bradati škotski ovčar [Bearded Collie]

kathy · 512629

Flo

  • *
    • Prispevkov: 60
    • Točke: 0
Odgovori #360 : 16 Oktober 2009, 16:10:44
Felina,res ne pozabi fotoaparata,ker meni je crkno pred parimi dnevi >:(
Tale oblekca se meni zdi fenomenalna,kje si to nabavla?



viva

  • *
    • Prispevkov: 153
    • Točke: 0
  • skype: ursa.modic
Odgovori #361 : 17 Oktober 2009, 19:08:04
Felina, a bodo kakšne slikice s štajerskega bradatega srečanja?  :o :o


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #362 : 18 Oktober 2009, 07:54:48
Felina je tradicionalno pozabila fotoaparat doma  >:(   Mah, se vidi, da ko grem s psmi ven, si vedno vse po žepih naložim, da sem čimmanj obremenjena in ne pomislim na dodatno prtljago. No, so pa drugi nekaj fotkali in bom probala iztržit kakšno fotko in jo pripopat :) So se pa kar namučili, da so vsaj 2 bradici uspeli skupaj dobit, ker to je švigalo na vse strani  :o

*star*, zraven Ai-a je bil še samček iz viole canine, kot saje črna punčkica iz diamond winnerjev  ;), pa fawn pupa iz wookie gangov :))), v glavnem bila je cela štala in celo moj shih-tzu je zaključil, da druženje z bradicami sploh ni tako grozno, ker se orientirajo samo na to, kjer je večja zabava in pustijo takšne tečnobe kot je on na miru  :o

Aja, pa glede čopkov...meni se zdi to malo čudno, da bi pa kar oslepeli, sploh če imaš psa na to navajenega od začetka, saj fizionomija očesa je pri pasji vrsti verjetno enaka  ??? Verjetna oslepitev se mi zdi pri psu, ki bi celo življenje nosil dlako preko oči in bil navajen na eno moč svetlobe, ki draži oko (isto kot če bi nekdo bil dolgo zaprt v temnem prostoru, bi se oči morale postopoma navajat na svetlobo) potem pa bi ga kar naaenkrat postrigli. V tem primeru bi se oko lahko poškodovalo ali naredilo kakšno mreno v obrambo ali kaj podobnega in ravno to se je zgodilo z mojo mešanko s tibetansko terierko. Je imela celo življenje čupico preko oči, potem pa je na stara leta dobila takšno alergijo, da je skoraj po celem telesu izgubila dlako, faco je imela celo golo in se ji je tudi mrena na oko naredil. Vendar ni oslepela, le slabše je videla zaradi mrene. Je veterinar takoj sklepal, da je to iz razloga, ker je bila odlakana čez oči, naenkrat pa je to zaščito izgubila, na kar pa ni bilo oko pripravljeno in je rekel, da če bi nosila čopke, se to ne bi zgodilo.   ;)

Lp, Tina




Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #363 : 18 Oktober 2009, 10:07:21
No, ker pač zaradi posedovanja približka dolgodlakega škota berem sosednjo temo, me pa je začelo zanimat, kakšno je na splošno zdravstveno stanje bradic  po Evropi (se mi zdi, da se pasma še ni popularizirala in zaenkrat še nisem zasledila kakšnih posebnih težav, ki bi jih izpostavljali). Kaj pa pravite ostali? Tudi kar se tiče karakternega problema (plašnosti), pred katerim so me zelo svarili morem rečt, da kar opažam mladiče so vsi fantastični, brez nekih zadržkov in strahu in da so se vzreditelji zelo hitro zavedli tega problema in začeli odpravljati težave z dobro zgodnjo socializacijo in verjetno kombinacijami stabilnih staršev.

In kar mi je še bolj všeč, da do sedaj vsak pes na razstavi, ki sem ga počohala, je takoj pokazal divji bradati značaj, kar v nekaterih prej delavnih, sedaj samo lepih pasmah več ne doživiš  :o

Sem pa zelo vesela, da se v Sloveniji pojavlja vedno več lastnikov bradic v agilityju  :o, nekateri v tujini se odločajo za pašnjo in se organizirajo pašni dnevi bradatih ovčarjev (upam, da se ga bom vsaj enkrat lahko udeležila kot gledalec  :o)  in me res veseli, da so se ljudje še pravi čas pred popularizacijo pasme zaradi lepega izgleda začeli zavedati, da je bistvo bradic ne le v izgledu, ampak v prvi vrsti v delu in za kaj so bili v osnovi narejeni.

