Surova hrana

irenchy · 1189120

Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1350 : 27 Avgust 2011, 14:45:22
Koliko plačujete za pljuča, srca, ledvice, prepone... (goveje)?



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1351 : 27 Avgust 2011, 18:48:48
Jaz goveje kopujem edino ledvice. So nekje 1,30€/kg. Kupim pa v Mercatorju.



irzi

  • *
    • Prispevkov: 548
    • Točke: 2
Odgovori #1352 : 28 Avgust 2011, 13:54:04
Fosfor in kalcij se da dodajati tudi kako drugače. Tablete, praški.
To potem ni več surovo in pes ne dobi drugih pozitivnih učinkov kosti. Fosforja ne dodajaš s kostmi.
In če pes ne prenese kosti, si menda toliko pameten, da mu jih ne daješ, če ne bo jedel surovo, še ne bo umrl. So še vsaj trije drugi načini hranjenja.
Resno dvomim, da je kak pes, ki ob pravilnem uvajanju ne presene kosti. Začneš pač z mehkimi piščančjimi prsnimi kostmi, počasi še kurje hrbte... pa če to zahteva na začetku 1 piščančji hrbet na dan za 30kg psa, pač daješ samo to, dokler se ne navadi. psi hranjeni samo z briketi imajo len in nenavajen prebavni trakt in jih je potrebno počasi privajat. vse preveč se vam mudi z rebri in nogami in hrbti.... potem pa pravite, kako ne prenese. Navadit jih je treba, pa ne bo drisk in koščkov in sluzi... Razen če boste potem spet dali preveč. Tudi na organe jih je treba navadit, pa ti je to logičnbo in nikjer nisi napisala, da tvoja psica ne prenese pol kile jeter naenkrat.

Meso iz trgovine tudi ni vedno OK. Smo vsi ljudje in zato se dogajajo napake. Pa problem je masovna reja, dejansko je to velik problem in uvažanje iz drugih držav. Pri takem številu in razkropljenosti po svetu enostavno ne more bit 100% nadzora, kaj šele higiene in visokih standardov.
Tudi v pršutu dobiš trihinelo in v suhih salamah. v trgovinskem piščancu in puranu pa salmonelo. da ne govorimo o tem, da salmonelo dobiš tudi z briketi.
Ampak če psa pravilno surovo hraniš, se s salmonelo iz surovega mesa kvečjemu lahko okužiš ti, psu pa ne bo nič.

Tako malo za predstavitev. Če ima nekdo vzrejo večjih psov-tam 45+kg in ima doma 6 psov + vsako leto ena breja psica in posledično mladiči in še 4članska familija ljudi, ki niso vegiji. Pa kaj to mora potem človek še dodatno skrinjo kupit??? In za mesec vnaprej nabavit meso, da je "varna" uporaba (zamrzovanje)?   :o Jaz sem se nekaj časa poigravala z idejo, da bi šla bina na surovo, samo pri njej to ni izvedljivo.

Že za enega psa ljudje kupijo skrinjo, da imajo zalogo, ko imajo priložnost kupit ok in poceni meso, pa se jim to ne zdi nič spornega. Tudi meni se ne.
Ne vem, če bi lahko futrala 2 velika psa samo iz hladilnika in dela hladilne omare ki pripada hladilniku, brez da vsak dan kupuješ meso v trgovini in bankrotiraš.

Piščanec je tudi kar masten, a ni. Meni se že zdi. Zdaj sem ga 4 dni psici pripravljala.
Sploh ne. Piščanec  s kožo je lahko premasten za psa, ki nikoli ni jedel surovo in ga počasi uvajaš in mu pač prvih nekajkrat potegneš kožo dol. Ko se prebava navadi, pa pes za svoje potrebe potrebuje veliko bolj mastno meso, spoh če  počne kaj drugega kot pa poseda na vrtu. Če hranim piščanca, ker ga pač imam, psici dodam sam loj, da skompenziram pustega piščanca. Pa ima psička zelo lepo definirane mišice, niti grama maščobe na sebi in zadostno količino energije. Prebavne motnje pa samo takrat, kadar se nažre hrušk, ki padejo z drevesa.

