Surova hrana

irenchy · 1189084

Nika4

  • *
    • Prispevkov: 247
    • Točke: 0
Odgovori #2280 : 06 November 2012, 21:07:30
na koliko časa pa daste tablete za razglistenje?

Jaz dam 1x letno, toliko  da imam mirno vest. Ampule za zunanje zajedalce le v sezoni klopov.

Tablete proti notranjim zajedalcem naj bi se dalo na vsake 3 mesece. Vsaj jaz tako delam. Enkrat sem pozabila dati pol leta, pa je takoj trakuljo dobila.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2281 : 06 November 2012, 21:16:28
Punce, koliko mesa bi morala dnevno dajati 80 kg težkemu, zmerno aktivnemu psu?

Hrani se približno 2 - 5% idealne odrasle (pričakovane) teže. Za velike, lenobne pse bo mogoče dovolj celo 1,5% odrasle teže. Jaz imam šeltije, imata 8,5 in 13 kg in dobita skoraj manj kot 2% svoje teže, pa ohranjata težo, celo še malo bi lahko shujšala, pa jima ne bi škodilo. Za mini hiperaktivca pa bo mogoče treba celo 5% teže. Za 80 kg je to torej cca 1,6 kg dnevno. Opazuj psa - če se redi, zmanjšaj, če bo izgubil težo, povečaj količino.

... s surovim mletim piščancem ...
Kje pa dobiš mletega piščanca?

... Nekaj me mika, da bi začela hraniti samo surovo, povdarek na divjačini in mletemu piščancu.

Najbolj pomembno je rdeče meso velikih sesalcev, bolj kot piščanec. Idealno divjačina in ovčetina, ker so ovce rejene na paši, zunaj. 80 kg pes komot dobi večje kosti ovce, tudi kake telečje, svinjske. Izogibaj se kosti nog velikih živali, ker so pretrde, lahko krušijo zobe in težko prebavljive. Če pa dobiš piščanca poceni ali zastonj, seveda ponucaj.

Kaj še zraven (kosti, organi,...), koliko in kolikokrat tedensko?

Hraniš 80% mesa, 10% organov, od tega naj bo jeter največ 5%, 10% kosti. Ti procenti se uravnajo preko enega do dveh tednov, ni treba vsak dan vsega. Kar dobiš, pač hraniš, na približno. 

Meso je:
- mišice
- koža, npr. svinjina ima pogosto kožo
- srce
- jezik
- vampi
- žile
- vezivno tkivo, kite
- hrustančasto
- penisi

Organi:
- jetra (max5%)
- ledvice
- vranica
- pljuča
- možgani (lahko naredijodrisko, pazi, poskusi eno pikico, so pa fajn, ker imajo omega 3)
- priželjc
- testisi

Kosti: znotraj mesa, kurje so najbolj mehke (vse od purana, piščanca, race je okej), ne dajati kosti kravjih nog
Priporočljive so kosti hrbta, vrata, rebra manjših živali, rep, glave. Kos s kostjo naj bo čim večji, da ga mora pes počasi gristi in ne bo direkt pogoltnil.

Kosti naj bo 10%- to pomeni obrok s kostjo 1-3x tedensko (vmes meso in organi), odvisno od tvojega psa. Enim kosti pomagajo uravnavati trdnost kakca in jih rabijo malo več, drugi so hitro zaprti. Če opaziš, da pes kaka zelo trde, svetle bobke, naj bo pavza s kostmi.

Še to - psi imajo svoje preference, nekaterih stvari ne marajo. Npr. moja samica poje vse živo, samček pa komplicira pri jagnječjih pljučih (to dobim zastonj) in pri svinjskih ledvicah. Goveje, kurje in jagnječje so mu pa čisto okej.

Če tvoj pes ni navdušen nad surovim, lahko na začetku meso na hitro obkuhaš ali popečeš. Čisto toliko, da izgleda bolj podobno tistemu, na kar je navajen. V skrajni sili lahko posipaš z zmletimi briketi:)))

Glede svinjine boš pa videla. Ko bo navajen na surovo, si upam trditi, da bo tudi bolj mastno v redu prebavljal. Pač začni z bolj pustim mesom, nekateri psi so občutljivi. Kosti in bolj hrustančasto pomaga narediti kakce bolj čvrste.





Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2282 : 06 November 2012, 21:19:05
Tole meni zgledajo bolj organi kot pa meso. To se lahko daje vsak dan kot 1 obrok od dveh? Sem danes klicala na Nimrod, pa je rekel naj kar pridem po odrezke, da 10kg bojo že imeli, ni treba nič naročati. Torej če sem ga prav razumela, to ne bo tisti zamrznjen paket, ampak bo kar sveže. Pa rekel je, da je to samo meso. Bomo videli kaj bom dobila :) Cena: 1 EUR/kg   ;D

Meni se zdi bolj vezivno tkivo, pa membrane med mišicami. Saj se tudi med prsti čuti - če je zelo čvrsto in kitasto, je vezivno tkivo.
Lahko hraniš divjačino vsak dan. Za ene je to večina mišičnega mesa, ki ga dobijo.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2283 : 06 November 2012, 21:26:22
Punce, koliko mesa bi morala dnevno dajati 80 kg težkemu, zmerno aktivnemu psu?

1,6 kg mesa na dan se sliši veliko, bo pa poceni, če najdeš klavnico, predelovalnico, kjer ti bodo šenkali - dva seznama slovenskih obratov:
http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/registri/register_EU_obratov.pdf
http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/registri/mapa/Obrati-Zivila-O_slo.pdf



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #2284 : 06 November 2012, 21:29:59
Taar hvala za odgovor. Si mi res pomagala.Jutri dobita prvi surov obrok, čeprav ne vem, če jima bo šel po grlu, ker piščanca ne pojesta, če ga ne popečem za par sekund, da dobi tisti lep vonj ;).

Me pa zanima še, če  ima jogurt več kalcija kot kosti? Ker brikete bi mogoče v prihodnisti lahko opustila, kakega jogurta ali skute občasno pa zaenkrat ne - ga imata tako rada, da ga izbereta raje, kot meso ??? Predvidevam,da če pojesta kdaj jogurt dobita manj kosti? Zaradi razmerja?

Glede govedine pa tako... že od začetka hranim z divjačino,ker se mi zdi najbolj naravna in zdravna vrsta mesa. Občasno,recimo 1x na teden ali na 2 tedna, pa sta dobila kak kos govedine, in drugi dan sta bila pikasta med nogami. Vedno drugi dan po govedini,nikoli po kakšni drugi hrani. Zato sem posumila,da je ne prenašata najbolje.

Once you go boxer, you never go back :)


Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #2285 : 06 November 2012, 21:36:40
Jaz ne bi dajala manj kosti, kadar dobi jogurt, ker sem nekje prebrala (tako je pri človeku, pri živalih nevem ali je enako), da se kalcija iz mlečnih izdelkov izkoristi samo minimalno, zaradi vseh drugih stvari not... Pa saj občasno lahko daješ, kak se ti pač zdi, sej ko boš nekaj časa hranla tako, boš vidla kako in kaj so mlečni izdelki, moj nima problemov, jih ima rad, pa mu jih tudi privoščim tako 1x na teden malo pač, 1/4 skute ali kak jogutr, kako žlico kisle smetane :)

No mi je dane moj buhtl pojedel kar nekaj kosov kruha >:( se je sušil na radjatorju za ovčke, pa je bil sam doma, jaz pa sem pozabla na to, pa še žvečko sem mu dala, pa zgleda ni kaj dolgo držala :).. Bom vidla, če bo kaj vplivalo na prebavo, načeloma pa ne bi smelo, ali?



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #2286 : 06 November 2012, 21:37:27
Punce, koliko mesa bi morala dnevno dajati 80 kg težkemu, zmerno aktivnemu psu?
Trenutno mu dajem brikete, pomešane s srno (kuhano, ker surove nekak ne "spravi dol" ???) ali s surovim mletim piščancem (mesa je dnevno cca 700-800 g). Nekaj me mika, da bi začela hraniti samo surovo, povdarek na divjačini in mletemu piščancu. Kaj še zraven (kosti, organi,...), koliko in kolikokrat tedensko? Svinjine mi ne ponujat, ne upam riskirat, ker ima pes ful občutljivo prebavo in mi takoj začne mehko srat, če je malo bolj mastno. :(

A res tehta 80 kg ali je napaka?  :o
2% telesne teze naceloma. Mislim da veliki psi lahko pojejo tudi manj, odvisno v kaksni formi je. Pri tvojem bi to naneslo okoli 1600 gramov torej. Priblizno 10% obroka mora biti kosti in 10% organov (5% ali malo manj jeter), kar lahko porazdelis tudi skozi teden ali dva. Ni zdaj ravno tako da je treba na gram natancno loviti razmerje. Ce je kdaj malo vec ali malo manj cesa ni pence, glavno da priblizno lovis procente.
Ne vem kako pametno se je mascobi popolnoma izognit v prehrani. Lahko poskusis z manjsimi kosi bolj puste svinjine in postopno navajas na bolj "socne" kose.

