Manchester terier

Eki · 710640

mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3390 : 26 Februar 2009, 10:26:13
Pa saj ne zamerim, sem čisto hvaležna, če me kdo česa novega nauči, prej se mi zdi egoistično, da neko znanje imaš, pa ga ne poveš...

 To, da se bi imelo mladiče kar od kotitve naprej ves čas po rokah, bi se mi pa res zdelo čudno in končno tudi nevarno. Kolikor vem, imajo prve tri tedne najbolj nedorasel imunski sistem, lahko še vse fašejo, zato sem bistveno bolj previdna. Že včeraj, ko sem jih dala na sonček martinčkat, je moja starejša hči dve uri bila tam, jih gledala, božala, bila vsa zaprepadena, da mladički hodijo kar drug po drugem, si jemljejo seske iz ust drugega itd. A Loti je bilo OK, zato sem ji pustila tam biti. Sama sem brala o tem, da je treba prvi teden se jih skoraj ne dotikati, samo, kar je nujno glede nege, potem pa postopoma povečevati dotike itd. Mož mi je ravno prej rekel, da kolikor me je opazoval, sem vsake pol dneva gotovo četrt ure z vsakim mladičkom, saj tudi pišem dnevnik napredka, ki ga drugače ne morem pisati, kot iz opazovanja.




MIŠA

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.859
    • Točke: 3
  • Mastino Napoletano
Odgovori #3391 : 26 Februar 2009, 10:38:47
Mantera, socustvujem s teboj. Vem kako je, ko ti zboli kompletno clovesko krdelo. Zelim vam cimprejsnje okrevanje in cimmanj zapletov pri zdravljenju.
 Vendar to vseeno ne opravicuje tvojih dveh izjav, da se mladicki ne smejo dotikati in da je mamici legla dovoljeno, da se ga dotikas samo ti in nihce drug. Pa se to cim manj  :o
Hipoteticno gledano, kaj ce ti zbolis v trenutku do te mere, da je potrebna hospitalizacija? In Loti najbolj zaupa tebi, tvojim domacim pa manj. Sploh ni pomembno koliko kdo komu zaupa. Mene niti ne briga kaj pocnes s svojim leglom, moti me samo,da vsak tvoj migljaj napises javno na net, pa cetudi ni korekten.
Tole temo bere veliko ljudi. Ti, kod vzrediteljica pa si jim za vzgled. In marsikateri bo vzel na znanje, da se mladicki ne smejo dotikati, da je mamici legla dovoljeno braniti mladicke.
Popolna napaka in seveda popolna zmota.
In rezultati studije ki so jo opravili na mladickih starih med 3-21 dni so  presenetljivo vzpodbujajoci. Predvsem iz vidika, ki ga je napisala Casper! Zelo pomemben podatek, da mladic zapusti leglo pri osmih tednih. Prakticno "gre na svoje". Izkusnje iz legla in od vzreditelja ( ali pa napake) pa odnese oz. prinese s seboj.
In to je tisto kar me pri vecini vzrediteljev najbolj moti. Glavno, da mamica poskrbi v cimvecji meri za leglo, saj po osmih tednih bo socializacija itak padla na ramena novih lastnikov. In takrat je ze prepozno za "utrjevanje" pasjega karakterja. Najpomembnejsi del kvalitetne socializacije je ze mimo. Zagovarjam tezo, da se mladicek najbolj "stabilizira" v obdobju od kotitve pa do sestega tedna starosti. Po tem obdobju napoci cas ucenja, raziskovanja in eksperimentiranja. In ce mladicek nima trdne podlage od prej, potem tudi kasnejsi rezultati ne morejo biti tako kvalitetni kot bi lahko bili v nasprotnem.
Ja, le preberi se clanek v kinologu. Jaz sem samo presenecena, da so ga objavili sele sedaj. Glede na poplavo vzrediteljev in legel, ki so sproducirana v zadnjem petletnem obdobju.

Citanje clanka priporocam tudi vsem ostalim!

Missa

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3392 : 26 Februar 2009, 11:20:50
Miša, za razliko od drugih, meni ni težko, kadar mi kdo pove, da delam narobe. Super, vsaj vem, kje ga lomim in kaj lahko izboljšam. Kaj je tu narobe? Sem zelo učljiva in tudi približno ne vase zagledana in totalno vase prepričan kinolog, ki mu je prav samo tisto, kar on počne, mnenj drugih, sploh strokovnih pa ne upošteva.

Sama sem prebirala že takrat, ko sem začela vzrejati druge članke. Da so prve dva tedna mladički praktično samo v stanju spanja ali hranjenja, med nobenem od obeh stanj ni najbolj fino jih motiti. Skratka, naj bo hendlanje omejeno na nujno nego. Potem pa se začne malo več stanja budnosti, ko pa se lahko začne tudi bolj mladička po rokah imeti. Zato jih tudi toliko opazujem, da vidim, kdaj in koliko so že recimo danes, kot je 10 dan starosti, budni. A nisem ves čas pri njih, ker imam že dva tedna otroke doma, ker smo bolni in do konca tedna bo še tako.

Če pa kaj poznaš moje delo z mladički, potem veš, da se malokdo svojim mladičkom toliko posveča, kot se jim jaz. In koliko socializirani gredo od mene, se lahko prideš tudi letos prepričati, lahko pa ti povedo dosedanji lastniki mladičkov. Pa mislim da sem tudi na net vedno napisala, kaj vse smo kateri dan počeli z mladički v smislu socializacije.

