Nemški bokser [Deutscher Boxer, German Boxer]

Mašy · 1034786

Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1470 : 10 Februar 2012, 22:20:00
Pri vsakem psu v dobri kondiciji, se mora čutiti rebra ko s prsti potegneš po prsnem košu, zadnje dva ali trije pari lahko malo izstopajo, a nikakor se ne sme videti podaljškov hrbteničnih vretenc- ne sme imeti hrbta kot krokodilček  ;) pa tudi medenične kosti nikakor ne smejo izstopati! Če izstopa medenica je pes že presuh :P Če ima zgolj mišice so kosti pokrite, rebra pa se žal bol čutijo in opazijo  ::)

Za hrano ej pa takole; odvisno kakšne brikete dobiva pes! Res dobri briketi so zelo dobro izkoristljivi in pes kljub kar veliki količini hrane ne blati toliko kot pri slabših briketih... Dobro je gledati na količino beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob! Več kot je beljakovin, več energije bo pes porabil za prebavo le teh in tako bo imal ob taki hrani in obilni vadbi slabo kondicijo in včasih so tudi malo shirani... Poleg tega lahko taka visokoproteinska dieta tudi engativno vpliva na reprodukcijo ::)
Torej več ogljikovih hid. in maščob pomeni tudi več energije pridobljene iz hrane, a znova ne smemo pretiravati!!! Debelost škoduje!  8)

Doma pripravljeni kuhani obroki so popolnoma OK, če hranimo samo to, je dobro dodajati tudi vitamine, minerale in ribje olje, ter seveda sadje in zelenjavo  ;)  Delamo pa razmerje 2/3 ali 3/4 OH in 1/3 ali 1/4 Proteinov (odvisno od potreb psa), poleg tega lahko z doma pripravljeno hrano zagotovimo tudi res dober obrok za alergike  :o
Meso je vse ok za tiste, ki niso na kaj alergični  ;)  Zraven pa imamo ali: polento, makarone, riž, ovsene kosmiče, kuhan krompir, proseno kašo, pa še kaj se najde...

Pazite pa na količino soli! Tudi česen in čebula lahko v velikih količinah škodita, tako da bodite raje skopi z njimi! Prav tako tudi z drugimi začimbami  ;)

No, za enkrat bo to vse, pa še drugič kaj dodam  ;D



Aleš

  • Gost
Odgovori #1471 : 11 Februar 2012, 10:42:11
Zdravo!

Če se že v detajle spuščamo so glavni vir energije pri psu maščobe in ne tako kot pri človeku ogljikovi hidrati.
OH so za pse slabše prebavljivi kot pri človeku in rastlinojedih vrstah....

V grobem velja pravilo koliko naj bo beljakovin, maščob in OH v obroku v suhi snovi(SS):
Beljakovine: 40-60%
Maščobe: 10-25%(6g/kg telesne mase)
Ogljikovi hidrati: 33-45%(nikakor ne preko 60%)

Naj še to omenim, da morajo biti tako beljakovine kot tudi maščobe živalskega izvora.....oziroma največ 10% je lahko beljakovin rastlinskega izvora. Za maščobe rastlinskega izvora pa itak vemo, da niso najbolj koristne, razen par svetlih izjem(npr.olivno olje).



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #1472 : 11 Februar 2012, 11:10:39
@Aleš: Katere maščobe pa so tu mišljene? Tudi maščobe od mesa (tisto kar ljudje zase stran porežemo), ali bolj "zdrave", recimo v obliki lososovega olja?

Se opravičujem za mogoče butasto vprašanje, samo bom en obrok na dan kuhala, in berem veliko na to temo, in mi še ni čisto vse jasno  ;D

Once you go boxer, you never go back :)


Aleš

  • Gost
Odgovori #1473 : 11 Februar 2012, 12:20:53
zdravo!

Vsekakor je najbolj zdravo losovo olje oziroma ribje olje....ribjemu olju pa sledijo npr. perutninske maščobe, maščoba drobnice(ovce, koze), goveja....najslabša seveda svinjska maščoba....

