Surova hrana

irenchy · 1189026

Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1800 : 20 Februar 2012, 14:06:34
Meni je zanimivo kako moja poje vse smrdljive ribe, ki jih najde na sprehodu. Večina jih je že 1 mesec + ven iz vode, smrdijo za bruhat, ona pa te najraje je  ::) . Potem ji pa dam sveže pa jih noče jesti  >:( . Do tega tedna jih je pojedla, sicer ne z največjim navdušenjem, ampak ta teden pa jih 2 dni ni hotela pojesti. Sem ji jemala stran in dala v času vsakega obroka tja (prej sem jih že narezala), pa je pojedla 2. dan  ::)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1801 : 20 Februar 2012, 14:48:47
Mojadva šeltija surovih rib ne matara, sploh starejša gospa. Sem pa dobila v ribarnici lososove glave in hrbtišče z repom. Rep sem prepolovila in malo pokuhala - ker pokuhane ribe pa jesta, z glavami bom isto. V petek nam je ostalo veliko očiščenih sardin, te bodo šle tudi v krop na hitro (ne bosta se ravno tresla od navdušenja, ampak bolje kot nič).

Na dan ko dam kaj od rib ali možganov, ne dam kapsul omega 3.

Moja gospa se pa hodi valjat v seno v sosedov senik. Je kar malo zadeta od tistega vonja:)))



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1802 : 20 Februar 2012, 16:48:41
Moja tudi dobi nekje 1x na 1-2 tedna nekaj z možgani, to vse poje surovo. Ali kurje glave ali glave od sardin (ko jih mi jemo). In ji bom jaz tudi ribe drugič malo pokuhala. Če pa tega ne bo hotla, bom pa posušila in porabila za priboljške (nora je na priboljške iz posušenih rib)  :)

Jaz pa moji sedaj ne dajem več veliko kosti. 1x do maksimalno 2x na teden. Ker jih polno nabere na sprehodu (zadnjič je privlekla ven celo okostje od mlade srne, hvala bogu ni pojedla, večkrat najde kako celo okostje od zajca, fazana ali kure, zdaj pred kratkim je nekje našla 1 nogo od mlade srne in nekaj časa že nosi neko lobanjo od srne/mlade svinje) in skos je to. Skoraj vsak dan nekaj. In to je ful staro... Pa danes je celo kožo, ful staro od zajca našla in takoj pojedla  :-X .

Moja se skos hodi valjat na samo eno mesto, kjer je neki drek ali tisto iz svinjskih črev/želodca. Ne vem točno kaj je, ampak smrdi pa za umret. Zadnje čase to tudi je... Tako da se tega izogibam ali pa jo dam na povodec, ker drugače bi se vsak dan kopali  ::) :-X >:(



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1803 : 21 Februar 2012, 08:56:56
če bo vse po sreči bo Verm-x kmalu malo bolj dostopen pri nas :)

jaz nisem imela sreče naročiti v tej trgovini ker nikoli ni blo na zalogi....

Sem prav poklicala prej v trgovino Thowra glede Verm-X in spletne trgovine. Pravijo, da vsako pošiljko zelo hitro razprodajo, saj je vedno več povpraševanja (dobavljajo tudi v Italijo). In res - spletna trgovina ne dela prav, da pa delajo na tem - do takrat pa sprejemajo naročila po telefonu, po mejlu in preko facebooka.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1804 : 21 Februar 2012, 13:47:44
Ja, jaz sem probala preko spleta in ni delalo, potem sem poslala na info mail in so mi takoj naslednji dan poslali po pošti. Sem že dobila, zdaj bomo videli :) .



Nika4

  • *
    • Prispevkov: 247
    • Točke: 0
Odgovori #1805 : 26 Februar 2012, 19:55:16
V skrinji imam 2 ribi skusi pa me zanima, ce je potrebno kosti ven pobrat, ali lahko kar celo dam?



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1806 : 26 Februar 2012, 20:19:07
Ne vem, jaz bi prej vzela hrbtenico ven... Če je nekaj kosti not po moje ne bo nič narobe... Jaz moji ne dajem takšnih rib, jaz ji dajem samo sardelice, lososove repe in glave in tudi glave od drugih rib (orada npr.). Nikjer ne jemljem kosti ven, čeprav ji malo skuham, ker drugače ne poje.

