Pes napade psa!

Herr-Thor · 707070

Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1230 : 18 Marec 2013, 17:32:25
Citiraj
Plus sem pozabila omenit, ne vem od kod enačenje agresije do ljudi z agresijo do drugih psov oz. drugih živali

predvsem za to ker imajo pitbuli problem z drugimi psi ?

a ti si tudi lastnica pitbula ? ah



When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1231 : 18 Marec 2013, 17:34:17
Psi tupa bul so lahko odlicni delavci v vlekah vseh sort. Za ostale zadeve ne vem, ker ne poznam toliko teh pasem.
Je praktično ni panoge v kateri ne bi moral delat s tipičnim predstavnikom psa tipa bull, še posebaj to velja za APBTje. So med najbolj vsestranskimi pasmami kar jih je in tisti, ki zna to izkoristiti ne bo nikoli razmišljal o kakšni drugi pasmi. Dobri so praktično v vsem, terapije, agility, reševanje, rally obedience, weight pulling, weight pull sprint, high jump, long jump, hang time, wall climbing, canicross, dogtrekking, bikejoring, lure coursing, vsi tipi obrambe, lov, dock jumping, frizbi, flyball, nose work, sledenje,.. Ma ni, da ni. Poznam jih nekaj, ki so jih celo do pašnega izpita pripravili pa dejansko te psi nagona paše nimajo v sebi. Slabše bi se obnesli samo pri kakšni vleki sani v snegu, ker bi jih preveč zeblo, če bi trajalo predolgo časa. Pa pri kakšnem specifičnem tipu lova na prejad recimo. Pasme s tako voljo do dela, tako vztrajnostjo, pogumom, vzdržljivostjo in tako stabilnim karakterjem je izredno malo. Poleg vsega se pa odlično obnesejo tudi, kot družinski psi, kar pa ne vidiš ravno pogosto pri delovnih pasmah. Pa da ne govorim kar nekaj v tri dni je tukaj link do seznama UKC psov z nazivom SuperDog, katerega pes dobi le, če je uspešen pri VSAJ PETIH različnih disciplinah. Spisek nazivov, ki jih imajo nekateri je občudovanja vreden. Psi tipa bull na spisku seveda prevladujejo pa čeprav do tega naziva lahko pride pes katerekoli pasme:

http://www.ukcdogs.com/Web.nsf/WebPages/DogEvents/Superdog

In ne, ni nobene privlačnosti biti underdog, ne vem zakaj bi se kdorkoli odločal za pasmo zaradi takih razlogov. To je isto, kot če si greš omislit pasmo, kot statusni simbol, ampak s takim lastnikom pač neki ne štima že v osnovi. Te psi so enostavno fantastični v vseh pogledih, zato jih imamo. In nikomur, prav res nikomur se nismo dolžni opravičevat zaradi tega, res ne.



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1232 : 18 Marec 2013, 17:40:37
dobro nisem želel reklame, verjamem da se da z njimi vse če le vložiš energijo in čas, tud verjamem da si sama na svojega psa navdušena

moje vprašanje je bilo ali ima pasma specifične delovne lastnosti , ki izstopajo do te mere da je pasma potrebna; in ali v državah kjer je prepovedana, trpijo kakšne pasje discipline in aktivnosti ?
in glede da gre za pri nas nepriznano pasmo , saj s strani FCI, kje točno je sedaj argument selekcionirane vzreje in sledljivosti ?

po eni strani priznavate, da si pitbule rado omislijo lastniki ki jih izrabljajo  po drugi pa pri nas lahko pasmo človek dobi lažje kot jaz pir po deveti uri

