Coton de tulear [Coton de tulear]

*nastya_lony* · 355095

sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #450 : 27 Februar 2008, 18:50:47
Ne,narobe si me razumela Kathy (sem nerazločno napisala),nisem hotla že od začetka da hodi po stopnicah,vem da to ni fajn za kolke,pač mislila sem da sem bila prestroga z njim in je dobil odpor do stopnic,ker na začetku je hotel sam po stopnicah racat :)(zato sem napisala,da nisem prave tehnike ubrala,da sem bila prestroga).Pa ni mi ga panike nosit,samo mislila sem da bi lahko tudi sam šel po stopnicah počasi.
Sunset salamo naravnost obožuje,sem jo nastavla po stopnicah pa je niti povohal ni,ker se sploh premaknit ni upal.
Sej če ga bom skos nosla tut ni panike,pač sem mislila,da bi lahko šel sam.Ker ko gremo kam in da so stopnice,sam hodi po stopnicah,po teh doma si pa ne upa.



sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #451 : 27 Februar 2008, 21:40:25
Potem si Dony najbrž misli da so tiste stopnice nevem kakšen baubau. ::) No sej Bači ni nič boljša. Ona tudi iz kavča noče skočit. Gor skoči sama, ko pa je treba it dol pa brunda dokler je kdo ne postavi na tla. Tudi v tem primeru priboljški ne pomagajo. So pač malo razvajeni tile naši puhki. :)


sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #452 : 27 Februar 2008, 22:40:15
Doni je ful rad na kavču in ko sliši da grema recimo lulat to preskoči tabure in še od tabureja naprej,ful daleč res in ful visoko
:) in tut v zrak kr iz mesta ful visoko skoči,je ko fedrca :).Doma pri meni skoči mojmu starmu atu na trebuh,pa je že kavč kr visok,pa tut  on nima ravn majhnega trebuha  ;D.Ga morm naučit,da mi bo skočil na koleno in v naročje :).
Dans je tk smešen,kr cel večer si že neki brunda in se buni,jaz sem skos neki delala,fant pa tut za računalnikom in nisma neki mela časa za njega in se je kr kregal skos :),kok je smešen.V takih primerih dobi kost in pol je lepo zaposlen in zadovoljen :).

Ja zgleda so te stopnice en hud bavbav za njega  :-\,eh sej,če bo bo,če pa ne bo,pa ne bo.



Jelenka

  • *
    • Prispevkov: 13
    • Točke: 0
Odgovori #453 : 27 Februar 2008, 23:25:07
Lep pozdravček vsem!
Po zelo dolgem času se vam moram spet mal oglasit.  :) Ja Tonka tvoj Casper ima sestrico v Sloveniji in ta sestrica je pri meni.  :D Zanimam me kako to, da si se odločila kupiti svojega Cotončka prav tam?  Jst sm za to psarno zvedla na netu in nato sem kontaktirala vzrediteljico pa se mi je zdelo vse o.k. In na splošno sem z mojo Pino zelo zadovoljna. Edino kar sem opazila šele čez nekaj časa je to, da so njeni zobki krivi.  :-\ Njena mami je Gombaspataki Buble (/5/CAC) oče je pa isti kot pri tvojem Cotončku. Tko, da Pina ima pri nas polbratca.   :D Sm prov vesela da je še en Cotonček iz iste psarne kot je Pina.

Ppetra ful so hude une tri slikce k si jih nazadnje gor dala. Tok so luškani. Kako lepo belo ima okrog smrčka Emmy. Moja Pina je pa vedno več, se mi zdi rjavo okrog obarvana.  :-\ Baje da je to zelo odvisno od hrane. Pina je večinoma brikete Royal Canin.

Zelo bi rada spoznala kakega cotončka tudi v živo.  :) Ker nas je vedno več lastikov teh čudovitih malih bombažkov, bi lahko celo oraganizirali kako srečanje.  8)



ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #454 : 28 Februar 2008, 22:01:56
Jaz sem Loti po stopnicah dolgo časa nosila ker se tudi ni upala (in ni smela) po domačih stopnicah hodit. Drugje ko je lahko (tam vsaj po 6 mesecu) je hodila normalno po stopnicah, doma pa ne, no in kar naenkrat se ji je odprlo, zašibala je po stopnicah in od takrat zdaj sama hodi po vseh stopnicah, no skoraj vseh, kakšne se ji pa vseeno zdijo nevarne.
Se mi pa ravno zdaj ko želim imet z njo mladičke poraja vprašanje, če naj jo (če nam uspe) v času brejosti pustim hoditi po stopnicah. Osebno bi rekla da ne, samo ne vem če morda pretiravam (brskam na to temo tudi po forumih, pa še nisem naletela na to).

