Surova hrana

irenchy · 1189026

Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1860 : 02 Marec 2012, 01:35:10
Ko je pa debata o barfu-  bi pa pri hranjenju z surovo hrano prvo pomislila , da primankuje B  kompleksov....In bi  dajala, tudi povečala bi  odmerek.. za štih probo kakšen teden... + fuj..
 Če se izkaže, da tud B kompleks ne  odpravi, potem bi bila pa zaskrbljena in bi  psa začela panično opazovat vsak dan

Damayanti, lahko kaj več poveš o vitaminu B? Če prav razumem, povezuješ iskanje in jedenje iztrebkov s tem, da pes s surovim ne dobi dobolj B vitaminov?
Samo dodam, da tukaj nas večina hrani po modelu celega plena, ne barfa (ki se kar precej v vsebnosti razlikuje).

Namreč mojadva ne iščeta in ne jesta iztrebkov (starejša psica jih je v mladosti nekajkrat, ampak takrat je bila na briketih).
Kot jaz vem, so meso in jajca bogat vir B vitaminov.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1861 : 02 Marec 2012, 01:49:47
Ja Lunette, poslušam svoja psa, zelo. Imam starejšo psico, ki je živela skoraj 7, 8 let na Dermatozis briketih, ker naj bi vsaj malo pomagali, ker naj bi se drugače nič ne dalo narediti (nobena zdravila razen v najhujših primerih kortizon). Sklepamo, da ima dermatomiozitis, kožno bolezen (avtoimunsko), ki se lahko pojavi pri šeltijih. Vsake toliko ji je na novem delu telesa odpadla dlaka in nato še koža, imela je ranice, ki so se odprle ob vsakem mehanskem trenju. (Vse smo pretestirali, niso bili zajedalci.)  Shajali smo, kakor se je dalo, dostikrat nosili ovratnik, da si ni mogla lizati, ker si je potem naredila še sekundarno infekcijo. Posnegu je puščala kapljice krvi, ker je imela tačke tako polne ranic (na členkih, blazinicah). Vsake toliko se ji je zalomil krempelj, kisiga je potem sama amputirala. Sedaj ima samo še nekajkrempljev, ker ji vsi niso več nazaj zrasli.

Ko sem po naključju začela hraniti surovo, po nekem času, se je zadeva umirila. In zdaj dve leti živi bolje kot kadarkoli prej, kakovost življenja je zanjo neprimerno večja. Prej rjavo obloženi zobje so pri 10 letih čisto beli, ampak to je že druga tema.

Dermatomiozitis je zelo neraziskana bolezen, je dedna, vendar je zdravljenje bolj tako tako (kortizon v resnih primerih, ko jim že odpovedujejo mišice). So pa neke študije, da je pomagal vitamin E, v drugih pa omenjajo omega 3, ker je povezano s presnovo maščob. Jaz si razlagam laično, da so naravne maščobe v mesu ali aminokisline nekako uravnovesile delovanje kože... Lahko da tudi vitamin C, ki je pomemben za vezivno tkivo - ne vem, nimam razlage. Imam pa psa pred sabo.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1862 : 02 Marec 2012, 02:07:07
Lunette, če še kar nimaš odgovorov na določena vprašanja - moraš napisati to vprašanje. Jaz sem ti skušala razložiti tisto kar vem, na primerih, zato dam linke, ker sama ne morem prevajati celih odstavkov. Z linkom na znanstveno objavljen članek/diplomsko/ministrstvo te ne morem zavajati, tam si naj vsak preleti in pride razpravljat in lepo prosim, naj se nalinkajo še nasprotujoči se članki! Zavaja se, ko se kar povprek trosi mnenja brez utemeljitve.

Če imaš konkretna vprašanja (in če misliš, da imamo dobre odgovore), vprašaj natančno.

Meni se tudi zdi, da ne razumeš pointa, če praviš, da je surovo a priori slabo, ker ga je treba zamrzniti in pač dati v neko embalažo. To lahko rečemo potem čisto vsakemu, ki ima hladilno skrinjo, ker verjetno vsi nekam moramo dati hrano, tudi zase. Isto vse restavracije, šole. Ni to problem samo pasje surove prehrane. Isti problem ima tudi tisti, ki psom kuha domačo hrano (in sestavine hrani v zmrzovalniku ali jih kupi zapakirane v plastično embalažo). Kako pa se trasportirajo sestavine za brikete - a v čem drugem kot v plastiki?

Ne razumem zakaj bi edino tisti, ki hranijo surovo, morali znati na dolgo razložiti shranjevanje v zmrovalnik. Vprašaj isto na kuharskem forumu ali na bio forumu.

Kar je pomembno, je najti v tem onesnaženem svetu, kjer imamo malo nadzora nad čistostjo okolja, vode, prehrane, najmanjše zlo, kakor pač vsak lahko. Hraniti čiste, nepredelane sestavine hočem jaz zase in za svoje pse. Pač živali niso vedno gojene na Veliki Planini in pač meso je v zmrzovalniku v plastičnih vrečkah. Ni pa predelano, sprocesirano in nima 59 drugih dodatkov in konzervansov, pripeljanih in sestavljenih iz celega sveta (mimogrede tudi v v plastičnih vrečah in tudi zamrznjeno,če je treba). To je moje mnenje, tako dam jaz stvari na tehnico in se odločim. Brez linkov.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1863 : 02 Marec 2012, 02:11:28
Imaš psa ki je alergičen na dodatke v prehrno zrezka, ki ga zaužije (kupljen v slo, pod EU standardi). No takrat ti je povsem useen a je zrezek iz eko reje ali pa briket ki mu ne povzroči alergije. Če sm tem dotičnem psu dala piščanca od npr. pp ptuj - je bil na medrolu. Če je ta isti pes jedel piščanca iz eko reje -BP. Če sem temu istemu psu dala brikete ki vsaj približno zagotavljajo poreklo sestavin - BP. Če je jedel briekte sumljivega porekla pa še vseeno kao bio - medrol.