Sem pa videla, da nekateri dajejo take ribe kar cele s kostmi, tako da po moje ne bi smelo biti nič narobe, če daš celo, s kostmi  ;)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1807 : 26 Februar 2012, 20:34:36
Ko je bil Pje mlajši, je še pojedel celo ribo in je jedel celo skušo, surovo , neočiščeno. Zdaj dam (redko) pokuhano lososovo glavo ali rep, vsak dobi polovico. Malo obdelujejo, komplicirajo, ampak jim kar gre.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1808 : 27 Februar 2012, 08:30:09
Marjeta, če sem te prav razumela, ti daš Verm-x, 1x na mesec po 7-8 dni, dnevno dozo (ali tisto duplo) in ne non-stop? Jaz zdaj dajem že cel teden tako dozo, kot je mišljena na dan, ne tisto "pojačano". In najraje ne bi to dajala prav VSAK DAN.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1809 : 27 Februar 2012, 18:15:43
Mene smao zanima, če je lahko kaj narobe, če pes je več kot 10% rib? Ali to samo koristi?  :)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1810 : 27 Februar 2012, 21:45:14
Tejch, koliko več kot 10%?

Jaz bi ribe obdržala pod 20%, in to le če dobiš NE gojene ribe, npr. skuše, sardine. Lososi v naših ribarnicah so gojeni. Rečnih rib ne bi dajala (lahko kaki strupi, pa malo omega 3). 
Pa še to, če ne daješ perutnine - važno je obdržati čim višji procent rdečega mesa sesalcev.



Nika4

  • *
    • Prispevkov: 247
    • Točke: 0
Odgovori #1811 : 28 Februar 2012, 14:10:53
Ne vem, jaz bi prej vzela hrbtenico ven... Če je nekaj kosti not po moje ne bo nič narobe... Jaz moji ne dajem takšnih rib, jaz ji dajem samo sardelice, lososove repe in glave in tudi glave od drugih rib (orada npr.). Nikjer ne jemljem kosti ven, čeprav ji malo skuham, ker drugače ne poje.

Sem pa videla, da nekateri dajejo take ribe kar cele s kostmi, tako da po moje ne bi smelo biti nič narobe, če daš celo, s kostmi  ;)

Ja saj jaz iščem sardelice, pa jih nikjer nimajo neočiščenih. V ribarnici jih vedno takoj zmanjka :( Bom za vsak slučaj dala hrbtenico ven. Še ni jedla rib, pa sploh ne vem če bo jedla surove. Po moje so ribe 1x na teden čisto dovolj.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1812 : 28 Februar 2012, 14:42:57
Če pes še ni jedel rib je mogoče na začetku ribe dobro malo popeči; tolko, da zadišijo, ne preveč in potem postopno poskušate s surovimi. Če noče popečenih, opustite hranjenje z ribami.........ali pa probajte s kalamarji, škampi, jastogom :o
Glede hrbtenice. Po moje je ravno hrbtenica najmanjši problem. Bolj so "nevarne" druge, drobne koščice, ampak tudi zaradi teh se pes ne bo zadušil oz. imel kakšne hude posledice  :o
Je pa tako kot pri vsej hrani: če se nauči jesti kurje kosti ni z njimi nobenega problema ;) (v veliki večini primerov psov; tisti, ki to sploh so še  :) )

PS
Pri našem sem mu v začetku pri nekaj večjih ribah očistil kosti, kar se je izkazalo za napako...................ampa k, ker največkrat uporabljam sardele ali pa kože, glave (človeški odpadki) ni potrebe po kakšni zaskrbljenosti. Če pa že dobi večjo ribo pa je zmeraj brez čiščenja kosti.
Nekatere ribe imajo lahko tudi "okuženo" drobovje (recimo oslič)!



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1813 : 28 Februar 2012, 19:15:46
Tejch, koliko več kot 10%?

Jaz bi ribe obdržala pod 20%, in to le če dobiš NE gojene ribe, npr. skuše, sardine. Lososi v naših ribarnicah so gojeni. Rečnih rib ne bi dajala (lahko kaki strupi, pa malo omega 3). 
Pa še to, če ne daješ perutnine - važno je obdržati čim višji procent rdečega mesa sesalcev.

Nekje do 15%. Ker imam sedaj možnost priti do večje količine rib. Pa tudi mi smo jih sedaj začeli bolj jesti in ne več samo filejev, tako da imamo še večkrat glave za njo.
Večinoma bo sedaj jedla sardele in lososove glave in repe. Ko bo pa zmanjkalo sardel (nekje čez 2-3 mesce) pa bodo verjetno še samo lososove glave in repi, razen če bom spet kako akcijo ulovila potem pa 100% še kaj drugega zraven. Nekje 1x na 2-3 tedne pa še dodatno glave od sardel, orade, postrvi... Pač kar mi jemo ;) .
Perutnine ne je veliko, ko jemo mi piščanca (nekje 1x na 1 ali 2 tedna) dobi kosti in kožo pa še mogoče 1x na 2 tedna dodatno piščanca (hrbti, glave, noge). Ostalo je pa večinoma svinjine in nekaj govedine.