Ppetra ful so hude une tri slikce k si jih nazadnje gor dala. Tok so luškani. Kako lepo belo ima okrog smrčka Emmy. Moja Pina je pa vedno več, se mi zdi rjavo okrog obarvana.  :-\ Baje da je to zelo odvisno od hrane. Pina je večinoma brikete Royal Canin.

Kaj pa vem, tale obarvanost se mi zdi odvisna od večih stvari, od hrane, mendat tudi vode, pa pomoje od same dlake. Loti je imala ko je bila manjša tudi dosti obarvano in to čisto drugače kot kakšne drug cotonček, zdaj se mi zdi, da ima manj obarvano.
Drugače pa, kolikor jaz vem, tudi Emmy večinoma je Royal Canin, tako da hrana ne vem če bi bila poglavitini vzrok.

Še novička od naju z Loti. Spet smo bili v Zagrebu in tokrat parili umetno. Glede na to da imam malo težav z ugotavljanjem tistih pravih dni upam, da kaj uspe. Namreč, z Loti sva delale tako krvni test za progesteron, ki je pokazal, da naj bi bili pravi dnevi prejšni vikend, samo samci niso bili istega mnenja, tisti edini pravi pa sploh ne (je bil najmanj zainteresiran). No potem smo v torek, 13. dan naredili še bris in po mnenju drugega veterinarja je bila psička še vedno godna, naslednji dan smo bili pri samcu in je bil že bolj za stvar, samo še vseeno premalo in smo zato parili umetno. Jutri poskusimo še enkrat in tokrat upam, da uspe po narvani poti, če ne, zopet umetno. Potem pa držimo pesti da naš trud ni bil zaman, saj tale teden sploh ni bil prijeten, saj so se mnenja veterinarjev razlikovala, pa še Loti je moja mala scrkljanka in je občutljiva, tako da je bilo vse kar malo stresno za njo in je zbolela. Zdaj jo še dodatno crkljamo in je zadovoljna :).


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #455 : 28 Februar 2008, 22:10:49
Zelo bi rada spoznala kakega cotončka tudi v živo.  :) Ker nas je vedno več lastikov teh čudovitih malih bombažkov, bi lahko celo oraganizirali kako srečanje.  8)
Pridi na kakšno razstavo. Za srečanje sem pa tudi jaz za, samo organizirati bi se morali.

Se je kdo že odločil za Celjsko razstavo, ki bo aprila (prvi rok za prijave - cenejši, je že mimo)?


sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #456 : 28 Februar 2008, 22:15:46
O lepa novica Petra,držim pesti da se bo "prijelo" ;) in da bo ženin stopil v akcijo ;)hihi

Jaz možno da pridemna razstavo,vendar samo pogledat.A je lahko Doni zraven?Če sem samo gledalka?
A ti boš šla?

Glede stopnic,pa upam da se bo tut njemu odprlo :).Pa ne spet mislit katera,da se mi ga ne da nosit :)



kathy

  • *
    • Prispevkov: 801
    • Točke: 1
Odgovori #457 : 29 Februar 2008, 18:59:20
Easy je danes dobila čisto svojo spletno stran.  Link   8)

Sicer še ni dokončana v celoti, pa tudi napak je še polno za odpraviti  ::)


Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #458 : 29 Februar 2008, 19:12:53
Ppetra, saj ne vem, kaj naj ti napišem. Glede na to, da si psico tako obremenjevala med gonitvijo, ni popolnoma nič čudnega, da je zbolela. Zelo sumljivo mi je, da so ti zatrdili, da naj bi bila psica godna kar ves teden. Namreč v enem ciklusu naj bi bili le dva do trije pravi dnevi, ko naj bi bila psica najbolj za stvar. In res ne vem, kateri butelj (oprosti izrazu) ti je to rekel. Ja, lahko psica tudi kak drug dan pripusti samca, ampak je možnost za mladiče manjša oziroma je mladičev manj. Samo to nikakor ne traja tako dolgo. In res mi ni logično, kako lahko v elektronski dobi, ko so informacijo one click away, ne preveriš takih bučk in se ne pozanimaš, kako in kdaj pariti. Glede na to, da še sama priznavaš, da je tvoja psica srkljana, bi ti lahko izkušenejši povedali, da razvajene psice ponavadi ne dajo tudi takrat, ko je d-day, če je zraven lastnik. In take fine dame se ponavadi pari umetno. Pika. Ravno zato, da se izognemo stresu in dodatnim obremenitvam. In res ne vidim nobene logike, da psico ponovno jutri (pa še bolno za povrh) vlačiš parit naravno. Če do zdaj ni pustila, tudi jutri ne bo. Če jo že moraš peljati v Zagreb, jo pari ponovno umetno. Skratka, po pameti. Psico si čisto in popolnoma preveč obremenila, kar ti govori tudi sama s svojo boleznijo. Pazi na puhka in srečno. Lp Neža

Los je car.


kanja

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #459 : 29 Februar 2008, 19:39:04
Vrhunec gonitve in parjenje, ki traja celi teden...  :-\
Uboga psica ob taksnih strokovnjakih



sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #460 : 29 Februar 2008, 20:27:40
O Kathy super :) lepo stran imaš.




ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #461 : 01 Marec 2008, 02:47:52
Lahko je bit pameten ko človek sam ne doživlja teh stvari ki sva jih midve z Loti ;) (niti se nisem spuščala v vse podrobnosti ki sva jih z Loti doživele ta teden)

... No potem smo v torek, 13. dan naredili še bris in po mnenju drugega veterinarja je bila psička še vedno godna, naslednji dan smo bili pri samcu in je bil že bolj za stvar, ...
Popravek, ne da je bila še vedno godna ampak da naj bi takrat po mnenju drugega veterinarja nastopili godni dnevi.

Normalno, da psička ni bila godna cel teden, samo testi so očitno tako nezanesljivi, da so kazali da je po progesteronskem testu godna čez vikend (9.-11 dan) po brisu pa šele od 13. dneva dalje. In ker so me zavedli, sem Loti po nepotrebnem izpostavljali stresu (na katerega nisem računala, kljub temu da poznam svojo psičko). Torej so butlji na Veterinarski fakulteti, ali pa na na kliniki Trstenjak-Zajc, saj so se njihova mnenja razlikovala (če paritev uspe so torej butlji prvi). Se je pa mnenje z veterine Trstenjak-Zajc (tam so Lotki vzeli bris) bolj ujemalo z obnašanjem samca, saj je takrat ko so oni določili godne dni tudi samec kazal zanimanje. Ko pa naj bi bila godna glede na progesteronski test samcem ni bila zanimiva. Torej komu zaupati, enemu testu, drugemu testu, samcem???

Sama za psičko skrbim po najboljših močeh in ker pač parim prvič, normalno da ne vem vseh stvari (kljub prebiranju literature na to temo) in ne vem kako se bo psička odzvala na čisto vasko stvar. Sigurno pa ni bil moj namen da mučim Loti z vsem tem, samo zaupala sem veterinarjem in kaj se je zgodilo.

Zato pa sem tudi napisala na forum svojo izkušnjo, le da se nisem spuščala v čisto vse podrobnosti, ki sva jih z Loti doživele ta teden, saj tema ni namenjena temu.

Kathy lušno stran imaš :)


Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #462 : 01 Marec 2008, 09:25:49
Ja, ppetra, po bitkah biti general je najlažje. Noben test ni in ne bo 100% zanesljiv. In ne more biti. Verjamem, da za Loti skrbiš po svojih najboljših močeh, zato (še enkrat poudarjam) ne razumem predvsem tebe, da teh svojih dvomov in vprašanj nisi postavila vnaprej. Mogoče bi ti kak izkušenj vzreditelj vedel svetovati kaj pametnega, da se to sploh ne bi zgodilo. Ne razumem te, da si raje psico izpostavljala stresu, namesto da bi vprašala o prednostih in slabostih umetne oploditve pri kotonih. Ja, najlažje in najbolj ajnfoh je naravno. Samo če ne gre, daš še isti dan psa in psico v avto in šibamo na veterino. Sicer pa, don't mind me, itak ne doživljam tistega, kar vidve z Loti doživljata ta teden. Lp Neža

Los je car.


