Pes napade psa!

Herr-Thor · 708017

TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #270 : 03 Maj 2011, 09:34:47
Ni bojazni, da boš pogrižen, ker so bili te psi vzrejani tako, da se niti v najbolj kočljivih situacijah niso obrnili proti človeku.
Pa se da na to še vedno zanesti, namreč tako kot pri vseh ostalih "pasmah", rodovniških in nerodovniških, danes prekleto malo "vzrediteljev" še pazi kaj in kako vzreja  ::)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #271 : 03 Maj 2011, 10:34:19
Pri pitbulih žal še najmanj od vseh - pravih pitbulov je pri nas zelo malo, večina je mešancev. Mislim res mešancev, ne "čistokrvnih mešancev". In ker pasma pri nas ni priznana, tudi nad vzrejo pravih pitbulov ni niti najmanjše kontrole. Kljub temu pa naj tiste s predsodki spomnim, da pitbuli pri nas še niso naredili kakšne res konkretne štale.


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #272 : 03 Maj 2011, 12:52:00
Ne glede na mešanje in zgrešeno vzrejo je velika večina psov tipa bull pri nas še vedno stabilnih v odnosu do ljudi. Če ne bi bili, bi imeli dosti večje sranje, kot ga imamo, sploh če pogledaš večino lastnikov te pasme in razlog zakaj sploh imajo te pse. Res minimalno kar moraš vedet, če si lastnik psa te pasme je, kako odreagirati v primeru pretepa. Sploh pri vseh nevzgojenih spuščenih cuckih, ki ti skačejo v tvojega na sprehodu.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #273 : 03 Maj 2011, 14:00:16
Moje mnenje je bliže Šapinemu v tem primeru. Kar sem ja bulov vidl aso bili vsi ok- ampak na srečo in najbrž ne brez razloga veeedno na vrvici.
Je pa bil primer nesreče v naši okolici, ko je en yorki stekel enemu direkt pod nos in je ta začopatil- samo enkrat ampak je bilo dovolj za pogreb.
Tudi ne bi verjela in se zanašala v današnjih časih na samostojen razplet pretepov , ker je večina psov slabo ali napačno socializiranih in nasploh z življenskega vidik abebavih. Rituali in samoobvladovanje jim gredo slabo. Ne moreš računat,da si je tisti, ki je zagrabil sploh na jasnem zakaj je to storil ali da ima nek jasen cilj kaj z nasprotnikom in kaj je sploh hotel dosežt. Večinoma gre za neko mešanico histerije in konflikta združeno s splošno zmedo v glavi in preveč neiztrošene energije v riti. Še manj, da bo ugrizenemu jasno kaj n astori in kako naj se vede kot poraženec (če sploh razume ta pojem) zato večinoma zaman čakaš , da se bodo stvari uredile same po sebi, da bo zmagovalec odnehal ali da se bo poraženec umiril.
Moj cilj je torej predvsem preprečiti spopad, če pa bi do njega priščla pa čim prej ga prekinit. In pri bulih ali bilo katerem psu , ki je zagrabil mirno in samo drži, se strinjam da je pajser oz razklepanje gobca bistvo ločevanja. Tud če bi pri tem jaz skasiral kakšen ugriz - bolje kot pes težko poškodbo. Pa še tožiš lahko za svojo poškodbo lažje kot za pasjo (joke partly)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #274 : 03 Maj 2011, 16:53:19
Je pa bil primer nesreče v naši okolici, ko je en yorki stekel enemu direkt pod nos in je ta začopatil- samo enkrat ampak je bilo dovolj za pogreb.
Neodgovornost lastnikov yorkija, katero je moral pes plačat z življenjem... :-\ Majhnega psa ti lahko z enim ugrizom ubije katerikoli večji pes, glih zato ne štekam kako lahko pustiš majhnemu psu, da brezglavo leti v večjega nepoznanega psa. Že s pregrobo igro lahko pride do poškodb, kaj šele, da ga večji pes zagrabi  :-\  Moj Jaka ima to nesrečo, da se na njega spravljajo majhni cucki, v glavo mu je skočila čivava in ga pogrizla po nosu, napadel mi ga je višavski terrier, nedolgo nazaj se je pa na njega spravil še pritlikavi šnavcer. Na srečo je Jaka en pussy od psa, se niti ne brani, mal čukasto pogleda, vmes ga pa itak jaz stran spravim. Če bi bil bolj zaj#!ega karakterja bi se vse te situacije lahko drugače končale. ::)



