Coton de tulear [Coton de tulear]

*nastya_lony* · 354483

sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #120 : 29 Avgust 2007, 21:25:56
Ja podobnost cotonov in maltežanov je za povprečnega človeka precejšnja. Verjetno je vsak od lastnikov cotonov kdaj doživel da so ga zamenjali z maltežanom. Obratno se najbrž ne dogaja, ker so cotoni še precej nepoznani, če sklepam po tem, kako me ljudje čudno gledajo ko jim povem katera pasma je. Tudi veterinarju sem morala črkovati ime pasme. Počasi bo mogoče pasma pridobila na prepoznavnosti.

Zdej sm pa čist nekaj drugega povedala kot je bil moj namen. :-[
Pravzaprav sem hotela vprašat, če vas je lastnikov cotonov kaj strah, da vam jih kdo ne ukrade ali kaj podobnega? Najbrž se to vprašanje malo čudno sliši, ampak sem imela pred leti že pri eni "cenejši" in bolj znani pasmi slabo izkušnjo (na srečo se je dobro končalo), cotoni pa so precej dragi, poleg tega pa so še tako srčkani, da bi marsikdo odnesel kakšnega domov. No jaz imam svojo cotonko stalno na očeh in mogoče včasih kar malo pretiravam in zganjam paniko, ko se malo preveč oddalji, ampak slabe izkušnje naredijo svoje. :( Kakšne so pa vaše izkušnje s tem?


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #121 : 03 September 2007, 19:12:49
iam precej večjega psa in me je strah da bi ga kdo ugrabil...pri vsakem psu. Niti vaškega mešanca si ne bi upala pustiti samega zunaj ali pred trgovino, če ne drugega, bi ga lahko dražili.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #122 : 03 September 2007, 22:06:40
Bi bilo res neprijetno, da nam kdo ukrade psa, samo... kaj pa vem, saj se jih ne krade kar tako, niti ljudje ne vedo kako dragi so ti luškani beli puhki, ki pritegnejo pozornost skoraj vsakogar in tudi kaj bo nekdo z recimo že odraslim psom.
Načeloma pa imam tudi jaz psičko vedno na vidiku.


sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #123 : 04 September 2007, 22:21:40
Sem že mislila da imam samo jaz take bojazni glede kraje psičkov. Verjetno se, kot pravi ppetra na odraslega psa ne bi spravli, so pa mladički toliko bolj na udaru. Res da ljudje ne vejo koliko stanejo ti kužki, ampak meni se dogaja na sprehodih da me nekateri kar direkt uprašajo kolk stane en tak kuža, pa mam včasih kar malo slab občutek. Ne vem, mogoče sem pa jaz malo čudna. Lahko da so ti ljudje samo radovedni. Sem pa včeraj prvič odkar imam cotona srečala človeka, ki je takoj rekel: "To je pa Coton de Tulear". Ponavadi je za maltežan, višavc ali pudelj, celo da je čivava sem že slišala. Tako da sem tokrat jaz stala z odprtimi usti. Ponavadi me drugi čudno gledajo. No pa saj verjetno imate tudi drugi lastniki cotonov podobne izkušnje.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #124 : 04 September 2007, 23:49:10
Tole o ceni... na moje presenečenje me je nek natakrat (par tednov nazaj) v Umagu takole direktno vprašal koliko stane moj pes in takrat so me pa res obšle take misli o kraji, samo, ne saj ni variante, moja Loti je praktično skoz z mano in večinoma na vrvici.
Pa taki, ki vedo zakaj kradejo, pomoje ukradejo psa, ki veliko obeta (v smislu razstav) in ga v takem smislu prodajo naprej oz ne vem kaj počnejo z njim potem. Zato se dogaja, da se ukrade psa na razstavi, ali pa kakšnim znanim vzrediteljem itd

No to da nekdo spozna pasmo moje psičke pa tudi mene preseneti in takoj povprašam tistega kako to ve.


sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #125 : 05 September 2007, 13:18:53
Verjetno res kradejo bolj obetajoče razstavne pse, čeprav se je meni pred leti zgodilo, da mi je neka ženska skušala ukrasti psa, ker si je pač zaželela takega psa za družbo. No pa saj ni važno zakaj in kako se to dogaja. Če bomo dobro pazili na svoje štirinožce, je malo verjetnosti da se zgodi kaj takega.

