Labradorec [Labrador Retriever]

ursa · 1415076

idefix

  • *
    • Prispevkov: 420
    • Točke: 4
Odgovori #1410 : 01 Januar 2009, 23:59:38
Za prenašalce (carrier) za PRA velja, da se lahko parijo samo z negativnimi kombinacijami (clear). Za "obolele" (torej genetsko dokazano, da so homozigoti za PRA, torej bodo nekoč obolelli in vsi potomci bodo vsaj prenašalci) pa je doslej zapisano, da se lahko parijo (sicer samo z genetsko zdravimi psi), dokler ni pri njih klinično dokazana obolelost.
Vzrok je ravno dejstvo, da nas je samo nekaj manj kot 20 v Sloveniji poslalo vzorce na testiranje - za nas je bila sprejemlojiva cena, zdaj je menda dražja?! Pa čeprav je dejstvo, da se cena (rutinskih) molekularnih analiz povsod v svetu niža, ker npr. sekvenciranje za par evrov (pa enako kvalitetno) izvedejo v raznih laboratorijih na daljnjem vzhodu; problem je v licenci za primerje za posamezne bolezni.
Ostali ne vedo, kako je z geni za PRA pri njihovih psih, zato ne morejo vedeti, če bodo oboleli. Pravzaprav ima besedilo v pravilniku dva vzroka: 1. ceno testiranja; 2. bojazen, da bi bilo treba potomcem klinično obolelih psov, ki so imeli potomce pred obolelostjo, morebiti odvzeti rodovnik? Ali le dobiti vzrejno prepoved? Ali morebiti vračati denar novim lasntikom? ali???

+1

lp ž & l & h


popo

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 13
Odgovori #1411 : 02 Januar 2009, 02:43:39
In kateri so že tisti 'glistasti' labradorci - reševalci? Ena od disciplin reševanja je vendar tudi reševanje iz vode ;)
Kot prvo bi rad odgovoril na tole, ker se moji posti ne berejo dovolj dobro.
Nikjer nisem napisal, da so reesevalci glistasti psi. Ves cas ze povdarjam, da ne govorim o pseh lazje konstitucije ampak o Field Trial labradorcih. In

Ce citiram moje izjve, da bo bolj jasno:
Zagovarjam Labradorce, ki bodo pravi predstavniki svoje pasme, tako z vidika vizualnega izgleda, kot tudi delavnih sposobnosti.

Kot sem ze stokrat povedal, me ne motijo labradorci med resevalci, ker se zmeraj izgledajo kot labradorci, pa ceprav so lazje konstitucije ipd.

Jaz sem zelo ponosen in vesel, da imam tako priljubljeno, zlato pasmo, ki je uporabna na mnogih mnogih podrocjih. In ponosen sem na prav vsakega labradorca v skupinah resevalcev. In prav vsak mi je lep in prav vsak me lahko ocara s svojimi delovnimi sposobnostimi in karakterjem. In podpiram uporabo pse v take namene.

Ampak kar hocem povedat je, da so to se zmeraj LABRADORCI, ki ustrezajo standardu, vendar imajo, ce gledamo s konstitucijskega vidika, dolocene pomanjkljivosti. Le-te pa so v njihovem primeru prednosti, ker jim omogocajo lazje opravljanje svojih nalog. In me to nic ne moti, kot sem ze napisal – sem ponosen, da se uporabljajo v taksne namene. Je povsem normalno, da se bo lazje obnesel labradorec lazje konstitucije z manj kosti. Ampak Sasha (ker si pac omenjala psa, ki je dobil dobro oceno. Pa ne poznam tega specificnega primera) tak pes odstopa od standarda v dolocenih pogledih in si verjetno zaradi svojih pomanjkljivosti zasluzi dobro oceno.
V tem kontekstu bi dodal, da ocena DOBRO sploh ni slaba ocena, saj pes se zmeraj v glavnih lastnostih ustreza standardu pasme. In je dejansko dober predstavnik pasme.

In to je moje mnenje o labradorcih med resevalci.

Ze ves cas pa poudarjam tudi pomen sodnikov v show ringih. In kot sem ze povedal, vsaka razstava ima svojo tezo. In se strinjam, da nekateri sodniki nimajo pojma in ne locijo med mocno konstitucijo in debelostjo. Pravtako pa se mi zdi da ta dva pojma ne locijo mnogi, ki opazujejo pse v razstavnem ringu. Oz. ne locijo med korektno konstitucijo in premocno. Sploh pa ker svoj referencni okvir postavijo na podlagi opazovanja psov na raznih manjsih SLO razstavah. Ze CACIB v Slo. niti priblizno ne postreze z najboljsimi predstavniki labradorcev iz Evrope.