Na ameriškem forumu za surovo je isto povedalo več ljudi. Da če so psa hranili z na travi gojenim govedom (ala eko) je okej, če je pitano s koruzo, ni okej. Za občutljivega psa, čisto verjamem.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1864 : 02 Marec 2012, 09:19:14
Samo zanimalo me je če vas potem tudi skrbi za zdravje živali ki jih krmite. Ker da moraš potem dodajat omega maščobe se meni ne zdi čisto popolna hrana. Kapsule naravne pa naravne omega maščobe gor al dol....še vedno jih dodajaš.

Predvsem to nas skrbi, zato sem se odločila za surovo prehrano. Omega maščobe ne rabiš dodajati, če le imaš vir svežih rib, možganov... Ni pa nič od tega nujno, to je opcija. Mi je pa zanimivo, ko se nekdo osredotoči na en mali segmentič (kapsule, zamrzovanje...) in potem to obrača okoli prstov do onemoglosti. Ja, kot je Taar napisala, tudi mi bi lahko šli na temo o drugi hrani;briketirani, BARF, kuhani... pa navajali kupe stvari s katerimi se ne strinjamo, pa to obračali in obračali do onemoglosti, ampak to mi ni cilj. Zato se zadržujem tukaj, ker namreč, če želiš s kom deliti zgolj mnenje in izkušnje ne prideš k njemu domov in apriori določiš, da je to in to slabo.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1865 : 02 Marec 2012, 09:23:19

Aja pa ko so volkovi tok zelo prikladni za primerjat...a oni tu v skrinji pakirajo svoje obroke?


Ne, ne pakirajo, se pa mi z našim načinom čim bolj približamo njihovemu. Pač skrinje, omega in ostalo so nujno zlo, še vedno manjše, kot sprocesirana odpadna snov skoncentrirana v rjavi kroglici, ki jo potem iz PVC-ja daš v skledo.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1866 : 02 Marec 2012, 09:23:35
Taar daj malo zadihaj umes, no.

Torej surovo, neobdelano meso in briketi je isto? Kako je to isto? Meso je kvečjemu bilo zamrznjeno.
Preded tem tvojim postom si lahko prebrala moj post  ;) Ki ti pove, da ni isto surovo meso vs. briket- v takem pomenu kot ga ti vidiš. Kaj meni nuca surovo meso (če ga recimo ne morem dobit iz eko) če lepše deluje na briektih s certifikatom... nič več in nič manj ni bilo za primerjat.

Taar. Opažam da ne razumeš pointa. Ti bom dala praktičen primer. (sori ker imam očitno znanstvene in zdravstvene fenomene doma -tolaži me misel da pa vendarle niso osamljen primer)
Imaš psa ki je alergičen na dodatke v prehrno zrezka, ki ga zaužije (kupljen v slo, pod EU standardi). No takrat ti je povsem useen a je zrezek iz eko reje ali pa briket ki mu ne povzroči alergije. Če sm tem dotičnem psu dala piščanca od npr. pp ptuj - je bil na medrolu. Če je ta isti pes jedel piščanca iz eko reje -BP. Če sem temu istemu psu dala brikete ki vsaj približno zagotavljajo poreklo sestavin - BP. Če je jedel briekte sumljivega porekla pa še vseeno kao bio - medrol.
Evo. Zato sprašujem kaj naredite v tem primeru. Simpl. Ker vem da so tudi te stvari ZELO pomembne. In nikakor se ne pregovarjam da je katera od oblik hrane bolj primerna za tvoje pse. Primer je bil zgolj zaradi tega, ker mi ne moreš trdit da je surov zrezek toliko boljši če pa ni nujno da je.
Še kar pa nimam odgovora, kako rešujete določene stvari. Pa res me ne zanima druga. O surovi hrani vem dovolj. Tako da dodatnih linkov ne rabim.
In res se ti ni treba koncetrirat na to da mi kontriraš na stvareh ki so bile dodane samo kot primer/prikaz mojega mnenja. Jaz tvoje mnenje oz osebno odločitev da Ti hraniš svoje pse tako kot jih povsem spošutjem. Samo sem res mislila da veš še kaj več vsaj o konzerviranju oz shranjevanju živil. Če lahko dobim odgovor samo na to - prosim. Če se bo linkalo, dajalo v navedke kaj druga - ni treba. Hvala.
Ti imaš psico z avtoimuno boleznijo  - njej surova paše. Super.  :-*
Jaz imam (sem imela 2) psa ki ima alergijo - njima surova ni ustrezala, jima pa trenuten meni, ki je sestavljen iz pičlih 20% mesa. Nam je super. Zato pravim da je torej medicinski fenomen, ker idealno funkcionira na tej dieti že več kot 7 let. Zaradi vseh prepričevanj da pes nima enicimov za OH. Pa prav nikoli nisem ne tebe ne kogar koli zasipala z mojim načinom diete in prepričevala z takim in ovakim linkim, da imam prav (za mojo žival). Vidiš za nas surova ni bila čudežna palčka, prav tako kot za tvojo naša dieta najbrž nebi ustrezala.

Če pa je tako da če človek ne sme rečit ''nam pa ne paše'' bi bilo pametno anketo na začetku spremeniti in ponuditi edini možni odgovor DA.  ;)

Poglej moja vprašanja  8) (samo dihat je treba umes ko bereš  ;))

Tale dolg post ni bil provokacija, ampak mnenje, in hkrati vprašanje za tiste ki hranite surovo.
Kako rešujete prehrano brez kemikalij, kako rešujete problem z zamrzovanjem, da hrana ostane zdrava/sveža, in kako rešujete problem z BPA? Konec koncev je tudi to zelo pomemben dejavnik pri zdravju nas samih, ne samo psov.

