Surova hrana

irenchy · 1189015

Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1830 : 29 Februar 2012, 18:27:10
Kaj pa glede prehrane mesa (živali), ki se jih daje. Je potem bolje iti na ekološko kmetijo? Meni se zdi smiselno, ker lažje z nadzorom poskrbijo, da živali niso filane z antibiotiki/antiparazitiki že par generacij. Pa še lokalne kmete lahko podpirate  :)

Ja, ekološka kmetija bi bila najbolje. Ali pa divjačina ;) . Če bi jaz imela možnost bi takoj to hranila ;) . Jaz sicer dajem nekaj od mojega strica (kurje glave in noge, tudi glave od svinj in ostale odpadke (kake kosti, drobovina in nekaj mišic), ko imamo pač koline), govedino kopujem od enega iz bližine, ki ima doma govedo in doma kolje (ima prav klavnico doma), dobim pa razne odpadke (goltance, pljuča, drobovino, srce), ribe dobim iz ribarnice (lososove glave in repi) ali pa iz trgovine (sardelice ali pa kaj takega če je v akciji), največ pa je nažalost še vedno svinjine (goltanci, kosti) iz ene mesnice, ki ima farmske svinje. Ne vem, morala bi najti kak boljši vir mesa, kako divjačino ali pa kaj, sem hotela od Nimroda, ampak glede na to, da je taka svinjarija noter sem skeptična...  :-\

Nekateri tule imamo mogoče več kot 14 let, tako ,da kar se provokacije tiče v takih zadevah in temah... je skoraj da malo neukusno.
Linka  ti pa ne morem dat... ker izvedela sem v 8ih letih šolanja in 3h letih dela v mikrobiološkem laboratoriju.
Bo dovolj utemeljeno ???

Meni se pa zdi skorajda malo neokusno, da govoriš v smislu, da nič ne vem na podlagi tega, da sem stara 14 let. A mladi smo pa neumni ali kaj? In ne moremo imeti pojma o ničemer?
OK je utemeljeno. Ampak bi še vseeno rada vedela za kak link (nekaj jih je itak doli, bom prebrala ko bo čas) ali pa knjigo, da si sama preberem, vidim če je res tako tragično, naredim svoje mnenje in se odločim ali bom še dalje tako hranila ali ne ;) . Ampak dokler tega ne naredim, bom svojo psico kar "zastrupljala" z surovo hrano (oz. mešano)  ;)



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1831 : 29 Februar 2012, 19:17:33
Tejch.
Nikjer nisem rekla da nič ne veš. Dejansko si ena izmed redkih ,ki se je poglobila v zadevo... dokaj.
na podlagi interneta , lahko rečem , da  globoko.
 Nisem rekla ,da je tragično. Zgolj ,da določenih delov mesa- živali se ne more pregledat... ne obstaja analiza..oz tudi če obstaja se lahko sfali.
Določen deli mesa ,ki jih hraniš so čisto ok.
Tudi jaz jih dajem psom surovo meso  ;) ampak samo določeno.
razno razne mehke dele kot so možgani,  hrbtenične kosti, določeno drobovino pa obarim( blanširam- kulinarični izraz)
 Pa to ne pomeni da je kuhano. Temveč zgolj toplotno obdelano nad 80 stopinj vsaj 3 minute.
Toliko npr rabijo določeni MO. Da jih uničiš.
Tako kot si sama rekla...  ni vse EKO... sploh meso ,ki se pojavi v klavnicah, Kjer mi vsi kupujemo.
Kar se pa perutnine tiče in svinjine pa vse toplotno obdelam. Od tega  ne dobita popolnoma nič surovega.
Ravno tako   ribe... hrbtenic  surovih ne dajem. ( zakaj ne , zaradi možnosti parazitov)

Tudi pri divjačini ni vse tako neoporečno kot se promovira...  je že res ,da gre v skupino bolj priporočljivih... vsa divjačina in vsi deli pa spet ne...
žal naše okolje ni tako brezmadežno kot nekateri mislijo da je.  ;)
Preberi zgolj tisti link ki sem ti ga dala tam imaš  več ali manj parazite - ni zanemarljivo. In verjela ali ne , ko hodiš od enega do drugega živilskega obrata vidiš marsikaj. Če se vsaj malo poglobiš še MO ... ti bo jasno zakaj se navaja, da je potrebno določena živila termično obdelati.
Nisem rekla vse , temveč zgolj nekatere dele iz čiste preventive.
 Ne gre se za zastrupljanje  ;)

Obstajajo pa seveda knjige, študije, strokovna literatura...
Bom pobrskala  po podstrešju mogoče  še celo najdem staro  seminarsko.

Kot sem ti pa že omenila.. celotnih realnih raziskav opravljenih realnih analiz na internetu ne boš našla.
Ker prehranska industrija je gospodarska panoga z najmočnejšimi lobiji. ( tudi farmacjija nima takih) in dejansko veliko  zadev se v štartu prepreči da pride v javnost.
Razno razni izbruhi salmonele, e coli ipd... je na dnevnem redu...
lani so bile tiste kumare po dolgem času  odmevne ( pa če se ne motim  je bil ravno  čas letnih dopustov), drugače ne bi bile tako odmevne.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #1832 : 29 Februar 2012, 19:41:45
Ni se treba nič jezit, če se kakšen, ki je proti oglasi v tej temi. Saj se tudi v temi o briketih oglasi kdo ki futra surovo in pove zakaj briketi niso najboljša izbira, pa vsi tisti, ki futrajo brikete ne skačejo v luft, da nima prav. Vsak ima svoje mnenje in poglede in na podlagi večih mnenj za - proti ostali "manj poučeni" lahko presodijo in se izobrazijo in morda "prestopijo" na eno ali drugo stran  ;)




Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1833 : 29 Februar 2012, 20:29:40
Damayanti, hvalati...  ;)

Za vse ostale, ki ste tako zelo pametno skočili v luft pa lahko povem le to, da po vsem videnem ob večih obiskih v eni os slo. klavnic še sama najraje nebi dala mesa v usta ne da ga karboniziram ne samo dobro spečem!
Tisti minimalni standardi so res minimalni, vsa analiza hrane pa se dela tudi na predpostavki, da se hrana izvoru primerno in njenemu namenu tudi dodatno obdela in pripravi doma! Torej strokovnjaki pri podajanju ocene vztreznosti mesa računajo na to, da se bo le to pred zaužitjem toplotno obdelalo in nikakor ne zauživalo surovo, ker potem bi morali biti standardi veliko višji  :P
Kot je že damayanti rekla, ko sam na lastne oči vidiš in delaš določene stvari, začneš dvomiti v določene dogme ki so po internetu in drugod...

Z razlogom so začeli promovirati pasje brikete namesto nekdanje surove hrane in ostankov...

Malo off topic...
Eko je danes bolj kot ne kmetom le nekakšen izgovor, da živali nič ne zdravijo in jim nič preventivno ne dajejo, ali pa je le to poprej odobreno od določenih komisij... In za enkrat eko pri nas ni ravno to za kar se vsak samooklican  kmet promovira, tako da je meso iz vsake mesnice vseeno bolj varno kot domače nepregledane koline! Vse velike živali morajo biti klane na uradni klavnici, ki je pod uradnim vet. inšp.  nadzorom! Kako ima tisti neki kmet doma urejeno klavnico ne vem, ampak, če mu nihče ne pride pregledat in odobrit mesa in nima urejenih ustreznih papirjev, kolje na črno! Si Tejch še tako zelo prepričana da je tisto meso res 1A kot ga opevaš!??

Ne bom več "smetila" teme... tako ali tako nikoli nihče ne bo poslušal nekoga, ki ima dejanske praktične izkušnje in lastno pridobljeno znanje, ker se na internetu zagotovno vedno najde vsaj en vir, ki bo kontriral mojim trditvam in ta internetni vir je seveda zlata vreden in vanj ne gre dvomit...