Skratka, govorimo o isti stvari, čim boljši socializaciji mladičkov, le da prva dva tedna jaz tega ne počnem, pač pa šele kasneje. Sem pravkar poklicala kolegico, ki že 15 let vzreja, kako je s primarno socializacijo prve tri tedne in je tudi sama rekla, da ključno je, da se začne mladičke čimhitreje dotikati, da imajo osnovno nego, da jih umiješ, jih hraniš, če je potrebno, drugo pa prve dva do tri tedne ne. Ja, to pa počnem od prvega dne, torej delam prav? IN ti si pisala o petih minutah za mladička dnevno. Kje, sem izračunala, da je to vsaj četrt ure na mladička pri meni, kar tudi presega tvoje kriterije...

Sama pa govoriš o vzrediteljih, ki mislijo, da mora psica gor spravit svoje mladičke kot ve in zna. Ne, to sem pa totalno proti temu. Sploh tole leglo vem, da bo za Loti zelo zahtevno, ker jih je malo veliko zanjo. Sem zelo vesela, da je vse sprejela, vse do danes se predvsem trudim, da Loti pride k sebi.  Res zgledno skrbi za mladičke, jih hrani in čisti. Od prvega dneva naprej pa jih tudi sama čistim prav zato, da se tega navadijo, ne ker bi nujno potrebovali...

Do sedaj so najprej začeli o predhodnem obdobju socializacije govoriti med 14. in 21. dnem, kar je v slovenščini lepo povzela tudi Karmen Zahariaš v knjigi To, priden! Obdobje socializacije se običajno začne tretji teden življenja in traja vse do 14., tudi do 16. tedna. Vrhunec doseže med 6. in 8. tednom, potem pa začne počasi usihati.

Edino, kar sem od tretjega legla dalje uvedla je program 'bio sensor' ali 'super dog', ker me je navdušil, da lahko s tako stimulacijo živčnega sistema tako pozitivno vplivam na sposobnost kasneje odraslega psa. To pa gre za pet vaj z vsakim mladičem enkrat dnevno. To začnem s 7 dnem mladičkove starosti - to je del mojega dnevnika mladička. To je zame učenje za mladička, ki ga rabi. Koliko res koristi, ne vem, se mi ne zdijo strašne razlike med mojimi legli, pa  se skušam z vsakim leglom česa novega naučiti. Recimo v temle bom poskušala z zgodnjim učenjem, kar sem tudi že povedala...

Skratka, socializaciji se mislim, da zelo veliko posvečam, vendar po drugem tednu, ne prej, ker sem tako našla do sedaj v literaturi zapisano. Če dobim dokaze, da je treba začeti še prej s socializacijo, bom seveda s tem začela.

Kar se pisanja na net piše: lahko nič ne pišem, komot, to mi je še najlažje. Sem raje z otroci, možem in psi, kot z računalnikom. Od mene se nimajo še kaj učiti, ker še dosti premalo časa vzrejam. Čez 10 let mogoče bom že bistveno več vedela o vzreji, kot vem sedaj. Je res, da veliko prebiram, se posvetujem, sprašujem za nasvete bolj izkušene kolege in tudi svoje izkušnje posredujem naprej, a mislim, da moraš eno stvar vsak 10 let početi, da lahko rečeš, da jo približno znaš. Kdor začenja vzrejo, mora itak sam najprej precej naštudirati, kot imam sama precej tega zbranega, se povezati z vsaj dvema, tremi dolgoletnimi vzreditelji, ki že 10 ali več let vzrejajo, pa fino je, da ima okoli sebe nekaj veterinarjev, ki jih lahko vpraša za nasvet...

Je pa tudi na pesjanarju, kaj šele na drugih forumih napisanih ogromno bedarij, zato zame forumi niso mesto iskanja znanja, ampak bolj izmenjave mnenj...



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3393 : 26 Februar 2009, 11:46:13
Prejle sem pozabila dati gor link od bio sense programa. Ta je bil sicer razvit za vzrejo vojaških delovnih psov v Ameriki in se tudi sicer uporablja bolj pri vzreji delovnih pasem.

http://www.paintedsunminiaturehorses.com/pupstressors.htm



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3394 : 26 Februar 2009, 12:10:55
Hm, če se že kdo hoče izobraževati, je za začetek dober tale članek, samo je v PDFju in ga ne znam gor pripeti. Mogoče ga samo skopiram, če bo šlo. Povsod pa piše o starosti 3-12 tednov, kot optimuma socializacije...