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #275 : 03 Maj 2011, 20:16:10
Noben normalen velik pes ne bo zgrabil tamauga in ga fental. Ne glede na to, kako se tamau zaletava vanj. Vsak normalen pes se bo majhnemu umikal (žal se psi na povodcih zelo težko umaknejo). Če zgrabi tamalga in ga fenta, ga zato, ker ga ima za plen - kar je posledica napačne  - pomanjkljive socializacije.
Je pa res to, kar je napisala že Deteljica, namreč da normalni psi izginjajo. Ker jih lastniki učijo miljon  nepotrebnih stvari, tistega, kar je življensko pomembno (in obvlada vsak spuščen vaški cucek) pa ne.


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #276 : 03 Maj 2011, 20:56:29
Potem pa res veliko psov, sploh zahtevnejših pasem ni normalnih, ker bi se v primeru direktnega napada na njih branili pa tudi, če je napadalec manjši. Normalni so samo taki, ki se umikajo in pustijo, da jih pes grize.  :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #277 : 03 Maj 2011, 21:04:20
Normalnih psov je vedno manj, ker jih ljudje skoz vlačijo na povodcih, ne pustijo nobene interakcije z ostalimi psi, da bi se mladič naučil pasjih manir-teh se na povdcu žal ne bo naučil. Še manj se jih bo naučil v družbi mladičev in pa preveč tolerantnih odraslih psov. Pa tudi napačne vzreje seveda.

Vedno več pasjih lastnikov je totalno paničnih, če je kdaj kako renčanje med psi in če tastarejši mlajšega nahruli, če je mladič bil zoprn. Tako bi se naj psi med sabo vzgajali oz. naučili pasjega bontona.

Pol pa imamo kar imamo.  :-\

Najboljše izkušnje s psi imam ravno s takimi-spuščenimi psi, ki se že od nekdaj sami sprehajajo. Vsi po vrsti so obvladali pasjo komunikacijo, se umikali avtomobilom, motoristom. Na vasi se najlepše obnašata ravno 2 spuščena vaška psa. Binina najboljša prijatelja.

Tamala ščeneta-kake komentarje poslušam-fifi ta velik pes te lahko požre...največkrat jih kar v naročje dvigujejo od koder se potem usajajo. (pod mala ščeneta smatram zoprne male pse, da ne bo kdo užaljen po napačnem). Mi grejo kar kocine po konci.

Šapa-jaz pod normalne štejem-da manjšega psa bolj nežno ugrizne, ne z enako močjo kot 25kg psa. Moja že samo nastopi dovolj in zarohni, da cucek zbezlja-zraven pa še jaz zarenčim STRAN-se lastniki hiter podvizajo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


sp30

  • *
    • Prispevkov: 292
    • Točke: 0
Odgovori #278 : 03 Maj 2011, 21:37:36
hjoj jst sm tudi zelo vesela če se lahko naš kdaj poigra s kakšnim psom, ki mu jasno postavi meje in da malo dobi ta filing s psi. ker je tatalen bučko in on bi kar psom na hrbte skakal,jih za ušesa grizel...tako pa da dobi tapravi odziv. Ker je težko, jaz ga lahko 100x vzgajam da ne mse rint v psa, ampak dokler ne bo dobil rešpekta,ki se ga bo nauču od psov bo to vse bolj slabo.


Se pa moj tudi umika če mu kaj ne paše, še posebej če mu jaz kaj težim ali pa kakšen pes ki mu ni najbolj všeč :) nikol ni napadalen, ne do samčkov, ne do samičk,otrok...nikoli



all_

  • *
    • Prispevkov: 414
    • Točke: 0
Odgovori #279 : 04 Maj 2011, 00:33:50
Moja opažanja kar se tiče majhnih psičkov, vsaj v našem naselju, so ta, da se ljudem majhnih psov ne zdi potrebno vzgajati. Mišlenje v stilu "kaj pa lahko taka mala kepa naredi?" Itak je lušten kužek, lahko ga dvigneš in neseš povsod, počasi caplja za tabo... In ravno te mulci majhni se potem najbolj repenčijo in lajajo in ne vem kaj še vse. Samo se nobenemu ne da trudit, ker so pač majhni. In imamo potem en kup žensk v penziji, ki te višavčke (pa ne vem kakšne mixe še) za sabo vlečejo in jih imajo pod kontrolo itak samo zato, ker imajo tako malo kilaže, da se jih da povlečt kamorkoli za šalo. (Ko so spuščeni pa itak ne vejo kaj je to odpoklic in podobno...)

