Havanski bišon [Havanese]

Alya · 366771

spelamg

  • *
    • Prispevkov: 58
    • Točke: 0
Odgovori #720 : 14 Maj 2013, 11:14:42
Mi gremo spet  na razstavo, držite pesti.

O, Bellatrix!  :) Me veseli, da boste nadaljevali z razstavljanjem! Lola mora biti zdaj res že prava lepotica, tudi dlaka ji je sigurno že zrasla do polne dolžine, a ne? Na katero razstavo pa greste? Tudi mi bomo držali pesti in tačke, da vam spet uspe! In kar pogumno! Predvsem pa brez stresa, vse naj bo za zabavo. Srečno!  :)



MKN

  • *
    • Prispevkov: 58
    • Točke: 0
Odgovori #721 : 14 Maj 2013, 12:08:24
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=13143.0

Na sosednjem forumu ni nobenega odgovora. Mogoče mi lahko vi kaj poveste??

LP, MKM



Buba

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #722 : 14 Maj 2013, 12:09:56
Tudi sama priporočam obisk pasje šole. Za 11 tedenskega kužka verjetno pride v poštev najprej pasji vrtec oz. igralne urice (če ima vsa cepljenja). Pri starosti 4 mesecev, pa je na vrsti mala šola :) V pasji šoli bi Vam vsekakor znali svetovati, kako in kaj. Po moje pa obračanje psa na bok ne bi odobravali pri takšni starosti in pri takšni pasmi. Sama sem na primer v šoli omenila, da sem prebrala 2 Cesarjevi knjigi na splošno o vzgoji psa in ne o prevzgoji, tako kot dela v svojih oddajah, pa nisem naletala na odobravanje. In sem tako v šoli 1x ali 2 x psičko korigirala samo s zvočnim signalom šššššššššš (ni bilo nobenega telesnega stika) in tako, da sem jo povlekla s povodcem, pa sem bila kregana. Tako, da pri meni osebno je tako, da sem po obisku male šole, pri nekaterih stvareh bolj popustila, kot pa je bilo to pred vstopom v malo šolo. Je pa res, da je moja psička daleč od dominantnega psa.  Glavni cilj pasje šole pri nas je bila socializacija, saj se je kar bala drugih kužkov.Trenutno obiskujemo agility in se imamo super... No edina stvar, ki me moti je ta, da na privezu psička laja kot nora. Izpade kot mali razvajeni pes... Pa jo mirim, pa ignoriram, pa kar laja, doker ne pridem do nje in ne začneva delati... Tako, da jaz bi ob šoli priporočala seminar, ker ko sem bila pred 2 mesecema na tem seminarju, sem vprašala za nasvet glede lajanja na ljudi, ki pridejo k nam domov. In danes je pozvonil poštar in sem delala po nasvetu trenerjev v ALFAKAN šoli in psička ni lajala :) Je pa zanimivo, ko se na seminarju na kupu zberejo skrbniki različnih psov, z različnimi poblemi. V bistvu tako kot ljudje nismo idealni, tako tudi kužki niso. Po moje ni psa, ki svojemu skrbniku ne bi kdaj pa kdaj kakšno ušpičil ;)

No, verjamem, da je seminar sicer do določene mere lahko koristen. Osebno pa menim, da je več kot priporočljivo, da se zvodnik (čimprej) odloči za obisk pasje šole. Sploh če je mladič precej dominanten, je vzgojo in doslednost fajn vzeti zelo resno, da sčasoma pes ne postane neobvladljiv. Itak je obisk pasje šole "le" support za 24-urno vzgojo mladega psa....
Srečno!



Buba

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #723 : 14 Maj 2013, 12:23:49
MKN: Koliko je sedaj stara Nala? Ker če je v fazi vozljanja, ji nobena krtača ne bo pomagala. Jaz pri Daisy uporabljam prvo krtačo, ki sem jo dobila od vzrediteljice. Krtača je plastična ima pa kovinske zobce (http://kozmetikazapse.weebly.com/cetke.html) na sliki roza kratča... z njo ščetkamo celo telo... poleg krtače pa uporabljam še kovinski glavnik (http://kozmetikazapse.weebly.com/cesljevi.html) - aluminijski češalj v viola barvi... če se vozla priporočam uporabo Nanomist spreja od K9 linije... sem o tem več napisala v starejši objavi...naša Daisy je pred kratkim dopolnila 16. mesecev in na srečo je vozlanje za nami... se je znala tako zavozlati, da smo redno hodili k frizerju... v bistvu hodimo k frizerju na vsaka 2 meseca, da lažje vzdržujemo dlako... no kar se samega česanja tiče, pa imamo mi probleme s česanjem podvozja... 1 par rok ni nikoli dovolj ;) LP ;)
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=13143.0

Na sosednjem forumu ni nobenega odgovora. Mogoče mi lahko vi kaj poveste??

