Surova hrana

irenchy · 1189107

Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1920 : 04 Marec 2012, 19:04:45
Lej nisem rekla da VSI psi jedo dreke in svinjarijo. Ampak sem rekla, da ne jedo SAMO surovi psi drekov in svinjarije ampak tudi drugi.

Tile linki oz. teme so pa dokaz, da tudi briketni psi jedo dreke (pa verjetno se tudi kak kuhan najde). Torej nobena hrana, tudi briketi ni popolna, če potem, če pes je dreke avtomastko psu nekaj fali?

Verjemi pa da sem z fujem probavala, ampak je bil še večji problem, ker je psica še z večjo hitrostjo žrla dreke in vse in še bolj iskala. Me sploh ni ubogala in nič. Če sem pa hotela do nje in jo zvleči stran ali karkoli, pa drek hitro cel požret in laufat pred mano  ::) . Sem ugotovila, da najbolj pomaga ignoranca  ::) . In obrok pol ure - 1 uro pred sprehodom, da je sita  ;)



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1921 : 04 Marec 2012, 19:41:32
Taar, pa daj že enkrat mir!
Če nimaš točnih podatkov o ribjem olju, ne suvaj v to, da ne bom res na dolgo in široko začela razčlenjevat tvojega posta in vseh predhodnjih...

Ribje olje v pasji prehrani je pač ribje olje! Ponavadi je lepo lososovo, ker kaj drugega je tako ali tako preveč težko dobit in je predrago! Če pa ti neko extra fino fajn eksotičnega dobiš, pa super! In ja, vse ribje olje je  pridobljeno iz jeter rib, manjši del pa še iz ostankov mesa,...  A bi morala to točno definirat, če je pa tako humano kot za živali pridobljeno enako!?? Razlika med njima je le v čistosti in dodanih vitaminih in mineralih... A, pa v ceni tudi  :P

Omega 3 in omega 6 nista sama po sebi v pravem razmerju nič škodljiva, če pa dodajaš le ebega ali drugega, potem pa kar iščite linke kaj se zgodi  ;)
Ribje olje je eden od naravnih virov, ki ima najbolj idealno razmerje teh dveh in zato se ga tudi dodaja! Vedno pa so v prehrani presežki oz. manjki zdaj enega, zdaj drugega, ampak neka uravnotežena celokupna bilanca pa da vseeno boljši rezultat kot nič dodatkov olja  ::)  Če bi pa želeli točno razmerje v organizmu imet, bi pa morali vedno pred vsakim obrokom delati krvne teste in potem še analizo trenutnega obroka, ki ga želimo ponuditi, to pa vsaj po moje ne bo šlo ravno skozi kaj?  ???   In če imaš že v briketih dodana omega 3 in 6 potem ne dodajaš- a ni to jasno, jaz npr. nimam in dodajam, ker hranim večinoma kuhano doma pripravljeno  :P :P :P  In moji psi predhodni in sedanji so, če se lahko pohvalim, 1A 8)
Tako da ja, ribje, konopljino, laneno,... je prav lep dodatek in JE KORISTNO!!!

Pa kaj brez linkov o popolnoma vseh stvareh vi res ne znate funkcionirat!??  ???  Strokovni članki so na voljo v revijah- ki se nahajajo v vet. knjižnici- načeloma dostopno vsem, v internetni verziji so pa krepko plačljivi, tako da če ima kdo par deset tisoč evrov za posodit, vam jih poiščem in linkam  :o

Zdej pa res, ne iskat konfliktov zgolj samo zato, da vam v dnevu ne bo dolgčas  ;)   In ne odkrivat tople vode tam, kjer je ni  ;)





Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1922 : 04 Marec 2012, 20:12:38
Taar, pa daj že enkrat mir!
Če nimaš točnih podatkov o ribjem olju, ne suvaj v to, da ne bom res na dolgo in široko začela razčlenjevat tvojega posta in vseh predhodnjih...

Čaki malo, a to je poziv, da naj neham pisati odgovore? Da naj ne suvam? Kako pa se suva?

PROSIM, da na dolgo in široko razčleni moje vse poste. NUJNO! Opozori na vse napake, da ne bo kdo zaveden in škodil psu (z mano vred). Tako bom tudi jaz razčlenila vse tvoje poste, ko pač naletim na nesmisle in napačne podatke. Niti začela še nisem.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1923 : 04 Marec 2012, 20:29:21
Tako da ja, ribje, konopljino, laneno,... je prav lep dodatek in JE KORISTNO!!!

Ne bo držalo. Odpri veterinarski učbenik in preveri. Ko je bila moja psica s kožno boleznijo močno prizadeta, smo PRI VETERINARJU listali po veterinarskih priročnikih in gledali glede dodatkov. Celo za domov so mi ga posodili in ja, sem si vzela čas in brala. Laneno olje ima omega 3, ampak je to ALA, alfa linolejska kislina. Naše telo (pasje, človeško, kurje, nima veze) mora ALA konvertirati v druge oblike, predvsem v EPA. EPA je tista omega 3, ki dejansko pomaga v kožnih procesih in pri vseh ostalih v telesu, ne ALA sama! Posebno pri kožnih boleznih, telo nujno potrebuje čisto EPA in DHa obliko. Da ne govorimo, da možgani potrebujejo DHA, spet ti laneno olje pomaga toliko kot nič, ker se morajo verige konvertirati iz ALA v EPa in nato v DHA.

Problem pa je, ker je konverzija ALA v EPA tako nizka, da je zanemarljiva, pri človeku je konverzija iz kratkih verig n-3 maščobnih kislin v oblike dolgih verig (DHA IN EPA) manj kot 5%. Zdaj pa računaj, koliko lanenega olja naj pes dnevno popije, da bo sploh kak efekt.

In kaj ima konopljino olje tako dobrega za psa? Ima majhen delež ALa, ki je itak brezvbeze. Ja, ta olja so lep dodatek za mazanje kože, za pse pa nimajo prehranske koristi.