Želim vam res zdrave štirinožne družabnike in res srčno upam, da dobro veste kaj delate!

P.S. Kaj je bilo pa tisto s Trihinelo!?? Meni osebno je stvar še predobro poznana in to ne iz interneta! In ja, pri divjem prašiču je zelo pogosta, tveganje za okužbo pa je od nedavnega še veliko večje, ker so lovci delno izsilili dovoljenje, da njihovega ulova ščetinarjev ni potrebno poslati na uradni pregled  ;)



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1834 : 29 Februar 2012, 20:35:38
Tejch.
Nikjer nisem rekla da nič ne veš. Dejansko si ena izmed redkih ,ki se je poglobila v zadevo... dokaj.
na podlagi interneta , lahko rečem , da  globoko.
 Nisem rekla ,da je tragično. Zgolj ,da določenih delov mesa- živali se ne more pregledat... ne obstaja analiza..oz tudi če obstaja se lahko sfali.
Določen deli mesa ,ki jih hraniš so čisto ok.
Tudi jaz jih dajem psom surovo meso  ;) ampak samo določeno.
razno razne mehke dele kot so možgani,  hrbtenične kosti, določeno drobovino pa obarim( blanširam- kulinarični izraz)
 Pa to ne pomeni da je kuhano. Temveč zgolj toplotno obdelano nad 80 stopinj vsaj 3 minute.
Toliko npr rabijo določeni MO. Da jih uničiš.
Tako kot si sama rekla...  ni vse EKO... sploh meso ,ki se pojavi v klavnicah, Kjer mi vsi kupujemo.
Kar se pa perutnine tiče in svinjine pa vse toplotno obdelam. Od tega  ne dobita popolnoma nič surovega.
Ravno tako   ribe... hrbtenic  surovih ne dajem. ( zakaj ne , zaradi možnosti parazitov)

Katero drobovino?
Torej če prav razumem je treba malo za 3 minute toplotno obdelati možgane, hrbtenične kosti, določeno drobovino in ribe. Ostalo ne? Ribe itak skuham za ene 5-10 minut, ker drugače noče pojesti, za drugo pa vbistvu niti nisem vedela. Možgani bodo še naprej surovi, ker če se bom spravila kurje glave kuhati, me bodo doma nagnali  ::) . Hrbtenične kosti pa navadno itak naredim juho iz njih. Dajem surove kosti samo prsno kost od piščanca in svinje, svinjska rebra, piščančje hrbte, kosti od glave in kurje noge.
Ampak moja poje tudi drugače polno zmikroorganizmanih stvari predvsem kosti. Odkopava lobanje in razne druge kosti potem pa to je (tudi noge od srne zadnje čase velikokrat najde). In mrhovino če le pride do nje tudi poje, ali pa drek. In mislim, da je tam veliko več mikroorganizmov kot pa na drugem surovem mesu, pa ji tudi nič ni, samo razglistim jo večkrat na leto (sedaj bom kupila verm-x in kar vsak mesec ali pa na 2 meseca).
Svinjino in perutnino bom pa tudi naprej dajala surovo.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1835 : 29 Februar 2012, 20:40:41
Kako ima tisti neki kmet doma urejeno klavnico ne vem, ampak, če mu nihče ne pride pregledat in odobrit mesa in nima urejenih ustreznih papirjev, kolje na črno! Si Tejch še tako zelo prepričana da je tisto meso res 1A kot ga opevaš!??

In od kod si pobrala, da mu nihče ne pregleda mesa in da nima urejenih papirjev? Al dam raje zraven ??!! da bo bolje zgledalo?  Si bila kdaj v kaki taki "domači" klavnici in veš kako tam zgleda? Si vedno prisotna in lahko po forumih pamet soliš, da ziher kolje na črno. aja, poudarjamo, dejmo klicaje zravn !!! Si iz veterinarske stroke kolikor vem, pa se danes šele prvič oglašaš ker se je pač nekdo pred teboj ("damayanti hvalati" buhseteusmil da se oglašaš, js kot ovca se prej nisem upala..). Imaš praktične izkušnje in lastno pridobljeno znanje - če boš pokazala da je to res, te bomo upoštevali ravno toliko kot damayanti. če pa neki brezveze u luft skačeš, pa sori no..nisi glih relevantna.

Kaj pa je bilo tisto s trihinelo?!?! Tebi osebno poznana, imaš praktične izkušnje, lastno pridobljeno znanje - deli in vladaj, ne pa ločil šibat.

Sama futram surovo, kuhano in brikete, prav mi pridejo vse osebne ter internetne informacije in hvala, ker jih delite  :)



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1836 : 29 Februar 2012, 21:45:43
Malo off topic...
Eko je danes bolj kot ne kmetom le nekakšen izgovor, da živali nič ne zdravijo in jim nič preventivno ne dajejo, ali pa je le to poprej odobreno od določenih komisij... In za enkrat eko pri nas ni ravno to za kar se vsak samooklican  kmet promovira, tako da je meso iz vsake mesnice vseeno bolj varno kot domače nepregledane koline! Vse velike živali morajo biti klane na uradni klavnici, ki je pod uradnim vet. inšp.  nadzorom! Kako ima tisti neki kmet doma urejeno klavnico ne vem, ampak, če mu nihče ne pride pregledat in odobrit mesa in nima urejenih ustreznih papirjev, kolje na črno! Si Tejch še tako zelo prepričana da je tisto meso res 1A kot ga opevaš!??

Sem rekla, da ima klavnico doma  ::) . In to nič na črno. Ima vse lepo urejeno, papirje, označene živali in nič ne kolje na črno. Ima uradno klavnico. Tako, da...
No, potem pa nam praviš, da napadamo in v luft skačemo.  ::) . Se mi zdi ja ;)

P.S. Kaj je bilo pa tisto s Trihinelo!?? Meni osebno je stvar še predobro poznana in to ne iz interneta! In ja, pri divjem prašiču je zelo pogosta, tveganje za okužbo pa je od nedavnega še veliko večje, ker so lovci delno izsilili dovoljenje, da njihovega ulova ščetinarjev ni potrebno poslati na uradni pregled  ;)

Vse piše v tej temi, samo prebrati moraš  ::) . Trihnelo uniči 2-3 tedne zamrznit meso. In to moraš narediti pri vsem nepregledanem (predvsem pri pljučih). Samo toplotna obdelava ni dovolj ;)  ::) .


Res preberi si celo temo, potem pa začni pisat ;) . Pa linke si poglej in vse. Potem se pa oglasi. Ne pa da res neutemeljeno pišeš.  ::)



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1837 : 29 Februar 2012, 22:34:35
Sploh te ne prepričujem v nič... kot sem rekla tvoj pes, tvoja skrb posledično tvoj strošek..in pa tvoje zdravje. ;)
Ko je bila prej omenjena salmonela
Salmonela je zelo zopra bakterija( oziroma gre za rod bakterij- več vrst salmonele)... odporne na zunanje vplive da ne moreš verjet ,   več kot 250 dni v vrtni zemlji,čez 100 dni preživi v vodi, ,  do 2  leti v posušenem dreku ,cca 3 mesece v odpadkih in  celo leto v piščančji drobovini pri temperaturi – 20. Tudi  šok zamrzovanje je ne pokonča.
Šok zamrzovanje je postopek kjer se na hitro zamrzne živilo, ( intercelularni led).. Uporablja se pa  predvsem  zato da  je živilo ponovno lepo in zgleda sveže ko je nazaj na polici. ;)
 Torej piščanec ki je  narezan na koščke- npr   v mesnici ni rečeno da je direkt iz klavnice. Lahko je iz hladilnice.
Pri takem piščancu je možnost  v % za salmonela 3x višja kot pri svežem.
Uničiš jo samo na en način... z termično obdelavo na 70 stopinj...in popolnoma nič drugega.

