Surova hrana

irenchy · 1189084

Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1500 : 02 November 2011, 19:14:18
Moji babici sta vse to kuhali. Ko sem bila majhna so bile čisto prave koline, je pa tega manj zadnjih deset let. Kaj naredite z repi? Svinjskih nogic se še spomnem, so jih pokuhali in nato popekli za k ješprenu. Se pa v našem novomeškem mesnem centru (od Panvite) prodajajo svinjske glave, repki, nogice - vse prodajo do pike, tako da se zagotovo še je. Zadnjič mi je mesar rekel, da njemu je ful dobra svinsjka glava:)) Pečena, po moje. Drgač pa se v Beli krajini na ražnju pečejo cela jagnjeta in potem moj oče naslednji dan obere glavo:))

Iz svinjskih nogic in repov naredimo neko juho. Podobno se naredi z srčki, želodčki, kurjimi hrbti, vampi, kurjimi kremplji (oz. tistim spodnji del nog), jetra se popražijo, možgani se popražijo in dodajo jajca, vratovi in hrbti pa so zraven pečenega piščanca. Ne vem kako se tista juha naredi, ker pri nas kuha mama ;) . Lahko pa jo vprašam za recept in ti pošljem po ZS, če te slučajno zanima ;) . In mi še imamo prave tradicionalne koline(pri sorodnikih, oni vzredijo tudi svinjo, mi pa jo potem kupimo). Še sami dimimo, delamo klobase, ocvirke in vse ;) . Pa za piščance še tudi doma redijo naši sorodniki, zakoljejo in nam še z vsem prodajo. Je še kar veliko takih kolin na Štajerskem. ;) . Odojki in jagnjeta pa se tudi pečejo, ja.

Me pa zanima, če bi lahko dala neočiščene kurje glave moji psički? To vedno sorodniki mečejo stran, pa mi je malo škoda...

Jaz dobim meso že malo staro ker že ima rahel vonj. Potem ko se zamrzne in nazaj odmrzne pa ima tudi vonj, če pa je 1 dan v hladilniku pa sploh...



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1501 : 02 November 2011, 19:17:39
Taar, pri nas so  se svinjski repi porabili v kisli juhi.

Tejch, tudi pri nas so bile lani koline  ;D Je Tai dobil še čisto svežo toplo vranico  :)

Tudi meni se meso in delanje z njimi ne gabi. Nazadnje sem lani dobila konjska pljuča s sapnikom, vse v enem kosu, je bilo kar nekaj rezanja in krvi. Ampak je šlo brez problema.

Zdaj so se zaloge telečjega mesa (v glavnem organov) toliko zmanjšale, da bom morala malo v nabavo. Me pa zanima, kakšne vampe to jemljete v klavnici?? Jaz sem pri mesarju spraševala za vampe in so bili kr konkretno dragi.


Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1502 : 02 November 2011, 20:20:37
Perje pa tudi ne vem, jaz raje ne bi:)

Sem pa dobila zajčje glave, na katerih pa so se (šok) držali še celi kožuhi in tačke.

Perje in kozuh, ce ju ni prav veliko, lahko komot pustite gor ... Moja psica jih sicer ne je, ampak kune redno in obcasno dva od mackov dobivajo cele tamale piscancke in odrasle misi. Tudi od polhov kaj dosti ne ostane ...

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1503 : 02 November 2011, 20:23:45
Bom naslednjič vprašala, ker zdaj pa še mene zanima. Nagibam se k temu, da je to bolj med organi, tam nekje med srcem, pljuči in jetri?
Tam vmes, tocneje med trebusno votlino (kjer so jetra & co.) in prsno votlino (kjer so srce in pljuca) je diafragma = trebusna prepona. "Zadeva" je misica, je pa precej tanka. V prsni votlini, prav notri, ni nic razen pljuc (in dela sapnika in sapnic), srca (ki je v taki prozorni "vrecki" alias osrcniku) in poziralnika.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1504 : 02 November 2011, 20:57:12
Pri naši hiši se drobovine nihče ne brani-ne midva, ne psi.Pa ne glede na to od koga prihaja.Ali je to piščančja,ovčja,goveja,telečja,svinjska,divjačinska ali konjska drobovina.Še posebno konjsko srce je specialiteta-zame.Nisem zbirčna.Pa psi tudi ne! :D :D Danes sem zvedela,da se nam v bližnji prihodnosti spet obeta pošiljka konjkega respiratornega organa :-|~ :P ::)
Tjaša