Pa kaj brez linkov o popolnoma vseh stvareh vi res ne znate funkcionirat!??  ???  Strokovni članki so na voljo v revijah- ki se nahajajo v vet. knjižnici- načeloma dostopno vsem, v internetni verziji so pa krepko plačljivi, tako da če ima kdo par deset tisoč evrov za posodit, vam jih poiščem in linkam  :o

Če nekaj trdiš, je treba podkrepiti z virom. V bazi PubMed, ki je dostopna iz domačega računalnika, so zastonj abstrakti in veliko število celih člankov.  Na veterinarski fakulteti imaš prek vašega računalnika popoln dostop do vseh svetovnih veterinarskih revij. Vse zastonj, samo potruditi se je treba.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1924 : 04 Marec 2012, 20:48:13
Pomoje ste začeli dlakocepit, kar ne vodi nikamor vsaj kar se hrane tiče....................in tako kot pri vzgojnih metodah KAJ JE BOLJŠE  ::)
Mene ne zanimajo B kompleksi, zakaj psi jedo dreke (bomo izvedeli ko spregovorijo), omega.......................č e so problemi iščeš rešitve. Kje jih najdeš je čisto vseeno. Samo da jih najdeš!!!
Pri nas nos drži skoraj skoz na tleh in že to je po dlakocepljenju lahko smrtno nevarno (zajedalci, bakterije.....) , popapcal je kar nekaj miši in to z užitko. Na začetku sem imel celo pomisleke ampak...................navse zadnje mi ga lahko tudi avto podre, zastrupi sosed, umre zaradi neposlušnosti..............na jboljše, da ga dam v vitrino  :o
Koliko ga poznam, "ljubim", skrbim.......; mislim da dobro :).....................ampak za neke stvari je bil (vsaj na zunaj je ta podoben  :) ) vzrejen in na tak bolj "hard" način je preživel.
Kaj bo prineslo briketarstvo v pasjereji bo pokazal čas...............tako kot na riž, vodo in kruh se bodo najraje prilagodili  ;D.

Ampak meso je še zmeraj zakon in ravno toliko smo pa že daleč, da ravno prebavni trakt pa že poznamo...................... pa še tu je vsak dan drugače...................... ........tako kot meso za nas; en čas je belo zdravo, drugič rdeče.

Oprostite, ampak ko začnejo psi odklanjat surovo meso, imajo po njem prebavne motnje je z njimi, pasmo nekaj narobe. Moje osebno mnenje. Brez usiljevanja  ;D . Ne obstaja študija z izjemo "prebliska" v moji glavi ;D



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1925 : 04 Marec 2012, 20:51:10
Glej, zdej te mam pa res dovolj! Če si že tako zelo modro vse o olju razčlenila in obrazložila, potem pa enako koristno najdi tudi vse o tem kaj vse primnjkuje oz. presega psom ki so krmljeni s surovo hrano, sama najdi po PubMedu vse članke ki jih potrebuješ in od tam linkaj...

In če je tvoj pes slučajno dobil alergijo povezano z omega maščobami, pa kaj misliš, da jo bodo pa potem vsi po vrsti!?? Nekateri celo življeje jedo svinjino pa so popolnoma v redu, drugi se je dotaknit ne smejo! Ne posplošuj zgol po enem psu, ki je slučajno tvoj in ima slučajno to nesrečo, da je dobil take vrste redko obliko alergije!

In nekatera olja so tu zgol zaradi določenih maščobnih kislin in njihovih razmerij- ki so pomembna, ter zato, ker ugodno vplivajo na dlako, prebavo,...

In ne gledat samo kaj in kako je pri človeku, ker kot nenehno ponavljate človek in pes pač nimata enake sposobnosti prebave  ;)


Zdaj pa res, ne javim se več, dokler ste tu nekateri tako zelo poučeni o vsem, da se kar iskre krešejo, ko človek samo omeni, da nimate ravno vseh dejstev razčišenih ali da se o čem motite...  In ne, za take kot si ti, se mi od zdaj naprej res ne da niti najmanj več potrudit za karkoli  >:(



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1926 : 04 Marec 2012, 20:57:03
Omega 3 in omega 6 nista sama po sebi v pravem razmerju nič škodljiva, če pa dodajaš le ebega ali drugega, potem pa kar iščite linke kaj se zgodi  ;)
Ribje olje je eden od naravnih virov, ki ima najbolj idealno razmerje teh dveh in zato se ga tudi dodaja! Vedno pa so v prehrani presežki oz. manjki zdaj enega, zdaj drugega, ampak neka uravnotežena celokupna bilanca pa da vseeno boljši rezultat kot nič dodatkov olja  ::) 

To je popolnoma napačna matematika procentnega računa. Tisočkrat je bilo tu ponovljeno  - omega 6 je povsod, preveč je je. Če bi se ti dalo o tem brati, bi našla ogromno raziskav, ki jih delajo države o tipični prehrani prebivalcev. V zahodnem svetu je povprečje  razmerja omega 6 do omega 3 10:1, včasih celo 30:1 (torej na škodo omega 3). Idealna razmerja (omega 6: omega 3) za ljudi naj bi bila manj kot 4:1, nismo pa niti blizu temu! Zato se priporoča dodajanje kapsul omega 3, da to razmerje popraviš. Napačna matematika pa je, da že itak slabemu razmerju dodaš ribje olje, ki vsebuje več omega 6 in celotno razmerje dnevnega obroka nisi NIČ popravil, še malo več omega 6 si doprinesel v bilanco.

Zakaj psom? Ker je tudi meso drugačno kot meso pred 100 leti, ko je npr. govedo jedlo le seno in se povečini paslo zunaj, kure tudi.  Žnj raziskav raziskuje vpliv krme na vsebnost omega 3 v mesu - živina na paši ima več omega 3. Če bi naši psi jedli le tako govedino, drobnico in srnjad (pa še ta ne bi smela biti taka kot danes, ko robuta po poljih koruze), bi meso imelo boljše razmerje omega 6:omega 3. ZATO se doda malo omega 3 olja, da popraviš to razmerje oz. celokupno bilanco, da uporabim ta izraz (govorimo o povprečju v roku enega ali dveh tednih, to bi že vedela, če bi dejansko prebrala kak post v tej temi za nazaj). Če dodaš ribje olje, si samo še poslabšal razmerje + dodal nepotrebne vitamine A in D!

Da bi pa dajal ribje olje vsak dan je pa ŠKODLJIVO, ker lahko hitro predoziramo A in D vitamin! Če nekdo noče dodajati omega 3 olja (=lososovo olje) - v redu, ampak nikakor pa ne dodajat ribjega olja!