No, so me prehiteli  :P



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2287 : 06 November 2012, 22:07:34
No mi je dane moj buhtl pojedel kar nekaj kosov kruha >:( se je sušil na radjatorju za ovčke, pa je bil sam doma, jaz pa sem pozabla na to, pa še žvečko sem mu dala, pa zgleda ni kaj dolgo držala :).. Bom vidla, če bo kaj vplivalo na prebavo, načeloma pa ne bi smelo, ali?

Tudi mojadva sta že kdaj obglodala suh kruh, pa ni bilo težav. Starejša psica je nekajkrat zlezla v vrečo briktov (v starih časih) in verjetno pojedla kake pol kile, pa je tudi preživela:)))



GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #2288 : 06 November 2012, 22:15:16
Taar, hvala za hiter odgovor! 8) :-*
Pes je star 19 mesecev in ko do konca odraste, pričakujem težo nekje okoli 85 kg. Zdaj dobi dnevno v dveh obrokih 1 kg briketov in, kot sem že napisala, cca 700-800 g mesa. Se pravi, da bi mu moralo cca 1,6 kg mesa biti dovolj?
Ovčetine me je malo strah, ker je v mladosti slabo reagiral (beri driska) na vse, kar je vsebovalo magari samo "o" od ovce. Tako je šel skozi njega cel žakelj briketov Pro Plan z ovco, TOTW bizon, ki vsebuje jagnječo moko ::), Happy dog, ko smo ga dobili na probo nekje 2 kg in smo ga v bistvu samo dodajali briketom, ki jih je jedel, kuhana jagnjetina in jagnječe kosti. :-\ :( Mogoče je pa z odraščanjem izzvenela tudi občutljivost - bi morala poskusiti...
V prejšnjem postu sem se malo narobe izrazila, ko sem napisala, da mu kuham srno, ker noče jesti surove. Surovo poje z veseljem in sicer tako, da meso poje do zadnjega koščka, brikete pa pusti. >:D Če pa je meso malo pokuhano, pa poje vse. ::)
Od kosti mu že sedaj dajem goveje ali pa telečje (ponavadi so deli reber s hrustancem) in jih dobro prenaša. Kupim cca 2 kg kosti in jih ima za 3x, dobi pa jih nekje 1x tedensko.
Kaj pa ribe? Ponavadi dobi kuhane papaline ali sardele. Enkrat sem mu za hec probala dati surove, pa se je samo namrdnil pri piskru in šel ležat. :o >:D In smo že kuhali... Če mi uspe, da bi jih jedel surove, koliko? Se mi zdi, da riba ni tako polna in sitostna, kot je drugo meso, ali pač?
Po pravici povedano, bi se celih kosov mesa raje izognila in mu dajala nakosano meso, da mi ne dela svinjarije po stanovanju. Sicer se je kosti lepo navadil jesti na svojem prostoru in le, ko je čez blazino pogrnjena rjuha... :-\
Kako pa je z dodajanjem mlečnih izdelkov? Moj mulc ima ful rad sir in mu ga naribanega potresem čez hrano. Tudi kak probiotični jogurt z veseljem zmaže.

Kar se tiče občutljivosti, bi moj peso menda lahko dobil Ch titulo v tej kategoriji. Zadnjič sem dobila piščanca in ker je zgleda notri zmlete malo več maščobe in kož (je že po otipu malo bolj zdrizasto), je kakec že ves čas bolj mehek. Ampak 15 kg mesa pa res ne bomo metali stran, čeprav bolj mehko serjemo... :P



GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #2289 : 06 November 2012, 22:39:05
A res tehta 80 kg ali je napaka?  :o
Boo, ni napaka, ampak nemška doga. ;D ;)

Ne vem kako pametno se je mascobi popolnoma izognit v prehrani. Lahko poskusis z manjsimi kosi bolj puste svinjine in postopno navajas na bolj "socne" kose.
Maščobi se sploh ne izogibam, samo opažam, da če je bolj mastna hrana, da mu kar žvižga po trebuhu in da je kakec precej mehak - ne driska, ampak mehka klobasa, ki proti koncu preide v puding.

