Kuhana hrana

ninci · 250970

isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #240 : 13 Marec 2010, 22:39:22
Isla, oj, sem šele zdaj videla.
Žal nimam neke recepture za psa z zgoraj omenjenimi potrebami... Daj pobrskaj si po tem in sosednjem forumu, ker je precej odvisno od aktivnosti, pasme, starosti... Osebno takega nisem imela in ga nimam, tako da...
Kar se tiče dodatkov jih dajem jaz spet glede na potrebe posameznega psa... Različna olja, občasno kakšna kura z vitamini, kompliciram pa ravno ne.
Zmrzneš seveda lahko, čeprav jaz raje pripravljam svežo hrano (pa itak nimam dovolj velikih piskrov in zamrzovalnika  ;D ).

Hvala za odgovor, bom se bom vrgla v branje. :)



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #241 : 14 Marec 2010, 08:00:51
A je mogoče že kdaj kdo vprašal v PP, če zmeljejo cele piščance? tako bi blo najmanj dela, pa še celi piščanci so zelo poceni.

Mislim , da so to varianto imeli pred leti v Jata diskontu. Vem da mi je enkrat ena zrihtala... ( kar nekaj let nazaj)
Ne priporočam... pri kuhanju smrdelo , da je bilo za crknit...ker je res vse zmeto notri od kljunov do krempljev.. skratka svinjarija na kubik.


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #242 : 14 Marec 2010, 08:20:34
Ja, tisto je res bila taka svinjarija, da je joj. Pa niso bili celi piščanci, ampak same kosti in odpad. Sicer pa pes tako ali tako mora grizt. Jaz zrežem na različno velike kose, pol naj se pa matrajo  :D


MajaO

  • *
    • Prispevkov: 231
    • Točke: 1
Odgovori #243 : 14 Marec 2010, 16:36:06
Ne, jaz sem mislila, da zmeljejo pred tabo oz. da sam poveš katere kose in cel piščanec se mi zdi najbolj smiselno. Tudi govedino dajem zmleto ali v kosih, ker tako najlažje zmešam in pripravim. Za zobe itak posebaj dajem žvake ali kosti.



Mr_Globus

  • *
    • Prispevkov: 449
    • Točke: 0
Odgovori #244 : 14 Marec 2010, 23:03:39
Tudi mene to zanima, ker votle kosti pri nas sprožijo drisko. Da bi sam vse peruti in noge pojedel pa ne znese (poleg tega da mam raje prsa  :P) Cel piščanec pa je skoraj pol cenejši kot posamezni kosi.

Resno razmišljam o stroju za mletje mesa. Baje je 1000W že dovolj za mletje skupaj s piščančjimi kostmi.



kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #245 : 15 Marec 2010, 00:34:59
Hrano za pse že več kot štiri desetletja kuhamo. V tem času smo imeli pasme psov od nemca, škota, kodra, nemške doge...danes imamo šarplaninki, bullterirja in škota. Pred desetletjem smo živeli še v Ljubljani sedaj na vasi. Tako so se spremenile tudi naloge psov.

Hrana za psa naj bi vsebovala vse od kože, kosti, hrustanca, tudi perje tako, da je bila hrana, ki jo je pred leti prodajala jata, tudi pivka s tega stališča dobra. To da smrdi pa. Hrano pripravljamo za psa ne človeka in pes ima drugačen okus in potrebe. Npr. pripravljena hrana, industrijska (briketi, konzerve) je v prvi vrsti namenjena ljudem. Ljudje take hrane ne kupijo, če jim ni všeč. To, da taka hrana fiziološko ni primerna za psa pa bi moralo biti znano dejstvo.

Prehranske motnje pri pseh smo učinkovito odpravljali s tako pripravljeno hrano. Tudi kvaliteta take oskrbe se pozna na pseh. Dlaka, pravilna rast ne glede na pasmo, delovne naloge psa, razstavni uspehi (če smo slučajno šli na razstavo) in mogoče še bolj pomembno dodajanje dodatkov v obliki prehranskih dopolnil ni bilo potrebno.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #246 : 15 Marec 2010, 07:52:06
Citiraj
To da smrdi pa. Hrano pripravljamo za psa ne človeka in pes ima drugačen okus in potrebe.
Nisem mislila zgolj na hrano da je smrdela ;)
Smredla je cela bajta ko sem kuhala...in to tako smrdela , da ni bilo za živet.