Dobiš jo pa TI lahko tudi od psa.  Jaz si vsakič ko se  dotaknem psa ne letom rok umivat ali razkuževat... a si  jih kdo?
Svinjina  ::)...uf...
e coli, trakulja, trihnela,  in ena vrste bakterije salmonele  "bakterija Salmonella typhi" ;)
Povzroča trebušni tifus... všasih ljudje zaradi tega umirali  ;) typhi bakterija ima inkubacijsko dobo 8-14dni
Prenosljiva zalega ;) lahko z enim samim  lubčkom ki ti ga pes potala
Ne veš... niti ne posumiš ne od česa te začne zvijat... šele potem, ko greš k zdravniku ko ti naredijo krvno sliko ti povejo...
 take zelo splošne simptome kot, da bi  te kakšna mini virozica  nakuhala.
In potem ti zdravnik reče vzrok vaše bolezni je nehigijena  ;)..odrsli ženski osebi  :)... (  jaz bi se v zemljo zakopala..)
In je res kar je rekla  Žverca ( sory Nika ;) )...  zarad  higijene oz nehigijene v živilskih obratih  se znajde v  mesu  ;)
jo dobi lahko tvoj pes in jo lahko dobi lastnik psa.

Nekje so standardi res tako na minimumu... da se ti kozla, ko to vidiš.
Svinjina je pri nas well done. Tudi za pse. VSA.

Kot si  napisala da ti psička izkopava crkovino in žre drek.(  moja dva tega ne delata ne jesta ne crkovine ne dreka ;)... )
Ja ok razglistit... poleg tega pa  B komplex in kakšno Laneno olje- če je res vzrok v encimih .
 eni psi so tudi naravni  drekožerji ker jim je to fajn ::) .. ajde
 Ko je pa debata o barfu-  bi pa pri hranjenju z surovo hrano prvo pomislila , da primankuje B  kompleksov....In bi  dajala, tudi povečala bi  odmerek.. za štih probo kakšen teden... + fuj..

 Če se izkaže, da tud B kompleks ne  odpravi, potem bi bila pa zaskrbljena in bi  psa začela panično opazovat vsak dan
... ker to bi mi pomenilo, da je možno  da je fasal nekega vraga, ki bo slej kot prej začel vplivat na obnavljanje možganskega živčenja...
 ampak lej... to sem jaz... mogoče občasno tud  malo  preveč posumim v kakšno nepotrebno zadevo..pa zapaničarim..
Vsak po svoje ... a ne  :)

P.S. Kaj je bilo pa tisto s Trihinelo!?? Meni osebno je stvar še predobro poznana in to ne iz interneta! In ja, pri divjem prašiču je zelo pogosta, tveganje za okužbo pa je od nedavnega še veliko večje, ker so lovci delno izsilili dovoljenje, da njihovega ulova ščetinarjev ni potrebno poslati na uradni pregled  ;)

Trihnela  sploh v Divjem prascu... baje da( rekla kazala ) je stalica...  Ostalo pa po pravici  povedano ne vem, kako imajo s pregledi. Meni   divji prešič ni...in nikoli bil  :)  tako ,da, ko mi je ponujen - hvala ampak ne hvala ;D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1838 : 01 Marec 2012, 08:06:28
Že to, da napišeš, da ti pes privleče vsega boga in to tudi poje je dovolj žalostno in jaz bi se na tvojem mestu pošteno zamislila nad nadzorom oz. nenadzorom nad svojim psom...
Trihinela predvsem v pljučih!??  No, toliko o vašem znanju- I rest my case...  :P  V glevnem je v mišičnini!!! In to predvsem v mišičnini diafragme! To je tudi mesto odvzema vzorcev  ;)  In zamrzovanje ni 100% zanesljivo  ;)

Pa kdo pravi da ziher kolje na črno!?? Kolikor jaz vem, sem samo omenila možnost, da v kolikor nima vseh papirjev gre za kaj takega, ampak kot vedno spet napadete kot volkovi...  ???

Pišem pa vedno po svoji volji, znanju in presoji in ne zato, ker bi pač nekdo nekaj pred menoj natipkal!  :P  Sem marsikaj, a ovca pa ne!!!  >:(






damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1839 : 01 Marec 2012, 09:15:19
Žverca, brez veze ;) :)
Punce so prepričane v svoj prav na podlagi nekega marketinga in to je to...
Kar koli dobrohotno opozoriš, se boš po njihovem mnenju prepucavala ker ti je dolgčas... baje ::) ;) :D

Sem pa tud jaz iz vseh  60 strani napisanega v tej temi izluščila , da velika večina  z mnogimi dejstvi ni seznanjena, niti ni poučena in se ne zaveda marsičesa, ali pa še celo namenoma ignorira.In  se že ponavljam...  sploh ne bi šla klocat v temo če ne bi bilo takega burnega odziva kot je bil na tvoj , čisto  nedolžen in dobrohoteč  post. ::)
En sam preprost napotek , pa  čeprav je že kar neko nepisano pravilo bi lahko pa vseeno vzele ZGOLJ v razmislek.
zakaj se vedno in vsepovsod opozarja , da sveže meso je potrebno oprati  in pred zaužitjem termično obdelati...
  je res da je to napotek za ljudi. Tudi opozorila so da pri rokovanju z hišnimi ljubljenčki si je potrebno  oprati roke.
Pa si upam stavit ,da si jih  čisto vsak od tule ne ,vsakokrat, ko se dotakne svojega psa.
Roko na srce ,  tudi jaz ne. :-\
In če samo ta dva napotka združiš... če se pa še pozanimaš zakaj. Pa verjetno nisi več zagovornik hranjenja psa IZKLJUČNO z ( sploh določenim ) surovim mesom. Več ali manj jih imamo notri- naše pse ,  in so ob nas , ob nogah, po kavčih v naročju...
Če imaš vsaj malo rad ali svoje zdravje ali zdravje psa... ali pa še celo zdravje svojega otroka( pri teh še toliko bolj), ne vem no ... gobčka mu ravno ne moreš razkuževat... verjetno. In čisto vsakega  lupčka, ki ti ga pritisne tud ne moreš preprečit... edin za preventivo lahko poskrbiš. jaz zase vem da ja... tudi za higijeno. Imam rada lepo in čisto( pa  nisem monk) ampak odkar imam pse , imam veliko bolj pospravljeno kot prej :D, pa tudi razkužilo uporabljam , za njune prostore za njune sklede, potleh- ko pomivam ali prebrišem...itd

Čeprav ne delam več v tej stroki, določene stvari, ki sem se jih učila in videla  mi bodo pa za vedno ostale v glavi.
In tale typhi je ena izmed takih... pa še kaj bi se našlo. ::) :) :) ( ampak res ne bom tukaj o tem ker potem bom še jaz napadena da zastrašujem... pa mogoče že celo bom malo   >:D )

