Rottweiler

mary · 371346

vohlec

  • *
    • Prispevkov: 399
    • Točke: 0
Odgovori #660 : 27 Januar 2010, 14:13:05
Navadni smrtniki ne maltretirajo psa z nekimi tekmovalnimi IPO3 nazivi. Proti naši mali slovenji v primeru koliko je tam rotov in seveda , zaradi prodajne  konkurence delajo na nazivih v IPO, samo tu je fora.

Fora je samo v tem, da se ti hudo motiš.
Čimbolj zahtevni IPO izpiti in potem tekmovanja so namenjeni zato, da se vidi kateri psi so sploh za to sposobni in se jih potem na podlagi pokazanih rezultatov tudi uporablja za vzrejo.

Ena smer je komercialno prodajanje mladičev, sem sodijo LEPOTNE razstave, druga smer je pa ohranjanje ali pa po možnosti še izboljšanje DELOVNE pasme (sem pa sodijo za DELOVNO pasmo, IZPITI in TEKME).
Ne rečem pa, da ni pomembno, da mora tudi delovni pes izgledati za svojo pasmo spodobno.

Ampak žalostno je to, da v prvo smer pljuje največ kinologv. Je pa tudi logično da je tako. Ker lažje je psa strenirati za lepotno razstavo, kot pa za tekmovanje po IPO programu. Še lažje je biti državni prvak v lepoti, kot pa v delovnosti.

Pač ljudje radi obiramo krajše poti do uspeha (denarja)!



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #661 : 27 Januar 2010, 14:19:46
Ni mi jasno, kako lahko nekdo trdi, da je korektna predstavitev v razstavnem ringu dovolj za oceno karakterja psa. Ni dovolj za nobeno pasmo, kaj šele za delovno kot so rotti, ki morajo pokazati še marsikaj drugega kot dovoliti odpreti gobec in potipati jajca za pasmesko ustrezen, delovni značaj.

Nimam rotta, imam popolnoma drugačno pasmo, ki nikakor ni delovna, pa mi je to kristalno jasno. Tudi za mojo pasmo. Zakaj? Imam psico, ki je šampionka Slovenije in ki ima pasemsko neustrezen značaj. Nihče od sodnikov tega ni opazil, nasprotno, nekateri so jo celo pohvalili, kako fajn karakter ima. Imam drugo psico, ki se ni razstavljala, ker se na razstavah ni dobro počutila in ni bila sproščena. Med drugim tudi sodniku ni hotela zob pokazat. Ni plašna, še zdaleč ne, razstave so ji preprosto šle na živce, kar se je kazalo v počasnejšem, trmastem gibanju in stoji, kar je premalo, da bi s psom naredil šampionat. In ta psica ima za pasmo odličen značaj in tudi telesno je lepša od šampionke. Toliko o tem, koliko so razstave objektiven pokazatelj karakterja. Še telesnih značilnosti dostikrat ne pokažejo dobro.

Nekdo je rekel, da rott ni pudelj. Ne, ni pudelj, in že pri družnih pasmah, kot so pudlji prihaja na razstavah do takšnih nesmislov. Zato je trditi, da je dovolj, da je rott razstavno uspešen za oceno njegovega karakterja in delovnih sposobnosti ena največjih neumnosti, kar sem jih kdaj slišala. Tako kot pravi vohlec, veliko lažje je psa natrenirati za razstavo, tudi jaz bi lahko mojo nerazstavno psico natrenirala zgrda ali zlepa. V psa, ki je tudi delovno uspešen, pa je treba vložiti veliko več časa, truda in nenazadnje tudi denarja.




vohlec

  • *
    • Prispevkov: 399
    • Točke: 0
Odgovori #662 : 27 Januar 2010, 14:27:04
@kalsang

Super napisano! Ni stavka, ki se z njim ne bi strinjal.



gogo

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Odgovori #663 : 28 Januar 2010, 00:16:19
Lepo sem si rekel, da ne bom več komentiral bedarij, ki jih pišete pa ne morem, da ne napišem še nekaj stvari!!!

Kalsang nihče ne govori, da je predstavitev v razstavnem ringu dovolj za oceno karakterja psa ampak, da se sodnik za oceno odloči tudi po karakterju psa, ko jih opazuje v ringu tako, da ne kvasi neumnosti.