SOCIALIZATION IN PUPPIES

Lore I. Haug, DVM, MS, DACVB

Your puppy's first weeks in it's new home are some of the most important of it's life.
This time period will lay the groundwork for how your puppy will behave as an adult.
All animals, including humans, undergo a critical process called socialization. This
process allows an animal to develop normal social skills and learn to identify and interact
with animals of its own and other species. Puppies with inadequate socialization are
fearful of other animals, people, and/or novel environments. They do not handle stress
well, and many will show aggression with little provocation.
In general, socialization can be defined as: graduated exposures to a variety of
environmental stimuli in a controlled manner to affect a positive experience and increase
social skills. This means that puppies should be introduced to as many different people,
animals, places, and experiences as possible. This must be done in such a fashion that the
puppy is never frightened or traumatized by the experience, because if this happens the
puppy may develop a life-long fear of that stimulus.
ALL puppies need socialization, but the amount of socialization required by an individual
puppy varies somewhat with it's age, breed, and genetic background. The optimum age
to socialize your puppy is between 3 and 12 weeks. Socialization can occur to some
degree after this period, but it is less effective and requires considerably more time and
effort to obtain a similar effect. Although 12 weeks is the upper end of the optimum
period, socialization experiences should not stop at this age. As with any skill, if social
skills are not 'practiced' over the dog's lifetime, the dog will become less proficient at
interacting with other people, animals, and places.
Below are some basic guidelines for ensuring your puppy has an adequate and rounded
experience. Modifications to this outline will occur depending on what you expect your
dog to do or encounter in the future. For example, a dog that may live on a farm in the
future should be exposed to farm animals, whereas a dog that will live in the city
permanently may not require this type exposure.
During the critical socialization period, your puppy should:
1. Meet a minimum of 10 new people each week and receive treats from each one. (not
the same people each week)
2. Meet a minimum of 5 new (friendly!) dogs each week.
3. Have at least 3 exposures each week to any other animal your puppy might encounter
regularly in the future.
4. Go to a minimum of 5 different environments each week.
5. Make one trip to the veterinary clinic each week, just to receive treats from the staff.
6. Be exposed to a variety of sights and sounds around the house and neighborhood.
7. Take a short ride in your car at least 2-3 times a week.
8. Take a 10 minute (or more) walk around your neighborhood at least twice a week.
Ask any people you meet along the way to give your puppy a food treat.
This sounds like a large amount of work, but many of these objectives can be
accomplished on the same outing.
During these socialization steps, it is critical that the puppy does not have a bad
experience. It is important that you have enough knowledge about a situation and enough
control over the situation to be able to prevent this from happening. If your puppy does
become frightened by something, do not attempt to soothe or console the puppy, as this
will only serve to reinforce the puppy's fear of the situation. Abort the situation as
rapidly and calmly as possible get the puppy away. Look for or make an opportunity to
give the puppy a positive follow-up experience, even if it is not with the same stimulus.
Kindergarten puppy training classes are often an excellent way to meet some of the
socialization requirements. Most classes begin puppies at 8-10 weeks of age. These
classes give puppies an opportunity to meet other people and puppies and be exposed to
various noises and objects. Basic training for 'sit,' 'down,' and 'come' cues is usually
started during this time. Puppy classes alone are not an adequate socialization experience
for your dog, but they are an excellent contribution to your puppy's social experience.
Once your puppy has passed through the primary socialization period, you should
continue the socialization process until the puppy is at least 18 months old. This will
help to ensure that your puppy maintains it's social skills throughout adolescence. Some
dogs seem to go through an 'insecure' or fearful phase between 6-12 months of age. If
socialization does not continue in a positive manner through this period, your puppy may
still become fearful of or aggressive toward other people and animals.
Raising a new puppy is a significant commitment, but this companion will be in your
family for the next 10-15 years. Behavior problems are the most common reason that
people euthanize or give away their pets. Dedicating extra effort to your puppy during it's
early development will reduce the risk of these behavior problems developing and enrich
your relationship with your dog.




Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #3396 : 26 Februar 2009, 14:46:52
Poglej kaka novejša dognanja.. ::). Eno je socializacija kot taka ( o tej govorijo starejši članki), drugo pa so dotiki, masaža, kontakt od rojstva naprej... :) Jaz se popolnoma strinjam z Mišo in sem svoje mladiče crkljala, masirala, obračala , etc. od prvega dne... :P Glede bakterij pa - več jih prinese psica od zunaj, kot pa ti z umitimi rokami. Tako da take cvetke me pa sploh ne prepričajo :-X.

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3397 : 26 Februar 2009, 16:02:04
Apolo, pošlji mi jih, ti bom zelo hvaležna... Ne, masirala mladičev nikoli nisem, ker tega ne znam in dokler nečesa ne znam, se ne bom lotila. Sedaj študiram malo TTeam metodo od Tellingtonove, a tudi ni nič napisano glede mladičkov, sem pa par stvari na mojih dveh poskusila, a ne vem ravno, če je kakšen efekt. Mi je zanimiva stvar, bom še poskušala, če ne bo efekta, bom pa sčasoma opustila. Predvsem sama rabim še dosti vaje...

Kaj pomeni, da obračaš mladičke? Delaš prevale z njimi ali kaj? Si pogledala 'bio senzor' metodo? To je edina stvar, ki jo začnem zgodaj, ker so močni znanstveni dokazi o kasnejšem vplivu na boljše zdravje, socialno vedenje, neodvisnost, imunost in sodelovanje s človekom. In tam so tudi razna obračanja, pa navpično, pa na hrbet itd. To je edino, kar delam, ker me je prepričalo.

Psica pa prvi teden zagotovo ni mogla nič prinesti v leglo, saj je hodila lulat in kakat samo na naš vrt - na svojo željo. Sedaj pa hodimo spet skupaj, s tem, da jo po daljšem sprehodu stuširam, ker pride s tekanja po mokrih travnikih kar svinjska, s krajših sprehodov pa jo s toplo vodo temeljito umijem, tako, da tudi mislim, da mi ne bi mogla dosti notri prinesti.

Kaj sta potem vedve cele dneve od kotitve naprej v boksu pri psici in cartata mladiče???

