Manchester terier

Eki · 706898

aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #150 : 18 Julij 2007, 05:48:42
Ivana tudi tebi hvala :)

O Naj je našel nov dom :o Sem zelo vesela :), pa še blizu ti bo :D Res odlična novička :). Verjetno pa se tako Petra kot ti že zelo navezala na Naja in ga je bilo že kar težko dati v nov dom :-\ No ga boš videla pa na igralnih uricah spet :D

lp


mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #151 : 18 Julij 2007, 07:33:29
Saj jaz Tari, kot sem že napisala, samo v določenih situacijah oblečem plašček. Revica se tako trese pozimi ... :(



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #152 : 18 Julij 2007, 08:52:39
Pismu, celo noč nisem spala in sem sedaj čisto skrokana. Sploh si nisem mislila, da se mi bo Naj toliko prirastel k srcu...

Kar se oblačenj pozimi tiče pa tako: psi, ki so radi bolj pri miru in se jim ne da noreti je bolje, da jim oblečeš kaj, če greš na doooolge sprehode kjer bolj stojiš kot se sprehajaš.

Mttara, ne, MTji so bili vedno sobni psi , zato jim z bivanjem v stanovanju nič ne zmanjšamo odpornosti. Imata pa moji dve bistveno bolj gosto dlako in tudi tršo, kar je po standardu, kot tvoja Tara, to smo ugotovili že, ko smo se videli. Seveda se tresejo, sama sem tudi med zmrznjenimi, pa če se še bolj oblečem, me še bolj zebe...  Če ji enkrat daješ plašček, ji boš ob podobnih situacijah morala vedno dajati, ne ker jo zebe in se trese, ampak, ker se tebi smili. Ja, to smo ljudje naredili iz psov... Počlovečujemo jih še tam, kjer ni treba.

No, Ivana ti je lepo napisala kot lastnica pinčev, ki imajo zelo podobno dlako in končno tudi kot veterinar. A mi poveš, kako so ti psi bili popolnoma zdravi pred desetletji, ko se še noben dobička željan trgovec ni spomnil imeti pasjih oblekic? IN še to, v Skandinaviji, kjer je bistveno bolj morzlo kot pri nas, predvsem pozimi, noben MTjev ne oblači, tudi pogovarjala sem se s petimi vzreditelji tam gori in so me zelo pisano pogledali, ko sem omenila plaščke... No, sama se učim iz izkušenj drugih in jim tudi zaupam, sploh, ker imajo več prakse, kot jo imam sama.

Mttara, te povabil pozimi na nekaj urni sprehod tule po barju, seveda v snegu, boš videla, kako se lepo zabavajo, skačejo kot gazele po snegu, moja trpasta Loti pa še po ledu hodi in seveda ji uspe tudi v ledeno vodo pasti. A jo nič ne izuči in sekira se tudi ne. Pač nori naprej in se posuši...

Seveda je na koncu vsakemu lastniku posebej prepuščeno, kaj se bo odločil in kako bo s kužkom delal. Lahko dobronamerne nasvete in izkušnje posluša ali pa ne. Lahko psa čisto počloveči tako, da spi z njim v postelji, je z mize, ga oblači, nosi v torbicah, pa še kakšna mašnica in barvasti krempelčki, lahko pa se trudi kar največ narediti, da bo kuža ostal kuža in si bosta uspela najti kar najbolj simpatičen odnos skupnega bivanja, pri čemer lastnik upošteva psa v celoti skupaj z vsemi nejgovimi potrebami in talenti, čeprav se mora zaradi tega večkrat odreči svojim idejam o počlovečenem psu.



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #153 : 18 Julij 2007, 09:53:52
Res nisem vedela, da so bili MT-ji vedno sobni psi!
Mantera, ne vem kaj si se spravila na mene, če nisem čisto proti plaščkom?! Vsi imamo svoja mnenja in forum obstaja ravno zaradi tega, da ta mnenja "obrusimo" in izmenjamo izkušnje ter se eni od drugih česa naučimo in tako svojim ljubljencem omogočimo čim lepše in lažje življenje. Brani svoje stališče, tako je tudi prav (nekaj bi bilo narobe z nami, če bi se vsi samo strinjali z vsem), a prosim ne s tako nizkimi udarci, kot so v spodnjem post-u.
V bistvu, sem pa sploh smotana, da se opravičujem, ker pač svoji psički včasih oblečem plašček.
Nisem nikoli rekla, da ne uživajo v snegu ... beri nižje o Golovcu.
No, Tara je pa itak po tvoje črna ovca, ker je Nemka ... je čisto mimo standarda, brez dlake in mogoče tudi bolna in zaradi tega rabi plašček ... Brezveze! Sem se res želela kaj naučiti od tebe. Zdela si se mi zelo v redu, ko sva se srečali, a mi je že žal, da nisem preskočila tisti obisk ... ker zdajle javno izpostavljaš vse moje ali Tarine napake, ki si jih takrat našla.