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #463 : 01 Marec 2008, 10:47:37
Ppetra, nekaj mi ni popolnoma jasno. Progesteronski test se dela večkrat, ne samo enkrat, da se ugotovi, kdaj vrednosti začnejo rasti. Na osnovi enega progesteronskega testa je zelo težko reči, kdaj bo psica godna, saj ta test pokaže, kdaj psica je godna. Upam, da  razumeš razliko. Nemogoče je predvidevati. Test delaš, dokler ne pokaže, da vrednosti strmo rastejo. Takrat naj bi bila psica godna, oziroma nekateri izkušeni vzreditelji pravijo, da parijo celo dva dni zatem in da je takrat sto procentno pravi čas.

lp



Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #464 : 01 Marec 2008, 11:26:01
Hvala, Kalsang, za pojasnilo. Lp Neža

Los je car.


sunset

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
  • :)
Odgovori #465 : 01 Marec 2008, 11:47:38
Moram rečt, da je tudi meni tole vse skupaj malo čudno. Sicer se na zadeve v zvezi s paritvijo in godnimi dnevi ne spoznam, ampak ne vem zakaj je zdaj treba na tak način napadat. Pač je zaupala mnenju veterinarjev, ki naj bi o teh stvareh imeli pojma. Na koga pa se boš zanašal, če ne na tistega, ki naj bi bil strokovnjak. Če sam nimaš izkušenj, pač zaupaš veterinarju. Če pa ji veterinar ni povedal da se teste opravlja večkrat itd., itd., pa je verjetno z njim nekaj narobe oz. dela stvari o katerih nima pojma.  :'(
No kakorkoli že, zdaj vemo, da veterinar ni ravno vedno najboljši naslov za informiranje.
Uboga psica ob taksnih strokovnjakih
Ja res so očitno eni težki strokovnjaki. ::) Me res zanima, kateri so imeli v tem primeru prav, če sploh kateri.

U glavnem Petra jaz ti želim, da se vse lepo izteče in da boste kmalu doma crkljali male puhke. ;D


sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #466 : 01 Marec 2008, 11:53:51
Se opravičujem,če se vtikam v kar se me ne tiče,samo me razjezi,ker je treba "butle" na forumih zmeri tko napadat.Petra je prvič v tem in verjamem da se je maksimalno potrudila,da bi bilo vse ok.Tut največji strokovnjaki na karkšnem koli področju so od začetka delali kikse in svoje napake popravljali.Petra se je sigurno iz tega nekaj naučila in ima zdej eno izkušnjo več,pač ne najboljšo,bo pa iz tega potegnila veliko.Pač strokovnjaki kot so veterinarji,naj bi jim zaupali,saj so za to usposobljeni a ne,čeprav tudi jaz sama opažam,da res ne vem kdaj, kaj naj si mislim o njih,ker se zgodi,da ti en reče to,drug pa to in kaj potem naj človek stori?Če pa je nekdo veterinar,torej strokovnjak za živali,naj bi se človek zanesel na njih,čeprav potem to ne drži npr.

Tudi sama imam tako izkušnjo...ko ne vem kaj naj si mislim in storim.Mojemu psu en zob raste izven vrste-nazaj proti nebu in smo bili na slikanju pa mi reče en veterinar,to je dedno,ne bo za vzrejo,ne bo za razstave,drugi pa to ni dedno,to je čist ok,sploh ni panike...no kaj naj v tem primeru storim?Komu naj zaupam,verjamem?Pa to je ravno zob spredaj,kateri so mu prvi šli ven,ne rečem da bi bil kak zob zadaj,ko so mu šli pozneje ven in bi mu zaviral rast.In da ne govorim kaka panika je bila ko smo to opazili,tolk daš za psa pol pa kao dedna napaka,pa da bomo zdej imeli neke omejitve zaradi tega.Ampak glede na vse kar se je dogajalo in se dogaja,psa ne moti ta zob nič,še vedno je pod kožo in kljub temu je še vedno živ in navihan,je normalno,nič mu ne manjka,če bi se še enkrat odločala za psa,še enkrat bi se odločila prov za njega,kljub "napaki",ki jo kao ima.Ni nam žal tega denarja,je zdavnaj že pozabljen,ker nam je že vrnil veliko več,kot pa smo dali za njega,dal nam je nekaj,kar ti ne more dati noben denar,razstava,priznanja itd...prinesel je v hišo radost in veselje ter ljubezen in to nam največ pomeni :).