LP, MKM



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #724 : 14 Maj 2013, 12:28:56
Po moje pa obračanje psa na bok ne bi odobravali pri takšni starosti in pri takšni pasmi.

To se ne počne s psom nobene starosti in nobene pasme.



MKN

  • *
    • Prispevkov: 58
    • Točke: 0
Odgovori #725 : 14 Maj 2013, 12:53:43
Buba,

Tudi mi imamo podobne krtače. Nala je sedaj stara 15 mesecev. Dlako ima dolgo kakšnih osem do deset centimetrov, razen na delu, kjer je bila zdravljena. Tam je več kot pol krajša. Predvidevam, da je starost povezana z dolžino dlake. Če ne, prosim povej, od česa je v zvezi s starostjo odvisno če se dlaka vozlja ali ne.

LP, MKN



Buba

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #726 : 14 Maj 2013, 23:23:01
MKN: nisem ravno največji poznavalec, kar se dlake tiče. Tu Vam bi znal zagotovo bolje svetovati kak pasji frizer, ki ima več izkušenj na tem področju oz. kakšen vzreditelj... kolikor mi je znano, se dlaka najbolj vozlja, ko se "spreminja" iz mladičje dlake v odraslo. To vozljanje se prične nekje pri 8 mesecih in konča nekje v starosti 15, 16 mesecev... po moje dolžina dlake nima veze z vozljanjem. Našo Daisy strižemo od 8. meseca starosti, ko se je začelo to vozljanje, pa se je kljub kratki frizuri zelo vozljala. Sama sem mislila, da se bo krajša dlaka manj vozljala, pa temu ni bilo tako...Po moje se vsi havanci ne glede na dolžino dlake vozljao v času od 8 pa nekje do 16. mesecev... Tako da mislim, da se bo tudi pri Nali kmalu umirilo stanje v zvezi z vozlanjem... je pa tudi od kozmetike (šampon, balzam, sprej za razčesavanje) odvisna, kakšna je dlaka...naša je po uporabi kozmetike K9 mehka in puhasta, da je kar veselje  :D LP

Buba,

Tudi mi imamo podobne krtače. Nala je sedaj stara 15 mesecev. Dlako ima dolgo kakšnih osem do deset centimetrov, razen na delu, kjer je bila zdravljena. Tam je več kot pol krajša. Predvidevam, da je starost povezana z dolžino dlake. Če ne, prosim povej, od česa je v zvezi s starostjo odvisno če se dlaka vozlja ali ne.

LP, MKN



gizmo7

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #727 : 17 Maj 2013, 11:51:04
 :)Hvala lepa za mnenje



Bellatrix

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #728 : 20 Maj 2013, 10:17:49
Dlaka še vedno ni dovolj dolga, sicer smo pa imeli kar težave z vozlanjem. Ni več tako lepa kot je bila.
Gremo na Hrušico, prijavljeni so pa trije havančki, vsak v svojem razredu. Ker je led prebit, nimamo treme in upamo na dobro oceno. Bolj bo treba držat pesti za lepo vreme.

O, Bellatrix!  :) Me veseli, da boste nadaljevali z razstavljanjem! Lola mora biti zdaj res že prava lepotica, tudi dlaka ji je sigurno že zrasla do polne dolžine, a ne? Na katero razstavo pa greste?




navihan.repek

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #729 : 09 Julij 2013, 10:59:50
Pozdravljeni, mene pa zanima kako je z zobmi pri vaših psih?

Imajo veliko zobnega kamna?

Kako rešujete?



