Manchester terier

Eki · 706396

SG

  • *
    • Prispevkov: 478
    • Točke: 3
Odgovori #3210 : 12 Januar 2009, 13:35:19
predlagam, da se spomladi ponovi srečanje v celju. lokacija je za vse nekje na pol poti  8) srečanje pa se zaključi pri franceljnu....tega slastnega kosila ne morem pozabiti  ::) ;)
z gyasijem se takoj pridruživa  :o

Mi tudi, mi tudi.... ;D ;D ;D



italijancek

  • *
    • Prispevkov: 442
    • Točke: 0
Odgovori #3211 : 12 Januar 2009, 13:44:27
Mi tudi, mi tudi.... ;D ;D ;D

to bode dirke!  8)



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3212 : 12 Januar 2009, 16:27:17
No, me smo včeraj čisto uživale na pasjem sprehodu, čeprav se mi je zdelo, da je vsa dekleta bolj zeblo kot mene (mož prisega, da sem najbolj zmrznjeno dete, očitno nisem), pa tudi druge, vse zadekane MTje je bolj zeblo kot moji, tako, da smo se kmalu vrnili. Hja, slikali nekaj smo, a je bila tako slaba ali čudna svetloba, da nam verjetno ne bi verjeli, da smo se dobili sredi popoldneva in ne zvečer. Če bo Casper malo sfrizirala slikce, jih dobite na netu.

Me tri smo pa ravno z našega popoldanskega enournega vandranja naokoli. Prav z užitkom se podita po snegu, sama pa malo tečem, malo hodim. Danes sem si zrihtala še eno kolegico z njenim mešancem s hrtom in sta se mi obe nadirkali - pardon, še za enim tropom srn so jo ucvrli...

A Casper sili domov na sprehodu? Moji dve pa ves čas ven. Hm, a gre za isto pasmo? Boni mi je, ko je bila majhna silila domov, kot je videla, da je mokro po tleh, pa sneg ji tudi ni dišal. A enkrat dnevno sem vztrajala in vedno kuže zbasala v avto in smo se šli nadirkat ponavadi na travnike ob Nemški cesti, ne glede na vreme. Če ne bi pri tem vztrajala, potem bi sledilo samo še to, kar so že nekateri, ki imajo tudi moje mladičke začeli delati: da se jim ob mrazu ali dežju ne da peljati kužka ven na sprehod, ampak mu dovolijo, da doma opravi potrebo... In potem me vprašajo, kaj se je kužku utrgalo, da je začel doma lulati in kakati, tudi kadar je zanje za sprehod čisto sprejemljivo vreme...

Sama tudi ne maram zime, odkrito rečeno. Kdor me pozna ve, da obožujem sonce, nad 30 stopinj, to je zame life. Priznam pa, da sem kužam zelo hvaležna, da me tudi pozimi spravijo ven, da se malo nadiham tegale zraka, zginem iz zaprtega prostora ob računalniku in vidim lepoto narave okoli mene. Res sem razmišljala, da sem za dosti stvari hvaležna kužkom. Pa od pred nekaj mesecev vsak dan skupaj tečemo sicer malo, dvakrat dnevno po 10 minut, a bolje kot nič. Sem sklenila malo izboljšat svoj imunski sistem. In pasji tudi. Psa zunaj ob tehle stopinjah sicer zebe, a samo na ta način, ob hladu in mrazu, se začne njegovo telo prilagajati temperaturam s tem, da se mu poveča delež maščovnega tkiva v koži, zato dobi malo debelejšo kožo, tudi gostejšo dlako in posledično ga manj zebe. Pri mojih dveh se je točno to zgodilo, edino Boni sem v prvem letu čisto preveč 'šparala' in sedaj opažam, da sem ga lomila. Zato sem proti plaščkom, ker jih potem še bolj zebe, ker se vse te spremembe na njihovem telesu ne zgodijo, pa tudi včeraj sem gledala - plaščki so trapasto narejeni - našo pasmo najbolj zebe v trebuh, spodaj, ker imajo manj ali pa nekateri (beri: moja Boni) skoraj nič dlake in bi jih kvečjemu tam morali zaščititi, ne pa po hrbtu. Mi je pa na koncu naša finska kolegica, katere kuža se mi zdi, da se je še najbolj tresla kljub zadekanosti namignila in tudi nič ni uživala v tistem plaščku, je več stala kot se premikala, da se ji zdi, da je oblečene pse ravno toliko zeblo kot moji dve. Me je pa ona presenetila: sem mislila, da če že od otroških let okušaš sibirski mraz Skandinavije, da te potem zlepa nikoli ne zebe, pa sem se zmotila.

