Pozdravljeni,
Ali je že kdo probal surovo hrano RAW4DOGS.
Ko sem g.Branku Merharju poslal vprašanje sem dobil njegov odgovor: v naslednjem sestavku
Dne 19.8.2015 ob 11:28 je Matej Primožič zapisal(a):
Od: Matej Primožič <
[email protected]>
Zadeva: Vprašanje glede porekla mesa
Sporočilo:
Pozdravljeni,
Zanima me ali nam lahko javno dokažete Vašo trditev, da imate vse kar delate "SLOVENSKO POREKLO".
Ali imate klavne zapisnike?
Ali lahko za vsak goltanec izvem od katere živali je in kdo je rejec?
Torej če prav razumem kupujete žive živali in dajate v zakol?
Iz katerega dela Slovenije pa je vzreja mesa in drobovine?
V kateri klavnici pa koljete govedo?
Hvala za vaš odgovor!
--
This e-mail was sent from a contact form on raw4dogs.eu (
http://127.0.0.1/merhar)
Spoštovani g.Matej,
zahvaljujem se vam, da se zanimate za našo hrano, vendar vprašanja, ki jih postavljate niso običajna.
Za proizvodnjo hrane za hišne živali velja evropska zakonodaja, ki določa načine in postopke pod katerimi je možno takšno hrano izdelovati. Mi kopujemo surovine v eni od slovenskih klavnic, ki je ravno tako podvržena zakonodaji in predpisom s tega področja. Haacp sistem seveda vključuje tudi sistem sledljivosti blaga, tako, da vam na vaše vprašanje lahko odgovorim pritrdilno, za vsak goltanec in sapnik je možno ugotoviti kateri živali je pripadal.
Kot sem dejal mi surovine kupujemo v klavnici in ne koljemo lastnih živali.
Upam, da sem vam vsaj delno odgovoril na vaša vprašanja.
Dne 19.8.2015 ob 11:28 je Matej Primožič zapisal(a):
Od: Matej Primožič <
[email protected]>
Zadeva: Vprašanje glede porekla mesa
Sporočilo:
Pozdravljeni,
Zanima me ali nam lahko javno dokažete Vašo trditev, da imate vse kar delate "SLOVENSKO POREKLO".
Ali imate klavne zapisnike?
Ali lahko za vsak goltanec izvem od katere živali je in kdo je rejec?
Torej če prav razumem kupujete žive živali in dajate v zakol?
Iz katerega dela Slovenije pa je vzreja mesa in drobovine?
V kateri klavnici pa koljete govedo?
Hvala za vaš odgovor!
--
This e-mail was sent from a contact form on raw4dogs.eu (
http://127.0.0.1/merhar)
Matej Primožič <
[email protected]>
19. avg.
Za branko.merhar
Hvala za vaš odgovor.
Vendar mi še vedno ni jasno.
Torej surovo meso, ki ga vi proizvajate je primerno tudi za prehrano ljudi (meso, ki ga dajete npr. govedina)?
V to hrano dajate izključno meso (pleče, stegno, vrat, rebra....)?
[email protected]20. avg.
Za meni
G.Matej,
meso, ki ga uporabljamo za izdelavo surove hrane za pse je od govedi, ki je namenjena za prehrano ljudi, je veterinarsko pregledana in obravnavano po HACCP sestemu, ni pa primerna za prehrano ljudi, saj je sestavljena iz delov živali, ki jih ljudje zaradi svojih standardov kaj je primerno in kaj ne ne uvrščajo na svoj jedilnik. Te deli živali se strokovno imenuje III. kategorija mesa.
Upam, da sem bil dovolj jasen...
Lep pozdrav!
Branko Merhar
Dne 19.8.2015 ob 12:33 je Matej Primožič zapisal(a):
Matej Primožič <
[email protected]>
20. avg.
Za branko.merhar
Hvala za vaš odgovor.
Naj se predstavim. Sem dipl.vet.Matej Primožič. Glede na to, da tudi sam skrbim za prehrano psov in mačk, se z vami nebi povsem strinjal. Vaš odgovor je zelo dobro diplomatsko napisan, kar pa ne drži povsem. Pod meso III. kategorije po tablicah o prehranjevanju in deljenju živalskih delov govedi spada (potrebušina, rebra, prsa, podlaket in goleno), vse to pa je primerno za prehrano ljudi, kajti vse to lahko kupite pri "lokalnem mesarju". Res pa je, kot sem se sam pozanimal pri Veterinarski Upravi za varno hrano izpostav Maribor, se pri lokalnem mesarju ne more kupiti delov živali, ki ne spadajo v MESO I.KAT, MESO II.KAT in MESO III.KAT., saj to "NI MESO" kot ga radi vi poimenujete ampak je ŽSP 3.KAT - kar pomeni ŽIVILA STRANSKEGA PROIZVODA (po domače klavniški, proizvodnji ali trgovinski odpadek, ki se nabere pri sami fazi proizvodnje in z mesom kot ga radi poimenujete "VI" predelovalci s tem nima nobene veze.
Fer do potrošnika bi bilo, da se to javno napiše, saj ljudje, ki se v to stvar ne spoznajo vam slepo verjamejo.
G.Merhar ali se strinjava sedaj z zgoraj napisanim?
Lep pozdrav
[email protected]20. avg.
Za meni
G. Primožič,
ja, res je, da je to ŽSP III. kat., vendar tudi Vi kot dipl.vet. ne veste, oz. niste vedeli kaj je to, sedaj pa pričakujete od mene, da bom vsakemu podrobno razlagal podrobnosti. Že to kar sem vam povedal ni običajno, da bi proizvajalci razlagali vsakomur.
Kot veterinar pa bi lahko vedeli, da je takšno meso zaradi svoje sestave in vsebnosti veliko bolj primerno za prehrano psov, kakor meso, ki je namenjeno prehrani ljudi. Sploh pa to ni in ne more biti zavajanje, saj nikjer potrošnikom ni potrebno navajati natančnih delov živali, ki so uporabljeni v recepturah.
Potrošniki v Sloveniji so močno zaščiteni z nadzorom VURS-a in ostalih inšpekcijskih služb tudi pri proizvodnji hrane za hišne živali.
Žal moram ugotovit enako kot je ugotovil že naš veliki pesnik dr. France Prešeren, "Le čevlje sodi naj Kopitar", saj z takim načinom ne boste dosegli ničesar.
Kot edini proizvajalec tovrstne hrane sem natančno sesznanjem z vsemi potrebnimi informacijami in znanji o zakonodaji s tega področja.
Največja potrditev pravilneg dela in odnosa do kupcov, pa so zadovoljni kupci in tudi njihovi kužki.
Upam, da vas nisem s čemerkoli užalil ali razhudil. Vi pa še kar naprej priporočajte lastnikom psov naj svojim kužkom kupujejo brikete, ki so pa res popolno ZAVAJANJE s svojimi neresničnimi navedbami na deklaracijah, kar so mi potrdile tudi uradne inštitucije, ki izvajajo analize le teh.
Toliko z moje strani.
Lep pozdrav!
Dne 20.8.2015 ob 10:20 je Matej Primožič zapisal(a):