Zelo rada bi tudi sama izprobala Ai-a v pašnji, vendar nikogar ne poznam, ki bi poznal njihov način pašnje in bi bil dovolj blizu za res redno delo. Se bo očitno moral zadovoljiti z agilityjem in še čem in na tem sproščat svoj višek energije. ;D

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


viva

  • *
    • Prispevkov: 153
    • Točke: 0
  • skype: ursa.modic
Odgovori #364 : 19 Oktober 2009, 13:49:04
Bradice veljajo za zdravo pasmo. Pasemsko značilnih bolezni praktično ni, se pa pojavljajo "splošni" zdravstveni problemi. Pojavljajo se težava s kolčno in komolčno dispalzijo, težave z očmi (opomba: Optigen ne ponuja testa za beardije!), težave z žlezo ščitnico in čedalje več rakavih obolenji, sploh pri psih strajših od 9 let. To pa so težave, ki se pojavljao pri vseh psih, ne samo pri beardijih, poleg tega se pri beardijih pojavljajo pri zelo majhnem procentu psov.

Več o zdravju beardijev si lahko preberete na http://beardie.net/hobo/description/bearded_collie_faq/bearded_collie_health.htm.

Obstaja pa tudi posebna fondacija, ki zbira podatke o obolevanju beardjiev, iz teh podatkov pa potem vsako leto sestavijo poročilo. http://www.beaconforhealth.org/default4a.html
Podatki zajemajo zelo majhen vzorec populacije beardijev, zato teh poročil (še) ni moč posplošiti na celo pasmo, zajemajo pa večinoma podatke o psih iz ZDA. Iz Evrope redna letna poročila v to zbirko informacij prispeva Češki klub za bearded collije (poročila so v češkem jeziku, če pa kdo želi, mu lahko posredujem na privat kontaktne podatke od dekleta, ki v Češkem klubu ta poročila pripravlja)

Vzreditelji iz celinske Evrope večinoma preden "uporabimo" kakšnega psa v vzreji, damo ocenit kolčno in komolčno displazijo in pregledat oči. V Veliki Bitanjij npr. pregledujejo samo kolke in komolce.

Konkretno naša dva psa sta imela, preden sta imela mladičke slikane kolke in komolce (samica z oceno A/A in 0/0, samec z oceno B1/B1, 0/0), redno letno imata pregledane oči in preizkus pašnega nagona.


viva

  • *
    • Prispevkov: 153
    • Točke: 0
  • skype: ursa.modic
Odgovori #365 : 19 Oktober 2009, 14:10:42
Felina,  Slovenski klub za britanske ovčarske pasme vsako leto (običajno spomladi) organizira preizkus pašnega nagona pri Martini Bossi v Italiji. Kolikor vem tudi avstrijski klub vsako leto organizira seminar o paši (pozanimaj se pri "svojih" vzrediteljih?).

Pa ko je že ravno o agilityu govora: Češki  bearded collie klub vsako leto avgusta organizira "beardie weekend" (prihodnje leto bo med 13. in 15. avgustom), v okviru katerega pripravijo specialno razstavo , kakšno predavanje in odprto državno prvenstvo Češke v agilityju za bearded collije. (če koga zanimajo podrobnosti, me lahko kontaktira na privat ali na moj email.)


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #366 : 20 Oktober 2009, 12:51:47
viva, hvala za vse te informacije, sploh o zdravju  ;D  Sem si zapisala za uho, da te pocukam, ko bo čas za informacije o češkem vikendu  :o.