Po moje so ribe 1x na teden čisto dovolj.

Jaz dam 1x na teden ribe, ampak to mi pride več kot 10% ;) .



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1814 : 28 Februar 2012, 19:29:13
Jaz osebno svojim psom nikdar nisem in tudi v prihodnje nikdar ne mislim dajati surovega mesa... Pa naj bo ribje, perutninsko,... 
In ne, tu ne gre za moralne zadržke, ampak za preprosto biovarnost  :P
Z razlogom je potrebno meso in ribe pred zaužitjem toplotno obdelati, ker se kljub strogim sanitarnim ukrepom na njih še vedno nahajajo najrazličnejši bolj ali manj škodljivi mikroorganizmi, ki lahko povzročajo tudi kar "lepe" zdravstvene težave  :-\

Ribje in piščančje kosti pa so tudi najpogostejši krivec za različne poškodbe prebavnega trakta, tako da se tudi teh izogibam!

Jaz imam tako logiko: raje si vzamem 10min časa in popečem ali skuham meso, in odstranim kosti, kot da nazadnje preživim nekaj ur v smrtni grozi ali bo moj pes preživel ali ne in si nato še celo življenje očitam svojo neumnost...  Ampak to je pač kot pravim moja logika  ;)



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1815 : 28 Februar 2012, 19:36:22
1. Z razlogom je potrebno meso in ribe pred zaužitjem toplotno obdelati, ker se kljub strogim sanitarnim ukrepom na njih še vedno nahajajo najrazličnejši bolj ali manj škodljivi mikroorganizmi, ki lahko povzročajo tudi kar "lepe" zdravstvene težave  :-\

2.Ribje in piščančje kosti pa so tudi najpogostejši krivec za različne poškodbe prebavnega trakta, tako da se tudi teh izogibam!


1. Če je meso pregledano ne more bit nič narobe ;) . Drugo je pa nepregledano meso. Poleg tega pa ima pes zelo močno želodčno kislino, ki večina mikroorganizmov uniči ;)

2. Če jih zna pes zgrizti in jih ne golta so čisto OK ;) . Če pa ne zna jesti pa tudi jaz ne bi dajala. Bi dala kake večje kosti za obglodat in to je to ;) . Ali pa zmlete jajčne lupine



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1816 : 28 Februar 2012, 20:38:11
Jaz osebno svojim psom nikdar nisem in tudi v prihodnje nikdar ne mislim dajati surovega mesa... Pa naj bo ribje, perutninsko,... 
In ne, tu ne gre za moralne zadržke, ampak za preprosto biovarnost  :P
Z razlogom je potrebno meso in ribe pred zaužitjem toplotno obdelati, ker se kljub strogim sanitarnim ukrepom na njih še vedno nahajajo najrazličnejši bolj ali manj škodljivi mikroorganizmi, ki lahko povzročajo tudi kar "lepe" zdravstvene težave  :-\

Ribje in piščančje kosti pa so tudi najpogostejši krivec za različne poškodbe prebavnega trakta, tako da se tudi teh izogibam!

Jaz imam tako logiko: raje si vzamem 10min časa in popečem ali skuham meso, in odstranim kosti, kot da nazadnje preživim nekaj ur v smrtni grozi ali bo moj pes preživel ali ne in si nato še celo življenje očitam svojo neumnost...  Ampak to je pač kot pravim moja logika  ;)

Tvoje navedbe o nevarnosti surovega mesa in surovih kosti so napačne in z njimi zavajaš (ter strašiš) bralce, ki se odločajo za surovo. O tem smo že govorili, samo temo je treba prebrat. Sicer pa smo že vsi, ki hranimo surovo, izkusili, da je tak način hranjenja varen in predvsem zdrav. Se pa ne mislim spuščat v kakršnokoli prepričevanje, saj so informacije o hranjenju surovega par klikov stran. Bi le opozorila, da za vpis nisi izbrala pravega mesta, glede na to, da se tukaj pogovarjamo ravno o hranjenju surove hrane.

Je pa vseeno boljše, da zaradi raznoraznih osebnih zadržkov hraniš psu kuhano meso (seveda brez kuhanih kosti - ampak potem imaš primankljaj kalcija), kot pa brikete.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1817 : 28 Februar 2012, 20:57:18
Me je prehitela Marjeta, vse kar je napisala, drži. Jaz sem se še dodatno razpisala, ker se mi zdi pomembno, da to vidi nekdo, ki ga surovo dejansko zanima in bo danes ali jutri mogoče prvič videl to temo.