Kaj naj rečem za rezime? Da vas potem takem znova povabim na pasje dirkanje šele čez dva meseca, ko bodo višje temperature, do takrat pa nori vsak po svoje? Jaz sem si tule našla kar nekaj simpatične pasje družbe in tudi vam privoščim spoznati prijazne kužke, s katerimi se lahko naši psi mirno poigrajo.

Mimogrede: na Rakitni je ves čas sonček in še jezero poledenelo. Če se vam ne da striči krempljev, imate dobro priložnost, da greste s kužkom malo drsati. Si najdemo spet enega hrta in spustimo naše kuže, pa bo dirka. Kaj pravite? Baje dobimo jutri novo pošiljko snega...

Še nekaj opozarjam tu na netu, ker so me nekateri že po mailu spraševali: tisti, ki živite v mestih, oziroma vozite kuže na sprehod, kjer solijo ceste in pločnike: ko se vrnete domov, z mlačno vodo (kar v banjo jih dajte stat za eno minuto, se bodo takoj pogreli) sperite šape, ker sol grdo razjeda blazinice, lahko tudi do krvi in potem obupno peče, vam še na sprehod več ne bodo hoteli. Druga varianta (bolj mrzla) je, da ko greste iz tale posoljene poti, se nahodite še po kakšnem travniku na poti do doma, če ga imate in tako 'sperete' s tačk sol. Ampak tista v namakanju v banji verjemite, da je za kužka bolj prijetna... Se spomnim, ko sem bila še v LJ, so mi vsi trije psi kar nekaj minut prostovoljno stali v banji, kar ven niso hoteli...




teycha

  • *
    • Prispevkov: 446
    • Točke: 0
  • Dalton
Odgovori #3213 : 12 Januar 2009, 20:54:37
Mislim da je pri temi mraz ravno obratno mantera. Tvojih dveh ne zebe vse ostale MATe pa  :o Daltona začne zebst zelo hitro pa čeprav je v pogonu. Zato hodiva sedaj ven za 15 minut in večkrat na dan - igrat ali pa na mali sprehod. Tako da časovno sva zunaj enako časa kot pri normalnih temperaturah.

Predvsem zaradi tac pa po malo naenkrat. Ker hodiva kakšne 10 minut potem se mi pa začne ustavljat in drži eno taco v luftu in čaka da mu jo z rokavico malo spucam potem pa šiba naprej in čez par metrov ponovi vajo. Očitno se mu nekaj ledenega prime gor in noče več hodit ali mu je pač preprosto mraz v tace ali kaj. O tresenju pa sploh ne govorim - zadnje noge itak kot šiba na vodi.

Je pa tudi razlika v tem ali je pes na vrvici na spehodu ali je na dirkanju. Samo Dalton se tudi če sam leta okoli in jaz norim z njim po dvorišču ne ogreje. In gre nazaj v hišo takoj ko se odprejo vrata. Tako da mraz ne moti samo mene in ni moj izgovor da pač zadnja dva tedna nimava daljših sprehodov.

Za led pa sama nebi priporočala. Zadnjič smo bili ob Koseškem bajerju in je za psa vsaj kar se mene tiče nevarno da grdo pade. Je že bil na ledu sicer manjša povšina in je bilo ok. Na bajerju sem ga pa spustila na par metrov in je bil zelo nestabilen dvakrat je pristal na riti ampak hvala bogu ni bilo nič. Zgledalo je pa grozno. Tako da mi smo šli takoj nazaj na sneg. In tega ne bomo več poizkušali.



dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #3214 : 13 Januar 2009, 07:24:26
Kar se tiče ledenih dirk. Tudi jaz imam slab občutek. Dovolj je en oster kristal in se kuža lahko poreže po blazinicah. Zelo pazimo, da Deli ne divja po ledenih površinah.
Smo pa tudi pri nas opazili da se ji je dlaka močno zgostila. Pa tudi malo podaljšala. Kar pa se tiče maščobnih oblog - rekel bi, da se je samo malo zredila  :-[ :-[....
Zebe pa, zebe. Najbolj je hecna zjutraj. Nekaj sekund kar stoji pred vrati in lovi sapo. No, potem pa le gre. Samo malo bolj hiti. Ko se ji več ne ljubi, pa se preprosto usede in nas gleda, kot da smo malo čuknjeni. ;D



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3215 : 13 Januar 2009, 07:40:20
Teja, ti si sredi mesta, bojim se, da tam pločnike zelo solijo, tako, da mu poskusi spirati tačke, ko se vrneta s sprehoda. Pri nas cestko do našiega vhoda sigurno ne solijo, gotovo bodo pločnik, ko ga bodo naredili. A mi sedaj hodimo kar po celem snegu, ravno zato, da se izognemo soli.

Nisem rekla, da moji dve ne zebe, sevedu je zebe, saj se MTji tresejo takoj, ko je manj kot 10 stopinj nad ničlo, to vsi vemo. A moji dve kljub temu uživata biti zunaj, mi ne rineta v hišo, kadar smo zunaj, vsak dan gremo gotovo na en daljši sprehod za kakšno uro ali pa, če mi ne znese, na dva polurna, ostalo pa samo za poterbo opravit. Če nimamo pasje družbe, sami ne vem kako ne norita po travnikih. Sem ugotovila, da še vedno od nekod vohljata miške - presneto niti dva meseca dokler je sneg jih ne pustita pri miru. Skratka, moji dve kljub mrazu radi hodita na dolge sprehode. Sem pa delala traparijo prvo leto pri Boni, ker se mi je smilila, ker se mi je pod 10 stopnjami začela takoj tresti in smo hodili ven samo za potrebo opravit, potem je pa že silila notri, kadar je deževalo, se ji pa še lulat ni dalo it na dež. Potem sem to spremenila in je normalno z nama z ovčasjem vedno in povsod hodila in pika. In sedaj je res rada zunaj. Loti mi zadnji teden hoče biti več v svojem gnezdu - jo zafrkavam, če 'jajca vali'.  

Teyca ves čas ponavljam: delajte vsak po svoje, nikomur ne vsiljujem, naj počne, kot jaz počnem. Vem, zakaj to počnem tako kot počnem, pa to niso moje kaprice in ideje, ampak preizkušam to, kar mi o zdravju živali povedo veterinarji (ne trgovci, oni so seveda navdušeni, da čim več prodajo) in dolgoletni vzreditelji (ne jaz, ki vzrejam komaj nekaj let). Ko dobim njihove strokovne argumente in izkušnje, preizkusim in potem vidim, kaj se bolje obnese za psa, ne zame. Če bi mene vprašala, sedaj nekaj mesecev ne bi bila dosti zunaj, ker me me strašno moti mraz.

Ne pričakuj, da se lahko pes ob tehle temperaturah in še ne vem kako strašnem dirkanju, ogreje. Se ne more in je logično, da se ne. Moti ga mraz, mene tudi, tuid prvič doživlja take temperature, logično. A tudi ko je prvič deževalo cele dneve si se morala odločiti ali ga boš peljala toliko ven, da opravi potrebo ali ne. Enim se pač tudi tedaj psi smilijo in pustijo, da se polulajo v stanovanju. Komur je to OK, prav. Tace dviguje (moji tudi), ker ga v tace zebe, logično. To ni nič takega, seveda pa je spet od tebe odvisno, kako boš reagirala. Lahko mu greš kupit tudi pasje čevlje, sem prepričana, da jih že prodajajo v SLO.