Meni je Loti dala jasno vedeti, da hoče prvi teden predvsem mir zase, da se spet sestavi skupaj in da tudi ni najbolj navdušena, da kar naprej šarim med mladiči. In se mi zdi fer, da ji njeno željo izpolnim. Mi je pomembnejša psica, da je ona mirna in zadovoljna, mladičke bom imela teden ali dva kasneje možnost cartati kolikor hočem. Od ponedeljka pa mi večkrat Loti prihaja od mladičkov, da je več z nami, tudi iskat me pride, da grem k njej in mladičkom. In od takrat naprej to razumem kot njeno povabilo, da sem lahko več z njenimi mladički. Kaj je pri tem narobe? Če bi bila Loti že od prvega dneva navdušena, da se vsi ukvarjamo z njenimi mladički, potem bi verjetno razmišljala drugače.

Kaj bi bilo, če bi jaz morala iti sedaj v bolnico zaradi bolezni? Nič, mož bi počel z mladički to, kar bi mu povedala. Tistega testa mu gotovo ne bi dovolila delati, ker ga ne zna, Loti bi takrat njemu vse pustila, ker druge izbire ne bi imela. Če pa jo ima, ma seveda mene najraje. Skratka, pri nas ni tako, da samo jaz lahko vse počnem s psi, drugi pa nič. Je pa res, da nobena od njiju nad možem ni navdušena. Tudi, ko ga vidim, kako zagrabi mladička, ker se mu zdi butasto za tako nežno jih dvigovati in obračati itd., ga pač prosim, da ni dosti z mladiči in to upošteva. Mi pa že od tretjega dneva večkrat dnevno starejša hči pomaga menjati rjuhe izpod mladičkov, od ponedeljka mi jih pomaga tudi čistiti, tehtati. Delo z mladički ji je všeč, uboga, zna biti zelo previdna in hitro se uči. Prejle mi jih je pomagala tudi prvič razglistiti...

Je pa res, dosti lažje na netu veljaš za heroja, če o svojem načinu vzreje nič ne poveš, samo komentiraš druge... Meni je tudi to lažje, a se tudi rada učim. In ker vsi delamo v čim boljše dobro mladičkov dobrodošli vsi, ki delate drugače, da mi pošljete literaturo in me tega naučite...

Sicer pa sem sama zagovornik neskrajnosti, ampak srednje poti. Dobro ni ne to, da prepuščaš mladiče do konca tretjega dedna izključno v nego psici in dobro verjetno tudi ni to, da imaš od prve minute po rojstvu ves čas mladiče po rokah, sploh, če še psica tega noče...



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #3398 : 26 Februar 2009, 17:03:47
Hojla!

Mantera če prej ne boš nič našla, ti bom poiskala tele članke ko pridem z Dunaja (na žalost šele maja) 8). Tele dni imam tako gužvo, da še to ne vem, kje se me glava drži in nimam časa surfat namesto tebe. Za začetek vzemi v roke Kinologa in potem malo pogooglaj... Je ogromno tega že na internetu in sem 100% da boš našla, če te sploh zanima. Saj masaža ni treba da je kaj posebnega, pomembni so le dotiki. Ttouch sem tudi malo sprobavala, ampak bolj za šalo kot zares. Ni bistvo v neki posebni masaži, bistvo je da se mladiči že od malega navajajo na dotike povsod, na stik z ljudmi. Podobno je z obračanjem, dviganjem v luft, etc. Ali pa samo spanjem v naročju...

Ja z mladiči preživim ogromno časa :). Zaenkrat še nimam svoje družine in trenutno sem absolventka, kar pomeni, da sem imela zanje 24 ur na dan 8)! Nuba mi 100% zaupa in sem lahko pri njej v kotilnici ali kjerkoli. Za tujce (ne sorodnike, bližnje prijatelje) pa tudi jaz raje vidim, da prihajajo nekoliko kasneje. Ne zaradi kake okužbe, ampak ker imaš drugače ves čas en kraval po hiši in niti nimaš časa za mladičke.

En zanimiv odlomek v razmislek:

During the first 1-2 weeks, touch them and talk with them. All the time. A million times a day. Sit/Lie right in the whelping box with them. Every time you look in on puppies from day one, each one should be stroked and talked to. You'll be amazed at how young they are when they start to look forward to this and pull themselves toward you for attention. Touch them all over, on the face, on their feet, rub their tummies and armpits. Hold them close to your neck and face so that they get used to the warmth and smell. No matter what else you do for your young pups, nothing is a better substitute than the human touch.

I think the Bio-sensor program is phenominal, I have used it on two litters, and have 14 puppy owners who absolutely RAVE about their puppy's temperaments and strength of nerve/character.

In tudi to si upam trditi, da s tem ko mladičev 14 dni ne valjaš po rokah, delaš veliko škodo :-X. Če ti psica zaupa je to ne bi smelo preveč motiti ;).

Lp

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3399 : 26 Februar 2009, 18:03:08
No, vidiš, najina razlika je že v tem, da imam službo, ki mi vzame kar nekaj časa, bolno mami in mamo, za kateri moram skrbeti, sedaj sem imela od rojstva mladičkov doma še obe hčeri, ki sta tako naspidirani, da 10 sekund dostikrat nimam časa zase čez dan, razen, kadar uspeta za eno uro zaspati, takrat me je čakalo pa še vso gospodinjstvo. In še jaz sem se 5 dni kuhala s 40 vročine. Skratka, odlično smo se imeli, časa na pretek, dobre volje pa tudi...