Me pa nekaj drugega zanima. Bi prosila če mi kdo ki se udeležuje razstav razloži, kakšen povodec in ovratnica je primerna za razstavljanje cotona. Se tudi pri cotonih uporablja razstavni povodec, ali je glede na njihovo majhnost in dolgo dlako kaj drugače? Sem še čist "zelena" glede razstav, zato pričakujte še vprašanj na to temo. Sem sicer že prebrala tudi teme o razstavah, ampak nisem nikjer zasledila česa konkretnega o razstavljanju manjših dolgodlakih pasem. Bi pa rada do takrat ko bova šli z mojo cotonko na prvo razstavo čim več izvedela o tem, da ne bom potem preveč butasto izpadla.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #126 : 05 September 2007, 14:34:58
Za razstavljanje cotona (in drugih psov) se uporablja razstavna vrvica (pri večjih pasmah pa mislim da tudi take kovinske ketnice, morda tudi usnjene vrvice, ampak to niti nima veze).
Torej za razstavljanje rabiš navadno tanko razstavno vrvico, ki jo lahko kupiš v pet trgovinah, ali pa na razastavah, kjer imajo veliko izbiro, od debeline, barve in do takih ki imajo pod vrato tak širši del in je za kužka bolj prijetna saj ga štrikec ne reže v vrat, to izgleda nekako takole:

(tale je malo tanka sicer, ampak za demonstacijo vredu :))

oz. navadna vrvica (sicer bolj trakec, ampak samo tako da se vidi razlika):


Razstavno vrvico se psičku da okrog vratu nekako tik za ušeski, da dlaka ne štrili vsepovprek zaradi vrvice in to je to (ti bo že kdo na rasztavi pokazal ko boš šla prvič). Vrvica pa naj bi bila neka vez med tabo in psom, ki se je naj ne bi opazilo, zato jih ponavadi kombiniramo glede na obleko, ki jo imamo takrat oblečeno, ali pa kar tako nevtralno belo, kot recimo barva psa. Kako to izgleda lahko pogledaš na prejšni slikci, ki sem jo dala gor ali pa v mojem albumu, pod razstavo v Trbovljah.

Kdaj pa računaš kaj prit na kakšno razstavo?

+1


sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #127 : 05 September 2007, 19:34:42
Hvala za izčrpno predstavitev razstavnih vrvic!

Ja ne vem kdaj mi bo uspelo prit na kakšno razstavo, ker imam rahlo zmešnjavo glede cepljenj. Bači je bila drugič cepljena proti kužnim boleznim, pa veterinar pravi da more bit še enkrat ko bo stara 18 tednov in šele potem pride steklina. Tale logika glede cepljenja pri 18 tednih mi nekako ne štima (če sem prav obveščena je to cepljenje pri 14- 16 tednih). Po njegovi logiki bi morala bit cepljena v začetku oktobra in dva tedna kasneje šele proti steklini. Torej razstava pride v poštev nekje proti koncu novembra. Koliko pa sploh je razstav v zimskem česu? Rada bi najprej šla z Bači na kakšno razstavo samo kot gledalka, da vidim kako to zgleda in kaj je potrebno imet za razstavljanje in si še kaj dokupim.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #128 : 05 September 2007, 20:42:52
Načeloma kolikor je meni znano mora bit pes cepljen (vsaj) 2x če je bila mama cepljena, če mama ni cepljena (ali se ne ve) je pes cepljen 3x.
Jaz sem svojo psičko cepila samo 2x in ko sem jo proti steklini mi je veterinar rekel, da lahko še enkrat proti kužnim boleznim (tretjič) in da je to njegova dolžnost da pove, odločim se pa sama in sem se, psička je bila cepljena 2x proti kužnim boleznim in proti steklini.
No in pri Zaninoviču imajo neko cepivo, ki je poleg petim kužnim boleznim še proti steklini in psička ne rabiš večkrat cepit, no to so meni ponujali letos ko sem Loti druči peljala cepit proti steklini (niti ne vem kako dobro/slabo je če cepiš s tem cepivom - malo razmisli).

