Surova hrana

irenchy · 1189037

zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #1440 : 24 Oktober 2011, 15:54:08
V čem je razlika med leg in drumstick? A je leg celotna noga, se pravi drumstick + thigh?

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #1441 : 24 Oktober 2011, 18:04:37
hvala za info glede verm -x, definitivno bomo sprobali. Sem že hotela naročiti ampak tale njihova spleta trgovina je katastrofa, najprej me sploh ni hotelo registrirait, sedaj nimajo opcije dostave smao osebni prevzem v trgovni... skratka jim bom en mail napisala naj poštimajo zadeve :)
Sem pa videla da ti briketi se kao naj dodajajajo skoz, in da priporočajo da se letno 2-3x naredi pregled blata za zajedalce. na UK strani imajo potem link do laboratorija ki sprejema vzorce in cena je čisto solidna. da ne zgubljam energije mogoče kdo ve kakšne so cene teh analiz pri nas pa če sploh kdo to dela pri nas?


Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1442 : 24 Oktober 2011, 19:34:30
botticelli, parazitološke analize blata opravljajo nekatere veterinarske ambulante (moraš povprašat) in recimo nacionalni veterinarski inštitut v Ljubljani, Murski Soboti, Mariboru, Ptuju, Celju, Novem mestu, Naklem, Novi Gorici.

Pasjega ali mačjega blata nisem še nikoli dala na analizo, od drugih živali pa ja. Cena je tam 14-15 EUR.

Verm-X brikete vedno dajem samo v obliki kure, torej 5-7 dni na mesec.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1443 : 24 Oktober 2011, 19:43:07
V čem je razlika med leg in drumstick? A je leg celotna noga, se pravi drumstick + thigh?

Mislim, da je tako. Celotna noga je sestavljena iz bedra (thigh) + kolbice (drumstick). Itak je pomembno samo to, kako velikega psa imaš. Predvidevam, da imaš avstralca, kar pomeni, da je bolj varno, da daš celotno nogo oziroma sama narežeš piščanca na pol ali na četrtinke. Jaz imam šeltije in je sama kolbica še primerna (si je ne morejo zatlačit cele v grlo).



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1444 : 24 Oktober 2011, 20:06:08
Nika4, velja vse to, kar so že drugi napisali. Kopiram pa še svoj star post, to kar je najbolj nujno vedeti. Poglej si slike iz hranjena na linku spodaj. Aha, surovo hranjenje ima še svojo fasebook stran, kjer je ogromno fotk - za boljšo predstavo.
http://www.facebook.com/#!/groups/261761471359/

Kalcija mislim, da nikakor ne moreš preveč dati. V hrani je namreč pomembno razmerje med kalcijem IN fosforjem in ne samo kalcij!!! To razmerje boš videla napisano tudi na vreči briketov in sploh vsaki pasji ali mačji hrani. kopiram iz Merckovega veterinarskega priročnika:
In dogs, the calcium:phosphorus ratio should be ~1.2-1.5:1; a range of 1:1 to 2.5:1 is sufficient. Less phosphorus is absorbed at the higher ratios, so an appropriate balance of these 2 minerals is necessary.
http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/182902.htm

Tako razmerje najdeš v celem plenu, torej celemu zajcu, celi kokoši, celemu teletu, zato je treba hraniti v približnih razmerjih organe, kosti in meso (in ne hraniti recimo le jetrca in srčke:)
http://www.nal.usda.gov/awic/zoo/WholePreyFinal02May29.pdf

Ogljikovi hidrati imajo veliko fosforja in zelo malo kalcija. Takoj ko začneš mešat hidrate, si v pomanjkanju kalcija oz. prebitku fosforja in bi moral  kalcij nekako umetno dodajat (tako seveda naredijo v briketih).

Ni treba vsak dan zadeti razmerja mesa-kosti-organi v enem dnevu, jaz po razdelim po 2 tednih, vsak dan pač nekaj drugega na jedilniku. Večina, ki nas hrani surovo, si poskušamonajti poceni ali zastonj vir mesa, npr.  direktno iz klavnice, kjer se dobijo kosi, ki jih mi nočemo jesti, za pse pa so veselica, npr. sapnice, požiralniki, surovi vampi, glave...