Prve štiri noči sem še spala pri psici in mladičkih, ker ji nisem zaupala, da mi ponoči katerega mladiča po nesreči ne potlači, čeprav je letos res bistveno bolj previdna in skrbna kot lani, ko je bila furjasta, da je bila kaj. Sicer pa, kot sem napisala, imeli so dvakrat dnevno tehtanje prvi teden, sedaj do danes enkrat dnevno, sedaj jih bom vsake nekaj dni, ker vsi lepo pridobivajo na teži. Od petka sem se lotila delati bio-sensor test, ki ga vnašam v dnevno rutino do tega ponedeljka, ko bo 14 dan in jih bom preselila ter začela z razširjenim testom in več hendlanjem mladičev (če bom seveda že sama, sicer si lahko to samo narišem), predvsem jim tretji teden (14.-21- dan) delam čim bolj raznoliko okolje z raznimi igračkami itd., saj začno lesti naokoli in spoznavati različne stvari. 

Druga razlika je v najinih psicah. Nuba je totalno drug karakter kot moji dve (mogoče so tudi druge MT mamice take, ne vem). Moji dve precej zaščitniški do mladičev prvi teden, zato to njuno željo po čim manj mešanja v njen čas z maldički upoštevam. Po enem tednu nenehnega ležanja ob mladičih, me je pa še vsaka hodila iskat, naj pridem kaj k mladičem in takrat sem tudi več začela biti z mladiči. Meni je zdi skrajno fer do psice, da to upoštevam, ne pa da izživljam svoje lastno veselje z mečkanjem majhnih črnuhov in v imenu znanosti ter še kregam psico (ali kaj), da mora biti navdušena nad menoj, da mečkam njene mladiče in jih motim med jedjo in spanjem.... Ne, tega se ne bom šla... Se mi zdi čisto OK, da ko psica želi, začnem hoditi k mladičkom in ima svoj prvi teden mir z mladiči....

Sicer pa: danes sem se pozanimala pri skupaj 7 vzrediteljih, ki jih poznam in so bili dosegljivi. Počno isto kot jaz. Prvi teden bistveno večja skrb za psico, mladičke samo tehtajo, če je potrebno jih umijejo zvečer, po 14 dneh mladičke preselijo v novo okolje z več igračami in se začno vsakemu posebej posvečati.

In ne o kakšni HUDI škodi, če se jih takoj ne valja po rokah: poznam preveč dobro socializiranih, izjemno ljubečih psov, pa ko sem se zanimala o njihovi vzreji, da so to postali, sem opazila, da očitno ni tako strašno pomembna socializacija prve tri tedne, ker je nihče od njih ni imel - šele potem, ko so jih začeli dohranjevati, so jih preselili v prostor in bili več z njimi, prej pa ne. Bistveno več je odvisno od mladičkovega primarnega značaja. Ta pa je tak kot je, ne glede na socializacijo. Moj Rex praktično ni imel socializacije, živel je v hlevu s svojim in še dvema legloma, imel najmočnejši karakter od rojstva in ga je imel do smrti. Neustrašen, obupno crkljiv in odlično socializiran. Kot rečeno, ne maram nobene skrajnosti... In obratno, moja Boni ni imela nobene socializacije in četudi bi jo od prvega dne valjali 24 ur dnevno po rokah, bi bila ravno toliko nesamozavestna, prestrašena psica, kot je sicer. Sem pa s kasnejšo socializacijo ji uspela toliko pomagati, da sedaj bistveno manj stresno živi. A je trajala 3,5 let, ne nekaj tednov po rojstvu...

Bom pa še sama presrfala net, a kot smo ugotovili, če je ta bio-sensor program tako uspešen in ga izvajam, itak nimam kaj spremeniti v prvem tednu življenja mladičkov...

Želim ti srečno pot v moje najljubše evropsko mesto. Ko se vrneš, te pa držim za besedo...



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3400 : 26 Februar 2009, 19:43:29
Sicer pa imate prav: zakaj neki bi tešila firbec teh, ki nimate možnost imeti mladičke po tem, kako napredujejo, kaj z njimi počnem, kako in zakaj. Imate net in si najdite, kot se tudi sama učim. Zaenkrat se je moja vzreja izkazala za dobro, kar je še slabega, bom vesela če me stručkoti in vsaj 10 letni vzreditelji opozorite, da odpravim. Kdor bo želel slikce in kaj več izvedeti o napredku mladičkov, lahko dobi po mailu, kot to dvakrat tedensko pošiljam bodočim lastnikom. Vidimo se konec marca, ko upam, da me obiščete in si ogledate te hudo čustveno in socialno prikrajšane mladičke in se nam še mesec kasneje pridružite na naših igralnih uricah....



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #3401 : 26 Februar 2009, 20:11:08
Točno zato nisem hotela načeti te teme, ker tvoj odziv je v končni fazi vedno tak :-X. Ampak nisem mogla bit tiho, ker te izjave so mi bile pa res kar nekaj. Dobro, pa kaj se sploh oziraš na nas :). Leglo je tvoje, zato počni z njim kar te je volja :P. So pa manchestri pogosto zadržani do ljudi (tudi švicarji pasemsko so, ampak iz mojih legel do sedaj noben), zato intenzivna socializacija na tem področju mogoče ne bi škodila... :) Glavno, da je vzreditelj sam zadovoljen z leglom (in seveda novi lastniki) 8).