No razstave pa so letoš še:
september
22.,23.9. CACIB LENDAVA
oktober
 14.10. CAC MARIBOR (na prostem)
november
10.,11.11. CACIB VRTOJBA

in potem
januar 2008
12.,13.1. CACIB LJUBLJANA, CACIB TROMOSTOVJE
itd
Vse najdeš na strani od Kinološke zveze Sovenija pod razstave.

Aja če voziš slučajno psičko k veterinarju v Domžalah (saj si rekla da si s tam nekje)... mmm jaz nisem bila ravno navdušena na tisto veterino (razen enim veterinarjem, ki pa ni vedno nujno da ga dobiš)


sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #129 : 05 September 2007, 21:43:06
Ja tudi jaz nisem preveč navdušena nad veterinarjem tu v Domžalah. Razmišljam o tem da bi psičko začela vozit v Ljubljano. Nekdo mi je priporočil tole www.klinika-vtz.si. Mogoče bom naslednjič psičko raje tja peljala.

Zanimivo, da meni veterinar sploh ni omenil, da se cepi 2x če je bila mama cepljena. Jaz sem tudi računala, da bo samo 2x in ne 3x. Ne vem no, sem dobila občutek, da mu gre samo za denar.

Ja upam da se čimprej srečamo na kakšni razstavi, mogoče v Mariboru. Kako pa sploh izgleda, če pripelješ sabo psa ne da bi ga razstavljal? Kako je z vstopnino? Mislim da bo prvič še najbolje da si samo ogledava kako stvari potekajo in da vidim kako se bo Bači sploh obnašala med toliko psički in ljudmi. Na sprehodih namreč skoči v vsakega psa, da bi se igrala in v vsakega človeka, da bi jo čohal. Tako da si ne predstavljam kako bo to izgledalo.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #130 : 05 September 2007, 22:51:22
Ja mnenja pri veterinarjih so različna, eni zagovarjajo dvakrat cepit, drugi trikrat. To da so mi predlagali tretje cepljenje je bilo ravno na tej kliniki, ki so jo tebi prdlagali, samo me nihče ni silil v to in sem se sama odločila. Klinika je fajn, samo malo dragi se mi zdijo (recino Stronghold proti bolhicam je bil tukaj za bivših 1.000 sit dražji kot recimo pri Zaninoviču, kar se mi je zdelo ful veliko in tja ne hodim več, po tem sklepam  da so tudi ostale storitve dražje) So mi pa enkrat v nedeljo rešili tudi mojo zajčico (na kliniki Petvet se jim ni dalo prit v ambulatno) in kot pravim so načeloma zelo vredu.
No ko že govoriva o cepljenju in veterinarjih, čeprav tole nima ravno veze s temo o cotonih, razen tega da se tiče najinih cotonv. V Domžalah naj bi veterinar Klinkon rekel moji vzrediteljici da je dost če so psički samo 1x cepljeni proti kužnim boleznim, samo to mi je bilo čudno in sem ravno tako kot ti malo sprapševala okrog in se odolčila da jo cepim 2x in to je to (poleg stekline).

Morda malo pokliči po klinikah in boš videla kakšne informacije boš dobila.

No če te zanima kako je na razstavi pridi kot gledalka v Maribor in boš videla kako zadeve potekajo, kaj rabiš itd. Samo psička pa mora bit cepljena proti steklini in od cepljenja mora preteč več kot mesec, tako kot če bi jo razstavljala. Bi pa tudi jaz rada videla tvojo psičko, me zanima kakšna je ker je iz Italije (od tam poznam samo dve psički in sta nekako drugačni od naših cotončkov). Če se cepljenje ne izide pa pridita na razstavo v Vrtojbi in potem začneta z razstavljanje januarja v Ljubljani (samo ta razstava je v zaprtem prostoru in ni tako prijetna kot te na prostem, smrad, hrup, gneča... se pa da vseeno naredit fajn vzdušje in ambient, tako da ni nujno da je neprijetna  ;)).


kathy

  • *
    • Prispevkov: 801
    • Točke: 1
Odgovori #131 : 13 September 2007, 16:06:22
Pravzaprav sem hotela vprašat, če vas je lastnikov cotonov kaj strah, da vam jih kdo ne ukrade ali kaj podobnega?
Bi bilo res neprijetno, da nam kdo ukrade psa, samo... kaj pa vem, saj se jih ne krade kar tako, niti ljudje ne vedo kako dragi so ti luškani beli puhki, ki pritegnejo pozornost skoraj vsakogar in tudi kaj bo nekdo z recimo že odraslim psom.
Načeloma pa imam tudi jaz psičko vedno na vidiku.
Jaz Easy nikoli ne spustim izpred oči. Tudi meni se je že najmanj 3x zgodilo, da so me ljudje direktno vprašali po ceni pa sem se vedno zlagala. 1x sem rekla da sem dala zanjo 50 eurov pa se jim je že to zdel fuul velik  :-\
Kaj bodo z odraslim psom? Parli ga bodo in prodali potomce ali pa bodo zanj zahtrevali ogromno odkupnino.


