Posvojite delfina

*nastya_lony* · 3460

*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
: 16 December 2006, 21:55:38
Kako posvojiti delfina?
O tem je objavljen članek na Mavrica.net
To je prva asociacija, ki jo dobi marsikdo, ko sliši za “Posvojitev delfina”. Kaj neki to pomeni?
No, kot prvo, to seveda ne pomeni, da delfina odnesemo domov v banjo. “Posvojitev delfina” je eden izmed projektov društva Morigenos. O društvo Morigenos in delfinih v slovenskem morju lahko preberete v prejšnjih dveh številkah Mavričnega Mesečnika.

Kaj je “Posvojitev delfina”?

Posvojitev delfina je simbolična in ne pomeni nikakršnega lastništva nad živaljo. Gre za delfine, ki živijo v slovenskih ter okoliških vodah.

Te živali so divje in proste, raziskovalci društva Morigenos pa jih proučujejo že 5 let. Posvojitev delfina je priložnost za kogarkoli, da sodeluje pri zaščiti naših delfinov in na ta način neposredno spoznava njihovo življenje. Delfina lahko posvoji kdorkoli, ne glede na starost, izobrazbo, zanimanje, ipd.

Kaj ima od tega društvo Morigenos?

Društvo Morigenos s Posvojitvijo delfina zbira prispevke za nadaljnje delo na področju raziskovanja in zaščite delfinov v slovenskem morju in okoliških vodah. Denarni prispevek vsakega posameznika je nadaljnji korak k uresničevanju ciljev društva, torej k učinkoviti zaščiti delfinov pri nas. Toda to ni glavni namen projekta. Najpomembnejše je to, da je to dober način za informiranje, izobraževanje in ozaveščanje javnosti, saj lahko na drugačen način ljudem približamo življenje delfinov in njihovo problematiko. Vključenost in ozaveščenost javnosti je izredno pomembna pri ohranitvi naše narave.

Kaj ima od tega posvojitelj delfina?

Posvojitev delfina je drugačna in zanimiva priložnost, da se kdorkoli vključi v projekte zaščite delfinov. Ker posvojitelj posvoji natanko določenega delfina (ki dejansko živi v našem morju) o katerem dobiva letne novice, je to bolj neposredna “vez”, kot če bi enostavno prispevali določen denar. Posvojitelj je redno obveščen o tem, kaj se dogaja z delfini v slovenskem morju, kakšnih projektov se loteva društvo Morigenos in tako ve, za kaj je bil njegov denar porabljen.
Prav tako posvojitelj s tem iz prve roke dobiva informacije o delfinih v našem morju. Za marsikoga pa je to enostavno drugačno in zanimivo darilo, ki ga želi podariti nekomu drugemu.

Koliko stane Posvojitev delfina in kaj vse dobi posvojitelj?

Posvojitev delfina stane 5.500 SIT in traja eno leto. Po tem lahko posvojitelj po želji posvojitev podaljša ali pa posvoji drugega delfina. Posvojitelj prejme:
- certifikat o posvojitvi (s svojim ter delfinovim imenom)
- dokument s fotografijo izbranega delfina ter njegovimi podatki
- majico z logotipom projekta
- nalepko
- bilten MorigeNews enkrat letno po pošti

Delfini, ki jih lahko posvojite:

AMANITA
Amanito smo spoznali v poletju 2004. Je eden izmed najlažje prepoznavnih delfinov in stalni obiskovalec slovenskega morja.

DAPHNE
Daphne smo spoznali v letu 2004. V letu 2005 je skotila mladička in nam tako odkrila svoj spol.

DEINON
Deinon je eden izmed prvih delfinov, ki smo jih spoznali v slovenskem morju (leta 2003). Njegova (ali njena) hrbtna plavut je bela in polna brazgotin. Njegovo ime pomeni "veličasten" oz. "mogočen".

KAI
Kai smo spoznali leta 2004. Kai se pogosto približa našemu plovilu, včasih pa se rad izkaže tudi s kakšnim lepim skokom.

MONI
Moni je samica, ki smo jo spoznali leta 2003. Videti je, da pogosto prevzema vlogo "varuške" in tako pazi na mladiče svojih prijateljic.

MORIGENOS
Morigenos je najbolj slavni delfin slovenskega morja in tudi delfin, ki ga v slovenskem morju najpogosteje srečujemo. Spoznali smo ga leta 2003. Njegova posebna hrbtna plavut nam omogoča prepoznavanje tega delfina že na morju.

NEMO
Nemo je mlad delfin, verjetno nekoliko starejši mladič, ki postaja samostojen. Rad izvaja visoke skoke ali druge "vragolije". Spoznali smo ga leta 2005.

