Surova hrana

irenchy · 1188997

Veria

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #1590 : 21 November 2011, 14:19:21

Hvala za nasvet Fero in Jazz. Do danes si ji nisem upala dati kosti in sem opazovala blato, ki ni bilo več krvavo. Ima pa kar nekaj sluzi v blatu. Res pa je, da na sprehodu poje vse živo in jo sploh ne moreš kontrolirati, ker ima sesalec non stop vklopljen. Predvidevam, da je tudi posledica prehoda na surovo hrano.
Ali so svinjske kosti vseeno preveč ostre? V soboto sem kupila vrat ovce, ki ga je mesar nažagal po vretencih. Bo to vredu? Glede na to, da je kužika težka 4,7 kg, je malce težko dati večjo kost, ker bi se potem preveč najedla (Bog ne daj, da ji vzameš kost). Izbiram njeni teži primerne. Imam težave tudi pri mesu. Hranim jo 2x/dan. Če ji odrežem cca. 80 g mesa v kosu ga na pol pogoltne, ker je kos majhen, zato ji ga raje narežem na koščke.
Je prava mala požrešnica in bi pojedla vse kar diši po hrani. Je grozdje, banane in včeraj sem ji za hec ponudila na prstu sadno zelenjavni smoothie, ki nima ravno božanskega okusa in je polizala prst in nato še prosjačila. Prav zanimiva pesika je, od mesojedke do vegeterjanke. Sama sem vegeterjanka, morda pa zato  ;)



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1591 : 21 November 2011, 17:53:28
Je pojedla porcijo svojih kurjih glav in krempljev  ;D . Itak nič čudnega, ker vse poje.  :)

Datelj, mene pa sedaj počasi čaka cela svinjska glava (brez možganov in jezika sicer, bom pa prosila če lahko oči not pustijo)  :P . Bomo videli, če mi to ne bo preveč ogabno  ;) . No, če mi bikova jajca niso bila....



mašika

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #1592 : 21 November 2011, 18:42:11
http://kuzki.povejnaprej.net/zakaj_naravna_prehrana.html

Kaj menite o tejle strani?

Jaz imam dva pritlikava kužka. Zjutraj jima dajem brikete in zvečer/popoldan surovo meso (goveje ali piščančje). Zelo težko bi jima dajala kosti, ker po stanovanju bi vse umazala, zunaj pa bi jih lahko glodala le pomladi ali poleti (zaradi mraza). Zaenkrat smo jim drobovino (jetra) ponudili le kuhana, po priporočilih vzreditelja, zaradi zajedalcev. Na meso jim dodajamo maščobe, do zdaj je bilo to malo olivnega olja, sedaj sem kupila lososovo od Hunter. Priboljške pa dobivata razne



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1593 : 21 November 2011, 19:46:36
Jaz sem z razsekavanjem jagnječih lobanj (takih z očmi in jezikom) menda premagala ves odpor, ki sem ga imela...  ::)

Zmaga! Zdajte več nič ne more presenetiti:)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1594 : 21 November 2011, 23:42:16
Včeraj je dobila svinjsko kost. Danes zjutraj sem bila zaprepadena, ko sem zagledala na koncu zelo trdega kakca kri. Ali je to razlog za paniko, obisk veterinarja? Ima še kdo podobne izkušnje? Ali je počila samo žilica zaradi trdega blata?  Kost ji dam 2x/teden

Hej,

Jaz sem opazila pri mojemu samčku po obroku večje svinjske kosti, ker je bil pač kakec bolj svetle barve, da je gor sled rozaste barve... Kot da bi ga po črevesu malo nadražilo in spraskalo, da je bilo sled krvi. Ampak to je bil res nek prevelik obrok predebele kosti.
Daj malo pavze velikim kostem, raje kosi piščanca in manjši kosi svinjske prsne kosti (gor je še kar nekajmesa in hrustanca), svinjski rep. Te kosti so brez problema. Ja,že po tem,ko je bil kakec zelo svetle barve, se vidi, da je bilo v obroku preveč kosti.

Jagnječje bodo po moje fajn za obglodat. Kako majhna pa so ta vretenca? Jaz mojim 9 in 12-kilskim šeltijem dam najmanj 10 cm svinjskega hrbta naenkrat.

Pa pazi, da so obroki s kostmi bolj zakopani v mesu, da meso odtehta kost (da ni neka ogromna gola kost). Npr. kos piščanca, svinjski rep+rezina srca - to so relativno majhne količine kosti.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1595 : 22 November 2011, 01:04:07
http://kuzki.povejnaprej.net/zakaj_naravna_prehrana.html

Kaj menite o tejle strani?