Še bolj fajn je pa če imaš setra, ki ti vsakič ušesa namaka v hrano ko malica..in se potem še malo otrese... fertik..res :-X.. dvakrat je to dobil potem sem pa šenkala naprej.
Sedaj tisto kuro, ki jo dobi kupim kar celo razkosam, skuham kot za juho in potem dam od kosti, da dobita meso..juho pa uporabim, da v njej skuham makarone ali pa kar koli drugega..

Kosti  pri nas ne prebavljata ravno najbolje.( driska)

Mi je pa znanka rekla, da je sama mlela kosti in meso skupaj, in da je opazila kri v blatu. Takoj ko je nehala s tako hrano tega pojava ni bilo več.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #247 : 15 Marec 2010, 08:10:23
Če se jaz ne motim je tista mleta perutnina iz Jate pod prsti kar pikala,zato je jaz našim nisem nikoli dala.Sicer pa imajo naši po kuhani hrani preveč problemov.Če jim že skuham kaj je to vedno zmešano z briketi,ker potem ni problemov.
LP Tjaša



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #248 : 15 Marec 2010, 09:04:20
Iz tega razloga, da pes kasneje nebi imel težav z raznoliko hrano, jaz že mladiča navajam na vse - od kuhane do surove hrane... pa tudi brikete so dobivali, ampak postopoma vedno manj. Sedaj dobijo brikete recimo 1x na dva tedna :)

Je pa res problem, če je pes navajen jesti samo brikete (kakšna skuta/jogurt mogoče še), potem verjamem da faše drisko, ker črevesje enostavno ni navajeno. Seveda so pa tudi psi ki so po defaltu bolj občutljivi. Vem recimo pri yorkijih, sem srečala ogromno lastnikov ki so bili vedno presenečeni ko sem rekla da moja Tara pa je vse, ne samo brikete :) Tako da slaba prebava se lagko tudi deduje, oz nagnjenost k temu. ampak vseeno ostajam zagovornik raznilike prehrane in čim manj industrijske :) š


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #249 : 15 Marec 2010, 09:34:05
Delež kosti v tej hrani (jata, pivke) je bil res dokaj visok in kot tak neprimeren za nekatere pse. Psi imajo prebavila prilagojena tudi na prebavo samih kosti je pa količina le teh odvisna od posameznega psa. Mladič lahko prebavi manjši delež kosti kot odrasel, ostarel pes manj kot pes v polni moči. Kosti, prevelik delež lahko povzročajo zaprtje in obratno, če ima pes preveč mehko blato (tudi s tem lahko pogojene težave z obanalnimi vrečkami) lahko to rešimo z dodatkom kosti. Zelo primerna je kostna moka, ki praktično skoraj ne povzroča težav.

Glede smradu. Tebi je lahko neznosen kar pa ne pomeni, da sama hrana, surovina ni dobra. Nihče, pa najbrž ne pričakuje od tebe, da boš uporabljala take surovine. Samo meso psu ne predstavlja polnovrednega obroka, torej tudi hrustanec,kosti,koža, perje in nekaj zelenjave (začimbe take ali drugačne niso potrebne), ki pa jo dosti psov nadomesti z "pašo" na sprehodih. To da včasih povračajo ni nič nenormalnega.

Vsaka sprememba režima prehrane naj poteka postopoma drugače je velika verjetnost, da pride do presnovnih motenj.