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1927 : 04 Marec 2012, 20:58:30
Tejch. B kompleks uravnava apetit, po zdravih stvareh.  ;) (preverjeno na labi-mixu- apetit ni bil večji ampak normalen na normalne stvari) In nič te naj ne skrbijo rastlinski stranski produkti (to so kvečjemu olja, otrobi, vlaknine...) Pri rastlini težko najdeš kaj kar bi bilo zelo spornega. Itak pa je tega v sami dani količini tako malo, da ti najbrž v naravi poje kako travo več.  ;)

To da imaš zlati-mix ni izgovor niti tolažba, da tako pač mora bit in je očitno normalno. Sama imam 2 labi-mixa. Niti eden več ni drekožer (oz ena nikoli ni bila). To da posesajo, če kaj pade z mize ali pulta ne šteje. Pa še to se s pravočasnim ''pusti'' lahko prepreči :) Drekov, svinjarije, mišk, mrhovine... to pa niti ne iščejo, niti se ne dotaknejo. So se mi pa trije psi, ki so bili nekaj časa na surovem strastno specializirali na dreke in ostalo svinjarijo (od tega dva mixa, ki niti pod razno nista požeruha).
Prav tako pa poznam pse, ki so bili na visokoproteinski briketirani hrani (neko obdobje tudi moji) z enakim problemom.

Iz tega sklepam, da ni težava samo v surovi hrani, niti ni težava samo pri briketih, niti pri samo kuhani - pač pa domnevam, da je očitno težava v posameznem psu, ki mu določen tip hrane ne ustreza (ali pa morda fali samo majhen kos sestavlajnke v jedilniku).

Prav zato imajo moji vsak svoj jedilnik. Eden je pač na žalost večinsko na briketih, ki mu ustrezajo + dodana surova/kuhana mešana hrana, ki mora biti strogo iz eko. Drugače je na medrolu, antibiotikih, probiotikih...in še hujši dieti kot je običajno. Kar pomeni samo kuhan krompir.  :( Se rajši ne špilam več sedaj, ko vem kaj mu paše in kaj ne.
Ostali se malo prilagodijo ''tabogemu''. Večinoma pa malo po občutku. Večinsko briketi. Tudi ne vedno isti. Imajo pa več ostalih dodatkov, ki jih dobijo ''na skrivaj'', da starejši ne dobi kakega kosa po pomoti.  ;)

Si ne želim več ponovit napake od pokojne psice in tega še živečega alergika. In ta največja napaka je bila sveto prepričanje kaj je dobro za psa, ker so mi rekli veterinarji, domači, sosedje, forumi, linki iz tujine, take in ovake internetne študije...probali smo (najbrž) vse možne oblike prehrane. Se vsega držali kot pijanec plota. Se tolažili s tem, da pa pes lahko kozla vsake toliko, da lahko ima neformirane kakce, da lahko žre dreke...ker se še navaja na hrano. Danes vem, da nobeno navajanje na hrano NE SME potekati stresno. Danes ti dam hrano in danes moraš imeti ok drek, če ti hrana paše. (seveda, če ne gre za bolanega psa s težavo, ki jo je potrebno sanirati). In predvsem poslušam svoje pse.

Nikoli več ne bom imela navajenega samo na eno obliko prehrane (niti na eno vrsto briket-v končni fazi). Prejšnja psica (s kožno alergijo) je imela en problem, ki se mu reče ''prenasičenje''. Katero koli hrano (surovo, kuhano, briketi...) je jedla več časa zaporedoma se je pojavila nova alergija. Tako je bila na koncu alergična malo da ne nase. Začelo se je tako, da je lahko najprej nekaj jedla tudi dve leti...stopnjevalo do tega, da če ni bila hrana zamenjana v enem tednu smo bili v krizi. Kar se je zgodilo tudi pri surovem (po tej dieti je dobila širok spekter preobčutljivosti na veliko večino beljakovin).

Nobena skrajnost ni dobra. Če vidiš, da psu ne paše pa sploh.

In še nekaj. Vsi opozarjamo : Ne počlovečujte psov. Jaz pa k temu dodajam: Tudi volkov ne delajte iz njih.
So seveda genetsko bliže volku kot človeku...vendar so še vedno psi, ki pa so nastali prav zaradi bivanja s človekom - zaradi njegove hrane.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1928 : 04 Marec 2012, 20:59:49
In če je tvoj pes slučajno dobil alergijo povezano z omega maščobami, pa kaj misliš, da jo bodo pa potem vsi po vrsti!??

Kje piše, da je imel moj pes kakršnokoli alergijo? Imela je avtoimunsko kožno stanje in Z veterinarjem smo gledali po učbenikih, če bi ji pomagalo dodajanje česa (ko smo bili še na briketih). Sam veterinar je rekel laneno olje (ALA) da je brez veze, ker je preslab izkoristek v EPA in DHA.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1929 : 04 Marec 2012, 21:07:44
Pomoje ste začeli dlakocepit, kar ne vodi nikamor vsaj kar se hrane tiče....................in tako kot pri vzgojnih metodah KAJ JE BOLJŠE  ::)
Mene ne zanimajo B kompleksi, zakaj psi jedo dreke (bomo izvedeli ko spregovorijo), omega.......................č e so problemi iščeš rešitve. Kje jih najdeš je čisto vseeno. Samo da jih najdeš!!!
Pri nas nos drži skoraj skoz na tleh in že to je po dlakocepljenju lahko smrtno nevarno (zajedalci, bakterije.....) , popapcal je kar nekaj miši in to z užitko. Na začetku sem imel celo pomisleke ampak...................navse zadnje mi ga lahko tudi avto podre, zastrupi sosed, umre zaradi neposlušnosti..............na jboljše, da ga dam v vitrino  :o
Koliko ga poznam, "ljubim", skrbim.......; mislim da dobro :).....................ampak za neke stvari je bil (vsaj na zunaj je ta podoben  :) ) vzrejen in na tak bolj "hard" način je preživel.
Kaj bo prineslo briketarstvo v pasjereji bo pokazal čas...............tako kot na riž, vodo in kruh se bodo najraje prilagodili  ;D.

Ampak meso je še zmeraj zakon in ravno toliko smo pa že daleč, da ravno prebavni trakt pa že poznamo...................... pa še tu je vsak dan drugače...................... ........tako kot meso za nas; en čas je belo zdravo, drugič rdeče.