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1233 : 18 Marec 2013, 17:56:50
predvsem za to ker imajo pitbuli problem z drugimi psi ?
Z vsako tako butasto izjavo se bolj smešiš no. Nehi, resno  :o Če ti po vsem napisanem še vedno ni jasno, da se prav pri pit bullih in podobnih pasmah NIKAKOR NE MORA delat vzporednic med agresijo do drugih psov in agresijo do ljudi, ker gre za dve POPOLNOMA LOČENI in NEPOVEZANI zadevi, potem pa tud ne vem kaj še narest, da boš dojel.  ::)  Poleg tega je spisek pasem in psov, ki so problematični v odnosu do drugih psov, še posebaj do psov istega spola, zeloooo dolg. Te lastnosti nikakor ne moraš pripisati izključno in samo psom tipa bull.  ::)
moje vpršanje je bilo ali ima pasma specifične delovne lastnosti , ki izstopajo do te mere da je pasma potrebna; in ali v državah kjer je prepovedana, trpijo kakšne pasje discipline in aktivnosti ?
Ni reklama, so neizpodbitna dejstva, pa še teh ne sprejemaš. In ja, v državah v katerih so se poslužili raznih butastih zakonov trpi marsikdo, najbolj pa odgovorni lastniki in njihovi psi. Ja, mnogo je primerov, ko so odvzemali tudi pse tipa bull, ki so bili šolani za pomoč hendikepiranim ljudem t.i. "service dogs" in podobno. Pa tudi mnogim je onemogočeno sodelovanje v pasjih disiplinah, tudi takih, ki pomagajo ljudem - terapevtski psi, reševalni psi, itd. In to so dejansko discipline v katerih se psi tipa bull odlično obnesejo. S tem, da se v niti eni državi tak zakon ni obnesel in se mnoge države odločajo za opustitev BSLja, ter uvedbo strožjih zakonov odgovornega lastništva za vse pse, ne glede na pasmo. No pa sej to debato smo že obdelali enkrat, bi moralo bit že vsem jasno zakaj se taki zakoni v praksi ne obnesejo.

Mi je pa v bistvu zanimivo, da se tako zelo obešaš na to in hočeš predstavit te pasme, kot da so povsem odveč in ne bi bil nihče prikrajšan, če jih ne bi bilo pa čeprav gre za vsestranske delovne pasme s katerimi dejansko lahko delaš praktično karkoli. Medtem, ko je na svetu toliko drugih pasem, ki so pa dejansko neuporabne za kakršnokoli delo, ali zaradi karakterja, ali zaradi telesne omejenosti in služijo izključno in samo, kot družni psi. Pa po moje ni s tem nič narobe, da ne bo kdo narobe razumel. tako ima vsak od nas možnost izbrat pasmo, ki mu najbolj sede, samo butast se mi zdi tako razmišljanje pač.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1234 : 18 Marec 2013, 18:00:29
...v državah kjer je prepovedana...
Problem nastane samo v tem, da takšne prepovedi ali omejitve dajejo ljudje, ki ne poznajo razlike med 25-60kg in pa 40-50 ali pa...ker so taki odločilni prepričani, da na osnovi svojega mnenja o pasmi lahko odločajo kdo JE in kdo NI škodljiv. To, da o psih na sploh nimajo znanja nebi.

Zraven tega pa še odziv okolice, ker ko bigl nekoga uščipne je samo praska ''ti ti šment kam pa prste tiščiš jej kk je luškan'' če pa samo v napačno smer pogleda velik pes, ki ni tok kjut je pa že potencialno neoblvladljiv ''a si ziher, da ga boš obvladala, če bi blo to pa to''.
Sej ne da nisem tega že na lastni koži skusila. Na sprehodu ženska začne tiščat otroka v tamalo psico zram pa ji razlaga ''tega božaj, ne tavelikega, ker je grdi pa te lah ugrizne''.  Z grdim pogledom name in podnapisi ''ne drzni si umaknat tamale, taveliko pa stran drž''. Da ne omenjam komentarjev o ''kukulele lastnici, ki njenemu otroku ne dovoli mrcvarit luškanga kužeka'' ::)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1235 : 18 Marec 2013, 18:02:04
Moram kar pritrditi Šapi, res so vsestranski in dobri delovni psi, zelo pogumni, zanesljivi in neverjetno vztrajni - edini drawback je, da težko delajo med drugimi psi oziroma je to mogoče samo ob dobro vodeni zgodnji socializaciji. Mogoče premalo znano: imeli smo izjemno uspešno agility tekmovalko, x pitbulko, ki je  velikih mednarodnih tekmovanjih redno zasedala stopničke in bila tudi svetovna prvakinja na odprtem svetovnem prvenstvu (kjer lahko nastopajo vsi psi ne glede na rodovnike).

