Surova hrana

irenchy · 1189074

Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1950 : 05 Marec 2012, 10:14:36
Fero, ker vem, da moja ne bo zadnja  ;), tudi tebi želim lep dan. Brez hude krvi. Vzdušje je pa stvar posameznika. Meni se zdi čisto na mestu, da se pove tudi obratno mnenje. Ker potem bi to bilo resnično zavajanje - da je to ena in edina ultimativna prehrana - če pa ni.

Predvsem radi imejte svoje kužke, ki niso volkvi, niso ljudje...so pa posamezniki, ki nam lepšajo dni.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #1951 : 05 Marec 2012, 11:37:01
Včasih je problem, ker nekdo reče "mojemu psu pa taka prehrana ne paše" in to trdi na osnovi ene ali dveh izkušenj. Če zraven doda "ne želim hraniti surovo", se stvar praviloma zaključi. Vsak bo hranil svojega psa tako, kot se mu bo zdelo. Sicer pa se mu bo poskusilo pomagati z nasveti, kaj naj proba in zakaj je morebiti prišlo do težav s surovo hrano.

Jaz sem se včasih ukvarjala s podobnimi brezplodnimi debatami, samo na drugem področju - dojenje. Nima smisla. Vse, kar lahko narediš, je, da poskušaš človeku pomagat, da bi (v tem primeru) surovo hranjenje steklo, ostalo pa več ni na tebi. Če se odloči, da ne bo hranil surovo in če bo za to navedel nek iracionalen/nepreverjen razlog (recimo sklepal, da na osnovi par hranjenj nekega določenega mesa psu ne ustreza celotna surova prehrana), tudi prav. Zaradi tega ni nič slabši lastnik psa, pač se mu ne ljubi več poskušat. :) Nekomu drugemu pa se morda bo in mu bodo tisti nasveti prav prišli.


Lunette, se strinjam - to je tema o surovi hrani, kar ne izključuje sadja in zelenjave. Meni je bila precej všeč tista ideja (se ne spomnim, odkod sem jo pobrala, nekje iz neta), da se naredi psu mesno-zelenjavna kašica. V mikserju zmešaš mleto meso in koščke različne surove zelenjave (bučke, korenje, zeleno, kolerabico, rdečo peso itd., lahko pa bi dodal tudi kakšno jabolko, slivo...), dodaš jogurt, in maso naložiš v plastično posodico ter jo pokriješ s pokrovom, da je čimbolj zrakotesna. Pustiš na toplem oz. sobni temepraturi) približno en dan, nato postrežeš. Zadeva se seveda začne "kisat" in smrdi ko šus, baje pa jo majo psi radi. Sama nisem probala, sem namesto tega dajala neoprane vampe. :p

Korenček bi se morda dal bolje sušiti, če bi bil nariban? Ugibam, ideja je vsekakor zanimiva. Za še več idej bi bilo za pogledat, kaj vse ponujajo proizvajalci BARF hrane. V tisti zoo trgovini pri Ikei v Grazu sem videla polno nekih surovih zadev, dosti tudi posušene zelenjave in mešanic z začimbami itd. Če se bom spomnila, ko bom prihodnjič tam, bom preverila in poročam.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1952 : 05 Marec 2012, 11:53:00
Datelj, super ideje  :) se pa priporočam za ogled sestave tistih paketov. Ali pa vsaj kateri je proizvajalec pri njih.

No tu je običajno problem, ker se debata v temi ne zaključi  v slogu ''ker nam ne paše, ne bomo dajali več, kljub temu da smo konkretno bili na surovi daljše obdobje...'' Ok pač ne. Tu se začne '' kok ste tok nerazgledani, ker ne veste, da pes pa nima teh pa teh encimov in ne more preživet drugače brez celega plena...''

Toliko kolikor je psov je diet in toliko kolikor je zagovornikov toliko je nazivov načina prehrane. In surova hrana je sigurno tudi zelenjava  ;) če daješ surovo. Če psu paše pa toliko bolje.

Tole s kašicam sem tudi sama probala...ma meni je ljubše dat cel kos. Ena od psic mi je trenirala na korenček + jabolko  8)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1953 : 05 Marec 2012, 15:40:35
Če sta kadar koli po hrani driskala ali bila zaprta  sta; ali zaradi  kakšnih kosti, ki sta jih dobila "podmizo", ali zaradi kleptomanskega podviga. Hrano jima lahko zamenjam iz danes na jutri kompletno- pa ni ne bruhanja ne driskanja.

 izključno Golo surovo prehrano pa lahko rečem da po vsej verjetnosti ne bom nikoli futrala nobenemu psu.


