Manchester terier

Eki · 707069

mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #180 : 20 Julij 2007, 12:32:31
Zgodovina napisana, evo prvi prevod:
Originalno so Mtja klicali Black and Tan teriej in izvira iz Anglij, od koder se je začelo 90% vseh vrst  terierjev.
Terier izhaja iz latinske besede terra, kar pomeni zemlja. Naloga terierjev je bilo preganjanje majhnih in velikih glodalcev nad in pod zemljo.
Veliko pasem terierjev ima podobne prednike, sredi 1800 let so se razdelili na dve glavni skupini:
-   dolgodlake ali ostrodlake, kratkonoge, ki očitno prihajajo iz Škotske in
-   dolgonoge, gladkodlake, ki so jih vzrejali v Angliji.
Čeprav so terierji različnih velikosti in oblik, imajo zelo podoben značaj: biti družni psi, odlični družinski psi in spremljevalci ter seveda večni preganjalci glodalcev.
Očitno je MT najstarejša pasma med terierji, saj ga prvič omenjajo rodovne knjige iz leta 1570. Menijo, da imata MT in Welsh terier iste prednike.
Prvotni Black and Tan terier je bil težji, manj poznan po svoji gracioznosti kot sedanji MT. Bil je neustrašen, izredno hiter in sposoben uničiti ogromno glodalcev v kratkem času. Preko generacij sje je razvil bolj graciozen pse. Vendar je bilo v tistih časih pomembneje, da pes pobije čim več glodalcev, kot da je čim lepše. Rodovna knjiga omenja gladkodlakega Black and Tan terierja leta 1790.
MT izvira iz zelo znanega centra dveh takrat zelo popularnih pasjih športov: pobijanja glodalcev (podgan) in rabbit coursing (coursking za zajcem, samo ne vem ali naravnim ali umetnim, verjetno naravnim…). Pasmo je ustvaril John Hulme v zgodnjih 1800 letih s križanjem Whippeta in Black and Tan terierja in tako ustvaril pasmo, ki je bila najboljša v obeh omenjenih športih. Pri doseganju sedanjega pasemskega standarda Mtja pa sta sodelovala tudi Greyhound in Italjanski hrt.
MT je bil toliko popularen tudi zato, ker so iz njega izšle ostale zelo popularne pasme: doberman in nemški lovski terier v Nemčiji, Beauceron v Franciji, Lanchesterski gonič in Avstralski ovčar.
Okoli 1850 se je ime Black and Tan terier spremenil v Manchester terier. Odkar se je vzreja z Mtji začala, so bili v leglu zako nizkonogi kot srednje veliki mladički. Potem so ločili obe vzreji in preimenovali manjšo različico, ki je bil pes velikašev in bogatih dvorov v Angleškega toy terierja.. Največjo popularnost je imela pasma okoli leta 1870, ko je Sam Handley iz Manchestra vzredil veliko odličnih psov. Takrat so predstavnike te pasme klicali tudi pes gentelmanov ali gentelmanski pes.
Leta 1909 je Anglija prepovedala kupiranje ušes in pasma se je začela boriti z obstojem. Zahvaljujoč nekaj posameznikom, je pasma uspela obstati med prvo svetovno vojno in po njej. Leta 1930 so vzrejo poživili in število psov se je začelo večati. Leta 1924 je kinološki klub dokončno potrdil pasmo in ustanovil Britanski klub Mtjev leta 1937, ko je bila tudi prva specialna razstava te pasme. Druga svetovna vojna je spet skoraj opustošila pasmo. Leta 1947 je obstajalo le 11 predstavnikov te pasme v Angliji.
Evropsko najbolj cenjeni psarni sta bili Eaglespur (gospa Knight) in Keyline (gospa de Forest) – jupi, Bonyna mama je iz Anglije in ima prednike ravno iz teh dveh psarn.




mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #181 : 20 Julij 2007, 13:44:50
Kaj je sedaj, a toliko časa berete ali ste šli že na počitnice. Daj no, malo me pohvali, da sem se hitro lotila dela...