Vohlec se stinjam, da so IPO izpiti pomembni zato se tudi odločamo za njih. Od kod pa ti ideja da so lepotne razstave smer za komercialno prodajanje maldičev- daj ne govori norij no. Si sploh že bil na kakšni razstavi, če ja potem veš kolliko ta naš hobi stane, sploh pa kakšna svetovne oz. evropske razstave in kakšen klubsieger v drugih državah. In potem ima vzreditelj eno oz. dve legli na leto in potem ti meni o komerciali, daj nehaj no. Pa še vprašanje kateri je najtežji izpit, ki ga opraviš z psom?

Urška mislim, da je čas, da se nehamo pogovarjat o vzreditelju mojega in psa od mitje, ker predvsem ti si najmanj kompatibilna saj ne moreš bit objektivna.
Sprve roke ti lahko povem, če je tisto letelo na njega glede delovnih nazivov, da če se bom jaz ali mitja ali kdo drug smo malo večja ekipa, odločil, da bi rad odšel na kakšno tekmovanje po IPO programu, nam bo z lahkoto pomagal in ne mislim kam drugam hodit na treninge, ker verjamem, da im po tolkih letih kinologije več kot dovolj znanja, pa ne me spet, kdaj je bil kdo na kakšnem tekmovanju iz njegove šole, ker pojma nimaš kaj se tam dela in kateri psi se in so se trenirali za tekmovanja(razširi obzorja).
Urška koliko mi je znano si se ti tudi udeleževla z Paxom razstav in imela tudi nekaj lepih uspehov? Zakaj si nehala? Zakaj nisi vztrajala vsaj do naziva mladinskega prvaka v lepoti, saj glede na tvoje mnenje konkurenca sploh ne more bit  visoka, če sploh je. Pax je zelo lep pes in bi mu že moglo it med "zavaljenci" na razstavah, nazive pridobit pa je itak šala mala kot pravi vohlec. 

Čara ti pa si totalno zabluzila in upam, da nimaš psa delovne pasme in ga ne boš nikoli imela, ker če ne vidiš vzdržljivosti, stabilnosti, moči in vneme psa že prej kot pa takrat ko ima IPOIII absolutno daj roke čim bolj vstran. Živci, vzdržljivost, stabilnost, moč in vnema so prav tako najbolj pomembni pri razstavnih pseh tak mimogrede!!

Pomembno pa je ohranjati pasmo za namen, katerega je bila ustvarjenja. Pa kaj te govoriš norije, katera pasma pa je te bila ustvarjena za razstave ali zato, da bo opravil čim težje izpite. HALO če pa mi tako hočemo, mi vidimo tukaj zaslužek in hobije. Se je kdo vprašal kako je njim, ko pred razstavo po par ur stojijo na lepotnih mizah in jih češemo, fenamo, pudramo delamo kitice ne ne moerm več ker bom bruhal. Ali pa tekmovanja par ur se vozi do točke kjer bo pokazal kaj zna v parih minutah, večino časa pa je potem v kletki, ker smo mi na kofetku in sklepamo nova poznanstva, pa ga malo vzamemo ven in peljemo na potrebo pol pa nazaj v priročni box mi pa spet na kofetek. Aja pa zunaj je 30 stopinj.

Čara noben rott ni bil ustvarjen za IPOIII je pa deloven pes in sej je potrebno z njim ukvarjat in če bi njega vprašala bi bil verjetno zadovoljen že s tem, da gresta na daljši sprehod, kjer mu mečeš malo žogico ali palico in kakšen tek po parku, ker gibanje je za zdravje potrebno. Ne pa 10km teka ob kolesu, tega on ne rabi ampak more, ker mi hočemo da je v nulo pripravljen za naslednjo tekmo. pa ful rad dela na poligonu. Seveda, če pa je večino dneva v boxu in je srečen ko nas vidi ker nas ima najrajši na svetu in je srečen, ko preživlja čas z nami pa čeprav na poligonu med treningom. ( so seveda izjeme, ki imajo pse pri sebi in ne v boxu).
Najverjetneje pa si noben pes nebi dal odrezat repa ali kupirat uhljev, ne on ne mi pa ker pač tak more bit je lepši in nevem kaj še vse. Tak, da ne ti meni za kaj je bil kdo ustvarjen.
 Zakaj so takšni kot so? Ker mi tako hočemo oni pa nemorejo nardit čisto nič glede tega.