Ne si mislit, da so meni vsec psi, ki jih je povsod prevec, ki imajo prevelike glave, itd. So mi pa vsec labradorci, ki imajo ustrezno konstrukcijo.


Se strinjam o vsem napisanem o PRA. Rad bi pa poudaril, da veliko vlogo pri ohranjanju cistosti od PRA igra vzreditelj. Pri tem pa je pomembno predvsem to, da lastnike svojih mladicev pouci o pomembnosti tovrstnih testiranj oz. o izbiranju pravih paritvenih kombinacij. To je zame pomembnejse od samega testiranje (ceprav menim da je le-to prav tako pomembno). Namrec, s testiranjem ti poskrbis za zdrave potomce, ki izhajajo neposredno iz tvojega psa ali psice. Ce pa svoje kupce poucis i usmerjas v izbiri plemenjakov, ki imajo opravljena testiranja  (po mojem mnenju so tukaj plemenjaki veliko bolj pomembni kot psice), poskrbis tudi za vse nadaljne generacije psov. Torej, v primeru, da se vse nadaljne generacije psov parijo z plemenjaki, ki so clear (torej niso niti carrier) ni nobene moznosti za produciranje obolelih mladicev. Mogoce sem malo nerodno napisal, ampak upam, da razumete kaj hocem povedat.
Testiranje definitivno da, vendar je v prvi meri pomembnejse obvescanje in izobrazevanje ljudi o tej tematiki.

Ceprav je tu spet vprasanje, zakaj se tega nasa vzrejna komisija ne drzi, ceprav je v pravilniku (tole ni misljeno kot noben osebni napad na nikogar, ki imate mogoce psa carrier, samo je pa res zanimivo videt, kako se tale nas pravilnik tolmaci kakor komu ustreza).. Mi lahko kdo razlozi zakaj je temu tako?
Sasha, ti bom jaz poskusil vsaj priblizno razlozit cemu je tako.

Vzrejna komisija deluje na podlagi pridobljenih podatkov. Vir podatkov so predvsem vzreditelji, ki vzrejni komisiji priskrbi dolocene informacije s katerimi lahko operira.
Ce malo posmislimo, koliko mladicev iz ponavadi razmeroma velikih legel pri retrieverjih, se udelezi vzrejnih pregledov? Vzrejni pregledi so prav tako pomembni za analizo uspesnosti posameznih legel oz. za pridobivanje informacij, ki koristijo vzrejni komisji. Kako naj vzrejna komisija ve, da dolocen plemenjak daje same slabe kolke, mogoce tudi kaksna hujsa obolenja, ce ne dobi povratnih informacij legel? Ne more!
Isto je z PRA.
Pravilnik za vzrejo pravi:
4. Iz vzreje so izlo_eni psi s slede_imi hibami:
   9. ugotovljena obolelost za PRA, HC, RD, entropium, ektropium, ugotovljeno prenašanje PRA
   (»carrier«) na potomstvo;
   11. pse/psice, ki so dokazani nosilci težjih dednih hib, lahko vzrejna komisija naknadno izloči    iz vzreje.
Hehe, vse fino in prav… Ampak kako bo ugotovljena obolelost za PRA, HC, itd.?? Okej, z novo spremembno pravilnika bo to do neke mere urejeno. Ampak pregled oci pokaze trenutno stanje in ne genetsko podlago. Torej kako bomo preverjali prenasanje PRA, HC na potomce, ce ne dobimo povratne informacije o leglih dolocenih psic oz. plemenjakov.
Ce Maja ne bi sama povedala, da je Luna carrier, tega noben nebi vedel. A je tako? (pa oprosti Maja, da sem tebe vzel za primer).

Upam, da sem ti vsaj priblizno odgovril cemu je delovanje in ukrepanje vzrejne komisije otezeno.



Dolzan sem se nekaj odgovorov na vprasanja, ki sem jih spregledal...