No, še nekaj delov, ki sem jih na hitro prevedla (sorry, niso še čisto slovnični in lepo berljivi a za največje firbce in neučakane so zadostni):
ZNAČILNOSTI
Je majhen, zaupljiv, čuječ in spreten pes, Je izredno inteligenten s pametnim pogledom, Postal je eden najbolj priljubljenih psov spremljevalcev, ki se je lepo prilagodil življenju v majhnih stanovanjih ali na podeželjskih posestvih. Za razliko od drugih terierjev, ki zahtevajo dosti nege dlake, je MT popolnoma nezahteven.
Čeprav je pasma nižja od kolen, ne kažejo nobenih znakov plahosti ali sramu. So psi, ki so vedno pripravljeni za akcijo. Kdor išče psa le za božanje z željo, da je čim bolj pri miru, to ni prava pasma.
MT izredno ustreza družiskemu načinu življenja. Lahko je nezaupljiv do tujcev, vendar ko jih enkrat sprejme, je do njih prijazen. Ni pes, ki bo prvi začel pretep, ampak stoji na svojem ozemlju in čaka v pripravljenosti, kadar je izzvan. Ni pes, ki bo vsepovsod ležal in si prizadeval osrečiti gospodarja. Ker ima lovske korenine, se zna sam zaposliti, predvsem s sprehajanjem in iskanjem po ozemlju. :eprav je podzemni terier, po naravi ne koplje, rad pa to počne iz dolgčasa, razen včasih spet da prepoznati svoje prvobitne lovske korenine.
 Opisujejo ga kot izjemno čistega, simpatičnega, čuječega in pametnega psa. Hitro se prilagodi življenju v družini, je šarmanten, ne preveč občutljiv, izrazit in radoveden. Ima dobre navade in je zelo vdaj spremljevalec.Laja, kadar je potrebno, nima močnega lovksega nagona, odlično sliši in je neverjetno spreten.
Kot vsi terierji je predan svojemu delu, velik entuziast in zelo pogumen.
Je zelo prilagodljiv pes za življenje v stanovanju in družbi ljudi ali psov. Zelo je srečen, ko ga povabimo v sodelovanje pri kakšnem pasjem športu, zelo pa se obnese tudi kot terapevtski pes ali pri treningih poslušnosti. Obožuje biti zaposlen in ima rad izzive.  Dajte mu katerokoli aktivnost, kjer mora uporabljati svoje možgane in aktivnost telesa in bil po zadovoljen in zelo produktiven.
 Trikov, ki se jih MT nauči, zlepa ne pozabi. Zaradi svoje inteligence je modro, da čim prej spozna, kdo je šef družine in z vzgojo začnemo takoj, ko dobimo mladička.
Ker je to manjši pes, je treba majhne otroke naučiti, da se tega psa ne vleče naokoli ga ne jaha, ampak se morajo naučiti ga spoštovati.
Zelo primeren je za prvega psa, vendar se svetuje permanentno sodelovanje z vzrediteljem in pasjim trenerjem. JE lahko vodljiv, ni dela z nego in različnimi zdravstvenimi problemi.
Pri šolanju v poslušnosti ima nekaj težav zaradi svoje radovednosti in neodvisnega duha, vendar imajo veliko željo ugoditi gospodarju. Zahteva sebi primernega, inteligentnega, temperamentnega vodnika, ki ga rad jemlje povsod s seboj ter ga rad zaposli z različnimi problemi.


ZDRAVJE
Pasma je med najbolj zdravimi. Ugotovljena je le Willibrand'sova bolezen (težave s krvjo), zaenkrat so jo odkrili le v Angliji in ZDA. Ta pasma ima večkrat kakšne kožne bradavice, ki jih je ob večanju ali krvavitvi treba odstraniti, sicer pa do sedaj še ni odkritih zdravstvenih težav.

PASEMSKI STANDARD –
tega bom dala prevesti mednarodnemu kinološkemu sodniku, da bo res pravilen, napisala bom samo napake iz standarda:
strma okotenost, plitva prsa, visoko nošen debel rep, preveč kosmat ali gol, kratka glava, dvignjena ramena, mehka hrtna linija, višji zadek od prednjega dela, zavihan rep, lratek, debel vrat, blede barve, ohlapnost, mehka ali redka dlaka, predolga ušesa, U oblika uhljev, okrogla oblika oči, ovčarska hrbtna linija…

VSAKODNEVNA NEGA
Glede na to, da je bil vzrejen kot lovski pes, zahteva določeno količino dnevne fizične aktivnosti. Obožujejo biti partner pri igri s svojim lastnikom, obožujejo ga spremljati povsod, tako pri vrtnarjenju, branju knjige ali učenju. So zelo kreativni, zato bolj kot fizično potrebujejo psihično vadbo. Seveda se zna tudi sam zaposliti, vendar če mu ne pokažete kaj, bo lahko počel marsikaj, kar nam me bo všeč.
Redni sprehodi, igralne urice na vrtu in puščanje psa, da se prosto nateče v varovanem okolišu so potrebni za vsakodnevno zadovoljnega Mtja. Tisti bolj aktivni bodo prepoznali Mtja kot odličnega spremljevalca na kolesarjenju, igrah z žogo in vrvjo, prinašanju ter celo plavanju. Če bo pes zamorjen ali se bo dolgo časa dolgočasil, lahko kot vsaka druga pasma razvije nezaželjeno destruktivno vedenje. Vsakodnevna aktivnost je torej nujna.

NEGA
Enkrat tedensko se Mtja obriše s posebno rokavičko za kratkodlake pse ali krtačko. Dvakrat letno se ga skopa s šamponom (razen seveda, če se kje povalja ali skopa v kakšni smrdeči stvari). Ni ga modro pogosteje kopati s šamponi, sicer dobijo suho kožo, saj izgubi naravna olja, ki so v koži. Enkrat mesečno oz. po potrebi jim je potrebno postriči kremplje, ki ne smejo zrasti tako dolgi, da hodi po njih (se dotikajo tal, ko stoji).  Če so kremplji predolgi, radi povzročajo krvavitve med prsti in razširitev stopala, kar je huda deformacija. PO potrebi z bombažnim robčkom očistimo ušesno umazanijo

POTOVANJE Z AVTOM
Dober vzreditelj že sam začne 5 tedenske mladičke navajati na vožnjo z avtom. Za varno potovanje z avtom mora biti pes ali v kletki ali v prtljažniku ali pripet z varnostnim pasom. V vsakem primeru je treba preprečiti, da pes pleza po sovozniku ali celo vozniku. Nikoli ne puščajte psa pri visokih temperaturah samega v avtu, niti ne pri malo odprtem oknu, saj se lahko počkoduje, če bo želel splezati skozi okno. Na dolgih poteh mu vsake nekaj ur (odvisno od starosti psa) omogočite opravljanje potrebe in razgibanje.