Oprostite, ampak ko začnejo psi odklanjat surovo meso, imajo po njem prebavne motnje je z njimi, pasmo nekaj narobe. Moje osebno mnenje. Brez usiljevanja  ;D . Ne obstaja študija z izjemo "prebliska" v moji glavi ;D

Ja, v bistvu se s tem lahko v celoti strinjam. Z meso sem začela dajati po neumnosti, čeprav so vsi odsvetovali in bili zgroženi (beri vet)... ampak ko sem videla mojadva, kako sta glodala, kako sta si sčistila zobe, sem vedela, da je to to.

Briketi obstajajo koliko, 70 let? Pa še to se je najprej začelo v Ameriki. In ja, da ene pasme ne morejo jesti mesa in še česa ne ... to je že čisto druga tema, smo jih pa mi take ustvarili (npr. dalmatinci z urinarnimi težavami itd.). Seveda, ko enkrat imaš takega psa, rešuješ, kar se da rešiti.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1930 : 04 Marec 2012, 21:08:40
Da ne bo vprašanje skrito v predolgem postu  :)

A lahko izvem kaj vse še lahko dajem od surove zelenjave psom? Ideje prosim.
Sezona sejanja na vrt se je že začela pa me zanima kaj vse še lahko dodam tudi zaradi psov in ne samo nas  ;)

In seveda zelišča, ki jih lahko uživajo (ker jim imajo moji neizmerno radi).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1931 : 04 Marec 2012, 21:15:23
In ja, da ene pasme ne morejo jesti mesa in še česa ne ... to je že čisto druga tema, smo jih pa mi take ustvarili (npr. dalmatinci z urinarnimi težavami itd.). Seveda, ko enkrat imaš takega psa, rešuješ, kar se da rešiti.

Taar. Saj ne morem verjet kaj berem.  :) Lepo (in s tem ne mislim nič provokativnega).

In če sama ugotavljaš, da obstajajo psi/pasme, ki ne morejo jesti mesa (najbrž ga, ampak v manjših količinah) bi počasi že lahko sklepala, da očitno vendarle psi nekako lahko prebavljajo še kaj druga kot to kar narekujejo tvoji dodani linki in forumi o RAW foodu. Da vendarle lahko opažamo, da psi niso volkovi -prav zaradi človeka.

Če smo žal pasme pripeljali tako daleč, pa jih (še bolj žal) ne moremo povrniti k naravi tudi, če jim dodajamo še tako naravno hrano - če jim ne paše.  :-\

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1932 : 04 Marec 2012, 21:45:50
Ne glede na ta opevana razmerja meso:kosti,... je vse popolnoma irelevantno kar se tiče pridobivanaj kalcija in fosforja in njunega razmerja! Kosti so zelo slab vir Ca in P, ker so težko prebavljive oz. kar neprebavljive, poleg tega pa sta Ca in P tako vezana v njih, da jih pes s procesom prebave le s težavo pridobi in izkoristi... ;)
Več učinka bo če daste sirotko, skuto,...

Razmerje Ca - P je izredno pomembno v telesu, je prepleteno še z drugimi minerali, vitamini, maščobami in regulira delovanje ogromenga števila organov. VEDNO se gleda razmerje teh dveh mineralov, ne toliko in toliko gramov kalcija bomo umetno dodali. Da kalcija in fosforja v prehrani psi ne potrebujejo, je narobe reči, ker se nahajat v večini hran, ne glede kakšnega izvora, predelave. VEDNO dobijo s hrano nekaj kalcija in fosforja, samo pomembno je v kakšnem razmerju.

Glede kosti pa si napisala že v prvem postu, na katerega smo ti v tej temi odgovorili, da jih psi ne potrebujejo. ZATO smo ti odgovorili, ker je to popolnoma napačno in lahko narobe predstavi sliko surovega hranjenja nekomu, ki šele začenja. Mimogrede, fosforja dobijo tako in tako dovolj iz organov in mišic, tega nikakor ne bo premalo.

99% Kalcija v telesu se nahaja v kosteh. IN kosti SO vir kalcija, pri večih živalskih vrstah. Kalcij iz kosti je lepo dostopen organizmu. In zdaj (drumroll), bom citirala. Iz PubMed baze, znanstvene članke, ker se mi zdi blesavo, da trdimo nasprotno in da noben ničesar ne podkrepi z dokazi.  To bi bilo nategovanje in ne diskusija. Trditve bom pač podkrepila s članki, ti pa lahko tudi.

1. Norveška raziskava o tem, kako se kalcij iz kosti rib lepo absorbira pri ljudeh. Kosti so očistili, jih pokuhali, zmleli v prah in prostovoljci v raziskavi so jih jedli v namazu (popoln članek):
Calcium from salmon and cod bone is well absorbed in young healthy men: a double-blinded randomised crossover design
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2916003/?tool=pubmed

2. Raziskava o absorbciji kalcija iz kosti rib pri prašičih:
Fish bones--a highly available calcium source for growing pigs
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20487094

3. Absorbcija kalcija iz celih majhnih rib pri ljudeh:
Calcium absorption from small soft-boned fish
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9857327

4. Primerjava absorbcije kalcija pri miših iz celih majhnih rib ali mleka:
Whole small fish as a rich calcium source.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10743499

Če lahko znanstveniki gledajo (približno podobno) absorbcijo kalcija pri miših, prašičih in ljudeh, si jaz dovolim pripomniti, da volkovi jedo cel plen s kostmi vred. Če iz celega plena ne bi dobili primernega razmerja Ca:P, bi kot živalska vrsta izumrli po treh generacijah. (Ponavljam,. kalcij iz kosti so dobro absorbirali ljudje, miši in prašiči!)

Razmerje Ca:P pri govejih rebrih je približno 2:1. Ja, kosti vsebujejo tudi fosfor, ampak da se račun izide, je treba uravnotežiti presežek fosforja v organih z več kalcija, ki je v kosteh.

Za tiste, ki jih zanima, v tem povzetku so razmerja CA:P v govejih rebrih:
Determination of calcium, phosphorus, and magnesium values in rib bones from clinically normal cattle.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8141502

Upam, da je dovolj relevantno, da je ta članek objavljen v American journal of veterinary research.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1933 : 04 Marec 2012, 22:01:07
In če sama ugotavljaš, da obstajajo psi/pasme, ki ne morejo jesti mesa (najbrž ga, ampak v manjših količinah) bi počasi že lahko sklepala, da očitno vendarle psi nekako lahko prebavljajo še kaj druga kot to kar narekujejo tvoji dodani linki in forumi o RAW foodu. Da vendarle lahko opažamo, da psi niso volkovi -prav zaradi človeka.

