Surova hrana

irenchy · 1189098

Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #810 : 17 September 2010, 12:38:31
Brez veze filozofiranje, že stokrat pisano... ni potrebno, da je tema vsakokratnega nizkega pritiska v zraku...



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #811 : 17 September 2010, 12:40:33
saj veš tisto...da so volkovi v ujetništvu bolj zdravi in dlje živijo, če dobijo poleg mesa tudi pasje brikete.

Naravna hrana...ja sem ugotovila, da bi lahko celo jesen psom sploh ne kupovala hrane... samo po mraku se jih pelje na polje, pa je  na vsakem drugem koraku miš v pasjem gobcu.


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #812 : 17 September 2010, 12:43:32
Meni v bistvu v primeru Marshalla preostane samo še ta način prehrane. V teh 3 letih sva sprobala vsaj 8 vrst različne briketirane hrane. Pa se nisva preseravala, enostavno ima tako uničeno prebavo, da mu briketi ne odgovarjajo. Ni pa na nobeno stvar alergičen  ;)
Poleg tega da ima uničeno prebavo je seveda posledično suh, presuh ( 90 plečne višine in 58 kg - nemška doga, pa nima tukaj nobene veze, da je iz vzreje, kjer vzrejajo bolj elegantno linijo ), seveda sem imela krepke pomisleke glede surove prehrane, ampak če je to edini način da se njegova prebava in posledično teža uredi, plus še vse ostale stvari, bom pač poskusila.
Ne gre se mi pa sedaj za to da moji psi jedo surovo hrano, samo zato ker je to zdaj nek trend.

Pa brez zamere  :)


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #813 : 17 September 2010, 14:31:21
 :D okej okej psi jedo tudi krompir in njihov prebavni sistem je prilagodljiv, drugače itak ne bi kot vrsta sploh nastali in obstali
ampak da kateri res po njivi kopljejo in surovega požrejo... :o dobro ajde, saj tudi kak pasji ali mačji kakec požrejo, pa jih lih tako ne bi namenoma futrali z njimi. Pes je pač oportunist (ali sladkosned? ;) ).

Ja res, sem bučo vsekala s tem izrazom "naravna prehrana". Recimo torej ne sodi med optimalno hrano. Boljše?

Lanabela, kdo pa je delal to študijo z volkovi in pasjimi briketi? Ali je to na podlagi opažanj? Res zanimivo...

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #814 : 17 September 2010, 15:45:09
Tisto je bilo opažanje oskrbnikov. Večih.
Drugače pa....pokojna Alica je po vrtu kopala krompir, če ji je le uspelo priti na vrt.  In ga tudi z užitkom pojedla. Škodil ji sicer ni, sem pa prepričana, da ga tudi prebavila ni. Kuhanega imajo pa vsi zelo radi in ga kot kaže  lepo prebavijo.


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #815 : 17 September 2010, 16:07:33
Star je zmazal svojega prvega piščanca (brez perutničk in bedrc).  ;D  ;D   Kaj naj rečem. Ta mulc točno ve, kdaj pripravljam za njega. Že ko sem odprla hladilnik mi je stal za ritjo in komaj čakal, da sem mu ga dala.  :D Prvo minuto ga je malo lizal, potem je začel počasi grickat.. skratka v 5 minutah je zmanjkalo. :)

Potem je pa čisto zmeden hodil okrog, gledal, čakal, nič mu ni bilo jasno.  ;D  Pomoje misli, da ima danes rojstni dan.  ;)



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #816 : 17 September 2010, 18:05:16
Drugače pa....pokojna Alica je po vrtu kopala krompir, če ji je le uspelo priti na vrt.  In ga tudi z užitkom pojedla.

Mogoče pa se je igrala, da miši lovi.  ;D

Maruša, super! :) Moj je še vedno čisto nor, ko mu ponudim hrano, se ni nič naveličal.
Sicer pa lahko na celem piščancu pustiš tudi perutničke in bedrca gor, razen če to Star kar celo odgrizne in požre?

