzgoji lahko povzrocijo taksna negativna vedenja. Vendar je potrebno povedati, da taksne mocne nagone lahko izkoristimo tokom solanja sebi v korist. Scipanje in grizenje rok in ostalih cloveskih delov je pa potrebno umirit ze v prvih mesecih. Za vse delovne pasme z mocno izrazenimi nagoni je nujna dobra socializacija. Tako s psi, kot tudi z ljudmi. Sprehajanje v ozjem mestnem srediscu je za to idealno, pitje kavice v kaksnem kaficu, da se kuza cisto umiri v mnozici ljudi, ipd.... Seveda je na farmi goveda "in the middle of no where" super, ce kuza grize in brani svoje govedo, ampak v Slo, v nasi obljudeni dezelici pa ne. In to, je potrebno nauciti pse v prvih mesecih njihovega zivljenja. Da ne recem, da je to potrebno zaceti urejati ze v leglu.
Poznam pse cistih delovnih linij, pa ne grizejo kar tako, vse povprek. Ze ce pogledam svoje malcke, v katerih se pretaka velik procent krvi ene najboljsih delovnih linij avstralskih ovcarjev pa lahko vidim, da imajo izredno radi ljudi, ne grizejo jih, edino skacejo na ljudi, ker bi jim radi dali ljubcke. Ja, nagone imajo hudicevo mocne in izrazene in res je, da se zapodijo za vsem kar leze in gre, ampak to je bolj problem tega, da ti lahko stece pod kolesa avtomobila, kolesa, stece za srno, zajcem, za drugim psom, ker bi ga rad ustavi., Vse to se lahko zgodi prej, kot pa da bi kar tako grabili po ljudeh.
Se opravicujem ze v naprej, ker se sploh oglasam v temo, ki ni namenjena tej pasmi. Vendar nekako ne zelim, da spoznate pasmo z napacnega zornega kota.
Hvala
Blumina

+1



minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2138 : 14 December 2006, 11:07:46
minci, sorry  :'( :-[ >:( Pridemo danes ob 15.30, bomo zelo pazili da ne pride do tega.

 

Ne se sekirat. Imamo tudi mi borderja, ki zelo rad "popase" kakšnega tekača, kolesarja , avto,... Vemo kako je to, smo na istem.

Bova na treningu bolj pazili, zadnjič nisva še vedeli za njen "hobi". Bova bolj na miru, ko bova v njeni bližini.

Se vidimo in lep pozdrav!


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2139 : 14 December 2006, 11:08:43
Trenutno mal izven tekoče teme.......čisto sem pozabila prilimat link do SLIK z razstave v Celju  :-[.


Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #2140 : 14 December 2006, 11:22:15
To, da pes pase vse , kar leze in gre kadar mu tega ne ukažemo se meni zdi narobe.
Ko so šli naši mladički od doma, so vsi ljudje dobili navodila, kako morajo tako ravnanje preusmeriti.

To grizenje in pasenje se meni zdi življensko nevarno za psa, in - zelo komplicirnao za lastnika. V Sloveniji je lastnik psice border collie, ki plačuje veliko odškodnine zaradi ugriza (pašnega)...

Mogoče samo za konec. Ko sem pričela živeti skupaj s Shepom, smo imeli veliko težav, ker je bil zelo neprilagojen za življenje z več psi (ker je kot odrasel alfa samec "edinec" prišel v trop) v novem okolju. Enkrat sem vprašala Alena, kako naj rešim probleme. Rekel je - pes mora narediti kar ti hočeš kadar ti hočeš, vse ostalo je - slaba vzgoja :)

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #2141 : 14 December 2006, 11:30:47
Drzi, da je Oli zelo ekstremen primerek te pasme, in ne tipicen. Poznam delovne avstralce v Ameriki (ali iz Amerike, npr. Tana), ki tega ne delajo. Mi pac imamo taksno, smo pa odgovorni zanjo in za njeno vzgojo, nekaj nam je uspelo ze v prvih mesecih, Oli  je pa izredno zahtevna in delo/solanje/socializacija bo se trajalo. Verjetno prav zaradi tega, jo ne bomo parili, kljub vsem dobrim lastnostim, ki jih ima.