Sedaj pa resnično prosim, da mi ne linkaš več znanstvenih študij, katere bi me naj prepričale da mislim narobe. Ti misliš prav za svoje pse, jaz pa za svoje. Končni rezultat je pes v kondiciji  8) kar je glavni namen, a ne. Ker glavni namen ni da je tema za surovo rezrervirana temu, da vsak ki kaj komentira, da se ga potem zbombandira z kupom linkov o njegovem ''ne prav''. S tem počneš prav to kar si sama rekla da imaš občutek : da je nekdo nor ker hrani drugače kot ti.  :P

Amerika ni use. Drug podatek ki si ga dobro zapomni ;) In še tretji pomemben podatek - internet in internetne študije niso čudežna palčka (še najman pa edina).

Veš včasih je bolje da rečeš ''ne vem'' ''me nikoli ni zanimalo'' ''nisem pomislila'' ''vseeno mi je, da v naravo vržem tono plastičnih vrečk in sem prepričana da hranim psa zdravo''....veš, kar koli. Ni pa treba spista posta dolgega pol strani zato da izgleda pameten odgovor. Tko preprosto je to. Moje pisanje in vprašanja so bila namenjena zgolj temu da tudi tisti ki večinsko hranite s surovim začnete razmišljat še o drugih dejavnikih hrane.

Aja lej ameriko. Tale dokumentarc mi je všeč. Vreden ogleda http://www.imdb.com/title/tt1286537/

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1867 : 02 Marec 2012, 09:27:59
Fero, pa kdo komu navaja da bi naj narobe hranil? Zanimalo me je pač. če delate kaj v tej smeri. Besede obrača, dela kilometerske poste se ne z moje strani.
Je pa več kot očitno to da če tukaj postaviš vprašanje, nanj ne dobiš odgovora prej kot po dveh straneh teme.

Hranite surovo če vam paše. Super. Nimam najmanjšega namena te prepričat v nasprotno. In še zate - Spremenite anketo v naslovu teme in dajte edini možni odgovor ''moj pes ima rad surovo'', če je tak problem da nekdo ki hrani mešano reče da ga zanima kako je s skrinjo  ::)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1868 : 02 Marec 2012, 09:31:52
Bi bila zelo vesela če bi dobila odgovor na prej zastavljena uprašanja. So čisto preprosta. Ker da se ne odgovori na vprašano in se potem samo izloči določen del pa daje komentarje ni glih odgovor na vprašanje, a ne. Me resnično zanima kako rešujete te probleme (gensko spremenjena živila, BPA, zamrzovanje brez co2...) Tudi to je del zdrave prehrane.

Na zastavljena vprašanja si več, kot dobila odgovore. Samo hoteti prebrati in akceptirati je potrebno.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1869 : 02 Marec 2012, 09:39:25
Sedaj sem jih (po dveh straneh teme) - v prvo pač ne.
In akceptiranje je potrebno tudi z druge strani  ;) Pa lep dan (sončen dan) želim še naprej. Izkoristite ga zunaj s svojimi kužki. Enga vlkiga  :-* vašim pesjanom.  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1870 : 02 Marec 2012, 09:42:38
Sedaj pa resnično prosim, da mi ne linkaš več znanstvenih študij, katere bi me naj prepričale da mislim narobe. Ti misliš prav za svoje pse, jaz pa za svoje. Končni rezultat je pes v kondiciji  8) kar je glavni namen, a ne. Ker glavni namen ni da je tema za surovo rezrervirana temu, da vsak ki kaj komentira, da se ga potem zbombandira z kupom linkov o njegovem ''ne prav''. S tem počneš prav to kar si sama rekla da imaš občutek : da je nekdo nor ker hrani drugače kot ti.  :P


Ha, ha, ha, neverjetno. Jaz pa prosim Taar, da nas še vedno obsipava z linki in svojim neprecenljivim znanjem, ker je to v tej temi zeelooo dobrodošlo.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1871 : 02 Marec 2012, 09:53:01

Veš včasih je bolje da rečeš ''ne vem'' ''me nikoli ni zanimalo'' ''nisem pomislila'' ''vseeno mi je, da v naravo vržem tono plastičnih vrečk in sem prepričana da hranim psa zdravo''....veš, kar koli. Ni pa treba spista posta dolgega pol strani zato da izgleda pameten odgovor. Tko preprosto je to. Moje pisanje in vprašanja so bila namenjena zgolj temu da tudi tisti ki večinsko hranite s surovim začnete razmišljat še o drugih dejavnikih hrane.


Ja ta prvi stavek bi lahko bil namenjen tebi, nam, vsem, saj plastične vrečke so tudi tvoj greh-hočeš,nočeš. Na žalost se jih nikakor ne moremo rešiti. Sem pa zato, da se nadomestijo z drugimi bolj prijaznimi zadevami, vsekakor. Tele posodice za otroke so zanimiva stvar.
Glede razmišljanja o prehrani, pa moram povedati, da je bilo zelo intenzivno. Plod tega je surova prehrana. Najlažje je reči, ja jaz bom hranil kroglice in tu se stvar konča. Veliko zanimanja, prebiranja, sodelovanja v različnih debatah je moralo miniti, da sem si ustvarila mnenje. Tako da, če v temi o surovem sprašuješ o surovem, verjetno ne sprašuješ totalne laike.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1872 : 02 Marec 2012, 16:59:43
Vem da v temi za surovo sprašujem uporabnike surove hrane. Kdo je laik in kdo ni je itak brezpredmetna debata. Forum je namenjen deljenju izkušenj. Tvoje so dobre, moje niso. Najde se kdo, ki tu kontrira zaradi lastne izkušnje, prav tako kot ti navijaš za surovo zaradi svoje dobre izkušnje. S tem ni nič narobe.  ;) Ti ješ meso jaz zelje - skupaj v povprečju pa segedin  ;) Mislim, da je dovolj tega kontriranja, ker s tem nič ne naredimo. Ne dobrega, ne slabega za ostale bralce. To da Taar ne rabi linkov limat je bilo izključno glede mojih postov. Pravim, da ji ni potrebno linkat na moje citate, da kogar koli prepričuje v njen prav. Samo to. Seveda za uporabnike surove hrane so dobrodošli.  :) Vsak nasvet več je OK in QL.