Ja, za te preizkuse pašnega nagona v Italiji dobim vsakič tudi vabilo, tako da vem zanje, vendar me po pravici povedano ne pritegnejo, ker če s psom nekaj delam, bi to res rada počela in ne nekaj na pol. Psa tudi učim, da se ne preganja živali (in zaenkrat sploh ne ve, da pa obstaja možnost pregona  ;)) in ne bi rada uničila celotnega truda zaradi enkratne preizkušnje, kjer verjetno sploh ne bi bil izražen toliko pašni nagon, kot pa nagon plena, da pa bi on malo pocufal in naganjal  ;) . Če bi se že spravila v to, bi to delala redno (da bi pravilno preusmerjala njegov nagon in ga priučila razlike pašnje in preganjanja) , zato sem tudi spraševala po bližnji možnosti, kamor bi se človek lahko, vsaj na začetku, peljal enkrat tedensko.Sem v kontaktu z Avstrijko, ki pase z beardiji in tudi ima seminarje na to temo, vendar je ona kar daleč za redno vožnjo do tja, v moji bližini pa še ni slišala za nikogar, vsaj v Avstriji ne. Problem je, ker večina ljudi pase z borderji, je še nekaj drugih pasem, vendar bradkoti niso pogosti (oziroma jih ni v naših koncih) in nimajo izkušenj z njimi in k takšnim ljudem ne želim iti. Verjamem, da ima vsaka pasma določen način pašnje oz dela in so sploh v začetku te specifike zelo pomebne, da znaš razviti tisto pravo, seveda s predpostavko, da ima pes že v sebi pravo zasnovo.

Če z nečim začnem, potem rada tudi dokončam, da ne pride do napol narejenega psa in s tem se lahko sprožijo še večji problemi, ko ve, da nekaj lahko in se mu spodbuja nagon, vendar se ga ne nauči samokontrole (kar je bistvo vsega dela in treningov), kar pa je v končni fazi lahko nevarno za okolico in za njega.  ;)


Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Tequilla

  • *
    • Prispevkov: 161
    • Točke: 0
Odgovori #367 : 23 Oktober 2009, 08:26:22
*star* zadnje dneve je bilo zunaj ogromno dežja- ali si mogoče Flojin plašček prizkusila tudi v dežju in kako se obnese.Jaz si ga zaenkrat mislim nabavit za koker španjelko, saj naša bradica še raste in bi lahko nabavljala vsak teden drugega :-\ Ali si ga mogoče naročila preko mojpes. net?

Najlepši in najbolj iskren poljub je ta,
ki ti ga s svojim smrčkom tvoj kosmatinec da.

www.bewitcheddreams.com
http://www.facebook.com/maja.frelih


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #368 : 23 Oktober 2009, 09:02:24
Evo, obljubljene fotke iz mariborksega srečanja mini bradic in enega vsiljivca shih-tzuja  ;) Fotkala je lastnica male Britney :)









Fotke so fantastične glede na to, da so skozi migali in jih je dobesedno lovila v objektiv :)   

Ne vem, zakaj so ene fotke večje in fruge manjše, ampak mislim, da je iz njih razvidno, kako so srčkani :)


Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #369 : 23 Oktober 2009, 09:50:28
He, he, FUUULLL so luškani in posrečeni vsi kužki, ta mali Žepek pa ni prav nič vsiljivec-zelo dobro paše zraven, kot ena še bolj mini bradica je!   :o


Tequilla

  • *
    • Prispevkov: 161
    • Točke: 0
Odgovori #370 : 23 Oktober 2009, 10:52:43
Britney je najbrž sestrica naše Bubble? So pa res fantastični škoda, ker je MB tako daleč, ker drugače bi se vam kar pridružila ;)

Najlepši in najbolj iskren poljub je ta,
ki ti ga s svojim smrčkom tvoj kosmatinec da.

www.bewitcheddreams.com
http://www.facebook.com/maja.frelih


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #371 : 23 Oktober 2009, 13:55:49
He, he, FUUULLL so luškani in posrečeni vsi kužki, ta mali Žepek pa ni prav nič vsiljivec-zelo dobro paše zraven, kot ena še bolj mini bradica je!   :o


Ja, saj eni mimoidoči so vprašali, če pa je on mladič iste pasme, pa smo mogli razložit, da so vsi ostali mladiči, on pa je edin odrasel pesjan :). Ja, drugače pa so moji pesjani barvno in okosmačeno usklajeni :)


