Border Collie

Lisa · 3993085

Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #2610 : 15 Januar 2007, 20:50:11
minči - od kod tebi, da so "B" ovčarski delovna linija? Joy je ena najhitrejših, če ne najhitrejša psica v agilityu v Sloveniji, ampak - delovna linija pa nič bolj ali nič manj kot kakšni drugi psi v Sloveniji (razen Mawlch linije). Pri toliko lepotnih šampionih- nemških, svetovnih, bundessiegerjih, angleških, italijanskih je to pač malce težje trditi :)

Kalahit - ti se pa res nimaš kaj sekirat. Naslove si si zaslužila in iskreno sem bila vesela, da ti je na specialki uspelo premagati konkurenco.

fly: če hočeš sploh imeti leglo, boš mogla fly shujšati -  predebele psice se težje parijo in težko povržejo.

5rca: a štartaš v Gornji Radgoni?

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2611 : 15 Januar 2007, 20:52:51
Ne, v Radgono naju ne bo. Mogoče Železniki...


cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #2612 : 15 Januar 2007, 20:56:49
Kolibri, tako kot vi trdite da je "V" razstavna linija, lahko minči reče da je "B" delovna linija.
Vi ste parili s psi ki se razstavljajo (in delajo, čeprow za Storma to ne vem), leglo "B" pa nobeden od staršev ni razstavljal se pretirano (to kar se potrebuje za vzrejnega ne šteje).

zdej pa lohk počas nehamo s tem kreganjem ker ni pomembno.

Važno da so vsi psi zdravi, ter lastniki zadovoljni z njimi ;)



Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #2613 : 15 Januar 2007, 21:05:00
naši "V" so razstavni zato, ker ne izhajao iz ISDS psov (in to so delovne linije) v prvih treh generacijah. Storm je celo pol "avstralske" linije, ki so daleč od delovnih linij.
Za razstavne jih ne razglašam v smislu bodočih uspehov na razstavah  :o Prav vsi, ki so pri meni kupili psa, so dobili jamstvo, da smo za mladiče naredili vse, kar je mogoče, da so prva dva meseca preživeli, jamčila sem, da so vsi podatki, vpisanih v rodovniku, resnični, da so starši zdravi in pregledani. Razstavnih uspehov pa ne, Prisežem, da ne - niti delovnih (ne agility, ne paša). Spodbujam pa lastnike mladičev, da se udeležijo razstav, ker sem mnenja, da imajo lepe pse.
A ja - in Petro, ki je bila že pred leti aktivna tekmovalka v agilityu sem sem napotila k Silvii, ker sem bila mnenja, da bosta skupaj lahko največ potegnili ven iz Veni.
In - čisto vse mladiče sem napotila na preizkus pašnih zasnov, ker menim, da je to pomembno za to pasmo.

Storm tekmuje občasno v agilityu, pase doma (Več ti bo Darja povedala o njem, ona mi je pomagala, da sem ga "dobila" za paritev - brez nje ne bi bilo "V"jev). Mama pa - obstajajo slike o paši, pašni preizkus, dela agility, njena mama pase (gradivo je dostopno). In tudi njenim hčeram gre paša dobro od tac :) Mimogrede 5rca - Ažman vabi na pašo, ker so ovce zunaj, ker ni snega.

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #2614 : 15 Januar 2007, 21:05:24
minči, sicer ne vem, od kod ti podatek, da je Sky hitrejša od Veni... Nismo nikjer štopali, katera je hitrejša. Ne na agilityju in ne tako. Če pa to sklepaš po enkrat samkrat, ko sta se Veni in Sky lovili, pa to zame ni ravno pravi indikator za hitrost posameznega psa. Potem bi lahko rekla, da je Veni hitrejša od Maka, ker je ponosno dirkala pred njim s palico in je ni ujel... Pa od Buffy ravno iz tega razloga. Če že delaš primerjavo, delaj tako, kot je treba na enih realnih podatkih ne pa nekaj iz igre ven na "uč". In ne rečem, da je Veni hitrejša, samo res ne vem, od kod ti taki podatki.  ::)