Se strinjam in se strinjam tudi s "surovci", če njihovi psi sedaj bolje funkcionirajo. Osebno tudi nisem pristaš samo surovega, jim pa ne oporekam in kdaj tudi kaj zanimivega, poučnega poberem iz te teme.

PS
Fero, ne trati časo z....................brezplod nostjo  ;)



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1954 : 05 Marec 2012, 20:30:14
Me pa zanima ; ali ste določene punce v tej temi tako vestne tudi pri svoji prehrani ?

Če misliš mene. Ja, sem. Se trudim čimbolj zdravo jesti, čeprav kdaj sama tudi jem kak junk in nezdravo hrano, sladkarije, uglavnem jem vse. Tako kot moja psica (samo da jaz ne jem razne na sprehodu nabrane svinjarije :P ). Ji dajem vso hrano, tudi brikete, konzerve, kuhano, mlečne izdelke, sadje, zelenjavo, ostanke od kosila, žita (čeprav se pri večjih količinah naredi neke vrste alergija, ampak v malih količinah je OK), včasih ji dam tudi kako človeško sladkarijo, ravno zato ji dajem vse to, da se ne bi prebavila in telo navadila na samo eno vrsto hrane in ne bi razvila kake alergije ;) . Velik povdarek je pa seveda na zdravi surovi hrani ;) .

A to se administratorju ne zdi sporno, da se kar gre ven iz teme? Surova zelenjava bi spadala pod BARF, ali kaj podobnega, Lunette je že povedala, da jo zanima BARF, zakaj se jo ne preusmeri na to temo?

Po moje je čisto prav da tukaj vpraša. Tole ni tema RMB, to je tema Surova hrana, pod kaj spadata in RMB in BARF (čeprav obstaja posebna tema).  Naj piše tukaj če hoče ;) . Tudi jaz hranim z zelenjavo in sadjem surovim pa sedaj ne bom šla v BARF  ;)

Hej mogoče pa je to to! Eni pse navajamo na vse živo pa zato razvijejo encime za prebavo tudi OH  :o No takšnih psov več kot očitno nimajo v raziskavah, ker so uporabili pse, ki so hranjeni na surovem že par generacij. Seveda te ne morejo imeti takih prebavnih sokov kot naši reveži navajeni na vsega hudega.  :P (hm sicer me pa čudi, da volkovi v živalskih vrtovih tudi občasno briekte čist ok prebavijo)

Moja je tudi od malega navajena na vse živo. Pa je vseeno razvila alergijo na žitarice. Ko je bila mala je jedla samo junk brikete (skoraj same žitarice) in kak ostanek od kosila do 8 tedna in pol dokler ni prišla k meni. Potem pa sem dodajala tudi surovo in kuhano, pa še kaj drugega. Svašta, ampak v pravilnem razmerju ;) . Nikoli ni bila res 100% na sruovi hrani, da ne bi čisto nič drugega dobila, žita je tudi skos dobivala, pa tudi mleko. Pa ima sedaj vseeno alergijo, če dobi večjo količino. Pa tudi mleka ne prenaša preveč dobro. Sem pa sedaj našla recept pravilne količine za oboje, da ni problemov - žita nekje največ 4 velike žlice na dan (pod to štejem tudi brikete, dam 1 pest), pa je kakec OK, tudi mozolčkov ni, mleko pa lahko dam 1x ali res max. 2x na teden (pa mora biti vmes par dni pavze), drugače je driska. Tako da če ti psa navajaš na svašta od malega ni ravno 100% da bo pa sedaj ne vem kako dobro vse prebavljal in ne bo razvil alergije ;)


Glede te mesno-zelenjavne kaše. Jaz sem moji 1x naredila (sicer brez mesa), not sem dala: jajca, mezgo, jabolko, korenje, jogurt. Pa mogoče še kaj. Zaprla v posodo, dala na toplno za 1 dan in pol in potem postregla 2x. Čeprav psica poje vso svinjarijo, bolj smrdi bolje je tega ni marala, sem jo morala prav prosit da poje... Tako, da tega več ne bom delala in dajala, je precej svinjarije. Smrdi pa tudi kot hudič ;) . Ko sem jaz posodo odpirala, so vsi vedeli kaj sem delala  :-[

Drugače pa jaz če dam moji cel korenček ga ne poje (bom sedaj še 1x probala, ker sem nazadnje pred pol leta), če dam celo jabolko ali hruško poje (odstranim peške, ali pa tudi ne, če si sama vzame).