Rudageba: Upwards je meni zelo zanimiva psarna, predvsem zaradi svoje pristopa in dela s svojimi psi. V zivo sem videl samo enega psa iz njihove vzreje, in sicer na prejsni klubski razstavi v razredu mladih (ce se ne motim). Takrat mi je deloval zelo dobro

Macika: meni je cist okej. :)

RBD: sej pravim, da nisem zameril. Ampak dejstvo je, da je to zelo kompleksna tema. Ceprav se trudim, da ne odtavam prevec s temo, pogosto med pisanjem ugotovim, da je na tej tocki treba povedati se to in to… Potem pa se nabere.
Sploh pa se mi zdi, da to ni tema, ki bi jo preletel in povrsno prebral. Cetudi je tekst dolg, je priporocljivo brati podrobno in pocasi. Po moznosti veckrat.
S tem ne mislim na moje poste, ampak na vse publikacije, ki so na to temo na vojo na netu. Je pa takih debat kar nekaj…

Bom tokrat malo, ceprav ne bistveno, krajsi  :P

Pa lep pozdrav, Marko




sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #1412 : 06 Januar 2009, 21:32:31
A kdo ve, kje se da testirati za PRA? Se da mogoce narociti sete za testiranje in potem sam psa testirati?



m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #1413 : 07 Januar 2009, 08:03:53
Kdo pride/se razstavlja v soboto?



sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #1414 : 07 Januar 2009, 08:27:40
Jaz pridem samo gledat brez Zare..

blackbeauty bo tam oba dneva, za ostale pa ne vem.



skodelica kave

  • *
    • Prispevkov: 110
    • Točke: 0
Odgovori #1415 : 07 Januar 2009, 12:38:35
A kdo ve, kje se da testirati za PRA? Se da mogoce narociti sete za testiranje in potem sam psa testirati?

Tukaj piše ....

http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,5725.msg219238.html#msg219238



Chance05

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 1
Odgovori #1416 : 07 Januar 2009, 14:31:24
No, pa sem se uspela nekako prebiti skozi vse tele strani postov, takih in drugačnih mnenj, prerekanj in prepričevanj … Pravzaprav sem imela hudimano dolg tekst napisan, pa je bilo večina tega, kar sem hotela povedati večinoma že zelo dobro napisano s strani Popoja, LuNe, Agnes in nima smisla da se ponavljamo Vsekakor tudi ne mislim prepričanih prepričevat, še manj pa one, ki niso prepričani …  ;)

Načeloma se sicer ne vmešavam v takele debate, bi pa vseeno rada povedala svoje mnenje glede nekaterih stvari. In ne mislim se zapletati v suhe in debele, v gliste in vietnamske prašičke … to je zgodba o jari kači in se nikoli ne neha; po mnogih letih človek enostavno izgubi energijo za takšna prerekanja, pusti vsakomur svoje mnenje in raje pelje psa zlaufat ali pa zlaga puzzle  :D

FCI standard Labradorja (ki je hkrati tudi standard ki ga predpisuje matična dežela - Anglija) niti slučajno ni ozek ali tog; tako kot vsi angleški standardi je kratek in jasno napisan in tako pušča veliko manevrskega prostora vzrediteljem, da vzrejajo tip psa kakršnega pač želijo v okviru standarda. Nekdo ima raje nekoliko močneje poudarjen stop, nekdo nekoliko manj. Nekdo ima raje močnejše glave, nekdo nekoliko bolj »soft« glave. Nekdo ima raje nižje, nekdo raje višje pse. Nekdo ima raje nekoliko močnejše kosti, nekdo nekoliko manj. A so vsi še vedno v okviru standarda in v tipu. Ko pogledaš psa, je jasno da je  labrador in nič drugega.

To ni standard na primer nemškega ovčarja kjer na 7 straneh predpisujejo za vsako dlako kako mora stat in če ne stoji točno tako kot so napisali je to »zuchtverbot«. To je pač nemška mentaliteta. Oni si standard popravljajo glede na to, kakšne pse trenutno vzrejajo tam neki predsedniki SV, ne pa da bi vzrejali NO-je glede na že obstoječi standard … pa so tam kjer so, na žalost. Prav tako so si Američani prilagodili standard Labradorja glede na potrebe določenega kroga vzrediteljev.

Labrador je v svojem bistvu pravzaprav zelo »simpl« pes. Je pač funkcionalno zastavljen delavec - prinašalec. In ves standard izhaja iz tega, kot so nekateri tu že zapisali in ne bom ponavljala.