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3402 : 26 Februar 2009, 20:57:34
Apolo, kakšen odziv? Mislim, da zelo zrel. Priznam, da delam napake, zato sem se zahvalila za opaženo napako, čeprav je tako ne vidim, ampak prav. Prosila sem te za literaturo, da malo preštudiram, ker kolikor sem sama po netu študirala razen kakšni upokojenci, ki imajo 24 ur na dan čas samo za svoje pse, ne ležijo in ne mečkajo svojih mladičev od rojstva naprej.

Bila sem z nekaj strani opozorjena, da gotovo imamo me tri izjemno podoben pristop pri vzreji kar se načina dela z mladiči tiče, le da vedve svojega sploh ne razlagata, zato sta nedotakljivi in vama nihče ne more nič reči ter sta s tem na boljšem. Sama sem dovolj suverena vase, da se upam izpostaviti in položiti vse svoje karte na mizo in seveda ni problem, da se kje ne motim. Kdor dela, se tudi moti. In zrelo je, da napake prepoznaš in jih odpravljaš. Če si ti od prvega legla idealna vzrediteljica, super. Jaz še sedaj po petem se za to nimam in se še kakšne 5 let ne bom imela. Kar ne vem, se pozanimam, na srečo poznam dosti kinologov. In prav ti, ki me poznajo in so sami dolgoletni vzreditelji, aktivni tekmovalci in mednarodni sodniki za šolanje ali zunanjost so me popoldne opozorili, naj preneham z nastopanjem na forumu, če eni gonite svoje in niti ne vidite, da smo si v resnici zelo blizu, da se vse maksimalno prizadevamo za dobro socializacijo mladičev, razlikujemo pa se v detajlih in to hvala Bogu da se. Lahko cel dan gledaš mladiče, pa nisi s tem nič zanje naredil, lahko si samo po nekaj minut z vsakim in se mu takrat aktivno posvetiš in je to več kot dovolj... Lahko gremo še razpravljat kako mladičkom uredimo okolje, kako vse jih socializiramo po tretjem tednu, ko je pa res najbolj kritično obdobje socializacije, pa kako jih začnemo dohranjevati itd. Bom zelo vesela, da ne odkrivam Amerike preko internetne literature, ki ji tudi vedno ne zaupam, sploh kadar se izključuje.

Ja, Apollo, zadovoljna sem s svojo dosedanjo vzrejo, predvsem z zadnjimi tremi legli, prvi prvem sem bila še preveč zelena, z vsakim sem marsikaj novega se naučila, preizkusila. Mladiči so vsi živi, vsi živahni, nekateri bolj plašni ne glede na vsa moja prizadevanja, bolj razvajeni, bolj glasni, skratka pasma je že kot taka bistveno bolj osebnostno občutljiva, kot so švicarji, mastifi, ovčarji... In pet vzrediteljev MTjev mi je mirno reklo, da se lahko na trepalnice postavim, če je mladič po značaju šibak ga s primarno socializacijo sigurno ne bom naredila nič močnejšega, bistveno bolj pa z dosti bolj dolgotrajno, leta trajajočo sekundarno socializacijo, če jo bom lastnike naučila - zato imam tako močno stopnjo pomoči, bodisi s svojim priročnikom, bodisi preko igračnih uric in male šole. Imam dve značajsko šibki psici, obe obup v leglu in ko sem ju dobila (vzela iz legla), sedaj sta obe bistveno boljši. V vsakem leglu imam značajsko močne in značajsko šibke mladiče. Eni kar skačejo vate, eni ni šanse, da pridejo k tebi. Pa ko so pri meni vsi letijo tako k meni, kot k drugim ljudem, obiskovalcem, to ti lahko povedo tisti, ki me obiskujejo, ko imam mladičke. Kasneje, v novem domu pa se kmalu začne kazati njihova nečredna samozavest, ki ji lahko nekaj povsem drugega. Če želiš: lani sem se daleč največ ukvarjala z Živo, ker sem od prvega trenutka vedela, da bo moja. Povsod je hodila z menoj, bila je simpatična pogumna psička, kaj vse sva počeli... Danes ni nobene variante, da pride k meni ali pa se priplazi. Pa kaj misliš, da sem jo tepla ali kaj? Kaže, da je v resnici zelo nesamozavestna, kar grizla bi od histerije, ko jo primem. Skratka tudi preko svojih opažanj vseh prizadevanj sem prišla do zaključkov, da se bom sicer kljub vsemu zelo posvečala primarni socializaciji, da pa očitno ni tako ključna, kot se zdi... IN obratno, Guči iz A legla, ki je bil zadnji pri meni in se mu niti četrtino nisem toliko posvečala, kot se mladičkom sedaj, ne more nehati skakati vame, ko me vidi.... Imam za praktično vse svoje dosedanje mladiče zbrana opažanja, pa priznam, da me zelooo čudijo, ker se večkrat ne skladajo z vsemi možnimi nasveti. Meni so dolgoletni vzreditelji to popoldne dopovedali, naj nadaljujem z vzrejo tako kot sedaj, ker po njihovo dobro vzrejam, naj pa se ne izpostavljam več in ne razlagam, kaj počnem, ker se da dlako v jajcu vedno najti in me je škoda za taka obtoževanja. Mogoče imajo pa prav. Zato sem napisala točno to, da se ne bom več oglašala, sploh ne s kakšnimi vsebinskimi podrobnostmi. Tisti, ki morajo za letošnje mladičke vedeti, kaj se dogaja dvakrat tedensko izvedo s fotkami vred, drugi firbci me znajo pa tudi drugače najti...