Z razlogom je potrebno meso in ribe pred zaužitjem toplotno obdelati, ker se kljub strogim sanitarnim ukrepom na njih še vedno nahajajo najrazličnejši bolj ali manj škodljivi mikroorganizmi, ki lahko povzročajo tudi kar "lepe" zdravstvene težave  :-\

V temi sodelujemo taki, ki hranimo surovo že več let, nekateri po več psov, nekateri naravnost od mladička, pa ne vem, če je kdo že kdaj imel težavo zaradi surovega glede zajedalcev ali mikroorganizmov. Glede varnosti mesa se moraš pozanimati tam, kjer kupuješ ali pri lokalni veterinarski inšpekciji. Meso, ki ga kupujemo ali dobivamo v klavnicah, je pregledano po vseh standardih. Pes ima drugačna prebavila kot ljudje, želodčna kislina bo razjedla večino zadev, ki bi bile za človeka mogoče mejno nevarne. Glede trihinoze je pa tako, da je 'lahko' prisotna v divji svinjini, ponavljam, doma rejena svinjina je pregledana preden gre iz klavnice v trgovine (če ne bi ljudje trpeli!). POleg tega trihinozo ubije 2-3 tedna zamrzovanja, ne samo toplotna obdelava. Wikipedija:
''Freezing cuts of pork less than 6 inches thick for 20 days at 5 °F (−15 °C) or three days at −4 °F (−20 °C) kills T. spiralis larval worms but will not kill other trichinosis larval worm species such as T. nativa if they have infested your pork food supply (which is unlikely). ''

T. nativa živi v arktičnih in subarktičnih predelih in je navajena na nizke temperature. Če ne misliš uvažat zrezkov polarnih medvedov, je to za nas irelevantno.

Jaz tudi ne dajem surovega zaradi moralnih zadržkov pred kuhanim. Kuhano meso izgubi določene nutriente, sploh pa so toplotno obdelane kosti bolj trde in neprimerne.

Ribje in piščančje kosti pa so tudi najpogostejši krivec za različne poškodbe prebavnega trakta, tako da se tudi teh izogibam!

Od kje ta statistika?  Koliko psov, ki jih poznaš, je jedlo surove ribje in piščančje kose in imelo težave? Ne govorim o kuhanih, pečenih golih kosteh!
Mislim pa, da lahko nas dosti v tej temi pove, da svojim psom redno dajemo (groza) surove piščančje kose in da psi niso imeli nobenih težav z zatikanjem kosti v grla in perforacij želodca. To je čisti larifari. Piščančje kosti so najmehkejše kosti, ki ki jih lahko najdeš (razen če ne najdeš prepelic ali še kaj manjšega), psi jih hitro pohrustajo in se z lahkoto razgradijo. Gotovo so hitreje razgradljive kot svinjske, pa tudi svinjske se prebavijo brez težav. Moji šeltiji so z lahkoto pojedli tudi puranja bedra, pa so 2x večja in trša kot kurja.

O mozgovih kosteh in drugih kosteh nog velikih prežvekovalcev pa smo že velikokrat opozarjali, da niso priporočene, ker so zelo trde, imajo veliko gostoto, so težko prebavljive in lahko nalomijo zobe. Kljub temu da jih psi glodajo v risankah in na reklamah - ampak to še ne pomeni, da so primerne.  Reklama je tudi za McDonald's, pa tega ne bi jedla.

Jaz imam tako logiko: raje si vzamem 10min časa in popečem ali skuham meso, in odstranim kosti, kot da nazadnje preživim nekaj ur v smrtni grozi ali bo moj pes preživel ali ne in si nato še celo življenje očitam svojo neumnost...  Ampak to je pač kot pravim moja logika  ;)

To je tvoja logika, kar pa ni nujno najboljša stvar za pse. V temi surova hrana pišemo in delimo izkušnje taki, ki dejansko hranimo surovo, kot sem že napisala, nekateri že več let in ki poznamo kolege iz tujine, ki hranijo že več desetletij (tudi vzreditelji).

Kar je neumnost ni to, da kosti ne odstraniš. Neumnost je to, da kosti NE hraniš (če hraniš izključno domačo hrano). Ne samo neumnost, nevarno je. Namreč kosti so vir kalcija, zato se jih pusti zavite sredi mesa, kamor tudi spadajo.




pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1818 : 29 Februar 2012, 06:47:40
sploh pa so toplotno obdelane kosti bolj trde in neprimerne.


Edina stvar s katero imam res slabe izkušnje.................pose bno kunčje ali pa "hrbtišča"; če bi mu pod tazadnjo podstavil "pleh", bi kdaj prav zanimivo "žvenketalo"  ;D
In zopet brez velike panike tudi pri tem, če so količine primerne, dovolj majhne.