Skrb za “slovenske” delfine

Slovensko morje je dom populaciji delfinov, vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus). Čeprav se ti delfini redno zadržujejo v našem morju, se seveda gibljejo tudi preko meja naše države. Delfine pri nas ogrožajo mnoge človeške aktivnosti. Z odgovornim odnosom do našega morja in živih bitij, ki v njem živijo, lahko poskrbimo, da morje ostane čisto in zdravo okolje tako za delfine, kot tudi za nas.

Več informacij o delfinih pri nas ter o posvojitvi delfina lahko dobite na spodnjem naslovu.

Kontakt:

Morigenos – društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev

Jarška cesta 36/a, 1000 Ljubljana
tel.: 01 / 541 07 45, mobitel: 031 77 10 77
elektronska pošta: [email protected]
spletna stran: www.morigenos.org



**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #1 : 17 December 2006, 13:48:17
Jaz sem imela posvojeno samico Moni, pa sedaj bom še enega posvojila.
Je res dober občutek, da nekomu pomagaš...



Lexy

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 04 Marec 2008, 16:36:23
A zej se še da?

Even thoug wolves are related to dogs,we have a good reason not to pet them.


nussika

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 16 November 2009, 19:22:09
jas bi to tudi z veseljem naredila... A sem že prepozna'??? :)



cuffyka

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 18 November 2010, 15:28:47
Posvojitevhttp://www.morigenos.org/index.php?path=Posvojitev_delfina delfina je (sodeč po njihovi spletni strani) še možna, s to razliko da se namesto v tolarjih plačuje z evri (27€).

(če se komu ne ljubi iskat pa...)
Kakšen je postopek za posvojitev delfina?

1.) Izberite delfina, ki ga želite posvojiti. Če želite, lahko posvojitev nekomu tudi podarite kot darilo.

2.) Posredujte nam podatke posvojitelja. To lahko storite preko telefona, navadne pošte ali (še najbolje) elektronske pošte.
Potrebujemo naslednje podatke:
ime in priimek posvojitelja
naslov posvojitelja
telefonska številka
elektronska pošta (ni nujno)
velikost majice, ki jo želite (XXL, XL, L, M, S, otroška - za koliko let starega otroka)
ime izbranega delfina
3.) Na naš transakcijski račun vplačajte 27 € (dodatnih prispevkov bomo veseli).  Številka računa je 02019-0090647577, odprt pa je pri Novi Ljubljanski banki. Sklic ni potreben, če pa ga ponekod zahtevajo (npr. pri plačevanju preko interneta), je lahko zgolj "00" ali trenutni datum (za 1.1.2008 je sklic torej "01012008"). Potrdil o vplačilu nam ni potrebno pošiljati, saj bomo prejeli obvestilo že od banke.

4.) Ko prejmemo obvestilo o vplačilu in vaše podatke, vam bomo pripravili paket za posvojitev in vam ga poslali po pošti.  Čeprav pošiljke večinoma oddajamo takoj, si pridržujemo pravico, da od prejetja potrdila o vplačilu do oddaje pošiljke mine vsaj en teden. Vljudno vas prosimo za razumevanje.


Naši kontaktni podatki:

Društvo Morigenos
Jarška cesta 36/a
SI-1000 Ljubljana
tel.: 05 993 10 30, 031 77 10 77
e-pošta:
št. računa: 02019-0090647577

Konec koncev, zakaj bi pomagali le azilantom, ko pa lahko tudi delfinčkom.



Luongo

  • *
    • Prispevkov: 244
    • Točke: 0
  • Of course I'm a Husky! I wasn't aware there were o
Odgovori #5 : 18 November 2010, 15:32:27
Jest sem imela posvojenega delfinčka, samo ste me malo razočarali...ker ste na sestanku veselo in zagnano obljublali, da boste obveščali kaj se dogaja z delfinčko, kje je bil opažen, pa v enem letu ni bilo nobenega obvestila.
Drugače je pa fino ga imeti posvojenega, če je že banja premejhna za kakšnega domačega  ;)


cuffyka

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 18 November 2010, 15:38:52
Luongo... jah nič bazen si bo treba omislit :P. Sploh nikoli ni bilo nobenega obvestila? :-X



Blue_Star

  • Gost
Odgovori #7 : 04 Februar 2011, 13:36:45
ja, jaz sem ga posvojila, a je moj rok že potekel. mi smo ga posvojili prek mejla. z društva so nam poslali obrazec, mi smo ga izpolnili. čez nekaj časa je prišla neka pogodba, da je posvojen. in to je to.