PS: psi tipa bull niso moj tip, nikoli niem nobenega imela in ga zelo verjetno niti nikoli ne bom. Sem pa z nekaterimi delala. Moram pa povedati, da če bi se morala odločiti med goničem (katerim koli) in pitbulom, bi se odločila za slednjega, ker je veliko bolj uporaben, lažje vodljiv in veliko bolj zanesljiv.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1236 : 18 Marec 2013, 18:04:43
Aja Davor, kje se dobi flexi do 40kg? Mogoče mi bo prav prišel za tamalo psico...za ziher seveda. Ker mogoče ima nekaj več kg kot jih kaže vaga. Predvsem takrat ko se njen neverjetno velik karater prikaže.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1237 : 18 Marec 2013, 18:15:46
dobro nisem želel reklame,
Aja a nisi? Bi raje ostal zaplankan do konca svojih dni? Sej lahko. Ne vem pa, če je nujno zraven širit še paranoične stereotipe brez kakšne resne utemeljitve. Ej, guess what. Psi imajo zobe in ja, lahko ugriznejo! Tudi bull psi. Ampak neprimerljivo večkrat naredijo vse kaj drugega!
http://www.youtube.com/watch?v=k7IwdFwIhv0

http://www.youtube.com/watch?v=CYiO9EkLnP8

http://www.youtube.com/watch?v=LPd2J3HFJxM

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1238 : 18 Marec 2013, 18:20:03
Citiraj
NIKAKOR NE MORA delat vzporednic med agresijo do drugih psov in agresijo do ljudi, ker gre za dve POPOLNOMA LOČENI in NEPOVEZANI zadevi,

samo šment , če praksa ne potrjuje teorije, lahko pa je zgolj naključje čisto možno ali pa ponarejeno seveda, ter senzacionalizirano s strani medijev, krivi pa so mixi...


Citiraj
oleg tega je spisek pasem in psov, ki so problematični v odnosu do drugih psov, še posebaj do psov istega spola, zeloooo dolg. Te lastnosti nikakor ne moraš pripisati izključno in samo psom tipa bull.

Seveda ne, ima pa pitbul kombinacijo pasemskih lastnosti, zgodovino nastanka in očitno to nesrečo, da rado privlači določen tip lastnikov, da pasmo naredi polemično; zato je pač predmet ko je debata okoli BSL ki je tudi stvarnost
Sicer pa ne smatram pitbule kot problem v Sloveniji, njih populacija je še vedno premajhna in stigma javnosti dovolj močna , da bi predstavljali faktor pri napadih psov

Citiraj
Medtem, ko je na svetu toliko drugih pasem, ki so pa dejansko neuporabne za kakršnokoli delo, ali zaradi karakterja, ali zaradi telesne omejenosti in služijo izključno in samo, kot družni psi.

je  stvar naravnega procesa če  pasme, ki več ne opravljajo naloge za katero so bili ustvarjene izumrejo; se dogaja, pes je produkt evgenike kjer smo živali ustvarili za svoje potrebe
Osebno raje vidim da beagle izgine, ker se ga preneha uporabljati za lova kot pa da sledi usodi španjelov

Citiraj
Problem nastane samo v tem, da takšne prepovedi ali omejitve dajejo ljudje, ki ne poznajo razlike med 25-60kg in pa 40-50 ali pa...ker so taki odločilni prepričani, da na osnovi svojega mnenja o pasmi lahko odločajo kdo JE in kdo NI škodljiv

po domače takšne prepovedi in omejitve daje družba, Danska in Dunaj sta recimo nazadnje , vem da ga še v nekaj državah pripravljajo (odpustila ga še za enkrat ni nobena), učinkovitost pa je odvisna koga vprašaš, lastniki pasem in nasprotniki BSL imajo verjetno drugačno mnenje

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Koschei

  • *
    • Prispevkov: 41
    • Točke: 0
Odgovori #1239 : 18 Marec 2013, 18:25:23
a ti si tudi lastnica pitbula ? ah