Z Easy sva bili v ponedeljek prvič v pasji šoli - mali šoli. Bilo je super, je bla ful pridna ampak škoda da imamo le 1 uro na teden.

V torek je imela Easy že 5 mesecev  :o

Še par fotk:

Easy pri svojih 5 mesecih



Pa še nakj starih, ki mi jih še vedno ni uspelo naložiti v moj-album:






sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #132 : 13 September 2007, 17:35:59
No mi smo bili danes na cepljenju proti steklini, tako da bo do razstave v Mariboru minil ravno en mesec. Prideva pofirbcat in počohat cotone. Pa verjetno mi tudi kakšen shoping ne uide :-\.
Ali za cotone uporabljate kakšen sprej za razčesavanje?

Easy je ful srčkana, pa vidim da ima že precej dolgo dlako. Sem se ravno spraševala kakšna bo moja psička čez par mesecev.

Citiraj
Tudi meni se je že najmanj 3x zgodilo, da so me ljudje direktno vprašali po ceni pa sem se vedno zlagala.
Tudi jaz si včasih izmišljujem smešne cene, ampak kdor bo hotel, bo tako in tako izbrskal pravo ceno. Moj fant je pogruntal nekaj drugega. On namreč ljudjem razlaga da je psička mešanka, jaz pa se seveda komaj zadržujem da se ne začnem smejat, ker on dobi en tak poseben izraz na obrazu kadar laže ;D (kdor ga ne pozna dobro tega ne opazi). Ampak stvar deluje. Ljudje nehajo spraševat in imamo mir. Čeprav včasih pa prav uživam, ko me ljudje gledajo kot da sem iz lune padla ko zrecitiram ime pasme.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #133 : 14 September 2007, 00:05:48
Ali za cotone uporabljate kakšen sprej za razčesavanje?

Lahko uporabljaš kakšen sprej izbira je ogomna (Gimborn, 1All sistems, Bio-Groom ...), lahko tudi v vodo daš malo balzama in to sprejčkapš po dlaki med razčesavanjem, no menda pa naj ne bi bilo nič narobe če cotona ne sprejaš med česanjem. Pri izbiri sprejov pazi, da ne bo not raznih olj, ker to masti dlako česar pa pri cotonih ne rabiš in še po vrhu se dlaka hitreje umaže, saj se gor prijema umazanija. Za razčesavanje vozličkov lahko uporabiš tudi baby puder (od Johnsona).
Skratka sprejčki niso nujni, v želji čim lažjega razčesavanja pa sprobaš marsikaj, samo ugotoviš da nič ne pomaga tako kot bi si človek žele, še vseeno je potrebno redno česanje in to je to.
Sama trenutno za kakšen vozliček razčesat uporabim baby puder, sprejov imam pa doma cel predal in jih ne uporabljam (no sem v fazi nakupa še enega sprejčka, samo ta ni za razčesavanje).

Z Easy sva bili v ponedeljek prvič v pasji šoli - mali šoli. Bilo je super, je bla ful pridna ampak škoda da imamo le 1 uro na teden.

Čudno da imate le 1 uro na teden. Midve z Loti sva šle tudi še malo v šolo, 3. stopnja (nikoli ne škodi) no samo imamo 2x na teden cela dva meseca in tako je bilo tudi na nižjih stopnjah.


sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #134 : 15 September 2007, 14:32:39
Na baby puder pa sploh nisem pomislila. Hvala za nasvet! Sicer ima Bači zaenkrat še tisto ta puhasto, mladičkasto dlako in še ni bilo nobenega vozlička, ampak dobro da vem za naprej. Do zdaj niti balzama še nisem uporabila, ga pa imam namen kupit v kratkem, samo se še odločam katerega. Trenutno uporabljam (oz. sem enkrat uporabila) šampon za mladičke od Jean Peau, pa bom verjetno za začetek kupila tudi balzam od Jean Peau. Razen če me kdo s tehtnimi argumenti prepriča v kaj drugega. Mogoče mi pa na mariborski razstavi kaj pade v oči :). Upam da bo velik cotonov tam za občudovat ::).