Ta stran predstavlja BARF model. Tista zelenjavna kaša bi še šla, ampak količina dodatkov je pa nora. In pa ne predstavi nobenih količinskih razmerij med organi, kostmi, mesom. Priporočeni kosi so izjemno koščeni. To vodi v zaprtje in boleče izločanje.
Tukajnas večina hrani po MODELU CELEGA PLENA, torej 80% mesa, 10% kosti, 10% organov (od tega 5% jeter) v obdobju enega tedna recimo. 10% kosti je zelo malo, moji psi dobijo koščene stvari vsake 2, 3 dni. Več natančnih navodil in linkov smo dali nekaj strani nazaj (moj skopiran post in daljši postod Marjete).

Zelo težko bi jima dajala kosti, ker po stanovanju bi vse umazala, zunaj pa bi jih lahko glodala le pomladi ali poleti (zaradi mraza).

Kosti so nujne zaradi vnosa kalcija in čiščenja zob. Jaz hranim na vrtu, dokler se le da. Sedaj še jesta na vrtu, brez težav. Ko bo hladneje, bosta jedla notri na brisači ali v boksu. V tej temi je nekaj takih, ki živijo v bloku in hranijo pač notri. Lahko tudi na plastičnem prtu/zavesi, da samo pobrišeš. Mojadva se držita svoje brisače, kamor jima dam.


Zaenkrat smo jim drobovino (jetra) ponudili le kuhana, po priporočilih vzreditelja, zaradi zajedalcev.

Kuhati ni treba ničesar,če je meso namenjeno prehranil judi. Pri nas so vse klavnice zavezane testiranju vsake živali, vse mora biti neoporočno. Če se slučajno najde kaka zaklana žival, ki ni okej, jo zavrnejo (lani v Sloveniji dve toni mesa, ki se je uničilo in ni šlo naprej v trgovine). Jaz hranim surovo že dve leti, pa še nisem ničesar skuhala. Surovo je tudi lažje prebavljivo. Razen seveda če ne dobiš kakega spornega, nepregledanega mesa (potem pa zamrzneš za 2 tedna in je to to, no jaz takega pač ne hranim).

Na meso jim dodajamo maščobe, do zdaj je bilo to malo olivnega olja, sedaj sem kupila lososovo od Hunter. Priboljške pa dobivata razne
Vse rastlinsko olje je za psa brez pomena. Psi potrebujejo kar veliko maščobe v prehrani, saj jo kurijo za energijo, ampak prave živalske maščobe rdečega mesa (jagnjetine, govedine, svinjine). Jaz hodim po meso v klavnico in se gor držijo kepe loja... Hočem reči mi ljudje smo sedajvajeni jesti le meso brez kančka maščobe, v trgovini je skoraj več ne vidiš. V resnici pa je v teletu ogromno loja, maščobe, ki bo pač odstranjena, preden se naredijo zrezki. Psi pa to potrebujejo, zato se temu ne izogibajte! Seveda če začenjate s surovim, začnite s bolj nemastnimi kosi in glejte kakce. Maščobe lahko kakec zmehčajo (pri nekaterih psih).

Navodila, kako začeti, kakšna količina, katere kosti da in katere ne, so že napisana, poglejte si nazaj v temi. Jaz dodajam le lososovo olje za omega 3. Včasih so se vse živali pasle na prostem oz. jedle naravno hrano (govedo npr. le seno) in je bilo meso bolj bogato z omega 3. Zaradi sodobnega načina prireje je omega 3 manj, zato jih lahko dodajate. Raje kupujte olje za človeško rabo, ker je zakonodaja strožja, mora biti bolj čisto. Jaz kupujem kapsule od DM-a. Olje od Hunterja ima (pod)povprečno koncentracijo EPa in DHA (dobite drugje za isti denar veliko več).

Dnevno se hrani 2-4% odrasle idealne teže psa. majhni kužki, ki hitro kurijo energijo, lahko komot dobijo celo 4-5% svoje teže.



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #1596 : 22 November 2011, 02:15:31
Datelj, mene pa sedaj počasi čaka cela svinjska glava (brez možganov in jezika sicer, bom pa prosila če lahko oči not pustijo)  :P . Bomo videli, če mi to ne bo preveč ogabno  ;) . No, če mi bikova jajca niso bila....