Niki je čisto drug kot pa Azra.  :o :o :o


Vidim , da je zelo treba pazit kaj človek napiše na tem forumu , kaj hitro se zgodi ,da nekoga užališ, čeprav tega nisi hotel. Se opravičujem,  ni bil to moj namen. Ja po tistem  enkrat v Postojni. Sem hotela še smeške dat , da ti ne bi bila užaljena, pa me je tamali zmotil.Ni bilo tako mišleno, Sploh pa ni naš namen  tekmovanje ampak zabava s psom. Upam, da si to že ugotovila iz naših pogovorov, nismo pol toliko zagreti in pridni kot ti. In je čist logično, da 8 mesečni pes ne more biti konkurenca tvoji.

 Še enkrat se ti opravičujem, če sem te prizadela. To ni bil moj namen. Bom pa v bodoče bolj pazila  kdaj se bom oglaslia. Mogoče pa je bolje biti tiho tako kot so še ostali.


Fly`s line

  • *
    • Prispevkov: 358
    • Točke: 1
  • Fly's line-Border Collie kennel
Odgovori #2615 : 15 Januar 2007, 21:08:41
kakšna debata se je razvila  :) Pa te primerjave med borderji...tisti pes ki ga imaš je zate vedno naj naj, ne glede na to a je hiter, počasen, majhen, velik, suhcan ali debel...ker je tvoj ga boš imel najrajši. Zato je res berzveze delat primerjave. Meni so všeč tako razstavni kot delovni borderji. A ker z delovnim borderjem ne moreš priti daleč na razstavah ga pač ne bom kupila. Razstavni border pa lahko dela agility-vsaj za moje potrebe->kot hobi. In ni dvoma da bo moj naslednji iz razstavne linije.

Kolibri: saj jo hujšamo, ampak v mejah normale. Do paritve bo kot je treba.


lp ;)

Fly's line border collies: www.armic.si/flys_line


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #2616 : 15 Januar 2007, 21:15:00
Mišljeno je bilo kot da je čista delovna linija-kar pa tudi ni. Ah...bo že bolše  ;) me zanima kaj bi naredil če bi bili vsi prjavljeni borderji iz čiste delovne linije ala Mawlch  ;D ;D

lp ;)
ja nekje je treba začet, pa sem vzela ta citat  ;).
Ker imam že ravno Mawlch čistega delovnega psa, naj vas osrečim s podatkom,da je bil do sedaj na vseh razstavah,ki se jih je udeležil pri 4 različnih sodnikih vedno prvi v skupini, čeprav je 2x dobil pravdobro (sodnik ala ta vaš zdaj , namreč ni nobenemu dal odlično). V konkurenci so bili vedno tudi tuji pse razstavnih linij.
Zdaj me bo še začelo zanimat, kako bi ga ocenili po tem času, ko so se razstavni namnožili ,kriteriji pa so itak vsako leto bolj "plastični"   :D

Kar se tiče komentarja za Fly- prvič je res po mami tudi delovnih linij ampak to nima veze. Dejstvo je, da bi vsak pameten sodnik tako izjavo moral dati kot kompliment in ne kot "kritiko". Saj kaj naj bi bilo bolj popolnega za delovno pasmo, da ti že na pet km ocenijo psa,da je čisto delavne linije?
Sodnikova težave je bila očitno drugje- npr, da se ne more sprijaznit s tem ,da so v standardu dovoljne vse obarvanosti in danikjer ne piše ,da je en tip obarvanosti več vreden kot drugi. Obarvanost pa nima veze z delom.