Citiraj
Pri izbiri sprejov pazi, da ne bo not raznih olj, ker to masti dlako česar pa pri cotonih ne rabiš in še po vrhu se dlaka hitreje umaže, saj se gor prijema umazanija.
No ravno mastna dlaka in cotoni mi niso šli skupaj. Torej moram najt sprej brez olj. Oziroma bom verjetno najprej probala z mešanico balzama in vode.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #135 : 16 September 2007, 11:17:17
Jaz tudi uporablja kozmetiko od JP, kadar dlje časa ni razstav in mi zmanjka šamponov od 1All Sistemsa. Navaden balzam in kakšen šapon (odvisno kaj rabim oz hočem od dlake). Mi je lažje kupit šampone v pet trgovinah kot vsakič čakat na razstave in tam kupovat (ali pa gnjavit enega gospoda da mi pripelje en šampon recimo), pa še ugotavljam, da morda pa Loti le ne odgovarja najbolje 1All Sistems. Bom še videla, na kateri kozmetiki se bom ustalila.

... Oziroma bom verjetno najprej probala z mešanico balzama in vode.
Morda samo to, v vodo daj čisto malo balzama, ker računaj da so tile šamponi že tako skoncentrirani in se jih že za normalno uporabo meša v določenem razmerju. Torej majčken balzama in veliko vode v kakšno flaško s sprejčkom, oz razpršilom.


sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #136 : 27 September 2007, 21:10:54
Končno sem si nabavla balzam. In sicer Coat Balsam od JP. Upam da bo o.k. Malo me bega ker v brošuri piše nekaj o trši dlaki, česar coton ne rabi, če se ne motim ???.

In še to. Mi lahko kdo razloži zakaj točno služi "slicker brush" (upam da sem prav napisala, je na ppetrinih slikah). Jaz imam zaenkrat samo "pin brush" in dva različno gosta glavnika.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #137 : 28 September 2007, 00:50:32
Jaz slicker uporabljam za razčesavanje vozličkov.
Je pa tako, da je potrebno vozličke najprej dat s prsti narazen, tako da že s prsti veliko narediš in potem še s slickerjem razčešeš (lahko zraven uporabiš baby puderček, ali pa kak sprejček za razčesavanje).
Slickerja verjetno zaenkrat še ne uporabljaš ker psička praktično še nima vozličkov, ko jih bo imela, to je takrat ko se ji bo začela menjat dlaka (proti enemu letu oz prej), pa ti bo slicker prišel prav. S slickerjem se da lepo razčesat tudi tačke saj je bolj fin kot krtače in pride res čez vso dlako. Prav tako naj bi slicker odstranil odmrlo dlako ki se ujame v kožuščku oz. podlanko pri psih ki jo imajo. Kvaliteten slicker pa dlake naj ne bi preveč poškodoval. Čeprav, če si privoščimo preveč vozličkov nam še tako dober slicker ne bo pomagal pred tem, da bomo nekaj dlake sigurno polomili, kar pa opazimo šele kasneje.
Skratka za česanje cotona tako rabiš kvalitetno krtačo za večino dlake, slicker za razčesavanje vozličkov ter morda tačk (kjer se tudi radi delajo vozlički) in pa glavnik, s katerim po končanem česanju s prvima dvema pripomočkoma preveriš, če je kje ostal še kak vozliček ki si ga spregledala, ali pa samo zametek vozlička, ki kmalu rata večji in večji, če ga ne najdemo pravočasno.

Samo to punce, če želite imeti cotončke v dolgi dlaki ji pridno navajate na redno česanje, no vaše cotončke in sebe ;). Še prehitro se zgodi ko je cotonček ves v vozličkih in se razmišlja o striženju, potem se le lotimo razčesavanja (seveda vsak vozliček se da rašit brez škarij in ogromno potrplenja!), samo se lahko veliko dlake takom uniči, to pa spoznamo šele ko je že prepozno  :-\.