Buba

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #730 : 09 Julij 2013, 15:54:42
Navihan repek... verjetno je stanje zobk odvisno od ustne higiene, prehrane, starosti kužka in genov... pri nas je zaenkrat stanje uredu... pred 3 mesecimi smo bili na splošnem pregledu pri veterinarju in ni imel pripomb na stanje zobk  :)
...kar se tiče ustne higiene... na začetku sem umivala zobke s posebnim naprsnikom in zobno pasto, potem pa sem pri starosti 6 mesecev opazila, da se ji nabirajo obloge.. takoj sem začela uporabljati zobno ščetko (Curaprox ATA - je fajn mehka, z malo glavico)... encimske zobne paste, ki se šprica moja psička ne mara, tako da stalno uporabljam klasično zobno pasto za kužke...
ščetkamo sedaj skoraj vsak dan  in zaenkrat je stanje ok...včasih kak dan preskočimo, a se zares trudim, da psički redno umivamo zobke.. je pa psička pred dnevi dopolnila 18 mesecev, tako da sklepam, da pri tako mladih kužkih zobni kamen še ne bi smel biti problem... drugače pa  pri samem umivanju zelo težko umijem zobke z notranje strani, zunanje ploskve niso problem, notranje pa so kar problem, ker psička ne drži odprte čeljusti.... zato dobi dnevno tudi kakšno dentalno kostko ali bikovko, da si z grizljanjem očisti tudi notranjo plast... občasno dobi tudi kakšno kuhano kost...
...kar se tiče prehrane, sladko sploh ne pride v upoštev, razen sadja (jabolko, banana, breskev)... drugače pa na jedilniku prevladujejo briketi, s katerimi si kuža po moje tudi čisti zobke... mi uporabljamo večje brikete za večje pse, prav zaradi tega da si z grizljanjem dodatno čisti zobke... manjše brikete uporabljam samo kot priboljšek pri šolanju, pa tudi ne pogosto, ker se duši...za šolanje ponavadi uporabim ali kuhan korenček ali kuhano piščančje meso...
... kar se pa tiče genetike, pa mislim, da so te manjše pasme kar dovzetne za zobni kamen, tako da po moje je super, če skrbniki že od samega začetka skrbijo za ustno higieno in pravilno prehrano, tako da nimajo slabe vesti, če kljub pravilni higieni in prehrani pride do pojava zobnega kamna... Lp ;)
LP ;)



Buba

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #731 : 09 Julij 2013, 16:05:12
pa še dodatek: veterinarji pri veliki količini zobnega kamna svetujejo čiščenje... seveda se skrbniku poraja vprašanje, DA ali NE, saj je potrebno postopek čiščenja kamna opraviti pod lokalno anestezijo... sama ne vem, katero pot bi ubrala... dejstvo, da zobni kamen povzroča paradontalne bolezni z izgubo zobk, bi me verjetno prepričal za čiščenje zobk pri veterinarju... po drugi strani pa dejsvo, da se lahko zgodi, da se kuža ne prebudi iz anestezije, tudi ni kar tako... zato je morda zares najpametneje, da skrbniki svojih kužkov redno vzdržujemo ustno higieno svojih ljubljnečkov, če se pa kamen le pojavi, pa je potrebno upoštevati priporočila veterinarjev, tistih ta boljših, ki bodo iskreno povedali dobre in slabe strani vsakega postopka... LP ;)



nayaa17

  • Gost
Odgovori #732 : 25 September 2013, 19:52:03
živijo...
tisti ki imate havanca..me zanima kje ste ga kupili in predvse cena? lahko mi pišete tudi na zs...malo sem pobrskala po netu in so cene tudi do 1500€ kar pa zaenkrat pri meni ne bo šlo...



MKN

  • *
    • Prispevkov: 58
    • Točke: 0
Odgovori #733 : 14 Oktober 2013, 11:10:53
Lep pozdrav,

Zanima me, koliko vašim odraslim havančkom pustite, da hodijo po stopnicah. Ali gredo sami ali jih nosite??

