Včeraj smo imeli koline in zvagala sem skoraj vse organe (razen možganov, priželjca, trebušne slinavke pa mogoče še je kaj). Cela svinja je tehtala nekaj čez 200 kg.
Pljuča tehtajo 1,2 kg
Jetra 2 kg
Obe ledvici skupaj 300g
Vranica 400g
Tako da vse skupaj tehta samo okoli 4 kg. To me je res zelo presenetlo, si nisem mislila, da ima tako mali % organov svinja
. Mi je pa ful zanimivo, da ima tale svinja isto velike ledvice kot tista, ki je vzrejena na farmi in je zaklana enkrat manjša (goltanec od naše domače svinje tehta skoraj 2 kg, tisti, ki jih kupim v mesnici pa manj kot 1 kg), vranica pa je enkrat večja
Res mi ni jasno kako so lahko pri tako veliki razliki v teži enako težke ledvice
. Pa tudi struktura ni enaka, tale od domače svinje so bolj ozke, podolgovate in temne kot tista iz mesnice
Ima pa ful maščobe, bi rekla da nekje 10% teže, pa je pasma, ki ima malo maščobe in veliko mesa. Kosti pa verjetno malo presegajo 10%, sem zvagala obe stegnenici, golenici, medenico, plečnici pa tehtajo vse skupaj 5 kg. Potem pa še ti ostane lobanja, ki tehta nekje 4 kg, pa hrbtenica, rebre, prsnica, kosti prednjih okončin, spodnji deli nog, rep... Verjetno pride kak % več kot 10%