Pa ne me narobe zastopit, ne pravim da so pa vsi sredni/ veliki dobro vzgojeni in da so vsi mali nevzgojeni... Samo splošno se mi zdi, da določeni ljudje pozabijo na karakter psa in mislijo, da je pa velikost tisto glavno.



nata

  • Gost
Odgovori #280 : 04 Maj 2011, 05:16:18
kot lastnica malih kep  ;) ti lahko odkrito povem, da je vse v vzgoji in se tudi popolnoma strinjam, da je treba pustit, da psi sami naredijo hierarhijo med seboj vendar morajo vedet, da ni "glava" med njimi tudi "glava" med nami vsemi. moje točno vedo, da pri meni "ni prava glasanja". je tako kot rečem jaz in konec.

kako že ... red mora bit, pa čeprav slab  :P :P :P



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #281 : 04 Maj 2011, 07:33:02
kar se tiče "normalnih" psov se se strinjam kar ste napisale, predvsem kot pravi Lanabela: vse drugo samo tistega najvažnejšega ne. Poznam primer "ultra" popularne pasme, ki bo pri enem letu doktorilal iz vseh "šol"..........pa, da ne boste mislil, da je res tako pameten...........je, ampak samo na poligonu kratek čas ::)
Ločevanje med velikimi, malimi psi pa ne vem če je ravno primerno in sem prej mneja, da v današnji družbi bolj trpijo veliki kot mali psi. Si predstavljate opisanega yorkija s 50cm plečne višine in tudi taki "yorkiji" obstajajo. Tudi sindrom, da majhen pes je pa nekaj drugega kot velik je kar zelo prisoten. Sam se zmeraj malo pohecam čez kolegov fleksi (sem bolj zadrt in mi res ne sedejo)........."ko bom imel velikega psa bo pa hodil poleg" potem pravi :) . Čisto ista figa bi bila tudi z velikim ;)
Glede velikih psov..........kako naj si ga priviščim ;D . Pa ne zato ker nimam hiše z velikim vrtom (ki bore malo pomaga) ::) ampak v smislu, kako naj mu omogočim tisto kar rabi vsak pes za normalen razvoj. V današnjem času (pa ne živim v velikem mestu) , družbi se res ne počutim dovolj sposobnega, inovativnega za takšnega psa. In takih velikih psov je vse več oz. velika vecina tistih, ki jih poznam imajo "viška energije".
Da je vse v vzgoji..........ne vem, je pa večji delež. Pri nas je en mešanček, ki ima kar dobro, lepo, z dosti gibanja življenje, ampak je že od majhnega "hudiček" do drugih psov, živali. Naš (in večina drugih) ga ne mara, ker je slej ko prej prepir in bore malo igre.........se ga pa ne boji ker ga zna "pošlihtat"........grrrrrrr. Gospodar pa ima zopet psa "pre rad" (in tudi pobere vsak njegov kakec; res vzoren kar se tega tiče), da bi kaj bolj drastično ukrepal in ko kuža dobi "vščip v ta zadnjo" se ve, kdo je krivec.......skratka, vsa stvar se samo še stopnjuje, potencira. Ogrizla sta ga dva velika psa (kriva so zopet velika spuščena teleta), pes pa postaja vedno bolj agresiven. Ne pomaga nobena "med pasja" vzgoja. Sreca je samo ta, da ima pes le okrog 10kg in da ni agresiven do ljudi.

Procentualno je bil problem "čudnih" psov po moje včasih večji kot zdaj....................ampak psov (glede na prebivalstvo) pa je v modernem času dosti, dosti več in s tem tudi "čudnih".....................strpna, pravična družba :o



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #282 : 04 Maj 2011, 07:59:50
Samo neki malega bi pripomnila, kar se pa meni osebno zdi zelooooo pomembno.