Sem. Zato tudi govorim iz izkušenj, ne pa na pamet, po statistikah, ki so (iz napisanega rzaloga, ki si ga lepo ignoriral, pametn dečko, pobere kaj mu je uporabnega, ostalo pa la la laaaa nisem vidu nisem slišu) pogosto krepko zgrešene in netočne.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1240 : 18 Marec 2013, 18:27:47
Citiraj
Osebno raje vidim da beagle izgine, ker se ga preneha uporabljati za lova kot pa da sledi usodi španjelov

Saj je že zdavnaj na slabšem kot španjeli. Barbika, z lepimi učkami in lepim vzorčkom. Za lov se jih uporablja peščica, za kaj drugega so pa (za razliko od španjelov) zelo malo uporabni.


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1241 : 18 Marec 2013, 18:31:07
Moram kar pritrditi Šapi, res so vsestranski in dobri delovni psi, zelo pogumni, zanesljivi in neverjetno vztrajni - edini drawback je, da težko delajo med drugimi psi oziroma je to mogoče samo ob dobro vodeni zgodnji socializaciji.
Pa tudi to ni vedno tako, ker je ogromno odraslih posvojenih psov, tudi takih, ki so bili posvojeni direktno od dogfighterjev (npr. psi Michaela Vicka, od katerih je kar precej pasjih terapevtov) in delajo vse živo brez večjih problemov. Ja, zgodnja socializacija je pomembna, če imaš psa od mladiča naprej, samo bolj kot sama socializacija z drugimi psi je pomemben pošlihtan odnos med tabo in psom, ter samokontrola psa. Te psi imajo zelo veliko voljo do dela in sodelovanja in če to izkoristiš sebi v prid imaš lahko še tako agresivnega psa do drugih psov, pa le ta ne bo niti malo nevaren na tekmovanjih, ker bo pod kontrolo in mu bo delo s tabo dosti večja prioriteta, kot pa delat sranje z drugimi psi. Pa tudi sicer je bolj malo disciplin, kjer mora pes delat v tropu drugih psov, pri večini se problemom lahko čist elegantno izogneš tudi, če imaš psa, ki ni 100% kul do drugih (roko na srce, psov ki so brezpogojno kul do vseh drugih psov ne glede na vse je izredno malo pa ni važno katere pasme so).

samo šment , če praksa ne potrjuje teorije, lahko pa je zgolj naključje čisto možno ali pa ponarejeno seveda, ter senzacionalizirano s strani medijev, krivi pa so mixi...
Dej razloži kako praksa ne potrjuje pravila, če je pa sam nastanek teh pasem jasno določil razliko med agresijo do psov in agresijo do ljudi? Slednja ni bila nikoli zaželjena in s psom tipa bull, ki je agresiven do ljudi mora bit nekaj hudo narobe, ker to enostavno ni in nikoli ni bila lastnost teh pasem. Ob taki hudi overpopulaciji in overbreedingu, kot se dogaja po svetu s temi pasmami je resnih incidentov v katere so vpleteni še vedno izredno malo. Se pa dogajajo, tako kot se dogajajo med drugimi pasmami in tako kot imamo tudi med ljudmi psihiče in morilce, pa tega pač ne moraš posplošit na celotno populacijo zaradi nekaj osamljenih primerov. Se pa noben tak napad ne zgodi kar tako za brezveze, ampak je pri vsakem napadu zadaj tudi razlog. Sem pripopala link do knjige v kateri so se sistematično lotili iskanja razlogov za pasje ugrize, raziskovanja zgodb za ugrizi in podobno. Ti ne bi škodilo malo izobraževanja v tej smeri, res ne.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1242 : 18 Marec 2013, 18:31:15
To pa ti že ne moreš govorit, ker nimaš bingla niti špinjela  :P Pusti ti to strokovnjakom in lastnikom dotičnih.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1243 : 18 Marec 2013, 18:43:02
Pa ne samo to! Še pasme, ki jo Davor lahko hendla si ne znaš izbrat! Adijo pamet!  :P

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1244 : 18 Marec 2013, 18:47:20
Čaki čaki to je pa odvisno tudi od tega, da, če nisi dober vodnik si pa vsaj za ziher izbereš dovolj močno opremo. Pogrnem na celi črti res. Imam histerično pasmo (pudl) in zanjo uporabljam prelahek povodec. Preventiva pred kurativo mi fali v relaciji ''pes pod kontrolo''. Ni to dober.  :-\

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1245 : 18 Marec 2013, 18:48:10
Pardon. Sarkazem off.