Sicer, za vse tiste "odprte", obstaja tudi tema o plaščkih in bo verjetno spet oživela čez kakšen mesec ;)

lp



Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #154 : 18 Julij 2007, 10:06:44
Mantera nikar tako oštro no  :o. Malo me je zmotilo, ker si kar precej ostro odregairala na MtTaro (kot bi te grozno motilo, da nima psa iz tvoje psarne). Pri tako malo prdstavnikih v Sloveniji je zelo spodbudno, da nekdo pripelje psa iz tujine, sčasoma se pokaže ali je bilo to dobro ali ne. Zgodi se tudi, da psi, ki imajo kakšno napako, dajejo potem odlične potomce. S tem pa se samo povečuje genetski pool. In pri tako malo predstavnikih, je to samo pozitivno. Ne obsojaj no tistih, ki so se potrudili, vzeli psa iz tujine, ne pa kar prvega brez rodovnika. Verjemi, da hočejo naresti nekaj dobrega, in nimajo slabih namenov.
Saj ni nič narobe, če Tara kdaj plašček obleče  8).
Lanska zima je bila tako mila, da definitivno nismo rabili plaščkov.
Moji psi tudi spijo v posteljah, pa tudi kdaj kaj z mize sunejo, v torbici bi jih tudi nosila (pa se ne pustijo  :o) , razvajeni so sto na uro,  ampak v tem ne vidim nič slabega. Meni tako ustreza in to je to. Če nekomu to ni všeč, tega pri svojih psih ne bo dopuščal.
Tudi, če temu rečeš počlovečevanje, mantera, pač tako reci. Meni pa je z mojimi psi zelooooo lepo, pa če so počlovečeni ali pa ne. Z mano so 24 ur na dan, včasih tudi 26  :P  :P  :o  :o , in predvsem uživajo v tem. Saj zato jih imam, d anam je lepo skupaj, da smo stalno skupaj in da vse počnemo skupaj.


Lp, Ivana


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #155 : 18 Julij 2007, 12:36:28
Ne, sploh se nisem na nobenega spravila, samo priznam, da me silno moti, da ljudje iz psov delamo na pol ljudi, jih oblačimo, delamo čopke, dajemo mašnice, na razstavah se mi obrača, ko vidim, kako jih nekateri tudi barvajo, da kaj prekrivajo, pa jih špricajo z ne vem kakšnimi spreji, da ostanejo natopirani, pa kupujejo ne vem kakšne za pse neuporabne, vendar zelo modne igračke in drugo opremo - sem slučajno videla zadnje trende, ker sem si domov vzela tri kataloge, ko sem kompletirala opremo za moje mladičke in sedaj, ko našima dvem akužama kupujem dogbag, če mi seveda tisti, ki jih uporabljajo (moram vprašati agilitaše), potrdijo, da so uporabni.

Sem zaljubljena v pse in ravno zato želim, da pes ostane pes. Zato se toliko dopisujem z desetletnimi vzreditelji, ki povedo svoje izkušnje, kaj je za to pasmo dobro in kaj ne. Tudi sama sem se pred nakupom Jone in kasneje Bony zanimala, koliko je pasma občutljiva pozimi ali se rabi plaščke ali ne in če bi jih rabili, bi si raje omislila drugo pasmo... Meni je veliko svetovala in mi še iz Intopalerona, psarne, ki ima precej dobre pse in gospa je zelooo prijazna in rada deli svoje znanje in izkušnje z drugimi - žal veliko vzrediteljev ni takih.

Tudi moji psi gredo povsod z menoj, če gremo z rolerji, kolesom, avtom, bili so tudi že na avtobusih, vlakih in Loti na letalu. Mnogi nas videvajo po nakupih v trgovinah, ker si želim tudi v SLO prinesti kulturo, ki sem jo spoznala marsikje po Evropi, da pse spuščajo v vse trgovine, zaradi mene lahko s teboj na mizi jedo pri McDonalds'u (no, sama tega že ne bi pustila). Z mojimi kužki smo praktično cele dneve zunaj (ja, kmalu se bo to nehalo ,ko se mi konča porodniška), poleti in pozimi. In prav to svetujem tudi lastnikom mladičkov, zato imamo igralne urice, socializacijo in kasneje malo šolo. Sedaj sem uvedla še to, da hodimo z mojima kužama po vrtcih in domovih za ostarele, razmišljam tudi o bolj terapevtskem delu. Dva moja letošnja mladička pa lastniki že jemljejo s seboj v službo...

In niti slučajno nisem zaljubljena v svoje mladičke. Mi veliko pomenijo v smislu, da jih čimbolje pripravim na nov dom, kasneje da sem v pomoč lastnikom pri šolanju, varstvu, da prepoznam in čim bolje izkoristim njihove talente in v smislu opazovanja paritvene kombinacije. Ko pa vidim veliko MTjev skupaj (npr. po razstavah v Evropi), pa hitro vidim, kateri je najlepši in nič ne navijam samo za svojo Loti. Tisti, ki me pozna ve, da sem zelo kritična do sebe in drugih, le da očitno mnoge moja odkritost moti, a to večinoma tiste, ki so preveč zaljubljeni v svoje pse in ne prenesejo, če jim kdo pove za kakšno napako. Jaz teh težav nimam, še več - na razstavah vedno vprašam sodnike, katere napake še vidijo pri Loti, kaj naj skušam z vzrejo še odpraviti - meni se to zdi pravi pristop. No, je pa res, da sem večinoma razočarana, ker se večina sodnikov spozna na mojo pasmo toliko kot npr. jaz na malamute (sorry, Aska, ampak niti standarda ne poznam, ker me ta pasma pač ne zanima).

Če sem čisto odkrita, sem trenutno zatrapana v bratca in sestrico, kakšno leto stara iz Estonije (videla sem ju na evropski razstavi), sicer obupno plašna, a fantastična po zunanjosti. In sama nimam nobenih težav povedati napak mojih psov, ker jih ne idealiziram in če si dobro prebereš na ne vem kateri podstani te rubrike, sem tudi napisala napake mojih dveh psic, tako fizične, kot značajske in še kakšne razvade, tako, da si lahko bodoči lastniki ustvarijo realno mnenje, ne pa da nekaj idealiziram in so potem razočarani. Tisti, ki me dobro poznajo vedo, da prej vidim napake in kaj gre lahko narobe, kot dobre lastnosti. Sem pač nagnjena k popolnosti, kar večkrat ni slabo, me pa večkrat tudi po glavi tepe, ko se sekiram za vsako malenkost, ki gre narobe.