Prejšnji teden sem sicer kupila novo vrečo briketov, ko bo pa šla proti koncu, pa bom najbrž začela delati prehod na samo meso.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2290 : 06 November 2012, 22:47:05
Me pa zanima še, če  ima jogurt več kalcija kot kosti? Ker brikete bi mogoče v prihodnisti lahko opustila, kakega jogurta ali skute občasno pa zaenkrat ne - ga imata tako rada, da ga izbereta raje, kot meso ??? Predvidevam,da če pojesta kdaj jogurt dobita manj kosti? Zaradi razmerja?

Kaj vsebuje določena hrana, poglej v bazo:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

Meni trenutno ne dela... sem pa jogurt tukaj pogledala:
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/106/2
vsebuje kalcij, ampak tudi kar dosti fosforja, tako da moraš vedno gledati to razmerje. Ni nekega presežka kalcija, pa še vprašanje, koliko se kalcij iz jogurta ali skute sploh lahko veže... Jaz se ne bi posebno sekirala in kljub jogurtu dodajala kosti - 1- 3x tedensko je čisto dovolj.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2291 : 06 November 2012, 22:54:29
Glede govedine pa tako... že od začetka hranim z divjačino,ker se mi zdi najbolj naravna in zdravna vrsta mesa. Občasno,recimo 1x na teden ali na 2 tedna, pa sta dobila kak kos govedine, in drugi dan sta bila pikasta med nogami. Vedno drugi dan po govedini,nikoli po kakšni drugi hrani. Zato sem posumila,da je ne prenašata najbolje.

Hmmm, pa sta psa iz istega legla? To mi je nenavadno, da bi oba identično odreagirala in to na koži. Jaz poznam kar dosti ljudi, ki hranijo surovo in nimajo psi nobenih kožnih reakcij, hranijo meso, ki ga trenutno imajo, brez kakih posebnih izjem ali razlik. Seveda pa govedino lahko izključiš in ko bo vse potekalo ustaljeno, jo preizkusiš.

Enkrat je bila oddaja o celiakiji in je starejši gospod razlagal, da je imel v starosti vse večje težave s prebavo . Po določeni hrani je imel reakcije in je začel izključevati. Nazadnje si je upal jesti le še kruh. Vmes je kočno prišel do zdravnika, ki se je spomnil testirati za celiakijo in jo je res imel - ravno kruh je bil tisti, ki ga je dražil, vendar se je občutljivo črevesje pač odzivalo na najrazličnejše vrste hrane, ki glutena sploh ni vsebovala. Šele ko je izključil gluten, se je lahko začel prehranjevati normalno.



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #2292 : 06 November 2012, 23:02:07
Ja,brat in sestra sta..sicer ima punca mocnejso reakcijo oz. vec pikic kot on. Saj pravim,  ne vem,testirali se nismo,sta pa vedno dobila srce,samo dvomim,da ima to kaj veze. Vedno sta jedla kuhano govedino, bom pa poizkusila se surovo, in bila pozorna,ce bo tudi reakcija.

Once you go boxer, you never go back :)


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2293 : 06 November 2012, 23:07:52
Taar, hvala za hiter odgovor! 8) :-*
Pes je star 19 mesecev in ko do konca odraste, pričakujem težo nekje okoli 85 kg. Zdaj dobi dnevno v dveh obrokih 1 kg briketov in, kot sem že napisala, cca 700-800 g mesa. Se pravi, da bi mu moralo cca 1,6 kg mesa biti dovolj?
Ovčetine me je malo strah, ker je v mladosti slabo reagiral (beri driska) na vse, kar je vsebovalo magari samo "o" od ovce. Tako je šel skozi njega cel žakelj briketov Pro Plan z ovco, TOTW bizon, ki vsebuje jagnječo moko ::), Happy dog, ko smo ga dobili na probo nekje 2 kg in smo ga v bistvu samo dodajali briketom, ki jih je jedel, kuhana jagnjetina in jagnječe kosti. :-\ :( Mogoče je pa z odraščanjem izzvenela tudi občutljivost - bi morala poskusiti...

