Obvezna mala šola da ali ne?

aska · 19797

damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #60 : 13 April 2011, 09:21:27
Važno je da je proti kužnim ;)
 lepo poveš  na vpisu da je bil ravno cepljen za kužne in če je to problem , ker bo šele čez 14 dni kasnej za steklino( po moje ne bo problema ;)) sej so tam malčki-psi ne lisice ;)
 najbolj boš pa izvedela iz prve roke da enostavno zavrtiš telefon in vprašaš ;)
 pa ko bosta šla v malo šolo... ne pozabi prej dva dni ali več dat ampule strongholda ;)

Moja Dina je ravno v malo šoli 1ič fasala bolhe. Od koga ne vem...

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Miha007

  • *
    • Prispevkov: 79
    • Točke: 0
  • Sunny
Odgovori #61 : 13 April 2011, 09:23:06
Moja je stara 11 tednov in ima samo 1. ceplenje proti kužnim boleznim pa ni bilo nobenega problema pri vpisu v šolo.
Saj ne morejo psa nafilat z vsemi cepivi v enem tednu.
Za ziher pa vpraši inštruktorja v vašem kraju.



Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #62 : 13 April 2011, 09:46:23
Ja, saj imam namen poklicat in povprašat še, samo zanimalo me je, kako je drugje s tem, kakšne imate izkušnje. Ker med pogoji piše, da mora biti cepljen proti steklini. na vrat na nos ga pa ne bi samo zaradi tega ;)


Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 13 April 2011, 13:05:10
Dobila odgovor. Lahko se prijavim, cepiti proti steklini ga moram pa potem takoj, ko bo to mogoče. Da bo čim krajši čas.


TThor

  • *
    • Prispevkov: 67
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 27 Junij 2011, 12:17:40
Pozdrav.

Pravkar zaključili malo pasjo šolo. Zakaj:
- ker v domačem kraju ni dovolj pravih situacij na katerih bi se sam kot vodnik in pa kuža učila
- ker so tam vsi kosmatinci pod nadzorom ne pa da se na kakem sprehodu pojavlajjo situacije s potepuhi in psi brez kontrole lasttnikov
- ker mi je bilo pomembno da moj kuža spozna da so na svetu različni psi različnih velikosti in značajev
- da sam dobim pravo sliko kaj delam narobe in kaj prav
- ker se mi zdi dovolj odgovorno, da kot lastnik psa vsaj malce naredim zase in za svojega štirinožca

Kaj pa sem opazil pri tečaju so različni odzivi. Kot je že bilo splošno  napisano je tudi tu kar veliko število učencev odpovedalo ali odpadlo povsem na lastno željo, kar je do inštruktorjev delovalo precej neodgovorno, saj bi lahko svoj odstop vsaj javili. Običajno so se v šoli pojavili taki zamudniki, ki so že svoje pse zaradi neznanja vzgojno zafurali, večina teh je tudi izginila z naših srečanj. Tečaj smo zaključili tisti, ki smo se nekako zavedali, da je že mala šola lahko velika popotnica za nadaljno vzgojo. In prav vsi so bili tudi dobri in predvsem zelo odgovorni lastniki psov, ter so se za svoje štirinožce zelo potrudili. Nikjer ne bom trdil da je MŠ dovolj za pravilno vzgojo je pa to le dober začetek seveda ob predpostavki da so tudi inštruktorji dobri. Ne trdim da osnovnih ukazov ni možno individualno natrenirati in se jih naučiti a povsem drugače je poslušnost pri več motilnih faktorjih (pasji sošolci) kot pa če smo nekje na samem, sami s svojim psom.  Ponavadi sam svojih napak niti ne opaziš v tem primeru pa dobiš sliko še skozi druge oči.
O tem ali naj bo MŠ obvezna, pa menim, da nima smisla debatirati. Mala šola kot vsa šolanja ljubljenčkov naj bodo pač odločitev posameznika, verjamem, pa da se za to odločajo tisti, ki se ne čutijo dovolj izkušeni za vzgojo štirinožcev (to da obiskuješ MŠ še ne pomeni da si zabit). Tisti pa, ki to dovolj obvalada pa že itak ve kaj potrebuje in kaj ne. Je pa res, da je tudi marsikdo prepoln samega sebe in se ima za najbolj pametnega in izkušenega a ponavadi pogori a tega ne prizna.