Torej kje dobim dovolj močen fleks? Tak do 40kg.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1246 : 18 Marec 2013, 18:48:16
Citiraj
Se pa noben tak napad ne zgodi kar tako za brezveze, ampak je pri vsakem napadu zadaj tudi razlog

 racionalizacija napadov meni ni pomembna , sploh pripadniki določenih polemičnih pasem imajo to tendenco;
napad je napad, je popolnoma vseeno kakšna je vzreja in ali mu je tišal otrok roko v gobec, legalno gledano je posledica jasna in večina družbe bo naredila cirkus če bo pes pokončal človeka, neglede kako se tebi zdi da je to globalno gledano redko, napram avtomobilskim nesrečam

 lastniki teh problematičnih pasem pač gredo v smeri žrtve  "jaz nisem nikomu nič dolžan, je moja pravica, bonton, si je sam kriv" in s tem zgubijo stik z tistim ki te zakone postavlja; javnostjo
Last psa ni samoumevna pravica je privilegij in luksuz, vsaj moralno gledano, legalno je itak predmet in bi lahko tud jaz vlekel dve argentinski dogi po ulici

Citiraj
Saj je že zdavnaj na slabšem kot španjeli.

drži



When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1247 : 18 Marec 2013, 18:56:09
Davor, kaj ko bi odgovoril na vprašanje? Za javno dobro seveda, da bomo vedli kje nabavit ustrezno močno opremo.

Če že ravno so pudli histerični (menda javno mnenje povprečne večine), bulli nevarni ter težki 50kg me resnično zanima kje se dobijo flexi do 40kg. Ker me resno skrbi za okolico.
Če moraš že ti, ki upoštevaš vse predpise, poznaš vso možno preventivo, vse sezname v detajle, imaš super socializirano psico, vzgojeno do meje da lahko daš roko v ogenj zanjo, vedno pod kontrolo brez, da bi ti enkrat samkrat nardila piz...imeti tako močen fleksi za vsak slučaj. Pa si ja izbral pasmo, ki ni niti pod razno problematična.




al je keč da si en mal paranoičen in neuk o psih nasploh

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #1248 : 18 Marec 2013, 19:00:27
Flexiji za pse z majhno težo so zelo majhni. Če bi davor dejansko kupil primeren fleksi glede na težo ne bi mogel dobiti roke v ročaj.

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1249 : 18 Marec 2013, 19:01:01
Čaki čaki to je pa odvisno tudi od tega, da, če nisi dober vodnik si pa vsaj za ziher izbereš dovolj močno opremo.
Ne ne, narobe si ti to razumela. Tule je kar in hkrati, nič if. Mogoče na koncu še or else  :D Najprej pravilno izbereš pravo pasmo (oz. vsaj po kilaži ustrezno, torej <20 kg) in hkrati 2x močnejšo opremo.  ;D

(sej, drugače mora oprema sicer res bit varna  :))

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1250 : 18 Marec 2013, 19:04:51
Lunette zdaj pa lahko že počasi nehaš težit s tem fleksijem. Itak je nevaren in ga bi bilo treba prepovedati, sploh za histerične zverine. Nič fleksa, orenk 1,2m povodec nabavit z polkilskim karabinom, pa psa na dvojno pripet - pod navadno ovratnico še zatezno za vsak slučaj.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1251 : 18 Marec 2013, 19:30:51
Že že...samo želim odgovor strokovnjaka ne pa amaterjev, halooo. :)
Pa računam, da je moje razmerje teže proti psu manjše kot 12kg proti 85kg. Me pač skrbi, no. Pravzaprav je povprečna teža psov (skupno vsi na sprehodu) večja od mene skupaj z gojzerji :-\ ti šment. Opremo imam tako prelahko.
Zdj pa mogoče je samo dejavnik izbire prave pasme pri nas tisti, da še nikoli (kljub izzivanju pred gobcem) nismo bili del problema. Oh še dobro, da imam labi mixe  :) te se že kotijo pametni, neproblematični, lušni, zaupanja vredni, človeko ljubi...skratka niso za na nobeno listo nevarnih. Fijuuf.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1252 : 18 Marec 2013, 19:40:22
Flexiji za pse z majhno težo so zelo majhni. Če bi davor dejansko kupil primeren fleksi glede na težo ne bi mogel dobiti roke v ročaj.
Tole je pa ni res.  ;) Moj ma kar ene 20kg več od Davorja, pa Brez Problema drži dovolj močno tudi tamanjši felksi. Res, da na 3 prste...ampak saj je temu primerno mala masa psa na drugi strani, ki konec koncev uboga na besedo. Felxi primeren biglu pa tud brez problema vsaka moška roka drži na polno (je že en mal večji od najmanjšega).