Če smo žal pasme pripeljali tako daleč, pa jih (še bolj žal) ne moremo povrniti k naravi tudi, če jim dodajamo še tako naravno hrano - če jim ne paše.  :-\

Ja, žal so nekatere pasme uničene in s takim genetskim materialom niso več podobne ničemur naravnemu. Psi niso krivi, pač potrebujejo pomoč. AMPAK večina modernih pasem se je ozko genetsko selekcionirala v zadnjem stoletju ali manj (ne govorim o psih s podobnimi značilnostmi, ki jih videvamo na renesančnih tapiserijah), ampak izredno ozko napisanih zunanjih značilnostih pasem v zadnjih sto let. Seveda, če pariš za zunanje značilnosti, pariš hkrati še vse možne bolezni, npr. ledvična obolenja že v mladosti, skatka hude sistemske zadeve, ki se pri kaki pasmi pojavljajo pri veliko osebkih. V tako hudih primerih dostikrat ne pomagajo niti zdravila, kaj šele hrana, da bi pes lahko kvalitetno živel vsaj nekaj let.




Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1934 : 04 Marec 2012, 22:08:08
Če lahko znanstveniki gledajo (približno podobno) absorbcijo kalcija pri miših, prašičih in ljudeh, si jaz dovolim pripomniti, da volkovi jedo cel plen s kostmi vred. Če iz celega plena ne bi dobili primernega razmerja Ca:P, bi kot živalska vrsta izumrli po treh generacijah. (Ponavljam,. kalcij iz kosti so dobro absorbirali ljudje, miši in prašiči!)

 :o Sori, Taar tole je pa bučka. A potem trdiš, da bi psi, ki jedo npr. kuhano hrano (več generacij) izumrli v treh generacijah? Ker pač ne jedo celega plena temveč kaše, testenine, riž, kuhano meso, zelenjavo...pač nič kosti. In po tej trditvi ne dobijo naravne oblike kalcija v naravnem razmerju celega plena.

Poleg tega...ok ja se, da kosti drobit, da jih lahko je človek, miš... ampak v času evolucije pa imam občutek, da bi potem ljudje tudi izumrli po treh generacijah, ker človek glih nima zobovja namenjenega mletju kosti (najbrž tudi ne želodčnih sokov ki bi kose kosti prebavili). Če pa zdaj lahko trdiš, da so to bile ribje kosti, ki se jih da tudi cele pojest...tudi prav...ampak je tu problem predoziranja kosti in že omenjenih težav zaradi tega (zaviralec b kompleksa). Pa seveda obstajojo področja, kjer človek ni imel dostopa do rib (vsaj ne redno). In hej - evolucijsko smo preživeli več kot 3 generacije.  ;)

Druga izpostavljena stvar v citatu  - obnova dogodkov - moja psica je imela prav problem tudi z pomanjkanjem kalcija - pa ji dodajanje kalcija (iz kosti ali iz praška) ni prav nič pomagalo (tudi po nasvetu in pogovoru z veterinarjem).
Ampak, ja, sem že navajena, da imam očitno znanstvene/medicinske fenomene doma  ;)

Sicer pa tale diskusija itak nima konca, ker bomo vedno znova odkrivali toplo vodo z linki iz tujine. Ter se dajali kod ve več - naslovov od linkov  ;)

Ampak a res lahko kdo pove kiro zelenjavo, zelišča lahko dajem psom surova? Sezona sejanja je tu.
In bi bilo to bolj aktualno branje zame, kot linki, študije...kdo ima/nima prav. Prav ima samo moj/vaš pes:P

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1935 : 04 Marec 2012, 22:10:37
kaj šele hrana, da bi pes lahko kvalitetno živel vsaj nekaj let.
Ne bo držalo  ;) Imam medicinski fenomen doma. 10let zavidljiva kondicija, brez mesa, od veterinarjev že davno tega odpisan. In seveda ni edini.  :) Brez zdravil, če pazim kaj je.  ;) In sigurno ne kaže znakov, da ga bo neslo v kratkem. In pasma ki ni znana po dolgoživosti 27 let.  ::)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #1936 : 04 Marec 2012, 22:10:56
Jaz dajem mojemu vsega po malem, ker pac vse je :) korencek, solato, kumarice, paradiznik, kar pac jem tudi jaz. Tudi od kuhane skoraj vse. Je pa to bolj kaksen koscek za posladek/dodatek. Za korencek sem sicer tudi jaz opazila, da pride v taki obliki ven, kot je sel notri...

battito animale


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1937 : 04 Marec 2012, 22:13:21
Lilit, hvala. Končno vsaj en odgovor na moje vprašanje. Pravijo da kdor čaka dočaka  :D. S korenčkom pa mi nimamo težav. Ga eni jedo tudi namesto/rajši kosti. Kar celega. In začuda ima prav pes z alergijo po njemu čudovit kakec. Ga pa celega prebavijo če je v preveč mešanem dnevnem obroku.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #1938 : 04 Marec 2012, 22:17:40
No sej kakec je tudi pri mojem cisto lep, samo notri se svetijo oranzni koscki ;D mu pa dam celega ravno za to, ker mu je vsec glodat.

Drugace se nisem slisala, da bi bila kaksna zelenjava prav neprimerna za psa, razen cebula in cesen. Od sadja pa grozdje, rozine in macadamia oreski.

battito animale


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1939 : 04 Marec 2012, 22:28:51
jah,
A potem trdiš, da bi psi, ki jedo npr. kuhano hrano (več generacij) izumrli v treh generacijah? Ker pač ne jedo celega plena temveč kaše, testenine, riž, kuhano meso, zelenjavo...pač nič kosti. In po tej trditvi ne dobijo naravne oblike kalcija v naravnem razmerju celega plena.

Ja lahko naredimo eksperiment in tvegamo par psov - nič briketov (ker tam je kalcij), samo hrana brez kosti in mleka/skute tudi ne. Spomnem se iz veterinarskega učbenika, ki mi ga je posodil vet, primer psa, ki je imel hude napake v razvoju okostja in še kaj. Pes je bil od mesarja in dobival samo drobovino, pretežno jetra. Sem že tudi omenila primer mladega šeltija (iz članka ameriške veterinarske asociacije), ki je imel slabo razvito okostje, hranili pa so ga le z mleto govedino (mišičnim mesom).