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #817 : 17 September 2010, 20:27:40
saj veš tisto...da so volkovi v ujetništvu bolj zdravi in dlje živijo, če dobijo poleg mesa tudi pasje brikete.


Moj hrček je živel 3,5 leta, v naravi jim dajo cca do 2 leti. Recimo, da v naravi težje pridejo do hrane, kilometre in kilometre morajo prehodit v puščavi, da najdejo kakšno hrano, si spravijo v žepke in nazaj domov. Seveda, če ga na poti ne poje kakšna večja žival, torej sam postane plen. Drugače je pa kar napadalen, tudi do svoje vrste, torej samotar. Če bi se pojavil še kakšen drugi njegove vrste bi ga enostavno pokončal. Težko to življenje v divjini...
Toliko o življenju v ujetništvu in v naravi.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #818 : 17 September 2010, 20:42:22
Star je zmazal svojega prvega piščanca (brez perutničk in bedrc).  ;D  ;D   Kaj naj rečem. Ta mulc točno ve, kdaj pripravljam za njega. Že ko sem odprla hladilnik mi je stal za ritjo in komaj čakal, da sem mu ga dala.  :D Prvo minuto ga je malo lizal, potem je začel počasi grickat.. skratka v 5 minutah je zmanjkalo. :)

Potem je pa čisto zmeden hodil okrog, gledal, čakal, nič mu ni bilo jasno.  ;D  Pomoje misli, da ima danes rojstni dan.  ;)

Čestitam Staru, pravi pasji dec. Zdaj držim pesti za kakec. Kot zgleda, ga je pomalical prav kulturno.
MOjadva sta zvečer jedla puranjo kračo, danes dopoldne je Pje najprej pokakal lep rjav kakec (od mesa), nato čez nekaj minut je sledil svetlo rjav kakec od kosti. Mehki delci se prebavijo hitreje kot trdi (in se temu primerno postavijo v vrsto za izločitev).
Danes smo jedli svinjsko srce in možgane. Mmmm, pasje življenje je kruto.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #819 : 17 September 2010, 20:45:36
Tisto je bilo opažanje oskrbnikov. Večih.

Študija? Kateri živalski vrtovi pa so to? A so primerjali populacijo volkov v ujetništvu s podobnim genskim materialom, da je polovica jedla le cel plen, druga polovica pa 50-50?
Kako so definirali ''boljše zdravje''?
Kako so reševali čiščenje zob pri volkovih z briketi?

Bom poklicala jutri v živalski vrt Ljubljana, me prav zanima, kaj hranijo.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #820 : 17 September 2010, 21:05:39
PASJI PREBAVNI TRAKT

A review of the physiology of the canine digestive tract related to the development of in vitro systems
http://journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=1&fid=593440&jid=&volumeId=&issueId=01&aid=593432&bodyId=&membershipNumber=&societyETOCSession=

Nekaj zanimivih trditev iz članka:

The dog lacks the starch digesting enzyme a-amylase in its saliva; this lack is reflected in the eating behaviour of dogs, which tend to bolt all but the toughest foods (Maskell & Johnson,
1993).

Torej hitro goltanje hrane pri prsih je povezano z njihovo slino: v njen ni amilaze za razgradnjo ogljikovih hidratov. Zato samo na hitro pogoltnejo in ne žvečijo.

Zelo zanimiva pa je tabela 5 (str. 54), kjer so rezultati različnih študij o hitrosti prebave. Merili so hitrost prebave po briketih, po konzervah, po svežem mesu. Sveže meso se nekajkrat hitreje prebavi kot briketi.




Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #821 : 17 September 2010, 22:03:14
saj veš tisto...da so volkovi v ujetništvu bolj zdravi in dlje živijo, če dobijo poleg mesa tudi pasje brikete.

Sama si potem omenila še skrbnike... torej gre za živali v ujetništvu. In je potem čisto logično sklepanje, da dolgoživost ni posledica dodajanja briketov, ampak tega, da živijo v omiljenih razmerah. V naravi pač nisi vreden nič če si ostarel, počasnejši, brez zob itd. V ujetništvu te pa tudi v takem stanju držijo pokonci.