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1819 : 29 Februar 2012, 08:45:49
Res ? Da je to rezervirana tema, samo za tiste ki izključno hranijo samo z surovim? nisem vedla... sem mislila da je to ena forumska tema kjer  lahko tudi kakšen drugače misleči izrazi mnenje .
Pa me ne bi zbodlo ,če je ne bi tako napadle. :)
Tvoje navedbe o nevarnosti surovega mesa in surovih kosti so napačne in z njimi zavajaš (ter strašiš) bralce, ki se odločajo za surovo.

Ne bo držalo. Niso popolnoma napačne.  ;)
Citiraj
Z razlogom je potrebno meso in ribe pred zaužitjem toplotno obdelati, ker se kljub strogim sanitarnim ukrepom na njih še vedno nahajajo najrazličnejši bolj ali manj škodljivi mikroorganizmi, ki lahko povzročajo tudi kar "lepe" zdravstvene težave
Res je. z razlogom.
Me je prehitela Marjeta, vse kar je napisala, drži. Jaz sem se še dodatno razpisala, ker se mi zdi pomembno, da to vidi nekdo, ki ga surovo dejansko zanima in bo danes ali jutri mogoče prvič videl to temo.

V temi sodelujemo taki, ki hranimo surovo že več let, nekateri po več psov, nekateri naravnost od mladička, pa ne vem, če je kdo že kdaj imel težavo zaradi surovega glede zajedalcev ali mikroorganizmov. Glede varnosti mesa se moraš pozanimati tam, kjer kupuješ ali pri lokalni veterinarski inšpekciji. Meso, ki ga kupujemo ali dobivamo v klavnicah, je pregledano po vseh standardih.

Mikrobiologija in pa živilska tehnologija gresta  z roko v roki.
Različne bakterije , mikroorganizni, ...tudi spore ( drage dame ;)) grejo skozi kontrolo.
Postopek veterinarskega pregleda+ kasneje klavnica+ pakirnica.........do police kjer  potrošnik kupi je dolga pot.Tud klavnica sama ima svoje "čare"  ;)
Mikroorganizni se znajo pa v malce bolj ugodnih razmerah, tako hitro množit da glava peče.
V kompaniji z določenimi encimi, ali pa v ribah kar v kompaniji z določenim kemijskim elementom ,ki se v ribah znajde.
Zna bit  taka zanimiva kombinacija.
Japonci so celo neredili pred leti neko študijo oz raziskavo... zelo zanimivo .... ki se je potem čudežno pošutkala,  ker pač tam velika večina gopodarstva še vedno živi od ribolova.

Ja je res na nekatere  mikroorganizme smo razvili odpornost, nekateri  niso tako nevarni,   večinoma res se prebavijo v pasjih želodčkih, sploh če ga od malega  navajate nanje.
Se pa vprašam, koliko vaših kužkov vam potala lupčka v roku ure ali dveh po hranjenju  ;)

In ko tako vneto zagovarjate , da je surova perutnina, ali surove ribe "zdrave"
Poznate  kemijsko sestavo določenega mesa  do potankosti...predvidevam ?

Pa ne govorim na pamet ali ,da bi vas hotela zastrašit...  spremljam sicer tole temo, in berem kaj vse dajete psom za jest.
In lahko rečem da jaz  določenih stvari surovih  miljon % nikoli in nikdar ne bi dala svojemu psu
 ker točno tako kot je žverca rekla

Citiraj
Jaz imam tako logiko: raje si vzamem 10min časa in popečem ali skuham meso, in odstranim kosti, kot da nazadnje preživim nekaj ur v smrtni grozi ali bo moj pes preživel ali ne in si nato še celo življenje očitam svojo neumnost...  Ampak to je pač kot pravim moja logika
Tudi moja logika je taka. Ker sem  bila za kakšnim mikroskopom, in na kakšni analizi... čeprav leta nazaj. Če bi bila pa  danes pa mislim , da  bi bila selekcija surovega, ki dobita moja psa še bolj zreducirana.


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1820 : 29 Februar 2012, 09:38:08
Nečesa pa jaz ne razumem pri tej logiki o surovem. Če zanemarim dejstvo, da lahko zaradi psa na surovem jaz kaj staknem.

Bojda je pasja želodčna kislina tako močna, da stopi vse kar pade noter. Pes torej ne more dobit salmonele, mikrosporije, leptospiroze, notranjih zajedlcev...?
Pa mi je prav zanimivo, da je bila enkrat polemika zakaj psa NE hranit z briketi - ker vsebujejo salmonelo in lahko psu škodijo.  ::) In če me spomin ne vara je bilo udeleženih ogromno zagovornikov surove hrane (večinsko). Torej pes lahko dobi salmonelo samo iz briketov (sem sklepala, da ja). ???
Zakaj sem omenila mikrosporijo, lepto...če je pa spora, ki ne živi v mesu. Jo pa pes zelo enostavno lahko stakne/zaužije, če se hrani izven posodice. (recimo ko si gre zakopat un ostanek)
Notranji zajedalci pa čist kamot preživijo v surovem mimo kontrole.