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #250 : 15 Marec 2010, 09:36:11
Tudi pri nas kuhamo in to vedno več, tavelik pa dobiva tudi surovo hrano, tko da čez kak mesec dva bomo brikete popolnoma ukinili, oziroma jih bodo dobili takrat, ko bo meni zmanjkalo časa za kuhat  ;)
Moji dobijo pretežno ovčje meso, pade tudi kakšna jagnjetina, sem pa tja dobijo piščanca, enkrat na teden ribe, več ali manj postrvi ( Marshall se počasi navaja na surove, ampak ma občasno probleme  :D ) . Zraven mesa dobijo še ali testenine, riž, polento, kakšno kašo, odvisno kaj imam pri roki in pa seveda mešano zelenjavo zraven ( bučke, paprika, paradižnik, spinača, več ali manj vse kar mi pride pod roko ), vmes jim pa vmešam še malo olivnega olja, pa kakšen strok česna. No edino Belli moram posebi zmešat brez zelenjave, ker drugače zbrska ven samo meso in testenine ( ozroma riž, polento ) zelenjavo pa daje na posebni kupček  ::)
Jim pa vsem odstranim kosti, ker drugače imajo probleme, najbolj sicer Marshall, ampak poberem kar vsem ven, da ne delam na tri konce. Enkrat do dvakrat na mesec dobijo tavelike goveje goleni, tolk za zobe, kaj več pa od kosti ne dobijo. No pa Marshall je strastni oboževalec suhega kruha :) ... on je sicer mnenja, da bi čist komot živel od bučk, dobesedno se je pripravljen odpovedat mesu sam da dobi bučke  :o
Aja pa moji pojedo tudi veliko sveže ovčje skute  ;D
Pa verjetno sem še kaj pozabila  :D


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #251 : 15 Marec 2010, 10:36:51

Glede smradu. Tebi je lahko neznosen kar pa ne pomeni, da sama hrana, surovina ni dobra. Nihče, pa najbrž ne pričakuje od tebe, da boš uporabljala take surovine. Samo meso psu ne predstavlja polnovrednega obroka, torej tudi hrustanec,kosti,koža, perje in nekaj zelenjave (začimbe take ali drugačne niso potrebne), ki pa jo dosti psov nadomesti z "pašo" na sprehodih. To da včasih povračajo ni nič nenormalnega.

Vsaka sprememba režima prehrane naj poteka postopoma drugače je velika verjetnost, da pride do presnovnih motenj.

Moja dva psa imata za glavno prehrano brikete...kuhano dobita kot dodatek... z zelenjavoin žitaricami vret...  nimata pa navade travo past.
Nasplošno niti nista občutljiva zaradi menjave hrane... brikete lahko zamenjam iz danes na jutri, pa ne bo nič....kosti pa očitno da ne prenašata najbolje... kar me niti ne moti... namesto koti dobita druge stvari :)

 . Zraven mesa dobijo še ali testenine, riž, polento, kakšno kašo, odvisno kaj imam pri roki in pa seveda mešano zelenjavo zraven ( bučke, paprika, paradižnik, spinača, več ali manj vse kar mi pride pod roko ), vmes jim pa vmešam še malo olivnega olja, pa kakšen strok česna. No edino Belli moram posebi zmešat brez zelenjave, ker drugače zbrska ven samo meso in testenine ( ozroma riž, polento ) zelenjavo pa daje na posebni kupček  ::)
Jim pa vsem odstranim kosti, ker drugače imajo probleme,
 No pa Marshall je strastni oboževalec suhega kruha :) ... on je sicer mnenja, da bi čist komot živel od bučk, dobesedno se je pripravljen odpovedat mesu sam da dobi bučke  :o
Aja pa moji pojedo tudi veliko sveže ovčje skute  ;D
Pa verjetno sem še kaj pozabila  :D


Da nista tvoj Marshall in  naš Damč kaj v žlahti...imata zelo podoben okus.
Naš se tudi za suh kruh in bučke proda :D..  pa za špagete in makarone( morajo biti pa al dente...razkuhanih ne mara)

Prebira pa Dina...sploh ven iz polente..s kirurško natančnostjo ::)


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #252 : 15 Marec 2010, 11:17:36

Da nista tvoj Marshall in  naš Damč kaj v žlahti...imata zelo podoben okus.
Naš se tudi za suh kruh in bučke proda :D..  pa za špagete in makarone( morajo biti pa al dente...razkuhanih ne mara)

Prebira pa Dina...sploh ven iz polente..s kirurško natančnostjo ::)



hehe, nikol se ne ve, sploh glede na to da se Marshall lih ne obnaša tipično kot naj bi se nemške doge, ampak je velikokrat bolj podoben kakemu borderju pa kakemu lovskemu psu je tud že bil podoben, no zadnje čase prevladuje lovec, globok vdih,sprednjo taco v luft, našpičen rep in se gremo lovca  ::) ::), tko da res se nikoli ne ve  :P :D .... Marši tudi ne mara razkuhanih testenin, bo sicer pojedel, ampak dobim par takih krepkih pogledov, pred tem  :o :D