Sem pa tudi sama našla podatek, da v ZOO-jih živijo kar še enkrat dlje...
Samo, da bi bili pa briketi magična formula je pa ::) ::)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #822 : 17 September 2010, 22:38:30
Še članek o procesiranih sestavinah, ki gredo v živalsko hrano.

RENDERED PRODUCTS IN PET FOOD
http://assets.nationalrenderers.org/essential_rendering_pet_food.pdf

The dog, while considered to be an omnivore, tends very closely to the
carnivorous dietary and nutritional inclinations of the cat. The cat is considered to
be an obligate carnivore and has a very substantial requirement for high quality
proteins and meat-predominant amino acids. For example, besides the standard
array of amino acids, dogs and cats have a dietary requirement for arginine. Cats
have an elevated requirement for sulfur amino acids like methionine and a dietary
requirement for the aminosulfone taurine. Interestingly, it has recently been
discovered that some dogs may require dietary taurine as well (Fascetti et al., 2003).
Further, both dog and cat commercial diets are often limiting in tryptophan unless
adequate amounts of meat proteins are provided.
In addition to a requirement for linoleic acid, like the dog and many other
species, cats also require arachadonic acid. More recently it has been observed that
cats and dogs have a conditional requirement for dietary forms of omega-3 fatty
acids such as eicosapentaenoic and (or) docosahexaenoic acids. Cats also have a
requirement for pre-formed vitamin A as they lack the enzyme systems necessary to
cleave β-carotene into vitamin A. Ironically, both cats and dogs have been reported
to mount an enhanced immune system response when supplemented with
carotenoids such as β-carotene and lutein (Chew and Park, 2004). Cats require
dietary biotin, but dogs do not, and neither have a dietary requirement for inositol or
vitamin C.


Zanimiva je še zgodba o jagnječji mesni moki v tem članku, namreč jagnjetina je vse bolj popularna v hranah. Večina je prihaja iz Avstralije in NOve Zelandije.

In the study by Johnson et al. (1998), ileal digestibility of the essential amino acids lysine and threonine and the nonessential sulfur amino acid cystine were quite low in the lamb meal-containing diets. This may be due to contamination of the lamb meal with high levels of wool. Wool is high in sulfur amino acids like cystine, but its nutritional availability is low. This poor availability of cystine, a taurine precursor, may explain the taurine-associated dilated cardiomyopathy in certain breeds of dogs fed an otherwise nutritionally complete diet based on lamb meal and rice (Fascetti et al., 2003).

TOrej kemična analiza pokaže, da je jagnječja moka zadovoljiva glede ravni amino kislin lisina in cistina, vendar pa je zaradi velike vsebnosti volne v moki, volna je polna žveplovih aminokislin, podobnih cistinu > vendar pa je biološka dostopnost za pse zelo nizka. Cistin je predhodnik v presnovi taurinu in potem imajo psi pomanjkanje taurina. KOliko briketov dandanes je na policah z jagnjetino? Takih, kao zelo kakovostnih?



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #823 : 17 September 2010, 22:57:27
In še glede krompirja. Če ste vprašali In kaj je narobe s krompirjem?, naj jaz vprašam, In zakaj je krompir dober za pse? Mislim zanima me specifična funkcija krompirja.

TUkaj je članek, objavljen na strani PetFoodIndustry.com, kjer pač hrano obravnavajo z vidika industrijske proizvodnje.
http://www.petfoodindustry.com/Sub_Level_-_News/3335.html

In priporoča krompir kot dobrodošlo zadevo za pasje hrane. In navaja razloge:
1. ker njegov sloves ni povezan z zloglasnimi krmnimi mešanicami za živino (kot koruza in soja)
2. z njim ni povezanih odpoklicev hran.