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1505 : 02 November 2011, 21:30:00
Tam vmes, tocneje med trebusno votlino (kjer so jetra & co.) in prsno votlino (kjer so srce in pljuca) je diafragma = trebusna prepona. "Zadeva" je misica, je pa precej tanka. V prsni votlini, prav notri, ni nic razen pljuc (in dela sapnika in sapnic), srca (ki je v taki prozorni "vrecki" alias osrcniku) in poziralnika.

Hvala, par razjasnjenih stvari:) Do zdaj sem živela v anatomski zmoti, da je trebušna prepona tik pod kožo trebuha:)) Jao, jao. In srce v osrčniku, tudi nova info. Namreč to sem do zdaj videla le na srcu med jagnječjimi organi, ki pridejo kot grozd in so neočiščeni, vsa ostala srca so seveda naprodaj ločena in očiščena. (Srednješolska biologija - očitno prešpricana.)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1506 : 02 November 2011, 21:35:45
Nekaj idej za pripravo hrane: http://www.offalgood.com/

Uau, sem kar navdihnjena. Ne morem verjeti, tale kuhar dela tatarski biftek iz srca (surovo- za svojo restavracijo). Pravi tudi, da so spečeni zrezki iz govejega srca najmehkejše možno meso....

Lojze, ti srce kdaj tako pečeš ali bolj v juhe in obare delaš? Kaj pa ledvice? Enkrat sem brala še o enem kuharju, ki dela veliko z organi in je rekel, da če ledvice niso prav pripravljene, se kar čuti vonj po urinu...



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1507 : 02 November 2011, 21:41:47
Iz svinjskih nogic in repov naredimo neko juho. Podobno se naredi z srčki, želodčki, kurjimi hrbti, vampi, kurjimi kremplji (oz. tistim spodnji del nog), jetra se popražijo, možgani se popražijo in dodajo jajca, vratovi in hrbti pa so zraven pečenega piščanca. Ne vem kako se tista juha naredi, ker pri nas kuha mama ;) . Lahko pa jo vprašam za recept in ti pošljem po ZS, če te slučajno zanima ;)

Prosim, me firbec matra.


Me pa zanima, če bi lahko dala neočiščene kurje glave moji psički? To vedno sorodniki mečejo stran, pa mi je malo škoda...

Jaz bi dala takoj! Pri meni ima edino stric kure, ampak vse 'odpadne dele' da svojim mačkam.


Jaz dobim meso že malo staro ker že ima rahel vonj. Potem ko se zamrzne in nazaj odmrzne pa ima tudi vonj, če pa je 1 dan v hladilniku pa sploh...
Ja, sveže meso iz klavnice je absolutno brez vonja 2 dni, tretji dan že mogoče malo. Najdlje se mi obdržijo prav mišice, tukaj še 3. dan ni vonja. Vranice so pa najhujše, že drugi dan začnejo barvo in vonj spreminjat in moj samček se jih več ne pritakne. Sem pa letos poleti bila v Italiji en teden, kampirala in sem imela le hladilno torbo z bombicami (ki sem jih nesla v gostišče zmrzovat preko noči). In sem jim tretji ali četrti dan dala neko svinjsko kost, ki je bila že kar sivo-zelena:)))) Brez težav:)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1508 : 02 November 2011, 21:53:37
Prašiči se lepo redijo.... Poleti so bile glave majhne in ušesa in jezik so pustili gor. Kosti so bile še tanke, tako da sta moja šeltija vsak svojo polovico celo pojedla, edino spodnjo čeljust sta pustila. Sedaj pa so pujski že lepo tolsti. Glave so ogromne (tale je imela 4,5 kg). Jezik in ušesa mesarji poberejo dol. Za šeltije je tole preveč, zato sem stran obrezala nekaj mesa in kože (za dva dni) in ločila gornjo in spodnjo čeljust (kar z nožem, pol sem pa samo zavrtela sklep in je šel sam ven).