Že zelo dolgo si na tej temi Čara, pa si še nisi prebrala nič, ker ne veš niti osnov, ves čas govoriš ene in iste stvari in ljudje tukaj ti ves čas eno in isto odgovarjajo, tebe se pa ne prime nič. Priporočam da si prebereš kak članek o surovem in pregledaš kakšno spletno stran. Ker ti bo bolj jasno, o čem tukaj govorijo in boš nehala butasto vztrajati pri tem da psi ne smejo po tvojem standardu  premastnih stvari, da tvoj pes ne prenese kosti, ko vsakič s s postom potrdiš  domnevo, da se zadeve sploh ne lotevaš pravilno.

Res, preberi kaj na to temo, pa ti bo bolj jasno in tudi jezna več ne boš na mene, ker sem ti to napisla.

"I did then what I knew then, when I knew better, I did better."
Maya Angelou


*sara*

  • *
    • Prispevkov: 1.916
    • Točke: 7
Odgovori #1353 : 28 Avgust 2011, 14:07:24
Jaz hranim kombinirano, kuhano, brikete, surovo..kakor je. Uporabljam pa za učenje in treninge samo surovo, pa sem ugotovila da se mi najbolj splača goveje srce, ga dobim v mesnici za nekaj čez 2€ kilo, pa je super, se ne "packa" in poceni :). Dajem pa tudi sveže goveje kosti z mesom, dnevno, ampak spez zgolj tolko da se obere meso in mozeg.

...Hey babe, take a walk on the wild side...
...http://goldenhandling.webs.com...


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #1354 : 29 Avgust 2011, 05:36:32
Že za enega psa ljudje kupijo skrinjo, da imajo zalogo, ko imajo priložnost kupit ok in poceni meso, pa se jim to ne zdi nič spornega.

Mi smo ravno to naredili, skoraj 400l skrinjo za enega psa. Mi ni žal.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1355 : 29 Avgust 2011, 07:31:25
Pri nas imamo zamrzovalno omaro z 7 predali, 4 ali celo 56 so za pasjo hrano.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1356 : 29 Avgust 2011, 10:06:37
Mi imamo že tako 1 omaro in 1 skrinjo. Pač toliko rabimo. Rina pa ima v omari 2 predala. Gre not 30kg mesa, kar je čisto OK, gremo itak 1x na mesec v mesnico  ;) . Če bi imela več psov take velikosti bi pa razmišljala o nabavi omare samo za pse  ;) . Se mi to nič čudnega ne zdi  ::)



irzi

  • *
    • Prispevkov: 548
    • Točke: 2
Odgovori #1357 : 29 Avgust 2011, 20:56:33
Koni je namenjene 3/4 zamrzovalne omare, če bi imela vir dobrega mesa, bi  tudi skrinjo kupila. Pa ima samo slabih 19kg :)

"I did then what I knew then, when I knew better, I did better."
Maya Angelou


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1358 : 29 Avgust 2011, 21:10:51
Jaz hranim brikete in surovo, pa imamo četrtino zamrzovalne skrinje vedno namenjene Taiku. Če bi pa futrala samo surovo bi pa tudi več prostora dobil ali pa svojo skrinjo.