Lahko ti povem, kaj jaz delam: ob 6.30 in 21h gremo ven samo za nekaj minut opravit potrebo, ob 12h in 16h pa gremo na daljša sprehoda. Preden gremo na daljša sprehoda, jima dam za spit kar toplo juho, ju z mandljevim oljem namažem spodaj po prsih, trebuhu in notranji strani nog in potem gremo ven. Lahko greš z menoj ni sama vidiš, koliko silita nazaj. Še zjutraj in zvečer, ko je res mrzlo, bi šli dlje, kot jaz, ki me res zebe. Ko pridemo domov, ponavadi nista nič več mastni od olja, jaz ju vseeno obrišem in pregledam šape, če imata slučajno kar razbrazdane od ledu ali soli, a do sedaj nista imeli, za Bežigradom, kjer smo prej živeli je pa res bil obup in sem jih po vsakem sprehodu vrgla v banjo s toplo vodo. Dobivata malo bolj mastno hrano (losos brikete), večkrat jima dodajam ribje olje ali jima naredim za jest mastne ribe, tudi B vitamina, ki je odgovoren za dlako, sedaj pojesta več. Boni je bila prvo leto tudi po vratu čisto gola, sedaj ima vrat že kosmat.

Psi bodo taki, kot jih boste naredili. Poznam nekaj razvajenčkov, ki nočejo ven in pika, kot je manj kot ne vem koliko temperatura, kot dežuje, kot je ne vem kakšno vreme. Na vas je, da se odločite, kako želite s psom živeti. On se vam bo totalno prilagodil. Poznam tudi nekaj lastnikov, ki ne morejo gledati, da jim pes drži nogo v zraku, ker ga zebe in ga potem nosijo. Lahko jih greste kupit take in drugačne plaščke, tudi pasje čevlje, tega imate seveda vsako leto več na razpolago, ker so trgovci našli nišo za lastnike, ki se jim smilijo njihovi zmrznjeni psi. Če bi se meni res toilko smilili, bi si gotovo raje omislila eno drugo, bolj kosmato pasmo, ki se mi tudi pozimi ne bi tresla in ji poleti ne bi bilo vroče, npr. JRT (Jack Russel) ali PJRT (Parson) - ravno danes dobim eno za čuvat, ki tudi uživa divjat notri in zunaj.

Kar se ledu tiče: če pes ledu ni navajen, je presneto previden in se bolj maje kot ne. Moja Boni je met bolj previdnimi, Loti je pa morala nekajkrat odleteti, da se je naučila, da led ni za afne guncat, ampak je treba biti previden. Kadar smo mi na Rakitni in ni veliko drsalcev (to res pazite, ker če jih povozijo, bodo šle tačke), ju vedno spustim, če je kakšna pasja družba, da divjajo, pa je še bolje. Pes se hitro nauči, kaj sme kje početi, če mu seveda daš priložnost. Če ga pa pred vsako stvarjo obvaruješ, da se mu slučajno ne bi kaj zgodilo, potem se ne nauči in je odvisem od tvoje presoje oziroma počne samo tisto, kar ti počneš. Sama jima dajem vso svobodo in zaenkrat se je izkazalo, da je bilo tako prav. Naši so tudi čisto preveč pri tleh, da bi se lahko na ledu tako hitro poškodovali. Še moj ovčar, ki je bil še enkrat višji in dosti težji od MTjev, je nekajkrat odletel in mu nič ni bilo. Dosti bolj nevarno je, če mi pademo, ker smo višji in če priletimo, je to dosti večja sila, drži?

Skratka, predlagam vam, da se večkrat vprašate, kaj je najbolje in najbolj naravno za psa, kaj si pes želi, ali se lahko iz tega še kaj nauči ali mu bo določena stvar koristila ali ne in niste preveč zaščitniški. Pes ima pamet, naši terierčki so presneto pametni, samo, da rabijo tudi oni kakšno slabo izkušnjo, da jih kaj nauči, npr. biti bolj previden. Absolutno pa predvidevajte in jih omejite, kadar so možnosti poškodb prevelike.

Je podobno, kot pri otrocih: moji dve sta že obe z gugalnic padli - naj jima potem ne dovolim iti več gor, naj se samo z njima gugam ali jima dovolim, da se gugata sami in ju prej opozorim, da bosta bolj previdni? Ta vikend se gremo gotovo drsat na Rakitno in bomo verjetno z otroki vzeli isto lekcijo na ledu. Gotovo bosta padli, ker ne bosta predhodno ubogali, naj bosta previdni, ne bosta hoteli, da ju za roke držimo. A ko padeta, jima postane jasno, da imava starša prav, še vedno se naju nočeta držati, sta pa bolj previdni in redkeje padeta.