Še pri stari mami so psa hranili s kostmi od kosila, redno (ko še briketov sploh bilo ni za dobit), tako da vaški cucki so pojedli dosti tega, še preveč in potem belo kakali. (10% kosti v celotno prehrano se hitro prinese). MOja teta je imela leglo kar tako in mladiče hranila s kruhom, mlekom in makaroni, pa so preživeli. Bili so sicer zelo zamaščeni, ampak okej, oddala jih je in kar bo bo. Samo ni poanta, da iščemo hrano, ki vsebuje nutriente na spodnji meji primernega, ampak čim bolj idealno prehrano.

jah,
Poleg tega...ok ja se, da kosti drobit, da jih lahko je človek, miš... ampak v času evolucije pa imam občutek, da bi potem ljudje tudi izumrli po treh generacijah, ker človek glih nima zobovja namenjenega mletju kosti (najbrž tudi ne želodčnih sokov ki bi kose kosti prebavili). Če pa zdaj lahko trdiš, da so to bile ribje kosti, ki se jih da tudi cele pojest...tudi prav...ampak je tu problem predoziranja kosti in že omenjenih težav zaradi tega (zaviralec b kompleksa). Pa seveda obstajojo področja, kjer človek ni imel dostopa do rib (vsaj ne redno). In hej - evolucijsko smo preživeli več kot 3 generacije.  ;)

Jah, jaz jem ribje kosti v sardinah in giricah:) Ampak ne, ljudje so jedli mleko in kmalu izumili načine sirjenja, da se je mleko vsaj malo konzerviralo. Saj kalcij je tudi v drugih živilih po malem. Ribje kosti sem dala le za primer, da se kalcij DA dobiti iz kosti, če kosti dejansko pojemo (ker je bilo rečeno, da se kosti ne prebavijo in psi iz njih ne dobijo nič kalcija).



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1940 : 04 Marec 2012, 22:49:54
Samo medklic, ker ste vmese napisali ze en kup ...

Nazadnje je bila slike kune, ki je kolbico.

Na sliki je beli dihur, ne kuna. Nobena od mojih zivali ni zgolj na surovi prehrani, vsi poleg tega dobivajo brikete (in ostale stvari - odvisno od vrste, pa tudi od konkretne zivali), predstavlja pa znaten delez njihove prehrane.

In ja, sem imela en konkreten primer posledic take prehrane, ampak v tistem primeru je slo res za hranjenje z ulovljenimi in nepregledanimi zivalmi (polhi) - ne vem kaj je bilo, ker sem ga "zalila" z vsem od antibiotikov, infuzije do antiparazitikov ... Z vsem ostalim do zdaj b. p.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1941 : 04 Marec 2012, 23:11:02
Joj, duhur ja! Sem se danes spomnila, da kuna ne bo držalo:)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1942 : 05 Marec 2012, 08:14:47
Taar, a veš kaj mene zmoti in zakaj potem malo vrtam? Zato, ker še sama ne veš točno kaj in kako. Trdiš pa določena dejstva iz linkov tako zelo za sveto in nas prepričuješ da joj. Vsaj bere se tako kot da si želiš z enoličnimi znanstvenimi študijami dvignat kredibilnost. Sama pa hraniš svoje dva psa s striktno surovim šele pičli 2- 3 leti. To ni nikakor zagotivilo, da je to ena in edina dobra prehrana za vse pse. To da delajo študije na 3 generacijah psov zame pač ni relevantno ker 3 generacije psov se lahko zgodijo v 4 letih  ;). Tako, da o znanstvenih študijah nebi preveč.

Sama pa prav tako med celim sestavkom ugotoviš da: -določeni psi ne morejo jest mesa, da lahko kalcij pride tudi iz česa drugega kot smo iz kosti (torej, da psov nebi futrali niti s skuto- pa vedno trdiš da psi nimajo encimov za prebavo česa takega)...Torej obstajajo živila, ki niso Whole pray pa psi na njih lepo funkcionirajo.
Resnično imamo potem znanstveno-medicinske fenomene, da lahko psi brez CELEGA PLENA preživijo, bivajo, se razmnožujejo in odlično izgledajo več kot tri generacije. Mi imamo hrano po sistemu ''njemu paše''. To je najbolj prav.

Lej ti dam praktičen prikaz čisto iz človeške medicine: Pojdi si na inetrnet pogledat za znanstvene študije o - Kako uporabiti merjenje temperature kot kontracepcijo.  ;) Pa da vidim koliko relevantnih na to temo najdeš (sej jih ni treba tle gor lepit)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1943 : 05 Marec 2012, 08:44:26
No, da ti ne bo pretežko zakaj ti dajem tak primer. Zato ker boš videla da na to temo ni kaj dosti potrjenih študij. Ljudje po svetu pa to dokaj s pridom uporabljajo (da ni kemije, pa tako dalje - naravno  ;D). Prav nasprotno pa najdeš študije kako na tak način lahko zanosiš.
Ta primer ti dajem zato, ker je čisto iz človeške prakse, je narejenih dosti več člankov na to temo, jo morda lahko skoraj vsak razume....končni rezultat študij ti je pa splošni interes izdelovalcev študij  ;)

Ja so reklame za brikete bolj pogoste. Ampak kdo in zakaj je pa zadaj študij o surovi. Samo strastni ljubitelji svojih psov  ??? Povsem zastonj (ne da ga nek določen interes plača) izključno zato da bo par psov v Sloveniji in drugod po svetu živelo povsem zdravih dolgodolgo let  ??? No ti pa čist nikakor ne morem verjet. Je polno znanstvetnih študij O zdravilnih substancah pa jih je potem prav tako en cel kup PROTI tem istim zdravilnim substancam (ker nekdo ima od znanstvene študije korist).

No saj vem, da bo zdaj plaz kritik na tele poste- da bodo podkrepljene z internetnimi članki - pa vendar dajte mal razmislat - take in ovake študije niso zgolj za dobrobit preštudiranih na določeno temo  ;) Ampak tudi / predvsem v dobrobit tistih, ki so študijo naročili in izvedli.