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1359 : 03 September 2011, 21:44:20
Imam približno 10kg drobovine v hladilniku, goveje. So jetra, pljuča, ledvice in vranice, sveže. Rada bi menjala s kom, ki živi blizu mene, za kaj drugega, recimo za srno od Nimroda, ki bi jo rabila šele čez 1-2 meseca, saj imam polno skrinjo (smo nabavili preveč in ne gre vse noter). Sem iz okolice Senožeč. Kontakt na zs.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1360 : 04 September 2011, 13:19:12



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1361 : 04 September 2011, 16:19:22
Marjeta,

tole s kakci je resnično res:) Včasih opazim na sprehodu kakce sosedovih psov, ki so na briketih. Enkrat je bila taka ogromna homogena klobasa opečnate barve, ki ni in ni izginila. Bila je nekako ravno na poti in je bila nespremenjena dneve in dneve, kljub poletni vročini. Potem se je gor naselila neka plesen...

Ko je bil moj šelti mladič, sem imela vrt ograjen in je tam kakal. Ko sem to pobirala, me je včasih kar malo zaneslo od smradu. Ali pa vrglo na bruhanje... Na surovem so kakci skoraj brez vonja (in občasno čisto podobni tistemu kakcu na levi na tvojem linku:). The proof is in the poop!



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1362 : 04 September 2011, 16:20:25
Slišala sem, da v Kranju (ali okoli Kranja) nek mesar melje ostanke v surovo pasjo hrano. Ima kdo kake info? Mogoče komu prav pride.



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1363 : 04 September 2011, 17:03:57
Slišala sem, da v Kranju (ali okoli Kranja) nek mesar melje ostanke v surovo pasjo hrano. Ima kdo kake info? Mogoče komu prav pride.

Sem slišala sam to, da zmeljejo drobovino in da prodajajo po cca euro/kg.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1364 : 04 September 2011, 17:07:38
Tejch,

kako je sedaj s kakcem in kostmi?

Malo sem šla nazaj tvoje poste preleteti in naštetega je izredno veliko, poleg surovega. Omenjeni so zelenjava, sadje, mlečni izdelki, briketi. Jaz iz svoje izkušnje lahko poročam, kako je bilo par tednov nazaj, ko smo imeli malo več breskev za pojesti - pri meni. Po obroku breskev mi je v želodcu na hitro 'zavrelo' zaradi pektina, ki ga vsebujejo. To pomeni da se spremeni stanje v želodcu in da gredo stvari hitreje naprej - podrobneje mi je razložila kolegica, ki je študirala kmetijstvo na primeru jabolk, ki imajo največ pektina. Skratka breskve so pri meni na hitro povečale aktivnost prebave in sem šla hitreje kakat. Stvari so bile zato manj prebavljene, prisotni plini, kakec je zelo smrdel  ipd. Seveda to je vpliv na človeka, natančneje si lahko preberš tu:
http://www.obzornikzdravstvenenege.si/Celoten_clanek.aspx?ID=a31afe07-693c-4dce-883c-107c03d1a932

Poanta je, da dietne vlaknine, pektini (tega je ogromno v sadju in zelenjavi) spremenijo potek prebave. Predvem zavirajo absorbcijo določenih hranil (!), kar lahko pomeni, da bo kuža v telo sposoben vezati manj NUJNIH, esencialnih nutrientov, skratka osiromašimo mu hrano! Da ne govorim o tem, da je zelenjava in sadje pri psu kot živalski vrsti nepotrebna, nenujna in kvečjemu zašuštra prebavo. Že pri ljudeh se z dodatkom vlaknin v prebavo doseže učinek diete - kar je za nas dobro, ne pa za odraščajočega psa, ki nutriento nujno potrebuje.

Čisto moje sklepanje je, da sadje pri psu pospšeši prebavo in da se kosti, ki bi sicer par ur dlje obležale v želodcu in se do konca prebavile, raztopile, jih prebava prej potisne ven in seveda opaziš cele koščke. Seveda je kakanje koščkov kosti bolj neprijetno, boleče, abrazivno na črevo, posledično kri. Vprašanje je, kaj dejansko tvojega psa muči, jaz le sklepam na primeru mojih dveh psov (stara sta 10 in 2 leti, dvoletnik je začel izključno surovo s 7 meseci, ker prej nisem poznala), ki jesta izključno surovo in takih težav nikoli, res nikoli nimata.