Sem pa tudi jaz razmišljala, da bi dajala zelenjavo za priboljšek :P . Sicer kuhano, ampak OK. Nora je na kuhan korenček, čeprav ni nek zelenjavni tip  ;D




Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1955 : 05 Marec 2012, 21:12:07
Po moje je čisto prav da tukaj vpraša. Tole ni tema RMB, to je tema Surova hrana, pod kaj spadata in RMB in BARF (čeprav obstaja posebna tema).  Naj piše tukaj če hoče ;) .
Ma seveda, naj piše, to jaz samo malo tako...figurativno.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1956 : 06 Marec 2012, 02:28:45
Taar, a veš kaj mene zmoti in zakaj potem malo vrtam? Zato, ker še sama ne veš točno kaj in kako. Trdiš pa določena dejstva iz linkov tako zelo za sveto in nas prepričuješ da joj. Vsaj bere se tako kot da si želiš z enoličnimi znanstvenimi študijami dvignat kredibilnost.

Z linki na študijo ne moreš prepričavati. Link je treba preprosto prebrati in nanj ODGOVORITI z nasprotujočo si študijo/dokazom, ne osebnim mnenjem. Zakaj te stvari berem (in linkam sem) - zato da si vsak sam prebere in sestavlja sliko. Samo se odloči - ali očitaj kredibilnost mojih osebnih izkušenj in hkrati neodvisnih virov, ne moreš kar vsakič spreobračati. Potem tudi očitaj kredibilnost tudi vsakega, ki gre in izbere blagovno znamko briketov.

Točno vem tudi, kako se te študije delajo. Avtorji so navedeni, jih poiščeš in pogledaš v kateri univerzi učijo in v katerih komitejih sedijo. In preveriš, katera firma financira njihov oddelek na univerzi (v ZDA se univerze privatno financirajo). Verjetno ne rabim napisat, kam te tako raziskavanje pripelje, ko je članek o tem, katere vse vlaknine se še da pogojno vključiti v pasjo prehrano 'brez večjih posledic na konsistenco blata in absorbcijo vitalnih nutrientov' (ja, to so cilji enih raziskav) - izdelovalec pasje prehrane ali pa gre za oddelek, ki se ukvarja z neko poljščino (da se odpadke od tega da poriniti v krmo za pse). Če si pogledala študije o ribjih kosteh - dve (od petih ali šestih,ostale iz drugih držav) jima lahko očitamo, ker sta norveški in ima pač Norveška veliko ribjega ulova in se da kosti ponucati (dodaten zaslužek). To sem dala zato, ker sem hotela odgovoriti na trditev:
Kalcij iz KOSTI se ne more absorbirati (in da so torej kosti irelevanten del pasje prehrane).

Ribe (in njihove kosti) so bile uporabljene v več raziskavah (ne samo norveških), ker se npr. girice in majhne sardele dejansko lahko jedo cele v ljudski prehrani, goveje kosti pa ne. Ampak jaz sem konkretno odgovarjala na trditev, da se ''kalcij iz kosti NE da ponucati''. Če te to zavaja, pač najdi raziskave, ki trdijo, da se kalcij iz kosti ne da ponucat (bo malo težko, ker je na tone in tone krmnih mešanic iz kurje moke ali kake druge živalske, ki je dejansko osnova prenekaterih briketov). In zdaj če želiš trditi, da je to zavajajoče, potem se tudi pritoži na agronomsko fakulteto, ker dela študije o slovenskih sortah ovac in prašičev (ker njihova skrita agenda je ziher nacionalizem).

Za kredibilnost mi dol visi. Če bi mi, bi vse to obdržala zase in ne tukaj zgubljala časa. Oziroma bom drugače rekla, tudi jaz si ustvarjam mnenje o kredibilnosti pišočoh, samo da tega ne komentiram, še manj na osebni ravni, tebi se pač zdi to nujno napisati. A greš v vsako temo o blagovni znamki briketov napisat, da so nekredibilni, ker v bistvu oglašujejo in prodajajo in zagovarjajo svoj izdelek?

Razlogi, zakaj se tukaj oglašam, so, ker je na tem forumu zastopanost takih, ki dejansko psu dajo kak kos mesa, zelo nizka. Ne se bat, nisi v manjšini. Kar pejt pogledat branost tem o blagovnih znamkah sprocesirane hrane. Boš našla tudi veliko ljubkih nasvetov v temi o čiščenju zob - seveda so nasveti ranga katero umetno sprocesirano žvečko kupiti, da lahko daš psu star kruh, da si sčisti zobe  in koliko stane čiščenje pri veterinarju. Pač daš psa pod narkozo in sčistiš rjave obloge. Po možnosti večkrat v življenju. Da bi pa pes dejansko jedel hrano, ki oblog NE dela - nezaslišana herezija in zavajanje. Ja, koliko je zdaj vredna kakovost življenja psa? In nadalje, ker v pet storih o prehrani svetujejo prodajalke. Ker veterinarji skoraj izključno zagovarjajo le brikete v lastni prodajalni. Že če želiš hranit domačo kuhano hrano, ti povedo, da boš razmerja narobe naredil in psa uničil (si predstavljaš, da pediater svetuje mladim mamicam, naj otroke hranijo izključno z McDonaldsom, da to je popoln, raznovrsten, uravnotežen obrok). Pristranskost, dej no dej.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1957 : 06 Marec 2012, 02:36:07
To da delajo študije na 3 generacijah psov zame pač ni relevantno ker 3 generacije psov se lahko zgodijo v 4 letih  ;). Tako, da o znanstvenih študijah nebi preveč.