Ampak ne me narobe razumet, z maščobami pravtako kot z vsem ne pretiravat, da ne bo debelih psov in drisk:)


Lp



mimi89bu

  • *
    • Prispevkov: 228
    • Točke: 0
  • Smisel zivljenja je imeti pasjo ljubezen.
Odgovori #1474 : 11 Februar 2012, 12:30:08
Ufff na nasih briketih pise beljakovine 20,0% , mascobe pa 7 % .

Mimi*


Aleš

  • Gost
Odgovori #1475 : 11 Februar 2012, 12:39:17
Zdravo!

To kar piše na briketih verjetno ni mišljeno na SS(suho snov)...poleg tega ima vsak proizvajalec svojo filozofijo in ponavadi so firme bolj orientirane na zaslužek kot pa na dobrobit živali;)
Če malo pogledaš po znamkah vidiš precejšnje razpone v vsebnosti določenih hranljivih snovi....poleg tega eni npr. zagovarjajo žitarice v briketih, drugi so proti...kaj je bolje za psa se naj vsak odloči zase;)

To kar sem zgoraj napisal glede sestave obroka je povzetek iz študijske literature in je napisano s strani veterinarja, ki je velik strokovnjak na področju prehrane domačih in hišnih živali.

Mislim, da smo zašli iz teme, saj je to tema o bokserjih in ne o sestavi obroka pri psu ;)


Lep vikend:)



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1476 : 11 Februar 2012, 20:59:12
No, nočem zveneti preveč tečno, a maščobe definitivno niso glavni vir energije v pasji prehrani...  :-\
Psi jih resda dobro prebavljajo in izkoristijo a ogljikovi hidrati so pri njih prav tako glavni vir energije! Volkovi in psi nimajo enake sposobnosti prebave, še najbližje volku so polarne pasme in še tu le haskyji res izredno veliko energije pridobijo iz maščob! Nekaterim psom pa prevelika količina maščob sploh ne odgovarja in jim lahko povzroča tudi določene zdravstvene težave in prebavne motnje...

Veterinarji specialisti vedno sestavljajo obrok po taki razdelitvi, kot sem jo napisala, to da potrebuje pes do 60% beljakovin je norost! Na taki hudi beljakovinski dijeti bi imele psice resne reprodukcijske težave, pa tudi telesna kondicija bi bila več kot zadovoljiva, ker bi pes celo hujšal!!!

Do cca. 30% proteinov je sprejemljivo, maščobe so vedno pod 10% in to visoko kakovostne, olivno olje žal ne, to je za ljudi, psi ga sicer prenašajo, a nimajo enake koristi od njega kot ljudje, ribje olje je najboljše, ker ima omega 3 in 6 maščobne kisline in vsebuje še druge esencialne snovi in vitamine.

Živalske maščobe so sprejemljive, a teh je v normalnem mesu že popolnoma dovolj za en obrok in če dodamo k kuhanemu obroku še štamperle ribjega olja je to popolnoma ok  8)
A tudi z ribjim oljem ne smemo pretiravati!

Ne vem, kje si pobral take visoke vrednosti proteinov, a noben veterinar jih nebi svetoval... Tudi visokoproteinske komercialne hrane brez žitaric so lahko dvorezen meč... povzročajo lahko ledvične kristale in preobremenjujejo ledvica, več proteinov pomeni več sečnine in za odstranjevanje le te iz telesa porabi organizem znova dodatno energijo...

Staro prepričanje da so psi karnivorji je malo off, psi in volkovi so omnivorji in veliko manj mesojedi kot mačke... Sploh dandanes so psi že tako prilagojeni zaradi udomačitve, da so izraziti omnivorji in torej potrebujejo tudi rastlinsko hrano ne samo meso...

Lp ;D



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1477 : 11 Februar 2012, 21:06:19
najslabša seveda svinjska maščoba

Kaj je pa slabega pri tem?



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1478 : 11 Februar 2012, 21:47:20
Psom je načeloma popolnoma vseeno ali dobi svinjsko, govejo, konjsko,... maščobo. (kar se energije tiče)
Samo ribja ima dobro razmerje omega 3 in 6 mašč.kisl, ter kar nekaj potrebnih vitaminov (A,...).