Po mojem je 1,6 kg čisto okej začetna številka. Boš videla - če bo pes na otip izgubljal na teži, boš dodala malo več hrane. Enkrat sem čuvala argentinsko dogo, verjetno ima manj kot 80 kg, je pa vseeno velika. Za večerjo je imela 3 svinjska srca.

''Ovca'' v briketih ni isto kot domača ovčetina. Vendar pa bodi čisto konzervativna na začetku - dajaj samo tisto, kar je preverjeno okej. Ko bo pes čisto super na surovi hrani, poskusi eno rezino ovčetine (nemastne). Mehko blato se lahko pojavi zgolj zato, ker je pes jedel premastno ali je pojedel preveč, ni pa to nič bolezenskega.

Mojadva sta zadnjič obglodala vsak četrt svinjske glave... je bilo malo preveč vse skupaj in sta zvečer strašno prdela... Tudi kak zelo masten piščanec je povzročil prdenje ali povzročil mehko blato. Začuda je domači piščanec, pa je bil ogromen in rejen, bolj okej. Tudi npr. po govejem loju, ki se drži na vrhu srca, nimamo težav. Psica je zadnjič prosila za ven po večerji in kar tekoče driskala - po 1 žlici možganov! Pa npr. mojadva super kakata po goltancih, lastnica hrta pa je na tem forumu poročala, da je bila po goltancu driska z neprebavljenimi koščki hrustanca. Res je odvisno od psa - bodi konzervativna na začetku, brez eksperimentov, čim bolj preverjene zadeve. Z organi lahko tudi počakaš par tednov, če pes še ni navajen.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2294 : 06 November 2012, 23:12:00
Ja,brat in sestra sta..sicer ima punca mocnejso reakcijo oz. vec pikic kot on. Saj pravim,  ne vem,testirali se nismo,sta pa vedno dobila srce,samo dvomim,da ima to kaj veze. Vedno sta jedla kuhano govedino, bom pa poizkusila se surovo, in bila pozorna,ce bo tudi reakcija.

Lahko počakaš z govedino, nima smisla hiteti. Če že sprobaš govedino, takrat pazi, da ne bo druge hrane, ki bi lahko sodelovala v reakciji (čisto po principu izločevalne diete). Npr. en košček govedine ob tistemu mesu, ki je 100% preverjeno okej. Ne bo pa sveta konec, če ne bosta jedle govedine. Kot zanimivost - na ameriškem forumu za surovo je ena lastnica poročala, da njen pes odreagira na navadno pitano govedino, je pa okej na govedini, ki je gojena na travi (bio).



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #2295 : 06 November 2012, 23:17:22
Bom naredila tako, hvala. Saj mogoče bo tudi to izzvenelo, ker sta še precej mlada...Glede pitane in bio govedine bi pa kar verjela...Moja teta tudi dobi koprivnico na vse kar je škropljeno in pitano z raznimi dodatki, tako da ne vem zakaj psi ne bi zaznali razlike ;)

Once you go boxer, you never go back :)


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2296 : 06 November 2012, 23:20:02
Kaj pa ribe? Ponavadi dobi kuhane papaline ali sardele. Enkrat sem mu za hec probala dati surove, pa se je samo namrdnil pri piskru in šel ležat. :o >:D In smo že kuhali... Če mi uspe, da bi jih jedel surove, koliko? Se mi zdi, da riba ni tako polna in sitostna, kot je drugo meso, ali pač?
Po pravici povedano, bi se celih kosov mesa raje izognila in mu dajala nakosano meso, da mi ne dela svinjarije po stanovanju. Sicer se je kosti lepo navadil jesti na svojem prostoru in le, ko je čez blazino pogrnjena rjuha... :-\
Kako pa je z dodajanjem mlečnih izdelkov? Moj mulc ima ful rad sir in mu ga naribanega potresem čez hrano. Tudi kak probiotični jogurt z veseljem zmaže.

Moji ne marajo surovih rib, bodo pa pojedli lososovo glavo, če je obkuhana. Večina psov rib ne mara in jih pač ne dajejo. Jaz ponucam ribje glave (lososove glave ali glave sardin in skuš) za domače ribje piškotke. So sicer pečeni, ampak nekaj omega 3 pa le prinesemo notri. Pa omega 3 kapsule dodajam.