POTOVANJE Z LETALOM
Vedno se potrebuje dovoljenje prevoznika. Če je težji od 8kg, potuje v prtljažniku v posebni kletki. Nekaj ur pred potovanjem se psa ne hrani.

POČITNIKOVANJE Z Mtjem
Če se le da, izberite kraj, kjer lahko letujejo vsi člani družine.
Če ne gre drugače, se dogovorite s sorodniki ali vzrediteljem, da vam ga ta čas varuje, pasje hotele pa prej raje temeljito preverite.

Prevajaš še šolanje, pa tisto o delu z mladički in zdravje. No, pri zdravju bom izpustila 90% kolikor piše od preprečevanju zunanjih in notranjih zajedalcev, ker to pa ja vi pesjankarji že veste. Morda le prepoznavanje bolnega psa in še kakšne posebnosti pasme. Velika večina je pisanega na splošno in to ne vem, če naj sploh prevajam. Morda bom nekaj delov vključila zraven, za tiste, ki imajo prvič psa, kaj več pa ne.

+1



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #182 : 20 Julij 2007, 13:50:54
Ja, pridna mantera! :D Res pridna! :o A sama tudi nekaj moram delati, zato nisem takoj odgovor pisala ... pa še zato, da ne bom samo jaz odgovarjala ::) A, da ne boš jokala, sem si uzela še to minutko :P

Jooooooj, tema nam postaja super! :o



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #183 : 20 Julij 2007, 18:35:29
Mantera- to so že prav članki -mogoče bolje , da se obesijo (tudi) na portal ?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #184 : 20 Julij 2007, 19:08:16
Deteljica sorry, ampak tega pa ne znam narediti...

No, sedaj dobivate le primere grobega prevajanja, ki ga je treba še lepo oblikovati, dopolniti itd. in potem bom dala najprej na svojo internetno stran, potem sem obljubila Jani na mojpes.net, da ji pošljem in potem lahko dam še kam. Veste da z veseljem to naredim, samo dajte mi malo pomagati, kadar česa ne znam. Vidim, da sem vedno manj računalniško pismena...

Evo, kar sem pravkar dokončala:
ZDRAVJE
Do 5. meseca: mladički naj bodo v leglu do začetka 8 tedna, ko je čas, ko se najlažje navežejo na nove lastnike. Že vzreditelj mora dati mladičke na temeljit pregled k veterinarju, ki kontrolira, pravilno raščenost in celovitost zob, kosti ter izda zdravniško spričevalo ali potrdilo o zdravstvenem stanju psa. Sicer morajo biti do te starosti mladički cepljeni proti steklini in trikrat proti pasjim nalezljivim boleznim, ter pred vsakokratnim cepljenjem razglisteni.
Med5 in 12. mesecem: mladičke, ki niso namenjeni razstavljanju ali vzreji kastriramo ali steriliziramo – na ta način preprečimo kasnejše bolezni rodil splovil, predvsem zloglasne tumorje (prsa pri psičkah in mod pri samčkih). Pri šestem mesecu se oceni korektno zobovje ter prvič pokaže pravilno skrb za zobno higijeno – to bi moral pokazati že vzreditelj.
Po enem letu: enkrat letno cepljenja ter celovit pregled, nekateri dajo enkrat letno pregledati kri.

Piki parazitov
Lahko je pes nanje alergičen. Preprečevanje z ampulami proti zunanjim zajedalcem (Advantix oz. Strnghold za mladičke)

Alergija na hrano
Vzreditelj bi moral v leglu med 5 in 7. tednom testirati mladiče na vse najpogostejše alergene v hrani in na morebitno preobčutljivost opozoriti bodočega lastnika. Zaradi alergije na posamezno vrsto hrane psi običajno ni bruhanja ali driske kot pri ljudeh. Ponavadi se kaže na enak način, kot bi imeli alergijo na bolhe – kožni rdečkasti različno veliki madeži.
Pri netoleranci na hrano, npr. na kravje mleko pa se to kaže kot spuščanje plinov, bolečine v želodcu ali črevesju, napet trebuh. Če sumite na težave s hrano, dajte psa na dieto in se izogibajte hrane, ki jo ne prenaša. Dieta naj traja en mesec in v tem času bi morali izginiti vsi prejšnji simptomi. Kupujte pasje brikete, ki ne vsebujejo soli, barvil, konzervansov in različnih aditivov, predvsem ojačevalca okusa. Če boste psu sami kuhali dietno hrano, poskusite meso zajca, jagnjetino, govedino, ribo, skratka kvalitetno meso, ki ni v vaših pasjih briketih. Tudi razkuhan riž je zelo dietna hrana in sveže skuhana kostna juha.

PREPOZNAVANJE BOLNEGA PSA
Ker nam pes ne zna sam povedati, da je bolan, je dolžnost lastnikov, da znake bolezni prepoznamo in sicer:
-   fizični: neobičajno slab zadah ali vonj psa, ekstremno izgubljanje dlake, ogromno ušesnega masla in srbeče, dražeče boleče uho, oljna ali flekasta dlaka, nenehno solzenje ali srbeče, zelo rdeče oči, bolhe ali klopi, večdnevna driska ali zaprtje, Občutljivost na božanje ali dotik, nenehno lizanje dela telesa, praskanje, drgnjenje itd.
-   psihični: pomanjkanje apetita in želje po gibanju, jokanje, zavijanje, prekomerno lajanje, čudno vedenje, nenadni strah, fobije (do ljudi, glasnih zvokov…), gledanje v prazno…