Koliko so pa lastniki mladičev zadovoljni, jih tudi dosti sprašujem, da vidim, kaj naslednje leto še spremenim. Kot vidiš sama ogromno sprašujem za mnenja tako 'uporabnike' kot strokovnjake, ravno zato, ker se moram še ogromno naučiti.



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #3403 : 26 Februar 2009, 22:28:01
Zadnji post ni bil mišljen slabonamerno, ampak kakorkoli... :) Saj pravim, če si sam zadovoljen je to to in sploh nima pomena kaj drugi mislijo. Jaz zato niti ne vidim smisla razlagat, ker si mislim, da folka tukaj gor niti ne zanima kaj in kako počnemo z mladiči. Pa po pravici povedano se mi tudi romanov ne da pisat semle gor. V dveh besedah pa marsikaj ne moreš napisat ali pa potem kdo narobe razume ::).
Če se dolgoletnim vzrediteljem zdijo izjave, kot so, da se mladičev 2 tedna ne dotika ker je tako najbolje zanje, primerne - super. Kapo jim dol! Ampak jaz se ne strinjam s tem in forum je tu zato, da napišemo svoje mnenje. Bi pa rada videla koga, ki se bi podpisal pod tole izjavo... :-X
Jaz ne poznam tvojega načina dela z mladički (včasih tule kaj preberem), ne dvomim da zelo lepo skrbiš zanje in jih socializiraš na polno, ampak včasih pa tukajle ustreliš kako tako bučo da je joj... Nihče ni nezmotljiv, meni manjka še ogromno izkušenj in se nimam za nekega pametnjakoviča. Ampak moj dolgi jezik mi ne da, da bi ob takih izjavah lahko ostala tiho... Pa vem, da bi bilo včasih bolje da bi se ugriznila vanj :D! Veliko sreče pri vzreji, tele dni res nimam časa pametovat ;).

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


MIŠA

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.859
    • Točke: 3
  • Mastino Napoletano
Odgovori #3404 : 27 Februar 2009, 08:44:03
le da vedve svojega sploh ne razlagata, zato sta nedotakljivi in vama nihče ne more nič reči ter sta s tem na boljšem.

Jaz sem se odlocila, da se tej tvoji nekonstruktivni debati odpovem, ker prepricanega nima smisla prepricevati. Sem se pa odlocila, da dam repliko na tvoj zgornji citat.

Mantera, med menoj in teboj je ena ogromna razlika, tebi v levem delu foruma, kjer je tvoj avatar pise "vzreditelj", jaz si tega naziva ne svojim, ker to nisem! Ti si v  treh letih in pol sproducirala pet legel z dvema razlicnima psicama. Jaz sem sem od leta 2003 pa do danes naredila samo eno leglo z osmimi rodovniskimi psicami, kolikor sem jih imela do danes imela.

Missa

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3405 : 27 Februar 2009, 08:46:22
Punce, meni se zdi forum ravno pravo mesto za kresanje mnenj in različnih pogledov. Je pa spet res, da eni imamo manj, drugi več časa in zato ne moremo niti brati niti pisati romanov :)

Kar se mančestrov tiče, je zgodnja socializacija kjučnega pomena. Osebno menim da od prvega dne, ne glede na to, kaj ima pri tem povedati psica. Po drugi strani poznam delo z mladički, ki ga izvaja Mantera in ji moram priznati, da se res veliko ukvarja z njimi in jih navaja na vse mogoče situacije. Pa vendarle tale forum bere tudi veliko "turistov" in dajati vtis, da se prvih 14 dni mladiče pusti pri miru, je meni zelo neprimerno.

A kot že rečeno - vsak ima svoj prav. Si je pa sem pa tja pametno pustit tudi kaj dopovedat  ;)

Bi dodala tudi to, da je izredno pomembna druga faza socializacije, tista, ki jo novi lastnik izvaja z mladičkom. Pri nas imamo recimo dva mančestra in sta si zelo različna, kar je lahko samo posledica sekundarne socializacije, vzgoje, ukvarjanja in načina življenja. Karakterja Dona in Casperja tako res ne bi valila na Mantero, ampak samo nase in na svojo mamo. Don je namreč veliko bolj zadržan, nenavajen novih situacij, lajajoč za brezveze in nezaupljiv do vsega novega. Razlog tiči v tem, da je pač upokojenski pes z veliko manj sprehodi, srečanji z drugimi psi ali ljudmi ipd.  

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3406 : 27 Februar 2009, 09:01:15

Mantera, med menoj in teboj je ena ogromna razlika, tebi v levem delu foruma, kjer je tvoj avatar pise "vzreditelj", jaz si tega naziva ne svojim, ker to nisem! Ti si v  treh letih in pol sproducirala pet legel z dvema razlicnima psicama. Jaz sem sem od leta 2003 pa do danes naredila samo eno leglo z osmimi rodovniskimi psicami, kolikor sem jih imela do danes imela.


Ker sem malce zlobna danes  >:D, moram dodat, da je bil atek štirih od petih legel en in isti pes. Ajk iz Ljubljane.  ;D A o tem smo že debatirali tu...