Mttara, sama ti nekaj ne napišem, ker se znašam nad Taro, ampak, ker ji želim vse najboljše in sklepam, da se tudi ti učiš (tako kot se jaz) in tipaš, kaj je zanjo najbolje. Poglej npr. dlako od moje Bony, ki je bila štiri leta bolj v stanovanju in mojo Loti, ki je bila eno leto v stanovanju, sedaj pa smo večinoma zunaj - videla boš veliko razliko. Boni ima manj dlake, tudi po prsih in trebuhu je na pol gola, dlaka je mehkejša in dosti hitreje jo zebe kot npr. Loti, ki ima tršo dlako, bolj gosto, se dosti več giblje in jo dosti manj zebe. In pri mojih eno in dve leti starih mladičih opažam podobno situacijo. Tisti, ki jih pozimi raje ne vozijo ven, da revčka ne bo zeblo, imajo malo dlake in še to mehko, ki jih dosti manj ščiti. V tem primeru bi jim najraje rekla, naj jim zaradi mene tudi plaščke kupijo, samo, da pustijo psom, da se tudi pozimi zdirkajo po snegu, sploh, ker vidim, koliko uživajo. Moja Loti kar tunelčke koplje po snegu, Bony je pa bolj mila jera tako po dežju kot snegu. A za to sem dosti sama kriva prav zato, ker sem imela to logiko, da ko se trese, greva notri, ker revčko zebe...

In ko sem na specialki spraševala kaj je pravilno in kakšna dlaka je boljša, sta mi dva sodnika (kasneje so mi to potrdili tudi vzreditelji) rekli, naj kužka ne šparam na mrazu, naj bodo tudi takrat čim več zunaj, vendar morajo migati, ne smejo ležati (kar si seveda z užitkom lahko privošči Aska). In to, kar so mi povedali, povem sedaj naprej. In v čem je napadanje, lepo prosim? Sama sem ga polomila pri Bony (no, če smo v stanovanju pač ne moremo biti toliko zunaj, kot sedaj v hiši) in mislim, da bi bila jaz velik egoist in zaljubljena v svoje pse, če ti ne bi povedala te svoje napake in bi kar privoščila tebi in Tari, da delata iste napake. Ne vem, čemu užaljenost, ker samo opozarjam, da se napake ne ponavljajo. Seveda pa imaš vso svobodo delati čisto po svoje. Verjamem, da imaš Taro najraje na tem svetu, kot imam jaz svoje pse in zato toliko časa posvečam in iščem, kaj je zanje najbolje, katera hrana, kakšno gibanje, kaj za kožo, dlako, kakšna nega in predvsem za kaj vse se jih da izkoristiti. Sem prepričana, da se v tem strinjaš z menoj. Dvomim pa, da bi me kdo cenil, če bi se v vsem z nekom strinjala in ne povedala nobenega mnenja, nobene strokovne utemeljitve ali izkušenj teh, ki imajo dosti daljši staž vzreje, kot jaz. Zaradi mene pa imaš lahko kot prijatelje samo tiste, ki se vedno strinjajo s teboj. Sama si kot pasje kolege raje iščem tiste, ki imajo veliko izkušenj s psi ali pri vzreji ali negi, ali pasjih športih ali veterini in jih lahko kadarkoli pokličem na pomoč, jih prosim za skupen trening, kakšno njihovo izkušnjo itd. Ivana je že odlična kinologinja, ki vedno rada zelo nesebično pomaga in mirno pove tudi za napake, ki jih delam npr. ko sem še bolj trenirala agiliti, pa ji nisem tega nikoli zamerila, obratno, še večkrat sem jo spraševala za mnenje. Enako Deteljico in še kar precej takih kinologov poznam...



Kolibri

  • *
    • Prispevkov: 1.488
    • Točke: 5
  • Seta del Oro: pametna lepota
Odgovori #156 : 18 Julij 2007, 13:50:59
manchestri sicer niso moja pasma. Jih pa malce spremljam, ker se kolegica zelo zanima za njih. In ker jih imajo ljudje, ki imajo/so imeli cirnece . Zato bi rada samo prilepila par slikic na temo manchester in plašček. Psi so s Finske.







Po mojih izkušnjah temepraturni šoki (med +20 in - 10) psom ne naredijo nič dobrega. Poleg mraza pa jim - vsaj mojim cirnecom je - slabo naredil tudi dež. Zato plaščke, posebej pri starejših, manj odpornih živalih, priporočam.

Nasmehni se - nekdo te ima rad!
La vita e bella. Včasih si pes, včasih pa kandelaber.
Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #157 : 18 Julij 2007, 15:08:35
Ja, ja, saj oblačijo tudi kodre, španjele, foxe, tibetanske kosmate pasme, bokserje, srečala sem tudi nekaj lastnikov zlatkotov in celo enega belgijca. Fancy je pač, njihov kuža je bistveno bolj opazen v očeh drugih in še njim se zdi fino (ne rečem, če so psi kakorkoli bolni in imajo zaradi tega oslabljen imunski sistem ali če imajo kakšne težave na mrazu, ki niso le to, da se tresejo). Saj pravim, da lahko vsak počne kar želi, drugo pa je, če je to v dobro in korist psa. Najbolj vas bodo v to, da vaš MT nujno potrebuje plašček seveda prepričevali v trgovini za živali, kjer si želijo čim več prodati. Na vas pa je odločitev, komu najbolje zaupate... Sama se ravnam izključno po izkušnjah dobrih vzrediteljev in priporočilih veterinarjev, ki so mi v en glas rekli, da če sem imela izkušnjo, da je psu mraz škodil, npr, da bi se podhladil, imel drisko itd. potem naj jih oblačim, sicer ne in sama to upoštevam.