Nočem vas strašit, ni dlaka vseh cotonv enaka, enim se bolj vozlja drugim manj, samo bolje preventiva kot kurativa, ki pri obnovi dlake traja zelo dolgo, lahko leto, od neke vzrediteljice sem slišala celo podate da tam 2-3  leta, tako da... krtače v roke in pridno česat   ;D ;)


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #138 : 28 September 2007, 12:05:50
Končno sem si nabavla balzam. In sicer Coat Balsam od JP. Upam da bo o.k. Malo me bega ker v brošuri piše nekaj o trši dlaki, česar coton ne rabi, če se ne motim ???.

Jaz tudi uporabljam ta balzam. No tudi mene je to motilo, samo sem ga sprobala in ugotovila, da Lotkini dlaki pač ta balzam bolj odgovarja kot pa od 1AS. Dlaka ni nič bolj izrazito trda, ji pa ta balzam bistveno manj obteži dlako kot 1AS. Je pa od cotončka do cotončka odvisno kaj bo kateremu ustrezalo, tako da nam ne preostane nič drugega kot da sprobavamo raznorazne (kvalitetne, da se razume) šampone in balzame na naših kužkih in tako najdemo tisto kozmetiko ki našemu cotončku najbolj ustreza.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #139 : 28 September 2007, 12:07:53
Kathy, že kaj trenirata z Easy za razstavo v MB (saj si se prijavila, a ne?)?


kathy

  • *
    • Prispevkov: 801
    • Točke: 1
Odgovori #140 : 29 September 2007, 10:55:41
Kathy, že kaj trenirata z Easy za razstavo v MB (saj si se prijavila, a ne?)?
Sem jo prijavila ampak potrdila, da je prijavlena pa še nisem dobila  ???
Vadima že poleg in razstavniško držo, ampak dvomim da bo tam lepo stala in čakala da jo sodnik oceni, ker bo preveč zanimivega okoli.


zlatolasska

  • *
    • Prispevkov: 483
    • Točke: 0
  • Elly
Odgovori #141 : 29 September 2007, 11:07:26
Hoj kotoncki!

Kathy, potem se pa vidimo kaj v Mariboru. Midve tudi prideva.
Ne skrbi, nihce se ni dobil potrdila, baje pridejo sele kak teden pred razstavo.

Tudi glede drze in hoje se ne sekiraj, tudi jaz sem mislila, kako bo elly samo skakala in nic ne bo od nje, ko sva sle v varazdin, pa se je tako lepo obnesla... In skoraj nic nisva vadile. Samo kdaj pa kdaj, ko sva sle domov, sem ji drzala priboljsek, da je sla ob meni... Itak so zdaj se tako mali, da ni panike...  :)


Domino

  • *
    • Prispevkov: 432
    • Točke: 0
Odgovori #142 : 29 September 2007, 11:28:52
Pozdravljeni!

Moja prijateljica ima cotončka :-*. Pa je ta zelo napadalen :(. Mislim, da to ni v njihovi naravi.  ???

A  ima še kdo  tako izkušnjo?



ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #143 : 01 Oktober 2007, 22:50:10
Pozdravljeni!

Moja prijateljica ima cotončka :-*. Pa je ta zelo napadalen :(. Mislim, da to ni v njihovi naravi.  ???

A  ima še kdo  tako izkušnjo?

Koliko je pa star ta cotonček in s kje prihaja? Naj se lastnica obrne na vzreditelje, da ji pomagajo poštimat vedenje in naj gre s psičkom v kakšno pasjo šolo.


Domino

  • *
    • Prispevkov: 432
    • Točke: 0
Odgovori #144 : 02 Oktober 2007, 08:19:41
Star je nekje 1 leto pa pol. (mesec gor ali dol  ;D nisem čisto sigurna). Kupljen je v pri nas....
Inštruktor pa jim je rekel, da sigurno nekdo grdo ravna z njim v družini (otroci) in se zato tako vede.

Napadalen je do večjih psov in otrok. Laja pa na vse, tiste ki gredo mimo hiše in tiste, ki prihajajo proti hiši.



sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #145 : 02 Oktober 2007, 11:23:22
Citiraj
Moja prijateljica ima cotončka . Pa je ta zelo napadalen . Mislim, da to ni v njihovi naravi. 