Veliki, celi kosi so za psa fajn, da žveči, uporablja mišice glave in si čisti zobe. Če je le možno, mu daj to priložnost, magari 1x tedensko. Lahko hraniš na balkonu ali na plastičnem prtu v boksu ali v kakem kotu, hodniku... nekje, kjer lahko malo definiraš prostor za hranjenje. Mojadva jesta večinoma na vrtu, pozimi na rjuhah/brisčah in se jih striktno držita (brez posebnega treninga).

Mlečnih izdelkov ne hranim načrtno, dam pa za polizat lončke od navadnega jogurta, kdaj malo skute za priboljške... bolj za vzorec.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2297 : 06 November 2012, 23:32:38
Kar se tiče občutljivosti, bi moj peso menda lahko dobil Ch titulo v tej kategoriji. Zadnjič sem dobila piščanca in ker je zgleda notri zmlete malo več maščobe in kož (je že po otipu malo bolj zdrizasto), je kakec že ves čas bolj mehek. Ampak 15 kg mesa pa res ne bomo metali stran, čeprav bolj mehko serjemo... :P

Malo poglej nazaj v tej temu, mislim, da je še nekaj lastnikov dog, ki hranijo surovo - če imajo oni podobne težave mogoče. Je pa zanimiva raziskava, ki pravi, da imajo veliki psi (velike pasme) malo slabšo prebavo, bolj mehke kakce:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19854997

Npr. mojadva imata krasne kakce po hrustančastem (goltanci, sapnice, kite, ušesa). Boš videla, splača se preizkusiti, vendar pri občutljivem psi začni z majhno količino.




GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #2298 : 07 November 2012, 00:24:27
Hvala za vse odgovore... 8) Bom malo poklicala klavnice na našem (štajerskem) koncu, da vidim, kaj mi lahko ponudijo in po kakšni ceni. Najbolj me zanimajo organi, pa tudi kosti se verjetno dajo dobit ceneje, kot v trgovini, kajne? Glede mesa bom verjetno ostala pri trenutno preverjenem (obreznine od srne, jelena in pišče), mogoče še občasno dodam kakšno govedino in sčasoma poskusim še z ovco...
Ker mi je zmanjkalo srne, sem mu danes po dolgem času skuhala govedino. Pojedel je brez problemov, če je pa vse ok, bom videla zjutraj, ko bo spustil kup iz sebe. Zaenkrat spi v moji bližini in mu nič ne žvižga po trebuhu.
Bom poročala... 8) ;)



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #2299 : 07 November 2012, 15:14:04
Mene pa zanima katere kosti kupujete tisti,ki to kupujete v trgovini? Sem že parkrat gledala, in razen tistih z mozgom jih niso imeli. Kaj se potem vzame kakšna rebra ali kaj?

Ravnokar sta pospravila surovega jelena, sem mislila,da bo kaj problema, samo sta kar goltala :( Po tem sta pa gledala, če je bilo to samo to ali pride še kaj, pa sem dala porcijo mesa, ki je bila navadno za dva dni. Glede na to, da sta stara 8 mesecev, kaj vzamem odraslo, pričakovano težo za izračun količine mesa? Ob predpostavki,da mladiči potrebujejo več hrane?

Je tu kdo,ki svojega psa že od malega hrani samo s surovo?

Once you go boxer, you never go back :)


Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #2300 : 07 November 2012, 15:44:52
Jap to računaš na odraslo težo psa  :) ... Mene tudi včasih pogleda, da bi še, včasih pa pusti, niti ne poje vsega (to se je do zdaj zgodilo 2x  ;D), samo glede na brikete ima meso dosti večji volumen, tudi zaradi vode in bi moglo bolj nasitit, vsaj pri nas je tako.
Glede kosti je pa pri nas tako, včasih dobi kako rebro (redko), večinoma je kunčje kosti, redkeje piščančje, tu in tam kakšno telečjo/govejo ali svinjsko... Če bi pa kupovala, hmmm pa bi vzela kako svinjsko, pri nas imajo take kosti, ko se malo mesa gor drži, da daš malo zraven k kaki juhi/obari (če kuhaš doma ;), bi verjetno tisto vzela, če bi rabla kosti.



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #2301 : 07 November 2012, 15:58:36
Kako pa hranite na potovanjih? ok, recimo na počitnicah ni tak problem, mi smo pa pogosto v tujini pri sorodniki, in tam si ne morem privoščiti, da mi bosta kose mesa metala po tleh,kot to počeneta doma ::) Je kak problem s prebavo, če se da vmes kak teden brikete?