Za kaj vec zal nimam casa sedaj, ker semi mudi pri delu (da lahko zginem ob 14 za pot v Lj zaradi treninga ;) ), bom pa z zanimanjem in hvaleznostjo brala prispevke od drugih.



gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #2142 : 14 December 2006, 11:31:51
gulu:upam da bo tvoj mali uredu okreval po operaciji  ;) prečohaj ga  ;)

Kajcyka, hvala. Lum je sicer že precej dober, tako da ga bomo morli celo malo mirit. Po njegovem je že čas za sprehod in igranje s kostko  ::) Leva tačka mislim, da ga sploh ne boli več, desna ga pa še, amapak tudi ne ne vem koliko. Vsekakor bomo po moje morali pokupiti vso zalogo prekanejih uše in bikovk v Smrčku, če bomo hoteli, da je čimbolj na miru.  8) Sicer pa baje strogo mirovanje niti ni potrebno (kot sem že rekla, Matkotov nasvet je bil, naj počne kar mu paše), čeprav ga bomo mi vseeno skušali pripraviti, da da vsaj kakšen teden mir, potem pa začneva s kakšnimi trikci in igricami v mirovanju.



blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #2143 : 14 December 2006, 11:33:49
Ja, Kolibri, saj to sem zelela povedat.
Vsak novopeceni lastnik bi moral dobit podporo in usmerjanje v prvih korakih skupnega zivljenja z pac neko doticno pasmo, se bolje pa, z doticnim mladickom. Saj vsi vemo, da so razlike od psicka do psicka.
Predvsem pa ne smemo neka nezazeljena vedenja na splosno pripisovat neki  pasmi. Le to sem zelela povedat.
Sedaj pa temo prepuscam zopet vam, katerim je namenjena.
LP
Blumina



5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2144 : 14 December 2006, 11:56:47
blumina, se čisto strinjam s tvojo trditvijo. Kar sem hotela povedati je to, da obstaja moznost, da bo pes ščipal, kar je treba odpraviti. Tako kot pašo pri borderjih.  :) 

Kakor sem jaz videla avstralce, je Olivia edina, ki takole ščipa ljudi. Ginny po drugi strani pa lubčka vsakega, ki ga sreča...  ;)

Tisto o tipičnem avstralcu mi pa ne zamerit. Je bilo mišljeno v hecu (je tudi ogromno smajlijev zraven, da me ne bi kdo resno jemal), ker vem, da lastniki avstralcev tudi berejo to temo pa sem čakala na odziv.  :D :D


blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #2145 : 14 December 2006, 11:59:59
Ne, sej nic ne zamerim.
Samo, kot ze receno ne zelim, da ljudje, ki to berejo dobijo neko napacno predstavo.

Drugace pa lep pozdrav vsem

Blumina



kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #2146 : 14 December 2006, 13:22:43
Kaja, jst tud okol 10h pridem v nedeljo, pa te bom poiskala (sej mava tud telefonske, tko da ne bo panike)  ;)

no super pa se slišimo potem če se nebova našli  ;) 

Kajcyka, hvala. Lum je sicer že precej dober, tako da ga bomo morli celo malo mirit. Po njegovem je že čas za sprehod in igranje s kostko  ::)

samo da se počuti dobro,da ga ne zanima več operacija  ;)

čav
K.


kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #2147 : 14 December 2006, 13:24:25
ko sem jest ljubosumna  :-[  ;D k že vsi tok  trenirate  :-[ sam jest ne :(             ah vas bomo pa spomlad ujeli  :P  ;)


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #2148 : 14 December 2006, 13:59:13
ko sem jest ljubosumna  :-[  ;D k že vsi tok  trenirate  :-[ sam jest ne :(             ah vas bomo pa spomlad ujeli  :P  ;)

Ne se sekirat - midve bova pa spomlad bolj pridni!  :P



petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2149 : 14 December 2006, 14:24:50
Sej sva midve tud začasno brez treningov. Dokler z mojim hrbtom ne bo bolje, sem na mirovanju  :'(. Pa glih zdej, k mi je oči ovire naredu  >:(.


cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #2150 : 14 December 2006, 14:31:35
punce ne se sekirat, jst se že 2 uri doma "tajam"  :D je blo tooook mraz dons ::)

petrca, a lohk jutri prašaš če se da še majce naročit? Daša bi še najmanj 2 naročila ::)



petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2151 : 14 December 2006, 16:30:19
Kje pa so bli prej vsi z naročili  :D :P ? Skoraj 1 mesec smo na 3 različnih koncih oglaševali majčke.
Majce, ki smo jih včeraj naknadno naročevali so že prišle in bodo šle v tisk. Tako da je sedaj nemogoče naročat dodatne  :( :-[. Oziroma bi se dalo naročiti, vendar pride vse skupaj občutno dražje.