Mimogrede, pri taki opremi psov je približno podobno kot pri kup traparijah, ki so jih v zadnjem desetletju izumili za otroke, seveda z namenom čim večje porabe, ne v dobro otrok ( ki morajo po njihovem mnenju biti vedno čisti, vedno dišati, imeti vse na volje, doma mora biti vse brez ene bakterije, kaj šele vonja pokakane ritke..). Sama pač nisem tega kova, da bom kupovala vlažne robčke, tiste posode za neprodušno zaprte umazane plenice, posebne praške, kup kozmetike, posebne ne vem kako oblikovane žličke, dude, flaške, kaj šele tiste industrijske kašice  in podobno. Sem za čim bolj naravne stvari, za katere je dokazano, da so za otroke najboljše. Pa jih tudi mnogi na veliko uporabljajo in povedo, kako je fino. Eni pač bolj gledamo na zdravje, praktičnost in korist ali slabost za  otroka(ali psa) in me ne zanima veliko vse, kar se v imenu mode izumlja vsakodnevno. Seveda imajo mnogi drugi popolnoma drugačno mnenje in ga zagovarjajo. Sama samo povem, kaj so meni povedali, da je dobro za psa in kaj se je pri moji praksi obneslo. Pika.

Pravkar sem izvedela slabo novico - poslala sem naokoli že nekaj mailov tistim lastnikom samčkov MTjev, katere sem opazila, da dosegajo vidnejše rezultate v agilitiju (seveda so vsi iz Skandinavije, Nemški in dva italjanska so odpadli, ko so mi lastniki napisali plečne višine), in štirje od sedmih poslanih mailov so že prišli in ne bo nič - vsi samčki so kastrirani. Upam še vedno, da kakšen le ni. Sedaj namreč iščem agilitaške samce, glede na to, da imam za drugo leto 5 želja za samičke za agiliti... Ivana, daj no povej jim, da so samčki prav tako dobri agilitaši... No, bom drugo leto plemenjaku povedala, naj pazi, da bo čim več samičk...

Sicer me je pa mož spomnil, da dokler nisem bila poročena, so tudi moji psi z menoj spali - no, Rex mi je takoj pobegnil, ker mu je bilo prevroče, Bony je bila radiator za noge. Odkar sem poročena in imam dve punčki pa se mi zdi edino normalno, da so se prioritete spremenile, saj nimam le psov in tudi niso več na prvem mestu, ampak še nekaj ljubljenih oseb, ki tudi potrebujejo mojo pozornost in čas. Tako ne morem več vsak dan ne vem koliko trenirati, ker so sedaj prioriteta otroci (roko na srce, tudi zdravje me še daje, upam pa, da bom že spomladi spet na nogah) in moj mož. Če se odločim drugače, mi bo šel zakon in družina. In ko sem se odločala za zakon, sem morala sprejeti dejstvo o tem, da psi ne bodo več na prvem mestu. Nisem zagovornik, da se pač mož posveča otrokom, jaz pa psom. Tako sta psički mirno sprejeli, da imata svojo rezidenco, seveda sta lahko v vseh prostorih, sobe so vedno odprte, vendar hodita avtomatično počivati in spati v svoji kletki v sobi, ena se rada igra s hčerko, druga ne, obe se hodita sončiti v sobo, kjer je pač sonce, skupaj hodimo po izletih, žal pa sama na vse kinološke prireditve, ker moža to ne zanima in ga ne mislim v to siliti, hčeri sta pa tudi premajhni za daljše poti. Veste, ko ima človek družino, je malo drugače kot če si sam. Sedaj izkoriščam čas, ko mi punčki spita in sem sama doma, da grem s psicama na sprehod, gremo na kolo ali se na čofotat v bližnji potok. In zato vas, ki ste še na tem, da si ustvarite družino opozarjam, da bo težko za psa, če mu je sedaj vse dovoljeno, potem pa bo imel omejitve. Dva lastnika mojih mladičkov, ki sta bila prej samska in sta psički spala pri njima, bila povsod z njima, skoraj jedla z njima in sta jim ves čas posvečala vso pozornost, sedaj pa so dobili otroka poročajo, kakšna zamera je, ker se seveda sedaj največ posvečajo novorojenemu. To je za premisliti za prihodnost kužka. Ne maram namreč, da pes trpi zaradi naših zgrešenih idej...

Sicer pa lahko rečem, da poznam v SLO vse MTje, noben ne bil rekla, da je nekaj oh in sploh po zunanjosti, imajo več ali manj kar simpatične karakterje, vidim, da se res odlično obnesejo kot družinski psi, v agilitiju pa prve vidite prihodnje leto, najprej Taro in upam, da moji dve psički, potem še dva ali tri letošnje mladičke, morda še dva lanska, če jih uspem shecati - ja, če se v družini tako odločijo, ker imata spet oba majhne otroke. Škoda mi je, da Ajk nima možnosti okusiti agilitaško sceno, ker se mi zdi, da bi bil izvrsten. Kot vzreditelj mi mora biti pomembna zunanjost in karakter, če pa bi ga imela kot hišnega ljubljenčka ali za pasje športe, mi je pa čisto vseeno ali je svetlo ali temno rjav ima ušesa gor ali dol, je brez dlake ali je čisto kosmat, pinčevsko glavo ali celo napačen ugriz, samo, da ima dober karakter za tisto, za kar ga nameravam uporabljati. Prav to bom sama naredila čez pol desetletja, ko bom iskala malinkota. Me sploh ne zanima zunanjost (no, želim si, da bi bil svetlejše rdečkaste barve in krajše dlake), samo, da bo ubrisan za delo.