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #253 : 15 Marec 2010, 15:39:45
Iz tega razloga, da pes kasneje nebi imel težav z raznoliko hrano, jaz že mladiča navajam na vse - od kuhane do surove hrane... pa tudi brikete so dobivali, ampak postopoma vedno manj. Sedaj dobijo brikete recimo 1x na dva tedna :)

Je pa res problem, če je pes navajen jesti samo brikete (kakšna skuta/jogurt mogoče še), potem verjamem da faše drisko, ker črevesje enostavno ni navajeno. Seveda so pa tudi psi ki so po defaltu bolj občutljivi. Vem recimo pri yorkijih, sem srečala ogromno lastnikov ki so bili vedno presenečeni ko sem rekla da moja Tara pa je vse, ne samo brikete :) Tako da slaba prebava se lagko tudi deduje, oz nagnjenost k temu. ampak vseeno ostajam zagovornik raznilike prehrane in čim manj industrijske :) š

Kljub temu to ni zagotovilo, da pes kasneje ne bo imel težav. Moja je bila že iz legla navajena jesti vse. Jaz sem jo ravno tako hranila do nekje pol leta starosti mešano (en obrok briketi, drug kuhan...).Potem sem ji kakšne 3 mesece dajala večinoma brikete, ker je pojedla preveč, da bi jo dohajala s kuhanjem, zdaj ji pa ne smem dati celega obroka kuhanega, morajo biti zraven briketi, sicer dobi drisko. Pa kosti tudi ne prebavlja najbolje, dobi lahko samo tiste, ki jih ne more zgrist.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #254 : 15 Marec 2010, 15:43:17
Isto je bilo pri mojih 2. Oba sta od malega dobivala vse po malem, pa je psica vseeno kasneje razvila alergijo na purana, pes pa bruha kislino po kakrsnihkoli kosteh, ceprav sta kot mladica oba to cisto lepo prebavljala.

battito animale


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #255 : 15 Marec 2010, 17:58:17
Žal se pogosto pojavljajo motnje v presnovi. Žal je eno od bolj problematičnih prav hranjenje z briketi. Briketi negativno vplivajo tako na razvoj kot na stanje prebavil in samo presnovo. Bistveno bolj priporočljivo je pripravljati hrano sproti vendar hrano, ki je polnovredna. En obrok briketi drugi doma pripravljena hrana ni najboljša rešitev.

Več kot 40 let hranimo svoje pse z doma pripravljeno hrano. Tudi presnovne motnje in alergije niso bile nikoli težava pri naših pseh. Od kodra do nemške doge. Tudi vse težave, ki so jih psi prinašali s seboj od drugih lastnikov, vzrediteljev smo reševali z doma pripravljeno hrano. Pa ne samo svojih psov. Predvidoma bo predavanje na temo prehrane v mesecu aprilu http://freeweb.siol.net/vesbo


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #256 : 15 Marec 2010, 18:06:54
Kakšno življensko dobo pa so imeli tile psi?

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #257 : 15 Marec 2010, 18:28:38
Pričakovano glede na samo pasmo psov. Npr. nemška doga devet let.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #258 : 15 Marec 2010, 18:32:58
hja... 40 let nazaj verjamem ,da se je pse hranilo s pretežno doma pripravljeno hrano... (tudi moj star fotr je kuhal za pse).. z leti sem pa mnenja, da je tudi industrija pasjega futra kar precej napredovala v smeri uravnotežene prehrane. Tako da, s tole trditvijo, da so briketi po defoltu nezdravi se ravno ne strinjam.
Glede na to ,da je moja primarna izobrazba v smeri živilske tehnologije..lahko zagotovo trdim , da je zelo težko z domačo kuho zagotoviti psu zdravo prehrano v taki meri kot jo vsebujejo neki kvalitetni briketi.

Sploh če imaš še psa, ki je  delavno aktiven.
.....razen izjem ,ki imajo veliko časa( pa lahko rečem na cene živil tudi veliko denarja) in so v detajle naštudirali celotno sestavo uravnoteženega obroka- glede na fizične potrebe psa.