Drugo kar me pa res zanima, če bo kdo našel še boljši sistem pri izboljšanju hrane. Res ne vidim kaj je hujše zlo - briket ali pa načeloma surova hrana, ki vsebuje en kup svinjarije zaradi procesa skladiščenja/pridelave (sem dala primer alergije). Mojim psom žal res bolj ustrezajo kroglice, kot pa klasično vzrejena ali skladiščena surova hrana. Tukaj mi vsi možni linki o prebavnih encimih ne koristijo...žal.

Izključno zaradi tega, da skupaj nagruntamo sistem, ki bi katero koli hrano lahko še izboljšal. Upam, da se razumemo. Vprašanje v surovi mi je na mestu, ker roko na srce, najbrž uporabljate več vrečk/skrinje/različnih virov hrane kot jih kdo, ki hrani brikete. En žakelj briketov (15-20kg) je količnisko manj plastike kot pa mesečna poraba vrečk za skrinjo za vse obroke. (glede na to, da sem sama skladiščila surovo hrano za pse v skrinji vem kako je izgledalo  ;) ). Trudim se vse kar dam v skrinjo sortirati v baby lončke, v embalaže, ki imajo malce bojšo kategorijo BPA...Večkrat porabim eno embalažo...pa ne da sem svetniško eko (ne gre) se pa trudim, da bi to omejila na minimum. Dostikrat porabim sveže. Da ja ne pakiram.  ;)

Glede na vašo splošno prakso uskrinjanja hrane pa sem pomislila, da se je kdo poglobil še v to. Kaj daš v skrinjo je pravzaprav vseeno (ali je to surovo, kuhano, briketirano...). Vprašanje je splošno in ni vezano na to da kogar koli provociram, da bolj onesnažuje zaradi tega. In posledično, da bi naj hranil drugače. Sploh ne. To vedno povem - stvar posameznika.

Ne hude krvi več - produktiven pogovor še v tej smeri.  :) Ker obrni kakor hočeš je to rahlo zavajanje, da samo zato ker je surovo je pa oh in sploh - če so tu še drugi dejaniki na katere je fajn pazit da je stravr RES zdrava (recimo za alergike).
Konec koncev pa si vsi želimo da bi zdravo bilo še bolj zdravo.  :)

Pa da končamo s kontriranjem - javila v temo sem se ker se res vedno skoči v luft, če nekdo reče - ''Jaz nebi''. S tem ni nič narobe. Dobi človek občute krdela  :) Če prideš na napačen teritorij in se ne podrediš te kr narenčijo  :P Sej smo pesjanarji, samo res ni treba tako.  ;) Poleg tega sem čisto realno postavla vprašanja.

Lep pozdrav (v upanju na konstruktiven pogovor).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1873 : 02 Marec 2012, 18:45:03
Vsaj jaz ne dajem kruha, sadja, človeških piškotov (delam pa iz rib domače priboljške, ki potrebujejo za vezivo tudi nekaj žlic moke, ja). Tega ostalega je pri meni 5% in še to nenačrtovano, iz roke ali pa sezonsko pobiranje zrelih hrušk (pa tega je spet 5% dnevnega obroka kak teden v letu).

Ma, itak skoraj vsi tukaj, ki smo v surovi hrani hranimo mešano, ampak pač z velikim povdarkom na surovo  ;) . Jaz moji dajem tudi kuhano (ostanke od kosila, ribe, jajce pražene in res redko kaj prav za njo skuhano), brikete, konzerve (sicer kaj od tega 1x na 3 tedne, če odštejem kaj ji moji na skrivaj dajejo  ::) ), tudi mleko, mlečne izdelke dam, sadje, zelenjavo, kruh, tudi žita (vse kaj vsebuje žita v zelo malih količinah in redko, ker je kar alergična na njih). In to ne z kakim pravim namenom, ampak zato ker ima rada spremembo na jedilniku, res kar pade v skledo ko kaj drugega dobi, pa tudi zato, da ne bi kakih alergij razvila. Ne bi rada, da bi se ji čisto prebava porušila če bi 1x dobila kaj drugega kot surovo. Je pa drugače 90% surovo, ostalo dodatki.

Tejch, ni ti treba skrbeti za nič od zgoraj napisanega, psi niso občutljivi na iste zadeve, kot ljudje, pa je brez veze to pisati, ker je resnično vse že napisano (v tej temi, nekaj strani nazaj). O tem kako se drži higiena je tudi bilo napisano, tako da don't worry. Svojega hranim od 4. meseca starosti samo s surovim in je vse o.k., oz. super. Ne stoj nič pokuhavat, ne mesa oropat njegove surovosti  ;D, tako pač je. Pa volkovi po gozdovih bi po tej logiki že zdavnaj tekli po nebeških gozdovih, da je to res.
Moram ti pa izreči veliko pohvalo, kar se tiče skrbi za svojega kužka!

Pa tudi sama sem sedaj tudi malo razmišljala... Sicer volkovi ne živijo ravno ful dolgo, tako dolgo že ne, kot si jaz želim da bi moja, prav tako tudi ne prostoživeči psi. In nekako sem razmišljala, da že tudi kar nekaj vzrediteljev hrani surovo svoje pse več let ali celo desetletij, pa ni bilo nikoli nič narobe (potem bi že bilo kaj napisano, ali ne?). Pa tudi nekateri ljudje jedo surovo meso - npr. Japonci ribe, ali pa nekateri jedo tiste debele zrezke, ki so okoli pečeni, notri pa krvavi, pa jim nič ni ;) . Pa imajo manj močno želodčno kislino in vse.
Moja je tudi že od začetka odkar je pri meni bila na mešani (2 obroka surova, 1 briketi/konzerve/kaj mlečnega, 1 kuhan/mlečni, potem nekje od 4.-7. je bila na briketi/surova ( 1 surov, 1 briketi z nečim mlečnim, bil je pa surov večji) od 7. meseca je pa res na surovi oba obroka, razen od jeseni ima 3 obroke, eden je včasih kaj kuhanega, mlečnega ali briketanega, konzervnega). Moram pa reči da odkar je na 90% surovo prebava še ni bila boljša =) . Odkar pa dobiva ribe se ji tudi dlaka popravlja.