Pravo meso je (tega naj bo v povprečju 80%):
Vampi/želodčki
goltanci, požiralniki
hrustančasto,sapnice npr.
srce
koža
vse vezivno tkivo, kite, penisi
ostale mišice.

Pljuča naj bi bila res nekje vmes. Ampak vseeno ni, da bi hranil namesto vsega mesa le pljuča, pač jaz se držim približnega pravila celega plena, torej da pohraniš približno sestavo cele živali v dveh tednih npr - iz tega izhaja pravilo 80-10-10 in v celem plenu je idealno razmerje kalcij-fosfor, kot ga priporočajo veterinarski učbeniki (isto razmerje najdeš tudi na vreči briketov!). Npr. če bi tvoj pes maral ribe (večina jih ne mara) in bi dobil za obrok nekaj celih sardin, bi bil to popoln obrok, ker je cel plen in bi bilo razmerje 80-10-10 že urejeno. Isto velja za jajce  - uravnotežen meni:) Celo jajce lahko daš občasno, večina psov jih ima rada.

Organi (tega naj bo le 10%, od tega 5% jeter npr v enem ali dveh tednih):
jetra
priželjc (thymus)- to je tisto mehko svetlo rožnato ob sapnici/srcu
ledvičke
testisi
možgani
vranica
slinavka

Kosti (10% v povprečju, vendar zakopano v mesu, ne gole kosti)
Vse svinjske, piščančje, puranje,od rib (če marajo), večina ovčjih, kozjih. Od telečjih bodo okej hrbet, vrat, ramena, rebra.
Izogibaj se govejim kostem, so pretrde, bodo kak zob premagale. Sploh pa NE dajati kosti NOG večjih živali (govejih, telečjih, mojim šeltijem so že ovčje noge bile pretrde). Take kosti so debele, imajo veliko gostoto, lomijo zobe in so težko prebavljive. Npr. svinjske so kot piškoti mehke, sploh vrat in prsna kost. Mlajše živali imajo mehkejše kosti. Cel piščanec ima cirka 27% kosti, so pa najmehkejše (sam doma narežeš na 4 ali 6 delov in pohraniš). Fajn so tudi cele glave, če imaš možnost dobiti. Kosi s kostmi naj bodo čim VEČJI, pa raje stran vržeš. če je kost velika, je pes ne bo mogel pogoltniti in se zadušiti.

Oblika kosti - česa NE dajati
-na koščke narezanih kosti, ker bo pes celo goltal in ne bo mogel niti razgristi, to se bo prebavljalo počasi
-majhnih delov (npr. nemški občar lahko kurje vratove cele golta in se mu lahko zataknejo)
-govejih kosti, sploh jušnih mozgovih kosti, tudi če ti jih ponujajo zastonj
-na kratko nasekanih reber ali enojnih kriminatelcev (ostri robovi!)

Slike za občutek, kako veliki naj bodo kosi:
http://www.rawfeddogs.net/Recipes

Kosti (10%) so nujne zaradi kalcija. Organov ne dajati več kot 10%, ker so bogati z vitamini A in D ter fosforjem (kalcij in fosfor morata biti uravnotežena, zato se je treba držati pravila 10% kosti in 10% organov). 10% kosti zadovoljiš zelo hitro, če npr. hraniš vsak drugi ali tretji obrok s kostmi. Opazuj kakec, če je trd, zelo svetel, celo drobljiv, potem je bilo za tega psa preveč kosti zapored. Eni psi pa imajo takoj mehak kakec, že če dobijo rezino jeter, pač treba je iti počasi in postopno.

Najboljše je začeti s celimi piščanci, sam doma narežeš na četrtine. Piščanec zato, ker na začetku psi rabijo malo več kosti, pišče jih ima cirka 27%, kar je dolgoročno preveč, ampak za začetek ravno prav. Drži se enega vira proteinov 2 tedna, če je vse okej, postopno uvajaj drug protein (npr. svinjino), nato tretjega (pri mladičih lahko uvajaš raznoliko meso veliko hitreje, se hitro navadijo). Eni psi prenesejo vse, drugi so zelo občutljivi... Dolgoročno je najbolje hraniti več rdečega mesa (svinjina, govedina), če pa najdeš kak vir poceni ovac ali koz, definitivno ponucaj (ker se hranijo na paši in je meso najbolj bogato z omega 3).