Načeloma nimam nič proti kuhanim obrokom, in nič proti briketom....
Sama prakticiram oboje... tako kuhano, kot kuhano v kombinaciji z briketi, pa tudi same brikete.



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #259 : 15 Marec 2010, 18:58:13
Pri nas je podobno kot pri damayanti. Pestrost :) Nikoli problemov z ničemer, razen naš posvojenec, ki ima od kar ga poznamo občasne probleme s prebavili. Verjetno prej briketov niti od daleč ni vidu, s pomočjo briketov pa so celo hude sezonske težave s kožo izginile.

In če ni nobene razlike med psi, ki jejo kuhano-surovo in tistimi, ki jejo kvalitetno briketirano (ne tisto s... iz marketov), mislim, da bo pri nas tako tudi v bodoče.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #260 : 15 Marec 2010, 19:18:48
Briketirana hrana oz. industrijsko predpripravljena hrana je v osnovi namenjena ljudem kot si ugotovil tudi sam. Lažje delo ali praktično nič razen, da nasuješ v posodo.

Pri ljudeh, kaj šele pri psu, je pretežen delež hrane industrijskega izvora negativno vplival na zdravje. Tudi predpripravljena hrana za astronavte se je izkazala za problematično in to ne samo v vesolju. Od presnovnih motenj do alergij. To se kaže tudi čisto preprosto v tem, da "vsako" odstopanje od običajne briketirane hrane povzroči presnovne motnje. Dostikrat je problematična že sama menjava proizvajalca briketov. Glede na to, da si živilec bi moral poznati tako biološko vrednost živil, ki so predpripravljena kot izkoristke surove hrane, termično obdelane, dodatke barvil, ojačevalcev okusa itd. mogoče pa se motim.

Ker je moje področje na koncu, torej posledice, ki nastanejo pri nepravilni oskrbi in jih moram nato reševati?


Lumpika

  • *
    • Prispevkov: 43
    • Točke: 0
Odgovori #261 : 15 Marec 2010, 19:37:02
Ali kdo daje svojemu psu hrenovke za jest oz. ali to sploh lahko jejo, mislim pa tiste vakumsko pakirane?



Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #262 : 15 Marec 2010, 19:54:48
Ja, kodr, samo je treba upoštevat tudi dejstvo, da ljudje večinoma ne znajo pripravit primernega obroka svojemu psu. V tem primeru je pač bolje dat kvalitetne brikete. Ker v lonec vržt nekaj makaronov, malo mesa, pa kakšno korenje, dolgoročno pač ni OK.

Lumpika, hrenovk ne dajaj, pa če imaš sebe rada, jih tudi ne jej prepogosto  ;)


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #263 : 15 Marec 2010, 20:09:17
Tisti, ki se je odločil postati lastnik psa mora v prvi vrsti prevzeti odgovornost do psa (isto velja za katerokoli žival) in sem spada predvsem poznavanje potreb psa. Industrijsko pripravljena hrana je bljižnica namenjena ljudem ne psom.

Če to še enkrat preslikam na človeka. Ali bi ti sam jedel še tako dobro pripravljeno hrano v taki obliki ali bi si hrano kljub delu pripravil sam oz. si jo? Za psa je to dobro?

Hrenovke zavračaš? Zakaj? Kaj je narobe z njimi saj so industrijsko pripravljena hrana namenjena ljudem? Seveda ne samo hrenovke.

Pes lahko občasno dobi hrenovke pa mu zaradi tega ne bo nič, niso pa primerna hrana kot pretežen, običajen...del obroka.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #264 : 15 Marec 2010, 20:09:40
Briketirana hrana oz. industrijsko predpripravljena hrana je v osnovi namenjena ljudem kot si ugotovil tudi sam. Lažje delo ali praktično nič razen, da nasuješ v posodo.

Pri ljudeh, kaj šele pri psu, je pretežen delež hrane industrijskega izvora negativno vplival na zdravje. Tudi predpripravljena hrana za astronavte se je izkazala za problematično in to ne samo v vesolju. Od presnovnih motenj do alergij. To se kaže tudi čisto preprosto v tem, da "vsako" odstopanje od običajne briketirane hrane povzroči presnovne motnje. Dostikrat je problematična že sama menjava proizvajalca briketov. Glede na to, da si živilec bi moral poznati tako biološko vrednost živil, ki so predpripravljena kot izkoristke surove hrane, termično obdelane, dodatke barvil, ojačevalcev okusa itd. mogoče pa se motim.