Prizadetim se opravičujem ampak tak pač je!
LP





gogo

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Odgovori #664 : 28 Januar 2010, 00:21:21
Urška, če pa sem slučajno spregledal in sta osvojila SLO JCH, ali celo kaj več, se pa globoko opravičujem še posebej  PAXU. :(



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #665 : 28 Januar 2010, 07:07:04
Godo, seveda miti govori, da je predstavitev v razstavnem ringu dovolj za oceno karakterja, celo dovolj za vzrejo  :-X:
Citiraj
Na razstavah se največ naučim tudi o drugih pasmah, zato sem zelo rad tam. Samo tam lahko vidiš dobre in slabe lastnosti rodovniških  psov za nadaljnjo  vzrejo in nikakor na tekmah za IPO . Ker  menim, da iz vsakega delovnega psa lahko narediš  stroj in  ga naučiš poslušnosti!  Na razstavah pri pravi konkurenci in neodvisnem klubskem sodniku, pa moreš  pokazat  ali je pes lep  po zunanjosti, značaju in gibanju! Samo tako lahko psi pripišeš dobre in slabe lastnosti za vzrejo.


Zakaj s Paxom nisem vztrajala pri razstavljanju?

Zato, ker pri nas na razstavah sodijo pasmo večinoma sodniki, ki nimajo za burek kar se pasme tiče in se skorajda nikoli ne povabi takih, ki imajo res kaj pojma o pasmi (izvzeta klubska razstava), tako, da je sojenje politično in na podlagi vez, poznanstev, odvisno iz katere države si ipd (ampak res, kje jih najdejo). Sodniki preferirajo prašičkasto zavaljene pse molos tipa, kakršnih jaz doma nisem pripravljena gledati niti en dan in jim s težo uničevati zdravja. Preprosto ni vredno. In potem taisti psi, ki pri teh sodnikih pobirajo nazive, pri specialistiih dobijo oceno do dve nižje, potem pa je cel hudič. Za standarde v glavah sodnikov na naših razstavah bi morala dati na psa vsaj 5kg.

Ja, sva imela lepe razstavne rezultate. V bistvu nama za zaključitev šampionatov v dveh državah manjka za en noht, pa mi je škoda rediti psa v prašička. Kljub temu, da imam psa, ki lahko v ring pozi stoji pol ure brez da bi mignil, ki lahko teče po poletnem soncu pol ure v krogu (pa jaz z njim, ne potrebujem niti rezervnega tekača, kaj šele nekoga, ki mora psa klicati zato, da se sploh z interesom premika po ringu), psa, ki lahko sam stoji v pozi in ki zna na povelje zamenjati tip koraka v gibanju, so za naju razstave preteklost. V bistvu so razstave za rotte tudi zaradi razvodenjenih psov živ cirkus, pri normalno plenskih psih ljudem ob ringu ne bi bilo potrebno tuliti, skakati in mahati z nevemčim, da pes pokaže interes in se napne. Ali pa postavljati psa na psa in podobno.

Pa kdo govori o enem samem vzreditelju? Pišem o splošnem pogledu na pasmo pri nas in na to kako vzreditelji razmišljajo, vajin pač ni nobena izjema. Kar se delovnih nazivov tiče - daj malo poglej realnosti v oči - koliko vzrediteljev pri nas pa vzreja pse, ki jih boš kdajkoli kjerkoli videl delati? Koliko vzrejnih psic je sposobnih priti do delovnih nazivov? Kaj se pa pari in na podlagi kakšnih meril?

Kar se pa tiče zgodovine - ko so testirali pasme, primerne za resno delo (takrat za potrebe policije), se je mednje uvrstil tudi rottweiler. In psi so bili tega dela sposobni, ker se lastnosti, ki so jih potrebovali za njihovo danes neobstoječe delo, prekrivajo, tako, da je IPO popolnoma dovolj korekten test gledano tudi z zgodovinskega vidika.  ;)

Ne bi želela imeti psa, ki dela zato, ker je takrat lahko z mano, drugače pa je cel dan zaprt v boksu. Mene moji psi, ki živijo z mano, preganjajo k delu, pa jim kontakta ne manjka. Zato, ker si želijo delati, ker jim je to prirojeno. Prirojena delovna etika, temperament, želja... Nerazvodenjen značaj... Pri delu z mojimi mrcinami uživam in pobralo bi me od žalosti, če bi se morala zadovoljiti s psom, ki teh lastnosti nima. Ampak vzreja gre pa na žalost v to smer. Razlog pa leži v tem, da postajajo razstave pomembnejše od delovnih sposobnosti, fasada postaja pomembnejša od vsebine. In to ni in ne more biti prav.