Še to, dvoji ste me spraševali, če greste s kužkom lahko smučat ali alpsko ali tečt na smučeh. Tu sem sama zelo zadržana, sploh do alpskega smučanja. Če bodo šle dilce psu čez noge, bo zelo grda poškodba. ČE greste tečt na smučeh in kuža teče stran od vas, potem komot. Sicer pa raje ne kot ja. Na koncu je seveda odločitev na vas.

Dule: led, ki je res zelo nevaren za naše tačke je, ko sneg zmrzne in je zgoraj tista ledena plast, kadar je trda in se ne vdira, ni problema, če se vdira, je lahko zelo ostra in se je raje ogibajte, kadar pa je topleje, kot takrat, ko gremo mi na daljše sprehode, pa se jima itak udira in ni nevarno. Skratka, zmrznjenega ledu na snegu se ogibate.  Moji dve sicer kakšnih takih poškodb še nista fasali, moj malinois je imel pa grozne težave s šapami, kar naprej krvave. Že če je po asfaltu malo bolj podirkal, mu je blazinica odstopila, včasih celo cela in je imel živo rano. Pa nič se ni dalo z njim hodit v planine, je bilo isto, vse krvavo, pa po zmrznjenem snegu - takoj kri, skratka, sem imela res velike cirkuse. Tile dve moji jih zaenkrat še nista imeli...



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3216 : 13 Januar 2009, 08:15:01
Zanimiva debata.  :) Meni je pa v nedeljo delovalo, da je najmanj zeblo naša dva osvajalca - Casperja in Dona. Oba sta namreč vztrajno opravljala ginekološke preglede in nista bila niti sekundo pri miru. Zagovornica plaščkov ostajam, ker Casperja absolutno bolj zebe brez kot z. Da imajo plaščki po trebuščku malo golote je seveda jasno - fantki skoz lulajo in če tam ne bi bilo nekaj prostora brez tekstila, bi lulali po plaščku. Finko Bindi je zeblo zato, ker je bila lastnica prej z njo že na sprehodu na Rožniku in se je pač že enkrat namrazila. Kot je omenila že Teja, je velika razlika med zimskim dirkaškim sprehodom in navadnim šetkanjem na vrvici. Je seveda tudi razlika, če imaš dva psa in se znorita med seboj ali pa moraš zjutraj ob pol sedmih pred službo za 15-20 minut na sprehod izpod tople odeje in opravit vse potrebe, da kuža zdrži do pol štirih. Jaz ga ne morem ob 12ih ven vozit na dirkanje in mu vroče juhice dajat. Mu pa lahko olajšam jutranji mraz s plaščkom, saj na sprehod morava. Preko dneva, ko je topleje, si sprehodov ne skrajšuje in še vedno gremo vsak dan za vsaj pol ure na travnik. Zjutraj zavije ob prvi priliki proti hiši. Kdo bi mu zameril pri -10  ;D   

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3217 : 13 Januar 2009, 08:20:51
Slikice so tokrat slabe. Je bila konfuzna svetloba in so čisto temne v originalu. Sem jih skušala malo polepšat. No, da dobite občutek, kako je bilo, prilagam tri.

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3218 : 19 Januar 2009, 08:52:31
V soboto smo razstavljali na CACIB Ljubljana. V konkurenci smo imeli še 5 italijanskih mančestrov. Kljub mojemu štorastemu hendlanju (vse je enkrat prvič  :-[), je Casper navdušil urugvajskega sodnika in osvojil BOB. Italijanski kolegi so vse skupaj športno prenesli in na koncu vpili "bravo Casper".  ;D BIS-u smo se odpovedali, ker je 6-urno čakanje v mrazu in gužvi za kužka stresno, domov obračat pa ni bilo smiselno. Itak se težko merimo s profiji na takšni razstavi kot je ljubljanska. Sem zadovoljna, hvala punce (Mantera, Bev in Paula) za spodbudo. Od vsega sem najbolj ponosna na tisti del ocene, kjer piše "very nice temperament". Naš MT je tokrat res pokazal, da je daleč od plašnosti - celo igral se je z italijanskim razstavljalcem in se ves čas pustil čohat. Tudi ko sva čakala za ponovne hode v ring, se je ves čas crkljal in objemal. Včasih imam občutek, da celo obstajajo sodniki, ki opazujejo tudi dogajanje v okolici ringa in ločijo med psi iz kletk v štuke ter tistimi, ki so nekaj povsem drugega.