Sem ženskega spola ;D... še vedno. ;)

Hrana je še vedno živalskega izvora, je zgolj industrijsko pripravljena ;)....

Astronavtov ne mešat tukej zraven...oni nimajo nobene veze s to vrsto prehrane ... oni so posebna sekcija :)
Citiraj
Glede na to, da si živilec bi moral poznati tako biološko vrednost živil, ki so predpripravljena kot izkoristke surove hrane, termično obdelane, dodatke barvil, ojačevalcev okusa itd. mogoče pa se motim.
Delno ;).. se motiš....  predvsem iz stališča  kakšne brikete uporabljaš.
Biološka vrednost cenenih briketov in bolj kvalitetnih je  različna...,
BV beljakovin je pa zgolj  razmerje med količino beljakovin (dušika), katerih telo uskladišči oziroma zadrži in skupno količino prebavljenih in absorbiranih beljakovin (dušika). Višja biološka vrednost pomeni večjo kvaliteto beljakovin ;). pri briketih preprosto vidiš tako da mu dodaš vodo...simpl ;)
prav tako kvalitetni briketi nimajo dodanih  barvil in ne ne vem kakšnih ojačevalcev okusa- soli
V končni fazi... tudi kuhana hrana je termično obdelana. In to ponavadi še celo na bolj nezdrav način kot v industrijskih komorah.( tehnološki postopki obdelave)
Preprosto en primer
 ohrovt zamrznjen doma- dan v skrinjo- kasneje vzet ven in skuhan nad paro... kaj dobiš?
ohrovt zamrznjen industrijsko- in skuhan nad paro.. dobiš ...
razlika priprave....npr. šok zamrzovanje- intercelularno  doma ga ravno ne moreš izvest.. ;) tak način zamrzovanja npr. ohrani določeno živilo- v tem primeru zelenjavo
Tud kakšen termičen postopek bi še znala  navesti , ki priča v dobrobit vrednosti ohranjenih sestavin  v živilu (kljub temu ,da je od moje srednje šole vsaj 15 let..in da sem se prekvalificirala( doštudirala) v popolnoma drugačno smer.)
Ampak se mi res ne ,da več pametovati... je bilo za danes čisto preveč razmišljanja o drugih stvareh čez dan.

Marsikdo je mnenja , da je domače pripravljena  hrana 100% bolj zdrava kot industrijsko pripravljena... pa ni ravno tako pri vseh stvareh.
Bi se dalo kar nekaj stvari našteti... ampak kot sem že rekla... danes je bil dan čisto preveč naporen

in ko sem že ravno kliknila na pošlji in vmes videla še prispevek od YO... ki je še enkrat povedala tisto kar sem že v prejšnjem postu hotela dopovedat. ;)

Ja, kodr, samo je treba upoštevat tudi dejstvo, da ljudje večinoma ne znajo pripravit primernega obroka svojemu psu. V tem primeru je pač bolje dat kvalitetne brikete. Ker v lonec vržt nekaj makaronov, malo mesa, pa kakšno korenje, dolgoročno pač ni OK.
TOČNO TO! :)
Jaz mojim psom ne kuham , zato da imajo uravnotežen dnevni obrok... ne!... tega bi lahko dobila z briketi.
Jaz jima kuham zato, da jih razvajam in crkljam.
Kar pa mislim , da tudi večina dela... ne samo jaz.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #265 : 15 Marec 2010, 20:30:27
Se opravičujem za spremembo spola.

Ne bi vedel zakaj hrana pripravljena za astronavte ne bi bila dobra primerjava? Ali ni kvalitetna?

Industrijsko pripravljena hrana prihaja iz ZDA. Komu ali čemu je namenjena? Kako po tvoje rešujejo posledice, ko nenehno menjavanje briketov (najboljši, najdražjih, specialnih tako in drugače) ne zaleže več?