No, kdor želi v kompletu videti moje letošnje mladičke, ga vabim v soboto na naše igralne urice, če takrat ne boste več spali... Aska, če moreš, pridi, ker bomo spet tvoji sosedje na travnikih na Brdu, lahko le za četrt ure, ker bo potem Aski že prevroče glede na napoved. Vabim še druge, ki imate različne pse in več psov, da se nam za krajši čas pridružite (ker ne bomo delali le primer prepoznavanja pasje govorice in pravilne socializacije lastnikov , ampak še utrjevali pozornost in priklic...)




mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #158 : 18 Julij 2007, 17:00:19
mantera,
Naj pojasnim, kaj me je prej zelo zmotilo, da sem odreagirala/odgovorila tako, kot mi sicer ni v navadi (vsaj upam, da ni ::)). To, da potem, ko si mi že v obraz rekla katere napake delam s Taro in katere so Tarine lepotne in značajske (no, te so v bistvu že spet moja krivda) napake, jih spet javno izpostavljaš. Ko si mi v živo povedala svoje mnenje, mislim, da se nisem nič užaljeno obnašala in sem še za nasvete spraševala. Odkritost in nasvete sem tudi resnično zelo cenila! To mi verjemi, prosim!
Veliki problem je torej bil v tem, da mi res ni jasno, zakaj je nujno vse še ponavljati javno?! Želiš pomagati ??? Kaj imava s Taro od takega javnega izpostavljanja??? Kaj imajo od tega ostali, ki spremljajo temo???
Takole … verjetno nisi pomislila, da me to moti, sicer, verjamem, da ne bi tako pisala. Upam, da zdaj, ko veš, da mi ni všeč, tega ne boš več počela. Direktne kritike pa sprejemam še vedno.
Še priznam, zelo sem zaščitniška do tistih, katere imam rada … in, jasno je Tara tudi na seznamu tistih za katere grizem ;)

Se globoko strinjam s tabo, da je pasja industrija pogosto, žal, usmerjena psom v škodo!

Kar se tiče iskanja očeta tvojim bodočim mladičem … pa kaj, nobena slaba novica … tudi od očeta neagilitaša so sigurno lahko mladički super agilitaši, če imajo prave vodnike.

Trikrat hura za moža, ki te je spomnil na … hi hi hi :D

aska, tebi pa čestitam, da ti je že spet uspelo tako oživeti temo :o

lp



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #159 : 18 Julij 2007, 18:16:14
aska, tebi pa čestitam, da ti je že spet uspelo tako oživeti temo :o
He he, a ni prav, da se je tema razvila in je že 6 strani :o :o :P


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #160 : 19 Julij 2007, 10:36:33
Glede teh plaščkov se pa strinjam, da ni nič narobe, dokler je vse v mejah normale.
Torej razne tiste s kapucami pa vetrovke pa gor in dol -  :-X .
Dokler pa imaš plašček , dva zato da psa ne zebe- to mi ni nič narobe.
Jaz sem Kano letos 2 dni oblačila v zgornji del-puloverček- enega dojenčka, ker je bilo res peklensko mrzlo.
Drugače pa ne kompliciram. Če je dež smo pač mokri, če je sneg nas pa malo zebe. Samo se zdivjamo pa je v redu.
Tudi meni se zdi pretirano počlovečevanje že bolano, ampak malo razvajenosti pa ne škodi.
Fajn, da ima tema tak odziv, samo pazite da cairnske ne presežete  8)
Tja itak nihče več ne piše :D...
No , lepo se imejte in počohajte svoje pesute  :-*



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #161 : 19 Julij 2007, 11:49:43
No jaz sem pa glede plaščev in lišpanja zelo liberalna  :P.
Ločim oblačanje zaradi resnične in navidezne potrebe .
Včasih je potreba resnična. Jaz kljub vsemu verjamem , da vse pse brez podlanke ob dolgem zadrževanju zunaj in v marazu ali dežju  in brez aktivniti zebe  :-\.
Prav tako verjamem ,da tudi srednje odlakanim odhod izstanovanja  ,kjer je temperatura + 22 do bližnje trgovine, kjer potem čakajo priveazni pri -10 ni prijeten oz da težko preklopijo naravno gretje  ::).
Pobere jih ne brez plaščev, so jih pa najbrž prav veseli  ;) .
Tudi mnogim je bolj priročno dat palerino na psa ko je dež ali sneg za lulalnje, kakor pa sušit in prat mokrega smrdečega psa 4 x dnevno. Pa enim se sneg lepi na dlako in neopreske trenirke lahko naredijo čudeže  8) .
Vsekakor pa pretiravanje z oblačenjem škodi ,še bolj lahko škodijo napačni materilai plašča  :(.
V glavnem kot bivšemu konjeniku so mi plašči in pregrinjala domači  :).

kar pa se tiče lišpanja in šminkiranja. Če sem odkrita res hecno zgleda in pove marsikaj o vodniku a navsezadnje , dokler psa ne ovira oz n etrpi  - zakaj pa ne . Navsezadnje imamo družne pse zato,da se z njimi igramo in da se zabavamo. Če koga  zabava , da ima njegov pes nalakirane nohte mene prav nič ne moti, psa pa tudi ne. Tako kot me ne moti,če ima ovratnico iz briljantov vredno miljon dolarjev ali pa plašč direktno od diorja  :P .
S psi je pač tako,da jih je človek vedno oskrboval ,ker so zadovoljevali njegove potrebe. Nekoč so bile to potrebe po lovu, po paši, po čuvanju, danes pa so potreb po igri ,športu,  druženju in taki ali drugačni estetiki  8).
Vsekakor si z nošenjem lakiranih nohtov svoj standard na lažji način zalužjo,kot so si ga s čuvanjem posesti npr. Nič pa v naravi ni zastonj  ???.