Moram pa rečti, da ste me vse pomirile. Ne bom nič kuhala, razen rib seveda ali pa kaj drugega, če drugače ne bo hotela pojesti ;)


Me pa zanima samo še kaj je to BPA? In kako škodi? Pa a potem ne smeš dajati v navadne vrečke, ampak v posode meso? Jutri dobi novo pošiljko mesa, da vem kako pakirati :P . Sicer dajem skos v vrečke, tudi mi dajemo v vrečke, ampak vseeno, porabim jih za moje pojme preveč...

Agronomijo k sreči nekako poznam  ;) Gensko spremenjena hrana je prosto v prodaji na slovenskem trgu. Ti piše na paketu ;) Samo do prve kemtijske trgovine se linkaj pa poglej kaj papajo vsi prašički, ki jih dobiš v klavnici. Pa vse pipike ki jih imajo kmetje na krmilih. Gensko spremenjeno sojo. Jp. No vsaj velika večina. So k sreči izjeme ki potrjujejo pravilo.

Jaz pa ne razumem zakaj ti toliko povdarjaš gensko spremenjeno hrano? A  slučajno misliš, da pa v briketih ni gensko spremenjene hrane?



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1874 : 02 Marec 2012, 18:57:10
Lunette, še to glede embalaže. Jaz osebno uporabljam vrečke, ampak že porabljene od embalaže (npr. od sadja, zelenjave iz trgovine). Edino za kakce pobirati uporabljam navadne vrečke. Ostalo pa vse odpad, bi se drugače itak stran vrglo, jaz pa za psa ponucam =) . Mi pa je tudi zanimivo tele embalaže... Če mi kdaj vrečk zmanjka =)

Če pa tvojim psom ustrezajo briketi, super. Ali pa 20% mesa. Vem da moji ne bi, zato hranim surovo. Naslednji pes bo tudi od začetka na surovem, če mu pa ne bo ustrezalo pa kaj drugega =) . Pač, saj se vsak prilagaja svojemu psu, a ne. In jaz sem zavedam da ni za vsakega psa OK surova hrana, ali pa briketi ali pa ne vem kaj še vse. Moja bi mogoče lahko tudi čisto fajn živela na grinfree briketih, ampak sem skoraj 100% da jih ne bi marala, jaz bi zraven bankrotirala od cene, pa še ne bi hranila sveže hrane ;)



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1875 : 02 Marec 2012, 19:13:24
Lunette; jaz čutim razliko med tema dvema primeroma:
1) ooo, dober dan sosed, kako lepa okna imate, kje ste pa jih kupil? Aha, aha, ampak tam v levem kotu izgleda, da bodo puščala, aha, ma jaz ne bi dal okno tako v levi kot, ja ja, samo tam je pa barva videt slaba, ne? Slaba je, a ne?
2) ooo, dober dan sosed, kako lepa okna imate, res me zanima kje ste jih kupil, pa kakšna je cena? A, dobro tesnijo? Razmišljam, da kupim nova okna, in vaša se mi zdijo zanimiva, pa me zanima kakšne prednosti ste naštudirali pri teh oknih?

No toliko zgolj za okus. Na prvega človek odgovori v smislu "krdela", kot si rekla ti, na drugega pa debatira. To je osnovna razlika. Torej za debato je potrebno začeti z debato, nevtralno, ne pa s skepso in cinizmom. Sicer skepsa še, cinizem in provokacija pa ....



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1876 : 02 Marec 2012, 19:21:47
Ma ste mi pa dobri... Vsi toliko veste o vsem, hkrati pa nič o ničemer...  :'(   

BPA oz. bisphenol A je kemična spojina, ki se nahaja v skorajda vseh polivinilnih vrečkah in izdelkih iz trde, poltrde ali mehke plastike... Problem pri tej spojini nastopi, ker lahko deluje kot endokrini disrupter, saj je lahko podobna nekaterim spolnim in rastnim hormonom oz. faktorjem in dokazano slabo vpliva na plodnost in izločanje spolnih hormonov tako pri ljudeh, kot pri živalih (plodnostne motnje in neplodnost,...)  :-[   Zato se zadnje čase tako zelo propagira stekleničke za pitno vodo iz stekla oz. iz BPA free plastike  ;)
Je pa pri mnogih plastičnih pakiranjih problem, ker je npr. vsa voda in sokovi v plastenkah iz materialov, ki vsebujejo BPA, tako da z leti popije povprečen uporabnik kar nekaj te "strupene" zadeve... Da o tem, koliko hrane je pakirano v tako embalažo sploh ne govorimo...

Jaz zato že nekaj let nosim s seboj težjo a varnejšo stekleničko za pitno vodo, pa tudi psi dobijo hrano in vodo v kovinski oz. keramični skledi in uporabljam čim manj plastične embalaže, a v nekaterih primerih brez tako zelo "čudovito vsestranske" plastike pač ne gre  :'(

Študije o BPA in  njegovih škodljivih učinkih, so bile predvsem strokovni javnosti predstavljene že pred leti v več kot le enem članku in raziskavi, a širša javnost, je žal o tej problematiki še vedno preslabo obveščena...  :-\  Je pa na tako zelo "ljubem" internetu dovolj informacij na to temo, tako, da se lahko navaden potrošnik tudi sam kar dobro  informira o tej problematiki  :)



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1877 : 02 Marec 2012, 19:22:56
Res ne vidim kaj je hujše zlo - briket ali pa načeloma surova hrana, ki vsebuje en kup svinjarije zaradi procesa skladiščenja/pridelave (sem dala primer alergije). Mojim psom žal res bolj ustrezajo kroglice, kot pa klasično vzrejena ali skladiščena surova hrana. Tukaj mi vsi možni linki o prebavnih encimih ne koristijo...žal.