 Nikoli ne bom pozabila koliko odpora in nerganja je vedno na praksi sprožilo tisto čiščenje in ribanje... Fiksno idejo smo imeli vsi , da  nas reveže praktikante samo izkoriščajo ,da smo jim tam namesto čistilk.. da se nikoli ne bomo nič naučili če bomo samo gloncali in ribali. ( pa ko nas je nadirala mentorica, ko smo med ribanjem  zgasnile na skrivaj na čik pavzo  :-[ - sveto prepričane, da ima "baba" ultra odpor proti kajenju- in da čist preveč  teži in pretirava)
Dokler nismo  pri učni snovi prišli do možnosti okužb. Sanitarnega odvzema vzorcev za higijenski minimum, analize vzorcev in najdb.
Po izribanem obratu( po naših mnenjih)  nas je naterala mentorica, da odvzamemo vzorce in naredimo analizo.
kaj vse smo našli.. in to na takih mestih kjer res vsak spregleda z razkužilom potegnit.Se pa sigurno dotakne med delom.
In  tale typhi je bila vmes..( pa še enih par takih, da jih sanjaš v nočni mori)
Potem nam je pa   mentorica povedala, iz kje pride(  fekalije -> pujski -> njihovo meso).. naslednji dan smo morali pa opazovat  delo v proizvodnji...  tako smo bile tiho, pa od takrat naprej nikoli več nergale nad ribanjem(  na čik nič več - če pa že, pa  umivale roke in razkuževale z alkoholom do nezavesti).
In še povedala nam je  iz lastne izkušnje, kako jo je fasala( ona sicer v laboratoriju) in kako  ji je zdravnik povedal vzrok njene bolezni. Ko je mislila , da jo viroza kuha in je šla po antibiotike.
V Smislu" gospa  vzrok vaše bolezni je pomankanje higijene-  s fekalijami ste se okužila." ( jaz vem da če  bi mi nekdo to rekel  v armiran beton se od sramu zakopljem ) Ona je imela razlog  :) - mikrobiološki laboratorij.(  je lahko dokazala z zdravstvenim zavarovanjem)
kaj pa, ko se okužiš od psa... kaj rečeš.. hranim psa  z barf hrano ker je to  moje prepričanje da je zdravo..... ;D... Ko sliši npr 100 takih izgovorov... verjame ali pa tudi ne, si pa zapomne paciente...in potem verjetno  razkužuje vsega kar se je tak pacient dotaknil( poklicna deformacija ;) )
 toliko o zdravju

Kot sem rekla  :) ... kakor kdo.. tudi o  drekožerstvu .... Ferotin labi tudi ;)- kot je možno prebrati nazaj v temi  ;)
Tako malo  za poučevanje. Še vedno z najboljšimi nameni, pa čeprav mislite nekatere punce , da se  samo prepucavam iz dolgčasa.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1840 : 01 Marec 2012, 13:19:39
Še nekaj zgolj v poduk in razmislek.

Tole si preberite. Sicer staro iz 2010... pa dokaj dolga zadeva, je pa kar prilično obrazloženo.
Zanimivi so tudi %ualni podatki, najdbe v številu odvzetih vzorcev, kolikokrat se dela odvzem, in na kolikšno število.
Lepo tudi razvidno rizične skupine mesa, in ne pozabite prebrat statistike o zoonozah.

http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/zoonoze/Program_monitoringa_zoonoz_za_leto_2010.pdf

No tale "pes" se je izlajal... sedaj gre pa lahko karavana mirno dalje  ;)


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1841 : 01 Marec 2012, 16:37:59
Se že vnaprej opravičujem, ker ne bom v skladu z enakomislečimi v tej temi. Pač zgolj dajem mnenje, moje mišljenje (ki ga seveda ni treba upoštevat - ker psi so vaši).

Ajd, da hraniš z neko vrsto hrane je osebna odločitev kaj te je prepričalo. Načeloma je to, da želimo svojim ljubljencom najbolje, da bi živeli z nami čim dlje in čimbolj zdravo. Konkretno v tej temi pač večina hrani mešano (po prebranem sodeč) ampak v večinskem deležu pa vendarle surovo. Prav. Res ne želim kogarkoli prepričati v kar koli. Sem pa sama tudi za to, da se prehranjujem zdravo in želim, da jedo zdravo tudi moje živali. In nič narobe se mi ne zdi postaviti tu pa tam kakšno vprašanje v tej temi.

Sprašujem pa vas tiste, ki dajete občutek, da veste več o zdravi prehrani psov, kako je pa kaj z gensko spremenjeno prehrano živali, ki jih hranite?
Recimo pri piščancih gensko spremenjena soja v krmilih. Pa večinski delež sirotke v prehrani prašičev. In seveda silaža, koruza v prehrani goveda, ki bi naj jedlo travo/seno. Ribe iz ribarnic tudi niso nedolžne (soja).

Nebi v detajle, da je ogromna razlika že v samem okusu mesa/živali, ki je hranjena na tak ali drugačen način. Sploh pa ne dvomim v kvaliteto mesa/živali hranjenih na EKO ali pa konvencionalno (to kar se dobi v vseh klavnicah, trgovinah). Pri tej večinski konvencionalni reji je tudi hrana živali špricana s FFS v tolikšni meri, da se sprašujem o zdravju.
In ja EKO če ima cetrifikat ni potuha kmetom, da živali ne tretirajo in zdravijo (od kje vam to ???). Nadzor, navzkrižna skladnost, analize, inšpekcije...je pri EKO (s certifikatom se razume - vse ostalo je flancanje) tolikšno, da si niti predstavljaš ne, če tega nimaš. Pa dobro to je spet tema za kmetijski forum.

Če naredim skupek :
Meso iz trgovin vs. briketi = razlika samo v pripravi (kar se tiče obdelanosti-sestava se seveda razlikuje). To, da delam svojim psom korist z nepripravljenim mesom, ki ga sama niti od daleč nebi ... ker vem kako je zraslo  :-X. No v to me ne moreš prepričat. Ker jim z mesom živali, ki so jedle gensko spremenjeno in FFS-jano krmo, tretirane z vsem možnim antiparazitikim ne delam koristi. Ob tem se spomnem ene spletne strani, ki propagira naravno hrano psov, kjer je cel PDF file namenjen temu, da briketi so pa oh in sploh groza, ker so v njih ostanki kemije iz mesa.  ::) Ker so notri zmlete ''oporečne'' živali.  ::) Tukaj ne vidim razlike, res ne.  :-[
Ok se opravičujem (še enkrat), če kdo hrani svojega psa na zdrav način tudi z zdravimi živili - recimo z izključno eko kmetije s certifikatom.

Drug problem pri katerem ne vidim razlike zakaj bi naj bila pa zarmznjena hrana boljša od birketov/kuhane.
Eno so BPA-ji. Plastične vrečke, embalaža. Jaz svojim psom niti vode ne želim dajati iz plastične posode, kaj šele, da bi sveža hrana čakala v plastiki.
Drugo pa je način zamrzovanja. Pri skrinji se zamrzuje počasi. Pri čemer nastajajo večji kristali kot pri zamrzovanju s CO2. To pomeni razliko v strukturi po odmrznitvi. Torej spet nimam naravne hrane. Pa če se s tem dejstvom še tako zelo želim zadovoljiti (da jedo nepripravljeno hrano). Tudi skrinja je termična obdelava (v minus).

In tretji problem, ki ga opažam...žretje vsega mogočega, kar vam najdejo. Ni ok. No vsaj meni ne. Moji psi ne žrejo zunaj skoraj popolnoma nič več...od kar jedo mešano in zmerno vsega po malem. (ne želim ven vlačit okostnjakov.  ;) ) Prvo zaradi tega ker lahko požrejo kaj kar ni zdravo za njih. Recimo tudi leptospirozo.   :-\
Drugo zaradi tega, ker se mi ne zdi ok da pes RABI še nekaj, kar mu očitno ne dam.
Poglavje zase so iztrebki. Osebno mnenje imam da morajo kakci biti formirani, v normalnih količinah. Da pes ne kozla vsakih par dni. Kozlanje in neredna prebava - pač niso ok. Krave, konji, prašiči, kure...ni da ni (in ne nazadnje psi) imajo in morajo imeti po zdravi hrani zdrav formiran drek.
In če to dosežem s pravo hrano je cilj dosežen.
Hranite svoje pse tako kot jim paše in ne tako kot je nekdo rekel. (moji se me odpovejo, če jim ne dam vegi snackov, mačke pa mi napišejo odpoved, če jim ne dam kozjega mleka  :D -pa kako nebi smeli ).