Jaz lahko svetujem le eno (podobno kot so že drugi) - drastično poenostavi jedilnik. Drastično. Zelenjava je prazen volumen za mladiča, mleko in mlečni izdelki lahko potencialno tudi dražijo - to kvečjemu obdrži kot posladek, ne pa na tem temeljiti glavnih obrokov. Tudi jaz mojim dajem jogurt za polizat, samo tega je zanemarljivo malo. Bi pa vsekakor jaz VSE eliminirala, res VSE in šla le na en vir mesa, nekaj kar je bilo okej. Magari nazaj samo na piščanca brez kože. Lahko par dni brez kosti, ni veze. Potem počasi daj del piščanca s prsno kostjo, potem četrinko. Ampak resnično naj bo to teden dni če je treba, magari brez kosti in res brez zelenjave, sadja, briketov.

Druga stvar pa so surove kosti. Kakšne kosti točno daješ? Enkrat je v postu pisalo, da si dala svinjske IN jagnječje v enem obroku (če sem prav razumela)? To pomeni, da so bile manjše, manjši kosi ali kako? Namreč idealno jedati obrok s kostjo, ki je večji od pasje glave. Da je prisiljen počasi gristi, ker ne more zbasati v usta (lahko pustiš, da obgloda in sredino zavržeš). Če daš par posameznih reber, jih bo vsako posebej samo pogoltnil! Zato pristanejo v želodcu večji kosi kosti, ki potrebujejo dlje časa, da se prebavijo. In če jih sadje potisne ven, je problem tu. Pri piščancu ni tak problem, ker so kosti zelo mehke in tudi če pohlastajo, se hitro prebavi. Če pa so to posamezne svinjske zarebrnice, pogoltane, imamo težavo. Omenjena je bila tudi goveja kost za v juho. vedno znova to ponavljam - to je recept za katastrofo! VSE goveje kosti, sploh kosti nog večjih živali so izrecno prepovedane. Za občutek naj pomaga to - v nekaj ugrizih moraš slišati hrustanje in pokanje kosti. Če tega ni, pomeni, da je kost pretrda in da so na vidiku težave - ali lomljenje zob ali lomljenje kosti na debele kose, ki se bodo pogoltnili in so nemogoči za prebavo.

Od svinjine priporočam tole (ampak kasneje):
- repe (to ne bi smelo biti problematično, samo da niso premajhni)
- prsna kost - kot pri perutnini je tudi tu večina hrustanca, kost zelo mehka
- kasneje mogoče hrbet z rebri, bolj za obglodat (moji šeltiji dobijo vedno najmanj 10-centimetrski kos, zato da so prisiljeni glodati, pri tvojem psu najmanj 20 cm - lahko tršo sredino zavržeš, ko obgloda)
- glave, lahko na pol prerezana

Moji dobijo kosti vsak drug ali tretji dan. Če npr. dam nekaj zelo kostnatega, kot je svinjski hrbet z rebri, bo pred tem 2 dni in po tem 2 dni samo meso in kak kos organov, potem sledi kaj lažjega, npr le rep, nikoli ne bi dajala le svinjskih hrbtov zaporedoma.

In še glede organov - razreži na manjše kose in daj le kot prilogo k rednim obrokom (seveda s preračunano težo). Če ima pes prebavne motnje, komot izpustiš cel teden ali dva. Možgane dajaj po eno žlico, ne po 200 gramov hkrati. Saj gre čisto po zdravi pameti - če bi pes pojedec cel plen, npr. zajca, bi bilo možganov le za žlico. Pri celem prašičku, ki bi ga pes jedel kak teden, je možganov za teniško žogico,  pri celem teletu le za grenivko (pa bi bilo tele za nekaj tednov).