In zakaj ga izpostavlja? ker naj bi imel kar primerno vrednost proteinov. Ko industrija hrane sliši 'protein', jim zazvoni ka-ching ($$$). IN potem ljubko navodilce, kako iz krompirja stisnit protein:

In the process of extracting the starch, a protein-rich juice is produced. To remove the proteins from the juice, acids and heat are added to coagulate them; then they are precipitated and removed by filtration or centrifugation. The isolated proteins are dried, resulting in a free-flowing powder of high protein content (more than 80%) and high biological value. The fat and ash content are approximately 3% each, and carbohydrates are minimal (starch by difference of around 6% and crude fiber less than 1%).

To pa je naravno, res. In naj dodam, da krompir prihaja iz Peruja in je bil v Evropi sajen šele od 19. stoletja dalje. Pse je človek udomačeval že tisočletja in so ves ta čas preživeli brez krompirja in koruze(!), če smo že pri tem, ker ju preprosto ni bilo v Evropi, niti žit ni bilo v preobilju kot danes.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #824 : 17 September 2010, 23:11:17
Vsako dodajanje vlaknin, škrobov, stori nekaj na prebavljivost celotne zaužite hrane. Recimo če se poveča fermentiranje, se absorbira manj nutrientov, potem recimo po ječmenu je kakec čisto mehak in je zaključek študije, da mogoče ga ni dobro uporabljat, ker bodo imeli lastniki veliko dela s pobiranjem kakcev...

Teh študij je na tone in tone (govorim o PUbMed bazi podatkov, ne googlu). Vse imajo v uvodi nekako takole: Starch is a cost-effective means of supplying dietary energy.
Primerja se predvsem razne lupine soje, arašidov, pesino pulpo in potem iščejo tisto, ki bi najmanj vplivala na to, da se nutrienti ne absorbirajo.

Evaluation of selected high-starch flours as ingredients in canine diets
http://jas.fass.org/cgi/reprint/77/8/2180


Comparative in vitro fermentation activity in the canine distal gastrointestinal tract and fermentation kinetics of fiber sources
http://jas.fass.org/cgi/reprint/86/11/2979

Starch and Fiber Fractions in Selected Food and Feed Ingredients Affect Their Small Intestinal Digestibility and Fermentability and Their Large Bowel Fermentability In Vitro in a Canine Model
http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/131/2/276


In vitro fermentation characteristics of native and processed cereal grains and potatostarch using ileal chyme from dogs
http://jas.fass.org/cgi/reprint/79/2/435



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #825 : 18 September 2010, 00:29:10
Taar, samo saj pse so imeli menda tudi v obeh Amerikah? Kjer so jedli tudi koruzo...

Sicer pa, kolikor sem jaz razumela Lanabelo, so skrbniki primerjali med samo volkove v ujetništvu, torej oboji so živeli v enakih pogojih.

Seveda, opažanja niso znanstvena raziskava, bi pa bilo zanimivo, narediti eno takšno zaresno, kontrolirano, neodvisno.
Pa tudi vzorec bi moral biti dovolj velik. Kajti genetika tudi naredi svoje. Samo pomislimo, da lahko en človek celo življenje kadi po dve škatli na dan, pa bo njegovo zdravje le minimalno načeto, drugi pa bo kadil nekaj let pol škatle na dan in resno zbolel.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #826 : 18 September 2010, 01:16:55
Taar, samo saj pse so imeli menda tudi v obeh Amerikah? Kjer so jedli tudi koruzo...

Ma že, ampak niso s koruzo tisti psi prišli v Evropo in pomembno vplivali na gensko populacijo cuckov Evrope 19. stoletja, iz katerih se je razvil kar precejšen del današnjih priznanih pasem. Pa polarne pasme, tiste iz S Amerike so verjetno itak prehajali v S Evropo, ampak so živeli pri nomadskih ljudstvih, ki so tudi sama živela od lova in torej divjih živali.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #827 : 18 September 2010, 01:23:29
Concentrations in beef and lamb of taurine, carnosine, coenzyme Q10, and creatine   (in kaj se zgodi pri rahlem segrevanju!)

R. W. Purchas, , a, S. M. Rutherfurda, P. D. Pearcea, R. Vathera and B. H. P. Wilkinsona
a Institute of Food, Nutrition and Human Health, Massey University, Palmerston North, New Zealand
Received 4 March 2003;  revised 4 July 2003;  accepted 4 July 2003. ; Available online 27 October 2003.