VEDENJE
Prvo, kar se mora naučiti vsak lastnik psa je prepoznavanje pasje telesne govorice. TO je ključ do uspeha. Lastniki, ki mislijo, da šolanje psa, ki ga želijo imeti le kot družinskega spremljevalca ni pomembno, se kasneje znajdejo v velikih zagatah, ko odraščajoči štirinožec razvije vrsto razvad ali pa ga vedno puščajo doma ali ga imajo povsod privezanega, ker ne se ne zna primerno obnašati izven doma ter ne pozna osnovnih povelij, potrebnih za normalno sobivanje s človekom v mestu. Dobri vzreditelji vam predlagajo najboljše pasje trenerje, nekateri pa se s šolanjem psov celo sami ukvarjajo. Če je le možno, šolajte psa pri nekom, ki posebnosti pasme dobro pozna in bo znal šolanje prilagoditi vašemu psu in vam.
Večina vedenjskih težav izvira iz tega, ker se lastnik s psom premalo ukvarja ali ga celo zanemarja. Hitro se te težave ponovno rešijo s ljubečim in skrbnim odnosom družine do hišnega ljubljenčka. Kateri so potencialni vedenjski problemi?
-   agresivnost do ljudi. Že vzreditelj v leglu mora začeti vsakega mladiča posebej učiti, da ne reagira, ko mu vzamemo kost, hrano, igračko ali mu odtegnemo pozornost. S takim treningom morajo nadaljevati tudi lastniki. Ne sme se dopuščati renčanja, kazanja zob ali drugega zastrašujočeva vedenja. Agresija predstavlja željo psa po dominantnosti in to je treba takoj zatreti. Opazujte telesno govorico psa, ki vam pove, kdaj je sproščen in kdaj napet, morda tudi z željo po agresivnem vedenju. Strah je pogosti razlog agresivnosti, Le odkrijete izvor strahu in ga odstranite, boste verjetno rešili tudi problem agresivnosti. ČE problema ne znate rešiti, se obrnite na vzreditelja, ki ima največ izkušenj s to pasmo.
-   agresija do drugih psov. Ponavadi se to pojavi pri nekastriranih samcih, gonečih se, brejih psicah ali te, ki imajo mladiče. Sicer ta pasma ni agresivna do psov. Pes, ki dobi dovolj pozornosti, nima razloga za iskanje dominacije.
-   agresivnost kot izražanje dominantnosti. Če lastnik ne pokaže zelo očitno že mladičku, da je on vodja krdela, si začne pes predstavljati, da mora tak položaj zasesti on. Tako pride do različnih konfrontacij med lastnikom in psom, lahko tudi s celotno družino. Ob pravilni vzreji se mladički osnov naučijo že v leglu, ko je vzreditelj tisti, ki začenja vzpostavljati pravilen odnos med človekom in psom. Tudi v dobi odraščanja je pomembno večkrat obnavljati odnos gospodar-pes preko različnih iger ali vsakodnevne poslušnosti, npr., da mora pes sede počakati, dokler mu ne servirate hrane in takjo dojam,e da je od vas odvisen njegov poln želodec. V vsakem primeru se ne sme ustreči pasjim željam po igri, hrani ali pozornosti. Pomembno je, da gospodar začne in konča igro. Sicer je ključno nagrajevati pravilno vedenje in če je le možno ga zasačiti v slabem vedenju ter mu takoj dati vedeti, da ga je polomil. Pri dominantnem psu ima negativno pogojevanje in kaznovanje ravno obratne posledice, kot si želimo. Psa lahko naredi prestrašenega ali agresivnega, če čuti, da je izzvan. Takemu psu je najbolje nikoli ne dati priložnosti, da prevzame vodilo naše družinske črede. Če težave ostanejo, se najprej obrnite na vzreditelja, potem pa na uspešnega pasjega trenerja -. pazite, da ima pozitivne načine šolanja.
-   kopanje lukenj. Čeprav se nam, ljudem to zdi destruktivno vedenje, je v resnici za psa nekaj povsem normalnega, predvsem za terierja, ki je rojen za kopanje lukenj, čeprav pasma ni ravno namenjena kopanju, temveč teku, lovljenju. Večina terierjev začne kopati ob vonju glodalca, torej za hrano, ostali psi si s kopanjem tudi iščejo zatočišče. A glede na to, da mi našemu kužku damo tako varen dom kot hrano, res nima vzroka za kopanje. Večina jih koplje zaradi dolgčasa, ki je nekaj podobnega, kot pri ljudeh, ko se usedemo pred TV. Ponavadi zadostuje, da se začnemo z njim igrati, ga naučimo kakšnega trika ali samostojne igre. Kot vsa ostala slaba vedenja, se tudi kopanje lukenj najlažje ustavi, ko ga ujamemo pri dejanju in mu takrat strogo ukažemo, da tako vedenje ni zaželeno.
-   naskakovanje. To lahko opazimo prvič pri mladičkih, ko zapustijo dom, ponavadi predvsem pri samčkih, v dobi pubertete lahko tudi pri samičkah. To nima spolnega predznaka, ampak gre izključno za dejanje dominacije nad tistim objektom. Ponavadi najprej izberejo po njihovem mnenju najšibkejši člen družine, ponavadi so to otroci ali pa obiskovalci. To vedenje je treba sankcionirati takoj od začetka in s tem bo kmalu izzvenelo. Sicer pa se razširi na več članov družine in je vedno pogostejše, lahko preraste tudi v agresijo, če mu kasneje kot odraslemu to ne dovolimo več. Po začetku pubertete pa naskakovanje pri samcih pomeni spolno potrebo in je posebej pogosto pri samcih, ki živijo v strnjenih naseljih, kjer je veliko nesteriliziranih psic. Zato se priporoča pse, ki se ne uporabljajo za razstave in vzrejo sterilizirati oz. kastrirati. Vsako naskakovanje je treba prekiniti, osamiti psa in mu dati jasno vedeti, da tako vedenje ne odobravate