Tale dolg post ni bil provokacija, ampak mnenje, in hkrati vprašanje za tiste ki hranite surovo.
Kako rešujete prehrano brez kemikalij, kako rešujete problem z zamrzovanjem, da hrana ostane zdrava/sveža, in kako rešujete problem z BPA? Konec koncev je tudi to zelo pomemben dejavnik pri zdravju nas samih, ne samo psov.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1842 : 01 Marec 2012, 20:50:16
Damayanti, kje (v kakih živilih) je pa B komplex (to so vitamini B če prav razumem)?
Drugače ne vem zakaj žre toliko drekov, mrhovine in tega. Itak se ful izogibam polj natrošenih z drekom, tudi pasjih in mačjih v glavnem več ne je, če pa najde pa z največjim veseljem poje konjskega ali pa od srne  :-X . Drugače pa... Psica je drekožerske pasme (zlati prinašalec in kraški ovčar mix), tako da možno da zaradi tega je toliko svinjarije ali pa ji mogoče res kaj manjka?
Bom pa verjetno potem res začela tudi sama malo pokuhavati meso... Vseeno raje potem to naredim, ko pa da jaz ali psica kaj fašema. Itak če 5 minut pokuhaš se ravno ne uničijo snovi ki jih ima surovo meso, uničiš pa mikroorganizme  ;)

Sicer pa to moji psici ful ustreza. Ima črvst in majhen drek (ko primerjam kakega, ki ga vidim na sprehodu od briketnih psov in njenega je res veliiika razlika), Mozolčkov nima, tako kot je imela pri kuhani in pri briketih (če dobi za en obrok brikete že ni OK). Edino dlaka bi bila še boljša, pa drekožerstvo me tudi kar moti... Drugače ji pa ful ustreza, rada ima in vse ;) . Tako da sem zadovoljna. Sedaj bom vseeno malo pokuhala, če pa bo slabše začela prebavljati, pa bo spet po starem in pika  :)



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1843 : 01 Marec 2012, 21:04:51
Tejch, ni ti treba skrbeti za nič od zgoraj napisanega, psi niso občutljivi na iste zadeve, kot ljudje, pa je brez veze to pisati, ker je resnično vse že napisano (v tej temi, nekaj strani nazaj). O tem kako se drži higiena je tudi bilo napisano, tako da don't worry. Svojega hranim od 4. meseca starosti samo s surovim in je vse o.k., oz. super. Ne stoj nič pokuhavat, ne mesa oropat njegove surovosti  ;D, tako pač je. Pa volkovi po gozdovih bi po tej logiki že zdavnaj tekli po nebeških gozdovih, da je to res.
Moram ti pa izreči veliko pohvalo, kar se tiče skrbi za svojega kužka!



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1844 : 01 Marec 2012, 21:52:09
In še enkrat - če hraniš svojega psa pretežno z surovim, pa zraven dobiva koščke kruha, sadja, doma pečenih piškotov, briketke, obkuhane ribe - ga hraniš mešano in ne surovo. Prav tako kot jih hranim jaz - mešano. Torej propaganda o zdravem izključno surovem/naravnem odpade, ker psi dobivajo tudi druge dodatke. To me pa (žal) pogreje. Pes torej ne dobi vse iz prehrane, če mu moraš dodajat še DM-ove omega maščobe. Torej hrana sama po sebi ni popolna, če so potrebni dodatki, A NE?

Vsaj jaz ne dajem kruha, sadja, človeških piškotov (delam pa iz rib domače priboljške, ki potrebujejo za vezivo tudi nekaj žlic moke, ja). Tega ostalega je pri meni 5% in še to nenačrtovano, iz roke ali pa sezonsko pobiranje zrelih hrušk (pa tega je spet 5% dnevnega obroka kak teden v letu).

DM-ove maščobe so kapsule omega 3 in ne maščobe kar tako. Lahko kupiš tudi olje v flaški, če se ti zdi bolje kapljati po obroku. Obstaja žnj firm, ki olja dvomljive kakovosti in slabega razmerja omega 3 veselo prodajajo pri veterinarjih in v trgovinah za male živali za dosti več denarja. Razloženo že 100x, zakaj jih dajemo. Zaradi razmerja omega 3:omega 6 v MESU, ki je zaradi sodobnega načina krmljenja živali drugačno, kot bi bilo, če bi pitane živali živele na pašnikih. Tisti, ki bi imeli dostop do ovac, koz, srnjadi, bi dobili meso z večjim deležem omega 3 in nerabijo dodajat kapsul. Tudi jih ni nujno dodajat. Omega 3 se dandanes dodaja tudi nosečnicam za boljši razvoj možganov pri plodu in imunski sistem, pa se to ni dajalo (in o tem vedelo) še pred 10 leti. Pri vsem tem, kar se prodaja v trgovinah za male živali, je lososovo olje še najmanjši problem.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1845 : 01 Marec 2012, 22:23:39
Punce so prepričane v svoj prav na podlagi nekega marketinga in to je to...

Ravno nasprotno, nikjer nisem videla, da se oglašuje lep krvav mesek, pa reklame, kjer se psi oblizujejo ob surovem obroku... za brikete pa, torej nekaj v tej izjavi "smrdi". Žal je gonja za profitom in lobi briketarskih koncernov poskrbel za drugačna prepričanja, kot smo jih bili deležni nekoč...



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1846 : 01 Marec 2012, 22:41:04
Damayanti,

če si delala v mikro laboratoriju, prosim, vzemi si čas in razloži kje so nevarnosti, da bomo dejansko se kaj drug od drugega naučili. Ko jaz najdem kaj relevantnega, tukaj objavim link. Ful dobrodošlo je, da tudi ti sem nalepiš študije, diplomske, raziskave. Jaz z veseljem preberem. Z veseljem tudi preberem tvoje mnenje in izkušnje, ker si dejansko delala v tem področju.

Jaz sem bila na začetku grozen skeptik in panik, verjemi, nisem kar nekega dne padla v surovo. Pogovarjala sem se z vsemi, ki imajo izkušnje in kolegico, ki je študirala živilsko tehnologijo in dela na lokalnem Zavodu za zdravstveno varstvo. sama je psa kupila v tujini, bil je vzgojen na surovem že pri vuzreditelju in ob mojem paničarjenju je samo zamahnila z roko in rekla, da naj samo ne dajem divje svinjine (kar je ne in tudi v tej temi ves čas svarimo proti njen in ne vem, če jo je že kdo hranil). Brat je farmacevt in dela v laboratoriju v Krki, njegova punca je farmacevtka in hrani psa surovo. Skratka mislim, da nisem čisti naivnež, nekaj pa vseeno imam tudi kolegov in sorodnikov, ki so po laboratorijih in noben ne paničari.

Osebno sem šla po meso v klavnico in bila tam, ko so čistili. Imeli so vroče tuše, ki so špricali po vseh stenah, da je bilo kot v savni in vem, da nosijo vzorce na pregledovanje redno.

Moj prvi sosed ima bikce za meso in sem se tudi z njim na dolgo in široko pogovarjala, vem kaj hrani, ker vsak dan vidim. Včasih je hranil več krmil, vendar je sam videl, da so bile živali bolj razdražene, mleko je imelo močnejši vonj in se je vrnil na svoje suho seno + malo silaže. Certifikata bio nima, ker ima tudi krompir in druge poljščine, ki pa jih škopi, zato za celotno kmetijo tega certifikata ne more dobiti. Potem mi je razlagal, da so enkrat inšpektorji pri njih našli zajedalce, v eni živali. In so imeli cel problem, za nekaj mesecev niso nič prodajali, tretirali vse živali, vse razkuževali. Ja, se zgodi, ampak vseeno zaupam standardom, ki so zahtevani, inšpektorjem in ljudem samim, ki se trudijo v mesni industriji.

Osebno tudi poznam trenerje iz mojega športa iz tujine, ki surovo hranijo že zelo dolgo, imajo mladiče na surovem. Verjetno bi bila prevelik panik, da bi si upala hraniti surovo, če ne bi spoznala nekaj takih, ki jih spoštujem (in je mimogrede študirala kemijo, tako da se je tudi ne da čisto nategniti).