Dodajaš lahko omega 3 kapsule. Najcenejše so od DM-a, pa še zelo veliko EPA in DHA imajo (to sta maščobni kislini, ki sta pomembni). Daje se cca 200mg DHA-EPA na 10 kg teže psa. Ena DM-ova kapsula vsebuje 300 mg DHa in EPA, jaz dajem svoijm 9 kg in 11 kg šeltijem kar eno vsak dan. Mimogrede, ribje olje kot tudi vsaka druga maščoba, loj lahko mehčajo kakec, zato za začetek poskusi s par kapljicami ali npr. pol kapsule iztisni. Pa nekaj dni počakaj in opazuj.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1445 : 24 Oktober 2011, 20:11:24
Še to sem pozabila dodati - tudi če boš dala le nekajkrat na teden kako četrinko piščanca ali del svinjskega vratu, bo bolje kot nič. Moja psica je začela jesti surovo pri 8 letih, zobe je imela že dodobra obložene z rjavo oblogo in kamnom. Obloge so izginile v nekaj dneh, kot da bi šla na najbolj temeljito čiščenje zob k veterinarju. Pri 10 letih ima zobe še vedno snežno bele - ker si vse očisti oz. ker se ji nič ne prijema gor (briketi se npr. lepijo na zobe).

Če drugega ne, bodo koščki surovega mesa (srce se zelo lepo reže s kuhinjskimi škarjami) zelo dobra nagrada za pasjo šolo ali domače treninge- naravno in zdravo. Na agility tekmah kar veliko psov pride do mene, ko ugotovijo, da imam surovo meso v taperverčku, čisto so začarani:)))

Prav tako bodo večji kosi kosti kužku prav prišli v obdobju menjanja zob, ko ga bo skelelo. Če imaš vrt, mu preprosto daj pol svinjskega vratu na travo in naj uživa. Verjetno kaj dosti ne bo mogel pogristi, bo pa se mentalno in fizično zaposlil, pa še dlesni masiral na mehkem mesu.

Vedno pa velja, da smo mi prisotni, ko pes je surovo. Za vsak slučaj!



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1446 : 24 Oktober 2011, 21:17:51
Ali lahko dam mojemu 5 mesecev staremu psu celo piščančje bedro skupaj z kostmi in kožo, da samo meso dol portga, kost mu pa vzamem? Ali je boljše, da mu narežem na koščke in brez kože?

Iz osebnih izkušenj in mislim, da velja to kar za večino psov - če bedro (meso) držiš v roki, se zbudi nagon trganja in se bo pes na bedro obesil ali ga cukal:)) Na ta način se celo uči igrati cukanje pse, ki imajo slab ugriz, ker pač hrana vzbudi nagon po vlečenju. Tudi ni nujno, da bo pes lepo meso dol obral in pustil golo kost, da jo boš ti lahko zavrgla. Moja starejša psica dela tako - vse pobere dol in nazadnje obgloda še kost. Mladi samček pa vse grize skupaj, kot sendvič (meso+kost hkrati).

Če ima tvoj pes pogosto mehak kakec, lahko kake dva dni poskusiš brez kože.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1447 : 24 Oktober 2011, 21:37:58
Povejte, so se kakšni prijatelji, znanci od vas nalezli hranjenja s surovim mesom? Sploh komu priporočate ali ste raje tiho?

Če pride do tega, jaz povem, kaj hranim. Ravno včeraj smo imeli sorodnike na kosilu in sem stricu povedala glede mačk (ima samo mačke). Pa npr. pri družini bratove punce pudlček in mačka veselo mažeta obroke surovega (so vedeli, da moji jedo surovo in so začeli tudi sami uvajati). Hranijo sicer tudi brikete, ampak pudl se jih dotakne le takrat, ko je res sestradan, brez surovega bi bil čisto dahovski.

Najbolj mi je ironično, da so moji sorodniki vsi iz Bele krajine, iz kmetov in bi s čisto malo truda našli praktično zastonj vire mesa, npr. ovac imajo v Beli krajini polno in se na vsaki zabavi vrti jagnje na ražnju (bi vsaj notranje organe lahko psom vrgli). Pa dajejo psom v mleko namočen kruh. S sladkorjem. Arggghhhhhhh!!!!!