Poglej malo v matično domovino pasme, kaj je dober pes. Poglej oba lanskoletna zmagovalca klubske razstave. Psica ima IPO-3 opravljen s prav dobro oceno (več kot 90 točk v vseh disciplinah), je blazno temperamentna, samec ima poleg tega opravljen tudi körung. Pa skorajda ne dvomim, da ga bo imela psica tudi. Zakaj tega pri nas ni, zakaj ste se pripravljeni zadovoljiti z manj (veliko manj) in zakaj prepričujete vse ostale, da je manj več kot dovolj?


vohlec

  • *
    • Prispevkov: 399
    • Točke: 0
Odgovori #666 : 28 Januar 2010, 07:45:09
Vohlec se stinjam, da so IPO izpiti pomembni zato se tudi odločamo za njih. Od kod pa ti ideja da so lepotne razstave smer za komercialno prodajanje maldičev- daj ne govori norij no. Si sploh že bil na kakšni razstavi, če ja potem veš kolliko ta naš hobi stane, sploh pa kakšna svetovne oz. evropske razstave in kakšen klubsieger v drugih državah. In potem ima vzreditelj eno oz. dve legli na leto in potem ti meni o komerciali, daj nehaj no. Pa še vprašanje kateri je najtežji izpit, ki ga opraviš z psom?

Če se pri delovni pasmi bolj poudarja lepota kot pa delovna sposobnost, potem je nekaj narobe. Večina ljudi veliko bolj nori na lepotne razstave kot pa na poligon in zato sem prišel do takšnih zaključkov. V mislih so mi sedaj DELOVNE pasme in ne razni mopsi, ker tam pa res nimaš kaj drugega ocenjevati kot pa njegovo zunanjost, ker ni namenjen za ničesar. Saj sem že prej napisal da je lažje priti do lepotnega šampiona, kot pa do delovnega šampiona.
Bil sem že na parih razstavah, ampak samo v Sloveniji, tako da imam neko predstavo o tem. ;)

Pa še vprašanje kateri je najtežji izpit, ki ga opraviš z psom?

S katerim psom? ??? Obstaja več pasem psov, ki imajo različne izpiti. Od reševalcev pa vse do lovskih psov. In če smo že pri tem, potem imajo najtežji izpit zagotovo apbt-ji. ;)

Čara noben rott ni bil ustvarjen za IPOIII

Bil je pa ustvarjen za delo! In IPO(I, II, III) je pač najboljši približek, da se pokaže ta delavnost, ane. ;)



lonita

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #667 : 28 Januar 2010, 10:09:51
Godo, seveda miti govori, da je predstavitev v razstavnem ringu dovolj za oceno karakterja, celo dovolj za vzrejo  :-X:



Urška kje je miti* to zapisal,kar si napisala?



lonita

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #668 : 28 Januar 2010, 10:47:29

Na razstavah pri pravi konkurenci in neodvisnem klubskem sodniku, pa moreš  pokazat  ali je pes lep  po zunanjosti, značaju in gibanju! Samo tako lahko psi pripišeš dobre in slabe lastnosti za vzrejo.


Morda je mislil tu velike klubske razstave v Nemčiji ???



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #669 : 28 Januar 2010, 10:55:44
A je na teh razstavah vsaj preizkus naravnih zasnov, da se lahko oceni eno malo karakterja?

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #670 : 28 Januar 2010, 11:05:29

Urška kje je miti* to zapisal,kar si napisala?

« Odgovori #649 : 25 Januar 2010, 17:45:15 »



Andreja, na nobeni razstavi ne preizkusa naravnih zasnov.



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #671 : 28 Januar 2010, 11:18:19
Čara ti pa si totalno zabluzila in upam, da nimaš psa delovne pasme in ga ne boš nikoli imela, ker če ne vidiš vzdržljivosti, stabilnosti, moči in vneme psa že prej kot pa takrat ko ima IPOIII absolutno daj roke čim bolj vstran. Živci, vzdržljivost, stabilnost, moč in vnema so prav tako najbolj pomembni pri razstavnih pseh tak mimogrede!!