-   grizenje in žvečenje. Za pse je to popolnoma normalno vedenje, saj imajo zobe ustvarjene predvsem za to. Najbolj očitno je to pri majhnih mladičkih, ko jih srbijo njihovi mlečni zobki in v času zobenja, ko se vseh 28 zob zamenja in zraste postopoma popolno stalno zobovje. Takrat je najbolj primerno jih zamotiti za različnimi plastičnimi trdimi igračami ter umetnimi ali naravnimi kostmi. Nikoli, niti, ko dobimo prisrčnega mladička, ne smemo dovoliti psu, da žveči naše roke, hlače, copate, čevlje ali karkoli, kar ni njegova last. Če kupujete igrače za psa, bodite zelo pozorni, da so take, ki jih ne more pojesti, razgristi na majhne koščke in pogoltniti – žal je takih 90% igrač na oddelkih za male živali.  Najbolj uspešna je preventiva, torej, da pospravimo vse, kar bi kuža lahko žvečil in mu te možnosti ne damo, namesto tega pa mu pustimo različne njegove igračke ter kosti. Obstajajo tudi posebni spreji z zoprnim vonjem, ki pse odganja, nekateri pasji trenerji pa priporočajo, da posujemo večkrat 'napadeni' objekt za žvečenje s poprom ali čim podobnim.
-   skakanje na ljudi. To je ponavadi pasji pozdrav navdušenja in ga lastniki dopuščajo. Vendar ponavadi le do trenutka, ko je pride v hišo nekdo, ki mu to ni všeč (gostje) ali je lahko celo nevarno (dojenčki in majhni otroci). Ko skoči, mu takoj ukažite NE ali DOL ali pa preprosto SEDI. In takrat ga pobožajte, nagradite, pocrkljajte.
-   lajanje. Mtji imajo glasen in čist lajež, ki je večinoma namenjen varovanju teritorija, saj so odlični psi čuvaji. Vendar za razliko od kratkonogih terierjev niso bevskači. Vedno lajajo z razlogom, je pa res da moramo mi oceniti ali je v našo hišo udrl tat ali so prišli naši prijatelji. Pes tega ne more vedeti, zato mu moramo vedno pokazati prišleke. Odpravlja se le prepogosto lajanja ali lajanje brez razloga.
-   kraja hrane. Najprej moramo vedeti ali to počne občasno ali redno. Psi so bolj ali manj motivirani s hrano. Nekateri so obsedeni s hrano in razmišljajo le, kdaj bodo dobili sledeči obrok. Kraja hrane jim predstavlja izvrstno zabavo, sploh če jih ne uspete dobiti in povrhu vsega še nagrajeni s hrano. Najboljši način preprečevanja je preventiva – s pultov pospravimo vso hrano, lahko pa psu preprosto ne dovolimo biti v kuhinji med pripravljanjem obroka oziroma v jedilnici medtem ko jemo.
-   prosjačenje je ponavadi specialiteta mladičkov. In če jim enkrat popustimo, smo že na dobri poti, da bodo nenehno prosjačili ne le nas, temveč vse obiskovalce in predvsem otroke. Ponavadi prosjačijo med našim pripravljanjem hrane ali hranjenjem. Rešitev: nikoli ne ustrezi prosjačenju. Ignoriraj ga
-   ločitvena tesnoba. prvič ko pustimo psa samega, bo verjetno nekako izražal, da se ne strinja z našim odhodom – lahko laja, zavija, praska. TO je normalna reakcija, enako kot pri otroku, ki joka, ko ga mami zapusti na prvi dan vrtca ali šole. Nenehno ukvarjanje lastnika s psom in nenehna človekova pozornost nanj največkrat pripelje do pojava ločitvene tesnobe. Prvo, kar lahko naredimo je, da so naši prihodi in odhodi čim manj slišni in da večkrat tudi kadar smo doma, zapiramo vrata med nami in psom. Ko se vrnete, ne delajte iz tega cele proslave, ne dovolite, da pes skače in laja od veselja, temveč mirno pozdravite, naredite kakšen trik, se malo poigrajta. Naučite psa, da redno odhajate od doma. Sčasoma se bo tako navadil na vašo odsotnost. Pes mora le vedno znova doživljati, da se vračate, saj se dobro zaveda, da je njegovo življenje popolnoma v vaših rokah.
-   jedenje iztrebkov. Ljudem se to zdi najbolj ostudna stvar, za mnoge pse pa je to povsem normalno. Ponavadi jedo, ker želijo dobiti določena hranila, ki jih vohajo in okušajo v iztrebkih. Veterinarji so ugotovili, da hranjenje z majhno količino vlaknin in visoko ravnijo škroba povečuje žretje iztrebkov. Obratne dijete pa zmanjšujejo. Ponavadi s to razvado prenehajo, ko imajo po taki razvadi hudo drisko ali bruhajo.  Da bi tako vedenje preprečili, najprej preverite, kakšno hrano je pes.. Če je potrebno, spremenite dieto. Ponavadi je ta razvada najbolj pogosta med mladički od pol do enega leta.