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #1448 : 24 Oktober 2011, 22:43:34
Jaz mam še vedno rahle pomisleke ko jim dam recimo peruti ali bedra za jesti, ker se res grdo lomijo te kosti... ne vem. Ker ostlih kosti pa že težko da dam na jedilnik posebno pozimi, ker so prevelike in nekako mi ni do tega da 5 psov gloda surove kost na kavču eno uro :)


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1449 : 24 Oktober 2011, 22:47:30
Jaz sicer futram brikete + surovo, ampak ko komu razlagam, da pa Tai je surovo, me vsi samo čudno gledajo. In ja, tudi razložijo, da bo pa krvoločen zdaj  :-X No comment vglavnem.

Zdaj čakam, da začne sosed z odstrelom jelenov, da dobim drobovino  ;D

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1450 : 24 Oktober 2011, 23:04:08
Jaz mam še vedno rahle pomisleke ko jim dam recimo peruti ali bedra za jesti, ker se res grdo lomijo te kosti... ne vem.

Jaz lahko le iz svoje izkušnje rečem, da v dveh letih na surovem (skoraj), so kurje kosti čisto neproblematične in definitivno najhitreje prebavljive. Pojedo zelo hitro, hitreje kot recimo svinjsko kost, kjer se je treba bolj truditi, nobenega zatikanja, nikoli. Kurje kosti so praktično votle, stene so tanke.

Včasih se odkruši kakšna špica, ki jo poberejo in pojedo, kot da je keks. Večinoma pa do kosti sploh ne pridejo, ker piščance pojedo kot sendvič (kost zavita v plast mesa in kože).

Enkrat je bila oddaja o brkatih serih (orlih), ki jedo le kosti. Ko npr. levi pojedo večje govedo, pustijo okostje. Najtrše kosti, ki jih nobena mačka ali kanid ne more pojesti, poberejo brkati seri in jih nato z višine mečejo na skale. Kosti se razletijo, nato te manjše kose pogoltnejo cele (še vedno so kosi kosti veliki kot mesarski noži). V želodcu se kosti čisto raztopijo, telo pa absorbira kostni mozeg (to je glavni vir njihove prehrane). Dajem kot primer, da če je žival prilagojena na neko hrano, bo z lahkoto jedla brez škode - po vsej logiki bi morale tiste kosti brkatim serom najmanj razrezat goltance.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1451 : 24 Oktober 2011, 23:06:38
In ja, tudi razložijo, da bo pa krvoločen zdaj  :-X No comment vglavnem.

Meni so tudi tako razložili. Zdaj čakam, da se to končno že enkrat zgodi, da bomo strah in trepet. Potem bom lahko moje šeltije strenirala, da si divjačino sami ulovijo, da bo že mir z dobavo mesa.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1452 : 24 Oktober 2011, 23:13:37
7-tedenski zlati prinašalci jedo kose piščanca (četrtinke):
http://www.youtube.com/watch?v=L6lCKe1w8S0

Odrasli goldenčki se gostijo z divjačino:
http://www.youtube.com/watch?v=J0tld-aAAI4

Še en nadvse dolgočasen obed kuretine (mladiček in odrasli zlatkoti):
http://www.youtube.com/user/GotGoldens#p/u/11/a7VregRh6Ds



Nika4

  • *
    • Prispevkov: 247
    • Točke: 0
Odgovori #1453 : 25 Oktober 2011, 14:17:17
Jaz sicer futram brikete + surovo, ampak ko komu razlagam, da pa Tai je surovo, me vsi samo čudno gledajo. In ja, tudi razložijo, da bo pa krvoločen zdaj  :-X No comment vglavnem.

Joj pri meni je isto! Ko komu povem, da bom začela uvajati surovo meso me vsi začudeno pogledajo in rečejo, da bo pes krvoločen in napadalen ratal. Mislim haloooo. A folk nič ne razmišlja in pomisli kako bi se psi prehranjevali, če nas ne bi bilo.