Veliko uspešnih vzrediteljev obstaja, predvsem v Skandinaviji, ki uspešno združujejo delo in korektno zunanjost psa, ki je v bistvenih pasemskih značilnostih še vedno Labrador. V ta namen tudi često uspešno kombinirajo delovne linije s »show« psi, ki imajo odlične delovne lastnosti. Tako ohranjajo oboje, odlične delovne zasnove ter tipičen eksterier. In res je, da si veliko število popolnoma show-bred labradorjev »služi« svoj vsakdanji kruh tako da celo sezono krepko delajo. Tudi mati mojega psa kot tudi ostali psi mojega vzreditelja celo sezono prinašajo divjad na velikih lovih, ki jih je na Danskem kolikor pač hočeš …

Imela sem priložnost videti trial na Danskem, kjer je bilo prijavljenih preko 100 psov, ki so tekmovali na različnih težavnostnih nivojih. Vsekakor je bila to fantastična izkušnja. Tekmovali so s tako popolnoma »show-bred« psi kot tudi s psi iz delovne vzreje, pri slednjih je bila večina takih, ki so še vedno odgovarjali standardu.

Pustimo ekstremne »orto field tralerje« .. ne da so »suhi« (kar je za nekatere očitno še vedno edino merilo po katerem presojajo to pasmo) ampak so pasemsko popolnoma netipični, od glave do repa. Če pogledate takega psa, se boste vprašali kaj za vraga sploh stoji pred vami. Ozka in špičasta glava, navadno brez stopa in ponavadi majhnimi in zelo visoko nastavljenimi uhlji ali pa izrazito dolgimi uhlji ter skoraj rumenimi očmi, izjemno lahka telesna konstitucija z netipičnim frontom, ozkimi prsmi, ploskimi rebri, močno pritegnjenim trebuhom, pretirana okotenost zadnjih nog ter nizko nastavljen, dolg in tanek repek. Dlaka kratka in brez poddlake. Reveži morajo delat v neoprenskih oblekcah da ne zmrznejo. Naj še dodam, da je imelo 90% tistih ki sem jih imela priložnost od blizu videti popolnoma netipičen značaj. Field trialerji niso bili vzrejani za pravi lov, bili so vzrejani za field triale, se pravi za izjemno hitrost. Ve pa se, da za dosego tega namena, ni bilo dovolj samo selekcioniranje obstoječih psov, ampak je prišlo tudi do določenih križanj z drugimi pasmami. Res jim je hitrost vrlina, ampak na žalost jim velikokrat noge prehitevajo pamet in rabijo nekoga ki jim cel čas piska, da sploh vedo kje so in kaj morajo delat.

Naj še poudarim, da tudi v Skandinaviji Field Trialerji sicer lahko zmagujejo na FT vendar pa se jim delovni šampionati ne priznajo, če v zunanjosti ne dosegajo vsaj »2 prize« (po naše bi bila to prav dobra ocena).   


Pa še mojih pet centov glede nekaterih komentarjev :

@ Idefix – ja, američani predpisujejo ½ inča, vendar ameriški standard predpisuje popolnoma drugačno višino, to je 57 – 62 cm za samce, in 54,6 – 60 cm za psice.  Precej veliki, a???

Naj poudarim ponovno, standard NE PREDPISUJE VIŠINE, navaja le IDEALNO višino. Toleranca inč +/- je (ne)napisano pravilo že leta skoraj povsod kjer obstajajo neki vzrejni pravilniki.

@ sasha
- tisti ki ti je rekel, da v Angliji ni odstopanja niti za cm (ker potem ni vzrejnega dovoljenja) preprosto nima pojma niti o tem, da v Angliji vzrejnih dovoljenj ni. In ker nima pojma o tem, da večina Angleških vzrediteljev niti ne ve koliko visoke pse imajo …

- če bi temeljito pregledala Upwardsovo stran, bi lahko videla, da so psice res v glavnem v okviru idealne višine, samci so pa skoraj vsi nadmerski (59, 60 cm) :-))

- in če se sprašuješ kateri show labradorji grejo po razstavi lahko za dve uri laufat pa še na trening, te lahko naslednjič povabim v družbo ene parih, ki to redno počnemo, saj morajo tudi show psi nekje sprostit svoje ventile po duhamornem čakanju v boxu celo dopoldne  ;D

Kar pa se tiče kvalitete vzreje ….

Kaj je tisto, kar Anglijo (in deloma tudi Skandinavijo) loči od večine kontinenta glede kvalitete vzreje je jasno – »najprej gledajo gozd, potem šele posamezna drevesa«. Pri nas pa je praksa obratna, »fault judging« je prej pravilo kot izjema. Še na pamet jim ne pride da bi merili pse, in se odločali na podlagi cm gor ali dol, še na pamet jim ne pade da bi šteli zobe, psa presojajo v celoti, ne pa na osnovi enega cm viška ali manka, nekoliko svetlejših ali temnejših oči in podobno ...