Once you go boxer, you never go back :)


GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #2302 : 07 November 2012, 16:20:48
Takole zgleda srna od Nimroda. Na sliki je 600 g, slikano na tavelikih jedilnih krožnikih, desna slikica spodaj prikazuje vse skupaj v pasji skledi :)

zoe, to je srna? ??? Jaz sem zadnjič (ko sem prvič naročila) dobila kose mesa, dolge 7-10 cm in široke 1,5-3 cm, večinemesa so se držale kite. Le tu in tam je bil kak kos čistega mesa, loja je bilo za vzorec.
Danes sem dobila jelena in moram reči, da je tvoja slika precej bolj podobna vsebini mojih paketov - veliki kosi mesa, tudi 15-20 cm x 5 cm se najde, na nekaterih je membrana, nekaj minimalno je mesa s kitami, nekaj loja. Meni osebno je vsebinsko bolj všeč, kot srna, bomo videli, kaj bo rekla rit od herr psa. :)
Še nekaj, ko smo že pri divjačini... Se je komu že zgodilo, da bi poleg mesa dobil še dlako? Jaz sem jo imela v obeh paketih, v enem je bil celo en večji šop, nekje 2 x 3 cm. ??? Ne bi vedela, samo sem ravno na tem mestu prerezala meso, ko sem ga trančirala...



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #2303 : 07 November 2012, 16:25:24
Jaz sem dobila pri jelenu. Čeprav bi šla prej stavit, da je bila od divjega prašiča ;D Ne vem,če sem prav ravnala,samo to sem odstranila..

Sem pa do sedaj naročila dvakrat, obakrat po 60 kg...in moram reči,da je bila cela prejšnja pošiljka veliko bolj kitasta, kot zadnja,kjer je bilo ogromno mesa. S tem,da je bil pri zadnji en paket skoraj cel poln loja.

Once you go boxer, you never go back :)


Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #2304 : 07 November 2012, 18:19:19
Jaz s hranjenjem na počitnicah nimam izkušenj  :) Bom pa nesla nekaj zraven, nekaj kupla dol, pač reskirala nekaj več everčkov  ;D Glede hranjenja pa mogoče vrt ali pa kopalnica in kakšna stara brisača potleh, moj si vedno nese na brisačo, koco ali rjuho, kaj pač ima tam, tako da s tem mislim, da nebo večjega problema... Če pa je sila pa lahko tudi brikete daš, načeloma ne bi smelo bit kakih večjih prebavnih motenj :)



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #2305 : 07 November 2012, 18:51:42
Kaj pa uporabljate za priboljske na treningu? Mi smo imeli do sedaj popecena jetrca, narezana na koscke,in po moje bo to ostalo,ker si ne predstavljam,da bi imela surove koscke mesa? Kaj imate ostali?

Once you go boxer, you never go back :)


Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #2306 : 07 November 2012, 18:54:43
Jaz sem jih 1x delala v pečici, drugič imam surovo meso, saj po briketih sem mela tudi vedno taak mastne in smrdljive roke (po orijenu), me ne moti, pač meso faaaajn sperem, pa narežem pa še 1x sperem pa dam v vrečko in treniramo :) poleti pa to zna bit problem, da se meso ne "kuha" v vrečki :) pa pozimi ko bom mela rokavice, hmmm nevem še kako bo :) verjetno bom takrat zunaj bolj kako igračo imeal za nagrado, s hrano pa samo v stanovanju delala ;D



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #2307 : 07 November 2012, 20:07:14
Jaz moji dajem večinoma svinjino (goltance, mesnate kosti, ledvice, glavo, oči, kake mastne obrezke, smrčke, srca, vranico), nekaj govedine (jetra, pljuča, goltanec, srca, vranico, loj, ledvice, kosti "za v juho", obrezke) in nekaj piščanca (noge, glave, hrbti, koža, prsnica), včasih ribe (lososove glave, sardele), ki jih moram skuhat, drugače noče pojest, včasih dobi tuno iz konzerve. Ker pa dobiva zelo malo rib ji dodajam lososovo olje (hunterjevo)  ;)