Tequilla....ja, njena sestrica je in je prava lepotička, sicer pa so vsi bili prekrasni, sploh ko jih vidiš toliko na kupu je eden lepši od drugega, pa eden bolj neumen kot drugi :)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #372 : 24 Oktober 2009, 20:29:42
Ai v središču pozornosti med večerjo, je on med reperje stopil  :). Hvala Nini za tako super fotko :)


Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


thoranita

  • *
    • Prispevkov: 296
    • Točke: 0
Odgovori #373 : 24 Oktober 2009, 20:34:23
Ampak je pa totalno prepričljiv kot raper  8) Sploh se ne bi začudila, če bi začel freestylat  ;D



*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #374 : 25 Oktober 2009, 11:38:49
Flo, tale plašček sem naročila pri pasji.net. Je pa od hurtte.  :)

*star* zadnje dneve je bilo zunaj ogromno dežja- ali si mogoče Flojin plašček prizkusila tudi v dežju in kako se obnese.Jaz si ga zaenkrat mislim nabavit za koker španjelko, saj naša bradica še raste in bi lahko nabavljala vsak teden drugega :-\ Ali si ga mogoče naročila preko mojpes. net?

Sem, preizkusila ja. Samo, jaz budala sem Flo prej vn spustila predno sem ji dala plašček gor, tako, da je bila že prej malo mokra. Takko, da plašček se kar obnese, samo glavo in rep, pa tačke ima pa vseeno čisto mokre.  :) Tam, kjer pa je bil , je pa ostala tako, kakor je šla noter v plašček... :) Zdaj pa čakamo, še sneg... ;D

Pa ko je že ravno o agilityu govora: Češki  bearded collie klub vsako leto avgusta organizira "beardie weekend" (prihodnje leto bo med 13. in 15. avgustom), v okviru katerega pripravijo specialno razstavo , kakšno predavanje in odprto državno prvenstvo Češke v agilityju za bearded collije. (če koga zanimajo podrobnosti, me lahko kontaktira na privat ali na moj email.)

Uu, tole pa mene tudi zelo "vleče", da bi šli.  ;D

iii, super slikce iz "mini" srečanja! ;D Kok ma meni Ai lepo barvo dlakee... :-* ;D

Zadnja od Ai-a, je pa tudi zelo posrečena! Čistokrvni repar. hehe  :D

Lp



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #375 : 28 Oktober 2009, 08:29:35
Eno vprašanje za lastnike odraslih bradic :)

Kdaj se začnejo težavni meseci za dlako zaradi menjave? Sem že malo pozabila kako je to potekalo pri shih-tzuju (ker tam je bilo resnično potrebno vsakodnevno garanje) in bi bila rada pri Ai-ju pripravljena, da ne bo naenkrat ratal cel zavozlan. Sedaj ga češem temeljito 1x na teden ali na 10 dni, pa o vozlih še ni niti duha ne sluha in zato me zanima, kdaj naj postanem bolj pozorna, da začnemo vsakodnevno.  ???

Lp, Tina

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


minči

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 2
Odgovori #376 : 28 Oktober 2009, 09:30:45
Ai v središču pozornosti med večerjo, je on med reperje stopil  :). Hvala Nini za tako super fotko :)



Felina, ta fotka je pa zakon!!!! :o :o


MANDY

  • Gost
Odgovori #377 : 02 November 2009, 17:11:47
Lepo srečanje ste imeli, verjetno se je kar zemlja tresla od divjanja  :o. In slikica Ala je res dobra še mikrofon pa lahko začne. Pri naši Idi so se začeli problemi z dlako pri osmih mesecih, najprej na konici ušes, za ušesi, po trebuhu(se ni pustila česat-bila je vojna), problem je bil po gobčku in pod brado. Me zelo veseli, da še nimata vozljev, kot sem se zanimala je kakovost dlake  različna, s tem tudi problemi. Še ena naša slikica, lumpe, ki je do konca uničila medveda, začela je Bella a jo je Ida nagnala in si dala duška. Že kot mladič je bila mahnjena na plišaste igrače, vse smo skrivali, bila je sposobna skočit na visoko posteljo, da je prišla do njih. Lepo jih odpre in z užitkom vleče polnilo ven, ki ga pa ne poje.