Vzreditelji se sami odločajo s čim bodo vzrejali, ne marajo da jim kdorkoli diktira kako naj vzrejajo. Si ne predstavljam da bi Hopkinsonci ali pa Coodici, ki sta eni najuspešnejših vzrediteljic v Angliji že nekaj deset let nekdo nekaj predpisoval.

Klubi ničesar ne predpisujejo, maksimum kar je, je da le priporočajo. Ko se pogovarjaš z njimi ne razumejo zakaj so potrebni vzrejni pravilniki saj imajo vendar standard in ta je popolnoma dovolj. In tudi zato imajo definitivno najboljše labradorje …

Se opravičujem, ampak izjave tipa »pes ki ima centimeter več ali manj od (IDEALNE) višine, ki je zapisana v standardu po mojem mnenju ne bi smel dobiti odlične ocene« kažejo ali na neznanje (kar se še oprosti) ali pa popolno ozkost v mišljenju na vseh nivojih … bi rada videla takega vzrejat, mislim da bi hitro obupan odnehal …
 
Kar se tiče PRA … določila novega pravilnika bodo identična tistim, ki jih predpisujejo klubi v Nemčiji, Avstriji, Švici, … tu ni izumljanja tople vode. Nemci npr. zahtevajo da mora biti eden od obeh staršev N/C, Avstrijci zahtevajo da sta testirana oba, … In osebno ne vidim nobene ovire da se pari Affected s Clear – noben od mladičev ne bo zbolel kar je bistveno.

Priznam, da sem osebno sicer pristaš tako obveznega genetskega testiranja na PRA kot rednega letnega kliničnega pregleda oči, ki odkrije druga (nekatera tudi dedna) bolezenska stanja oči.

V Sloveniji je trenutno testiranih samo cca 10 psov, ostali ki so N/C so to po genetsko testiranih N/C starših. Popo, strinjam se, da je treba ljudi izobrazit, vendar na žalost pri nas zaleže samo ukaz, da se nekaj mora naredit, da se pridobi vzrejno dovoljenje.

Ko bo pa tudi to mus, bo pa na žalost sledila nova poplava nerodovniških legel na Bolhi  :'(.  Najbolje bo, da dodamo še obvezno genetsko testiranje za EIC - Exercise Induced Collapse, RD in CNM - Centronuclear Myopathie. Saj ne da ne bi bilo dobro, nič ne rečem …. :-) Če bi kdo rad prebral tudi kaj o tem so tu linki:

http://www.cvm.umn.edu/vdl/ourservices/canineneuromuscular/home.html
http://www.labradorcnm.com/
http://www.optigen.com

Žalostno dejstvo pa je, da pri nas na žalost večina bodočih »vzrediteljev« niti ne ve kakšno psico imajo doma, kaj so njene vrline in kaj slabosti, oni bi radi samo imeli mladičke; velikokrat jih ne zanima niti to kakšne barve je pes s katerim bi parili, edino merilo je kilometrska razdalja do samca … glede na to, imamo še dobro kar imamo, se vam ne zdi????

Zaenkrat toliko in upam da še ni prepozno, da vsem skupaj zaželim ZDRAVO, SREČNO in predvsem STRPNO novo leto 2009!!!

lp Tina


+1

Black is beautiful ... and it goes with everything!


idefix

  • *
    • Prispevkov: 420
    • Točke: 4
Odgovori #1417 : 07 Januar 2009, 14:57:00
Tina, super! Seveda, ocene so odvisne od okusov in lastne predstave o idealnem primerku.
Je pa tudi že bil čas, da avtorji vzrejnega pravilnika napišejo pojasnila glede zahtev v njem!

Ja normalno, tale komentar je pravilen, ameriški standard dovoljuje res velike labradorce:

Citiraj
@ Idefix – ja, američani predpisujejo ½ inča, vendar ameriški standard predpisuje popolnoma drugačno višino, to je 57 – 62 cm za samce, in 54,6 – 60 cm za psice.  Precej veliki, a???

Naj poudarim ponovno, standard NE PREDPISUJE VIŠINE, navaja le IDEALNO višino. Toleranca inč +/- je (ne)napisano pravilo že leta skoraj povsod kjer obstajajo neki vzrejni pravilniki.