Kar se tiče hitrosti- hitrost je relativna stvar,še posebaj v agilityu, določa pa jo več kompnent.
Od narave dano
-  konstitucija (tu so lahko nekatere razstavne linije res v minusu- npr kratkonoge ali zelo čokate), ni pa nujno da vse, ker nimajo vsi ki vzrejajo razstavene pse enakega okusa- tudi sodniki se še niso zmenili dokončno , kaj je optimum. Razlika bi se pokazala najbolj na ravnih linijah oz coursingu a podatek je npr za agilty precej neuporaben, predolgi skoki lahko namreč pomenijo drug etežve, predvsem na tepihu)
-   koordinacija gibanja- je delno prirojena in ni ga mojstra ,ki bi jo lahko ocenil na oko metem ko pes kasa v ringu  ::) . Delovni psi naj bi jo imeli vsaj povprečno, razstavni pa lahko kakršnokoli, kar pa ne pomeni da nujno slabšo. Če kdo pari nepašne pse ,a po drugih delovnih kritrijih (agility npr ali freesy) lahko še boljšo kot pašni.
- vodljivost oz reagibilnost enako lahko je vsaki liniji, največ pa verjetno v izboru za agility in obedience (se pravi na nek način delovni, čeprav ne pašni izbor)
-nagonska podlaga naj bi jo imele delovne zagotovljeno vsaj povprečno. Ampak spet veselje do igre z žogicami npr ni predmet selekcije niti pri paši niti pri razstavnih- zato tudi zagotovila nimamo po linijah, ampak samo po konkretnih prednikih. Obenem močan pšni nagon spodbuja fiksiranje oz odrevenevanje kar je za agility ali poslušnost prej moteče kot koristno in lahko hitrost, predvsem na odpoklicih celo zmanjšuje)

za hitrost v agiltyu pa da odločilno pri hitrosti način šolanja in vodnje posameznega parkurja. Tu pa je važno iz katere linije je vodnik  ;)




Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #2617 : 15 Januar 2007, 21:21:05
Še nekaj na temo sodnikov.
Tudi sodniki smo samo ljudje. Na razstavo moramo oceniti prbilžno 80 psov, praviloma v 5 urah. To je 16 psov na uro - ali 3,75 minut na psa (če bi šlo idelno, pa ne gre). V tujini je potrebno govoriti še v tujem jeziku, biti skoncentriran na to, da osebje v ringu ne naredi napake, razmišljati o standardu in primerjati psa pred nami z idealno podobo, ki jo imamo v glavi. V trenutku sem moramo odločati - poznati moramo vse potankosti pri vsaki pasmi. Vsak najmanjši gib je pod kontrolo razstavljalcev in gledalcev. Iskreno vam povem - prekleto naporno delo je to. Če pa moraš popoldne odsoditi še enkrat 60 psov - je pa že skoraj noro. In če maš ob tem še zlomljeno nogo (ali pa, tako kot sem jaz imela enkrat, "hekselšus" v vratu) je pa sploh hudo.
Pri tem moraš biti še prijazen do ljudi, do psov, paziti, da ti kakšen pes ne odbije prstov (mene je pred leti po ringu podila komondorka). Zato, da lahko pripelješi na razstavo psa damo sodniki ponavadi dva dni dopusta, svoje pse prepuščamo varstvu. Seveda je to naša osebna stvar - to delamo zato, ker verjamemo, da lahko naše mnenje vsaj enemu človeku pomaga, da bo prišel do boljšega psa.
Nope - noben sodnik na tem svetu si ne zasluži, da kdorkoli napiše, da je sodnik debil.

+1

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2618 : 15 Januar 2007, 21:33:49
minči, dejansko tista primerjava o hitrosti zame ni bila na mestu. Hiperaktiven pes vseeno ni nujno hiter.  ;) In sem že napisala, da se mi ni zdelo fer, da jo je ocenil kot leno, ker sem jo videla delat in je res daleč od tega.. Pustimo to. Meni res ni bilo jasno, kako si prišla do teh zaključkov.  :) In nisem užaljena (Veni po drugi strani se je šla kujat v boks, ko je to slišala  ;) ).