Abstract
Levels of taurine, carnosine, coenzyme Q10, and creatine were measured in beef liver and several muscles of beef and lamb and in cooked and uncooked meat. The amino acid taurine has numerous biological functions, the dipeptide carnosine is a buffer as well as an antioxidant, coenzyme Q10 is also an antioxidant present within mitochondria, and creatine along with creatine phosphate is involved with energy metabolism in muscle. Large differences were shown for all compounds between beef cheek muscle (predominantly red fibres) and beef semitendinosus muscle (mainly white fibres), with cheek muscle containing 9.9 times as much taurine, and 3.2 times as much coenzyme Q10, but only 65% as much creatine and 9% as much carnosine. Levels in lamb relative to beef semitendinosus muscles were higher for taurine but slightly lower for carnosine, coenzyme Q10 and creatine. Values for all the compounds varied significantly between eight lamb muscles, possibly due in part to differences in the proportion of muscle fibre types. Slow cooking (90 min at 70 °C) of lamb longissimus and semimembranosus muscles led to significant reductions in the content of taurine, carnosine, and creatine (P<0.001), but a slight increase in coenzyme Q10. There was also a four-fold increase in creatinine, presumably due to its formation from creatine. It is concluded that biologically, and possibly nutritionally, significant levels of taurine, carnosine, coenzyme Q10, and creatine are present in beef and lamb, but that these levels vary between muscles, between animals, and with cooking.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #828 : 18 September 2010, 01:28:19
The concentration of creatine in meat, offal and commercial dog food

R. C. Harris, J. A. Lowe and K. WarnesC. E. Orme
Research in Veterinary Science
Volume 62, Issue 1, January-February 1997, Pages 58-62
Equine Sports Medicine Unit, Department of Veterinary Basic Sciences, Royal Veterinary College, University of London, Hawkshead Lane, North Mymms, AL9 7TA, UK

The concentrations of creatine (Cr), phosphorylcreatine (PCr) and creatinine (Cn) were determined in a variety of meats, before and after cooking by boiling, in a range of commercially available canned dog foods, in rendered and dried meat products and in commercially available dry dog foods. None of the samples contained PCr. Uncooked chicken, beef and rabbit meat contained approximately 30 mmol kg−1 of Cr. Ox-heart and ox-liver had Cr concentrations of 22·5 and 2·3 mmol kg 1, respectively. Canned dog foods had Cr concentrations of 0·5 to 2 mmol kg−1 Dried meat samples had Cr concentrations of 90 to 100 mmol kg−1 dry weight. In contrast, the Cr concentration of dried rendered meat meal was 3 mmol kg−1 dry weight or less. Dry dog foods contained 0·5 to 4 mmol kig−1 dry weight of Cr. The results indicate that in the canned dog foods, the dried meat samples and the dried rendered meat meal creatine had been degraded to variable extents to creatinine.



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #829 : 18 September 2010, 08:55:46
Čestitam Staru, pravi pasji dec. Zdaj držim pesti za kakec.

Že imamo prvi iztrebek.  :) Če ne bi videla, da ga je Star spravil iz rite, bi se bila pripravljena skregati, da to ni Starjev kakec.  :D  Bilo ga je čisto malo, trd pa tako, da kaj takega pri njemu še nisem videla.  ;D ;D ;D

Tako, da grem sedaj v nabavo. V PP imajo neke pakete (prsi, bedra, perutničke) zmrznjeno za 2,15 EUR/kg. Bom šla kar tole kupit.

Danes zjutraj je dobil že pišč. prsi in dve bedrci in je čist lepo pojedel. No, bedrce je parkrat pregriznil in pogoltnil, prsi pa bolj počasi. Sem mu pa dala 750 g, zvečer pa računam še eno takšno porcijo. Zaenkrat računam nekje 2,5% od njegove idealne teže (65 kg).  Bo ok?