No mal sem zašla,samo hotla sem povedat za veterinarje,da jim je težko zaupat,vsaj jaz jim no,ker tudi marsikateri ne pozna vsake pasme in nima izkušenj z njimi.Zato pa je dobro,da se tkole povejo izkušnje lastnikov določene pasme,da človek (butelj)malo ve kaj lahko pričakuje in da se izogne določenim kiksom,ki jih je nekdo predhodno imel.

No pa brez zamere prosim ;)



Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #467 : 01 Marec 2008, 13:37:08
Sue, hvala, ker si se oglasila. Vseeno imam nekaj pripomb na tvoje pisanje:

Nihče ni ppetre označil za butlja. O tem, da ima ppetra rada svojo psičko in da ji želi le najboljše, tudi ni dvoma. Vendar je njeno ravnanje v tem primeru še vedno skrajno nefer do psice. Zakaj? Vsi smo bili enkrat na začetku, kar se tiče psov. Nekateri smo se začeli s psi ukvarjati takrat, ko še ni bilo interneta in podobnih dobrin. Pa smo jo mahnili v knjižnice in gnjavili tiste, ki so o naših težavah vedeli več. In smo skupaj zvozili. Danes so stvari mnogo lažje in enostavnejše, do informacij se da priti hitreje: imamo internet, imamo forume. Petra je prijavljena vsaj na dveh, katerih člani so tudi izkušeni vzreditelji, ki imajo za seboj že ničkoliko paritev in ničkoliko legel. Pa vendar nisem zasledila niti enega vprašanja z njene strani. Očitno se tudi ni pozanimala pri izkušenejših, kaj naj počne s progesteronom (glej zgoraj). Že Rimljani so rekli, da nevednost ni opravičilo (ignorantia non est argumentum), in to velja še danes. Upam pa, da bo ppetri ta izkušnja dragoceno vodilo in da take napake ne bo ponovila nikoli več. Drugi pa, upam, da tudi ne. Naj mi ppetra ne zameri, moje kritike niso mišljene osebno proti njej.

Če ima pes en zob izven vrste, ni ne za vzrejo in ne za razstave. To je napaka s tega stališča. Ni panike v tem smislu, ker pes lahko normalno je in normalno funkcionira, paril in rasztavljal se pa pač ne bo. Če je ta zob sam (torej ni pod njim nobenega drugega stalnega zoba), ga pusti. Če pa je, odstrani tega, ki raste napačno. Sicer ni pa to nobena ovira za psa, bo lahko normalno in srečno živel in jedel vse. Ne govorim na pamet, sem imela izkušnjo z mojim malim setrom.

Sama si lepo napisala na koncu, da je težko zaupati veterinarjem. In ja, se ne bi mogla s teboj strinjati bolj, da imamo zato forume in ostala pomagala, da si lahko izmenjamo izkušnje in vprašamo, če česa ne vemo. Sama trdim, da neumnih vprašanj ni. Raje večkrat ponovim isti odgovor in če lahko s tem komu pomagam, je samo super.

Los je car.


sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #468 : 01 Marec 2008, 19:30:57
Sej kot sem rekla,Petra ziher ne bo več ponovila te napake in se bo iz tega nekaj naučila,izkušnje delajo svoje.
Nisem hotla zdej neki pametovat ali karkoli,namen mojega pisanja,je bil to,da me moti ful,da se nekoga tako napada,nasplošno,ne samo v Petrinem
primeru,ker sem to zasledila tako na tem forumu,kot na sosednjem.Se da tudi na drugačen način stvari reševat in
razsvetljevat nas nevedne.Ker včasih mi je res kako stvar glupo vprašat ali napisat ravno zaradi tega.Itak pa da je pomoč in mnenje nekoga,ki se na določene stvari spozna vedno dobrodošlo.