Drugače pa res... Barbka me je takoj napotila k Silvii, čeprav sem razmišljala, da bi šla v Naklo, ki je moj prvi klub in tudi njen. In po enem tednu sem se že prijavila v malo šolo pri njej ter na agility.

anja, jaz se ne strinjam s tabo, da se ti zdi tvoj pes najboljši. Jaz dejansko ne vem, kakšna je moja psica, gledano iz agility vidika prav tako jo iz razstavnega vidika znam prav objektivno ocenit glede na ostale pse in zato ne hodiva na razstave, ker Venči s svojo belino po glavu, uhlju in hrbtu, s krivim uhljom in z repom, ki ji visi krepko čez hrbet ponavadi, ni ravno ideal lepega borderja. Drugo je, kar se tiče "nedela". Tam bo pa vedno najboljša. Do naslednjega psa. Potem si bo verjetno morala to mesto deliti (prehiteti je tako ali tako noben ne more).  ;)

Barbka, za Ažmanovo povabilo vem. Sva se s tincy pogovarjali, da bi šle skupaj en dan gor (verjetno čez vikend).  :o :o :o :o :o


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2619 : 15 Januar 2007, 21:40:48
ME pa nekaj zanima glede razstave... A smo samo me (Tina, Petra in jaz) videle ugriz enega od borderjev (na sodnika)? Nihče se nič ne spoomni...  :-\


SKY

  • *
    • Prispevkov: 2.404
    • Točke: 4
Odgovori #2620 : 15 Januar 2007, 21:45:27
Citiraj
Tudi sodniki smo samo ljudje.

Že s tem stavkom si potrdila,kar bom povedal.
Torej so tudi med sodniki debili.  ;)

O.K.priznam,da sem mogoče malo oster,ampak.....


Lp Zoran

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #2621 : 15 Januar 2007, 21:54:43
Že s tem stavkom si potrdila,kar bom povedal.
Torej so tudi med sodniki debili.  ;)


Joj, Sky daj vzdrži se takega žaljenja no :-\ :-X



Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #2622 : 15 Januar 2007, 22:03:29
Zoran - nisi vreden border collija.

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #2623 : 15 Januar 2007, 22:40:21
jaooo tale debata se pa ne razvija v pravo smer :-\
Tisti, ki se ne morate zadržati z žaljenjem, raje nič ne pišite!

Kolibri, se pa ne strinjam čisto s tem, da mora sodnik pazit kaj dela vodja kroga in zapisnikar. Sedaj bodo uvedli "šolanje" oz. usposabljanje ljudi, ki delajo na razstavah, da ne bo več takih težav. Jst že nekaj let delam na razstavah in vem kaj in kdaj je treba kej narest, keri psi morjo notr itd. Mi je pa v nedeljo sodnik naredu tako štalo, ker je "po svoje" začel sodit in se za mojim hrbtom menil z razstavljalci (enake rodnosti kot je on) in če bo prišlo do kake pritožbe bom to jst kriva in ne on >:(
to se mi pa ne zdi ravno vredu. lahko rečem, eni sodniki so vredu, drugi manj. vsi so pa ljudje.



cerae

  • *
    • Prispevkov: 166
    • Točke: 1
  • BC Ice
Odgovori #2624 : 16 Januar 2007, 00:04:50
Uh, malce se bolj intenzivno učim, pa ste zopet prišli do hudih besed, grdih opazk in nepremišljenih obtožb.

Nekateri pravite, da so sodniki debili... Hjah - čisto vsak človek ima pravico biti pomalem "debil". Nihče ni popoln, tudi najboljši v stroki ne. Ker že rad vlečem vzporednice - tudi policisti so debili, ko vas ustavijo med prekrškom, seveda. Ravnotako so debili zdravniki, ki vam ne uspejo pozdraviti prekomerne debelosti. In debili so frizerji, ki vam ne uredijo popolne pričeske.

Če malce obrnete moje besede - hitro vidite, kdo je tukaj tisti, ki je resnično debil. Vse je pravzaprav v vaši glavi. Tako lepota psa, povzročanje prekrškov, debelost, odlična in moderna pričeska. Vsaka stvar se da videti tudi z drugega zornega kota.