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #830 : 18 September 2010, 12:02:56
Primerjali so samo volkove v ujetništvu, žal se ne spomnim več vira, da bi ga citirala, je bilo pa objavljeno na več mestih. Ni bila znanstvebna raziskava ampak opažanja.

zakaj je krompir v prehrani psa dober se nisem poglabljala. Našim psom očitno dobro dene, bolj ko so stari, bolj jim paše. Pravzaprav sta dve zelo stari psici nazadnje živeli pretežno od krompirja, ker drugega nista več marali. Pa malo (kuhane in brez kosti ) ribe in mogoče čisto malo pasiranega purana.

Pse so ljudje futrali s tistim, kar so imeli. Koruza, riž, ječmen, v Evropi ječmen, rž, proso - kaša, pšenice je bilo že škoda- kar so pač v nekem okolju pridelovali. Obstaja recimo zapis iz srednjega veka, kjer je bilo določeno točno koliko kruha in kakšnega na dan mora dobiti lovski pes, za katerega je moral skrbeti tlačan (ja celo svoje pse je gosposka obesila lačanom, pa kako hudo je bilo, če je kakšen boh ne daj crknil) Meso so videli samo lovski psi po lovu. Ostali kvečjemu kakšne najbolj neuporabne klavnične ostanke in sem ter tja kakšno obrano kost. Pa malo mleka, če je šlo lastniku dovolj dobro. Vlečni  so res dobivali meso - recimo pol zmrznjenega tjulna enkrat na tri dni. Živeli so pa redko čez 5 let (sicer res ne samo zaradi hrane).


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #831 : 18 September 2010, 14:13:32
A puranje krače lahko je? Mu jih lahko dam sedaj s piščancem ali počakam?



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #832 : 18 September 2010, 18:35:52
Že imamo prvi iztrebek.  :) Če ne bi videla, da ga je Star spravil iz rite, bi se bila pripravljena skregati, da to ni Starjev kakec.  :D  Bilo ga je čisto malo, trd pa tako, da kaj takega pri njemu še nisem videla.  ;D ;D ;D

Tako, da grem sedaj v nabavo. V PP imajo neke pakete (prsi, bedra, perutničke) zmrznjeno za 2,15 EUR/kg. Bom šla kar tole kupit.
Danes zjutraj je dobil že pišč. prsi in dve bedrci in je čist lepo pojedel. No, bedrce je parkrat pregriznil in pogoltnil, prsi pa bolj počasi. Sem mu pa dala 750 g, zvečer pa računam še eno takšno porcijo. Zaenkrat računam nekje 2,5% od njegove idealne teže (65 kg).  Bo ok?


Nee, a res, čvrst  kakec? Sem prav držala pesti. Ful nenavadno, da je tako hitro odreagiral (kakšni mehko kakajo cele tedne...). Ja, sem hotela ti rečt za tele poceni PP kose, baje obstajajo ''narobe'' odrezani kosi, ki so poceni, to je verjetno to. Praktično pridejo četrtine piščancev, nekaj takega (manjši kosi za dogo niso ravno idealni).
Po mojih izračunih je 2,5% od 65 kg cca dvakrat po 810 gramov, ampak za začetek je bolje se držati spodnje meje , da ne bo overload sistema:)
Bedrca so okej,še bolje je, če so četrtinke ali da se držijo celega piščanca, bo več dela z njimi. Čeprav bedrca parkrta zagrizniti+pogoltniti> to je približno to, kaj več niti ne pričakujem.

S puranom malo počakaj, čisto preventivno. POskusi s piščancem najmanj 10 dni, da vidiš, kako se bo stabilizirala prebava. Jaz bi šla potem na neko rdeče meso raje, bolj pomembno kot puran.



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #833 : 18 September 2010, 18:44:04
Pri nas tudi dela prebava BP, iztrebki so končno taki kot morajo biti ... dobro mogoče se prehitro hvalimo, je le tri dni šele odkar je na surovi hrani. Ampak zaenkrat je OK.
Je pa rabil kar nekaj časa, da je danes pojedel postrv  :D , mu ni lih dišala, je pač navajen kuhane  ::) ... ampak z eno žličko olivnega olja ( domačega ), tolk da sem ga preslepila, potem jo je pa z užitkom pohrustal.