"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


italijancek

  • *
    • Prispevkov: 442
    • Točke: 0
Odgovori #3219 : 19 Januar 2009, 09:36:43
iskrene čestitke lepotcu casperju! in seveda hendlarju, ki je odlično opravil svojo nalogo  8)



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3220 : 19 Januar 2009, 10:13:12
Nič odlično  :-[ Se moram še veliko naučit, a bo že  8) Vseeno hvala za dviganje morale  :)

Slik mi pa noče pripet?!  ???

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


teycha

  • *
    • Prispevkov: 446
    • Točke: 0
  • Dalton
Odgovori #3221 : 19 Januar 2009, 11:31:58
Bravo Casi. :o Me pa veseli da si se odločila da sprobaš hendlat  ;D Si pa potem kar dobro precenila sodnike. Kdo kaj ve. Kar se mene tiče je bilo ocenjevanje v nedeljo blazno čudno. BOB je dobil tisti pes s polovico enega ušesa in obgriženim drugim. Nisem pa imela kataloga tako da imen ne vem. Bi se ti mogoče dalo prepisati casper. So bili pa itak isti psi kot v soboto tudi v nedeljo. Mi je bil pa kar všeč samček, ki ga je imel en gospod in je bil še najbolj podoben MAT- u. Mogoče veš kateri je bil to Rebeka? Bom dodala slike takoj ko jih dobim iz drugega kompa. So pa bolj slabe ker je bila svetloba res zanič.



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3222 : 19 Januar 2009, 11:50:39
Teja, tisti s pogrizenim ušesom je prvi dan dobil odlično brez naziva. Prav tako samček med mladimi ni dobil naziva PRM, zgolj odlično. Tako sta za CACIB tekmovala le Casper in kuža iz razreda šampioni. Kataloga nimam tukaj, ti prepišem jutri. Kateri je bil tebi všeč - mali iz mladih ali šampion?

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


teycha

  • *
    • Prispevkov: 446
    • Točke: 0
  • Dalton
Odgovori #3223 : 19 Januar 2009, 11:57:43
Meni je bil tisti všeč ki ga imaš na slikah zraven Casperja torej predvidevam da šampion. Ne všeč ampak še najlepši izmed tistih ki so bili pač v nedeljo.



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3224 : 19 Januar 2009, 14:26:28
Ja, to je šampion. Tudi meni ni bil slab. V bistvu mi tudi tisti mali med mladimi ni bil. Po mojem mnenju je "najslabši" med vsemi tisti z odgriznjenim uhljem. A vsake oči imajo svojega malarja.

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3225 : 20 Januar 2009, 12:19:51
Slikce:



"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3226 : 20 Januar 2009, 12:21:15
So bolj švoh  :-[




"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3227 : 21 Januar 2009, 16:33:50
Teycha: več kot boš spoznavala svet razstav, večkrat boš opažala, da sodniki ne poznajo standarda pasme in potem seveda ocenjujejo po tem, kateri pes jim je lepši. Žal so mi to priznali tudi sodniki sami, tiste, katere poznam... Zato se sama požvižgam na ocene takih sodnikov, mi pa dosti več pomeni kritika sodnikov, ki pasmo zares poznajo. Stavit grem, da že ti poznaš pasmo bolje od večine sodnikov...

Ta, ki je bil med šampioni je imel predvsem zanič prednjo okotenost, prevelika ušesa in posledično prenizko nošena, sploh pa je imel grozen značaj. Sem počepnila k njemu, mu dala roko za povohat in me je šavsnil, da je bilo kaj. In ni bilo šanse, da bi se ga dotaknila, skratka značaj zelo slab. Je bil pa lepo skladen, niti ne previsok, malo svetle oči je tudi imel...

Ta med mladimi je imel pa resno hibo - raven hrbet, zaradi česar je pri kasu izgledal, kot bi imel kol v hrbtu. No, tega ne bi smeli naprej pariti, tudi za razstavljanje ni primeren. V nedeljo sem mu hotela dati pol hrenovke, pa tudi na pol metra do moje roke ni upal priti - skoraj se je strgal z vrvice, ko mi ga je hotel na silo približati. No, potem ga je imel pa dosti, ga je pa brcnil k meni, a sem takrat vstala in mu rekla, da tako se to ne dela.