Tudi v bazi PubMed redno sledim znanstvenim člankom, nekaj časa nazaj sem vse prebrala glede pregledovanja iztrebkov psov, ki so jedli surovo proti tistim, ki so jedli brikete - ponavljam, znanstveni članki. Ampak do njih ima dostop vsak, vsak jih lahko najde, prebere in jih sem linka.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1847 : 01 Marec 2012, 22:46:09
Super, če vašim psom ustreza. Tejch ti psa še kar naprej hrani tako kot njemu paše.
Samo zanimalo me je če vas potem tudi skrbi za zdravje živali ki jih krmite. Ker da moraš potem dodajat omega maščobe se meni ne zdi čisto popolna hrana. Kapsule naravne pa naravne omega maščobe gor al dol....še vedno jih dodajaš. Poleg tega je živina krmljena z gensko spremenjenimi organizmi za moje pojme bolj oporečna kot obkuhano meso iz eko kmetije. Ok pač še eno moje mnenje.
Ok tudi ne bom iskala zapisov kjer nekateri omenjate kaj vse se psom še daje. Bodimo realni no - tudi če je mali procent še vedno je. Ja morda ni taaaakooo zelo biten samo to je tako kot, da si vegeterjanc pa usake tolk poješ zrezek.  :P Iskrenost do sebe če že druga ne.  ;)
Pa sploh ne reklamiram briketov kot edino dobro možnost.  Samo omenjam kot možnost prehrane, prav tako kot kuhano in surovo.
Aja pa ko so volkovi tok zelo prikladni za primerjat...a oni tu v skrinji pakirajo svoje obroke?

Bi bila zelo vesela če bi dobila odgovor na prej zastavljena uprašanja. So čisto preprosta. Ker da se ne odgovori na vprašano in se potem samo izloči določen del pa daje komentarje ni glih odgovor na vprašanje, a ne. Me resnično zanima kako rešujete te probleme (gensko spremenjena živila, BPA, zamrzovanje brez co2...) Tudi to je del zdrave prehrane.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1848 : 01 Marec 2012, 22:46:28
Glede marketinga - na tem forumu je v temi Surova hrana 1.844 odgovorov (je pa 67.292 ogledov, kar je kar lepa številka:). V temi briketirana hrana so napisana imena blagovnih znamk, cene, kje se jih kupi, objavljajo se akcije, skratka dejansko gre za oglaševanje. Nadtema Briketirana in konzervirana hrana ima 6.285 sporočil. Tako da o uravnoteženosti sporočil sploh ne moremo govoriti, dokler se nismo začeli oglašati taki, ki hranimo, je bila tema čisto tiha. Ko smo se oglasili, da hranimo, se je usul plaz kritik, da kaj se nam je zmešalo ali kaj se gremo.

V temah o briketih se ne oglašam, ker me ne zanima in nimam časa ne volje se kregati. Pa bi lahko vsakič napisala poste v smislu 'ste norci, da to hranite, jaz nikoli ne bi'.

V temi o surovem nihče ničesar ne zasluži in nič ne prodaja. Služijo samo slovenski kmetje.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1849 : 01 Marec 2012, 23:01:25
Samo zanimalo me je če vas potem tudi skrbi za zdravje živali ki jih krmite. Ker da moraš potem dodajat omega maščobe se meni ne zdi čisto popolna hrana. Kapsule naravne pa naravne omega maščobe gor al dol....še vedno jih dodajaš. Poleg tega je živina krmljena z gensko spremenjenimi organizmi za moje pojme bolj oporečna kot obkuhano meso iz eko kmetije. Ok pač še eno moje mnenje.

Lunette, kupujemo oz dobimo meso, ki se redi (večinoma) na slovenskih kmetijah, kar pač pride v trgovine. Definitivno ne pridem v trgovino in rečem dajte mi gensko modificiranega prašiča! Glede kakovosti mesa v Sloveniji nismo pravi naslov, to vprašaj na veterinarske urade, ministrstvo za kmetijstvo. Za gensko spremenjene organizme se moraš obrniti drugam, npr. slovenska zakonodaja:
 http://www.mkgp.gov.si/si/o_ministrstvu/direktorati/direktorat_za_varno_hrano/starasektor_za_varnost_in_kakovost_hrane_in_krme/gensko_spremenjeni_organizmi_gso_ter_soobstoj_gensko_spremenjenih_rastlin_gsr_z_ostalimi_kmetijskimi_rastlinami/slovenska_zakonodaja_na_podrocju_gs_zivil_in_krme/

Nisem agronom, ampak vem,da imamo v Sloveniji zakonodajo skladno z EU in je točno definirano glede gensko spremenjenih organizmov, mimo tega naši kmetje ne morejo iti. Isto velja glede natibiotikov - to je strogo regulirano, še posebno v EU. Poleg tega pa kupujem isto meso, kot ga kupujemo vsi, tudi ti. Imamo meso kot ga imamo. Ko lahko, kupimo meso tudi s eko certifikati, ja, tisti, ki si lahko privoščijo. In ja, še vedno bi najraje vsi hranili meso živali, ki živijo na pašnikih na gorskih kmetijah - bolj bio kot to ne obstaja.

Omega 3 so dodane zaradi osiromašenosti sodobnega mesa nasploh, ne ker mi dajemo posebno nepopolno hrano (in je to le opcija, posebno fajn za starejše pse, za kožo, za artritis itd). V mesu so razlike glede na to, kaj so živali jedle, npr. na agronomiji so delali študijo omega 3 (to je bilo sicer v mleku) glede na to, na kaki višini so se ovce pasle. ker so jedle drugačno travo, so imele drug delež omega 3.

Poznaš mogoče razmerje omega 6: omega 3 v hrani, ki jo ti daješ? Veš kakšna je sestava maščob? Kakšnega izvora so?

Namreč če hranim hrano, ki je predelana, sploh ne vem, od kje je izvorno meso, iz katerega kontinenta (včasih iz več držav mešajo predelano mesno moko). Le kako lahko zaupam taki hrani?




Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1850 : 01 Marec 2012, 23:02:00
Pa kdo se krega? Jaz se ne. Kdo ti pravi da si nora ker hraniš svoje pse s surovim? Jaz ti ne... Hrani ga tako kot ti paše oz tako kot paše psu. To sem povedala skoraj v vsakem postu.

Ampak še vedno ne dobim odgovora na preprosta vprašanja. A je takšna skrivnost, ali ni člankov, linkov ki bi jih lahko kdo nalepil...a se res ne da več nič s svojo glavo napisat?
Kako lahko zdrava hrana postane še bolj zdrava, ker jo striktno kupuješ pri slovenskem EKO kmetu. Pa kako lahko recimo z zamrzovanjem urediš... da bi hrana bila bolj zdrava. Pa kako lahko preprečiš vnos BPA v hrano...? To sprašujem tudi zaradi sebe. Tudi ljudje bi se morali izogibati taki hrani, ki več kot očitno ni zdrava.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1851 : 01 Marec 2012, 23:07:52
Agronomijo k sreči nekako poznam  ;) Gensko spremenjena hrana je prosto v prodaji na slovenskem trgu. Ti piše na paketu ;) Samo do prve kemtijske trgovine se linkaj pa poglej kaj papajo vsi prašički, ki jih dobiš v klavnici. Pa vse pipike ki jih imajo kmetje na krmilih. Gensko spremenjeno sojo. Jp. No vsaj velika večina. So k sreči izjeme ki potrjujejo pravilo.
Ampak daj mi povej (pa brez jakih linkov - s svojo glavo - čisto na kratko) Kako se izogneš BPA in pa kristalom v počasi zamrznjeni hrani? Zgolj zaradi zdravja nas samih.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #1852 : 01 Marec 2012, 23:17:23
Ej ma, kako se pa ti izognes BPA? Me resno zanima, ker meni niti pod razno ne uspe skenslat plastike cisto do konca. Ne za pse, zase. :)

battito animale


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1853 : 01 Marec 2012, 23:24:36
To je tema surova hrana, ne pa tema zamrzovanje in plastična embalaža. Noben tukaj ni strokovnjak v tem, pojdi to vprašat tam, kjer to bo odgovoril strokovnjak ali pa na kak forum kemikov, pa seveda odgovore napiši tudi tukaj, tudi jaz sem proti plastiki!