Se pa vidi, da ni požrešen v tem smislu, da bi hitro jedel, ampak zna uživat v hrani. Si vzame čas, včeraj je piščanca obdeloval 20 min. Bi ga bilo skoraj za snemat, je filiral piščanca kot kakšen kuhar, no mogoče je pa krivo to, da ima lastnico kuharico  :D :D


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #834 : 18 September 2010, 18:54:00
Taar, ne vem sicer kakšni so narobe odrezani kosi, ampak to dejansko prodajajo za ljudi. So zamrznjeni paketi, pakirani po 1 kg.  :)  Puranje krače sem dala pa v skrinjo, bodo počakale. Ja, kakec je bil čvrst, edino na potrebo je šel 3x. Ampak verjamem, da se bo tud to uredilo. :)

Ana, a da si Marši tok časa vzame??  :o :o Frajer. Star si je sam prvi dan vzel mal več časa z lizanjem in grickanjem, sedaj pa že ve, da je to brezveze.  :D

Aja, mamo pa zdej probleme k je skos lačen. :P :P  Pa ko je čas za jest začne noret po hiši. Prej smo spali in naju je prišel budit. Sem mislila, da mora it ven, ampak me je peljal v kuhinjo.  :P :P



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #835 : 18 September 2010, 18:59:38
Ja Marši pač ve, da je potrebno v hrani uživati, in da hrana ni samo hrana  :P  :D ... priznam, da je tukaj nekaj moje vzgoje, ker mu že od malega nisem dovolila goltat hrane, je imel namreč zelo slabo navado in je hrano goltal  :-\


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #836 : 18 September 2010, 19:21:06
Pri nas pri briketih ni bilo problema. Je malo pojedel, prišel do naju (vmes je naredil celo cesto iz briketov, ki so mu padali iz gobca), pa spet nazaj jest... zdej pa ni čisto tko.  ::)



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #837 : 18 September 2010, 19:23:54
Eh Marši nikoli ni šel stran od posode preden ni bila prazna. Tudi v briketih je znal uživati, prav tako v kuhani hrani in sedaj v surovi, tako da me ta počasnost hranjenja niti ni presenetila ;)


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #838 : 18 September 2010, 20:15:20
Taar, ne vem sicer kakšni so narobe odrezani kosi, ampak to dejansko prodajajo za ljudi. So zamrznjeni paketi, pakirani po 1 kg.  :)  Puranje krače sem dala pa v skrinjo, bodo počakale. Ja, kakec je bil čvrst, edino na potrebo je šel 3x. Ampak verjamem, da se bo tud to uredilo. :)
Narobe kosi za dogo so vsi kosi od piščanca, ki so manjši od polovice piščanca. Zna bit, da ti paketi vsebujejo premajhne kose, kot praviš perutničke, bedrca...to on pogoltne kot piškot in je nevarnost, da se mu zatakne.
Prebava se bo uredila in ne se ustrašit, če bo kaj mehkega čez čas (upam, da ne, no). Moj je na začetku imel super kakce po piščancu, potem pa kar naenkrat bolj mehko. Prebrala sem na forumih, da se to zgodi zaradi kože, ki vsebuje preveč maščobe. Potem sem nekaj časa kožo dajala dol, in je bilo o.k. Isto pri puranu. Zdaj ni več teh težav in tega ne delam več.
Mogoče bi bilo fajn, če si naročiš divjačino od Nimroda, pa še kakšne goveje požiralnike, pa počasi uvajaš... po 10 dnevni avijaciji  ;D . To je še kar poceni in dobro.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #839 : 18 September 2010, 21:08:39
Maruša, počasi boš zvrtala kako klavnico. Pol bo šele žur. Vsaj meni se je odprl cel nov svet, veliko se da dobiti zastonj, kar je pri velikem psu vsekakor dobrodošlo.
Pri mojih dveh so kakci zelo lepi, malo volj volumenski in kompaktni po hrustančastem, recimo sapnice, požiralniki, plošče hrustanca.