Tara se trudi (kot vedno), da bi s sprednjimi zobmi potrgala dol čim več mesa, pomaga si s tačkami. Je morala kmalu strategijo spremenit, ker ni daleč prišla.


Pje se pa vrže dol in zadeve takoj napade z zadnjimi zobmi.



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1509 : 03 November 2011, 07:52:50
Taar,zame je srce enkratno v omaki z rdečim vinom in zelišči,ledvice prav tako ali pa pečene v piti,pljuča jagnjeta ali prašiča pa v enolončnici z krompirjem in porom.Jetra imam najrajši narezana na debelejše zrezke in na hitro pečene na žaru ali pa ocvrta z malenkost dodatka česna.Možgani ocvrti,jezik pa v aspiku.Marička,danes sem že na vse zgodaj začela kuhati ??? :P.
Tjaša



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1510 : 03 November 2011, 09:41:43
Prosim, me firbec matra.


Jaz bi dala takoj! Pri meni ima edino stric kure, ampak vse 'odpadne dele' da svojim mačkam.

OK, ti pošljem potem 1x. Mogoče bom nekaj časa rabila ampak OK.

A tele glave se dajejo tudi za mačke? Upam, da moji sorodniki tega ne dajejo mačkam... Pa še psa imajo sedaj... Upam, da vseeno midve z Rino pridema na vrsto :P

Macika mi pa kislo juho delamo ponavadi iz hrbtišča ali pa navadnega mesa, malo slabšega kot je za zrezke (pa takega tudi za makaronovo meso uporabimo - ne uporabljamo mletega)  ;)



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1511 : 03 November 2011, 11:12:43
Najnovejše odkritje v mesni predelovalnici, kamor hodim po srce in organe. Mesarji so temu rekli goveje obreznine. Tanka plast mišic, obdana z membrano. Ugibam, da to pride ob govejem srcu, ker je natanko taka oblika mesa ob jagnječjem srcu/organih.  Stane 2,7 eur/kg, najnižja cena za govedino, takoj za srcem, ki je 2,3 eur/kg.


Jaz sem tole včasih dobivala in so mi rekli, da so trebušne prepone.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1512 : 04 November 2011, 11:04:53
Taar, te "tvoje" svinjske glave zgledajo več kot super! Sploh sedaj za zimo. Koliko stanejo? Ali jih dobiš zastonj? Če bi bila bližje, bi si z veseljem naredila eno lepo zalogo. Pa tudi telečje ne bi bile švoh.

Lojze, kaj pa od kakšnih lovcev ne dobiš nič drobovine?



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1513 : 04 November 2011, 11:14:30
Macika mi pa kislo juho delamo ponavadi iz hrbtišča ali pa navadnega mesa, malo slabšega kot je za zrezke (pa takega tudi za makaronovo meso uporabimo - ne uporabljamo mletega)  ;)

Naša mami dela enako kot ti praviš, stara mama je pa za kislo juho uporabljala tudi rep. Je pa res, da je tisti rep ponavadi šel v juho že kar na dan kolin.

Mi smo pa danes za zajtrk zmazali žrebičkovo srce  :) Nisem si mislila, da bo imel toliko dela z njim.

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1514 : 04 November 2011, 12:28:37
Dobim Marjeta,še posebno takrat ko so pogoni.Običajno pljuča pa srce in požiralnike.Jetra so prevelika in jih nočem dajati preveč.Še posebno če kakšen dan padejo po tri,štiri košute ali jeleni.
Tjaša



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1515 : 07 November 2011, 14:51:53
Oj,
jaz se bom vrnila nazaj k kakcem :))). Danes mi je ena kolegica omenila, da ji je eden kolega omenil... itd., da psom, ki jedo kakce primanjkuje določenega encima. Dobro, to sem že slišala, ampak, to, da se to odpravi tako, da mu daš kost ali meso, ki je že začelo smrdet in zelenet. Načeloma kuža pridobi te encime iz take "smrdeče" alias pokvarjene surove hrane???? In potem nima več potrebe po kakcih.  Mislite, da je to možno?