No, a sem pridna????






Rinchy

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 4.103
    • Točke: 30
Odgovori #185 : 20 Julij 2007, 19:25:24
Opis pasme(+slike) pošlješ Ninci na mail, pa bo objavljeno na portalu. Pa še tema o tem: KLIK.

lp,
Nina

Varstvo in sprehajanje psov
www.varstvopsov.si


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #186 : 20 Julij 2007, 19:40:57
mantera zelo si bila pridna :) Me nekaj časa ni bilo pred računalnikom, pa sedaj toliko napisanega :o Super ;D


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #187 : 20 Julij 2007, 19:46:04
NE, tako grobega besedila še ne morem dati kamorkoli za objavo. To sem na hitro naredila, da sem potolažila največje firbce, kot je npt. Mttara...

Mimogrede Deteljica, imam dve knjigi o malinkotih v francoščini, ki sta zelo dobri in vredni takele priredbe. A to koga zanima? Sedaj, ko sem ravno v feelingu?



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #188 : 20 Julij 2007, 21:14:00
Ulala … tu parles français aussi?! ;D



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #189 : 20 Julij 2007, 21:41:10
Aja mantera, ne smem se ti pozabiti zahvaliti, ker si se takoj lotila zdravja ... hvala!
Res lepo od tebe, da misliš na nas firbce ;)



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #190 : 21 Julij 2007, 07:07:55
Veš kaj Mttara, vidim, da si Francoz, kaj če bi malo pomagala, čeprav ne gre za tvojo pasmo?



Ivana

  • *
    • Prispevkov: 560
    • Točke: 4
Odgovori #191 : 21 Julij 2007, 08:10:03
Mttara: iz MTja so izšle vse ostale black and tan pasme. Kar se pa dobermana tiče: najprej je bil MT, potem srednji (Nemški pinč), potem doberman in pritlikavi pinč.
Tale zadnji del ne bo držal. Pritlikavi pinč je precej starejša pasma od dobermana.


Lp, Ivana


mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #192 : 21 Julij 2007, 08:29:12
Veš kaj Mttara, vidim, da si Francoz, kaj če bi malo pomagala, čeprav ne gre za tvojo pasmo?
He he, a si ti mal fol :P ... kje bom našla čas za to?! Če boš pri kakšnem stavku obtičala, to pa ja, lahko skušam pomagati, s tem, da je vrhunec mojega "kinološkega besednjaka" le chien de chasse :D



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #193 : 21 Julij 2007, 08:50:54
Pa nekaj še moram dodati, ker sem nižje pametovala na to temo ... Tarica je bila zjutraj na Rožniku napadena :( Sreča nič ji ni bilo! :) Je bila pa velika moja napaka! Srečali smo eno stafordko in še preden so se psi spoznali in "pomerili" sem jaz stafordko že čohala. Jasno jo je Tara, ko je to videla, takoj ocenila kot prijateljico, se veselo, naivno približala, ta pa v napad ... lastnik je takoj odreagiral in je Tara fasala le mal stafordkine sline.
Tokrat se je dobro izšlo in je vse ostalo le na "lekciji" ... v prihodnje pa bova morali biti bolj previdni (predvsem jaz) :-[



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #194 : 21 Julij 2007, 11:49:10
Danes navsezgodaj zjutraj smo jo spet mahnili skupaj s Taro in Asko na Rožnik :) Bilo je prav luštno :) Na poti sva srečale še eno gospo z beaglico in so skupaj veselo noreli :o. No po norenju sta Tara in beaglica igrali, je Aska izkoristila priložnost, da fehta od beagličine šefice ;) Nekaj utrinkov slikc pa tukajle:
    to je pa ta stafordka

lp


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #195 : 27 Julij 2007, 19:27:18
Danes pa prideva z Asko pred klub in kaj vidim :o Tisto 6-mesečno finsko lepotičko :D Kar mimo nisva mogle iti ;) Sprva se je MT-jka Aske malce bala, a hitro je lepo spejela Asko. Tudi do mene je bila sprva previdna in malce plašna, a ne za dolgo, ker je kaj hitro že skakljala po meni ;D Sta z lastnico prišle na šolanje poslušnosti, jeseni pa v malo šolo bosta pri nas hodile :)

lp


mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #196 : 28 Julij 2007, 11:54:56
Ooooooo že spet! :o Superca! Blagor tebi! Jaz jo nikakor ne srečam :( a čisto blizu mi je. :-\ Pa bi res rada videla to princesko, ki jo toliko hvališ! ;D



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #197 : 28 Julij 2007, 12:58:30
Ooooooo že spet! :o
Že spet ja ;D :P


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #198 : 28 Julij 2007, 14:44:14
No, danes smo imeli zadnjič igralne urice z letošnjimi mladički. Lepo rastejo, obe punčki sta ena s poškodovano nogico ena z vnetjem, a upam, da bosta kmalu zdravi. Potem smo se šli še cepiti in čipirati in sedaj gredo na počitnice. V ponedeljek dobim spet na počitnice Naja in kaj pravite, kdo je najbolj navdušen?

S tole Finko sva bili pa že dvakrat zmenjeni,da se vidiva (me je povabila k sebi v Murgle), a je vedno prišlo nekaj vmes. Upam, da nama prihodnji teden uspe. Se zelo zanima za pasmo, šolanje in je zelo prijetna gospa...