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1365 : 04 September 2011, 17:09:18
Sem slišala sam to, da zmeljejo drobovino in da prodajajo po cca euro/kg.

No meni je itak odročno, ampak zanimivo za koga, ki nima rednega poceni dostopa do organov. Imaš mogoče kontakt?
Pa melje le organe, ali tudi vampe, kosti pa verjetno ne?
Bi bilo fajn imeti dostop do vampov predvsem...



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1366 : 04 September 2011, 17:30:59
Zanimala sem se pri dveh različnih mesarjih, v Šk. Loki - mesnica Štajnbirt, meljejo večinoma svinjske ograne, v Cerkljah pa mešano svinjsko-goveje, za vampe vem da so bli, svinjskih jeter vmes ni bilo, k sem posebej vprašala.



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1367 : 04 September 2011, 17:32:21
Ne, kosti vmes ni.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1368 : 04 September 2011, 17:41:39
Jaz iz svoje izkušnje lahko poročam, kako je bilo par tednov nazaj, ko smo imeli malo več breskev za pojesti - pri meni. Po obroku breskev mi je v želodcu na hitro 'zavrelo' zaradi pektina, ki ga vsebujejo. To pomeni da se spremeni stanje v želodcu in da gredo stvari hitreje naprej - podrobneje mi je razložila kolegica, ki je študirala kmetijstvo na primeru jabolk, ki imajo največ pektina. Skratka breskve so pri meni na hitro povečale aktivnost prebave in sem šla hitreje kakat. Stvari so bile zato manj prebavljene, prisotni plini, kakec je zelo smrdel  ipd. Seveda to je vpliv na človeka, natančneje si lahko preberš tu:

Pri nas zorijo breskve, jih jem non stop. Njam, njam. Če jih ješ kot samostojen obrok in ne mešaš z drugo hrano (ali ješ prezgodaj po drugi hrani), gre vse "normalno naprej". :)

Taar, me vedno znova presenečaš s svojo prijaznostjo in pripravljenostjo pomagat z nasveti. ;)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1369 : 04 September 2011, 18:29:10
Hvala Marjeta:)

Je čisto res, da je treba sadje ločevati, ne prezgodaj po drugi hrani. Potem je vse okej:)
Tisto kar pri nas zori, jaz jem non-stop:) Sedaj smo v fazi grozdja:)



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1370 : 04 September 2011, 19:38:47
Taar, hvala za ta info o breskvah. Se sedaj vsaj ne bom več spraševala, zakaj mi tako vdarijo na prebavo  ??? :-[ . Pri psički pa se je vse normalno prebavilo, ko jih je dobila, samo kakec je bil mogoče malo mehek. Koščkov kosti ni bilo, so bili pri obroku brez bresek (nisem niti dajala bresek zraven kosti, pa druge zelenjave, jogurotv in birketov tudi ne). Me pa zelo zanima kako bo danes, ker sem ji danes dala pol breskve zraven kurjih hrbtov (500g).

Je pa kakec sedaj OK. Pa lahko je vse, kar mi pride na pamet, razen smeti in kakcev, ki jih ponovno vztrajno pobira na sprehodu ne  >:( . Kak teden je bila brez kosti, potem pa je dobila piščančje kosti z govejimi ledvicami, naslednji obrok pa smrčki, briketi z jogurtom, konzerva (vse to jo odpira) ali pa goltanci z mlekom (mleko jo odpira). Je jedla že piščančje kosti, svinjske kosti od krače in od reber in tudi goveje kosti iz juhe. Je bilo vse OK, sem pač gledala, da je bilo manj kosti v obroku, če pa je bil obrok večinoma iz kosti je dobila zraven nekaj kar odpira (navadno drobovino). Drobovine ji več ne dajem same, samo k kostem, pa še to ne v nekih velikih količinah. Se mi zdi, da ji dajem premalo dorobivne  :-\ . Lahko pa je res vse, vse priboljške, suh kruh, mlečne izdelke, meso, kosti, konzervo, sadje (ji dam vsak dan, ker bi rada, da neha jesti kakce). Samo mleko ji dela probleme v večjih količinah (1x na teden je OK, večkrat pa ne). Zadnjič je dobila mlečni zajterk, nekje 100g mlečnega riža, 250g skute, jajco, 100g hruške zraven pa še 2 kosa posušenega toasta. Me je bilo kar malo strah reakcije, ampak je pa bilo vse tako OK, da ne moreš verjeti. Po moje so ji resnično tablete proti bolečinam uničile prebavo, potem pa še posledično koščki kosti...  :-\ . Se kar bojim naslednjega razgliščevanja (so ji tudi tablete proti glistam uničile prebavo)   :-\ .