Zadeva po moje postane problematična šele takrat ko s ekupec ne zaveda več,da kupuje fensi igračke in okraske ker je to njemu samemu v veselje, ampak začne verjet da je pes tisti ki to nujno  potrebuje.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #162 : 19 Julij 2007, 13:39:46
Neeeeee, bomo zelo pazili, da ne bomo po odgovorih presekli simpatičnih cairncev... Meni so tako cute... Mojo kolegico hecam, da bi ga kupila...

Deteljica, mislim, da ne bo ustrezna primerjava med konjem in psom, ker je ključna razlika - od konja koža diha, švica, zato se ga moramo obleči na mrazu, po dirkanju itd. Pri psu pa ni teh problemov. Ne vem tudi, čemu je problem dež. Moji dve kuži sta, sploh sedaj, ko je tako vroče, vsak dan stuširani, saj me po čeprav kratkem opoldanskem sprehodu redno počakata v banji, da ju stuširam. Potem ju obrišem z brisačo in to je vse. Isto, ko je dež. Še zunaj se mi obe na ukaz otreseta, ko pridemo notri, jima najprej obrišem tace, potem podrgnem po telesu. Nisem še slišala, da bi njihova dlaka smrdela. Sem pa to večkrat opazila pri dolgodlakih pasmah...

Ja, Deteljica, saj v tem je problem, da človek misli, da je nekaj za psa nujno potrebno, pa je v resnici samo človeško zgrešeno mišljenje, ker seveda sklepa po sebi. Sem pa že marsikoga slišala, da je preklinjal pasja oblačila, ker so psu uničila (ne vem sicer kako je to mišljeno) dlako... Sicer pa se vsaj meni zdi logično, da se z nobenim psom ne sprehajam po nalivu zunaj, pa tudi po visokem snegu in izredno hladnem vremenu bolj redko, ker sem sama na smrt zmrznjen človek.

Deteljica, nas obiščeš v soboto zjutraj? Saj smo čisto blizu tvojih kuž...




mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #163 : 19 Julij 2007, 14:30:05
A bo mene kdo prosim razsvetlil … sem živela v prepričanju, da je prednik MT-jev mali italijanski hrt, a zdaj nekaj brskam in … ups, na Wikipedii in dogbreedinfo.com piše, da je whippet (mali angleški) ??? Sem že prej nekaj takega slišala, a nisem bila pozorna :-\ Kaj je zdaj res ali vsaj verjetneje res??? Meni so bolj podobni italijanskemu ::)

lp



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #164 : 19 Julij 2007, 14:43:53
mantera-pišem na splošno, ampak se oproščam da  v napačni temi ,ker se je pač tu razvnela debata  ::).
zagotovo mancestri nimajo vonja niti mokri- ampak od sosede puli pa, čeprav ima dlake, ko dreka tudi smrdi tako , ko se zmoč  :Di- zato jo čist razumem, da ko gre samo lulat  8)(za na sprehod ne) mu da palerino in še vrečke na noge včasih, ko j eplundra al pa blato).
Tudi ni sme trdila,da je kakšna podobnost med psi in konji ampak sem izjavila,da so meni pregrinala in plašči domači ,ker sem bila konjenik. To pomeni,da pač nimam do tega odpora in da sem navajena slike,da se živali v mrazu pokrije po delu ali ko čaka. Tidi mojeg adobij aem pozimi v primeru čakanj an amrazu (razne zimsk etekme ) pokrivala. Bil je sicer stanovanjski pes in z več zdravstvenimi problemi od malih nog  in če (oz dokler ) ga nisem je dobil vedno kakšno vnetje ledvic ali mehurja. Meni se je obneslo in ni me niti najmanj motilo kaj si o tem kdo misli.
Zagotavljam tudi ,da je mojo popolnoma kosmato pudlico pozimi v gorah ob celodnevnih turah vidno zeblo, če ni dirjala naokoli oz tisti trenutek ko ni . Bila je izredno navdušena, če smo jo vzeli pod bundo - takrat pač še ni bilo plaščev oz nam ni prišlo na misel ,da bi si ga sami naredili. Tudi kakšn aneopren trenirka ,ki bi preprečila nabiranjekep na dlaki bi nam(in psici)  prišla zelo prav ampak kdo je pred 35 leti o tem kaj slišal ?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #165 : 19 Julij 2007, 15:10:15
Mttara, pravilno si prebrala, prednik MTje je Wipet in Black and Tan terier, ki celo v domovini izumira. Po hrtu je ta pasma dobila hitrost, krivo hrbtno linijo, značilen hrtovski galop in daljše in lažje kosti (pa pomojem še zalogo energije, da nikoli ne pregorijo), po Black and Tan terierju pa barvo in seveda lovkse zasnove (no, tudi hrti so lovci, a drugačni kot terierji.

Pa daj počakajte toliko, da mi uspe prevesti tole knjigo, ki jo imam in bom obljubim da takoj dala vse informacije na net. Neverjetno koliko novega sem se spet naučila o tej pasmi. Lahko rečem, da sem kvečjemu še bolj vesela, da jo imam.