Hvala vsem za zelo koristne nasvete. Bom zaenkrat nadomestila en obrok na dan z surovim. Me prav zanima kako bo moja psička pogledala ko ji bom pod nos pomolila kos piščanca   ;D

Aja pa še nekaj. Ker živim v bloku in nimam vrta, kjer bi lahko pes jedel, me zanima tisti, ki živite v stanovanju kam dajete jest surovo vašim psom? Je veliko packarije? Veliko nosijo okrog ali se bolj zadržujejo na enem mestu in v miru glodajo? Mi ni do tega, da bi morala po vsakem obroku počistiti cel parket.



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #1454 : 25 Oktober 2011, 16:03:33
Moj zre v boksu, vcasih pa tudi na hodniku (kjer tudi boks stoji). Ce je kaj svinjarije je jaz ne vidim, ker pes za seboj tudi tla pomije :)
V boks dobi hrano predvsem zato, da ga lahko zaprem. Drugace bi vlacil hrano po celem stanovanju.

Pri dihurjih se bolj vidi da jejo surovo. Po organih in vecjih kosih mesa ostanejo po tleh krvave sledi pa kaksne okruske kosti pustijo. Kadar imajo pa cel plen pa razen kosmatega iztrebka in obcasno kaksnih posusenih crevc ali misje nogice, za obrokom, tako kot pri psu, ni sledi.  :)




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1455 : 26 Oktober 2011, 00:57:44
Ker živim v bloku in nimam vrta, kjer bi lahko pes jedel, me zanima tisti, ki živite v stanovanju kam dajete jest surovo vašim psom? Je veliko packarije? Veliko nosijo okrog ali se bolj zadržujejo na enem mestu in v miru glodajo? Mi ni do tega, da bi morala po vsakem obroku počistiti cel parket.

Lahko hraniš v boksu ali pa ogradiš kak del stanovanja z ograjico za čas hranjenja, tla pa pokriješ s plastičnim prtom ali kopalno zaveso? Eni hranijo v kopalnici, celo v tuš kabini (če je rob nizek). Mojima sem pozimi dala na tla rjuho, vsakemu svojo in sta se začuda kar gor držala. Če dobita kos mesa brezkosti, ga pa tako in tako pojesta kar stoje, zelo na hitro (se ne ve, da sta sploh jedla).



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1456 : 26 Oktober 2011, 07:47:10
Taar,eno vprašanje.Včeraj sem dobila ogromen paket konjskega respiratornega organa z ledvicami.Kar se tiče pljuč in požiralnika in sapnika ni problem,malo pa me skrbijo ledvice.Ali je polovica konjske ledvice za en obrok za tri Basset Hounde preveč?Zraven v vsakem paketu je še zadostna količina pljuč in požiralnikov in sapnika.
Tjaša



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1457 : 26 Oktober 2011, 10:21:39
Jaz mam še vedno rahle pomisleke ko jim dam recimo peruti ali bedra za jesti, ker se res grdo lomijo te kosti... ne vem.

Pri meni jih jedo macke, dihurji in kune, pa nobenemu nic ne fali. Imela sem problem pri dihurju s kostjo od puranjega stegna in teh ne dajem vec. Piscanec je bistveno mehkejsi v primerjavi s puranom. Psica perjadi ne sme, brez tezav pa je konjske in goveje kosti.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1458 : 26 Oktober 2011, 10:25:38
Aja pa še nekaj. Ker živim v bloku in nimam vrta, kjer bi lahko pes jedel, me zanima tisti, ki živite v stanovanju kam dajete jest surovo vašim psom? Je veliko packarije? Veliko nosijo okrog ali se bolj zadržujejo na enem mestu in v miru glodajo? Mi ni do tega, da bi morala po vsakem obroku počistiti cel parket.

Mi smo sicer v hisi, tako da ko je dovolj toplo, je zunaj. V takem vremenu kot je zdaj (in mackom vedno) pa na tla (oz. psici dam cez njeno lezisce) dam tisto pregrinajlo, ki je za zascito sedezev v avtu (ali kaksno staro rjuho) in to je to ...