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1371 : 05 September 2011, 18:06:33
Sem komaj sedaj videla tisto povezavo o kakcih  ::) . Moja ima kakce bolj kot so oni na desni  ;) . Ampak sedaj, ko ne je več dosti briketov (samo za 1 obrok še jih ima) vidim, da postaja vedno bolj levi  :P . Je a bil ravno danes zjutraj in popoldne tak majhen, presušen  :) . Sedaj komaj vidim, kaj delajo žita ;) . Suh kruh ji edino ne vdari na prebavo od žit, ampak so se ji sedaj spet mozolčki začeli delati in še tega več ne bo jedla, samo kak košček na mesec ;) .



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1372 : 08 September 2011, 09:31:25
Je že bilo kje govora o notranjih parazitih pri hranjenju s surovim?

Včeraj sem bila pri veterinarju in vzela v roke brošurico o črevesnih parazitih pri mačkah od Novartisa, v kateri je pisalo, da mačk ne smemo nikoli hraniti s surovim mesom (zaradi možnosti okužbe s paraziti). Najbrž bi isto pisalo v brošurici za pse.

Mogoče kdo ve, kateri paraziti bi se lahko prenesli iz določenih vrst mesa?

Mojim mačkam in psu naredim tako ali tako 1x na mesec 5-dnevno kuro z zeliščnim protiparazitnim preparatom Verm-X (briketki ali tekočina), da sem mirna. Pri konjih se je obnesel odlično.



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1373 : 08 September 2011, 10:42:35
Če hraniš z surovim je potrebno žival večkrat razglistiti kot sicer.Še posebno če dobivaš meso ali drobovino iz nepregledanih virov.Druga stvar je če surovo hrano striktno kupuješ v klavnicah,mesarijah ali v marketu.Tam je meso že pregledano.
Tjaša



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1374 : 08 September 2011, 18:16:21
Tjaša, kot vedno glas razuma:) Sem tudi prepričana, da je meso, ki pride iz klavnic in trgovin, popolnoma neoporečno.
 
Marjeta, jaz svoje pse razglistim kvečjemu 1x na leto in nič več ali manj sedaj, ko hranim surovo. Ipak je razglistenje malo napor za sistem.

Kako stran nazaj je objavljen post o možnih organizmih v mesu:
http://www.zzv-lj.si/strokovna-priporocila/mikrobiologija/paraziti-v-zivilih.pdf/view

In potem je sledila debata o tem. V poročilu sicer piše,da v Sloveniji najdejo te ali druge parazite, ampak to so 'najdeni' primeri, torej prestreženi. Klavnice morajo redno oddajati vzorce na veterinarsko inšpekcijo. Jaz se glede tega sploh ne sekiram.

V svinjini je možna trihinoza, ampak to se pri rejcih tako in tako redno pregleduje in verjetno preprečuje. Je pamožna pri divjih prašičih in pri takih, ki živijo na prostem ali v slabih higienskih razmerah. Če dobiš svinjino iz nepregledanega vira (kar res dvomim, da je tukaj možno), enostavno zamrzneš za 2 do 3 tedne in to uniči parazita.