Pa kljub temu je še dovoljena meja odstopanj pol manjša kot v slovenskem; torej za psice minimalno 53? Tiste meje in odstopanja navzgor pa.... so pač (po mojem okusu) že močno preveliki.

PRA:

Citiraj
Kar se tiče PRA … določila novega pravilnika bodo identična tistim, ki jih predpisujejo klubi v Nemčiji, Avstriji, Švici, … tu ni izumljanja tople vode. Nemci npr. zahtevajo da mora biti eden od obeh staršev N/C, Avstrijci zahtevajo da sta testirana oba, … In osebno ne vidim nobene ovire da se pari Affected s Clear – noben od mladičev ne bo zbolel kar je bistveno.


V svojem postu kritiziram, da je dovoljeno pariti pse/psice, tudi če bi bilo genetsko dokazano, da bodo zboleli (+/+), vse dokler se ne pokažejo klinični znaki bolezni. Enako, kot sem komentirala na delnem zboru sodnikov, pa se s pripombo ni prav nihče strinjal.


lp ž & l & h


idefix

  • *
    • Prispevkov: 420
    • Točke: 4
Odgovori #1418 : 07 Januar 2009, 19:06:51
Se splača občasno ponovno preveriti tele linke zgoraj; najdeš ponudbe za cenejše in za nove teste.
Sicer pa piše:
Carrier Labradors might be bred to tested clean where there is a known interest in having a pup by the carrier to clean breeding and when the pups would have many other excellent characteristics that would contribute very positively to the genetic pool. "Affected" - so v večini primerov (pa res, da ne v vseh) izločeni iz nadaljnje vzreje. Ker se pač pričakuje, da bo možno nekoč posamezne bolezen-določajoče mutacije odstraniti iz izbrane pasme. In ker gre za mutacije, ki so lahko skrite, kompleksne, povezane.... je tudi ekspresija lahko malo bolj komplicirana od razlag klasičnih fižolčkov iz Olomouca, kot jih pišejo ne-biologi. Tako da tudi tole prepričanje ni enoznačno in, žal, po moje, seveda, ni v prid pasmi:
Citiraj
In osebno ne vidim nobene ovire da se pari Affected s Clear – noben od mladičev ne bo zbolel kar je bistveno.



lp ž & l & h


Chance05

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 1
Odgovori #1419 : 07 Januar 2009, 20:21:56
Idefix ne rečem da se v določenih stvareh ne strinjava, ampak...počas se žaba dere :-)

lp, tina

Black is beautiful ... and it goes with everything!


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #1420 : 07 Januar 2009, 20:43:17
Idefix to je že vse lepo res, če gledaš zadevo omejeno na PRA. Ampak kdo pa pravi, da je nek pes, ki je clear, vzrejno boljši - morda ima pa druge dedne pomanjkljivosti, ki niso poznane, se pa lahko izrazijo ali prenesejo. Zaenkrat je pametno spremljati bolezni in če se izkaže, da so carrierji res tak problem, se jih bo izločalo iz vzreje.

Mimogrede za PRA testirajo sedaj tudi na Slovaškem - ne vem, kako je z licencami in podobnim, sem pa pred meseci dobila na mejl njihovo ponudbo. http://www.prcdtest.com/en/

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


idefix

  • *
    • Prispevkov: 420
    • Točke: 4
Odgovori #1421 : 08 Januar 2009, 08:13:47
Ja, Maja, res je, lahko je tudi carrier za PRA vzrejno boljši - samo po čem to sklepaš? Imamo bazo, v kateri so zapisane zdravstvene značilnosti, delovne sposobnosti, ocene zunanjosti za labradorce v Sloveniji? Ali vsak vzreditelj morebiti, bolj ali manj, po možnosti pač, spremlja potomce svoje vzreje?
Tina citira, da
Citiraj
...Avstrijci zahtevajo da sta testirana oba...
- in zakaj naj bi bili v Sloveniji ljubitelji te pasme na slabšem?
Počasi? Saj je že kar nekaj desetletij minilo od uvoza prvega labradorca v Slovenijo. Po svetu so vzpostavljene baze in celo v sosednji Avstriji je predpisana zahteva po testiranju tistih bolezni, za katere so testiranja že razvita. Postopno se dodaja nova.
Če bi se na vseh področjih skrivali za tisto 'počasni...', ne bi bili konkurenčni svetu.  Pa na marsikaterem področju smo; meni 'počasi...' ni razlog za nižje zahteve, manjše znanje in, v tem primeru, posledično (potencialno ali dejansko? - ne vemo!) večje zdravstvene težave pasme, kot izven naših meja.

lp ž & l & h


sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #1422 : 08 Januar 2009, 08:57:43
No Tina, zdaj ko si se nam pridruzila me se vedno zanima, zakaj je v pravilniku napisano dovoljeno odstopanje za 2,5 cm, na PNZ-ju pa nam je sodnik pokazal, da je dovoljeno odstopanje za 3 cm navzdol ?
In se vedno me zanima, na podlagi cesa ste sploh dolocili tole odstopanje 2,5 cm? Kot je idefix napisala je drugje (sori pozabila kje) dovoljeno veliko manjse odstopanje..