Lojze - jaz ne kompliciram, da je vsak obrok uravnotezen, gledam pa, da je naceloma cela prehrana taka.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1459 : 26 Oktober 2011, 10:46:15
Haha, to, da postanejo krvoločni je pa očitno ful popularno. Jaz tud skos to poslušam.  :P :P

Star zajtrkuje in večerja na terasi, ampak jo potem tud vsak dan pomijem, ker je svinjarija.  ::)  Malo krvi, kak delček mesa, ki mu je premajhen, da bi ga pobral... večkrat ostane tud kakšen konkreten kos mesa, ker je gospod čist preveč zbirčen.  >:(

Drugače pa sedaj dobiva pred večernim obrokom še 2 lončka briketov, ker je zadnjič ful shujšal. Sem mislila, da bo imel kakšno drisko, ampak ima čist "šolski"  iztrebek  (nikoli prej takšnega).  :)   Sicer imam še več dela, ker mu sedaj nekaj surovega mesa pasiram, dodam skuto in tuno in zmešam v brikete, ker drugač se jih itak ne dotakne. Še to moram zraven njega stat in ga prosit naj poje.  ::) ::)



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1460 : 26 Oktober 2011, 11:08:02
Maja01,saj ne kompliciram glede uravnoteženega obroka,ampak ledvice in pa jetra se mi zdijo take proteinske bombe,pa ne bi rada pretiravala.Moji psi so običajno od 05:30 do 15:00 ure sam v hiši.. :'( 
Tjaša



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1461 : 26 Oktober 2011, 16:54:13
Tejch, moja odrasla psica si še vedno občasno privošči kakšen kakec - posebno cenjeni so razni mehki (driskasti) ovčji produkti in ledene konjske fige pozimi, slednje bolj ta zabavo, kot pa za "gušt".

Povejte, so se kakšni prijatelji, znanci od vas nalezli hranjenja s surovim mesom? Sploh komu priporočate ali ste raje tiho?

Upam da bo mojo kdaj minilo  ::) . Danes je jedla blato pomešano z travo (tisto iz blatnih čevljev)  ::) , pa se je malo prej najedla in celo nekaj hrane je pustila . Pa na sprehodu se tudi ni mogla kakcem upreti, pa ni bila lačna, ker je pred sprehodom jedla  ::) . Upam da bo njena kraška narava kmalu prevladala (je kraški ovčar in zlati prinašalec mix.), ker kolikor vem niso taki požrešni pujski  ::) . Je pa že velikokrat pripravljena kakec oz. kako drugo svinjarijo menjati za priboljšek  :)

Moji sorodniki svojega mladega psa tudi hranijo z mesom (je sedaj star se mi zdi 5 mesecev). Sicer ne vem, če ravno zaradi mene oz. moje psičke (ki se na surovem ful lepo razvija, ima vredu prebavo (pa čeprav je kar občutljiva glede prehrane), ima fajno postavo (ni predebela ali presuha, ima ful mišic že sedaj) ima lepo in mehko dlako, ki se tako blešči, da bi moral sončne očale nositi  :P) ali zaradi tega, ker njihov pes noče jesti briketov in je bil podhranjen ko je prišel k njim  ::) . Jaz se nikomur ne hvalim da jaz pač psa hranim z surovim in kakšen je, če pa kdo vpraša kaj ji dajem za jesti jim kar takoj rečem kar je. Brez zadržkov :P . Ali pa če me vprašajo, če jo kopam, da ima tako lepo dlako ;) . Pa tudi psičkinemu "vzreditelju" sem že takrat, ko smo imeli neke vrste razgovor povedala z čem bom hranila. In se z tem ni ravno strinjal. Upam, da bo imel takrat, ko jo vidi drugačno mnenje kot prej :P .



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1462 : 26 Oktober 2011, 18:32:55
Drugače pa sedaj dobiva pred večernim obrokom še 2 lončka briketov, ker je zadnjič ful shujšal.

Koliko pa si mu hranila prej? V procentih. Si mu poskusila povečat količino mesa?

Moji jedo zunaj, ko vreme dopušča. Ko dežuje jih običajno hranim v bivši kurilnici (ki je zdej postala "pasja soba") na tleh, ki se zlahka pobrišejo (ploščice) oz. pomijejo, močo pa je že pri roki. Ne vem, kako se reče močotu od Vilde po slovensko...