Kvaliteto delovnega psa vidiš šele takrat, ko začneš v treningu nalagati na psa zadeve, dodatne zahteve, večajo se pritiski, potreba po disciplini. Veliko psov ni zmožnih zdržati zahtev, ki jih prinese dodajanje od IPO-1 do IPO-3. Zame se kvaliteta psa pokaže takrat, ko si nekdo upa te zadeve, ki jih je za IPO zložil skupaj, pokazati tudi na tekmi.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #672 : 28 Januar 2010, 11:19:37
« Odgovori #649 : 25 Januar 2010, 17:45:15 »



Andreja, na nobeni razstavi ne preizkusa naravnih zasnov.



Se mi je zdelo...  :-\

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


lonita

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #673 : 28 Januar 2010, 12:04:08

Zato, ker pri nas na razstavah sodijo pasmo večinoma sodniki, ki nimajo za burek kar se pasme tiče in se skorajda nikoli ne povabi takih, ki imajo res kaj pojma o pasmi (izvzeta klubska razstava), tako, da je sojenje politično in na podlagi vez, poznanstev, odvisno iz katere države si ipd (ampak res, kje jih najdejo).


Ja,dogaja se to,kar praviš,vendar je največja kuhinja ravno klubska razstava,ki jo prirejajo klubi pri nas in hrvatih,da naprej o balkanu ne govorimo!
V večini se povabi sodnik ki je organizatorjev dober prijatelj ali celo družinski prijatelj... Tam se točno ve kam  koga na katero mesto postavit itd...



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #674 : 28 Januar 2010, 12:53:20

Ja,dogaja se to,kar praviš,vendar je največja kuhinja ravno klubska razstava,ki jo prirejajo klubi pri nas in hrvatih,da naprej o balkanu ne govorimo!
V večini se povabi sodnik ki je organizatorjev dober prijatelj ali celo družinski prijatelj... Tam se točno ve kam  koga na katero mesto postavit itd...


Ma če je tako, kako so pol lahko razstave kakršno koli merilo?

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


gogo

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Odgovori #675 : 28 Januar 2010, 13:38:26
Urška verjetno si slabo prebrala ali nisi razumela. Jaz trdim, da noben rotti ni bil ustvarjen za to, da bi moral imeti IPOIII ampak pravim, da so to samo naši interesi in nikakor ne od psa. Dejstvo pa je da so delovna pasma in ja tudi policijski psi so bili in to v začetku kar v veliki meri in zato je potrebno delat z njimi, ker smo jih mi ustvarili.
Urška prosim ne bit osebno užaljena, ker nisem imel tebe v mislih glede boxa in želje po druženju med delom, ker verjamem da nisi ena izmed tistih. Dejstvo pa je, ker če sta začela delat je Pax tega navajen in mu je v krvi absolutno pa rad to dela z veseljem, ker tudi ti to delaš z veseljem, samo ni vedno tako (mislim ostale).

Vredu je, da se danes dela z delovnimi psi tudi višje izpite in  je potrebno z njimi delat, ampak zato ker smo jih mi takšne nardili in jih sedaj ne moremo zapustit ležat v kakšnem kotu.
Vohlec ni tako lahko bobirat nazive na razstavah sploh, če si relativno nov v tem z malo poznanstev, ker žal se moram z Urško strinjat je na razstavah dejansko pač tako, na tekmah pa če ti dela pes dobro mora bit dobro ocenjen.(čeprav so kakšna manipuliranja verjetno tudi).
Urška samo to tudi jaz nimam rad rotta, ki bi bil zavaljen, zato  tudi moj Iox nima 55 kil špeha ampak samo 47 kil mišic in nama gre zelo dobro SLO JCH je že padel delava IPOI (in tu se nebo zgodba končala), saj manjka 1 cac, ki mora bit v dosežen v delovnem razredu za naslednji šampionat in tako dalje. Mislim glede na to, da mora za ta šampionat biti tudi CAC dosežen v delovnem razredu se strmi k temu da se ohranja pri delovnih pasmah tudi delo z psmi.