Poslušnost NI vzgoja, čeprav se dopolnjujeta.

Pes lahko zna ogromno stvari pa prevalčke in ostale "neumnosti", ampak še vedno lahko ugrizne brez prave mere in vse od mladičev, malih ali velikih...  :-\
Nekaj je vzgoje, nekaj pa tudi prirojenega in je treba zadevo vzet v zakup ne pa glave v pesek tiščat.

Meni je parav žal vseh psov malih in velikih, ki imajo nevzgojene lastnike. Je pa tudi res, da tamalih v časih nisi videl skoraj na nobenem tečaju, zdaj pa vodijo po prisotnosti! Tako, da tudi miselnost, da malega  ni treba imeti pod kontrolo počasi počasi odhaja.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


all_

  • *
    • Prispevkov: 414
    • Točke: 0
Odgovori #283 : 04 Maj 2011, 09:34:14

Meni je parav žal vseh psov malih in velikih, ki imajo nevzgojene lastnike. Je pa tudi res, da tamalih v časih nisi videl skoraj na nobenem tečaju, zdaj pa vodijo po prisotnosti! Tako, da tudi miselnost, da malega  ni treba imeti pod kontrolo počasi počasi odhaja.


No, me veseli, da se spreminja stanje počasi... :)




Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #284 : 04 Maj 2011, 09:52:34
Se spreminja, samo ne povsod, na žalost ::) Večina, ki jih jaz poznam, še zdaleč ni primerno vzgojena, lastniki le-teh pa itak pravijo, da z majhnimi ni problemov in ne potrebujejo "šole" >:(
In ravno ti vedno skačejo po ljudeh, vlečejo za hlače, lajajo v nedogled (to mi reeees najeda), skačejo v druge pse, zasedajo kavče in stole... Da ne omenjam, da pogosto sploh niso navajeni ven hodit na potrebo, ampak kar na kakšno pleničko v stanovanju ??? ::)
Me pa prav zanima, kakšno bo razmerje med velikimi in majhnimi v mali šoli, v kratkem začneva...


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #285 : 04 Maj 2011, 10:06:01
Pri nas so že bili tečaji z izključno majhnimi, mogoče le eden ali dva velika pa jih ne ločujemo. Enkrat so se znašle na kupu celo 3 čivavice oz. mešančki z njimi.  :o
Pa kako so se pulile za igračko!  :D


http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #286 : 04 Maj 2011, 10:15:44
Pri nas so že bili tečaji z izključno majhnimi, mogoče le eden ali dva velika pa jih ne ločujemo. Enkrat so se znašle na kupu celo 3 čivavice oz. mešančki z njimi.  :o
Pa kako so se pulile za igračko!  :D


Hahaha :D

Ja, meni je všeč, da se jih ne ločuje, ker se morajo vsi navaditi, da so lahko različnih velikosti - dimenzij, karakterja.

Hmm, ta mali so pogosto zelo posesivni, glasni in "nadležni", jaz temu pravim "sindrom majhnih" - velja tudi za ljudi :P :o :D


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #287 : 04 Maj 2011, 10:27:13
majhni psi neglede na popadljivost še vedno niso tako potencialno navarni kot so večji psi oziroma določene izstopajoče se pasme. Te zaenkrat pri nas le niso v takšnem številu, da bi predstavljale velik problem, vsekakor pa menim da bo nekakšna oblika nadzora ali omejitve slej ko prej potrebna.
Pes je pes neglede na vzgojo, socilalizacijo, šolanje in vedno je lastnik tisti ki se mora tega zavedati, vsekakor se mi zdi bolj normalno ga imeti na povodcu kot pa da žvau kolje kure in izraža neomejeno svoj plenski nagon

Me pa le zanima eno, to distanciranje pitbullov in bull mešančkov ? a ker je mix ima slednji večjo danost do agresije, genetsko pogojen ? pomeni da mešančke imajo v rokah zgolj tisti huligani ? malo čudno predpostavka za pasmo , ki je bila vzrejena za boje. Kjer rodovnika, koliko vem sploh ne moreš dobiti ?