Si ne predstavljam, kako bi razsekala svinjsko lobanjo - že z jagnječjo se jaz krepko namatram, najboljše bi itak bilo dat stvar na cirkularko (samo kaj, ko je pol vse mastno in 'mesasto'). Ali pa je morda svinjska betica kaj manj trda?

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1597 : 22 November 2011, 09:50:46
Si ne predstavljam, kako bi razsekala svinjsko lobanjo - že z jagnječjo se jaz krepko namatram, najboljše bi itak bilo dat stvar na cirkularko (samo kaj, ko je pol vse mastno in 'mesasto'). Ali pa je morda svinjska betica kaj manj trda?

jaz sem se parkrat matrala - enostavno sem vzela sekiro in udarjala. Je pa kar težko, ja.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1598 : 22 November 2011, 10:56:57

Če se slučajno najde kaka zaklana žival, ki ni okej, jo zavrnejo (lani v Sloveniji dve toni mesa, ki se je uničilo in ni šlo naprej v trgovine).

Vidim, da si tudi ti gledala to po TV par dni nazaj. Sem bila prav šokirana - 2 toni! Ampak se mi zdi, da je bila to količina mesa, ki jo zavržejo na mesec - lahko pa da se tudi motim.






Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #1599 : 22 November 2011, 11:00:37
Mislim,da bo bolj držalo da je to količina mesa zavrženega v enem mesecu.Če računaš imajo samo krave po 500 kg telesne teže.Po mojem mnenju to še ni tako velika količina.
Tjaša



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1600 : 22 November 2011, 12:10:35
Pa še dodatek: 2 toni na mesec zavržejo v klavnici v Škofji Loki.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1601 : 22 November 2011, 17:13:52
Si ne predstavljam, kako bi razsekala svinjsko lobanjo - že z jagnječjo se jaz krepko namatram, najboljše bi itak bilo dat stvar na cirkularko (samo kaj, ko je pol vse mastno in 'mesasto'). Ali pa je morda svinjska betica kaj manj trda?

Jaz bom prosila, če mi lahko glavo malo razsekajo, ampak bodo verjetno še vseeno preveliki kosi, glede na to, da ima svinjska glava okoli 5 kg, pa bom mogla še malo razsekati.

Mene pa zanima zakaj lahko psi jedo samo 5% jeter? Ali lahko dobijo tudi več, ali smo toliko? Ker jaz od drobovine dobivam večinoma goveja jetra. Ledvic, vranic, bikovih jajc pa bolj malo...



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1602 : 22 November 2011, 18:24:53
Mislim,da bo bolj držalo da je to količina mesa zavrženega v enem mesecu.Če računaš imajo samo krave po 500 kg telesne teže.Po mojem mnenju to še ni tako velika količina.
Tjaša



Ups, bo držalo, ja (1 krava = pol tone). Sem bolj z enim ušesom vlekla:)



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1603 : 22 November 2011, 19:20:29
Pa sem ugotovila, da v naši mesnici dobivajo enkrat tedensko tudi govejo drobovino (svinjsko dobijo namreč vsak dan)  ;D Bomo šli v nabavo tudi tega meska  :)

Sem pa v zadnji rundi svinjskih sapnikov dobila res konkretne kose, se je držalo še dosti mesa gor. Postajam kar vedno bolj zadovoljna  ;D

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1604 : 23 November 2011, 11:26:36
Pa sem ugotovila, da v naši mesnici dobivajo enkrat tedensko tudi govejo drobovino (svinjsko dobijo namreč vsak dan)  ;D Bomo šli v nabavo tudi tega meska  :)

Sem pa v zadnji rundi svinjskih sapnikov dobila res konkretne kose, se je držalo še dosti mesa gor. Postajam kar vedno bolj zadovoljna  ;D

Jaz sem tud tega ful vesela. Sicer se redko zgodi, ampak včasih dobim gor celo srce, pljuče, meso okoli.  ;D ;D ;D  Pesjan ima to najrajši.



botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #1605 : 23 November 2011, 11:58:37
Glede kosti in slabega vremena je pri nas tako, da naši itak ni pogojev da ko je izpod 10 stopinj karkoli glodajo zunaj. Tako da v tem času pač dobijo piščančje vratove kot vir kosti, in to itak hitro pojejo, ne rabijo glodati. Za zobe pucati pa so bikovke in uhlju. Ker kot sem rekla, sem probala že z odejo dabi gori grzli, ma ni vrag da vse na kavč zvlečejo, vsak v svoj kot po možnosti, tako da žal pri 5 psih to ne pride v poštev.