MANDY

  • Gost
Odgovori #378 : 11 November 2009, 11:16:50
Pozdrav  iz našega potepanja je nastala tale slika, ki po moje najbolj prikaže nagajiv značaj naše Ide. Moram pa jo izdati, da  smo nerodo kar 2x reševali iz vode, ke je padla vanjo. ???  ???



*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #379 : 11 November 2009, 19:27:36
Na teli zadnji fotki je pa Ida skoraj ista kakor pa Flo, ko je mokra!  :D

Še dve fotiki Flokija, ki ostaja pri črni barvi dlake  8) :D

Me pa zanima, če je "normalno" za črno dlako, da postane po kakšni hrani/soncu rjava?  :)
In kako bi se lahko to malo "ublažilo"  :)

Lp



Flo

  • *
    • Prispevkov: 60
    • Točke: 0
Odgovori #380 : 11 November 2009, 21:16:06
Star,seveda lahko na barvo dlake vpliva hrana,črnim porjavi,beli pa dobijo smetanov privdih.Ne vem,s čim jo hraniš.To je zaradi vsebnosti beta-karotena v hrani.
6 let sem hranila maltežanko s Hillsom,pa nisem vedela od kod ima krem lise.Ko sem prenehala,je dlaka postala snežno bela.



Kaia

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #381 : 24 November 2009, 21:36:07
Pozdravljeni!!

Tudi jaz imam mladega, skoraj 6 mesecev starega birdija :D



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #382 : 24 November 2009, 22:24:48
Pozdravljena!

Kaj je to bratec od Dustyja, iz Viola Canine?   :o  Sem videla v avatarju, da je rjavi lepotec  :D

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Kaia

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #383 : 26 November 2009, 19:09:00
Ja ja mali rjavi bratec je:):)



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #384 : 27 November 2009, 09:25:18
jooojjjj, vedno več bradic v Mariboru, pa vsi približno iste starosti, bo treba spet srečanje naredit :)

Kaia...se z bratcem od tvojega kar pogosto videvamo :) Pravi je in čist sem navdušena nad njegovim karakterjem. Upam, da se bomo tudi mi kdaj srečali. A shih-tzuja tudi imaš? Se mi zdi, da nekaj podobnega vidim v avatarju zraven rjavčka :) Fotke bi tudi prišle prav, da se naslajamo  :o Kako pa mu je ime?

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Kaia

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #385 : 27 November 2009, 19:46:07
Ja se bi lahko dobili ja:) Škoda da nisem vedela prej za takratno srečanje tu v Mb :/
Shih tzuja tudi imam in sicer 3 letno samičko, barve tri color:) Vi tudi imate shi tzuja se mi zdi? :D
 mojemu birdiju pa je ime Gin :)
Od kot točno ste iz Maribora? S katerega konca?



Kaia

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #386 : 27 November 2009, 19:56:23
Evo pa še ena novejša slikica našega Gina :) Prvič s čopekom  ;D



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #387 : 28 November 2009, 10:31:30
Joj, kako je srčkan  :-* Rjavčki so moja šibka točka.  :-[

Ja, med drugim imamo tudi shih-tzuja, samčka 5 let starega, zlato belega razvajenca :)  Sem pa iz Tabora. Ko bo vreme spet stabilno, bi bilo res fajn, da se spet zbobnamo skupaj, vas je nujno potrebno spoznat, pa še Ai bo navdušen  :)

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Kaia

  • *
    • Prispevkov: 26
    • Točke: 0
Odgovori #388 : 28 November 2009, 11:29:37
Ja res bi bilo fajn da se naš Gin malo s svojimi vrstniki naigra :) Drugač ima večinoma samo našo Liško (shih tzujko) za igro, ki pa je skoraj že premajhna za njega :D

Pa še enka slikica naše Liške, ko je bila še majčkena  :-[



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #389 : 28 November 2009, 11:54:45
Srčkana je  :-*  Kdo pa je tisto v odzadju? Je to beardie? Ste imeli enega že prej?

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)