Vidiš moje mnenje je ; da je najhujše zlo briketi, ampak seveda to je moje mnenje. Surovo meso in kosti, sploh ne dajem v kategorijo slabega, ker to dejansko ni. To je enostavno prvina. En briket se s tem ne more primerjati. Prosto uživam v tem, da sem našla način hranjenja, ki je podoben naravnemu, moj pes ga obožuje, razvija se fantastično in kot češnjica na torti stane biiiistveno manj, kot kroglice.

Kar zadeva vrečke, pa kaj čmo. V vrečke spravljam tudi svojo hrano, pasjo hrano itd. Če pa kdo pozna kakšne bio vrečke naj pove, rade volje zamenjam. 30 kg mesa (kolikor tehta ena moja pošiljka), pa ne morem spravljat v baby škatle. Če pa je to edini argument proti, me dosti ne gane, v smislu, da bi karkoli glede surovega menjala.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1878 : 02 Marec 2012, 19:30:43
Ma ste mi pa dobri... Vsi toliko veste o vsem, hkrati pa nič o ničemer...  :'(   

BPA oz. bisphenol A je kemična spojina, ki se nahaja v skorajda vseh polivinilnih vrečkah in izdelkih iz trde, poltrde ali mehke plastike... Problem pri tej spojini nastopi, ker lahko deluje kot endokrini disrupter, saj je lahko podobna nekaterim spolnim in rastnim hormonom oz. faktorjem in dokazano slabo vpliva na plodnost in izločanje spolnih hormonov tako pri ljudeh, kot pri živalih (plodnostne motnje in neplodnost,...)  :-[   Zato se zadnje čase tako zelo propagira stekleničke za pitno vodo iz stekla oz. iz BPA free plastike  ;)
Je pa pri mnogih plastičnih pakiranjih problem, ker je npr. vsa voda in sokovi v plastenkah iz materialov, ki vsebujejo BPA, tako da z leti popije povprečen uporabnik kar nekaj te "strupene" zadeve... Da o tem, koliko hrane je pakirano v tako embalažo sploh ne govorimo...

Jaz zato že nekaj let nosim s seboj težjo a varnejšo stekleničko za pitno vodo, pa tudi psi dobijo hrano in vodo v kovinski oz. keramični skledi in uporabljam čim manj plastične embalaže, a v nekaterih primerih brez tako zelo "čudovito vsestranske" plastike pač ne gre  :'(

Študije o BPA in  njegovih škodljivih učinkih, so bile predvsem strokovni javnosti predstavljene že pred leti v več kot le enem članku in raziskavi, a širša javnost, je žal o tej problematiki še vedno preslabo obveščena...  :-\  Je pa na tako zelo "ljubem" internetu dovolj informacij na to temo, tako, da se lahko navaden potrošnik tudi sam kar dobro  informira o tej problematiki  :)

No malo si me prehitela, sicer pa to ne pomeni, da si pamet sveta popila, saj bi lahko bilo kdo šel na splet in nalimal gor razlago. No Tejch, evo razlaga je tu.
To je pač kemikalija, ki se uporablja pri izdelavi plastičnih snovi in naj bi vplivala na človekovo zdravje, zato tudi priporočajo, da naj bi se te vrečke uporabile le enkrat. Sicer pa, strupi so v zraku, v vodi, v vsemu, tako, da lepo je biti obveščen, ampak to ni relevantno za surovo prehrano.



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1879 : 02 Marec 2012, 19:46:07
No vidiš Fero, tu se pa jaz močno razlikujem od tebe in še marsikoga, jaz ne limam gor razlag pobranih na kar neki nepreverjeni strani iz interneta in ne delam Copy- Paste ampak je tole direkt iz moje glave in tega kar imam spravljenega v svojih malih sivih celicah  ;)  Znanje pa je povzetek večih tekom let prebranih člankov in raziskav iz uglednih strokovnih revij in ne iz Wikipedie  :P

Tako da ja, v bistvu sem popila že kar nekaj znanja tega sveta in ga še kar uspešno ohranjam, nadgrajujem, uporabljam in delim  :P :P :P   Tako da prosim ne začenjaj s takimi koliko kdo je oz. ni česa spil in ne žali inteligence drugih  ::)



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #1880 : 02 Marec 2012, 19:53:10
Lunette, kakšne posodice imaš to? Jaz se trudim kar se da malo uporabljati vrečke, tako da hrano za v zamrzovalno skrinjo pakiram v plastične posodice. Res pa do sedaj nisem bila pozorna na to ali so brez ali z BPA.

Pri psih se sicer vse te toksične snovi s katerimi živijo ne izražajo toliko kot pri ljudeh, ker imajo krajšo življenjsko dobo, ampak se je pa seveda vredno potruditi, da so takim stvarem izpostavljeni v čim manjši meri.

Ko smo že izven teme :-[ kako se lahko izognem(o) plastičnim vrečkam pri kupovanju mesa? Za vsak nakup dobiš najmanj dve vrečki, ki jih itak potem zaradi higienskih razlogov zavržeš. V vrečke iz blaga nekako ne gre, a obstaja še kakšna opcija?

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1881 : 02 Marec 2012, 20:07:41
Zoe

Načeloma se pri zmrzovanju kar težko poslužujemo česa drugega kot polivinilnih vrečk  :'(  Jaz se trudim, da bi čim več stvari pri nas najprej zavili v peki papir (tisti povoščeni v rolici) in šele potem gre v vrečko, pri mesu še gre, ampak vsega se pa pač ne da...  Načeloma razen teh stekleničk za pitje kakšne večje posode težko dobiš BPA free, a včasih se kje, predvsem v tujini najde tudi kaj takega  :o  Kakšno stvar se da seveda zamrzniti tudi v papirnati vrečki, a kaj, ko take že težko dobiš  :(  Še kruh je v polivinil zavit!  :'(

Upam, da bo kmalu kaj primernega na našem tržišču, ker ni čudnega, da imamo ljudje in živali vedno več plodnostnih motenj, če se pa zastrupljamo na vsakem koraku od jutra do večera...



