Eno vprašanje: Starju očitno ne pašejo "močne" hrane kot je Acana in Orijen, ker dobi redek iztrebek. Poleg LB je jedel tudi Lamb&Apple. Predvidevam, da zaradi večje vsebnosti mesa, ker pri manj kakovostnih briketih je bilo kolikor toliko vredu. A lahko potem pričakujem, da mu tudi surova hrana ne bo odgovarjala?
Kot pravi Botticelli, surovega mesa in briketov ne moremo primerjati, pa ni važno ali gre v obeh primerih za jagnjetino. Najbolj pogost nesmisel, ki ga preberem je ta, da ''moj pes je alergičen na piščanca, ker mu xy briketi s piščancem ne odgovarjajo''. Drug nesmisel pa je menjavanje briketov in iskanje briketov, ki ustrezajo, pa naj traja kolikor hoče.
Na forumu za surovo pridejo velikokrat lastniki psov, ki imajo
inflammatory bowel disease (IBD) in so poskusili že res vse, nazadnje običajno poskušajo še najboljše brikete na tržišču ali celo dietne veterinarske brikete in ni nič boljše. Zdaj vzroki IBD-ja naj bi bili različni: genetika, hrana, infekcija ali nepravilno delovanje imunskega sistema (ker gre za inflamacijo). Ne pravim, da ima to tvoj pes in tudi osebnih izkušenj nimam (mojadva imata prebavo vedno okej in sta jo imela tudi na briketih). Ravno zadnjič je nekdo s to boleznijo prišel na forum in vprašal, če ima kdo pse s tem, če je surovo kaj pomagalo. odgovorila je lastnica doge, ki je rekla, da je bila njena doga prvi dve leti življenja kost in koža, da je driskala ves čas in je malo pomagalo le kuhan piščanec in riž. testirala je vse kar obstaja in bila prijavljena za endoskopijo. Ravno takrat pa je poskusila surovo in v 4 dneh je driska prvič v življenju nehala. Na začetku je potrebovala več kosti, da je stabilizarala kakec, sedaj pa jih dobi le 1-2 tedensko.
Pravi, da ne ve, ali je pes imel IBD, IBC ali EPI; da pa je po surovem kot noč in dan.
Težko je biti pameten, kaj ima tvoj pes točno in seveda jaz nisem veterinar. Po moje imajo manj kvalitetni briketi več vlaknin in ogljikovih hidratov, ki kakec vežejo skupaj. Kao dražji briketi imajo več beljakovin, posledično manjši delež vlaknin in to manjka, da bi pomagalo kakec formirati. Dejansko imajo lahko psi konstantno ziritirano črevesje in mi ne moremo vedeti, ker briketi vežejo tekoč kakec skupaj. Pri surovem točno veš, kako hitro gre prebava naprej in kaj je vplivalo na kakec. Pri briketih lahko hrana zastaja v želodcu po 2 dni, pa nikoli ne boš izvedel, ker je barva ves čas ista. recimo mojadva sta v ponedeljske zvečer maznila vsak po eno prsno kost svinsjko, dolgo skoraj 30 cm z mesom in hrustancem gor (pa sta šeltija). Sem mislila, da bo starejša gospodična čisto zaprta do nasldenjega večera, pa je že naslednje jutro kakala sivkast kakec (zaradi kosti), torej v manj kot 12 urah so šle stvari že kar lepo naprej. V bistvu pri mehkem kakcu ni najhuje to, da ga moraš ti pobirati po travi, huje je to, da lahko to pomeni, da se stvari ne absorbirajo in odhajajo iz telesa še preden bi pes to lahko ponucal. Lahko da gre za kake esencialne zadeve, to bi me bolj skrbelo.
Vprašala si, ali mu surova hrana ne bo odgovarjala? Kaj pa, če mu bo odgovarjala?
Namreč pri IBD in podobnih zadevah baje dejansko se stvari izboljšajo, ko se gre na nove brikete, čez čas pa je spet slabše in tako naprej. če je črevesje ziritirano, mogoče na surovem ne bo nobene spremembe nekaj tednov. LAhko se celo zgodi, da bodo kakci čisto tekoči, eni gredo čez to nekaj tednov, preden se stvari stabilizirajo (ni čisto nič nenavadnega). Če ima prste vmes imunski sistem, bo trajala lahko še dlje, preden se normalizira. IN zagotovo bo tvoj pes potreboval na začetku malo več kosti, torej kupiš cele piščance in jih režeš na pol in daš. Celo pišče ima cca 30% kosti, dolgoročno jih potrebuješ cca 10%, ampak za začetek bo okej.
Pa še nekaj. Enkrat je bil polnočni klub na TV Slovenija o celiakiji. Gostje so bili mladi in stari bolniki. En gospod je povedal svojo zgodbo. Celo življenje je imel bolj občutljivo prebavo, potem pa je žena umrla in je kuhal oz jedel še malo slabše (pač ni znal kuhati kot žena, jedel neredno). vse mu je škodilo, edino še kak star kruh je zmogel. Karkoli je probal, vse je bilo narobe. In nato dobi novo, mlado zdravnico in ona je takoj pomislila na celiakijo, čeprav je bil star že 70 let in je celo življenje jedel žitne izdelke. In res, imel je celiakijo. Na koncu ko so bile zadeve že kritične, je jedel le še star kruh, ker je mislil, da mu vse ostalo škodi, ker po kruhu želodec ni odreagiral tako burno. BIl pa je ravno kruh tisti, ki je to povzročal.
Bom ti dala na ZS mail od osebe z dogico, ki je imela pred surovim hude težave, če bi slučajno želela preveriti stvari iz prve roke.