Mislim, da bi morali nehat z tem tekmovanja- razstave kaj je bolj prav in kaj ne ampak bi  mogli vložit več energije v to, da nardimo nekaj glede nerodovniških legl in verjetno tudi na vzrejnih pregledih, ker to je samo v škodo tej prečudoviti pasmi.

Vsi tisti, ki prodajate rottweilerje seveda čistokrvne in absolutno vrhunskih prednikov kot se navaja samo pač nimajo rodovnika, naredite uslugo tej neverjetni pasmi in jih kastrirajte ali sterilizirajte dobiček od zadnjega legla pa v dobrodelne namene in se rajši ukvarjajte z orhidejami al pa kaktusi, ker ste navadni šalabajzeri!! >:(



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #676 : 28 Januar 2010, 14:57:34
V SLO je mladinski šampionat osvojiti s tako lahkoto, da ni omembe vreden. In niso samo moje besede, ampak veliko razstavljavcev različnih pasem to trdi.

In kaj je delo-metanje žogice in razstave zagotovo ne. Niti osnovno šolanje. IPO smatram za nujnost pri vseh delovnih pasmah in vsaj eno tekmo.
Seveda rott je biil tudi ustvarjen za zganjanje živine-pa počnite to.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #677 : 28 Januar 2010, 15:21:40
V SLO je mladinski šampionat osvojiti s tako lahkoto, da ni omembe vreden. In niso samo moje besede, ampak veliko razstavljavcev različnih pasem to trdi.

In kaj je delo-metanje žogice in razstave zagotovo ne. Niti osnovno šolanje. IPO smatram za nujnost pri vseh delovnih pasmah in vsaj eno tekmo.
Seveda rott je biil tudi ustvarjen za zganjanje živine-pa počnite to.
čara, zdaj pa že res kvasiš neumnosti in ne morem biti več tiho. A si kdaj razstavljala kakega psa in delala z njim kak šampionat? Govori o stvareh, ki jih poznaš
in ne kar nekaj na pamet o vsem...Nobene stvari se ne da narediti 's tako lahkoto, da ni omembe vredno', tudi mladinca ne, v vsako stvar je treba vložit trud. Najmanjša lahkota je v najboljšem  primeru le finančni vložek. Pa nisem zdaj nek hud razstavljalec in imam o njih svoje mnenje, ampak res me moti, če nekdo, ki sam še ni poskusil kar na pamet govori o nečem...
Pa še o IPO, sama imam bokserko-delovna pasma in nisem in nimam najmanjšega namena delat IPO z njo, pa tudi z nobeno naslednjo ne, če jo bom kdaj imela.
Enostavno zato ne, ker me to ne veseli in je preveč meni bolj zabavnih reči za početi. Ne vem zakaj bi zdaj vse delovne pasme potrebovale IPO...Čeprav nimam nič proti, če je komu to v veselje in dela s svojim psom to.
Glede zganjanja živine pa: po tvoji logiki bi jaz zdaj morala s svojo bokserko organizirat borbe z biki, ker so bili pač zato ustvarjeni...



vohlec

  • *
    • Prispevkov: 399
    • Točke: 0
Odgovori #678 : 28 Januar 2010, 15:44:46
čara, zdaj pa že res kvasiš neumnosti in ne morem biti več tiho. A si kdaj razstavljala kakega psa in delala z njim kak šampionat? Govori o stvareh, ki jih poznaš
in ne kar nekaj na pamet o vsem...Nobene stvari se ne da narediti 's tako lahkoto, da ni omembe vredno', tudi mladinca ne, v vsako stvar je treba vložit trud. Najmanjša lahkota je v najboljšem  primeru le finančni vložek. Pa nisem zdaj nek hud razstavljalec in imam o njih svoje mnenje, ampak res me moti, če nekdo, ki sam še ni poskusil kar na pamet govori o nečem...

Tudi jaz mislim. Ne mislim, vem, da ni enostavno psa natrenirati za razstavo. Vem zato, ker sem tudi sam poskušal učiti psa razstavne drže, ampak sem hitro ugotovil, da mi ne sede takšne vrste delo in sem odnehal. Poleg tega mora biti pes lepo miren in "lahko" vodljiv, da si lahko v mnoooožici ljudi in drugih psov, kar se tudi ne doseže samo od sebe.