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1882 : 02 Marec 2012, 20:14:55
vitamini B komplex se dobijo kot prehransko dopolnilo- tudi za pse.

Znate vse študije poiskat, poiščite še to, na kaj vplivajo in kaj  boste ugotovile ...
Vaša vprašanja o tem smatram kot provokacjo.

Kot sem rekla "ta pes se je izlajal" in pri tem vstrajam... zgolj še tole vam povem ...
 v tejle temi imam tak občutek kot ,da prepričujem ortodoksne musliče v krščanarstvo ali ortodoksne  vegiče v kanibalizem...
Pa niti najmanj ni bil namen...zgolj dobronamerna opozorila.

 Tako da - Drage moje dame ...
 tale forum je meni sprostitev po napornem dnevu.
Meni so moji psi sprostitev, vse kar je z njimi mi je hobi.. torej sprostitev in  veselje...
  z vami se pogovarjat mi je pa muka! ... ker imam občutek ,da bi  tamle zunaj stena prej  dojela kaj ji hočem povedat.
Prepucavat z extremisti se mi tud  ne da... ker dobivam občutek ,da točno to iščete... neko prepucavanje potrjevanje... 
Mislim , da sem več kot utemeljila svoja opozorila, glede na to kar pišete  vidim , da niti ena ni prebrala...
 

p.s.  od nobene od tule gorečih zagovornic še nisem videla ali našla slike psa.  ;)
Marsikomu tudi to kaj pove...
p.s.s. glede na to kaj klofate v svojih postih upam da se javno z imenom in priimkom ne izpostavljate ker se zna zgodit da dobite kakšno društvo za zaščito živali na vrat..
 sploh una primerjava o volku-- ki jo je dala Fero je ena takih, da zna  koga vspodbost

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1883 : 02 Marec 2012, 20:54:08
vitamini B komplex se dobijo kot prehransko dopolnilo- tudi za pse.

Znate vse študije poiskat, poiščite še to, na kaj vplivajo in kaj  boste ugotovile ...
Vaša vprašanja o tem smatram kot provokacjo.


Iz moje strani ni bilo nič mišljeno kot provokacija. Tako da kaj veš mi prosim napiši na ZS, če že sem nočeš ;) . Res me zanima kje je drugače tale B komplex v naravnih živilih. Nekega umetnega B komplexa ne mislim kupovat  :) ;) . Pa, prdvsem me zanima ali je B komplex vitamini B?



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1884 : 02 Marec 2012, 21:08:40
Se res ne bi rad vtikal v to debato, ker mislim, da vsak hrani svojega psa tako kot se njemu zdi prav, primerno, praktično. Sam sem nekako živel med psi, katere se ni hranilo z briketi, ker jih še ni bilo, niso bili popularni, slabe kvalitete........in še sedaj se do neke mere tega držim, čeprav hranim tudi z briketi. In če sem čisto pošten do sebe, z briketi hranim zaradi nekakšnega "lagodja", ki pa marsi kdaj pride prav in je dosti bolj praktično kot surovo, kuhano.
Mesnatih človeških odpadkov (in tudi te nekateri strogo odsvetujejo) dobim dovolj za dva psa (pa še kakšnega bi nafutral) in zato bolj malo sežem po surovem................ampak, če se dobi s klavnice sapnike z mesom in drugi "odpad" zmeraj nekaj vzamem tudi za našega psa, vsake toliko kupim surovo srce in jetra, občasno sardelce za nas in psa.................brez točnih izračunov 80%, 20%; nimam pa nič proti če imajo nekateri s tem dobre izkušnje. Me je pa na začetku zmedlo surovo hranjenje z vidika, kot da je to sedaj nekakšna moda  :) . Meni se zdi hranjenje psa s surovim čisto OK. Ali je to samo surovo ali tudi kuhano + zelenjava itd. pa odloča vsak sam in če se pes ob določeni hrani počuti, funkcionira OK je to OK.
Meni so briketi super tudi kot pokazatelj, kdaj ima prepolno rit  ;D .................in ostane pest briketov kdaj v skledi tudi en dan brez dotika; ko gopoda postane lačna so pa tudi briketi OK. Ni bojazni s "Kakšna naj bo količina hrane" ali prekomerno težo.
Samo lastne izkušnje vas, nas bodo pripeljale do dobrega za naše pse. Kar pa ne pomeni, da to drži za sosedovega ;)
Glede plastike................pa saj je nafta vsepovsod, kamor koli in kakor koli se obrnemo  :o



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1885 : 02 Marec 2012, 22:33:37
Če pa je to edini argument proti, me dosti ne gane, v smislu, da bi karkoli glede surovega menjala.
Fero ti resnično živiš v preričanju da jaz želim koga prepričat v spremembo  ??? Ajoj ::)
Toliko kot imaš ti argumetnov za, da hraniš svojega psa (domnevam da enega/prvega) zna biti da imam jaz več razlogov proti za svoje pse. In seveda to nima nobene veze o prepričevanju kogar koli.
Ti (in še nekaj uporabnic) ste tako zelo proti briketom, da ne dopuščate možnosti da komu ustrezajo (čeprav sama hranim mešano ;) ). Vidiš tu pa je razlika med nama ogromna. Jaz vedno dopuščam možnost da nekomu paše surova. Pa dajva že enkrat pustit debato o teh argumentih za/proti.

Prav ne morem verjet da se tokrat zelo strinjam z pidog. Hranite tisto kar jim paše ne glede na sosedovega psa  ;).
Kar povdarja  žverca mi je več kot všeč - mislite s svojo glavo ne z copy-paste.