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #288 : 04 Maj 2011, 10:53:25
Napaka. Rodovniki so, ampak ameriški, če je seveda pes pasemski. Davor, najboljše, da greš brat teme o tem kaj rodovnik sploh je.
Žal pa se večina ljudi, ki se odloča za tak tip psov žal zanje odločla zaradi imiđa. Kolikor sama vidim, bi bili odlični delovni psi in tudi odlični družinski v pravih rokah. Mamo enega za soseda in so ga krasno vzgojili in izšolali. Odpoklic do zdaj 100% celo od gonečke (ni kastriran), v pse se ne vtika in svojega vodnika gleda kot boga  :-*
Zelo lepo uboga vso družino in je totalno neopazen in nemoteč za okolico. Res krasen.
Pes je večinoma spuščen.

Davor, represija in sprejemanje ogovornosti za svoja dejanja so kot dan in noč.

Jaz pa bi pustila tako kot je, oz. dovolila več, zaostrila bi pa kazni za napake in to zeloooooo konkretno. Ne tako kot zdaj, ko na koncu nihče od motečih ne odgovraja oz. spremeni načina, nastradajo pa tisti, ki nikogar ne motijo.  ???

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #289 : 04 Maj 2011, 11:16:06
Citiraj
Rodovniki so, ampak ameriški

koliko ti pa to pomaga pri nas, glede da je nepriznana pasma ?

Sam sem že nekoč zapisal, da bi želel videti po vzoru naših sosedov Avstrijcev in Italjanov, zakonsko predpisano zavarovanje pred odgovornostjo

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #290 : 04 Maj 2011, 11:19:07
Poznaš izvor psa, prednike, zdravstvene rezultate, če so...kar nekaj prednosti. Čeprav ni FCI rodovnik. Predvidevam, da imajo tudi kakšne omejitve parjenja: kdaj, koliko, kateri psi...kot za vzrejno dovoljenje npr.


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #291 : 04 Maj 2011, 11:20:25
Citiraj
da imajo tudi kakšne omejitve parjenja: kdaj, koliko, kateri psi...kot za vzrejno dovoljenje npr.

in kdo pa pri nas tole nadzoruje oz daje vzrejna dovoljenja ?

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #292 : 04 Maj 2011, 11:26:06
Citiraj
Normalni so samo taki, ki se umikajo in pustijo, da jih pes grize
Ne, ni se treba niti umikati niti  pustiti da se  jih grize  (razen kadar so privezani in ne morejo narediti nič drugega). Se pa normalni veliki psi zavedajo svoje moči in jim je jasno, da jih mali frocelj ne ogroža, ne dejansko in ne njegovega statusa, če je pes že take sorte, da ga zanima rangiranje z neznanimi psi. Če je nekdo vsiljiv in se te dotika, ko tebi ne paše, imaš več možnosti ne samo da se pustiš, da bežiš ali da ga sesuješ. Ponavadi zadošča, če jasno poveš, da ti to ni všeč. A vam res nikakor ne pošajna, da psi niso taki butci, da bi ob neprijetnih srečanjih znali samo: podreditev/beg/napad? Pes zna povem jasno povedat drugemu tudi recimo: ne bojim se te, a me tvoj status ne zanima ali pa recimo to mi ni všeč, takoj odnehaj? In da normalen pes takrat, kadar opozorilo ne zaleže vsiljivca ne bo zadavil, ampak bo kazen prilagodil moči nasprotnika?

Je pa res, da tudi normalnemu psu enkrat dojadi, če ga nekdo stalno nadleguje, on pa je to nadlegovanje prisiljen prenešati, ker je pač na kratkem povodcu in se ne more niti umakniti, lastnik pa  mu ne dovoli normalne komunikacije in se sam obnaša kot zmešana kura)

Razlika med majhnimi in velikimi psi je predvsem v tem, da dovolj veliki (načeloma vse nad 10kg) tudi plenski napad preživijo, sploh če kdo pravočasno posreduje. Majhne pse lahko ubije že en sam ugriz.
Zato močan pes, ki ima majhne pse za plen, ne bi smel ven brez povodca in nagobčnika.