Žaljenje nikoli ne pripelje do željenega rezultata, je zgolj orodje ljudi, ki (očitno) nimajo dovolj argumentov, znanja, dokazov in navsezadnje tudi bontona, da bi se vzdržali in obdržali normalne medčloveške odnose. Navsezadnje bi morali biti na forumu prijatelji, saj nas združujejo iste obsesije s psi (celo enako pasmo), podobne želje po uspehu z njimi in veselje do dela.

No - še moje mnenje o leglu "B" psarne Ovčarska, katere velik del stvariteljstva upam pripisati tudi svoji malenkosti. Primarni namen parjenja Joy in Jerryja je bil ustvariti pse, ki so mehki, učljivi, hitri in imajo neskončno voljo do dela. Primarno je bil v mislih prav agility. Mislim, da tukaj izraz "delovna linija" prav nič ne zaide iz svojega bistva. Razen, da se pravzaprav noben pes ne bo ukvarjal s priganjanjem ovc na kup...

+1



petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2625 : 16 Januar 2007, 07:42:26
Z "medvedki" ni bilo mišljeno žaljivo; je pač malo bolj okrogel kot naša. Imaš lepega razstavnega psa kakršnega si si želela in kakor so potrdili sodniki. Samo enim so taki všeč ,drugim drugačni.

Hit pa res ni okrogel. Je le bolj odlakan pes oziroma pes z daljšo dlako  :P.
In poleg tega, da lepo izgleda, ima še veliko željo po delu  ;).

Zame je medvedek npr. TALE ali TALE



Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #2626 : 16 Januar 2007, 07:49:57
cerae - delovna linija, kot jo jaz razumem, so psi z ISDS registracijami (npr. vsa Mawlch legla razen Shepovega).
Z ISDS psom pa lahko tudi uspešno hodiš na razstave (poglej npr. psa od deteljice).

cacy - v Slovenij se šele sedaj uvaja izobraževanje za ring stewarde, kar je super. V Skandinaviji imaš šolano osebje in tam ti ni treba misliti na nič. Sem pa že imela v ringu ljudi, ki so bili prvič v življenju na razstavi in so bili zapisničarji in/ali vodja kroga (enkrat v italiji oboje, pa še nobenega jezika nosta govorila...). Tako, da - ja, sodnik mora vedno paziti, kaj pišejo.

Se pa strinjam - border colliji so psi, ki so v bistvu družabni, pridni, delovni, inteligentni in neagresivni. Naj imajo tudi take lastnike :)