Chance05

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 1
Odgovori #1423 : 08 Januar 2009, 09:26:35
Po svetu so vzpostavljene baze in celo v sosednji Avstriji je predpisana zahteva po testiranju tistih bolezni, za katere so testiranja že razvita.

Pa poglejmo kakšne so zahteve naših sosedov :
Avstrija: HD, ED, OCD, pregled oči, od 1.8.2008 dalje obvezno testiranje obeh staršev za PRA
Nemčija: HD, ED, pregled oči, eden od staršev mora biti PRA N/C

vsa ostala testiranja opravljajo vzreditelji/lastniki psov po lastni presoji ...

Da baze, dostopne vsem so prekrasna in na moč koristna stvar, in omogočajo res odličen pregled nad stanjem populacije.

Morate pa vedeti, da so v tujini stvari precej drugače zastavljene kot pri nas in zato je sploh možno take baze imeti.

Na primer na Danskem, Švedskem, Finskem gredo vsi zdravstveni rezultati od pooblaščenih veterinarjev najprej direktno na njihovo kinološko zvezo, ta pa jih posreduje naprej klubom in lastnikom psov. Zveza prav tako vzdržuje bazo podatkov za vse pasme !!!

V Nemčiji je nekoliko drugače, saj je za izdajo rodovnikov pooblaščen pasemski klub, ki ima natančen pregled nad vsemi poleženimi mladiči tudi zaradi t. im. "Wurfabnahme", obveznega natančnega pregleda legla pred oddajo mladičev s strani kluba. Prav tako dobivajo vse zdravstvene podatke o psih direktno od veterinarjev. Baza LCD-ja je ena tistih, ki vsekakor ponuja največ podatkov.

Na žalost pri nas ne moremo imeti pregleda nad populacijo, kaj šele vzpostaviti kakršnokoli koristno bazo. Npr. za rezultate kolkov in komolcev vemo le za pse, ki pridejo (seveda z dobrimi izvidi) na vzrejni pegled. Kaj pa je z njihovimi brati in sestrami? Kaj pa vsi tisti ki imajo slabe rezultate? Jasno je da ne moreš imeti pregleda nad populacijo.

Problem je tudi v tem, ker se pri nas še vedno prepogosto dogaja, da ljudje živega požro vsakega, ki se mu v leglu zgodi kak mladič s tako ali drugačno napako in podobno ... in potem se skriva vse kar je ali bi lahko bilo narobe, kar pripelje do še večjega sranja ...

Tam kjer so podatki javni, transparentni tega pač ne more bit.



Black is beautiful ... and it goes with everything!


Chance05

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 1
Odgovori #1424 : 08 Januar 2009, 09:33:53
No Tina, zdaj ko si se nam pridruzila me se vedno zanima, zakaj je v pravilniku napisano dovoljeno odstopanje za 2,5 cm, na PNZ-ju pa nam je sodnik pokazal, da je dovoljeno odstopanje za 3 cm navzdol ?
In se vedno me zanima, na podlagi cesa ste sploh dolocili tole odstopanje 2,5 cm? Kot je idefix napisala je drugje (sori pozabila kje) dovoljeno veliko manjse odstopanje..

No Saša, ko si že prašala, tega kar ti je razlagal sodnik na PNZju ne bom komentirala, ker njegovih izjav načeloma ne komentiram....

Kar se tiče 2,5 cm lahko prebereš natančno moj predhodni post? In ponavljam, glede na to, da imajo Američani določeno višino z razponom 5 oziroma 6 cm za samce oz psice je pač dovoljeno odstopanje 1/2 inča kar znaša 1,27 cm +/- . Če to prišteješ zraven dobiš razpon 6,27 oz 7,27 cm. Pa smo pravzaprav na istem a ne?