Torej moje videnje MŠ je zelo zelo dobrodošla in jo priporočam vsem, ki s psi nimajo izkušenj ali pa se ne počutijo dovolj samozavestne, predvsem pa naj bo povdarek na maldih psih (čimmlajših) nikakor pa MŠ ne zasluži biti obvezna.

L.P.



Inanna

  • *
    • Prispevkov: 1.960
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 27 Junij 2011, 12:27:12
Jaz se ne počutim nesposobne ali s pomanjkanjem samozavesti za vzgojo psa - mladiča. Res pa je, da po toliko letih (15 let z enim psom) tudi nimam več pravega stika z mladiči in "sistem" učenja se je tudi zamenjal. Ampak to je še najmanj. Bistveno je predvsem to, da sem želela druženje z drugimi psi in ljudmi, popestritev dnevnega reda, socializacijo, drug vpogled in perspektivo, nove ideje, nasvete ...

Čez poletje greva še v poletno šolo, tudi prilagojeno za mladiče :o :D Malce drugače bo, bolj sproščeno (domnevam)...in ne bova doma zabušavala ;) :P 8)


TThor

  • *
    • Prispevkov: 67
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 28 Junij 2011, 07:19:10
Verjamem da marsikateri vodnik ne potrebuje pasje male šole a kljub vsemu zadeva ne škodi razen seveda na času in denarnici. Ostalo pa mislim, da je kar nekaj koristnih zadev od tega tečaja. Predvsem opažam probleme ko nekdo zamenja pasmo svojega ljubljenčka in si potem misli, da bo povsem enako kot je bilo s prvim kosmatincem a na koncu ugotovi, da vseeno ni tako enostavno posplošiti. Tudi pri nas imamo pse od kar pomnim in nekaj izkušenj imam tudi jaz in to z različnimi pasmami a je vsak pes razred zase tako, da mislim, da MŠ lahko le koristi.
Spominjam se primera ko mi je dečko, ki je imel novega psa ko sem ga vprašal če ga vodi kaj v šolo, oziroma če kaj vadi poslušnost in ostalo socializacijo rekel ''ma meni ni potrebno kar potrebujem se pes zelo hitro nauči in mi je dovolj kar ga sam izšolam''. Ko je ta kuža prestal puberteto, pa so se kar naenkrat začele težave z neposlušnostjo, dominantnostjo in podobnimi težavami. Potem pa ta dečko na vrat na nos v pasjo šolo reševat svoje lastne grehe. S tem primerom želim samo povedati, da pretirana samozavest res ne prinese nič dobrega, zato določena mera samokritike oziroma realen pogled na svoje znanje in izkušnje včasih tudi ne škodi.
Ne bom trdil da MŠ vse potencialne težave odpravi ampak ti vsaj pomaga v začetkih, ki so pri vzgoji najbolj pomembni, predvsem na socializaciji in pa seveda odpravljanju začetniških napak. Vsi pa tako ali tako vemo, da se šolanje in treniranje vaj pri psu nikoli ne konča.




čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #67 : 28 Junij 2011, 10:02:58
Ravno to je hec. Večina nas, navadnih pasjih lastnikov (izvzeti inštruktorji, dolgoletni kinologi, ki večinoma tudi tekmujejo)....Lahko sami naučimo razne trike, tudi osnove klasične poslušnosti. Samo večini nas manjka nekaj drugega-poznavanje pasje telesne govorice in občutek kdaj prekinit igro med psi, ne opazimo že začetnih znakov, da bo nekje zaropotalo, da se neke lastnosti, vedenja razvijajo v napačno smer. No, eni so pa ekstra talentirani-ko je pes mlad ali pa majhen se jim zdi smešno kako podreja in nadleguje vse okoliške pse, renči ko se približaš skledi ko on je, no potem to ni več tako smešno, ker postane zoprno.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!