No, 25.8., ko se spet srečamo na cepljenju pa si lahko pridete pogledati letošnje, lanske in predlanske mladičke, tiste seveda, ki bodo tedaj že s počitnic...

Se je pa sedaj moja Bony zelo razigrala, danes smo jo samo gledali, kako je divjala z mladički... Pa v ponedeljek gremo v Avstrijo po nakupih, tudi za kuže, tako, da če kdo kaj rabi...

Hja, začeli so me hecati, če bi napisala knjigo o MTjih, vanjo vključila še recepte, ki jih pridno pišem, pa osnove vzreje, vzgoje mladička, osnovnega šolanje in še kaj. Kaj mislite o tem? Glede na to, kako malo je v SLO MTjev, sem malo skeptična? Je pa res, da se mi že ves tale papir samo nabira...



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #199 : 01 Avgust 2007, 10:31:05
Joj, kaj sem danes zjutraj doživela: nova kinološka disciplina - skupinski agiliti. A je treba posebej pojasnjevati? Ja več psov hkrati teče agiliti. Enostavno kot pasulj. OK, malo podnapisov za vse, ki tega niste videli v živo. Na vadbišče spustiš moje tri MTje: Bony, Loti in Naja. Postaviš si enostaven parkur, vendar daš, ko tečejo vsi trije vse palice za skoke na tla ali pa dvigneš na 45 cm, da nima mladič želja in možnosti po skakanju. In potem se spustiš v dir... Zakaj sem to spet probala. Ja, tako sem mojo boječko Bony pred 4 leti ob Rexu odvadila strahu pred ohlapnim tunelom, Bony je Loti naučila, da četudi je tunel zavit v enega ali dva ovinka, ima vedno izhod na drugi strani, Bony pa sedaj Naja uči, da so tuneli, vso dirkanje in zelo spuščena palisada nekaj zelo krasnega za sproščanje energije. Res smo uživali, moja Tina lepo spančkala v avtu, tako  da je zamudila celo predstavo.

Začela sem z vsakim posebej. Bony itak zna vse ovire in sva naredili dva parkurja, Loti je še preveč furjasta in dela še kar napake, je pa res, da je bila danes petič v življenju na treningu. Naj pa je najprej opazoval, a ker je brihten fant, je hitro skapiral, da je to nekaj zelo zabavnega. Potem, ko sem videla, da zavitega tunela moja blondinka ne kapira, sem ji za zajčka spustila Bony in potem ji je naenkrat kapnilo. In potem sva z Loti naredili dva lažja parkurja in ko sva končali je še kar sama nadaljevala in skakala, jaz pa stala na sredi parkurja in jo gledala, kako vraga se zapomni prav to zaporedje, kot sva ga dvakrat odtekli...

In potem je bil na vrsti Naj. V bistvu sem hotela malo videti njegove agilitaške talente. Sem ga spustila in je v prvo naredil linijo treh skokov... In to, ja, težko je priznati, hitreje od mojega teka... In potem sem spustila palisado in je tam divjal čez. Mi je pa všeč, ker gre čisto na začetku gor in čisto do konca teče dol, ne skače iz nje, kar je dobra prognoza, da mi ne skače con. V tunel ni bil najbolj navdušen iti, zato sem mu spustila zajčka, njegovo mamo na parkur. In potem je bilo prav zabavno gledati - Bony je zelo uvidevno, srednje hitro tekla pred njim, če je preveč zaostal ga je počakala. Sploh je nisem dosti vodila, si je očitno kar v svoji glavi postavila parkur in sta divjala čez. Na mojo grozo sta šla tudi na gred, a sta tako lepo tekla po njej in potem dol, da me je strah minil, sem se pa trudila, da mi tega ne ponovita več. Ja, Bony mu je zaman kazala slalom in gumo, Naj je samo skakal ob njej in mu ni bilo nič jasno. Mi je pa za las uspelo, da sem ga ujela pred gugalnico. Ja, Bony je v svojem navdušenju nad Najem in željo, da mu pokaže, kaj zna, malo pretiravala. potem sem z Najem poskusila narediti še na nekaj cm skoku linijo treh in v L in me je neverjetno presenetil - prav lepo zna gledati, slediti, prav pogleda oviro preden skoči, kar še nisem videla.

No, potem sta še Bony in Loti hkrati ponovili, da je Loti utrdila oba tunela, gumo in slalom, potem pa smo se šli nanoret za pol ure še po travnikih in domov. Čudovit izlet. Škoda, ker nimam nobenih slik, a ne zmorem še teči in slikati...

Mimogrede mi je kolegica dala idejo, če naredimo za prihodnje leto mesečni koledar s slikicami MTjev.... Kdo je za to? A kdo pozna koga, ki to počne? No, lahko tudi sama naredim na barvni printer A4 in karton namesto navadnega papirja. Sedaj imam dovolj časa do konca leta to pripraviti... Predlagali so mi, da naredim enega iz mladičkov, drugega pa iz odraslih psov... Kaj pa vi pravite?

Še to, v Avstriji sem si ogledala še dva belgijska samčka kot potencialna plemenjaka, a mi noben ni bil všeč, čisto blede tan barve sta imela, kar previsoka (42 in 44 cm) in hrbtno linijo imata po standardu preveč ravno, tako, da ne nameravam z njima pariti. Ju pa dobim v varstvo za en teden, ko pridejo v SLO na dopust, tako, da se ju boste takrat lahko ogledali...




bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #200 : 01 Avgust 2007, 12:59:59
Glede koledarja, jaz sem za, je pa v DM-ju baje možnst preko neta naročit izdelavo koledarja, če pošlješ slike. Pa še drago ni, cca. 15 eur, imajo pa različne, od namiznih do stenskih.

