Tejch, moji dobijo jetra kot en obrok in kot pravite drugi, dan pred ali po jetrih je obrok, ki je bolj koščen.
Ne vem, mojadva šeltija nimata kakih pretiranih težav, čeprav se vsake toliko zgodi, da imata pa res bolj mehak kakec po jetrih. Ne vedno, se pa tudi zgodi, tako da mislim (čisto po opazovanju), da je odvisno od določene kombinacije pred in po jetrih (ne samo kosti, tudi kakšno meso je bilo). Jaz mislim, da psom dol visi, kako kakajo, živim pa ob gozdu, kjer se šetata, kakata globoko v grmovju, tako da mi čistiti ni treba.
Baje da ko v naravi opazujejo volkove pri hranjenju, najprej požrejo najmehkejše stvari (bolj organe) in je prvi kakec po velikem ulovu eksplozivna driska.
Lahko tudi poskusiš s kakimi drugimi jetri (od drugih živali), mogoče ena povzročajo manj driske?
Spet čisto po opazovanju pri mojih psih, če so jedli res goltance, kot opisuješ, tisto hurstančasto, so imeli malo bolj volumenske, čvrste kakce. Moje predvidevanje je, da je v hrustancu malo več neprebavljivih vlaknin, ker hrustanec prehaja v kosti (npr mlajše živali imajo ob robovih kosti vse hrustančasto, starejše pa vse manj, ali pa recimo če pogledamo kurjo prsno kost, ki prehaja iz hrustanca v kost). Tako kot če jedo kosti, nekaj bodo ven pokakali, če pa hranim srce, so kakci minimalni (vse se ponuca). Tako da lahko bi eksperimentirala, da okoli jeter razporediš obrok s kostjo in obrok z goltanci - če bo to pri tvojem psu pomenilo večjo čvrstost...
Drugače pa ja, enkrat sem imela srečo in kot praviš ti, so okoli goltancev visele cele krpe mesa, zelo čudnega/mehkega, v sredini tega pa izredno trdne kite, da je bilo nemogoče z nožem rezati. Meni se je to zdelo super za pse, rdeče meso, malo se je treba pomatrat, da se zgrize...
Če imaš vir svinjine, meni je enkrat v mesnici uspelo dobiti celo posneto kožo z mesom iz svinjskih glav (dobesedno vse, s smrčkom vred) in je čisto fajn, spet malo bolj volumenski kakec (ker je bolj čvrsto). Svinjino imajo moji zelo radi, po mojem je odličen vir, primerno mastno. Jaz skoraj vse koščene dele dajem svinjsko, ker dobim po 0.99 eur, pretežno hrbte z rebri ali prsne kosti ali repe.