Pozdravljam tak način odgovornosti, da se lastnik zaveda, da, če je nesposoben psa na besedo obvladat, da potrebuje temu primerno močno opremo in svojo kilažo. Pohvalno ni kaj  :) torej flexa za 40kg nisem našla. Tisti, ki so biglu (torej nekje 12kg) dovolj močni (seveda če ga pes ne utruja vsakodnevno z vleko/cukanjem) so nekje do 25kg (torej že v osnovi za 2x maso psa). Oni večji pa so že za nekje psa teže nemškega ovčarja (torej do 50kg). Skratka po tej teoriji psov z maso 35kg nimaš na kaj pripet...razen na konjski povodec  :D

Konec koncev preverajam splošno znanje o kilaži. Torej vse jasno. Obstaja do 40kg flex, 50kg bulli in one doge so imele 60kg. Augnmass al tko nekak  :P In zarad takih ocen se delijo statusi, prepovedi...žalostno.  ::)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1253 : 18 Marec 2013, 19:41:16
racionalizacija napadov meni ni pomembna , sploh pripadniki določenih vprašljiv pasem imajo to tendenco;
Valda ti ni pomembno, ker si pač omejen. Taki kot si ti so pri primeru Baričevič tulili za prepoved pasem, drugi, normalni ljudje so pa dojeli, da so imeli psi povsem opravičljiv razlog za napad. V današnjem času se pač pričakuje, da lahko s psom delamo kar nam je volja, lahko ga zlorabljamo na tisoč in en način pa se ne sme niti branit, niti mu to ne sme pustit posledic ane.  ::) Daj no, še pri serijskih morilcih se vedno spustijo v razloge zakaj je človek postal tak, kot je, kaj ga je privedlo do tega, da je začel pobijat druge, kakšen je miselni proces takega človeka, postavlja se diagnoze, pogleda se v preteklost človeka, v dobo odraščanja, okoliščine v katerih je živel, itd. Pri psih pa nobenega ne briga zakaj je postal agresiven do ljudi in kaj ga je privedlo do tega, da je huje poškodoval ali celo ubil človeka. No, ni res, vsak normalen človek se bo namreč vprašal ZAKAJ in bo pogledal malo globje v zadevo. ;)

Pa res si že utrujajoč s temi tendencami. Kakorkoli obračaš, pri psih tipa bull tendenc za agresijo do ljudi pač v samih pasmah NI. Ti lahko naštejem vsaj 5 drugih pasem, kjer že v standardu jasno piše, da so do ljudi ostri, agresivni, nezaupljivi, itd. Pa te ne znajdejo na seznamih nevarnih pasem valda, so le preveč medvedkastega izgleda. Ampak kakorkoli obračaš agresijo do ljudi ne moraš pripisati psom tipa bull, to je pač dejstvo, sem ti napisala vse standarde eno stran nazaj.  :) 