Skratka, tile MTji niso bili ravno lepi. Meni je bila ena samička všeč po skladnosti, okotenosti, višini, tudi lep hrbet je imela, gibanje ni imela čisto OK, pa še kar luštna, manjša, ozka ušesa, ki so prav stala, ampak se je videlo, da so ji to umetno delali, ker jih je imela po širini čisto upognjena. Sicer pa mi je bila luštna.

Casi v soboto sploh konkurence ni imel.

Tisti s kupiranim ušesom je pa sicer previsok, a zelo skladen, zelo lepo glavo ima, lepo okoten, dobro se giblje, tudi toliko plašen ni, a kupirano uho za večino sodnikov pomeni, da nima pes kaj početi na razstavi. Sem bila vsaj 4 krat zraven, ko so mu sodniki to napisali...

No, kdo se je prijavil za Zagreb? No, sicer ne vem, kdo sodi. Sicer to ni najbolj prijetna razstava, vedno je dosti gužve, v hali si... No, če greš notri samo nekaj minut pred razstavljanjem in potem takoj ven pobegneš, potem ni problema. Sama sem to nekajkrat naredila. Vmes sem šla malo sprehodit kuže, večkrat sem do BIS skočila v šoping do Gradiške ali pa kam drugam, potem pa na BIS in takoj domov.

Moja Loti se pa že kar pozna brejost. Spet jih nosi čisto v rebrih, ne vem, kako ji to uspe, a zadnje dva tedna bo verjetno spet hropla, ker ji toliko na pljuča pritiskajo. Že dobiva več in večkrat jesti, tudi ven večkrat hodimo, drži se me kot klop, raje se z mano ves čas v avtu vozi, kot da je sama doma, tako, da se trudim biti čim več ob njej ali pa gre z menoj. Sumljivo prijazna je postala do obiskov in samo crkljala bi se. Začela mi je zatirati Boni, sedaj jo še iz njenih prostorov v hiši podi (iz delovne sobe, pa iz dnevne sobe...). Še vedno hodimo vsak dan na daljše sprehode z nekaj teka, da ohrani dobro kondicijo. Med tem sem nakupila še kletke, dala narediti ovratnice za mladičke, ko bodo odrasli, posteljice tudi že imam, samo še hrano naročim, ko bo treba.



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3228 : 22 Januar 2009, 08:40:23
"Ta, ki je bil med šampioni je imel predvsem zanič prednjo okotenost, prevelika ušesa in posledično prenizko nošena, sploh pa je imel grozen značaj. Sem počepnila k njemu, mu dala roko za povohat in me je šavsnil, da je bilo kaj. In ni bilo šanse, da bi se ga dotaknila, skratka značaj zelo slab. Je bil pa lepo skladen, niti ne previsok, malo svetle oči je tudi imel..."

Sorry Mantera, ampak moram javno obrazložit tale dogodek. Tega psa sem pred tvojim prihodom božala in je bil čist ok. Prav tako sta se Casperjem povohala, sicer smo ju pazili, da se ne bi po fantovsko skregala, a dlje od komaj opaznega renčanja ni prišlo, bolj je prišla do izraza firbčnost. Vidva sta imela manjši konflikt, a šavsnil te ni, je pa proti tebi stegnil gobec, ko si ga zagrabila zadaj. Nisem bila edina, ki sem to videla, kuža te pač ni poznal, ti pa si suvereno "planila" nanj kot na naše kužke, ki so te vajeni. Mančestri so pač zgodba zase, jaz sem se sedaj to naučila. Na tej razstavi sem pobožala čisto vse italijanske in nihče ni bil plašen - po moji oceni - je pa res, da sem jaz zelo zelo previdna z njimi, grem počasi, jih božam le po hrbtu in nikoli ne navalim na glavo, ušesa, zobe, mednožje... Pa brez zamere, a ta kuža res ni bil plašen in tudi ne popadljiv. V ringu je bil dobra konkurenca Casperju, sploh v povezavi z mojim amaterskim hendlanjem. Opazovala sem tudi obe psički v ringu in še sedaj imam pred očmi mahajoče repke med ocenjevanjem. Stvari niso nikoli tako črno-bele in vsi sodniki na svetu niso nepoznavalci.