Zoe, Žverca. Sama imam http://b2c.baby-center.si/article.asp?ArticleID=174817 posodice podobne tem, v katere pakiram domače variante konzervic. Za nas manjše količine zelenjave (za rižote). Kar je večjih stvari po navadi porabim razne embalaže od skut (je plastika menda za kak odtenek boljša kot vrečke). RAzmišljam če bi mi prav prišli tetrapaki od mleka - pa še nisem ziher  ;) bi se pa pripočno zložili v predale.  :P
To da smo ukinali vse plastične posodice je že normalno par let. Steklo- keramika. To nam sede.
Kako bi pa rešila spremembo konsistence živila zaradi skrinje še pa nisem nagruntala.  ;)

Zakaj ne maram GSO? Ker vem kako vplivajo na organizem če le-ta ni dovolj zdrav. Kaj to pomeni sem že povedala pa bom še enkrat na kratko. Če imaš zdravega psa ali psa, ki na to ni občutljiv tega ne opaziš. Ko pa imaš vsaj 2 alergična psa, ki reagirata na to ti je jasno, da je še kako zelo pomembno kaj je jedla žival, ki mu jo hraniš. Torej je zame (za moje pse) manjše zlo psa nahranit z briketi, ki mu ne dejalo težav. Sicer pa svojim psom ravno tako privoščim ogromno drugih stvari (zato ker tudi nisem pristaš čistih briketov), ki pa so iz kontrolirane pridelave oz predvsem iz lastne ''proizvodnje''. Zakaj se mi zdi nerealno, da bi jih hranila samo z eko mesom...ker za 4 pse bi porabila več kot tono mesa (1000kg). oz bi morala vzrediti približno 660 piščancev ali 35 jagnet ali 3 teleta...(ocene so okvirne, ker varirajo od živine do živine). Torej no-go. Pes je pa preveč alergičen da bi se jaz špilala po klavnicah. Aja to je samo eden od argumentov zakaj moji ne jedo 100% samo surovega. Ampak jedo mešano.

Tejch, lej biotin prav za živali pakiran. http://www.zooplus.co.uk/shop/cats/cat_health/skin_coat_supplements/174632#composition Obstaja tudi pasji in dobavljiv v Slo pet shopih. sestava: Mleko in mlečni izdelki, zelišča (15%), kvas, rastlinski stranski proizvodi, alge und Minerali.
Ne vidim razloga, da psu nebi poskusila to dat če se ti zdi da bi probala. Nobena od sestavin ni problematična ,če nanjo ni alergičen. Glede na to kaj praviš da vse je se mi ne zdi težava. Predoziraš ga težko. Škodit mu ne more, lahko mu pa koristi. Če ni sporno dajanje omega maščob mu mirno lahko daš še b-kompleks.  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1886 : 03 Marec 2012, 09:42:17
OK, bom potem pogledala za to v kakem petšopu... Čeprav mi ravno ni všeč, da ima toliko stranskih proizvodov... Ampak OK no.

Me pa zanima še nekaj glede rib. Vsi ki jih kuhate. Ali odstranite kosti ali ne?
Jaz sem moji danes skuhala lososovo glavo in sem raje odstranila vse kosti razen lobanje. Sta mi starša rekla, da bolje da odstranim, kot pa da se ji kje zatakne. Sicer repe sem zadnjič dala s kostmi, ni bilo nič narobe... Ampak me zanima za dalje.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1887 : 03 Marec 2012, 09:58:20
Ma ste mi pa dobri... Vsi toliko veste o vsem, hkrati pa nič o ničemer...  :'(   


Toliko o tem kdo komu soli pamet in se izraža neprimerno. Moj odgovor je bil odgovor na zgoraj naveden citat Žverca, ki pa je bil napisan pred mojim glede pitja pameti, Žverca.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1888 : 03 Marec 2012, 10:05:50
Fero ti resnično živiš v preričanju da jaz želim koga prepričat v spremembo  ??? Ajoj ::)
Toliko kot imaš ti argumetnov za, da hraniš svojega psa (domnevam da enega/prvega) zna biti da imam jaz več razlogov proti za svoje pse. In seveda to nima nobene veze o prepričevanju kogar koli.
Ti (in še nekaj uporabnic) ste tako zelo proti briketom, da ne dopuščate možnosti da komu ustrezajo (čeprav sama hranim mešano ;) ). Vidiš tu pa je razlika med nama ogromna. Jaz vedno dopuščam možnost da nekomu paše surova. Pa dajva že enkrat pustit debato o teh argumentih za/proti.

Ne, Lunette, jaz razlikujem ljudi po zgoraj navedenem primeru sosed-okna (primer 1 in primer 2), samo to je. Ne bom pa dopovedovala tistim, ki hranijo mešano, naj to opustijo, bom pa vsem tistim, ki jih zanima surovo rade volje svetovala. Imam pa prijatelje, ki hranijo surovo, eni brikete, eni kuhajo in vsi smo PRIJATELJI. Ločujem samo tiste, ponavljam, iz primera 1 in primera 2.
Pa ne bom se več brez veze dajala za gluposti, upam samo, da bo ta vihar šel mimo, da lahko mi "surovneži", pa tudi tisti, ki to niso in jih zanima, naprej debatiramo (ponovno izpostavljam razliko med debato in provokacijo- primer 1 in 2) v normalnem slogu, kot smo do zdaj. Vse ostalo je no go.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1889 : 03 Marec 2012, 10:06:36
Lunette; jaz čutim razliko med tema dvema primeroma:
1) ooo, dober dan sosed, kako lepa okna imate, kje ste pa jih kupil? Aha, aha, ampak tam v levem kotu izgleda, da bodo puščala, aha, ma jaz ne bi dal okno tako v levi kot, ja ja, samo tam je pa barva videt slaba, ne? Slaba je, a ne?
2) ooo, dober dan sosed, kako lepa okna imate, res me zanima kje ste jih kupil, pa kakšna je cena? A, dobro tesnijo? Razmišljam, da kupim nova okna, in vaša se mi zdijo zanimiva, pa me zanima kakšne prednosti ste naštudirali pri teh oknih?

No toliko zgolj za okus. Na prvega človek odgovori v smislu "krdela", kot si rekla ti, na drugega pa debatira. To je osnovna razlika. Torej za debato je potrebno začeti z debato, nevtralno, ne pa s skepso in cinizmom. Sicer skepsa še, cinizem in provokacija pa ....

Še enkrat za osvežitev...pa je dovolj.