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #2627 : 16 Januar 2007, 08:26:04
ISDS pomeni samo,da je pes registriran v pašni organizaciji. Lahko samo tam, lahko pa še v kakšni zraven -npr FCI.
Za registracijo ne rabi nobenih preiskusov sposobnosti ali vzrejnega dovoljenja staršev. Pogoj je samo,da sta oba straša registrirana.
Res pa je ,da takorekoč vsi,ki registrirajo ISDS to počnejo, ker imajo v mislih za pašo sposobne pse, ko parijo in ker jih zunanjost v smislu razstav ne zanima. Zanima jih samo v smislu funkcionalnosti. Zato so ti psi dokaj izenačeni po delovnih lastnostih in obenem vizualno zelo različni- to sem hotela povedati s tem, ko sem izpostavila moj primer.
Obenem so zrcalno psi, ki so vzrejani za ratzstave zelo različni po delovnih sposobnostih in dokaj izenačeni po vizualnih.
Obenem je popolnoma možno, da kdo vzreja čiste pašno- delovne pse z izključno FCI ali AKC rodovnikom, po istih načelih -se pravi,da gleda na neke druge lastnosti kot skladnost z okusom sodnikov za zunanjost , ko pari.  Ali pa npr. samo enkrat pozabiš mladiče registrirat še v ISDS in že ne moreš več z naslednjo generacijo nazaj. (razen za posebne primere , ko se pes izkaže na tekmah v paši in ga vpišejo kot nanovo). To se je zgodilo recimo pri Bartolovih dvorih (Chip) Njegov plemenjak je čisti ISDS pes, a mu velja samo FCI rodovnik in ne more zaploditi "ISDS mlaičev", je pa še vedno ista ISDS delovna linija.
Poleg tega se znatraj FCI le počasi oblikujejo "delovne linije" za točno dolčen namen , ki pa ni paša- npr namenska vzreja za obedience ali agility,ali flyball, dog dancing. To v širšem pomenskem smislu vsekakor so delavne vzreje, čeprav v strogo pasemskem (border) smislu niso. Večinoma so fizično vsaj enako sposobne past kot čiste pašne linije se pa po vedenju malenkost razlikujejo. Večina od teh  vzrediteljev (prav tako kot nekateri razstavni) vendarle preverja in vzdržuje tudi minimum sposobnosti za pašo. Je pa to po besedah vzrediteljice obedience psov (ki se zelo obnesejo tudi v agilityu) izrdeno težko, ker ravno reakcije in značaj optimalne za za obedience "strižejo"s pašnim vedenjem. Možno je torej po njenem zagotoviti samo solidno, ne pa vrhunsko podlago za pašo. To ne pomeni , da ne pride tudi kakšen pes izjemen za pašo- a ta zagotovo ni izjemen za obedience  ;)

Tako je zaenkrat.
V prihodnosti pa kaže razvoj , da se bodo linije vedno bolj razlikovale. Razlika med razstavnimi in delovnimi bo postala tolikšna kot je med westiji in parsoni  :P
Kar se dlake tiče pa tolikšna kot med današnjimi borderji : škotskimi ovčarji ali beardiji  :P

Prvzaprav se vedno sprašujem, zakaj tisti, ki želijo kosmato, umirjeno kepo ne vzamejo škotskega ovčarja ?- to je manreč tista "izboljšana" razstavna linija istih borderjev, ki je v preteklem stoletju  že uspešno prehodila pot s pašnikov v razstavne ringe.
Zakaj moramo to pot ponavljati?

+1

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


mika

  • *
    • Prispevkov: 30
    • Točke: 0
  • Bufka in Gigi
Odgovori #2628 : 16 Januar 2007, 08:40:05
ME pa nekaj zanima glede razstave... A smo samo me (Tina, Petra in jaz) videle ugriz enega od borderjev (na sodnika)? Nihče se nič ne spoomni...  :-\

Jst pa cene sva tud vidla!Katastrofa!



Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #2629 : 16 Januar 2007, 08:54:58
Mogoče samo besedo o ugrizih (nakazovanju ugrizov) na razstavah.
Leta 1994 je bila svetovna razstava v Bernu. Moja psica pasme cirneco dell'Etna je bila na razstavi diskvalificirana - najprej je poskusila ugrizniti, ker sem ji to preprečila, se je strgala iz vrvice in ušla iz ringa. Kasneje, tekom razstavljanja smo ugotovili, da se iz neznanega razloga boji določenega tipa ljudi (tistih, ki kažejo nesigurnost ali starejši ljudje, ki težje hodijo). Pa ni bila "huda", nevarna ali karkoli drugega.
Lansko leto v Portorožu sem v ring dobila češke volčjaka, ki je vsakič, ko je pritekel mimo mene, vame zarenčal. Lastnika sem dala teči še nekaj dodatnih krogov in psa v enem od njih nenapovedano "nadrla". Ni treba povedati, da smo ocenjevanje speljali do konca :)
Psi na tak način včasih želijo povedati, da se ne počutijo dobro.

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2630 : 16 Januar 2007, 09:09:26
Pri tem borderju je šlo najprej za ugriz, kasneje pa je sodnika polizal. Bilo je čisto tako videti, kot da se je kasneje opravičeval.