Zdrava pamet pa ni stvar, ki bi se jo dalo kupit - torej hranite svoje pse po zdravi pameti. Ker če ti je edina oporna točka znanstvena študija (s svojim interesom) nisi nič drugačen/a kot tisti, ki hranijo (po drugih zananstvenih raziskavah) z neko drugo prehransko skrajnostjo.  8) Dajte se posamezniku prilagodit- tukaj je še Taar trdila, da obstajajo psi, ki ne prebavljajo mesa  ;)

Have a nice day.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #1944 : 05 Marec 2012, 08:49:40

Pri nas nos drži skoraj skoz na tleh in že to je po dlakocepljenju lahko smrtno nevarno (zajedalci, bakterije.....) , popapcal je kar nekaj miši in to z užitko. Na začetku sem imel celo pomisleke ampak...................navse zadnje mi ga lahko tudi avto podre, zastrupi sosed, umre zaradi neposlušnosti..............na jboljše, da ga dam v vitrino  :o




Oprostite, ampak ko začnejo psi odklanjat surovo meso, imajo po njem prebavne motnje je z njimi, pasmo nekaj narobe. Moje osebno mnenje. Brez usiljevanja  ;D . Ne obstaja študija z izjemo "prebliska" v moji glavi ;D
Ma jaz sploh nočem dlakocepit. In niti ni bil namen tega kot dlakocepljenje temveč kot neko opozorilo. Na kaj vse je potrebno biti pozoren pri hranjenju izključno z surovim.
Tudi moja dva Oba imata nos na tleh. Da ne omenjam, da sploh Dina je še  kar nekajkrat na leto v stiku z divjadjo.Poleg tega da  z določeno divjadjo dela še  na terenih kot so močvare , umazane vode ,  blatni tereni itd.
Tudi na lisicah smo že bili. Pa  se dobro ve njihova problematika ... garje ipd. Sicer Lisic se res že par let izogibamo, ampak bolj kot ne zarad tega ker se po njih rado povzame navado gonje.
In v njuni prehrani je tudi surovo. Ne vsak dan ampak je. Določeno meso pa prekuhavam. In to zgolj iz enega prepričanja.
 kot prvo  se zavedam, da v mesu ,ki pride iz industrijske reje-> naših štacun  ni vse pregledano in BP.
Poleg vsega kar je v naravi, kjer se gibljeta  in delata že tako ali tako lahko stakneta  boga in pol... npr klopi, pa glede na to da smo veliko po dalmaciji  /upam da ne/kakšno dirofilarijo, ali tisto travo, da ne omenjam odkar ima naš ljubi sosed novega  ščeneta, ki se vestno klati po vseh vrtovih  sta že dvakrat fasala bolhe( navkljub ampuli) itd itd itd
Kljub temu ,da sta v glavnem na briketih( ker enostavno mi ne znese vsak dan kuhat zanju),dobita  vsaj trikrat na teden tudi kuhano( takrat pač zmanjšam ali celo ukinem dozo briketov), pa tudi surovo meso dobita ampak res določeno- vsega ne.
po moji logiki...  kot že rečeno... vsega boga dandanašnji čas lahko pes faše že v naravi( pa mi tud/klopi/- sploh če si veliko v gozdu) zakaj bi jima jaz še dodatno dozirala določene stvari... pa če so ali pa niso v tistem mesu, ki ga imam na pultu. In jima POTENCIALNO ogrožala zdravje- pa tudi svoje. Jaz imam pse notri, stalno se me tiščita, mi lezeta v naročje( kljub velikosti) se valita po kavču, pa Dina  se zna ponoči tud v posteljo "ušunjat"

 sta pa  zdrava/ trkam na les/( seter 8 let+ ptičarka 6+), normalno aktivna, nobenih alergij, nobenih problemov  z prebavo. Če sta kadar koli po hrani driskala ali bila zaprta  sta; ali zaradi  kakšnih kosti, ki sta jih dobila "podmizo", ali zaradi kleptomanskega podviga. Hrano jima lahko zamenjam iz danes na jutri kompletno- pa ni ne bruhanja ne driskanja.
kakšnih neželjenih navad pa tudi ni: Kopanje lukenj po poljih je fuj( ne mislim reskirat kakšnega prepira s kmetom), po vrtu jima ne pade na pamet( pa boljše da ne), v dreke se ne vtikata, v crkovino še manj.( tudi aportira  je ne če jo slučajno najde npr nepobrane race ipd)
 izključno Golo surovo prehrano pa lahko rečem da po vsej verjetnosti ne bom nikoli futrala nobenemu psu.
Preventiva pred Kurativo če se da- zakaj nebi.

Me pa zanima ; ali ste določene punce v tej temi tako vestne tudi pri svoji prehrani ?



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1945 : 05 Marec 2012, 08:51:01
Lilit, pri našem je pa prav korenček ''čudežno zdravilo'' za drisko ustavljat. Se sicer da kupit posušen za dodajanje v prehrano. Pa imam idejo da bi ga sušila - sam mi ne gre  ::) vedno tak čudn vn pride iz tistega sušilca. Tako dam raje kar svežega/naribanega.
Ostalim pa celega za glodat. Ker če ne so si ga itak šli sami vn skopat (zato mam ograjo okol vrta  ::) ).
Ampak to fazo so končno zaključili, ker jim itak tako ali drugače dodajam surovo zelenjavo in sadje v jedilnik.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1946 : 05 Marec 2012, 09:03:15
Damayanti, se mi zdi, da nima smisla ker nas par proti ostalim par ne bo šlo  ;)
Midve pač nimava dovolj znanstvenih študij s strani propagande surove hrane, ker ti isti naročniki pač ne bojo naročili še študije proti hrani, ki jim je ušeč (ker najbrž da imajo korist od tega).
Jaz nisem relevantna, ker imam medicinske fenomene.
Hej mogoče pa je to to! Eni pse navajamo na vse živo pa zato razvijejo encime za prebavo tudi OH  :o No takšnih psov več kot očitno nimajo v raziskavah, ker so uporabili pse, ki so hranjeni na surovem že par generacij. Seveda te ne morejo imeti takih prebavnih sokov kot naši reveži navajeni na vsega hudega.  :P (hm sicer me pa čudi, da volkovi v živalskih vrtovih tudi občasno briekte čist ok prebavijo)

Se opravičujem za tale post, če kdo ne razume malo heca.

ps: tvoja dva psa sta (vsaj po slikah sodeč) v prefektni kondiciji - ne glede na obliko hrane. Ampak možno da sta lepa samo zate, ker sta tvoja. Nimata zato znanstvenga dokaza. ;)


Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1947 : 05 Marec 2012, 09:19:45
Ampak a res lahko kdo pove kiro zelenjavo, zelišča lahko dajem psom surova? Sezona sejanja je tu.
In bi bilo to bolj aktualno branje zame, kot linki, študije...kdo ima/nima prav. Prav ima samo moj/vaš pes:P
A to se administratorju ne zdi sporno, da se kar gre ven iz teme? Surova zelenjava bi spadala pod BARF, ali kaj podobnega, Lunette je že povedala, da jo zanima BARF, zakaj se jo ne preusmeri na to temo?