Ne razumem, zakaj bi bila kritika surovega to, da obstajajo plastične vrečke in zmrzovalniki. Kako je pa pakirani procesirana hrana? Kakor vem, vse v plastiki. Pa recimo spomnem se tudi tega, da je so na poletnih tekmah štanti s pasjo hrano in priboljški na soncu na 33 C. Tudi ni nobene omejitve o transportu ''suhe'' hrane, teoretično jih čez Atlantik lahko pripeljejo v kontejnerjih, ki se razgrejejo, kakor pač se na soncu lahko. Ker so pač visoko sprocesirani, jim naj ne bi škodilo? Kaj pa spremembe v maščobah ob skladiščenju v nenadzarovanih (visokih)  temperaturah?

Ne, razlika v hrani ni, da če hraniš surovo, hraniš gensko modificirane antibiotično prežete odpadke. Hraniš pač najboljše, kar lahko v svoji državi kupiš (in si privoščiš). Moji psi jedo popolnoma isto meso, iz istih virov, kot ga jaz. Kot ga hranijo otrokom v slovenskih šolah. Še enkrat - kako si lahko karkoli prepričana o mesu, ki naj bi bilo v neki procesirani hrani? A lahko vprašaš, ali je piščančja moka, ki je notri, iz Amerike ali Kanade? Od kje je riževa moka?

V Sloveniji dobiš v vsaki trgovini točno serijsko številko mesa, ki te pripelje do kmeta (poskusi, vsaj za govedino). In greš lahko osebno tja in se prepričaš, kaj hranijo.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1854 : 01 Marec 2012, 23:32:20
Lunette, pa še to. Praviš, da se ti za nazaj ne da brati, preletela si samo nekaj strani in izpostavila težave, ki so jih določeni imeli in potem piše, da NAM psi jedo dreke in mrhovino in da nimajo primernih iztrebkov. Če bi prebrala še malo več, bi lahko kje našla, da mojadva šeltija NE jesta nobenih drekov po tleh, nobene mrhovine. Nekaj je trening in to, da ju imam ves čas na očeh, po drugi strani pa je starejša psica v mladih letih (ko je bila nas briketih) našla in pojedla kar nekaj drekov in ogabnih reči.
Nimam razlage zakaj tega ne dela več, vsekakor s tem nimam težav več.

Kakce imata mojadva šolske, dostikrat mi je žal, da nimam fotiča s sabo na sprehodih. Formirani lepo, primerne barve, odvisno od hrane, ki so jo jedli dan prej. Drisko smo imeli ne vem če dvakrat ali trikrat v dveh letih (pri obeh skupaj), pa še to sta se pač pokakala in je bil mir. Če primerjam današnje kakce s kakci mojega mladega psa, ki je bil kot mladič na briketih... Kakal 4x na dan, grozno smrdljive ogromne mehke klobase...

Takoda če že želiš več osebnih izkušenj in mnenje, evo, o kakcih lahko jaz govorim cel dan.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1855 : 01 Marec 2012, 23:51:31
Počasi bom začela verjet v dejstvo, da surovo meso povzroča agresijo  :P (pa ne pri psih - to vem, ker moji dobijo tud kak šnicl  ;) - beri kot hec).
Je pa splošna praksa da če ni linka na odgovor je potrebno nekoga naterat iz teme.  ::)
No pač sprašujem. Pa bom nehala smetit ''vašo'' temo, ker vidim da ni odgovora na moja vprašanja. Kaj čem sm pač firbčna.  ::)
Mi rešujemo problem s tem da dajemo sveže meso - nič premrznjeno - direkt od kmeta (od doma). V zamrzovalniku uporabljamo otroške posodice za obrokce, ki so BPA free. Druge boljše rešitve še nisem našla.
Vodo dobijo striktno iz naravnih materialov.
To da hranim živali za prehrano izključno brez gensko spremenjene soje je že par let stalnica (razlika v okusu nom nom  :P - o kvaliteti pa ne dvomim).

Pa ker sem (naivno) verjela da bom v temi o surovi hrani dobila kak pameten nasvet sem pač uprašala. Sem pač napačno sklepala da strastni zagovorniki in uporabniki naravnejše hrane imeli pametne odgovore na tudi pomembna vprašanja o prehrani.

Ne o dreku se mi pa res ne da več pogovarjat. Ker bi tudi sama lahko nosila s sabo fotkič pa mal na forum objavlala, pa se mi ne da, ker so za moje pojme dreki mojih psov idealni.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1856 : 02 Marec 2012, 00:58:02
Meso iz trgovin vs. briketi = razlika samo v pripravi (kar se tiče obdelanosti-sestava se seveda razlikuje). To, da delam svojim psom korist z nepripravljenim mesom, ki ga sama niti od daleč nebi ... ker vem kako je zraslo  :-X. No v to me ne moreš prepričat. Ker jim z mesom živali, ki so jedle gensko spremenjeno in FFS-jano krmo, tretirane z vsem možnim antiparazitikim ne delam koristi.

Torej surovo, neobdelano meso in briketi je isto? Kako je to isto? Meso je kvečjemu bilo zamrznjeno.
V briketih je ponavadi okoli 60 sestavin, iz različnih kontinentov. Sledljivost do vira je tu praktično nemogoča, ker gre za večkrat predelane sestavine, ki nato končajo v briketu. Znana je afera iz ZDA iz 2007, ko so morali iz polic pobrati ogromno briketov več znamk, ker so v njih našli melamin. Iskati izvor tega melamina bi bilo kot iuskanje igle v senu, a ker je šlo za več blagovnih znamk, so ugotovili, da imajo vsi istega dobavitelja zelenjavnih proteinov iz Kitajske (ja, a veš koliko proteinov v neki procesirani hrani je dejansko živalskih in koliko rastlinkskih - to ni potrebno označiti). Šlo je za riževe proteine, koncentrat riževega proteina je vseboval melamin, da se lažno prikaže višja vsebnost proteinov, ker pač to proizvajalci pasje/mačje hrane potrebujejo, doseže višjo ceno. Ampak to se dogaja ves čas, tudi s pšeničnim glutenom... ker proizvajalcu pšeničnega glutena  na Kitajskem je vseeno, kam gre ta gluten, medtem ko proizvajalec briketov pač kupi gluten in upa, da je dobre kakovosti. Da ne bom prevajala vseh podrobnosti, link na objavo na strani od FDA, ameriške Food and Drug Association, ki bdi nad kakovostjo hrane:
http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/2008/ucm116852.htm

Odpoklice hrane za hišne ljubljence objavlja tudi npr. AVMA, Ameriško veterinarsko združenje, npr. primer objave odpoklica priboljškov zaradi kontaminacije s salmonelo:
http://www.avma.org/petfoodsafety/recalls/2011/merrick_110809.asp

Veliko blagovnih znamk hran, ki se prodajajo v Sloveniji, je ameriškega izvora, z mesno moko iz poceni ameriških predelovalnic, iz resnično slabo reguliranih ameriških farm (v Evropi so stvari vseeno radikalno boljše na področju regulacije hrane!). ZATO jaz nočem dajati take hrane, ker ni sledljivosti izvornih sestavin. Take hrane tudi JAZ osebno ne jem. Raje jem hrano čim bolj domačega izvora (čim manj transportirano, predelano, skladiščeno), zato želim isto tudi za svoje pse.

In ne moremo reči, da hranimo kontaminirano meso hranjeno z gensko modificirano krmo in antibiotiki (mimogrede je v EU stroga karenca glede antibiotikov v mesu), da je hranjenje s surovim zaradi tega slabo. Ker to enostavno NE drži! Ponavljam, hranimo meso, ki ga kupimo v Sloveniji, najboljše, kar si pač vsak lahko privošči ali dobi. In verjetno identično meso, kot ga jemo mi sami in slovenski otroci!