Potem se dobro počutiš, da briketi obstajajo šele 70 let, v Sloveniji dosti manj? Nas to lahko potolaži, da je to primerna hrana? 
In da se sestavine briketov drastično menjajo, ker vsake toliko najdejo hudo zablodo v njih? Npr. prej so bili našopani z neprimernimi količinami kalcija in so predvsem veliki psi prehitro (in narobe) rasli?  Pa je mnogo, oziroma večina raziskav o PASJI prehrani narejena v stilu živalske krme  - katere odpadke se še lahko pogojno vključi (kdo financira znanstvenika in njegov oddelek pa ni težko pogledat).



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1958 : 06 Marec 2012, 08:37:10
Taar, a ti si še kar prepričana, da hočem jaz brikete propagirat kot edino dobro hrano  ??? Edino kar zagovarjam je to, da hranite psa s stistim, kar mu paše in ne s tistim, kar nekdo reče, ker njegovemu psu paše. Pa naj bo to veterinar, prodajalec, reklama, nekdo na forumu, sosed... In, da zato, ker nekdo, da nasprotujoče mnenje ni nič narobe.

Pa res se mi ne da dajat več s tabo in še parimi, ki so prepričani, da jaz tukaj koga prepričujem naj hrani striktno brikete. Dajte si najdit linke kako se psa posluša kot posameznika. Samo uporabljajte posluh za psa - moj edini posredovan recept, ki pa je instant  ;) Paše v vsako temo.

Tejch, če tvoji kuži ustreza tak način prehrane - zakaj pa ne  :) Po prebranih parih straneh razmišljaš dovolj s svojo glavo, tako, da sploh ne dvomim, da lepo poslušaš svojo psico.  :)
Mleko zna biti problematično- lahko pa probaš dat kozjega ali skuto, kefir... se povsem drugače prebavi. Žitarice pa obkuhane, poparjene in po možnosti bio. Problem raznih koruz, pšenice, ovsa... je v sami rasti rastline (hibridi, FFS, končna obdelava...). Moj ne sme žitaric, ker ima tudi celiakijo - mirno pa prebavi ajdo, piro. Obstaja tema v kateri diskutiramo zakaj bi naj psi jedli še kaj drugega -ker so ''nastali'' ob določeni hrani ;) Pa ne bom tu smetila. Si grem kuj usta z milom umit  :-X  ;)

Tisto z navajanjem psa na vsega boga, da potem ni alergije - sarkazem  ;) Ker resnično se mi ne, da več poslušat, brat in odpirat linke o tem, da pes nima encimov za prebavo določenih stvari.  ::) Pa lahko tudi rečem da določene študije očitno po zdravi pameti ne držijo (če bi držalo dejstvo, da pes ne more prebavit OH-krompirja, zelenjave...se čudim, da moj pes zelo konkretno živi od tega). In potem bi seveda morala iskat linke, študije...zakaj moj pes lahko je te stvari...ker je to pač ON. Medicinski fenomen očitno  :P

Oh a ja Taar- moji psi kljub takšni prehrani kot jo imajo imajo lepe BELE zobe (brez frakcij na sklenini - kljub jedenju občasno kuhanih, velikih stegenskih kosti). In s tem ti ne dajem kontra - samo pravim ''oh kako so si različni''  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1959 : 06 Marec 2012, 19:06:50
Mleko zna biti problematično- lahko pa probaš dat kozjega ali skuto, kefir... se povsem drugače prebavi.

Psica ga ima ful rada, če ji ga dam v pravilni količini ga tudi čisto lepo prebavi in ne dela nobenih problemov. Torej, zakaj ji potem ne bi dala, če ji pa paše? Že celo življenje dobiva mleko in bo tudi v bodoče ;) . Pa ravno sama tako povdarjaš, da naj dajemo psom za jest to kaj jim paše, ne pa to kaj je napisano v nekih študijah  ;) :P
Ji dajem tudi jogurt, skuto in kislo mleko. Jogurt in skuto pogosto, skuto dam skoraj vsak dan ji v kong (tega je sicer ful malo), pa jogurt je tudi najmanj 1x na teden.
Kozjega mleka pa ne dajem in tudi ne mislim dajati ;) . Dobim kravje mleko direkt od kmeta- Se mi zdi malo neumno iti pa sedaj za psa v trgovino in kupiti neko kozje mleko, če pa imam tako dober vir mleka.  ;) . Dobi pa včasih surovo, včasih kuhano.

