Pozdrav.
Upam, da bo tema prava za v literaturo - sicer jo mirne duše prestavite.
Že kakšen mesec se aktivno ubadam s proučevanjem knjig Jan Fanell: The dog listener, The practical dog listener in The dog's best friend. Brali? Naj zadevo na kratko predstavim.
Avtorica knjig se posveča komunikaciji med človekom in psom. Vsakršna težava, ki nastane v tej navezi naj bi bila v glavnem posledica nerazumevanja signalov med akterjema. Se pravi, vse težave (od ločitvene tesnobe, agresije, prekomernega lajanja, obsesivno - kompulzivne motnje (lizanje tac, zrenje v steno, lovljenje repa)...) izvirajo iz pomešanega statusa psa v krdelu. Po domače: pomanjkanje vodnikove avtoritete.
Pri reševanju teh težav naj bi bilo ključnega pomena, da si pridobimo mesto alfa v krdelu. To pa je baje najlažje, če se držimo določenih pravil v štirih ključnih situacijah, ki naj bi določale hierarhijo krdela - in to vedno znova. To formulira v štirih točkah:
- ko se krdelo po ločitvi zopet sreča, kdo je alfa?
- ko se krdelo sooči s potencialno nevarnostjo, kdo odloča o reakciji?
- ko gre krdelo na lov (ekvivalent je sprehod), kdo ga vodi?
- kdo ima glavno besedo pri vrstnem redu hranjenja?
Če se držimo pravil, ki jih avtorica sugerira naj bi si pridobili mesto vodje krdela. S tem naj bi psa razbremenili njegovega občutka odgovornost v teh situacijah, posledično bi se pes precej umiril in življenje bi bilo lepo
.
To je seveda skrajno skrčena, zgolj ilustrirana osnovna ideja - če koga zanimajo detajli naj vpraša.
Kar pa me zanima, je predvsem, kaj si mislite o tem, da zvedemo praktično vse težave, ki jih imamo s psom na skupni imenovalec - avtoriteto? Po eni strani, se zdi stvar skoraj naivna, po drugi je pa res, da je pes krdelno bitje in da je to neobhodno dejstvo, ki verjetno res igra veliko vlogo pri komunikaciji.
Da navedem še konkretem primer k tej teoriji: ločitvena tesnoba.
Po mnenju avtorice, do tega pride, ker je pes prepričan, da je vodja krdela. Ko ga torej "zapustimo" zažene paniko, češ kam je odšla moja ovčica? Za nas se počuti odgovornega. Če mu torej dopovemo, da smo vodje mi (in privilegij vodje je, da odhaja in prihaja kadar hoče), naj bi se pes umiril in ne več zganjal hudiča v naši odsotnosti (grizenje poihištva, jok in stok, lajanje, praskanje po vratih).
Priznam, meni se to sliši smiselno.
Pa vam?
-