Tole pa res ni običajno za cotončka. Coton naj bi bil zaupljiv do tujcev in se dobro razumel z drugimi živalmi.

Citiraj
Inštruktor pa jim je rekel, da sigurno nekdo grdo ravna z njim v družini (otroci) in se zato tako vede.
Mogoče je imel pa samo kakšno slabo izkušnjo, pa ni nujno da znotraj družine. Tako je bilo z mojim prejšnjim psom, ki sicer ni coton ampak vseeno. On je pri treh mesecih doživel napad večjega psa, ko je lastnik rekel: "Saj ne bo nič naredu!" No in dobila sem psa, ki je napadel vsakega, ki je bil večji od njega. Je pa res da je bil do ljudi oziroma otrok vedno prijazen. Tako da ne vem, če gre v primeru tega napadalnega cotončka za podobno stvar. Prej bi rekla da je pač izjema med cotončki. Se pa sigurno da tudi tako vedenje odpravit, če si vzameš čas in prosiš za pomoč prave ljudi.

No moje cotonke pa tudi slaba izkušnja ni ganila. Ne glede na to da jo je že napadla psica, se še vedno teče igrat z vsakim psom. In kljub temu da jo včasih tudi kakšen otrok malo bolj na grobo prime (čeprav pazim da čim manj), je do ljudi še vedno zelo zaupljiva. V glavnem jaz imam ravno obraten problem. Psička samo čaka, kdaj se bo kdo ustavil in se igral z njo, in ker je taka kepica se večina tudi res ustavi in tako ne pridemo nikamor. Mi je bilo pa zanimivo da je včeraj lajala na nuno ki je šla mimo naju. Očitno se ji je zdela čudna s tisto obleko. No zdej sem pa že čist zabluzila.

Domino, upam da bo tvoji prijateljici uspelo rešit problem. Mogoče ne bi bilo slabo če se za nasvet obrne še na kakšnega drugega inštruktorja. Pa veliko sreče! :)


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #146 : 02 Oktober 2007, 14:50:41
Hm, potem je cotonček lahko iz Trbovelj ali pa uvožen v Slo in "kupljen tukaj" (a je slučajno prijateljica z Gorenjske nekje?).

No načeloma to res ni v navadi cotončkov, samo se pač zgodi da je psiček tak (nekaj je privedlo do tega, česar pa verjetno nikoli ne odkrijemo, morda tudi nepravilna sociailizacija mladiča) in pač tako je. S tem se je potrebno spoprijet in to odpravit, če nam (tudi s pomočjo inštruktorjev, ali pa vzreditelja) ne gre se obrnemo na pasjega behaviorista ( upam da sem prav napisala), ki jih imajo v določenih pasjih šola.

...
 Mi je bilo pa zanimivo da je včeraj lajala na nuno ki je šla mimo naju. Očitno se ji je zdela čudna s tisto obleko.
...

Ja Sunset, vse kar je temno in sumljivo je pa vedno fino nalajat  ;D ;) Moji Loti so med sumljivimi že temni (črni) veliki psi, ali pa močnejši moški, sploh če so oblečeni v črno  :) itd, skratka vse kar je temnejše, če pa pride kak zlati prinašalec, ta je pa čisto OK ker je svetel, hecno, samo tako opažam.


Domino

  • *
    • Prispevkov: 432
    • Točke: 0
Odgovori #147 : 02 Oktober 2007, 17:46:54
Cotonček ni uvožen. Tudi veterinar jim je predlagal, da naj se obrnejo na "pasjega psihologa". Verjetno se bodo prav kmalu.

Seveda so pa zelo žalostni, ker je tako "lump" in ga morajo toliko bolj met na očeh :-\.

Je pa res, da tudi on slabo "prenaša" črno barvo  >:D. Ampak samo črno oblečene ljudi. Moj pes je črn, pa sta full prijatelja ;D ;D :P.



Domino

  • *
    • Prispevkov: 432
    • Točke: 0
Odgovori #148 : 02 Oktober 2007, 17:48:05
Hvala za nasvet! :D



ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #149 : 02 Oktober 2007, 18:24:00
Na Mariborski razstavi (14.okt) se obeta zelo veliko število cotončkov. Če se kdo želi načohat teh bombažnih kepic, dobrodošel v našem "taboru"  ;D  :)