Veria

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #1606 : 23 November 2011, 14:09:12
Hej,

Jaz sem opazila pri mojemu samčku po obroku večje svinjske kosti, ker je bil pač kakec bolj svetle barve, da je gor sled rozaste barve... Kot da bi ga po črevesu malo nadražilo in spraskalo, da je bilo sled krvi. Ampak to je bil res nek prevelik obrok predebele kosti.
Daj malo pavze velikim kostem, raje kosi piščanca in manjši kosi svinjske prsne kosti (gor je še kar nekajmesa in hrustanca), svinjski rep. Te kosti so brez problema. Ja,že po tem,ko je bil kakec zelo svetle barve, se vidi, da je bilo v obroku preveč kosti.

Jagnječje bodo po moje fajn za obglodat. Kako majhna pa so ta vretenca? Jaz mojim 9 in 12-kilskim šeltijem dam najmanj 10 cm svinjskega hrbta naenkrat.

Pa pazi, da so obroki s kostmi bolj zakopani v mesu, da meso odtehta kost (da ni neka ogromna gola kost). Npr. kos piščanca, svinjski rep+rezina srca - to so relativno majhne količine kosti.

Po piščancu se žal praska. Vretenca jagenčka so sedaj v zmrzovalniku in bodo na jedilniku konec tedna. So premera cca. 4 cm. Včeraj sem ji dala mali parkeljček svinje in je glodala kot nora. Sem pa videla, da je veliko maščobe in ji nisem pustila celega zglodat in bo še za en obrok. Ali je preveč maščobe naenkrat?



Veria

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #1607 : 23 November 2011, 14:19:37
Glede kosti in slabega vremena je pri nas tako, da naši itak ni pogojev da ko je izpod 10 stopinj karkoli glodajo zunaj. Tako da v tem času pač dobijo piščančje vratove kot vir kosti, in to itak hitro pojejo, ne rabijo glodati. Za zobe pucati pa so bikovke in uhlju. Ker kot sem rekla, sem probala že z odejo dabi gori grzli, ma ni vrag da vse na kavč zvlečejo, vsak v svoj kot po možnosti, tako da žal pri 5 psih to ne pride v poštev.

Živim v bloku, tako sem svojo cotonko že od malega navadila, da ima za prehranjevanje svoj prostor. Na voljo ima podlogo iz kavčuka 80x100 cm. Zanimiva je, če ji slučajno kost zdrsne s podloge, jo vzame v gobček in položi nazaj na svoj prostor in nadaljuje z glodanjem. Tako sem brez skrbi in še malo dela je s pospravljanjem, ker potem samo razkužim s 3% vodikovim peroksidom in pobrišem do suhega.
Hja na kavč pa ne skoči, ker jo nisem naučila. Sploh ne ve, da se to lahko naredi ;D. Kadar dremuhava na kavču, jo dam gor in seveda potem tudi dol, ker ne skoči. To se mi zdi fino, ker jaz odločam kdaj in kako. Prav posrečena je moja cotončica!



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1608 : 23 November 2011, 14:46:23
Evo, malo zanimivosti...

http://www.kresnik-shop.si/index.php/koledarji/koledar-za-ljubitelje-kuzkov.html

Jaz sicer zelenjave ne hranim, ampak lepo, da se ljudje zbujajo... :)



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1609 : 23 November 2011, 17:09:30
Mene pa zanima zakaj lahko psi jedo samo 5% jeter? Ali lahko dobijo tudi več, ali smo toliko?
:-[




Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #1610 : 23 November 2011, 18:02:12
Ker jetra vsebujejo vitamine, ki niso vodotopni (A in D in najbrz se kaksne druge) in lahko zelo hitro predoziras. Ce das vsake toliko malo vec jeter ne bo krize. Na dolgi rok bi se pa znali pojaviti problemi.
Mislim, da je bilo to v tej temi ze veckrat razlozeno ;) Malo pobrskaj po prejsnjih straneh :)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1611 : 23 November 2011, 18:10:19
Model 80-10-10 temelji na analizi celega plena, torej v živali naj bi bilo okoli 5% jeter. Ljudje, ki sami razkosavajo cele jelene,pa pravijo, da nikoli ne natehtajo več kot 3% jeter od cele živali. Tejc, če boste imeli koline, lahko ti poveš, koliko bo tehtal cel prašič in koliko bodo od tega jetra? Ali pa v klavnici bi znali povedati.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1612 : 23 November 2011, 18:27:52
Model 80-10-10 temelji na analizi celega plena, torej v živali naj bi bilo okoli 5% jeter. Ljudje, ki sami razkosavajo cele jelene,pa pravijo, da nikoli ne natehtajo več kot 3% jeter od cele živali. Tejc, če boste imeli koline, lahko ti poveš, koliko bo tehtal cel prašič in koliko bodo od tega jetra? Ali pa v klavnici bi znali povedati.