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #166 : 19 Julij 2007, 19:22:14
mantera, kaj pa tole: "Pasma je nastala v 19. stoletju v Manchestru v Veliki Britaniji s križanjem med staroangleškim black and tan terierjem in italjanskim hrtom." ... skopirano s tvoje spletne strani http://www.kar.si/mantera/pasma.htm??? Ne me čist zbegat ... saj sta menda wippet in italijanski hrt čist dve različni pasmi ??? Ne vem, nič več ne vem ???



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #167 : 19 Julij 2007, 20:40:19
aja ... pa še v eni ali dveh knjigah (žal, se ne spomnim natančno katerih, mislim, da je ena od Peter Scott-a) sem tudi videla, da piše tako kot pri tebi mantera :-\



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #168 : 19 Julij 2007, 22:39:14
Mttara, žal mi je, sem napisala zelo celosten odgovor, kot prepis iz knjige, ki jo imam in ne vem zakaj ni bil poslan.

Samo na kratko iz kjnige, ki jo imam od Angležev:
Prednika sta Wippet in Black and Tan terier (BTT), s čemer so dobili MTja, pasmo, ki so jo lahko uporabljali tako kot lovca na podgane, kot v coursingu na zajce (ne vem ali na ta prave ali tako kot danes izgleda). To se je dogajalo v 1800 letih, potem so začeli BTTja imenovati MT, potomci so bili nekaj mladičev srednje velikosti, nekaj majhnih, nakaj so ločili v dve pasmi, Višja se še danes imenuje MT, druga pa Angleški Toy terier. Potem so v ZDA začeli spet delati po svoje in so jim kupirali ušesa (okoli leta 1900) in s tem je pasma zelo izgubila na priljubljenosti. Seveda Angleži tega niso sprejeli in so kenslali iz razstav vse kupirane MTje. Sredi 30 let so našteli celo samo 11 mTjev v Angliji. A sredi 50 leti je bila že prva specialka zanje in po tem je pasma strmo dobivala na priljubljenosti. Kot najbolj kvalitetni psarni veljata v Angliji Keyline in Eaglespur in vesela sem, da je Bonina mama ravno angležinja in ima pol svojih korenin pri eni in pol pri drugi psarni.

Sicer pa, če me boš prevečkrat provocirala, bom morda pospešila s prevajanjem... Čakam še prihod mojega očeta, ki bo z vsem znanjem svojih jezikov lektor, potem pa bom za strokovno lekturo prosila še mednarodnega sodnika za to pasmo...

Upam, da sem odgovorila na vprašanja. Ja, prav ugotavljaš, ene knjige pišejo tako, druge drugače, seveda je na tebi, da se odločiš, komu verjetni. Meni je take, ki jo imam kar simpatična. Ko jo sama predelam, ti jo posodim, če z mojim prevodom ne boš zadovoljna...



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #169 : 20 Julij 2007, 08:13:20
Hvala za odgovor mantera!
Ja, prav ugotavljaš, ene knjige pišejo tako, druge drugače, seveda je na tebi, da se odločiš, komu verjetni.
Ja, saj je vedno tako, 100 virov, 100 različnih podatkov :( Menda ni narobe, če sprašujem ... Moram nekaj več izvedeti preden se odločim, kaj verjeti.
Sicer pa, če me boš prevečkrat provocirala, bom morda pospešila s prevajanjem... Čakam še prihod mojega očeta, ki bo z vsem znanjem svojih jezikov lektor, potem pa bom za strokovno lekturo prosila še mednarodnega sodnika za to pasmo...
he he, super :P Potem si bom morala še kaj zmislit ;)
Šalim se. Ma vsaj to sem hotela vedeti, kaj je s temi predniki, ker me pogosto sprašujejo, poleg tega, če je Tara doberman :D, če je hrt ... in pojasnjujem, da ni a ima prednika hrta ... (a ne vem natančno katerega :-[). Saj se wippet itak sliši lepše, kot mali talijanski (naj mi lastniki malih talijanskih ne zamerijo :-\)
Katero knjigo pa prevajaš? Zakaj pa ne bi bil zadovoljna s tvojim prevodom?! ::) Mislim, da ljubitelji MT-jev vsi že komaj čakamo na njega!

lp



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #170 : 20 Julij 2007, 08:18:29
Katero knjigo pa prevajaš? Zakaj pa ne bi bil zadovoljna s tvojim prevodom?! ::) Mislim, da ljubitelji MT-jev vsi že komaj čakamo na njega!
Res komaj čakamo na prevod :o


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #171 : 20 Julij 2007, 10:12:23
Daj ne provocirajta, ker sem že tako na smrt utrujena. Totalno neprespana sem že nekaj mesecev, da o mojih nenehno bolečih sklepih in mišicah sploh ne govorim...

Če želiš podatke o knjigi: Muriel P Lee: MAnchester terrier, Interpet publishing, England
Meni je silno simpatična in celostna knjiga z luštnimi fotkami in dobrimi nasveti, vsebuje pa poglavja: zgodovina, karakteristike, pasemski standart, tvoj mladič, vsak danja skrb za MTja, vzgoja, zdravje, tvoj veteran, razstavljanje, obnašanje in preprečevanje razvad. No, katero poglavje te najhitreje zanima? TIstega o pasemskem standardu bom kar izpustila, ker imam na svoji strani angleško verzijo FCI standarda, ki je itak edini uradni. Pa o razstavljanu tudi še ne bom, ker še ni toliko aktualno, pa o veteranih tudi še ne bi. No, sedaj je pa že nekaj poglavij manj.