Če pa imamo doma alergika na svinjino, bo pa tale svinjska mast res kar precej težav povzročala  ;)

Moja najdražja boxerska starosta je že celo živjenje večinoma na kuhani hrani, z občasnimi briketi (ki jih sicer ne mara, a jih ima vedno na voljo), ter občasno konzervo... Pa lahko rečem, da je v zelo lepi formi za 8 letnika, pa tudi dlaka se mu sveti kot nobenemu, ki je samo na komercialni hrani  :o
In kaj ima najraje  ???  Palačinke seveda  :o :o :o  Ko vsa druga hrana in zrezki odpovedo, so palačinke še vedno tisto, s čimer pozdravimo vse težave  8)  po tem tudi vem, kdaj je nekaj res narobe z njim, ker ko noče jesti niti palačink je čas za obisk veterinarja :'(
(tole zadnje je bilo bolj tak za intermezzo)



Aleš

  • Gost
Odgovori #1479 : 11 Februar 2012, 22:22:01
Svinjska maščoba je med drugim najslabša zaradi tega, ker ima najslabšo maščobno-kislinsko sestavo....

Žverca, nebom se spuščal v kakršnekoli globoke debate na to temo....ti bi pa rad samo nekaj rekel v razmislek. Ogljikovi hidrati definitivno niso glavni vir energije pri psih! Tudi žitarice nimajo kaj iskati v pasji prehrani! ;)
In še nekaj iz "biološkega" vidika...če pogledamo anatomske in fiziološke lastnosti/značilnosti pasje prebave(od ust do zadnjične odprtine) je rezultat jasen, da so psi še vedno bolj karnivori kot pa vsejedi....svetujem kakšno branje strokovne literature, kjer je lepo razloženo vse glede prebave pri mesojedih;) Od števila, oblike zob, do PHja v želodcu, do razmerja med dolžino tankega črevesa in debelega črevesa, do velikosti slepega črevesa, do elastičnih zmožnostih želodca, do dolžine prebavnega trakta v razmerju s telesom itd.....;) To so naravne zakonitosti po katereh se ve ali je neko bitje karnivor, omnivor, herbivor;) Tisti, ki se na to spoznajo, bodo vedeli o čem govorim......ostali pa hitro v kakšno fakultetno knjižnico po kaj "čtiva" :)

Oprosti ampak moram še tvoj zadnji odstavek komentirat glede palačink:)
Glede na to, da si sama napisala, da daješ svojemu psu palačinke, ti svetujem, da še enkrat malo pobrskaš po literaturi in si osvežiš znanje o zdravi prehrani pri psih ;)

Kot rečeno smo s tem zašli daleč od bokserjev in tudi ne mislim več razglabljati o tem...slaba stran forumov, da se ponavadi vse razvije v kregarijo;) Mislim, da je najbolje, da vsak hrani svojim psom kar misli, da je najbolje za njih, pa naj bodo to palačinke ali pa briketi brez žitaric ali pa z žitaricami.....:)


Lep večer



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1480 : 11 Februar 2012, 23:15:17
Kot je nekdo nekoč že dejal  ;) ........................če veterina "pljuje" iz svojih šol takšne strokovnjake potem se pasjereji slabo piše! Takšnih neumnosti o prehrani psov pa še ne  ::)

Kakšne palačinke ima najraje? Z marmelado ali nutelo oz. katere so bolj zdravilne  ;D



karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #1481 : 12 Februar 2012, 09:00:53
Kot je nekdo nekoč že dejal  ;) ........................če veterina "pljuje" iz svojih šol takšne strokovnjake potem se pasjereji slabo piše! Takšnih neumnosti o prehrani psov pa še ne  ::)

Kakšne palačinke ima najraje? Z marmelado ali nutelo oz. katere so bolj zdravilne  ;D

Prisegam na marlmeladne  ;D ;D ;D




donnika

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
Odgovori #1482 : 12 Februar 2012, 09:56:14
Kot je nekdo nekoč že dejal  ;) ........................če veterina "pljuje" iz svojih šol takšne strokovnjake potem se pasjereji slabo piše! Takšnih neumnosti o prehrani psov pa še ne  ::)

Kakšne palačinke ima najraje? Z marmelado ali nutelo oz. katere so bolj zdravilne  ;D