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1463 : 26 Oktober 2011, 23:08:22
Tejch, moja šeltijka je v prvem letu starosti dostikrat na sprehodih našla in popapcala kakce (jedla je brikete takrat). Ma ni važno, kako sem pazila, samo obrnila sem se in že je nekaj lizala. Pač sem jo hitro odstranila stran in malo nadrla, dostikrat pa je k meni pritekla s pokakcanim zadahom in je bilo že prepozno:)) Potem se je samo od sebe nehalo, sedaj se le še valja po svinjariji (crkovina, motorno olje, dreki). Kot zadeta se tudi valja po posušeni krmi, res čista heroinska odvisnost (sosed ima skedenj s krmo). Če le more, se izmuzne na sprehodu do kupa, kamor sosedi vržejo organske odpadke. Ne vem, kaj je tam, kar je tako zanimivo...  Parkrat se mi je zvečer izmuznila in odlutala po ulici do hiše, kjer imajo gostilno ter odkrila vedro s kuhinjskimi odpadki. Po celi glavi je bila od mastne bolonjske omake... Seveda je parkrat uspela pobegnti čez dokaj prometno cesto, kjer je še ena gostilna in potem tam tavala med kantami. In to takoj po obilni večerji!!! Ampak taka je bila tudi takrat, ko je jedla brikete. Recimo na agility tekmi če le za trenutek stran pogledam in če slučajno ni privezana, jo že vleče v smer, kjer imajo kuhinjo/pečejo meso. Temu rečem, da zapade v prehransko komo (ničveč ne vidi, kar gre po svoje, ne sliši). Njeno domače ime je Svinjica ali ljubeče Prehranska Prostitutka.

Moj drugi pes, samček, je požrl nek drek le enkrat kot mladič in nikoli več. Tudi valja se ne, nikoli v ničemer. Za razliko od psice on poleti občasno pobere kako prezrelo hruško ali breskvo, medtem ko ima seveda psica do užitnega sadja odpor, normalno. Samček je zelo ješč in rad dela na hrano, vendar nikoli ne zapade v prehransko komo, da bi kar odlutal v smer prehranskih odpadkov.

Po moje je glede kakcev odvisno od psa - če sklepam po svojih dveh. Kar se prehranske 'kome' tiče pa je tudi to res, da je psica 8 let jedla skoraj izključno brikete in še to je bil obrok dostikrat poklikan. Mislim, da je to delno ustvarilo njeno požrešnost, prav res nerazumno hlastanje za hrano, tudi če je sita. Zdaj mi je resnično žal za vsa tista leta klikanja briketkov. Nikoli več. Namreč ona v osmih letih ni občutila umirjenega prehranjevanja, ko psu damo pol svinjske glave recimo in uživa eno uro in se do sitega naje. Tudi pri mlajšem psu delam za hrano (manjši del dnevnega obroka narežem v kockice za nagrade) in ima krasen nagon za hrano, samo on ve, da pride tudi obrok, ki ga bo pojedel v miru, brez hlastanja.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1464 : 26 Oktober 2011, 23:39:32
Včeraj sem dobila ogromen paket konjskega respiratornega organa z ledvicami.Kar se tiče pljuč in požiralnika in sapnika ni problem,malo pa me skrbijo ledvice.Ali je polovica konjske ledvice za en obrok za tri Basset Hounde preveč?Zraven v vsakem paketu je še zadostna količina pljuč in požiralnikov in sapnika.

Čestitke za konjsko najdbo!!! Jaz dobim goveje ledvice (ne vem pa, kako velike so konjske). Ledvico razrežem na pol in vsako polovico zapakiram v vrečko. Eno vrečko potem potem uporabim za moja dva psa (9 in 11 kg) v enem obroku. Ravno včeraj sem jih pakirala in so bile vrečke težke od 200 do 400g. Na dan mojadva pojesta skupaj malo več kot 400 g skupno, pač dodam še kako drugo meso/kosti, da pridemo do celotne količine. Obrok ledvic dobita cirka 3x na mesec in nimata nobenih težav s prebavo. Pravzaprav gredo najhitreje kakat po obroku s kostmi (jedo zvečer, dopoldne kakajo, če pa jedo meso ali organe, niti ni nujno, da kakajo do naslednjega večera).