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #2631 : 16 Januar 2007, 09:31:05
gulu kako pa to misliš?
Nobeno šepanje ni normalno, še manj pa če je zaradi rasti ali teže... :-\

Ne mi govorit o šepanju, ker sama vem, kako grozno je.  :( Itak, da ni normalno. Samo sem hotela rečt, da upam, da bodo ugotovili kaj enostavnejšega in manj zahtevnega, kar se bo dalo pozdraviti s čim manj groznim, kot je operacija (ker to pa res ni fino!), mogoče s kakšnimi antibiotiki ... ne vem. Da si je samo kaj nategnila ... Kaj pa vem.  :-\
Za Luma lahko rečem, da mi je kar odleglo, ko smo ugotovili, zakaj šepa, da smo lahko potem pravilno ukrepali. Žal pa je bila potrebna operacija. In zato Kaji in Bebi želim, da bi ugotovili kaj manj stresnega kot si bili okruški pri nas ali bog ne daj kak displazija v komolcu ... Vsekakor pa jima želim predvsem to, da bodo ugotovili, kaj je narobe in ne bo po slikanju še bolj zmedena, kot preden je šla ka veterinarju!



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #2632 : 16 Januar 2007, 10:30:55
Kolibri, tega se pa prav spomnim. Sem samo gledala! Dobra si! :o
Je zgledalo prav grozno.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Juja

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
Odgovori #2633 : 16 Januar 2007, 11:25:55
 :o jas bi pa takoj imela enega borderja  :-* in sicer rdece in bele barve.
Komaj cakam da bom stara 18, da mi bo mami dovolila se enega psa  :D



petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2634 : 16 Januar 2007, 11:45:04
:o jas bi pa takoj imela enega borderja  :-* in sicer rdece in bele barve.
Komaj cakam da bom stara 18, da mi bo mami dovolila se enega psa  :D

Misliš red merle  ??? :-[


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2635 : 16 Januar 2007, 12:04:29
Misliš red merle  ??? :-[

 ??? ??? ??? Zakaj pa merle?


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #2636 : 16 Januar 2007, 12:10:11
Mene je bolj zmotilo tisto "belega"...  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #2637 : 16 Januar 2007, 12:26:51
??? ??? ??? Zakaj pa merle?

Sm čist tko pomislila, ker je očitno ta barva zdej popularna.
Kakšen je pa rdeč border  :-[ ?


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #2638 : 16 Januar 2007, 12:29:53
Sm čist tko pomislila, ker je očitno ta barva zdej popularna.
Kakšen je pa rdeč border  :-[ ?

Australian red (oziroma golden red&white): http://www.psonet.com/pikkupaimenen/vanhat/kallisx.jpg  ;)

red&white: http://www.champdogs.co.uk/images/s4194p2.jpg?3   ;)


Mene bolj zanima, kdaj je pes čokoladne barve in kdaj rdeče? Jaz tega ne ločim. Recimo dva primera:



in



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #2639 : 16 Januar 2007, 13:57:48
;D ;D tako neumno je bilo danes vse skupaj da je že smešno  ;D ;D imam čisto delovno linijo s kravjo stojo in še kaj bi se našlo (nekaj v zvezi z dlako, zgleda da slovenski borderji ne znajo imet "ta prave" dlake  :D a ne Kolibri?  ;D ). Z Bambi sva okrog devetih zvečer ugotovile da bi lahko še kaj drugega viselo iz balkonov kot samo zastave (ni malo manjkalo pa bi se jim pridružila  :-X ).

Upajmo na bolši jutri  ;) srečno vsem!

 :P :P :P

V nedeljo sem sicer z razstave sla 'ze' okrog 14.30, ampak nisem videla nobenih cloveskih dodatkov viset med zastavami. Torej je bilo v soboto bolje, kako sta se odrezali s Fly? V soboto z Miroslavoma res nisi imela srece, srcno upam, da je Madzar al kaj je bil v nedeljo bil kaj bolj priseben...