Ko je tolko govora o kontorli mesa na polici. Nekaj je že Damayanti povedala. Nekaj bom pa jaz dodala. A ste prepričane, da vsak košček meseka (vsak mm) pregledajo?!  ??? Kolikor je meni znano se preveri kakšna žival je prišla v zakol (koliko in s čem je bila v življenju tretirana). Potem dajo določen del na analizo (ker cele krave pa res ne dajo pod mikroskop). Tudi ko gre za masovno klavnico (npr. pp ptuj) ne pogledajo vsakega piščanca posebej. In ne moreš mi trdit, da ni možnosti za kakršnega koli prebeznika. Če te možnosti nebi bilo nebi opozarjali, da je meso potrebno termično obdelat, ker tako zmanjšate možnost salmonele in ostalih škodljivih bacilčkov (za ljudi).

In še enkrat - če hraniš svojega psa pretežno z surovim, pa zraven dobiva koščke kruha, sadja, doma pečenih piškotov, briketke, obkuhane ribe - ga hraniš mešano in ne surovo. Prav tako kot jih hranim jaz - mešano. Torej propaganda o zdravem izključno surovem/naravnem odpade, ker psi dobivajo tudi druge dodatke. To me pa (žal) pogreje. Pes torej ne dobi vse iz prehrane, če mu moraš dodajat še DM-ove omega maščobe. Torej hrana sama po sebi ni popolna, če so potrebni dodatki, A NE? Zraven se pa napade z informacijam nekoga, ki po svoji presoji, ker svojega psa najbolje pozna, komentira da svojemu psu pa ne daje kosti. Že ve zakaj.

Sicer pa hranite svoje pse s tistim, kar mu ustreza. Dandanes je važno, da vsaj hrano dobi.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1821 : 29 Februar 2012, 11:23:41
Kot so že prej napisali, ta tema je nekako mišljena za deljenje nasvetov in izkušenj, tistih, ki hranijo surovo. Vse ostalo smo že predelali na tej in drugih temah in je čisto smetenje. Te moralne in drugačne zadržke lahko razpravljate v nekih svojih temah, tukaj je to očitno odveč in je polemika glede tega brezpredmetna. Če pa koga zanima surovo, naj prebere od začetka, se izobrazi, pa potem odloči za ali proti (ne v smislu parlamentiranja, ampak nasvetov in izkušenj). Izgleda, da vsako toliko nekdo ima potrebo po konfliktu, pa potem išče na forumu primerno temo. Zato predlagam, da ostali, ki hranijo surovo in s katerimi se že dobro razumemo, pa tudi vemo zakaj, ne obračajo dosti pozornosti na te neizživete in s konfliktom napete debate, samo zato, ker se je nekomu danes zazdelo, da mu je dolgčas.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1822 : 29 Februar 2012, 11:31:11
Fero, sploh ne.
Tema ni od nekoga in od nekoga ne. Nekdo pač reče, da on pa ne hrani surovo in kosti... Tudi to so izkušnje posameznikov.
Nikakor pa se (vsaj jaz ne) ne konfliktam, če ti hraniš surovo. Lepo in prav, ker vama ustreza. Ni pa treba zato vsakega, ki da kontra komentar poslat v ''njegovo temo''.

Me pa kljub vsemu zanima zakaj pes lahko dobi salmonelo iz briketa? Čisto tako vprašanje za umes. Brez konflikta, samo informativno.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1823 : 29 Februar 2012, 12:50:39
Kot so že prej napisali, ta tema je nekako mišljena za deljenje nasvetov in izkušenj, tistih, ki hranijo surovo.

 Izgleda, da vsako toliko nekdo ima potrebo po konfliktu, pa potem išče na forumu primerno temo. Zato predlagam, da ostali, ki hranijo surovo in s katerimi se že dobro razumemo, pa tudi vemo zakaj, ne obračajo dosti pozornosti na te neizživete in s konfliktom napete debate, samo zato, ker se je nekomu danes zazdelo, da mu je dolgčas.