Veš, za jeseni planiram narediti svojo internetno stran tako, da bom vse te stvari imela na strani. Samo še malo ideje rabim, kako to narediti, da ne bo toliko podstrani. Če se kaj spoznaš na to in imaš dobre ideje, kar na dan z njimi.

Pa vsi lastniki mojih mladičkov me morijo za moje jedilnike ter moje pasje piškotke, ob katerih še vsak pes naredi, kar želiš. Hja, a odprem firmo samo za to? Vidim, da imam povpraševanja več kot dovolj...

Mttara: iz MTja so izšle vse ostale black and tan pasme. Kar se pa dobermana tiče: najprej je bil MT, potem srednji (Nemški pinč), potem doberman in pritlikavi pinč. DA ti še malo zmešam glavo imajo eni za prednika MTja tudi Welsh terierja... Imaš prav, saj človek ne ve, kateri knjigi verjeti. A nič se ne boš ljudem zlagala, če jim boš rekla, da je prednik hrt (daj no, koliko ljudi pa pozna ne vem koliko vrst hrtov...).




mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #172 : 20 Julij 2007, 10:37:35
Saj ne provocirava :D Ti samo pridno delaj!
Mttara: iz MTja so izšle vse ostale black and tan pasme. Kar se pa dobermana tiče: najprej je bil MT, potem srednji (Nemški pinč), potem doberman in pritlikavi pinč. DA ti še malo zmešam glavo imajo eni za prednika MTja tudi Welsh terierja...
Vauuuu, sem tudi sama še bolj ponosna, da imam to pasmo :o
Pa hvala za podatke o knjigi!



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #173 : 20 Julij 2007, 11:27:03
Hm, a kdo ve, kako se dela s prevodi in avtorskimi pravicami? Sem poslala založbi prošnjo, če lahko priredim (to pomeni povzamem, ne dobesedno prevedem, seveda malo skrajšam itd.) njihovo knjigo, pa so mi odgovorili, da za priredbo ne potrebujem njihovega dovoljenja, ampak le za prevod. Halooo, pa piše v njigi, da ni dovoljeno reproduciranje katerega koli dela, fotokopiranje slik itd. No, sem ji poslala še en mail in upam, da mi odgovorijo.

Mttara, veš, notri je napisanih kup stvari, zaradi katerih boš pošteno ponosna, da si lastnica te prelepe pasme... No, kje naj začnem prevajati, katero poglavje vas najbolj zanima?



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #174 : 20 Julij 2007, 11:31:56
Evo prva kost za vas iz knjige: če se sprehajate z navezanim psom in opazite, da se približuje velik, spuščen pes, ki se vam zdi glede na pasjo telesno govorico grozeč in možen napadalec, se takoj obrnite in hodite stran od tistega psa čem hitreje. Ne dovolite vašemu psu uspostavitve očesnega kontakta s tistim psom, niti tega ne naredite sami, saj v pasji govorici očesni kontakt (=da se pogledata), pomeni izzivanje in možen spopad.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #175 : 20 Julij 2007, 11:53:55
A kdo ve, če obstaja kakšen kinološki slovar, magari angleško-angleški ali pa angleško-nemški, ali pa angleško francoski... Malo pomoči bi rabila...



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #176 : 20 Julij 2007, 11:58:23
v pasji govorici očesni kontakt (=da se pogledata), pomeni izzivanje in možen spopad.
he he, to vemo, a pri enih tudi to ne pomaga, žal. :P Se mi je že na Rožniku zgodilo, da se sta dva zdivjana psa - pes in psica, mešanca med nekakšnimi Bull-i, razpuščena, kot tudi lastnika - zaletela v Taro, čeprav sva se jim skušali izogniti. A tudi MT niso od muh! Sem jo hitro z vrvice spustila, da jo ne oviram ... in ... hitra puščica ... je letala, še ona njim skakala za vrat ::) ... ko sta jo spravila v kot, ju je preskočila :o
Na gradu tudi ... ena mešanka z nemškim jo napadla, a Tara si je že spet s svojo hitrostjo pomagala ... se je psica od tega ustrašila in se na koncu podredila mali miški 8)
Ja, če se le da se je treba izogniti takim psom ... če pa ne vžge je MT-je treba spustiti z vrvice, ker jim je hitrost odlično orožje!

he he ... kost :D

uf, za slovar jaz ne vem ... upam, da se bo kdo, ki se s kinologijo ukvarja tukaj oglasil ... če ne lahko odpreš novo temo ;)

lp



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #177 : 20 Julij 2007, 12:13:02
Hm, a kdo ve, kako se dela s prevodi in avtorskimi pravicami?
mantera,
poglej Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=199521&stevilka=958 ... poglej tudi spremembe in dopolnitve.

No, kje naj začnem prevajati, katero poglavje vas najbolj zanima?
Mene najbolj zanimata zdravje ter vsakdanja skrb.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #178 : 20 Julij 2007, 12:24:10
Oh, Mttara, solit se pojdi, sem začela prevajati od začetka in sem že pri  koncu zgodovine pasme. Boš zdržala, da to prevedem, potem se lotim pa zdravja in vsakdanje skrbi, prav.

No, sedaj sem videla, kako včerajšnji odgovor ni bil poslan. Medtem, ko sem pisala, je en napisal odgovor in potem sem ga šla brati, potem ko sem hotela pa svoje prej napisano spet videti, je pa miška papala... Na isti način sem si sedaj zbrisala odgovor tebi, ki sem ga pisala...




mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #179 : 20 Julij 2007, 12:30:39
jaz pa za sebe govorim, da sem smotana :D