Lp
Alja od Panaje



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #201 : 01 Avgust 2007, 15:45:15
O, Alja, dobrodošla na forumu.

Hvala za informacijo, se bom pozanimala, najprej pa sem rekla, da bom za muštr sama naredila. Kot vse kaže bo pri mladičkih največ slik od Casperja. Prav včeraj mi je njegova lastnica poslala cel CD... Aska, tale ti je pa dobra konkurenca, pa še to prednost ima, da ima model v dosegu roke...

Zadnji teden se moji Bony čisto trga. Samo da dobi partnerja za igro in potem se zvije v tisti hrtovski položaj in šiba čez travnike, skače po visoki travi kot gazela.... Prejšnji teden sta to prakticirali s Panajo, ta teden z Najem. Prav užitek jo je gledati tako veselo razpoloženo. No, sem ji takoj zrihtala še nekaj partnerjev ta teden. Bomo imeli same pasje obiske tja do ponedeljka vsak dan...



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #202 : 01 Avgust 2007, 16:31:20
S tole Finko sva bili pa že dvakrat zmenjeni,da se vidiva (me je povabila k sebi v Murgle), a je vedno prišlo nekaj vmes. Upam, da nama prihodnji teden uspe. Se zelo zanima za pasmo, šolanje in je zelo prijetna gospa...
Res je izredno prijazna gospa :D Pa res izredno luštno psičko ima :o

Na vadbišče spustiš moje tri MTje: Bony, Loti in Naja. Postaviš si enostaven parkur, vendar daš, ko tečejo vsi trije vse palice za skoke na tla ali pa dvigneš na 45 cm, da nima mladič želja in možnosti po skakanju. In potem se spustiš v dir... Zakaj sem to spet probala. Ja, tako sem mojo boječko Bony pred 4 leti ob Rexu odvadila strahu pred ohlapnim tunelom, Bony je Loti naučila, da četudi je tunel zavit v enega ali dva ovinka, ima vedno izhod na drugi strani, Bony pa sedaj Naja uči, da so tuneli, vso dirkanje in zelo spuščena palisada nekaj zelo krasnega za sproščanje energije. Res smo uživali, moja Tina lepo spančkala v avtu, tako  da je zamudila celo predstavo.
Na katerem vadbišču pa ste bili? Lepo,da ste dobro delali in uživali :)

Aska, tale ti je pa dobra konkurenca, pa še to prednost ima, da ima model v dosegu roke...
Prednost modelke res ima ;). Samo imam srečo, da vidim eno drugo modelko večkrat :P

bev oz. Alja dobrodošla na forumu :)

lp


mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #203 : 01 Avgust 2007, 16:50:17
bev, dobrodošla!!!

mantera, pri vas očitno nikoli dolgčas! :o Daj pregovori še kakšnega od MT lastnikov, da se oglasi!
 
aska, saj boš ti tudi kmalu imela čisto svojo modelko, upam ;) Pol bo pa tema polna čudovitih slikic :D



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #204 : 01 Avgust 2007, 17:21:41
Mttara, še trije lastniki mojih mladičkov so mi obljubili, da se kmalu v prihodnje oglasijo...

Ja, treniram vedno na Iliriji, katere član sem... Vsaj teoretično, ker me na skupnih treningih in tekmah ni že skoraj 3 leta...

Kaj, Aska in Mttara, a gremo v malo več promocije te pasme s koledarji, priročnikom in morda kakšno T-shirt potiskano majico ali ne...



mttara

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 1
  • Tara - Beata
Odgovori #205 : 01 Avgust 2007, 19:41:33
Hm majčke bi bile zanimive! ;)



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #206 : 01 Avgust 2007, 19:54:27
O super, da se jih bo še par novih oglasilo :o

Kar se tiče koledarjev, majčk ipd sem takoj za to :) Imam že en tak letošnji Askin koledarček, bi bil fajn pa še kakšen MT-jevski za kako naslednje leto ;D

lp


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #207 : 01 Avgust 2007, 21:18:27
OK, Aska, kje si dala delati za Asko koledar ali si sama naredila? A odprem novo podmapo na mojem albumu ali mi kar po mailu pošljete vaše predloge za slike... Ne, bolje, da bo na mojem albumu, da se potem skupaj odločimo, katere slike bodo najlepše. Sedaj pa pridno slikati ali pa zbirati že narejene fotke...

A katera pozna kakšnega kvalitetnega in ne predragega, ki tiska slike na majice? Če drugo leto organiziram piknik lastnikov in ljubiteljev MTjev, bo to kar dober material zanje, kajne?




aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #208 : 01 Avgust 2007, 23:43:18
mantera sicer imam koledar samo za prvih šest mesecev :-\ in še to verzijo A4 format in ni nič posebnega ;) Je pa ;D Kaj več na ZS, da se ne smeti teme ;) To prepustimo MT-jem ;)

lp


bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #209 : 02 Avgust 2007, 08:35:43
Sem se lotila "domače naloge" in sem zbrala par slikic - no, na moj album sem jih uspela stlačit, samo če tisto slikico zdaj tukaj pripopam, bo zasedla celo stran - kako vi tiste male slikice v svoje poste prilepite?? Aska, mogoče si ti pravi naslov za to  :)

lp