Procesirana suha hrana dejansko je narejena iz mesne moke iz odpadnih delov živali, ne iz zrezkov! To enostavno ekonomsko ni vzdržno. Poglej največje proizvajalce živalske hrane, pridružene imajo največje blagovne znamke pasje/mačje hrane, ker je to ekonomsko gledano logično. Boljši deli hrane gredo za ljudi, kar ostane, se najde način, da se lahko sprocesira v sprejemljiv živalski izdelek - Nestle ima Purino, Mars ima Royal Canin in Pedigre, Proctor&Gamble ima Eucanubo (to lahko preveriš na njihovih osrednjih uradnih spletnih straneh z enim klikom). Kaj imata skupnega Dove, Snickers in Royal Canin (Nestle)?  Kaj imata skupnega Ariel, Always, čokolada Bounty in Eucanuba (Proctor&Gamble)? Ničesar, razen to,da se tak ekonomski model korporacije splača, ker se porabijo vsi stranski produkti v proizvodnjah raznoraznih izdelkov.

V PubMed bazi lahko najdeš veliko strokovnih člankov o vlakninah rastlinkskega izvora, ki so odpadki pri človeški prehrani, npr. lupine paradižnikov, pesina pulpa. To so stranski proizvodi človeške prehrane in potem testirajo na psih načine, kako bi lahko to vključili v prehrano psov, da ne bi preveč motilo prebave, absorbcije nutrientov, oblike iztrebkov in podobno. Ni pa tu razmišljanja, da je pesina pulpa karkoli dobrega za psa, ne vsebuje nobenih mineralov, aminokislin, ničesar, nima nobenih sestavin, ki so za psa potrebne ali mejno primerne. Je zgolj ostanek, ki ga je treba ponucati in se ga pač poskusi vključiti kot vezivo v brikete.

Ta mi je hud, že v naslovu jasno povedo, da iščejo načine, kako vključiti stranske produkte industrije etanola v pet food, mislim, za koga je to dobro?
Select corn coproducts from the ethanol industry and their potential as ingredients in pet foods
http://jas.fass.org/content/87/1/189.full.pdf+html

PS: Citat izrežem,da lahko odgovorim na določeno trditev, ne da te vržem iz konteksta. Kontekst je tvoj cel post na prejšnji strani, citat ki sem ga izpostavila, je iz njega, to je jasno. Ne morem citirati celega (daljšega) posta in potem v enem odstavku odgovoriti na deset točk, ker je nepregledno. 
Članke linkam, ker nisem vsevedna, sploh pa nisem strokovnjak iz širokih področij. Iz članka si lahko vsak ustvari svoje mnenje, vsaj bolj objektivno je vse skupaj. Seveda si želim, da tudi vsi ostali kaj nalinkajo- the more the merrier.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1857 : 02 Marec 2012, 01:14:21
Lunette,

ne vem kaj je bilo agresivnega v debati. Jaz imam pač trdna stališča že glede človeške prehrane, ampak v današnjem svetu pač imamo kar imamo in se trudim držati nekih praktičnih izvedljivih načel - jej naravno, neprocesirano, kar se da lokalno, če je možno da veš izvor.

Ful fajn, da poveš nasvete glede plastike. Pač napišeš, da je problem s plastično embalažo to in to, da se zadevo reši, kot si napisala, da ne uporabljamo za pse plastičnih skled in za zamrzovanje otroške posodice. Zakon! Mislim, da kdo bo hotel, se bo tega držal. Nima pa to veze s izborom prehrane kot take. Nekdo se lahko izogiba plastiki, pa hkrati je ocvrto hrano ves čas, pa to nikakor ni okej.

In mislim, da vsi vemo, da soja kot krma je grozna - gensko spremenjena ali ne, za ljudi tudi! Če sama vzrejaš živali, nam povej, kaj naj sprašujemo, ko kupujemo meso- hočem reči če imaš znanje, ga lahko tukaj dobrodošlo deliš. V tej temi ves čas ponavljamo, da kdo lahko najde ovčje meso, naj ga uporablja čim več, ker je največja verjetnost, da bo drobnica na paši, v naravi.

Hočem pa povedati, da isto o plastiki, zamrzovanju in procesiranju lahko problematiziraš v vsaki temi o prehrani na tem forumu, vsakemu ki psa hrani, ne le nam. Lahko tudi odpremo posebno temo!

In ja, če sem strasten zagovornik in če se razburjam, se le v tej temi, ker se mi zdi zelo relevantna, bolj kot vse druge teme (na tem forumu). Zato ker je treba biti kritičen in zahtevati odgovore in se ne zadovoljiti z najnižjo možno kakovostjo! Zato ker dokler se nas ene par ni upalo spregovoriti, je imela ta tema 6 strani in bolj kot ne samevala, kot da prehranjevanje psov z mesom ne obstaja, celo svarilo se je pred tem.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1858 : 02 Marec 2012, 01:26:57
Taar. Opažam da ne razumeš pointa. Ti bom dala praktičen primer. (sori ker imam očitno znanstvene in zdravstvene fenomene doma -tolaži me misel da pa vendarle niso osamljen primer)
Imaš psa ki je alergičen na dodatke v prehrno zrezka, ki ga zaužije (kupljen v slo, pod EU standardi). No takrat ti je povsem useen a je zrezek iz eko reje ali pa briket ki mu ne povzroči alergije. Če sm tem dotičnem psu dala piščanca od npr. pp ptuj - je bil na medrolu. Če je ta isti pes jedel piščanca iz eko reje -BP. Če sem temu istemu psu dala brikete ki vsaj približno zagotavljajo poreklo sestavin - BP. Če je jedel briekte sumljivega porekla pa še vseeno kao bio - medrol.
Evo. Zato sprašujem kaj naredite v tem primeru. Simpl. Ker vem da so tudi te stvari ZELO pomembne. In nikakor se ne pregovarjam da je katera od oblik hrane bolj primerna za tvoje pse. Primer je bil zgolj zaradi tega, ker mi ne moreš trdit da je surov zrezek toliko boljši če pa ni nujno da je.
Še kar pa nimam odgovora, kako rešujete določene stvari. Pa res me ne zanima druga. O surovi hrani vem dovolj. Tako da dodatnih linkov ne rabim.
In res se ti ni treba koncetrirat na to da mi kontriraš na stvareh ki so bile dodane samo kot primer/prikaz mojega mnenja. Jaz tvoje mnenje oz osebno odločitev da Ti hraniš svoje pse tako kot jih povsem spošutjem. Samo sem res mislila da veš še kaj več vsaj o konzerviranju oz shranjevanju živil. Če lahko dobim odgovor samo na to - prosim. Če se bo linkalo, dajalo v navedke kaj druga - ni treba. Hvala.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1859 : 02 Marec 2012, 01:33:37
In ja, če sem strasten zagovornik in če se razburjam,...

Tudi samo zaradi tega sem se v tej temi javla. Ker ko kdo ne reče isto kot hranitelji surovega se zgodi zgoraj napisano.
Kupuj eko s certifikatom. To ti je dokaj dobro zagotovilo. Evo moj dobronameren nasvet.
Pa še to - poslušaj svojega psa in ne preslikuj svojih izkušenj kot edine relevantne. To da jih je še nekaj podobnih tudi ni relevantno ker tudi nasprotno obstaja ogromno lastnikov ki hrani vse prej kot surovo pa so njihvi psi v enaki/lahko da boljši kondiciji. Stvar posameznika. Pri meni še 4 psi ne jedo vsi isto zato da vzdržujejo svojo zdravo maso. Tako da instant recepta ni. Tudi ne tukaj.
Pa lep preostanek noči  ;) ne se mučit z iskanjem linkov in pisanjem dolgih postov. Ni point v prepričevanju. Samo v širšem spektru mišljenja.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.