Pa vem kaj bo tvoj naslednji kvazi protiargument tako, da že vnaprej razložim... Zakaj je po tvojih statistikah največ napadov s smrtnim izidom od "pit bullov"? V prvi vrsti je tu dokazano ogromno medijske manipulacije, saj se "pit bull" v naslovu članka pač sliši bolj senzacionalno in bo prineslo več denarja. Tako se mnogokrat napačno identificira pasmo oz. je vsak vsaj približno kratkodlak pes mišičaste postave in širše glave, pa ne glede na to ali ima 10 ali pa 60 ali več kg, avtomatično označen, kot pit bull pa čeprav v večini primerov sploh ne gre za to pasmo. Drug ogromen problem je nekontrolirano parjenje vsepovprek, backyard breeding, masovna vzreja teh pasem, mešancev z njimi in novonastalih hibridov, ki se jih še vedno označuje, pod pasmo pit bull pa čeprav z njimi že kar nekaj generacij nimajo več nobene veze (american bully npr.). Dejansko se overbreedinga v tem tipu psov tako ogromno po svetu, da si to težko predstavljamo, zato še vedno trdim, da so incidenti v katere so vpleteni izredno redki glede na celotno populacijo tega tipa psov. In to je prav zato, ker so te psi v osnovi še vedno stabilni in jih tudi 40+ let načrtnega zjebanja ni povsem uničilo. Tretji problem je to, da je izraz "pit bull" postal neka vsesplošna oznaka za vse pasme, ki imajo kakršenkoli "bull" v sebi in teh pasem je v bistvu zelo veliko, vse od terierjev tipa bull, do vseh živih bulldogov, mastifov, mixov med vsemi bull pasmami in podobnega. Jaz se pač s tem ne strinjam, ker pit bull je izključno in samo krajšava za pasmo American Pit Bull Terrier. Torej pojmovanje katerekoli druge pasme pod tem imenom pač ni korektno. Zelo velik problem je pa tudi to, da gre dejansko za eno najbolj zlorabljenih pasem na svetu, pa niso tu samo pasji boji, pač pa nasploh jih je ogromno v nepravih rokah, kjer so psihično in fizično zlorabljeni, pa čeprav je stabilnega predstavnika teh pasem težko uničit ti lahko tudi to rata in iz takih primerov ven je potem daleč največ psov, ki so resno poškodovali ali ubili človeka. Dokazano, večkrat, samo malo je treba naokoli pogledat.  ::)

In nič od naštetega ne reši zakon o prepovedi pasme, pač pa taki zakoni zadevo še mnogo poslabšajo, ker se neodgovorni lastniki, ki itak ne upoštevajo zakonov začnejo skrivat s psi, kar pa pomeni za pse še manj socializacije in stika z zunanjim svetom, kar vodi posledično v več problemov, ne manj. Zato je treba delat na izvajanju zakonov odgovornega in humanega lastništva vseh psov, ter spreminjanja splošne mentalitete ljudi z izobraževanjem. Le tako se bo dejansko spremenilo kaj na boljše.  ;)

Se vid, da je sneg zunaj pa mam preveč cajta, ker tkole zajebavat po forumih se mi pa že dooolg ni dal  :o



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1254 : 18 Marec 2013, 20:21:57
Citiraj
Pa te ne znajdejo na seznamih nevarnih pasem valda, so le preveč medvedkastega izgleda

ali resnično živiš v prepričanju, da države, ki imajo BSL, ena izmed njih z stalnim sedežem v VN ne premorejo dovolj strokovnjakov bodisi iz prava ali veterine da bi na podlagi statistiki objektivno ocenili kaj je za državo najbolj sprejemljivo ? ali to veste le lastnice teh polemičnih pasem?
Se žal motiš, živel sem v Angliji, BSL je rezultat  vrste napadov med drugim  argentinskih dog , nekaj od njih končanih z smrtnim izzidom, v državi so odpovedali vsi organi (in ti so na konkretno boljšem nivoju kot naši) ker se ni dalo več tega nadzorovati, posledično je bila prepoved edina alternativa in tega je tudi javnost zahtevala

fino in fajn da se zanašaš na "izobraževanje in osveščanje" , vendar v realnosti to ne igra bistvene vloge (tole sploh pri slovenskih voznikih pali), ker zanašati se zgolj na človeški fakto še nikoli ni deloval

