Jaz sem študirala marketing in včasih sem v klnjižnici malo listala ameriške marketinške učbenike, ki so prikazovali case-studies primerov uvedbe novega tipa izdelkov. Mislim, zadeve so strašne. Pol stvari, ki jih imamo, je nekdo si izmislil in jim pripisal nujno potrebno funkcijo, da mislimo, da brez njih več ne moremo....
Tale primer je meni tragikomičen. Nekdo se je spomnil, da bi delal mlečni izdelek, ki naj bi krepil imunski sistem, mislim, da so najprej hoteli targetirati stare ljudi. Dali so ga v srednje veliko pakungo (recimo okoli 3 do 5 dcl). Izdelek ni šel najboljše v prodajo, potem pa so se spomnili, da bi ga dali v dnevno dozo, v čisto majhne flaške. OPazili so, da se je prodaja zelo povečala in z raziskavami med kupci ugotovili, da ga jemljejo kot zdravilo, ker je v majhnih flaškah in res verjamejo, da jim bo krepil imunski sistem (kot so tablete ali kapsule majhne). No, to je zgodba izdelkov tipa actimel. Umetno izmišljeni, umetno narejeni, umetno zapakirani v majhne flaške, da se porabi čim več embalaže - samo zato, da dobijo ljudi na foro, da je to ''zdravilo''. Kolegica vzgojiteljica pravi, da je višek, da mame otrokom v vrtcu puščajo po en aktimelček, da ga bodo popili in ćidežno bili bolj zdravi.... če tega ne narediš, si zanič mama.
Če pa pogledaš deklaracijo, se lahko res zjokaš. Čisto sprocesirano, maščobe odstranjene, umetna sladila... Ista fora je kvazi jogurt aktivia, ki naj bi deloval na boljšo prebavo. Ja, probiotiki pomagajo pri prebavi, ampak čiste probiotike lahko za manjši denar kupiš v lekarni, pa vsaj veš, kaj si kupil. Tu pa je aktivia, spet umetno sprocesirana, umetno oslajena, umetno obarvana, umetno pobrane ven naravne maščobe.... Prodaja pa mega uspešna. Saj, pred tem pojesti same neumnosti, potem pa gor stresti še en umeten jogurtu podoben izdelek.
Mislim takih primerov smo mi na faksu videli in slišali mnogo preveč. res, kar jemo, ne jemo zato ker je zdravo, ampak ker nam kultura in nenazadnje mediji to povedo. Najbolj jasen primer je coca-cola, ki je vseprisotna v življenju skoraj vseh ljudi po svetu, predvsem v zahodni civilizaciji, pa noben ne more reči, da je to zdrava ali potrebna pijača.
Diplomo sem delala iz trževanja vin in spet zvedela veliko preveč o trženju kmetijskih izdelkov/sadja/zelenjave in hrane napsloh, kot bi si želela. V verigi predelave in pridelave hrane smo v marsičem odvisni od zakonodaje in verige proizvajalcev in trgovcev in ne od zdrave pameti in tega, kar je za nas najboljše. Ko je distrivbucijska veriga zelo dolga, proizvajalec pogosto nima nadzora nad tem, kaj se bo z izdelkom dogajalo, ko zapusti njegovo tovarno. Primer je bil izvoz vina na Kitajsko, to je bilo še pred kakim desetletjem. Tam niso vedeli, kaj in kako vino skladiščiti. Imeli so ga nekaj mesecev na previsoki temperaturi, potem čisto blizu oken, na svetlobi. Ko so te steklenice odprli in poskusili, je bilo vino čisto pokvarjeno in zanič. Kupci so mislili, da je vino pač takega okusa, ker pravega, dobrega vina še niso nikoli poskusili. Seveda prodaja ni šla nikamor. Poanta te zgodbe je, da je nujno, da vinar poskrbi za čisto vse, do točke kje in kako se bo vino točilo, če ne pade krivda tudi na njega, da je vino slabo.
Včeraj pa sem napisala primer proizvajalca briketov, ki je dopustil, da so mačjo hrano ob vstopu v Avstralijo tako močno ožarčili, da so mačke po nekaj tednih pomrle ali dobile nepopravljive nevrološke posledice (odpoved udov). In potem so se delali neumen, da niso krivi, da oni niso žarčili. Seveda so morali razkriti dokumentacijo in lepo se je videlo, da so vedeli, podpisali in kot je običaj hrane niso testirali, ker se jim je mudilo vstopiti na trg. To hrano, prodaja se kot elitna, dobimo tudi v Slovenijo. A se mogoče komu sanja, če se hrano iz tujine v EU žarči? Jaz ne vem, ampak pri mesu, ki prihaja iz Slovenije, vsaj vem, da se to ne dogaja.
Potem je drug primer priboljškov, ki so jih seveda izdelovali na Kitajskem in potem pakirali pod različnimi blagovnimi znamkami. POvzročili so odpovedi ledvic:
http://news.vin.com/VINNews.aspx?articleId=11532Podoben primer z odpovedjo ledvic se je pojavil pri Virbacovih veggie dental chews:
http://news.vin.com/VINNews.aspx?articleId=13071Virbac dobimo tudi v Sloveniji! Ampak ne samo da tvegaš odpoved ledvic, poglejte iz česa je ta izdelek narejen:
http://news.vin.com/VINNews.aspx?articleId=13014''Walsh said Veggie Dents are composed of corn, starch, glycerin, soy, rice, yeast, sorbitol, corn derivatives and water, and are manufactured in Vietnam.''
Jum jum, se mi cedijo sline. Sem slišala, da je vietnamska hrana ful dobra... Okej, dajte to sestavo pokazat zobarju in mu povejte, da je izdelek namenjen čiščenju zob. Se bo po moje začel tako krohotati, da bo padel z zobarskega stola...
To je tak nesmisel, da res ne vem, kdo je tu bolj neumen. Kupci, veterinarji, ki to prodajajo? Virbac že ne, brilijantna poslovna poteza, kako iz malo moke in soje narediti drag izdelek, ki ga prodajaš pri 500% pribitku cene in čistem profitu...