Žitarice pa obkuhane, poparjene in po možnosti bio. Problem raznih koruz, pšenice, ovsa... je v sami rasti rastline (hibridi, FFS, končna obdelava...). Moj ne sme žitaric, ker ima tudi celiakijo - mirno pa prebavi ajdo, piro.

Jaz moji če dam žita res dam muslije (namočene v vodo ali razredčene v kaki omaki, vmešane v hrano ali pa kar suhe in posebej, bom pa še probala namočene v mleku), občasno suh kruh in še bolj občasno brikete. 1x na par mesecev pa malo makarončkov ali riža, če kaj od nas ostane (res redko kaj ostane, imamo kar občutek koliko skuhati :P ). 
Mogoče bi probala dati kako bolj prijazno žito, npr. proso, ajdo, piro ali kaj takega, ampak je treba kuhat, pa se meni ne da :P . Pa tudi ne zdi se mi ravno potrebno da bi to jedla, če pa je itak na surovi hrani, ki je popolna, če že dobi kaj dobi bolj za priboljšek ;)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1960 : 07 Marec 2012, 02:46:45
Samo uporabljajte posluh za psa - moj edini posredovan recept, ki pa je instant  ;)

A si prebrala mogoče moj post o moji 10,5-letni psici, ki je celo življenje bživela v krvavih hrastah in  s sekundarnimi vnetji, na surovem pa tega nima? Nima tudi prhljaja, smrdečega zadaha, rjavih zob in maščobnih oblog po telesu, ki se jih nismo mogli znebiti niti na eni pesti briketov dnevno. Čist en malček posluha si pa le pripisujem.

Pa ne bom tu smetila.

Končno se nekje strinjamo.

... brez frakcij na sklenini - kljub jedenju občasno kuhanih, velikih stegenskih kosti ...

Glede stegenskih kosti - na lastno odgovornost (da ne bo kdo to bral, šel hranit mozgove kosti in potem se pritoževal, da je prebral tukaj, ko bo treba psa dati pod narkozo, da se zob izreže ven). Odsvetujejo se vse kosti NOG velikih prežvekovalcev, ker so najdebelejše, najgostejše, najtrše in zaradi teh fizičnih lastnosti najtežje prebavljive. Frakture se pridelujejo postopno, s časom, ne le tako, da se zob vidno odlomi ali da se opazi na sklenini.
Priporoča se kosti, ki se z lahkoto zgrizejo, take so tudi lahko prebavljive.



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1961 : 07 Marec 2012, 08:11:59



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1962 : 07 Marec 2012, 15:06:24
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=11887.msg494267#new

Hmmm....

Hmmmm indeed. Čudno pa, da lastnika najprej na prevprašajo točno kaj hrani, ker vemo, da psu ziher nekaj manjka, če žre dreke. Aja, ne, to se obtoži samo v tej temi.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1963 : 07 Marec 2012, 15:13:07
Še boljši hmmmm tule:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=10284.300

Skoraj tako nekako kot dieta glede na to, kaj si po horoskopu. Še najboljš pa je, če maš mešanca. Ker pol pa jah, moraš eksperimentirati.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1964 : 07 Marec 2012, 16:30:30
A si prebrala mogoče moj post o moji 10,5-letni psici, ki je celo življenje bživela v krvavih hrastah in  s sekundarnimi vnetji, na surovem pa tega nima? Nima tudi prhljaja, smrdečega zadaha, rjavih zob in maščobnih oblog po telesu, ki se jih nismo mogli znebiti niti na eni pesti briketov dnevno. Čist en malček posluha si pa le pripisujem.

Taar si mogoče ti dojela, da so moji psi jedli surovo cca 2 leti? BP. Potem so pa počasi scagali in so sedaj na mešani prehrani. Ena od psic je ravno po tej dieti pridelala še nekaj dodatnih alergij. Eden od še živečih pa mora sedaj jest zelo zelo malo mesa.

Samo to ti hočem povedat, da če je tvoja psica čudežno ozdravela to ni nujno, da velja za vse ostale  ;) Dopuščam možnost da enim paše - bi bilo pa prav da drugi dopuščate možnost da pa vendarle to ni ultimativen način prehrane.