Sedaj lahko tule obračava ali gre za mixe in svetovno medijsko zaroto zoper pitbule, statistika je znana,  neglede kako jo želite lastniki pitbulov zrelevatizirati
(glede na to da so številke v Evropi podobne more ta zarota biti sila obsežna)


zame je to argument da so določene pasme bolj problematične kot druge in postavi se pod vprašaj nadzor, last in zakonodaja; ter ja tudi smisel pasme
To pa ne pomeni, da so edina pasma , ki je to zmožna je pa brez dvoma in tole lahko zanikaš koliko pač želiš najbolj polemična in temu ima tudi vokalne lastnike

Citiraj
ker se neodgovorni lastniki, ki itak ne upoštevajo zakonov začnejo skrivat s psi, kar pa pomeni za pse še manj socializacije in stika z zunanjim svetom, kar vodi posledično v več problemov, ne manj.

to ni problem BSL, ampak manjka nadzora, dolgoročno se takšen problem reši sam od sebe; ko bo BSL aktiven več kot eno generacijo bodo takšni primeri kvečjemu izjema
vsaj če se bo prepoved prodaje in vzreje pasme  konsistentno izvajala
pravtako  reši problem ki si ga sama navedla " nekontrolirano parjenje vsepovprek, backyard breeding, masovna vzreja teh pasem, mešancev z njimi in novonastalih hibrid"
saj vključuje vse tipa bull, in dokaj jasno je  da če imaš pitbula, da ga imaš nelegalno ob bok zaporni kazni bo po mojem  mnenju takšen zakon učinkovit

In ne Šapa, če bi mi bil bližnji žrtev napada psa bi me vaše racionaliziranje popolnoma dol viselo, če prav pomislim tudi če bi bil moj pes namesto tistega zlatkota
Ti pa lahko povem , kaj se bi zgodilo z dogo če se bi zgodilo to meni,sploh doma oz, ti verjetno ne rabim

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Sleepy

  • *
    • Prispevkov: 642
    • Točke: 0
Odgovori #1255 : 18 Marec 2013, 20:33:37
Tvoji psici se to ne more zgodit, ker je vzgojena, šolana, jo imaš vedno na povodcu, za vsak slučaj 2x močnejšem kot je treba, ne hodi težit drugim psom, pa še kaj sem najbrž pozabila. Torej? Al kako?  ??? Kje vidiš problem?

Smile... Tomorrow will be worse. 8)


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1256 : 18 Marec 2013, 20:42:03
moji psici se ne more zgoditi napad ?

sva ga doživela z  psom, ki je bil na povodcu (lastnica ga ni zmogla fizično obvladati in se ji je strgal) ter spuščenim huskijem,  vzgoja mojega psa in povodec ne igra nobene vloge, razen do te mere da moj pes ne bo napadel nikogar

pravtako se mi nihče ne umakne iz pločnike ter me glada izpod čela

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1257 : 18 Marec 2013, 20:43:53
Davor, kaj ko bi odgovoril na vprašanje? Za javno dobro seveda......

............."za javno dobro", ja, ja Lunetta vprašaj kdaj samo sebe  ;)
Veselo mlatenje prazne slame še naprej; predvsem interaktivni strokovnjaki ;)



Šapa

  • *
    • Prispevkov: 1.659
    • Točke: 2
Odgovori #1258 : 18 Marec 2013, 20:46:04
Ej Davor, vrtiš se v krogu, kot vedno. Priporočam v branje: http://image.24ur.com/media/document//60405156.pdf  ;)



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #1259 : 18 Marec 2013, 20:56:55
bi ti linkal članke, ki se jih sam prebiral, samo to so spet manipulacije in prevare
Skratka se pač ne strinjava glede tega in čas bo pokazal svoje, bi pa rekel da vam nova zakonodaja ne bo olajšala lastništva

in sam predlog zakona omejitev pasem smo dejansko že imeli v času Pahorjeve vlade, vendar ko se ladja potaplja , se ne boš obadal z brisanjem praha na njej

Citiraj
Veselo mlatenje prazne slame še naprej; predvsem interaktivni strokovnjaki

moram reči, da so mi lastniki argentinskih  dog bili v tej debati bolj zanimivi;
 "treba se zavedati da je doga navaren pes, potrebuje rešpekt" vsaj rečejo bobu bop


When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.