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1516 : 07 November 2011, 17:18:17
Ja, baje da psu nekaj fali. Možno da kakega encima. Sem slišala, da moraš zmiksati zelenjavo in tole zelenjavno kašo dati na toplo. Čez ene 2 dni vzameš in daš psu. Baje ful smrdi ampak psi ga imajo baje radi. Sama še tega nisem probala. Je pa sedaj Rina jedla že malo zeleno meso (so tile goltanci, ki jih dobim stare že v skrinji se malo pokvarili) pa se mi ne zdi da ne bi kakcev jedla  ::)



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1517 : 08 November 2011, 06:11:41
Taar, mi je tko zanimivo k vidim tvoja dva jest cele glave.  :) Moj je preveč zbirčen za kaj takega.  ::)  Sem mu jo 2x kupila, presekala na 4 dele, pa še ni hotel jest. Je čist preveč matranja za njega.  :-\  včeraj je dobil raco in jo bom očitno lahko vrgla v smeti, ker se je tudi dotakne ne. Še požiralnik ki je bil zraven v skledi je s težavo pojedel.

A imajo vsi vaši psi radi kosti oz stvari, ki jih morajo glodat? Star tega sploh ne mara. Najrajše ima srčke, požiralnike, trebušne prepone in kak majhen kos pljuč. Vse ostalo je matranje.  ???



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1518 : 08 November 2011, 08:08:52
Moj ful z veseljem je kosti oz. stvari, na katerih se mora mal potrudit. In vse kosti presenetljivo previdno in počasi gloda.

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


anck

  • *
    • Prispevkov: 67
    • Točke: 0
Odgovori #1519 : 08 November 2011, 11:19:40
tudi na morju ni zakomplicirano.. na sprehod mimo ribarnice.. :)



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1520 : 08 November 2011, 11:28:49
tudi na morju ni zakomplicirano.. na sprehod mimo ribarnice.. :)


Haha, ja, če imaš manjšega psa.   Js mojemu ne morem vržt na tla 2,5 kg rib.  :P



anck

  • *
    • Prispevkov: 67
    • Točke: 0
Odgovori #1521 : 08 November 2011, 11:34:38
bi bil malo smesen prizor ja :D gres pa veckrat mimo ribarnice :P



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1522 : 08 November 2011, 14:00:47
včeraj je dobil raco in jo bom očitno lahko vrgla v smeti, ker se je tudi dotakne ne.

Je škoda race! Raje jo šenkaj komu izmed nas "surovežev", do tedaj pa jo vrži v skrinjo. S kje si?

Kar meni ostaja - pa ne zaradi tega, ker našim štirinožcem ne bi šlo v rit, ampak zaradi prostorske stiske, vedno šenkam, saj sem prepričana, da bo nekomu res prav prišlo. Ravno tako se mi zdi z etičnega vidika prav, da če je že žival umrla, naj vsaj služi nekemu namenu (nahrani ljudi ali v našem primeru pse), ne pa da konča v smeteh ali na sežigu.

Moja starejša psica zelo rada gloda oz. tako - naredila bo vse samo zato, da bo obrok (kakršenkoli) spravila v svoj želodec.  ;) Ta mala (3 mesece) pa se še uči, ampak ji gre zelo dobro od rok oz. zob. Če je lačna, bo navalila in obdelovala na vso moč. Če je sita, pa bo raje nesla nekam zakopat na dvorišče, kjer bo počakalo do naslednjič. Včeraj popoldne sem ji dala 2 koščka pljuč - enega je pojedla, drugega je "spravila". Zvečer, ko dobi še zadnji obrok, me je prehitela in šla po svojo skrito zalogo ter dokončala tista pljučka.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1523 : 08 November 2011, 23:17:27
Taar, te "tvoje" svinjske glave zgledajo več kot super! Sploh sedaj za zimo. Koliko stanejo? Ali jih dobiš zastonj? Če bi bila bližje, bi si z veseljem naredila eno lepo zalogo. Pa tudi telečje ne bi bile švoh.