In, če ti je ostal edini način to, da iščeš po mojih ostalih postih - ti prepuščam to veselje, ker sama se ne spuščam na tak nivo. Pa bi tudi našla kak zanimiv tvoj post  ;)

Žretje iztrebkov smo mi namreč imeli samo v času surove hrane (ali kakih drugih ekstremov). Takrat smo jih morali učit kako se drekov ne je.  8) Danes pa jih ne rabijo žret.

Če te pa moti dejstvo, da me zanima tudi kako so psi živeli preden so delali študije o prehrani je pa tvoj problem. Mislim, da sem dovolj dobro poudarila še v tisti temi, da se mi to ne zdi edini možen način prehrane - samo način kako so takrat hranli.

Bom začela upoštevat krdelno ureditev v tej temi. Podredit se ne morem.  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1965 : 07 Marec 2012, 18:25:26
Žretje iztrebkov smo mi namreč imeli samo v času surove hrane (ali kakih drugih ekstremov). Takrat smo jih morali učit kako se drekov ne je.  8) Danes pa jih ne rabijo žret.

Če so tvoji žrli dreke samo v času surove hrane (ali kakih drugih ekstremov), še ne pomeni, da za vse to velja ;) . Verjetno so tvoji izjema in psom na surovem nič ne fali, samo tvojim je (pa moji očitno, če že avtomatsko psu, ki je dreke (čeprav je drekožerske pasme) nekaj fali).

Nisi pa napisala, koliko sta bila stara takrat, ko si ju hranila surovo, koliko pa sta sedaj?

Je pa moja tudi žrla dreke, ko ni jedla samo surove hrane, ampak tudi takrat ko brikete, surovo, konzerve in kuhano, in tudi takrat ko brikete in surovo. Tako, kot jih je sedaj, ko je surovo hrano.  ::) . Pa prej ni bila na neki ekstremni dieti, sedaj je že bolj, čeprav dobiva zraven surove še ostalo.


Pa tudi glede tvoji dveh psov... Če sta se tvojadva scagala na surovi prehrani, eni so se pojavile alergije, enemu ne paše zelo zelo malo mesa, še ne pomeni, da je sedaj surova hrana zanič. Pač, tvojima ne paše, res nimam pojma, zakaj si potem ju hranila tako. In tudi ni rečeno (oz. je ful malo možnosti), da je psica pridelala alerije zaradi surove hrane. Pa da pes zaradi tega ne sme jesti dosti mesa ;)



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #1966 : 07 Marec 2012, 18:36:53
Pa dobro, kaj ce bi se ze nehale prepucavat?

Po pravici povedano jaz nisem dobila obcutka, da bi kdo kogarkoli silil v surovo prehrano. V bistvu si nikoli prej nisem upala hranit surovega, zaradi te teme sem si pa upala poskusit. Pa sploh ne hranim izkljucno surovo, v bistvu pretezno brikete plus obcasno surovo, obcasno pa celo kuhano, in tudi zitarice in zelenjavo.. Niti ne verjamem, da kdaj bom samo na surovem.

Mi je pa enako koristna informacija to, da od Lunette psi ne funkcionirajo na surovem, kot tudi to, da od Taar funkcionirajo super.

battito animale


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1967 : 07 Marec 2012, 19:55:10
Če sta se tvojadva scagala na surovi prehrani, eni so se pojavile alergije, enemu ne paše zelo zelo malo mesa, še ne pomeni, da je sedaj surova hrana zanič.

Prav tako kot ne velja, da je to ultimativna dieta, ker paše Taarinim, Ferinim, tvojemu...  ;)
Ne trdim, da je surova zanič -trdim, da je zavajanje, če se trdi, da je oh in sploh ter edina dobra dieta. Obstajajo tudi druge plati.  ;)

Delite si nasvete naprej, kar je čist ok. Zakaj pa ne, če jim paše. Moji še vedno so in bodo še naprej dobivali delež surovega. (da ne bo spet val fobije pred briekti  ::))

Mi je pa malo mim, da se določena dejstva enostavno storperdirajo, ker nekdo omeni, da morda pa le ni vse tako zelo rožnato tudi v tej obliki hrane. V vseh načinih prehrane so pomanjkljivosti. Ki pač niso za zanemarit. Smo jih predelali. Jih ne mislim še enkrat. Vsako po svoji vesti in pameti. To je to.   :)

Ma dajte res, no, brez toliko hude krvi, če kdo omeni, da morda lahko ljudje kljub vsemu malo pazijo, ker obstajajo tudi kontra primeri.

Prijetno bivanje s pesjani vam želim  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1968 : 07 Marec 2012, 21:26:14
Vse je akcija - reakcija.

Če je odgovor kot torpedo, se vrni na vprašanje, ki je tak odgovor izzvalo. Forum je razdeljen na teme, držati se jih je treba. Zato se pa temu reče forum in ne twitter.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1969 : 07 Marec 2012, 21:42:22
Nisi pa napisala, koliko sta bila stara takrat, ko si ju hranila surovo, koliko pa sta sedaj?