Ne samo učinek na presnovo tudi zobje potrebujejo pri taki prehrani dodatno nego predvsem pa nisem dobil odgovora zakaj toliko težav npr. če pes poje kakšen zalogaj, ki ni pod nadzorom lastnika ali pa tudi je? Občutek lakote?

V biologiji ni nič 100%, po "filozofski" teoriji pa ni nič absolutnega, samo relativnost je absolutna.

Še dodatek. Praktično od samega začetka reje perutnine na farmski način se ukvarjajo s težavo obarvanosti. Dosegli so obarvanost samih rumenjakov še danes pa kljub vsem znanim in različnim postopkom ne zmorejo zagotoviti obarvanosti po termični obdelavi jajc, da o biološki vrednosti jajc ne govorimo.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #266 : 15 Marec 2010, 21:13:05
Citiraj
Ne bi vedel zakaj hrana pripravljena za astronavte ne bi bila dobra primerjava? Ali ni kvalitetna?
Prosim no kodr... saj nisva stara 13 let. Dobro veš zakaj je bila hrana za astronavte pripravljena kot je bila.

Citiraj
Kako po tvoje rešujejo posledice, ko nenehno menjavanje briketov (najboljši, najdražjih, specialnih tako in drugače) ne zaleže več?

Ne razumem kaj mi s tem hočeš povedati? komu ne zaleže več hrana?...  ???
Velika večina psov, sploh takih ki jim prakticiramo vse je zdrava...
V vsem kar sem navedla je zgolj to... da moji psi ne dobivajo kosti... teh pa res ne prebavljajo( čeprav bi jih požrla kolikor bi jih videla)... vprašanje je pa potem še kakšne posledice bi jima pustile tudi na zobeh. Pa se moram pohvalit da zobovje je pa pri naših psih tip-top ;)- odgovor na tvoje tretje vprašanje.
Občutek lakote?.... pri nas kvečjemu kontra... se zgodi da polna skleda ostane polna tudi z mesom ...občasno jih je potrebno celo najurit da gresta jest.... nista požeruha.

Se mi zdi ,da ti malo preveč posplošuješ zadeve ;)in vse v isti koš mečeš . Vsak pes je razred zase... in ne moreš govorit, kaj vsem paše in kaj vsem ne paše...sory :)

Industrijsko pripravljena hrana je bljižnica namenjena ljudem ne psom.

......In pse smo si privlekli k bajti zaradi nas.. a ne?
In če jih hočemo imet in jim nudit lepe stvari.. kvalitetno hrano, nasplošno stvari za njihovo in naše dobro počutje( pa ne nazadnje tudi kakšne učne ure  ;D) , ker  je treba delat.... 40 let nazaj se je delalo 8 ur pa je bila  redna plača, pa so bili krediti ,ki jih je požrla inflacija,pa so bile parcele poceni in gradben material se je v vrstah čakalo, pa ni bilo take izbire v trgovinah, pa so bili kolektivni dopusti  itd itd... nasplošno drugi časi so bili... a ne?
Danes... imamo pa drugačne čase
Delamo od jutra do večera... hudo polne glave imamo... pa kredite imamo... pa bajte tudi zidamo , pa še za svoje plače se moramo pobrigat da jih imamo ...pa še pse imamo....

In glede na to, da so časi drugi, je tudi tehnologija napredovala... imamo industrijsko hrano za pse...zato, da tistega malo časa lahko preživimo z njim v naravi in ne za šporgetom... ker v končni fazi... našemu psu več pomeni to da se nekdo z njim ukvarja in gre na sprehod..
Če imamo pa že ravno čas jim pa še kaj skuhamo....spotoma ...ko kaj nahitro tudi zase skuhamo..(sploh med tednom :))

pa še internet imamo in forume , da lahko vsak izrazi svoje mnenje( pa še kakšno zastonj reklamco tako mimogrede naredimo  ;) :))..in da debatiramo po dolgem in počez o pasji hrani.
Kljub vsemu pa toplevode ne bomo izumli... a se strinjaš?

Zdej imam pa jaz za  danes res  dovolj ekrana ;) ;D





kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #267 : 15 Marec 2010, 22:35:31
damayanti: ti se ukvarjaš s tem kako bo udobno tebi sam se ukvarjam z zdravjem živali, kako dobro narediti psu in pa tudi drugim živalim.