Mi smo vedno od kar vem za sebe imeli pse in ni bilo interneta še,knjig ni noben bral o vzgoji,življenju s psom,o negi,o parjenju o tem in onem,kaj da bi katermu zobe umivali,dlake z ušes pulili pa take fore,kaj šele da bi jedli najbolše brikete itd itd,pa so bili vedno dobri,zdravi in srečni,zakaj?Zato ker smo jih imeli radi,skrbeli za njih po najboljših močeh,ker so bili naši prijatelji.Imeli smo vedno rodovniške pse,razen enega mešanca,ki je še danes živ in srečen...kaj hočem povedat,še vedno so to samo psi,živali.Pa ne me narobe razumet,jaz ljubim pse res,raje jih imam kot ljudi,to so zame čisto posebna bitja na tem svetu in res hvala bogu da obstajajo,ker to kar ti lahko da pes,ti ne more dat noben človek.Včasih tudi ni bilo veterinarjev,kot so danes,pa so psi vseeno preživeli in bili srečni,če so imeli lastnike,kateri so ga imeli radi in lepo skrbeli za njih.Torej...hočem povedat,da se včasih čisto preveč pretirava pri določenih stvareh,normalno da hoče vsak lastnik najboljše za svojega psa in da tudi mene čisto ubije,kakšno mučenje živali,v primeru da se žival ne more braniti sama,pred kakšnim nemoralnim človekom,ker toliko hudega kot ga premore človek,ga žival samo v primeru nagona za preživetje,ker le na tak način se lahko brani,pa še to je malenkost,skoraj da omembe vredna.Ker pa mojemu psu manjka en zob,ga v tem primeru ne bom zamenjala,kot to nekateri naredijo,ker zaradi tega ne bo dobival najboljših priznanj na ne vem kakšnih tekmovanjih in ne bo mogel služiti na njem,to je zame velik problem pri ljudeh,ker izkoriščajo pse v svoje dobro,kako se pes počuti jih pa ne zanima.Ali da psom ne dajo jesti,piti,jih tepejo,zavržejo  :'(,takšne ljudi je treba iskat in jih maltretirat.Vem pa da se žal na tem ne da dosti narediti,ker drugače zavetišča nebi bila tako polna  :'(.Torej če Lotty trenutno malo trpi,to ne pomeni da jo Petra namenoma muči in za nalašč ter da je zaradi tega slaba lastnica.Želi si psičkov,pa si Lotty to želi ali pa ne,ona je pes in ona ji bo morala to željo izpolnit,sliši se kruto,ampak tako pač je,psi so naši prijatelji,delajo tako kot mi hočemo,da nas ubogajo in nam delajo družbo,tako smo jih vzgojili.Petra bo pa naredila tako,da bo vse potekalo za Lotty najbolše-jaz dam ti daš,tako je tudi pri ljudeh.Lotty potrebuje Petro in Petra Lotty,tako kot vsi mi svoje pse in oni nas.

No pa sem spet zašla in zabluzila čist :)...v glavnem jaz imam rada svojega psa ful,naredim za njega več kot sem za katerega koli prej,ampak vse ima svoje meje.Žal mi je samo,da mu nisem že od samega začetka to dala vedet,da je on pes in da me mora ubogat in mal manj okrog kremplca sukat ;)  ;D



sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #469 : 01 Marec 2008, 19:33:46
Če ima pes en zob izven vrste, ni ne za vzrejo in ne za razstave.

Torej in kaj lahko v tem primeru storim?Je to dedna napaka ali ne?Samo zanima me.



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #470 : 01 Marec 2008, 20:52:10
Glede zobovja pri malih pasmah:

Ker je gobec manjši, so tudi zobje včasih bolj razmetani. Pri nekaterih pasmah se to bolj tolerira, pri nekaterih manj. Treba je vprašat vzrejnega referenta in prebrat standard. Poleg tega se včasih zobje sčasoma tudi bolj poravnajo, ker čeljust še raste in imajo pozneje več prostora kot na začetku.

Agnes, pri večjih je situacija že od začetka drugačna in se te napake bolj sankcionirajo.

Naj še enkrat poudarim: treba je preverit pri vzrejnem referentu za cotone, naredit telesno oceno na klubskem dnevu. Mogoče ni tako huda katastrofa, mogoče pa je res diskvalifikacijska napaka. Preverit je treba. Veterinarji se na vzrejne stvari ne spoznajo najbolje.



sue_

  • *
    • Prispevkov: 77
    • Točke: 0
Odgovori #471 : 01 Marec 2008, 23:25:11
Glede zobovja pri malih pasmah:

Ker je gobec manjši, so tudi zobje včasih bolj razmetani. Pri nekaterih pasmah se to bolj tolerira, pri nekaterih manj. Treba je vprašat vzrejnega referenta in prebrat standard. Poleg tega se včasih zobje sčasoma tudi bolj poravnajo, ker čeljust še raste in imajo pozneje več prostora kot na začetku.