Lahko. Ampak bo samo bolj okvirno, ker svinje nikoli ne vagamo, bolj se vidi "od oka". Jetra pa lahko stehtam in zračunam  ;)



tejči

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #1613 : 23 November 2011, 18:31:16
mene zanima če ima kdo kakšen recept za kašice za psa?



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #1614 : 23 November 2011, 18:31:51
Kasice?  ???



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1615 : 23 November 2011, 18:36:46
tejči. ne rabiš nobenih kašic. Če imaš mladiča, starega manj kot npr. 7 tednov, mu meso zmleješ. Starejšim daš koščke in jih privajaš, da začnejo sami žvečit, ne glede na velikost psa (manjšim pasmam pač ponudiš piščanca, ker ima majhne in mehke kosti).



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1616 : 24 November 2011, 00:47:47
Tejch, tako jaz obvladam svinjsko glavo:)

V mesnici jo narežejo na pol, tale je tehtala skupaj 5,7 kg (po 0.99 eur/kg).


Jaz odrežem iz spodnje čeljusti meso za še kaka dva dni. Skupno sem od te glave dobila 1,5 kg mesa s kožo.


Potem pa z nožem zarežem kožo in meso med zgornjo in spodnjo čeljustjo in samo z rokami razprem čeljusti. Razpiram in zavrtim, tako da sklep sam ven skoči.


Spodnja čeljust je tukaj imela skoraj 1kg, vendar je treba računat, da je to ena najtrših kosti+zobje. Moji šeltiji spodnjo česljust spucajo do čistega, kost pa pustijo. Pri zgornji čeljusti pojedo več kosti, pri nosu je npr. pretin.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1617 : 24 November 2011, 01:01:11
ZGODBA O GOVEJIH REBRIH

Ponavadi govejih kosti ne bi hranila, vendar sem ta rebra dobila zastonj, bila so precej hrustančasta in obložena z lojem na eni strani.


Tara je nov zaklad varovala z življenjem...


Pje si je upal šele, ko sem mu jaz rekla, naj gre pogledat. Tara sumničavo straži. Stražila je tudi balkonska vrata, ko sem dala vedro na balkon... Ko smo prišli s sprehoda, je šla najprej spet balkon stražit.


Rebra sem poskusila sama narezati na 4 dele, vendar ni šlo. Uspelo mi jih je dati na pol, tako da je vsak dobil ogromno polovico, ki jo je komaj nosil. Rebra nastopajo tudi v zadnji polovici videa, kjer služijo namesto aporta. Pje sicer rebra prinaša, ampak se mu ob tem stopijo možgani. ''Kaj mi delaš? To se ne aportira!''
http://www.youtube.com/watch?v=fREULpLiV_Q

Po dveh dneh glodanja ostane tole. Mogoče ne najbolj pametna stvar za hraniti pogosto, ampak vzela sta si čas in okrog tega dobila še obroke mesa in organov.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1618 : 24 November 2011, 08:56:02
Uau, Taar, to si se pa potrudila. Zavidam na ceni svinjske glave, pri meni to ni mogoče, so precej dražje :(. Ko pa jo dobimo, moj labradorec poje komplet glavo z zobmi vred (seveda razdeljeno na več obrokov). Enkrat sem hotela spodnjo čeljust pobrat, da ne je tiste zobe, ampak nisem uspela, je že pojedel.
To prinašanje kosti, je tudi fascinantno, čestitke!

Sem pa se vedno spraševala, pri hranjenju je priporočljivo, da si zraven. In jaz sem vedno zraven, ampak, če bi se recimo kaj zgodilo, zataknilo, kako pomagaš? Roko v grlo? Pri človeku vem kako to izgleda, ampak pri psu?  :-\



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1619 : 24 November 2011, 09:19:02
Evo, malo zanimivosti...

http://www.kresnik-shop.si/index.php/koledarji/koledar-za-ljubitelje-kuzkov.html

Jaz sicer zelenjave ne hranim, ampak lepo, da se ljudje zbujajo... :)



Za to koledarkosko leto je poziral Jamsi, za naslednje leto bo pa tale koledar sigurno naš, mi je všeč, ker je poseben.  ;)