Niti ne, KAJ točno se je hranilo in kateri dodatki so se dodajali. Par postov gor je bila omenjena goveja stegnenica kot edina občasna kost, tako da tole surovo ne vem, kakšno je bilo. 

Nisi pa napisala, koliko sta bila stara takrat, ko si ju hranila surovo, koliko pa sta sedaj?

Ah, jaz sem že večkrat napisala, da je moja starejša psica živela za dreke kot mladič, tam nekje do drugega leta. Takrat je bila več ali manj na strogih briketih. Pa nič ne pomaga dopovedovat.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1970 : 07 Marec 2012, 21:46:08
Ah, jaz sem že večkrat napisala, da je moja starejša psica živela za dreke kot mladič, tam nekje do drugega leta. Takrat je bila več ali manj na strogih briketih. Pa nič ne pomaga dopovedovat.

Itak večina mladičev je dreke, če le pridejo do njih. Pa nima veze kaj jedo. Navadno nehajo do 1. leta, če pa ne do 1. pa do 2. leta. Če pa do takrat ne pa baje ostanejo strastni drekožerji do konca življenja. Ampak večina jih neha. Moja še ima čas, tako da se z tem ne bom nekaj obremenjevala, kupila bom b-komplex pa bom videla če bo kaj pomagalo ali ne. Če bo super, če ne pa pač ne, kaj naj  ::)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1971 : 08 Marec 2012, 08:27:52
ah ja...jedenje surove hrane je potekalo nekako po celem plenu. Ker takrat še ni bilo dosti raziskav (ki niso nič kaj drugačne od današnjih razmerij) smo pač skosali celo kuro (z organi vred) in določili enakomerne obroke. Pri večjih živinah smo nekako vedeli kolikšen delež predstavljajo kosti, notranji ograni, mišičnina...(domače koline  ;) ) ter spet razdelili na mešane obroke. A je tukaj važno, da se držimo prav 80-10-10 ni bilo toliko bitno ker smo se držali ''celega plena''. Skrinja se je dostikrat napolnila kar z domačo robo. Lej tam ne moreš zgrešit celega plena, če daš celo žvau v skrinjo samo za pse.  ;)
Trije mladi odrasli psi. So pa pojedli enostavno preveč, da bi s takratno proizvodnjo mesa lahko vse prehranila pa sem jim začela kupovat.
No tudi zaradi tega so začeli nastajati dodatni problemi, ki sem jih prej omenila - živina na napačni krmi. Zato sem tudi postavila vprašanja na to temo.

Ker ne uporabljam twitterja ti ne vem rečt kaj se tam piše. Tale tema mi je več kot namestu da vprašam kako pa kaj poskrbite za zdravje svojih psov, če jih hranite z (za moje pojme) ''oporečnim'' mesom.  No vsaj po naših izkušnjah tako (ne eko) meso ni bilo ok.
Poleg tega se tudi cel plen ni obnesel za želodčke na dolgi rok (strastno iskanje svinjarije, pasenje trave, vdiranje na vrt, kozlanje za vsake đabe, neformirani kakci...). Stanje se je dosti popravilo po uvedbi zelenjave. Kasneje smo pa tako ali tako našli razmerje za vsakeg psa posebej, ki vključuje tudi druge dodatke (kaše, krompir, skuta, kefir...) in nekaj birketov. No meni se ni dal več vztrajat s tolažbo, da bi se pes moral navadi na surovo (so se imeli čas v cca 2 letih). Danes so v enem obroku ''navajeni'' če jim hrana ustreza  ;)

Pa še bi se dalo povedat...samo se mi enostavno ne da, ker vem kak bo odziv. Dokazovanje, da smo nekje delali narobe  (bolj celega plena kot je uskrinjen npr cel kunec/kura... za 1psa pa res ne vem, če gre) ::) Ni potrebe po nadaljni diskusiji.  ;)

Mi smo našli ustrezno hrano. Ve najbrž tudi. Super. O surovi zelenjavi se mi pa ni zdelo nič sporno uprašanje, ker ne sprašujem v RMB temi  ;)
O tem, da se pes lahko okuži s salmonelo tudi ni nič napačno uprašanje, ker to je možno.
Kako je stanje mesa iz skrinje odmrznjenega pa mislim, da je splošno uprašanje.
Tako, da ne vem kaj hudiča je tok spornega pri mojih uprašanjih (razen to da se ne strinjam, da je to edini pravi način prehrane).