Tema nima omejenega dostopa, in je na Forumu . Na forumu vsak lahko deli svoje mnenje v vsaki forumski debati. ;)
pa če vam je prav ali pa ne. Žal enopartijskega sistema se ne da uveljavljat, niti ni v bontonu, da se nekoga ,ki ne deli mnenja z določenimi uporabnicami , ki so si zamislile to temo kot svojo, napade in spodi.
Določene pač zagovarjate svoje, in hranite svoje pse z vsem živim ( ali mrtvim- kakor koli) ::)
Sicer me ne briga, kaj delate s svojimi psi, vaš pes vaša obveznost in posledično tud vaš strošek.
Mislim , da svoje mnenje sem dovolj jasno napisala.
Žaljivo je napadat nekoga kateri  izrazi svoj dvom v določeno stvar ( in  dejstvo je da upravičeno utemelji) z nevednežem in zavajevalcem ter strašljivcem .

Ena stran nazaj ;) antiparazitiki.
Pa par strani nazaj sanitarni pregled.
Pri določenih delih katere ve futrate svojim psom  analize in raziskave ne obstajajo!  Obstajajao pa paraziti in mikroorganizmi ,ki se  potencialano lahko nahajajo v določenih živalskih delih.
In znajo bit usodni... na dolgi rok  tudi za psa( neglede na želodčne encime).
In ni nobena provokacija... pa tud vtaknila se ne bi v temo kot sem že rekla... zbode me, ko se napada nekoga ki takih dejstev ne zanemarja... če jih že določene uporabnice. Več kot očitno ( na podlagi napisanih menujev)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1824 : 29 Februar 2012, 14:53:51
Ha, ha, ha...

Pa kaj je zmanjkalo debate tam pri Cesarju Millanu... pa jo je treba nekje ustvariti ...



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1825 : 29 Februar 2012, 15:06:06
 ??? Človek resno vpraša kako lahko pes stakne salmonelo iz briketov?
Pa resno sprašujem, če je možno, da recimo samo s prehrano uravnavaš omega maščobe - torej brez dodatkov omega kapsul? Koliko česa bi naj dajala psom, da nebi potrebovali dodatkov.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1826 : 29 Februar 2012, 15:19:17
Pa resno sprašujem, če je možno, da recimo samo s prehrano uravnavaš omega maščobe - torej brez dodatkov omega kapsul? Koliko česa bi naj dajala psom, da nebi potrebovali dodatkov.

Kapsule lahko nadomestiš z ribjim oljem ali še bolje - z 10% rib v prehrani ;) . Tudi z možgani lahko, ker imajo veliko omega 3. Če pa daješ divjačino, drobnico in ostalo kaj se pase na travi pa ne rabiš dajati ne rib, ne olja in ne kapsul ;) .
Jaz osebno dajem ribe, pa tudi možgane (tiste, ki so v kurjih glavah). Razne kapsule mi niso všeč, olje pa se mi zdi (pre)drago, glede na to za kako ceno dobim ribe ;)

Ena stran nazaj ;) antiparazitiki.
Pa par strani nazaj sanitarni pregled.
Pri določenih delih katere ve futrate svojim psom  analize in raziskave ne obstajajo!  Obstajajao pa paraziti in mikroorganizmi ,ki se  potencialano lahko nahajajo v določenih živalskih delih.
In znajo bit usodni... na dolgi rok  tudi za psa( neglede na želodčne encime).
In ni nobena provokacija... pa tud vtaknila se ne bi v temo kot sem že rekla... zbode me, ko se napada nekoga ki takih dejstev ne zanemarja... če jih že določene uporabnice. Več kot očitno ( na podlagi napisanih menujev)

A lahko prosim poveš pri katerih delih?
In kaj je narobe v napisanih menujih?

Res me zanima... Če je tvoje mnenje in pisanje utemeljeno ali pa je samo provokacija ;)
Pa kak link od kje si vse to izvedela me tudi zanima ;)




Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1827 : 29 Februar 2012, 15:34:35
Kapsule lahko nadomestiš z ribjim oljem ali še bolje - z 10% rib v prehrani ;) . Tudi z možgani lahko, ker imajo veliko omega 3. Če pa daješ divjačino, drobnico in ostalo kaj se pase na travi pa ne rabiš dajati ne rib, ne olja in ne kapsul ;) .
Jaz osebno dajem ribe, pa tudi možgane (tiste, ki so v kurjih glavah). Razne kapsule mi niso všeč, olje pa se mi zdi (pre)drago, glede na to za kako ceno dobim ribe ;)

Hvala za odgovor. Me je zanimalo, ker je bilo še nekaj nazaj malce polemike ali 10 ali do 20% rib.