Agnes, pri večjih je situacija že od začetka drugačna in se te napake bolj sankcionirajo.

Naj še enkrat poudarim: treba je preverit pri vzrejnem referentu za cotone, naredit telesno oceno na klubskem dnevu. Mogoče ni tako huda katastrofa, mogoče pa je res diskvalifikacijska napaka. Preverit je treba. Veterinarji se na vzrejne stvari ne spoznajo najbolje.

Kje pa najdem tega vzrejnega referenta  :-[ ?SPOMLADANSKO TELESNO OCENJEVANJE IN VZREJNI PREGLED v Mariboru na terenu KD Tabor, Lackova 5,26.april-a je to to? http://users.volja.net/klubspp/klub.html

Hm  :'( sem brala na tejle strani http://www.planetdivx.com/linki/film.php?id=9196,da lahko ima psica samo 6 mladičev,kar je več jih morajo pokončati ?  :-\ :( :'( Kaj to pomeni?A to resno?



ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #472 : 01 Marec 2008, 23:37:31
Sue, lahko pokličeš Tatjano Urek (040523739), je predsednica strokovne komisije v Klubu za pritlikave pasme in dela vzrejne preglede. Najdeš jo tudi skoraj na vsaki razstavi kjer jo lahko povprašaš o zobku ali ji celo pokažeš Donyja (če bo imela čas).


tonka

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #473 : 01 Marec 2008, 23:58:02
Lp Jelenka,

Me veseli da ima Casper polsestrico. Zanima me kje stanuješ?
Zanima me kje si dvignila svojo psičko? Mi smo šli po Casperja v Beograd kot je bilo dogovorjeno, vendar nam je potem lastnica psarne rekla da ga ne more pripeljati v Beograd in smo šli ponj v Sento in nad psarno nismo ravno navdušeni. Če pogledaš na njihovo spletno stran se mladički kar masovno proizvajajo. V Senti smo za Casperja plačali 1000 evrov, gospa ki pa v Sloveniji prodaja te psičke pa jih prodaja po 1500 evrov. Kako  pa se  psički pripeljejo v Slovenijo si pa lahko samo predstavljaš...
Nam je bilo obljubljeno da bo imel Casper evropski potni list dobili pa smo samo export pedigre in srbsko knjižico. Raje ne razmišljam o tem kako smo ga vozili v Slovenijo... :-\

Na srečo Casper nima krivih zob, in je z njim vse ok. Hodimo pa z njim vsaka 2 meseca k veterinarju. Casper je bil do sedaj 3-krat cepljen proti kužnim boleznim, pri 4 mesecih proti steklini, ko pa smo ga pripeljali iz Srbije mu je veterinar dal ampulo proti srčni glisti (srčno glisto menda prenašajo komarji, ki živijo ob morju in tudi v Srbiji. In ker nismo vedeli ali so starši prejeli te ampule oz. ali so bili psički na prostem smo mu to ampulo preventivno dali)

Mogoče bi se lahko Casper in Pina kdaj srečala  :) !
Kolk si pa stara?



ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #474 : 02 Marec 2008, 00:16:51
Tonka, me veseli da si svojo izkušnjo napisala na forum in po pravici povedano, sem tudi sama slišala podobno zgodbo o tej psarni ter še kakšno pikantno podrobnost, ki pa je ne bom pisala sem saj so to le pripovedi drugih ljudi.

Mi pa ni jasno, torej neka gospa prodaja cotone, ki so kao iz te psarne v Slo po 1500 EUR? Ker sama nisem zasledila take cene.  Cena psov iz te psarne naj bi se po reklami sodeč gibala od 800 do 1200 EUR. Torej ta podatek ne drži?


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #475 : 02 Marec 2008, 04:30:42
Eni znanki so še posebno ti psi všeč in bi ga rada enkrat imela. Zanima me kakšna je nega dlake. Domnevam, da kar zahtevna. Kolikokrat jih češete ? Zanima me še katere vzreditelje priporočate?..Hvala...lp


Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #476 : 02 Marec 2008, 08:08:06
Kalsang, res je, imaš prav. Poznam pa kotona, ki ga ne razstavljajo in ne parijo, ker mu je en zob zrasel naprej, drugi pa nazaj. Res pa je najbolje pobarati vzrejno referentko.