Citiraj
Pes je pes neglede na vzgojo, socilalizacijo, šolanje in vedno je lastnik tisti ki se mora tega zavedati, vsekakor se mi zdi bolj normalno ga imeti na povodcu kot pa da žvau kolje kure in izraža neomejeno svoj plenski nagon

Pes, ki neomejeno izraža svoj plenski nagon in kolje kure ni niti vzgojen, niti socializiran in večinoma tudi ne šolan. Poleg tega tudi ni res da "pes je pes" - plenski nagon je pri psih zelo različen, celo znotraj pasme lahko najdeš pse povsem brez plenskega nagona in take z zelo izrazitim - kar je prirojeno. Mojstri brez ovratnic in povodcev obvladajo tudi izrazito plenske pse, ostali jih morajo imeti pa lepo na povodcih in po potrebi tudi z nagobčniki. In si naslednjič omisliti manj zahtevnega psa.

Citiraj
a ker je mix ima slednji večjo danost do agresije
Ne. A pri pitbulih se poudarja njihova selekcija. Psi so bili vzgajani za boje z drugimi psi. Dober bojni pes mora imeti kar nekaj odličnih lastnosti, ki jih je moč s pridom uporabiti tudi za vse kaj drugega kot za boj. Kot prvo so izločili iz vzreje vsakega psa, ki je pokazal najmanjšo agresijo do človeka. Prav tako so izbirali stabilne pse z izredno dobrimi živci. In stabilni psi z močnimi  živci so dobro obvladljivi tudi v najbolj čudnih situacijah. Ko selekcije ni več ali se celo vmeša kaj strahopetnega, lahko dobiš močnega, vztrajnega, hight drive psa s slabimi živci...to pa je recept za katastrofo. A za čuda je večina pitbulov in njihovih miksov zelo stabilnih.

Rodovnike nekateri imajo, a so od strani FCI nepriznanih organizacij. Zaradi tega ti rodovniki niso nič slabši, imajo enako vlogo kot kateri koli drugi rodovnik. Pri parjenju morajo upoštevati splošna pravila, ki veljajo za vse, nimajo pa vzrejnih pregledov in podobnega (v ameriki nimajo nobenih vzrejnih pregledov, vzrejnih redferentov in podobnega za nobeno pasmo, odgovornost za rezultat je izključno na ramenih vzreditelja).


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #293 : 04 Maj 2011, 11:32:44
in kdo pa pri nas tole nadzoruje oz daje vzrejna dovoljenja ?
Potem sem kar pravilno predvidevala. Ti je že Lanabela odgovorila.
Sicer pa si glede tega lahko malo prebereš v temah nepriznanih pasem ali pasem v čakalnici. Mislim, da sem na to naletela tudi pri ameriškem buldogu.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #294 : 04 Maj 2011, 11:52:26
Tudi pod organizacijami, ki spadajo pod FCI ni vzrejnih povsod in nobenih omejitev pa nimajo nobenih problemov s priznanostjo. Recimo spet Italia.

Kere rodovnike katerih organizacij si bodo med seboj priznavali je izklčjučno čista politika in nima veze s kvaliteto ali samim rodovnikom. Tukaj lahko dobesedno nekateri rečemo, da ne rabimo rodovnika za na razstave pod okriljem FCI.  :P


http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #295 : 04 Maj 2011, 12:47:58
In smo spet pri tem, kaj rodovnik sploh je: informacija o prednikih (iz katere se da razbrati marsikaj) in ne garancija za kvaliteto ali zdravje


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #296 : 04 Maj 2011, 12:51:22
Tako preprosto, pa tako nerazumljivo za večino...  :-\

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #297 : 04 Maj 2011, 13:27:46
Citiraj
odgovornost za rezultat je izključno na ramenih vzreditelja

Kar tudi veliko pove,

Citiraj
A za čuda je večina pitbulov in njihovih miksov zelo stabilnih.

morda pri nas, kjer niso dovolj številen predmet obravnave, pa tudi ljudje se rado distancirajo od teh pasem
plahost pa je stvar genetike ali karakterja ?

Argument pitbulov in ostalih bojnih psov je zame enak kot argument o orožju, brez nadzora so lahko točno to

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #298 : 04 Maj 2011, 13:36:48
karakter je stvar genetike. Sicer tudi pasem nebi bilo...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #299 : 04 Maj 2011, 13:41:10
Citiraj
odgovornost za rezultat je izključno na ramenih vzreditelja

Kar tudi veliko pove,

Ja seveda, a misliš, da če je vzrejni pregled in ti svetujejo plemenjaka potem oni prevzamejo odgovornost za rezultat? Malo morgen.