Kaj pa glede prehrane mesa (živali), ki se jih daje. Je potem bolje iti na ekološko kmetijo? Meni se zdi smiselno, ker lažje z nadzorom poskrbijo, da živali niso filane z antibiotiki/antiparazitiki že par generacij. Pa še lokalne kmete lahko podpirate  :)

Aja kaj je pa z BPA? Ima kdo podatek? Treuntno iščem posodo, ki bi bila res bpa free. Mi tale vpliv hormonov (oz motilcev hormonov) ne paše.

Vedno sem bila in bom za psom prijazno prehrano, pa vendar še nisem dobila dovolj argumentov za spremembo našega prehranjevanja. Kar seveda ne pomeni, da želim komu omejiti prehrano njegovega psa. Spadam pa med firbčne ljudi in pač vprašam kaj kar mi ne sede v prvo  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1828 : 29 Februar 2012, 16:25:56

Res me zanima... Če je tvoje mnenje in pisanje utemeljeno ali pa je samo provokacija ;)
Pa kak link od kje si vse to izvedela me tudi zanima ;)
Nekateri tule imamo mogoče več kot 14 let, tako ,da kar se provokacije tiče v takih zadevah in temah... je skoraj da malo neukusno.
Linka  ti pa ne morem dat... ker izvedela sem v 8ih letih šolanja in 3h letih dela v mikrobiološkem laboratoriju.
Bo dovolj utemeljeno ???
 

Citiraj
A lahko prosim poveš pri katerih delih?
:)
 Ja lahko si vzamem čas in ti naštejem vse parazite kateri so  lahko prisotni v surovem mesu... bodisi v hrbtenjačah, koži, mehlem tkivu- možganih( kot si zgoraj napisala)
 Lahko ti še celo opišem kako poteka odvzen vzorca in  analiza.
kaj se pregleduje in kaj se ne.... Kaj se da ugotovit in kaj ne
kako se parazit prenese v  drugega gostitelja , koliko mu je inkubacijska doba, kaj je posledica....

Ampak bi si morala vzet čas pa voljo pa verjetno tudi željo da te  izobražujem v tej smeri ;)

 Pa bi porabila časa juhuhu...samo za parazite.
 Pri bakterijah še niti blizu  ne bi bila

Ampak to bi ti morala vedet...  ;)( pa še kakšna tvoja somišljenica)  kot  goreča zagovornica  takega načina  hranjenja bi smatrala ,da si vsaj dvakrat toliko izobražena v tej smeri in seznanjena z vsemi možnimi potencialnimi zadevami, ki se nahajajo v mesu + da v nulo poznaš kemijsko sestavo posameznega živila ki ga daješ psu .

Sedaj bom pa jaz tebe vprašala : Ali  je TVOJA  teorija utemeljena... zgolj na osnovi linkov  oz interneta ali je utemeljena strokovno skozi izobraževanje??
Določenih stvari se na internetu ne najde  ;)... to veš ali ne ?
Ker "hrana" je gospodarska panoga, ki vrti svetovo gospodarstvo...
In bi tule lahko o lobijih, zavarovalniških zadevah, FS pregledih...itd itd razpravljali na dolgo in široko

 dam ti pa link da se seznaniš  z tipi parazitov  :)  Zgolj parazitov. ( ko bom imela čas ti bom pa še  najdla  encime, pa  bakterije in celo še viruse
https://humaworm.com/parasitetypes.html
  že iz tega  boš na podlagi prebranega ven lahko našla tudi take, ki se potencialno nahajajo v surovem mesu katerega ti svojemu psu futraš.
Če te bo pa zanimal postopek ugotavljanja prisotnosti , in še kaj v zvezi s tem....
 pa lahko vprašaš
 pa če bom imela čas in voljo...  ti mogoče še celo odgovorim  ;)
 Pa  še živiljsko tehnologijo zraven postopke , kako se zagotovi da take zadevce niso več prisotne v živilih.

Lunette  ;D
vidim , da si dobila strokoven odgovor na salmonelo v briketih. :D ( pa Slimisa CM-ja pod nos  >:D :D :D :D)
Odgovor najdeš tule  ;D
http://www.youtube.com/watch?v=cqp4Rm1LuBo
 na 2:59.. ti pove
 tam prišteješ "higijeno" in upoštevaš da gre za Silos+  razlčni letni časi- optimalno klimatski pogoji za uspešno razmnoževanje.
 S tem  ,da veliko mesa ki gre v tak postopek je sekundarnega... to pomeni ,da se iz prodajnih polic vrne nazaj v predelavo.
Ni stalnica.... se pa lahko zgodi.  ;)








kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1829 : 29 Februar 2012, 17:58:28
Ha, ha, ..., takšna samohvala, a tako nam je malo znanja dala...
Nimam niti jaz 14 let, ampak znam brat, pa kliknit par strani po nazaj... vse je že povedano, dokumentirano in napisano... pa saj znaš brat.