Pa še o IPO, sama imam bokserko-delovna pasma in nisem in nimam najmanjšega namena delat IPO z njo, pa tudi z nobeno naslednjo ne, če jo bom kdaj imela.
Enostavno zato ne, ker me to ne veseli in je preveč meni bolj zabavnih reči za početi. Ne vem zakaj bi zdaj vse delovne pasme potrebovale IPO...Čeprav nimam nič proti, če je komu to v veselje in dela s svojim psom to.

Še eno moje mnenje.
Absolutno ti ni potrebno z nobeno delovno pasmo, ki jo boš kdarkoli imela, opravljati nikakršnega izpita. Ampak!!! potem je pa tudi ne parit. Naj se parijo samo PREVERJENI psi in vse bo vredo.


Glede zganjanja živine pa: po tvoji logiki bi jaz zdaj morala s svojo bokserko organizirat borbe z biki, ker so bili pač zato ustvarjeni...

Ne bi bilo slabo.






Hec. :D ;D >:D

Nekatere pasme so bili ustvarjene za takšno delo, ki ga danes ni več mogoče izvajati, nekatere pa ne. In pri slednjih je lepo, če ima človek možnost, da jih tudi za to uporablja.



sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #679 : 28 Januar 2010, 16:07:49
vohlec, ja, saj to sem mislila...ne vem zakaj bi vse delovne potrebovale IPO, sploh če niso namenjene vzreji...
Čeprav jaz mislim, da tudi če so, se da drugače, pa pustimo zdaj to...Pasma je od pasme različna in nameni so drugačni, pa ne moremo za vse trditi isto.
Kjer se lahko skozi delo določa temperament psa in primernost za vzrejo pa, hvalabogu, naj se! :)
O ostalem pa dalje ne bom, ker pri rottweilerjih nisem doma, v klasiki tudi ne, v vzreji tudi ne, pa bom tiho dokler ne sprobam. Če pa kdaj bom pa pridem še kaj napisat, hehe. :o :D



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #680 : 28 Januar 2010, 18:09:12
Gogo, itak mislim, da bi se midva v resničnem življenju kar strinjala.  :)  Ti se lepo trudi, delaj, pa po svetu hodi z odprtimi očmi, kdaj si poglej tudi kakšno tekmo in temperament psov, za katere veš, da delajo kaj več od le opravljenih izpitov. Ker koneckoncev je ta temperament tisti, zaradi katerega pes preteče v ringu 30 krogov brez enega klica od zunaj in stoji v razstavni drži pol ure zato, ker si zunaj ringa pustil njegovo najljubšo igračo.

Razstavljati rottweilerja pri nas pa je bolj žalostno ravno zaradi napisanega (sodniška kuhinja). Ne bom pozabila razstave v Ljubljani, ko smo bili v razredu delovnih pri italijanskem sodniku trije, tvoj vzreditelj, midva s Paxom in italijanski razstavljalec. Zunaj ringa je sedel hrvaški vzreditelj Zec in se naglas smejal italijanu, ker ni bil niti R od rottweilerja in mi rekel, da sem že zmagala. Sem se mu nasmehnila in mu rekla, da greva lahko stavit, da bo zmagal italijan. Nejeverno je odkimal. Sojenje se je začelo, italijanski pes je bil najslabši v ringu, niti stal ni, pa res, komaj podoben pasmi. Ampak imela sem prav, ta pes je zmagal. Sodnik je bil izžvižgan, ampak kaj ti to pomaga. To bo moral precej več narediti klub, da bi pasmo na razstavah sodili sodniki, ki se nanjo spoznajo. V Avstriji praktično vedno sodnika organizira klub, zato pa njihove razstave tudi pritegnejo večje število razstavljalcev.



gogo

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Odgovori #681 : 29 Januar 2010, 13:44:51
Urška mislim, da bi se res in tudi kakšno debato bova odprla, ker verjetno kako stvari tečejo se bojo najine poti slej kot prej križale. :) (zaenkarat še nimam v mislih tekem, prej na kakšnem vzrejnem).
Sem si ogledal že nekaj tekem tudi ti si tekmovala bil navdušen, kako so delali psi.
Glede razstav pa je pri nas tako kot pač, je zato se dosti raje udeležujem klubsigerjev in specialk, ker tam kot praviš se dejansko spoznajo na pasmo in niso v prednosti samo psi z ogromno glavo in kilažo ampak hvalabogu ocenjujejo tudi skladnost telesa.