V teroriji bi moja dva psa (9 in 11 kg) mesečno morala dobiti cirka 270 oz. 330 g ledvic (če računam 5% za jetra in 5% za ledvice). To seveda zaokrožim na približno.
Če tvoji psi ledvic še niso jedli, bi lahko za prvič dala le rezino ob še neko drugo meso. Za vsak slučaj, če bi bil kdo občutljiv. Za naprej pa velja omejitev 5% ledvic od skupne prehrane mesečno (ampak to je okvirno, jaz dajem tudi malo več, če dobim veliko zalogo).



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1465 : 27 Oktober 2011, 07:45:47
Moji trije psi imajo skupaj približno 100 kg.Konjske ledvice so pa kar konkretne,po moji oceni je imela ena približno 800g.Srcu se bodo pa to rundo odpovedali v mojo korist ;). :P
Tjaša



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1466 : 27 Oktober 2011, 11:23:01
Koliko pa si mu hranila prej? V procentih. Si mu poskusila povečat količino mesa?

Moji jedo zunaj, ko vreme dopušča. Ko dežuje jih običajno hranim v bivši kurilnici (ki je zdej postala "pasja soba") na tleh, ki se zlahka pobrišejo (ploščice) oz. pomijejo, močo pa je že pri roki. Ne vem, kako se reče močotu od Vilde po slovensko...

Dobival je nekje 2,5-3 kg. Nekako 4%.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1467 : 27 Oktober 2011, 17:56:18
Očitno so tile kakci in prehranske navade od vsakega psa odvisne. Je pa moja kr malo neumna, če se lahko tako izrazim  ::) . Večkrat sedaj pusti svoj obrok, potem pa gre kakce na sprehodu jesti. Danes npr. je zjutraj dobila vampe, nekje pol kile. Pa ni nič pojedla. Potem je dobila pred sprehodom malo zelenjavne juhe in prej malo suhih briketov. Pa je obojega čisto malo pojedla. No, potem pa je na sprehodu kakce jedla  ::) . Ma ne vem no  ::) . Drugače pa ima ona ful rada sadje, npr. ful zrele hruške, breskve, tudi če je gnilo si rada vzame  :-\ . To me niti malo ne motijo, kakci pa ful. In delamo na tem, da bo nehala to svinjarijo jesti. Prehranska koma se ji pa ne dogaja  ;) : Hvala bogu... Se moram pohvaliti, da še mi nikoli ni nikamor prav zbežala  :P

Drugače pa me zanima, če kdo ve za kako mesnico z govejim mesom, ki daje odpadke stran na območju Maribora? Iščem in iščem pa še nisem nič našla. Imam sicer z enim zmenjeno za pljuča, oa mogoče še kaj, ampak tole je 1x na 1 ali 2 meseca  :( . Aja, pa če je mesnica z konjskim mesom me tudi ne moti.

Me pa zanima kje vi dobite ribe (npr. lososove glave). To kar tako v kaki ribarnici vprašate, ki je npr. v kakem trgovskem centru? Me zanima, ker ima moja ful rada ribe, ampak se mi zdi preveliki strošek ji prave ribe kupovati, ker je 4 ali 5 € 500g  :-\



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1468 : 27 Oktober 2011, 18:33:56



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1469 : 27 Oktober 2011, 21:33:48
Maruša Star,

Je mogoče, da ima Star kako verzijo EPI bolezni?
http://www.globalspan.net/epi.htm#Management
Baje da se zraven pogosto pojavi tudi ''Small Intestinal Bacterial Overgrowth''in pomanjkanje vitamina B12.

EPI psi zelo slabo prebavijo hrano - veliko jedo, hitro pokakajo (mehak kakec) in zraven hujšajo. Zdravi se z dodajanjem prehranskih encimov (ne glede na to, kakšno hrano se hrani). Kaj pa če bi z veterinarjem poskusila najti primeren probiotik in prebiotik?

Sem pa našla en članek, da naj bi večji psi pri isti hrani slabše prebavljali (mehkejši kakec):
http://jas.fass.org/content/88/1/159.long
Pravijo, da so med najbolj podvrženimi nemški ovčarji in zanimivo, več kot 50% primerov EPI se zgodi med nemškimi ovčarji. Po moje ni naključje.