Salmonela, ki se recimo lahko pojavi v perutnini, na psa ne deluje. Bi jo pa izločil v iztrebkih in če bi kakal kar po hiši in bi otrok to pobiral, pa bi bil problem za otroka (spet močno dvomim, da je kdo od nas v taki situaciji). Salmonelo pa so itak našli tudi v briketih.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1375 : 08 September 2011, 20:30:51

Marjeta, jaz svoje pse razglistim kvečjemu 1x na leto in nič več ali manj sedaj, ko hranim surovo. Ipak je razglistenje malo napor za sistem.


Se strinjam glede razglistenja in napora za organizem. Zato pa uporabljam zeliščne preparate, ki ne ubijejo parazitov, ampak delujejo tako, da v telesu (črevesju) ustvarijo take pogoje, ki parazitom ne ustrezajo, zato grejo ven. Paraziti v kakcu so torej še živi. Pri konjih recimo lahko pride do kar resnih (vidnih) posledic po razglistenju s kemično pasto, saj ubije tudi dobre bakterije v črevesju (mikroflora), ki so zelo pomembne.

Pred časom smo imeli na obisku lovca. Sem ga povprašala, kaj naredi z drobovino in ostalim, kar ostane od srne, divjega prašiča. Pravi, da vrže proč. Sem mu rekla, naj raje meni javi, da pridem iskat. Bi raje vzela od srne, kot od divjega prašiča - vseeno ne vem, če bi hranila merjasca surovega.  ???



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1376 : 08 September 2011, 20:40:35
Meni je en lovec rekel, da tudi oni dajo pregledat organe ujete živali. Če je vse okej, gre lahko za prehrano ljudi.  Drgač pa pač preveriš pri lovcu, če je ubita žival bila zdrava in preventivno zamrzneš za 2 tedna, merjasca mogoče še malo dlje (samo pri divjem merjascu bi bila res previdna, raje srnjad).

Američani dajejo proti parazitom nek prašek, tole:
http://en.wikipedia.org/wiki/Diatomaceous_earth

Nimam pojma, kako deluje in učinkuje.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1377 : 08 September 2011, 20:51:15
Sem se tudi za DE zanimala, vendar se še nisem odločila za nakup (in preizkus).

Bom povprašala tega lovca o tem, ali dajo pregledat.



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #1378 : 08 September 2011, 21:23:57
taar - ta prašek deluje mehansko na parazite in sicer ker gre za prah kjer imajo delci zelo ostre stene, ti ostri delci dobesedno poškodujejo zunanjost parazita ki tako več ni sposoben preživeti, ker izgubi naravno zaščito. sem se že jaz spraševala zakaj tega pri nas ni in ziher mora biti neka finta.. ne vem. in baje da se isto uporablja za zunanje parazite, pač posipaš recimo po psu ki ima bolhe.

edina nevarnost pri tem prašku je da ga ne smeš vdihavati, ker isto bi pač poškodoval nežno sluznico v nosu in pljuča. sem pa videla slike kjer so bili mladički čisto posuti z tem prahom in ni mi jasno kako njim potem to ne gre v pljuča..

če ima pa kdo še kaj več info se tudi jaz priporočam :)


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1379 : 08 September 2011, 21:42:54
Boticelli, mene tudi zanima tale prašek. Glede na to, da ga na forumu za surovo uporablja večina ljudi... če ima kdo kake izkušnje, naj poroča, če je kdo o tem govoril z veterinarjem, pa tudi.

Mi je bilo pa zanimivo, da sem priporočilo za to snov videla na strani ene kanadske firme, ki prodaja surovo hrano za pse.
http://www.pawsitivelyrawfoods.com/wp-content/uploads/2011/08/Diatomaceous-Earth-Sell-Sheet-Aug-2011.pdf
http://www.pawsitivelyrawfoods.com/

Ne sme biti tisti prašek, ki se uporablja za v bazene.