Sue, še enkrat bom poudarila, čeprav to ne sodi več v to temo, ampak vseeno: velika večina ljudi ne pošizi, če vprašaš vnaprej, če se zanimaš in trudiš. Morda te pokarajo, da je to že mnogokrat napisano, samo ponorel ne bo pa nihče. Vsaj meni pa hudo pritisk dvigne pritisk tako ravnanje (govorim na splošno, ne o konkretnem primeru), ko bi človek lahko vprašal in se pozanimal, pa se ni in zato naredi napako.

Lp Neža

Los je car.


kanja

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #477 : 02 Marec 2008, 10:16:38
Cas, ko smo mi parili psico, je bil cas informacijskega srednjega veka. O kaksnem internetu in elektronski posti se nam se sanjalo ni, GSM-ji so bili totalen sci-fi, kdor je imel doma stacionarni telefon pa je bil pravi car, veterinarji so godnost psice ocenjevali bolj "na augenmas", ker nekih konkretnih testov takrat se ni bilo, da ne zacnem o totalnem pomanjkanju literature o konkretni pasmi in njenih posebnostih. Imeli smo pa avtomobile, ki so resili vso to informacijsko blokado, ceprav je trajalo malce dlje, kot danes. In vendar smo imeli pod kontrolo vse primerne samce v Evropi, nabrali smo vse potrebne informacije, ki so se nanasali na paritveno kombinacijo, samo paritev, brejost in kotenje za pasmo, ki je bila takrat pri nas zelo neznana. Ob vsem tem pomanjkanju razpolozljivih informacij in testov, smo psico peljali pariti v Nemcijo in jo tja pripeljali "right on time", ko je bila na visku godnosti.
Zato mi oprostite, ce ne morem razumeti, da danes, ko imamo vse informacije le en klik stran, ko lahko skoraj vsakega "snamemo" kjer koli se ze nahaja (internet, GSM) nekdo ne dobi vseh potrebnih informacij in potem svoje neznanje testira na svojem psu.
Spraviti mladice na svet je zelo resna zadeva, cesar bi se moral zavedati vsak potencialni vzreditelj in bi se moral ze davno pred planirano paritvijo dobro oboroziti z znanjem in s tem psici prihranil marsikatero grenko in povsem nepotrebno izkusnjo.



Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #478 : 02 Marec 2008, 10:17:39
MLADIČKI

Da ne boste rekli, da samo kritiziram  :P. Lp Neža

Los je car.


ppetra

  • *
    • Prispevkov: 171
    • Točke: 3
Odgovori #479 : 02 Marec 2008, 10:44:29
Zdaj ste to tako prikazale kot da sem ne vem kaj delala s svojo psičko (in jo mučila) in se čisto brez informacij podala v to. Če ne sprašujem po forumih še ne pomeni da se ne informiram o tem (kako se informiram je pa čisto moja stvar)! Kot drugo, pa psica vseeno ni doživela take katastrofe kot pišete tukaj, malo je bruhala kar smo s pomočjo veterinarja kmalu umirili in zdaj je čisto vredu. Pač je bila ta izkušnja stresana za psičko in zdaj to vem, prej tega nisem pričakovala, saj je do zdaj še vse dobro prenesla.
Izkušnjo sem napisala na forum, saj bodo lastnice cotonk sigurno kdaj parile svoje psiče in bodo morda zato bolj pozorne ob tem.
 :-X

Eni znanki so še posebno ti psi všeč in bi ga rada enkrat imela. Zanima me kakšna je nega dlake. Domnevam, da kar zahtevna. Kolikokrat jih češete ? Zanima me še katere vzreditelje priporočate?..Hvala...lp

Moj nasvet, branje te teme kjer je kar nekaj napisanega o negi in težavah ki so jih imele lastnice cotonov in ni toliko strani kot na sosednjem forumu, ter obisk kakšne pasje razstave da bo videla kakšni sploh so cotoni ter povprašala lastnike cotonov o vsem kar jo zanima. Pa še na splošno, z nego ni malo dela, najhuje pa je ob menjavi dlake okrog prvega leta. Česanje na splošno, pa mora bit na sporedu večkrat tedensko.
Vzrediteljev je v Slo kar nekaj prav tako smo na to temo že pisale v tej temi o cotončkih. No tudi kar nekaj legel se obeta v kratkem.