Black is beautiful ... and it goes with everything!


sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #1425 : 08 Januar 2009, 09:37:36
Ok, potem bom pa drugace napisala..za koliko je torej dovoljeno odstopanje v visini za psice?




Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Odgovori #1426 : 08 Januar 2009, 10:46:38
Ok, potem bom pa drugace napisala... Za koliko je torej dovoljeno odstopanje v visini za psice?

2,5 cm.



Los je car.


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #1427 : 08 Januar 2009, 11:10:17
hej

No, da malo prekinem tole vroco debato... :P

Ce bo koga zanimalo, hrvaski retriever klub organizira specialko za prinasalce, ki bo 16.05.2009 na gradu Trakoscan blizu slovenske meje.. Vec o tem je napisano tukaj.  :)


Lp..

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Chance05

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 1
Odgovori #1428 : 08 Januar 2009, 11:43:07
Zna bit zanimivo  ;D sodnica, ki sodi LRje sodi letos Crufts  :)

Black is beautiful ... and it goes with everything!


Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #1429 : 08 Januar 2009, 11:58:39
Aneda?  ;)

Chance05 ko si ravno tukaj.. Se ze ve kaj vec o specialki SKR-ja? Na strani je zaenkrat napisan samo datum..  :-[

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Old Friends

  • *
    • Prispevkov: 52
    • Točke: 0
Odgovori #1430 : 12 Januar 2009, 18:50:40
živjo ;D
jaz mam eno vprašanje?
me zanima en pes iz Slovenije...,
prosim če zna kdo kaj več o lastnici, kakšni mail ali pa broj telefona..,
in o pesu tudi., :)
pes se imenuje Tylah Fuss About The Comeback a lastnica je Mojca Čeplak...
nadam se da so vsi razmeli, če pa kdo ni :-\
saj se dal vse od sebe  ;)



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #1431 : 12 Januar 2009, 19:34:14
Old Friends smo razumeli  ;)

TUKAJ najdes vse zeljene podatke, vkljucno z mailom..  :)

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


Old Friends

  • *
    • Prispevkov: 52
    • Točke: 0
Odgovori #1432 : 12 Januar 2009, 19:41:52
Hvala! ;D



Puma

  • *
    • Prispevkov: 59
    • Točke: 0
Odgovori #1433 : 19 Januar 2009, 15:29:24
Mi bomo pa kmalu mečkali male kepce labradorčkov :)

www.labradorkachen.blogspot.com

Lp, Kaja

A dog has one aim in life... to give you his heart. (J. Cairns)


skodelica kave

  • *
    • Prispevkov: 110
    • Točke: 0
Odgovori #1434 : 19 Januar 2009, 17:51:37
Mi bomo pa kmalu mečkali male kepce labradorčkov :)

www.labradorkachen.blogspot.com

Lp, Kaja

Tale očka pa je polbrat (po očetu) naše Oke.  :o
Zelo je lep, čestitam k izbiri.   8) :)



black beauty

  • *
    • Prispevkov: 317
    • Točke: 1
  • my brand black velvet
Odgovori #1435 : 20 Januar 2009, 17:44:06
no pa da se malo pohvalimo,saj je za nami zelo uspešen razstavni vikend ;D

žami je v soboto osvojila PRM IN BOB  junior, v nedeljo pa PRM in s tem zaklučla in osvojila mladinski šampionat :o :o

bi prilepla še kako slikco, pa so na žalost vse zanič :'( mogoče ma popo kaj dobrega slikovnega materiala?

lp



Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #1436 : 20 Januar 2009, 17:46:33
Black beauty, čestitke za uspehe!  :)

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


sasha

  • *
    • Prispevkov: 2.188
    • Točke: 2
Odgovori #1437 : 20 Januar 2009, 21:28:53
black beauty cestitke se tule :o

Evo mojo glisto :D




*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #1438 : 21 Januar 2009, 10:40:39
Black beauty čestitke. Sem te v soboto očitno spregledala - je pa res, da smo med puncami mi že šibali proti domu.
Kdo je bil pa BOB?

Sasha zakaj je meni nekam znan ta kraj, kjer sta slikane z glisto  :P :P

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


black beauty

  • *
    • Prispevkov: 317
    • Točke: 1
  • my brand black velvet
Odgovori #1439 : 21 Januar 2009, 20:03:56
hvala vsem za čestitke ;D

*luna*, se bomo srečali in spoznali pa na kakšni drugi razstavi  ;)

BOB je oba dneva dobila rjava samička, katera je bla pa na žalost ne vem :)