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #2152 : 14 December 2006, 16:40:05
Meni bo pa Kurcevsky danes dostavil majčke ... Komaj že čakam!   :o :o

Mogoče bi pa "zamudniki" še malo počakali - mogoče se bo po tem, ko bomo vsi imeli mikice (in bomo veselo špancirali z njimi naokoli  :P) pokazalo še kaj interesa za ponaročila in dodatna naročila ...  8)



5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2153 : 14 December 2006, 17:11:10
cacy, ko smo imeli pa mi trening, je bil pa sonček (in meni seveda pošteno vroče).  :D 8) :D  Pa reci Daši, da naj malo počaka, da te, ki jih imamo, razdelimo, ker jih bo nekaj ostalo, samo ne vem, katere.


kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #2154 : 14 December 2006, 18:17:20
punce ne se sekirat, jst se že 2 uri doma "tajam"  :D je blo tooook mraz dons ::)

hehe......pri nas je bil pa cel dan lepi sonček  :P prou zlo toplo je bloooo  ::)

petrca upam da si že kaj bolje

gulu imaš prav  ;) jim bova pokazali...... ;)


isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #2155 : 14 December 2006, 19:47:58
Jst mam pa novo knjigo o borderjih The ultimate border collie  ;D, sicer je se nisem v celoti prebrala ampak se mi zdi, da je knjiga namenjena predvsem zacetnikom kot sem jaz tistim pa, ki borderja ze imajo bodo iz nje izvedele le malo novega.



5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2156 : 14 December 2006, 19:49:44
Jaz sem pred kakšnima dvema mesecema na sosednjem forumu izlicitirala eno border knjigo pa vedno samo uvod preberem.  :-[ :-[ Sploh nimam ne časa in ne volje, da bi se jo spravila prebrati...  :-\


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2157 : 14 December 2006, 19:52:22
Jaz sem pred kakšnima dvema mesecema na sosednjem forumu izlicitirala eno border knjigo pa vedno samo uvod preberem.  :-[ :-[ Sploh nimam ne časa in ne volje, da bi se jo spravila prebrati...  :-\

Morš tko zbolet, da te bolezen napol priklene na postlo. Pol pa začneš knjige brat  :o. Vsaj pri men je blo zadnje dni tko  ;)


isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #2158 : 14 December 2006, 19:59:43
Jst mam pa novo knjigo o borderjih The ultimate border collie  ;D, sicer je se nisem v celoti prebrala ampak se mi zdi, da je knjiga namenjena predvsem zacetnikom kot sem jaz tistim pa, ki borderja ze imajo bodo iz nje izvedele le malo novega.

A se na tem forumu ne, da popravljat ze napisanega? Sele zdaj vidim, da je tale stavek popolnoma cuden... No ja glavno, da ste razumeli kaj sem hotela napisat.  :D



5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2159 : 14 December 2006, 20:01:50
Morš tko zbolet, da te bolezen napol priklene na postlo. Pol pa začneš knjige brat  :o. Vsaj pri men je blo zadnje dni tko  ;)

Joj, če je zamena zato, da bom prebrala eno knjigo to, kar ti zdaj preživljaš, potem je raje ne bi nikoli prebrala.

Drugače sem pa danes vzela Buffy na sprehod. In sem prepričana, da bi morala imeti doma še enega borderja. Zadnjič sem vzela s sabo Maka in sem domov prišla z isto prepričanostjo... Iti na sprehod z dvema borderjema je prav luštno.  :P :P :P Pa še ljudje te malo postrani gledajo.  :D

isla, da se popravljati, ampak mislim, da ne, če je kdo že nekaj napisal čez tvoj post ali pa če se odjaviš vmes...