Od kosti dajem nekje polovico piščančjih (noge, glave, hrbti, prsnice), drugo polovico pa kake svinjske in goveje kosti (navadno kake bolj trše one kao za juho), ker te jo vsaj za nekaj časa zaposlijo, piščančje grejo takoj  :-\

Od kupljenih žvak dajem samo neke iz suhe kože, take rjave so in neke bolj male. So pa od Hobby doga. Jo pa kar zaposlijo. Pa kosti seveda dobiva in pa razne lesene palice, ki jih grize raje kot žvake in kosti  ::) . Je pa kar "uničevalna", glavo dobi kar z kostmi in zdrobi in poje vse z lobanjo vred, samo zobe pusti  ;) . Tiste gole mozgove kosti pa samo malo obgloda, ostalo pa pusti, še mozga se ji ne da ven lovit, ampak ji ga morem jaz ven polovit  ::)

Glede mlečnih izdelkov, žit in zelenjave. Jaz jih dodajam. Zelenjavo dobi vsak dan za večerjo, dobi pa surovo. Dajem ji pa cel korenček da gloda, ali pa nakoščkano listnato zelenjavo (zelje, solato), ki jih vmešam v lososovo olje ali kaj mlečnega, včasih pa dam tudi kak paradižnik, papriko, bučko, kumaro ... predvsem poleti, ko je tega veliko na vrtu. Sedaj pa pač korenček, zelje, solato, jabolka.  Žita in mlečne izdelke pa dam nekje 2-3x na teden. Ostalo pa so meso, kosti in organi. Če dajaš zelenjavo, mlečne izdelke in žita je stvar vsakega posameznika in psa. Jaz moji dajem, ker ji tako bolj paše, nikakor pa tega ni potrebno dajat vsem psom ;)

Glede količine. Moja ima cca. 35-40kg dobi pa nekje 1 kg hrane na dan. Včasih dobi samo 800, včasih dobi kar precej čez 1 kg. Pač odvisno kak paket je ;) . Poleti je dobivala manj, ker se ni rabila gret, sedaj pa potrebuje več energije, ker živi veni in je sedaj že kar mraz. Jaz bi pri dogi, ki bi lahko imela 85kg začela z 1700g na dan (pač 2%).  Če se redi daš manj, če hujša več. Mislim, da bo pri dogi potrebno kar več, ker so navadno bolj med suhimi ;) . Ampak za začetek je 1,7 kg kar ok. Moja je že nekje na zgornji meji idealne teže pa dobi 2,5% hrane na dan  ;)

Za priboljške pa uporabljam brikete in razne kupljene priboljške. Jih imaje raje kot surovo meso, poleg tega je surovo meso ful nepraktično... Včasih dobi kak sir. Sem ji pa parkrat spekla domače priboljške pa jih ni imela rada, tako da ji raje kupim  ;)



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #2308 : 07 November 2012, 22:21:24
zoe, to je srna? ??? Jaz sem zadnjič (ko sem prvič naročila) dobila kose mesa, dolge 7-10 cm in široke 1,5-3 cm, večinemesa so se držale kite. Le tu in tam je bil kak kos čistega mesa, loja je bilo za vzorec.
Danes sem dobila jelena in moram reči, da je tvoja slika precej bolj podobna vsebini mojih paketov - veliki kosi mesa, tudi 15-20 cm x 5 cm se najde, na nekaterih je membrana, nekaj minimalno je mesa s kitami, nekaj loja. Meni osebno je vsebinsko bolj všeč, kot srna, bomo videli, kaj bo rekla rit od herr psa. :)
Še nekaj, ko smo že pri divjačini... Se je komu že zgodilo, da bi poleg mesa dobil še dlako? Jaz sem jo imela v obeh paketih, v enem je bil celo en večji šop, nekje 2 x 3 cm. ??? Ne bi vedela, samo sem ravno na tem mestu prerezala meso, ko sem ga trančirala...

Srna je, ja.
Sem tudi jaz že našla kak šop dlake, ampak nisem odstranjevala.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #2309 : 07 November 2012, 22:32:49
Še nekaj, ko smo že pri divjačini... Se je komu že zgodilo, da bi poleg mesa dobil še dlako? Jaz sem jo imela v obeh paketih, v enem je bil celo en večji šop, nekje 2 x 3 cm. ??? Ne bi vedela, samo sem ravno na tem mestu prerezala meso, ko sem ga trančirala...

Ce ti poje, lahko das komot tudi dlako zraven :)