Pozdravljeni!
Ker imamo doma že 6 let rodovniško bretonsko ptičarko Lady (njen lastnik je moj oče) se počutim dolžno, da se malo razpišem.

V Sloveniji ta pasma še ni tako znana, vendar pa je zelo razširjena na Hrvaškem, kjer lahko najdemo kar precej kvalitetnih pasem. Tudi Lady je bila 'uvožena' iz Hrvaške, natančneje iz okolice Zagreba.
Bretonski ptičarji so zelo učljivi in primerni za razne pasje športe. Osebno mi je žal, da sem v času Ladyjinega odraščanja, bila še premlada in je nisem uvedla v agility, saj so psi zelo hitri (neka gospa mi je, ko je videla Lady teči po polju, dejala, da še nikoli ni videla tako simpatičnega hrta

) ) in okretni. Pred dobrim letom dni, pa so se zame sanje o tekmovanju agilityja z Lady razblinile, saj jo je zbil avto in ima kronično poškodbo kolena zadnje desne noge, zaradi katere ob dolgotrajnem teku začne ''kruncati''.
Vendar bretonski ptičar ni primeren pes za vsakogar, saj imajo izredno razvit lovski nagon. Moj oče je Lady izšolal za lovskega psa, saj je član lovske družine. Kljub temu, da je Lady poslušna, bi težko ukrotili njen lovski nagon. Na odpoklic, če vidi divjad, me redko nemudoma uboga. Kar sem hotela povedati je, da če nimate možnosti, da psu dnevno daste malo ''divjine'', boste imeli nesrečnega bretonca. Nikakor ni za v mesto in za sprehode samo na vrvici.
Lady na sprehodu je popolnoma drugačna kot doma. Zunaj se zdivja, doma pa najraje skoči na oblazinjen stol in zadrema. Če pa ji ponudiš še malo crklanja pa jo spremeniš v najbolj srečnega psa na svetu.

Čeprav je rodovniška, oče Lady ne namerava vzrejati, saj je malce izven standardov , saj je previsoka.
Zadnje leto Ladyki dela družbo moja psička Rory, ki je gomilarka. Zelo super sta se ujeli, saj sta obedvi tolerantni do ostalih psov.
Če ste športni tip človeka, vam ni problem iti na vsakodneven aktiven sprehod (tek, hoja v hrib, ipd.), je bretonski ptičar ena izmed primernih pasem za vas. Fino pa je, če takemu psu omogočiš, da razvije svoij delovni - lovski nagon, saj s tem ohranjaš pristni temperament in delovno vnemo, kakršna je značilna za to pasmo.