Delite si nasvete o razmerjih koliko katerih organov/kosov dajat, kako preračunat razmerje deleža mesa-kosti-organov....mi smo to pač par let nazaj sami naredili preprosto s tehtnico in žvadjo za prehrano  ;)

In če koga tako zelo moti moje mnenje...ga naj ne upošteva. Pa morda tudi čisto na mestu da se nehate ukvarjat z drugimi (in iskanji postov iz drugih tem) pa se posvetite iskanju pravega razmerja za vaše kuže.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #1972 : 08 Marec 2012, 11:32:57
In če koga tako zelo moti moje mnenje...ga naj ne upošteva. Pa morda tudi čisto na mestu da se nehate ukvarjat z drugimi (in iskanji postov iz drugih tem) pa se posvetite iskanju pravega razmerja za vaše kuže.

Mogoče je čisto dovolj napadanja in navajanja čisto brezsmiselnih razlogov, kot pomanjkljivosti hranjena s surovim. Zato določeni tukaj ne hodimo v prav vse teme, ki se nas ne tičejo in napadamo vse povprek, zato ker ne delajo tega ali onega, tako kot mi sami.
Meni se tudi zdi neumno in povsem brez veze, da nekdo kar vpade v temo in začne navajat totalne absurde, kot argumente proti, nato se pojavijo še nekateri, kot njegova opora in udrihajo naprej in naprej. Tukaj smo že nekako izdelali svoje mnenje, konec koncev, nekateri tukaj navajajo zelo zanimive študije, ki naj bi podprle naša prepričanja, konkretne zadeve iz stoke, nakar se to zanika z argumentom, češ da je to vse skupaj brez veze, ker ni prišlo iz sivih celic…
Na forumu za raw food v tujini, ljudje z problemom, ki ga ti navajaš, prihajajo skoraj da redno in na njihova vprašanja in dileme se odgovarja z vso vnemo in se skuša rešiti problem, kjer koli naj bi bil. Vendar razlika med tistim in tem forumom je samo to, da nobeden tam ne pride s tem, da so tisti, ki hranijo surovo totalni bedaki (vem, ni se uporabil tak izraz, pa vendar). Nobeden tam ne pride z namenom, da se prepucava, ampak z namenom, da se posvetuje. Nobeden tam ne pride z namenom, da ovrže vse argumenta za, nato pa, na odgovore tistih, ki to prakticirajo odgovorijo z obtožbo, da se vsiljuje surova prehrana. Toliko o tem.

Eno praktično vprašanje za tiste, ki to še delate; ali še vedno naročate divjačino ali ne? Jaz nisem imela slabih izkušenj z njo oz. z tisto, ki pride v paketih : ), a je kdo imel?



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1973 : 08 Marec 2012, 11:58:52
Eno praktično vprašanje za tiste, ki to še delate; ali še vedno naročate divjačino ali ne? Jaz nisem imela slabih izkušenj z njo oz. z tisto, ki pride v paketih : ), a je kdo imel?

Mi divjačino ''naročamo'' pri lovcu  (žlahta)  ;) Si lahko zberemo kose. Morda bi poskusila še kakšen tak vir najdit. Z dobrim pristopom lepo sodelujejo.
Mene so v paketih vedno čakale obrezline. Tako pa pridem tudi do konkretnih kosov.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1974 : 08 Marec 2012, 12:18:00
Eno praktično vprašanje za tiste, ki to še delate; ali še vedno naročate divjačino ali ne? Jaz nisem imela slabih izkušenj z njo oz. z tisto, ki pride v paketih : ), a je kdo imel?

Jaz jo, če je suša pri ostalih dobaviteljiv  :) Slabih izkušenj ni bilo, edino povem da bi imela srno, ker je bilo pri jelenu čisto preveč loja zraven. Imam pa tud srečo, da pripeljejo čisto do mene, ker sokrajan jemlje divjačino za svojo gostilno.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1975 : 08 Marec 2012, 14:32:29
Jaz jo, če je suša pri ostalih dobaviteljiv  :) Slabih izkušenj ni bilo, edino povem da bi imela srno, ker je bilo pri jelenu čisto preveč loja zraven. Imam pa tud srečo, da pripeljejo čisto do mene, ker sokrajan jemlje divjačino za svojo gostilno.

Koliko pa je cena sedaj?




Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1977 : 08 Marec 2012, 15:26:52
Uf, to pa ne bi vedela, jaz vedno kar na okroglo naredim  :-[  Tam nekje 1€



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1978 : 08 Marec 2012, 21:15:12
Jaz sem pred novim letom za srno dala 95 centov/kg, se mi zdi. Bom sla pa v kratkem po novo rundo, pa lahko napisem.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1979 : 08 Marec 2012, 21:19:49
Bom sla pa v kratkem po novo rundo, pa lahko napisem.

Prosim  :)