Moji so tud marmeladne najbolj všeč..ampak z domačo marmelado :P..čeprav nuteline z banano tud niso slabe, ampak je čokolada vmes :P, se pa kdaj pregrešimo pa smo še vedno polni zdravja  :P >:D

Having a Boxer is like hosting a neverending party :)!


von Aisneren

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 145
    • Točke: 0
Odgovori #1483 : 12 Februar 2012, 10:41:02
Kot rečeno smo s tem zašli daleč od bokserjev in tudi ne mislim več razglabljati o tem...slaba stran forumov, da se ponavadi vse razvije v kregarijo;)

Zaradi tovrstnih izkušenj sem se izogibal  forumom in se jih bom v tudi v bodoče. Prav je, da imamo različna mnenja, a treba se je zavedati, da vsi vsega ne vemo. Največji problem pa je, da za večino na forumih ne vemo kdo se skriva za profilom saj so ti običajno zelo skopi in kakšna je njihova usposobljenost, da lahko svetujejo. Običajno se zgodi tako, da se tisti, ki res lahko dajo kakšen nasvet umaknejo tistim, ki pametujejo.   ;)   

Prijetno nadalnje druženje vam želim, seveda  bom še naprej spremljal temo,  ker se med prispevki najde tudi dobro branje, če znaš ločiti seme od plevela in  mogoče občasno kaj napisal.



za intermeco   Betty  včeraj




in Akiba von Aisneren vlečni pes ;) 

http://www.youtube.com/watch?v=ABcd9N72qK8&feature=youtu.be


mimi89bu

  • *
    • Prispevkov: 228
    • Točke: 0
  • Smisel zivljenja je imeti pasjo ljubezen.
Odgovori #1484 : 12 Februar 2012, 11:35:38
Toliko o hrani napisano... pa moram vprasat :) Kaj preverite na etiketi briket, da veste, da je kvalitetna hrana? Namrec, na trgu je tolko enih dragih (kvalitetnih) briketov. Kako vemo, da so briketi iz supermarketov tako slabi? Zanima me predvsem zato, ker od dosti ljudi slisim, da kupujejo hrano v Lidlu, Hoferju, kjer so briketi res poceni - sem sla preverit. 6€ pa mislim, da je 10 kg.

Jaz imam Royal Canin in me res zanima, na kaj moram bit pozorna za bokserja, da vem, da je kvalitetna hrana?

Mimi*


Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1485 : 12 Februar 2012, 21:12:25
Aleš, nisem preštudirala malo literature in vem o čem govorim... 8)  Če ne drugega, sem imela predavanja o prehrani domačih živali in ta je odpredaval res dober slo. strokovnjak  ;)  O anatomiji psov in domačih živali na splošno pa sem najverjetneje tudi dovolj poučena, da vem, kaj govorim in stojim za svojimi besedami  ::)

Moji psi jedo palačinke brez kakršnegakoli nadeva, jaz pa za razliko od njih obožujem take z nutelo  :P


Hrana iz Lidla, Hoferja in podobno je slabe kvalitete predvsem zaradi sestavin, ki so res dvomljivega porekla (klavnični in drugi odpadki, olja iz živilskopredelovalne in prehrambene industrije,...), tudi razmerje snovi je v taki hrani napačno in vse prevečkrat je v njej ravno preveč maščob, pa še slabe kvalitete so  :-\
Jaz nikoli ne šparam na pasji hrani!!! V bistvu ne šparam prav pri ničemer, kar se mojih psov tiče  :D
Za mojega zmiškljavega starino je še posebno težko najti brikete, ki bi mu ustrezali... Tako da kar pogosto menjamo od Taste of the Wild, Flatazor, Healthy Paws, Ferrado,... 
Obstaja spletka, kjer imaš ocene večine komercialno dostopnih pasjih hran, samo je Ameriška, tako da ni vseh iz EU gor, a tiste bolj kvalitetne se najde  :o  (http://www.dogfoodanalysis.com)

Von Aisneren!  Lepa fotka Bety! Čudovita je  :D






JuventusSC

  • *
    • Prispevkov: 68
    • Točke: 0
Odgovori #1486 : 13 Februar 2012, 11:56:51
Juventus Suum Cuique - snežni uživač =)





karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #1487 : 13 Februar 2012, 13:04:53
Juventus Suum Cuique - snežni uživač =)





ahhhhhhh zimske radosti, vsakič se nasmejim ko vidim svojo z zasneženo faco  :)



Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1488 : 13 Februar 2012, 20:04:43
Juventus SC je pa pravi uživač!  :o

Komaj čakam, da slikam Evo, Ago in Orča kako bodo uživali na snežnih počitnicah... 



donnika

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
Odgovori #1489 : 14 Februar 2012, 08:53:59
Juventus SC je pa pravi uživač!  :o

Komaj čakam, da slikam Evo, Ago in Orča kako bodo uživali na snežnih počitnicah...

Če bi se pa še Donna pridružila :)...mislim, da ne bi bilo slik, ampak sami duhovi na slikah, ker jih ne bi bilo mogoče ujeti :P

Having a Boxer is like hosting a neverending party :)!


Žverca

  • *
    • Prispevkov: 229
    • Točke: 0
Odgovori #1490 : 14 Februar 2012, 18:09:02
Ena mala ptičica mi je pa povedala, da se znamo kaj videt  :o
Slike gor ali dol, izredno veseli vaju/vas bomo!!!  ;D



Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #1491 : 15 Februar 2012, 10:19:40
Oooo, lepa kužka, tako Betty, kot Juventus ;D ;D

Once you go boxer, you never go back :)


donnika

  • *
    • Prispevkov: 215
    • Točke: 0
Odgovori #1492 : 16 Februar 2012, 09:40:03
Ena mala ptičica mi je pa povedala, da se znamo kaj videt  :o
Slike gor ali dol, izredno veseli vaju/vas bomo!!!  ;D

 8)  ;D...se vidimo :)

Having a Boxer is like hosting a neverending party :)!


ALchi

  • *
    • Prispevkov: 81
    • Točke: 0
Odgovori #1493 : 20 Februar 2012, 10:49:17
Bi prosil, če mi lahko kdo poda ustrezne mere/velikost transportne kletke za odraslo bokserko.
Bo nekaj takšnega dovolj?

http://www.ceneje.si/dom-in-vrt/male-zivali/psi/gulliver-transportni-bokskletka-iata-6-plus_-_CX001AA99F?tab=pod

Hvala ;)



ALchi

  • *
    • Prispevkov: 81
    • Točke: 0
Odgovori #1494 : 21 Februar 2012, 06:40:45
Nobody? ;)



Moncka

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #1495 : 21 Februar 2012, 07:16:54
Meni se zdi dovolj velika, je pa res, da nisem strokovnjak za nemške boksarje   :P. Ti pa svetujem, da tale boks kupiš na zooplus.de, kjer je bistveno ceneješi, kot tule.



Moncka

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #1496 : 21 Februar 2012, 07:21:22
Sicer pa bi bilo najbolje, da nekje preizkusiš boks (v kakšni trgovini) in se nato odločiš, kako velikega potrebuješ.



JuventusSC

  • *
    • Prispevkov: 68
    • Točke: 0
Odgovori #1497 : 21 Februar 2012, 07:56:43
Več kot dovolj je ta boks, za bokserko.


karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #1498 : 21 Februar 2012, 08:28:31
Bi prosil, če mi lahko kdo poda ustrezne mere/velikost transportne kletke za odraslo bokserko.
Bo nekaj takšnega dovolj?

http://www.ceneje.si/dom-in-vrt/male-zivali/psi/gulliver-transportni-bokskletka-iata-6-plus_-_CX001AA99F?tab=pod

Hvala ;)

Kdaj je the day? :o



sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #1499 : 21 Februar 2012, 09:03:54
Moja bokserka je miniaturna, ima pa tavelik atlas car za v avto, tja spravim tudi obe, če nimam prostora za dva boksa, tako da težko rečem glede mer karkoli.  :)
Drugače pa kot je že nekdo zgoraj zapisal poglej na zooplus, jaz sem ga tam kupila tamali psici in so res ful ugodni:
http://www.zooplus.de/shop/hunde/hundetransportbox/hundetransportbox
http://www.zooplus.de/shop/hunde/hundetransportbox/hundetransportbox/grosse_transportboxen/45785