LP, MKN



Buba

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #734 : 14 Oktober 2013, 22:22:28
...po stopnicah navzdol jo vedno nosimo in je naučena, da počaka, po stopnicah navzgor, pa je prehitra in kar sama od sreče, da je doma, steče po stopnicah navzgor ;) kolikor mi je znano, je potrebno kužka do starosti 1 leta nositi gor in dol, kako pa je po 1 letu pa ne vem... vsekakor je večja obremenitev za sklepe pri hoji navzdol po stopnicah, zato jo mi navzdol vedno nosimo... no če pa je možnost dvigala, pa uporabimo dvigalo... LP



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #735 : 17 Oktober 2013, 12:53:19
Mi našega Jimija nismo uspeli nositi - je bil prehiter. Gor in dol ;-) No,potem je jasno, zakaj mu tudi dva tisočaki ne predstavljajo problem ;-)



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #736 : 22 December 2013, 10:20:49
Morda bo komu v pomoč. Domača kotilnica izdelana iz 4. plošč (smreka). V eni stranici so izrezana vrata, ki so po potrebi dvignjena in preprečijo mladičkm izhod.



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #737 : 22 December 2013, 10:24:22
Kotilnica z zaprtimi vrati. Najmljaša je pskrbela za olepšave ;)



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #738 : 23 December 2013, 15:08:26
Čakamo, da se kotilnica napolni ;-) Še malo, ali ne?



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #739 : 23 December 2013, 16:26:20
Ja Bela tačka  :D odštevamo dneve.



bela_tacka

  • *
    • Prispevkov: 134
    • Točke: 0
Odgovori #740 : 25 December 2013, 14:31:52
Stric že čaka  :P



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #741 : 14 Januar 2014, 21:06:23
Ali kdo ve, kateri psi se razstavljajo v soboto in nedeljo v Ljubljani? V soboto sta prijavljena dva samčka, v nedeljo pa še ena samička.



Mmojca

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #742 : 16 Januar 2014, 20:16:28
Za samčke ne vem, samička je pa naša Dori.


MKN

  • *
    • Prispevkov: 58
    • Točke: 0
Odgovori #743 : 17 Januar 2014, 07:03:33
Ali se na ogled v Ljubljano lahko pride s psom, ki ne tekmuje. Samo sprehodili bi se in malo pogledali??

LP, MKN



Ovcka

  • *
    • Prispevkov: 5.431
    • Točke: 14
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #744 : 17 Januar 2014, 11:28:47
Ali se na ogled v Ljubljano lahko pride s psom, ki ne tekmuje. Samo sprehodili bi se in malo pogledali??

LP, MKN

Ne, na razstavisce niso dovoljeni psi, ki niso prijavljeni na razstavo (ker je ze tako ali tako ful guzva).

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album


MKN

  • *
    • Prispevkov: 58
    • Točke: 0
Odgovori #745 : 17 Januar 2014, 12:01:06
OK, hvala za odgovor.

LP, MKN



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #746 : 18 Januar 2014, 19:18:10
Mmojca hvala za odgovor. Držim pesti za vaju :)



natina55

  • *
    • Prispevkov: 86
    • Točke: 0
  • Stella
Odgovori #747 : 25 Februar 2014, 22:15:04
Naš razgrajač ;) se rad nastavi objektivu.



Leonique

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #748 : 29 Maj 2014, 12:40:47
Predstavljamo vam prvo leglo rodovniških čokoladnih havanskih bišonov v Sloveniji. Mladiči so bili skoteni 9.5.2014. V leglu sta dva samčka in dve samički. Oče Majossayerdo-szepe Co-Co je Mladinski prvak Hrvaške v lepoti, Klubski mladinski prvak in Prvak Hrvaške v lepoti.
Mama Dandy Daisy Warrior Pansy je Mladinska prvakinja Slo v lepoti z osvojenim nazivom Prvakinja pasme. Starša sta zdravstveno pregledana. Mladičke bomo novim lastnikom oddali v sredini julija, pred tem pa bodo čipirani, cepljeni proti kužnim boleznim in očiščeni notranjih parazitov. Dobili bodo tudi rodovnik, potni list (veterinarsko knjižico) in puppy paket za v nov dom.
Vsem, ki se zanimate za naše leglo smo dosegljivi na tel: 040 885 484 in 031 517 656 ali email naslovu: [email protected].
Pošljemo vam lahko slike, kako mladički rastejo in se spreminjajo, vabimo pa vas tudi, da si jih ogledate v okolju v katerem odraščajo.

Slike mladičkov si lahko pogledate na: http://www.mojalbum.com/leonique/mladicki


Leonique

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #749 : 29 Maj 2014, 12:51:42