Urška malo za hec, moj stoji sicer ne pol ure, ker sem mu zunaj pustil najljubši kos govedine.
Čara Vidim, da nisi absolutno nič razumela, kar sem napisal. Sploh ne paravim da IPO ni vredu ampak, da je psu vseeno in da je to naš interes. Pravim, da JE POTREBNO DELAT z delovnimi pasmami ker jim je pač to v krvi ampak izpite po programu IPO si je izmislil človek in da je delo tudi lahko kaj drugega. Midva z mojim psom trenirava za IPOI in bova šla tudi dalje, če ga nebom preveč mučil, ker vsi niso za vse.
Ko bom pa imel doma živino bom sigurno imel rotta, da mi pomaga pri zganjanju.
Čara ne poznam jih veliko če sem natančen dva, ki imata doma ovce in imata, rotte ki so zelo uspešni pri zganjanju ovac, pravi užitek je to gledat. Vsi, ki imate to možnost videt toplo priporočam je edinstveno.



gogo

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Odgovori #682 : 29 Januar 2010, 13:52:43
Čara nekaj sem pozabil.
Ne pravim da je doseči mladinski šampionat najtežja stvar na svetu ni pa tako lahko kot ti praviš. Je pa lažje kot postati šampion Slovenije ali druge države ker pri slednjem potrebuješ tudi delovni izpit, kot sem že zapisal. Nevem mogoče pa je po tvojem tudi ta šampionat moč doseči s tako lahkoto, da ni omembe vreden.
Izvoli pa probaj, ker večja je konkurenca boljši morajo bit psi.



gogo

  • *
    • Prispevkov: 16
    • Točke: 0
Odgovori #683 : 29 Januar 2010, 14:13:30
Pismo spet sem nekaj pozabil glede na prejšna pisanja.
Kolko nas je takih, ki pse vzamemo za enakopravne člane družine in niso samo kot neka živa igrača in se z njimi kažemo na tekmah in razstavah in se okrog hvalimo kako imamo lepega ali natreniranega psa, ampak nam je to v resnično veselje. Pa ne mislim zdaj, da morajo jest z n nami pri mizi iz krožnika ali spat z nami v postelji.

Sam moram povedat, da uživam, sedaj ko trenirava za IPOI in komaj čakam prvih treningov v začetku februarja, in ja rad hodim na razstave. Samo če bi vprašal mojega kosmatinca bi mi verjetno rekel: pa kam si ti mene pripelo pa kaj si zmešan,glej kaka gužva, pa stat ti moram tam v tistem ringu ti pa me zajebavaš z žogico zunaj, daj mi jo že vrži enkrat pa ful nekega laufanja v malem krogu, pa za jajce me šlatajo, pa zobe gledajo, pol si pa še ful jezen, če zarenčim, te pa ti tam stoj, pa te naj šlatajo pa v zobe gledajo kot da sem konj pa me bodo kupli.
Ne vem, če bi razmišljal kak drugače.



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #684 : 29 Januar 2010, 15:55:19
 :D :D :D  Zdaj si me pa nasmejal  :D :D :D

Pax bi dodal: Pa dej odpelji me na poligon da malo negativne energije po razstavi sprostim na markerju.  :)



catjusa

  • *
    • Prispevkov: 153
    • Točke: 0
Odgovori #686 : 11 Februar 2010, 14:37:08
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D



br

  • *
    • Prispevkov: 21
    • Točke: 0
Odgovori #687 : 16 Marec 2010, 13:20:56
Vabimo vas, da se udeležite vzrejnega pregleda za rottweilerje,
ki bo v soboto 03.04.2010 ob 9.00 uri.
Na vadbišču ŠKD Mumlek v Miklavžu pri Dravskem Polju

Možno bo tudi podaljševanje vzrejnega dovoljenja,
s seboj morate pripeljatii tudi psa, kateremu se vzrejno dovoljenje podaljšuje!

Po končanem vzrejnem pregledu bomo imeli na isti lokaciji
tudi piknik in druženje,
zato ste vabljeni vsi ljubitelji rottweilerjev, da se nam pridružite.



Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0

čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #689 : 17 Marec 2010, 14:09:32
To je pa Paxov potomec, ki se oddaja. Bojda bodo vzreditelji poskrbeli za psa.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!