Mogoče bi bilo ali bolje pravilno ne imeti psa, če so razmere take kot si jih opisala? Moram imeti psa!

Lahko vlečeš iz konteksta zapisa vendar potem sam zapis tako ali tako nima smisla ali ne?

Ja tople vode ne bomo odkrivali! Fiziološke potrebe živali, tudi psa, so take kot so bile pred 30... leti in jih tehnologija ni prav nič spremenila.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #268 : 16 Marec 2010, 07:37:43
Fiziološke potrebe živali, tudi psa, so take kot so bile pred 30... leti in jih tehnologija ni prav nič spremenila.

Ni res.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #269 : 16 Marec 2010, 09:08:03
No sedajle imam čas( ko se mi ravno program usklajuje) pa ti bom odgovorila na vsako tvoje vprašanje posebaj... da me ne boš spet obtožil , da vlečem iz konteksta

Citiraj
Mogoče bi bilo ali bolje pravilno ne imeti psa, če so razmere take kot si jih opisala? Moram imeti psa!

Najprej mi obrazloži iz katere moje trditve si prišel na idejo o temle kar si zgoraj napisal?... ker kakor si napisal( pa že enkrat prej tudi) smatram tole izjavo kar malce žaljivo.

Citiraj
damayanti: ti se ukvarjaš s tem kako bo udobno tebi sam se ukvarjam z zdravjem živali, kako dobro narediti psu in pa tudi drugim živalim.
Ne jaz se ne ukvarjam s tem kako bo udobno meni.
Jaz sem se prilagodila tempu življenja in razmeram tega časa v katerm živim in funkcioniram.

Ti pa kot te jaz razumem( mogoče se motim), zagovarjaš svojo teorijo živjenja, predvsem pa način življenja za katerega si se sam po svoji volji odločil, in je izven razmer tega časa.
Prav tako pa te situacija tega časa prisiljuje živeti v tem času( tvoja dejavnost),  vendar pa si si glede na trenutno situacijo in ponudbo tega časa izbral neprimeren komercialni pristop.
Ne me narobe razumet... nočem biti nesramna.... vendar
Pravilen komercialni pristop tega časa je , da s svojim načinom dela na nevsiljiv način  privabiš svoje potencialne stranke, tako da poleg drugih/konkurenčnih storitev izpostaviš in definiraš pluse oz. boljšo kvaliteto svoje ponudbe. Predvsem na tak način ,da vsak posameznik po svoji volji lahko presodi ali mu to odgovarja ali ne.
Diskreditiranje vsakega ostalega mnenja in načina, ki ni po tvojem kalupu, prav verjetno ne bo obrodilo pozitivnega učinka.
 ko sem šla prebrat vse tvoje poste na tem forumu, sem dobila občutek, da se oglasiš v točno določenih temah, kjer postaviš temelj->, najprej s teorijo katera je vsem več ali manj poznana in se z njo strinjamo ->...potem pa nadaljuješ v smeri kaj bi morali storiti po tvoji teoriji , če hočemo biti "vredni  in primerni " lastniki psa
brez zamere ;)... nekaterim je "tvoja" divjina,  urbano okolje v katerem živijo ...in v tej divjini je osnovno sredstvo preživetja- finančno stanje in prilagajanje tempu makro-okolja ...temu se tudi večina prilagaja in živi na tej podlagi ;)... vsi tukaj pač nimajo možnosti živeti po tvojih načelih.. ali pa enostavno nočejo , glede na čas v katerem živimo.

Upam , da sem ti odgovorila z argumenti  na vsa tvoja vprašanja. No, vsaj tako sem mislila, da sem ti že v prejšnjem postu, vendar si me obtožil da vlečem iz konteksta( kar nisem) :)
Citiraj
Fiziološke potrebe živali, tudi psa, so take kot so bile pred 30... leti in jih tehnologija ni prav nič spremenila.

Žal ti moram povedati, da je čas in tehnološki napredek, pustil svoj pečat tudi na fizioloških potrebah živali.
Ni napredoval samo človek.... napredovala je tudi žival ;)
tehnološki napredek je vedno  v sožitju fiziološkemu  napredku.... hočeš ali ne tako je.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.