Marjeta, svinjske glave kupim v Panvitinem mesnem centru v Novem mestu. Mislim,da so celo 0.70 evra/kg.
http://www.panvita.si/si/vsebina/trgovine/mesni-centri/
Čudi me, da je Panvitinih centrov tako malo oz srečo imam, da je en ravno v Novem mestu, ker imajo tukaj super izbiro svinjine, vse kar je na prašiču, prodajajo:) Pa še zelo ugodno. Je pa tako, da na dan dobijo le nekaj glav, ni ravno za zalogo. Se pa po mojem lahko zmeniš v naprej, pozimi bo tega itak več. V Novem mestu je šre predelovalnica naše kmetijske zadruge, kjer dobim zastonj ovčje organe, goveje ledvice in telečje glave! Teh imajo včasih celo gajbo, samo jih ne smejo rezati na pol (pravila). To me edino malo moti, ker je težje priti do mesa in možganov, ampak okej, če imaš vrt, ni panike. Prodajajo pa goveja srca in jezike. Blizu Novega mesta je klavnica, kamor tudi hodim, tam je pa vse zastonj. Tako da če boš šla v nakup v naš konec, se kar javi, da ti dam telefonske (ker se je treba zmenit v naprej, ni vsak dan za dobiti:)).



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1524 : 08 November 2011, 23:31:18
Taar, mi je tko zanimivo k vidim tvoja dva jest cele glave.  :)

Ja, mojadva šeltija sta kar ješča, psica (ta črna) še posebej, ona zapade v prehransko komo in svet se ustavi... Psica kar piha čez nos, tako je zagnana, pa s tacami si pomaga in je potem kot ubita utrujena:) Zelo rada grizeta, na prvem mestu so definitivno svinjski vratovi z rebri in svinjske prsne kosti.

Recimo včeraj sta dobila pa del piščančje noge in je samček najprej si zanesel v svoj konec vrta, nato spustil na tla, me gledal in se nato lotil... 'Bljek, kuretina je tako brez veze':)) 2x je štrajkal in ni hotel pojesti pljuč (sem dala na nekaj manjših kosov in porabila kao za nagrado, potem je pa pogoltal). Poleti nisem šla v klavnico, tako da smo imeli pavzo s pljuči, no sedaj jih je spet jedel (ampak bolj z izrazom 'oh spet ta čigumi'). Danes sta dobila vsak pol telečje sapnice in sta jih mikastila z vnemo.

Ker so glave svinjske, so seveda zakon. Če bi lahko izbirala, bi ves čas jedla mastno svinjino, marmorirano masten goveji jezik in srca:)))) Je pa res, da stvari s kostmi jesta lepo umirjeno in ne hitita (organe posesata vase, kdo bi to grizel). Zanimivo, da psica, ki je izredno požrešna, filigransko obere meso s kosti in dostikrat pusti gol osrednji del do nule sčiščen (kosti nikoli ne golta, vse ostalo pa).



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1525 : 08 November 2011, 23:36:40
tudi na morju ni zakomplicirano.. na sprehod mimo ribarnice.. :)


Kul, kot iz kakšnega filma:) Na žalost pri nas ni takega prizora. Ribe so bljek. Ko jih mi jemo, seveda fehtata in jesta koščke pečenih rib. Zato delam domače ribje priboljške iz glav sardin, skuš in lososov. Noben pes se jim ne more upreti, vonj je nesporno ribji:)



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1526 : 09 November 2011, 07:16:11
Marjeta, rade volje ti dam razrezano raco. Sem iz Zasavja. :)

Ja, pljuče so tud ena od stvari, ki mu grejo težko v rit. Jih moram razrezat na majhne kose, da požre kar cele, ker žvečit je izguba časa.  :P

Taar, ti si res na enem fajn koncu doma. Jaz vse plačujem.  ???  Edino kože sem zadnjič dobila zastonj.



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1527 : 09 November 2011, 08:20:02
Pri nas so tudi ribe velik bljek. Imamo ribnik doma, pa ati vsake toliko polovi kaj ven, pa sem mu dala svežo glavo in me je pogledal s tako grozo češ 'Kaj?! A to bi ti rada da jem?!'  :-X Medtem ko ribje brikete pa obožuje  ???

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1528 : 09 November 2011, 08:42:51
Macika, pri Starju je isto. Je dobil glavo postrvi, jo povohal, potem pa po hitrem postopku ušel v hišo.  :D  Včeraj še požiralnika ni hotel pojest, ker je bil v isti posodi z raco in se je očitno navzel vonja.



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1529 : 09 November 2011, 09:13:45
James se tud zmišljuje glede rib. Sardele včasih ja, drugič ne, lososov kotlet mu zlo diši.