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #3407 : 28 Februar 2009, 19:50:22
 ??? kako zdaj... 1x na mesec ali na vsakih 5 strani se moramo tukaj scufat?   ???

jaz bi vseeno rajši še kakšno slikco  ;)
mladičkov, al' pa kakšno sončkasto, ker je bil danes tako lep dan  :)

lp



Bettina

  • *
    • Prispevkov: 125
    • Točke: 0
  • Beti na Pohorju
Odgovori #3408 : 01 Marec 2009, 19:22:58
Mislim, da je prav, da se spozna različne tipe vzrej, mislim pa, da vsak vzreditelj najbolj pozna svojo pasmo in da se je zagotovo stoodstotno pozanimal o pravšnji vzreji svojega psa in mladičkov...



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3409 : 02 Marec 2009, 08:54:20
Bettina, kot rečeno - drugo mnenje še ne pomeni napada, ampak zgolj debato. In to še zdaleč ne pomeni, da gre za osebni napad, ampak je lahko zelo dobronamerno. Žal nekateri to težko razumejo, razumete... Misa in Apollo sta hoteli svetovati in pomagati, ne pa obratno. Tudi če je nekdo vzreditelj, veterinar, predsednik KZS ali zaradi mene redni razstavljalec na Cruftsu to še ne pomeni, da ima vedno in v vsem prav. Sploh pa ne mislim več tega pogrevat, kdor je hotel, je dojel poanto.

Bev, sonce včasih ne pomaga, da se babnice tukaj ne bi scufale. Zdaj grem urejat fotke od včeraj ter spisat zgodbo o psihiču z nožem.  :'(

Marca na koledarju lahko gledamo Bettino v vsej svoji pomladi lepoti ter štiri od lanskih mladičkov: Živo, Deli, Dona in Daltona. Mularija se je spravila na čeber poln svinjskih ušes.  :o

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


teycha

  • *
    • Prispevkov: 446
    • Točke: 0
  • Dalton
Odgovori #3410 : 02 Marec 2009, 09:20:13
Opsa, pa res moramo že obrnit na novi mesec  :P



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3411 : 02 Marec 2009, 09:46:31
Malo slikic od včeraj, ko smo razgibali sebe in kužke ob brniškem letališču.

Očitno smo delovali zelo nevarno - štiri ženske z vozičkom in dvema frockoma ter dva fanta s fotoaparati. Ter pet "krvoločnih" psov.  :P Mimo je prišel dedi, star kakih 50-55 let, in ko ga je Don povohal, ga je glasno poslal v PM ter zabrundal, da morajo biti psi med ljudmi privezani. Po slikah sodeč verjetno lahko sklepate, da je bilo na polju zelo gužvozno  ???  ::)   >:(  >:( Na besede nismo reagirali, dokler ga ni v svojem stilu oblajala Panaja. Tipo je v isti sekundi brez premisleka iz žepa potegnil pipec, takega na samosprožilec rezila, in zasikal: "če je ne boste utišali vi, jo bom jaz za zmeraj."  ???  :'( Se nisem mogla zadržat, da mu ne bi nazaj spustila, da razen čudaka z nožem, tukaj ni nobenih ljudi... A mi je bilo potem kar žal, da sem bila tako pogumna, ker nikoli ne veš, kako bi se lahko končalo.  :'(

Ne moreš verjet, kaki psihopati se šetkajo po poljih, pa to ni več res... Tako da priporočam previdnost v tistih krajih...

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3412 : 02 Marec 2009, 09:49:37
Don in Frida

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3413 : 02 Marec 2009, 09:54:46
naši kužiji v igri  :P

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


italijancek

  • *
    • Prispevkov: 442
    • Točke: 0
Odgovori #3414 : 02 Marec 2009, 14:49:42
a, folk bi se že kar z noži spravljal na peskote?  ???
groza!  :-X
še dobro, da se je vse ok končalo...

super fotke!



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3415 : 03 Marec 2009, 14:48:45
Konec dober, vse dobro. Kužki so se super nadivjali, lastniki pa načvekali in to je najbolj važno.

Prilagam Mt koledar marec z Bettino.

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3416 : 04 Marec 2009, 19:06:21
Mularija s koledarja raste. V soboto smo se odpravili v kraj nesrečnega imena, kjer je Deli zlomila tačko. In na istem kraju se je spet razburila in pripravila na divjanje. No, pripravljeni smo bili tudi dvonožci in vse se je v redu končalo. ;D (pa še veliiiiko nelagodja je šlo stran).
Na poti je bilo kar nekaj prelepih prizorov. Škoda bi bilo ne pokazati.  :P


Seveda je sneg še kar zanimiv. Vsaj za loviti sapo.



dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3417 : 04 Marec 2009, 19:10:45
Sape pa je zmanjkovalo. Prvi daljši pohod v sezoni, pa še dirkanje. Približno takole.


Pa še ena pozerska. Za zbujanje skomin na takle siv, turoben, deževen dan. >:D


Pa ne misliti da jo je bilo lahko ujeti za trenutek pri miru... :P :P :P



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3418 : 05 Marec 2009, 08:14:29
Dule, a boste šli kaj v malo šolo - ko jo imate dobesedno pred nosom  :P? Sedaj vpisujejo v pomladne tečaje. Midva bova šla v osnovni tečaj.  8)

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3419 : 05 Marec 2009, 08:49:44
Že hodiva. Kake tri tedne nazaj smo začeli.  :P :P :P
Pa res hodiva kar peš. Malo me ljudje čudno gledajo, ampak se ne sekiram.
Če bo vse po sreči (kakšen termin) bova potem takoj nadaljevala. Zaenkrat sva pridna, delava domače naloge, kliker pa je vsak dan bolj zanimiv. Deli se postavi k omarici, kjer je spravljen in čaka. :o