Jaz se bom vrnila na surovo prehrano v smislu meso in kosti. Nisem strokovnjak (kot je nekatere zbodlo), sem strokovnjak na enem drugem področju, ampak sem dovolj zrela, da znam prebrati literaturo, naročiti knjige in prebirati zelo koristne linke, ki se v tej temi pojavijo. Iz tega sem si izdelala mnenje in ustvarila sliko; kako naj bi potekala pravilna prehrana za mojega psa. Ravno pri svoji pasmi (labradorec, kot je to ugotovila damayanti), sem iskala somišljenike in ljudi iz prakse. Naletela sem na vzreditelje, ki že desetletja hranijo samo in izključno to vrsto prehrane in celo pri oddaji mladičkov preverjajo ali se bo ta kužek še naprej tako prehranjeval ali ne (to verjetno poteka podobno temu, kot pri nas določeni vzreditelji obiščejo domove svojih kužkov, da se prepričajo, da so v dobrih rokah). Na svetu je veliko forumov in skupin, ki se s tem ubadajo in veliko nasvetov podelijo. Iz teh skupin vidiš, da to niso ljudje, ki se s tem ukvarjajo od včeraj, ampak je to res več desetletij. Preden sem se prepričala sem res prebrala veliko; zanimalo me je vse: briketi, BARF, kuhano, ampak najbolj zadovoljna sem in na prvem mestu moj labs, z RMB-jem. Ko pa sem se odločala nisem nikoli pomislila na neko modo ali kot so to nekateri opisali modna muha. Za ta opis sem zvedela šele na tem forumu.
No tako, kot sem si jaz ustvarila svoje mnenje, si je lahko tudi bilo kateri drugi laik, ki ni študiral veterino, konec koncev je takih tukaj zelo veliko, ne samo v tej tem, ampak v vseh drugih.
Kot sem že napisala imam veliko prijateljev, ki hranijo eni surovo, eni kuhano in eni brikete, eni mešano... in vsi smo prijatelji. Nimam nobenih demagoških namenov, ko se srečujemo in sprehajamo svoje pse. Me pa zelo veseli, da so se določeni ob spremljanju odraščanja mojega psa odločili spremeniti prehrano in svojim kužkom ponuditi boljše oblike prehrane. Hranite svoje pse kakor želite, vendar pustite tudi druge, da to delajo in ne s prizvokom "kako ste neumni, ker ne hranite, tako kot jaz". Tukaj sem bila navajena prebrati zelo koristne nasvete glede surove prehrane in to nameravam tudi v bodoče, vendar upam, da se bo ta provokacija in nenehno prepucavanje končalo. V bistvu sem bila vesela, da si tudi pri nas na tem forumu lahko izmenjujemo nasvete in izkušnje glede surovega, ne pa samo v tujini.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1948 : 05 Marec 2012, 09:45:41
1. A to se administratorju ne zdi sporno, da se kar gre ven iz teme? Surova zelenjava bi spadala pod BARF, ali kaj podobnega, Lunette je že povedala, da jo zanima BARF, zakaj se jo ne preusmeri na to temo?

2.  "kako ste neumni, ker ne hranite, tako kot jaz".

1. Fero tema se je začela in nadaljevala v smeri surov hrane. Že čisto od začetka.  :) Surova hrana pomeni - surova hrana. In ne pomeni točno določeno vejo prehrane in sicer RMB.  ;)

2. tole pa pravzaprav počnete zagovornice surove. V tole temo se nas je vključilo nekaj ostalih samo zaradit tega. Ker je nekod rekel ''nam ne paše- mi nebi'' ter ga je bilo treba prepirčevat v to na ima narobe.  ;) Potem se pa mnenja krešejo tako kot se.

Mi smo bili na surovi (raw-rmb, barf)- pa ne bomo nikoli več. Bili smo na kuhani - pa ne bomo nikoli več. Prav tako smo bili na briketih - pa ne bomo nikoli več. Hranila bom to kar paše mojemu psu in ne kaj pravijo drugi. Seveda so linki dobrodošli nasveti. Niso pa svetinja v katero bi bilo potrebno prepričat povsem use bralce.

Me pa samo to zmoti (in to zelo) da v temu o surovem ne dopouščate nobene druge možnosti kot STRIKTNO surovo RMB. In debata se namesto diskusije spremni v prepričevanje, da, ker ne hranimo surovo nimamo pojma o svojih psih.

V kateri koli drugi temi o prehrani (tudi tam kjer se hrani z briketi) se dopušča možnost, da nekdo da komentar ''nam pa ta briket ne paše''. Tudi velika večina briketarjev hrani še kaj druga zraven. Če druga ne psom dodaja posladke, ki niso briket. Torej ne hrani enolično briktetov in dopušča možnost, da psu paše še kaj druga. Pa prav nihče ne skoči v luft, če nekdo, ki hrani brikete zraven, da še narezanega meseka na treningu, kost za poglodat...

Fero samo to in nič več. Lepo da tvojemu zdravemu psu ustreza to kar mu daješ. Lepo, da imaš psa od odgovornih vzrediteljev. Želim da bo živel dolgo dolgo.
Kar pa seveda ne pomeni, da, če bi jedel kaj druga nebi živel enako dobro. Te možnosti ne preizkušaš ker vama ustreza to. Lepo in prav. Je pa dejstvo da to ni edina opcija imeti psa tako kot se reče. ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1949 : 05 Marec 2012, 09:54:59
Ah, ja, Lunette, naj bo tvoja predzadnja, zadnja, pa še zadnja po zadnji... meni se ne da več. Vsak ve zase, žal mi je samo to, da se zaradi nekega dolgčasa kvari določeno vzdušje.

Lep dan vsem!