V Zagreb pa ne gremo, premišljujem o Celovcu za 1. maj. Ali je ta razstava zunaj? Gremo tudi na Hrušico, tam je lepo. Dekco na travo in uživaš na sončku. Pa pivce za živce  ;D   

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3229 : 22 Januar 2009, 09:25:46
Ja, Casper, planila sem nanj... Počepnila sem in čakala, če pride do mene, pa ni, stegnila sem roko in mu jo dala za povohat je prvič skočil v roko (za kazalec me je dobil, a opozorilno), kar me je presenetilo. Potem sem ga pustila pri miru in se preko Italjanke z njegovim lastnikom pogovarjala, ker me je spraševal, kaj si o njem mislim in sem mu povedala. Vprašala sem ga, kakšen karakter ima in je rekel, da OK (hja, če ne veš, kakšnega mora imeti, potem je itak vse OK, sploh, če si prepričan, da je tvoj pes itak najboljši). Je rekel, da ga lahko vsega pretipam, zato sem še enkrat počepnila zraven in ga od zadaj gledala, ker je stal malo na O, pa se mi je zdelo, da gotovo to ni njegova prava stoja. In ko sem ga hotela kjerkoli pobožati, od strani, od spredaj, od zadaj, je vedno planil v mene, tako, da sem ga potem pustila pri miru. Tako, da mislim, da ni nič moja krivda, da je tako reagiral, pač ne mara dotikov, tako kot večina drugih MTjev - no, Yarrow mi je bil pa skrajnost, samček med mladimi se je pa kar trgal z vrvice, ko sem mu v nedeljo čepe ponujala pol hrenovke, tako, da tudi ne vem, kje je tu moja krivda. Očitno niso vajeni ljudi, dotikov, če s tem ne živijo, meni je to približno logično. Tega Italjana pa nisem poznala, zato sem hotela psa malo bolj videti. Mi pa njegov hendler tudi slučajno ni bil včeš, ker sem ga dvakrat videla, da ga je brcnil, ko je skakal ali kam silil - to mi pa res ni način, tako, da če je do njega grob, potem je še bolj logično, da se pes dotikov boji.

Celovške razstave ne poznam, se pa lahko pozanimam a je notri ali zunaj. Po mojem, da je na njihovem razstavišču, potem je notri, ne vem, sporočim, ko izvem. Jaz bom še videla. Po eni strani se mi ne da več Loti razstavljat, dosti ima, naslednjo kužo, pa še to bom poskušala bolj ciljno, kjer bo sodil sodnik, ki kaj bolj pozna pasmo in kjer bo tudi več konkurence, to pa pomeni razstavljanje v Evropi, Nemčija, Francija, Beneluks, a to mi je zaenkrat še težko, imam še premajhne otroke, da bi šli z mano, da pa vedno sama hodim, pa ne, vem, bom videla, itak bo to v najboljšem primeru čez eno ali dve leti....Nameravam pa v roku nekaj let it na Crufts, če gre kdo z mano, ne razstavljat, samo gledat...



MIŠA

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.859
    • Točke: 3
  • Mastino Napoletano
Odgovori #3230 : 22 Januar 2009, 10:14:46
Pozdravcek! Cestitke udelezencem za rezultate. Jaz sem na brzino naredila nekaj fotk a zal vecino v cudnih pozah. Slikce le v toliko, da vas spravim v dobro voljo:







Zal, se ne znam delat z novim fotkicem pa so ostale slike izpadle motne in pretemne.

To, kar pisete, da je bil en MT malcek oster pa je moje mnenje: ce se pes razstavlja mora biti pravilno socializiran in poznati razstavni protokol. Za razstavnega psa to pomeni ( med drugim) , da mora brez trzljaja dopustiti neznani osebi pregled zobovja, spolovila, pretipati hrbet, rep....vse ostalo je odstopanje od karakterja. Opazam, da je vedno vec sodnikov, ki takih psov ne zelijo oceniti in jih posljejo iz ringa.  Opazam pa, da se tudi pri vasi pasmi na razstavah pojavlja vedno vec karakterno neprimernih primerkov MT in z zalostjo moram priznati, da se je to zacelo dogajati pri vedno vec pasmah. To se  zadnje case dogaja pri nemskih dogah.

Missa

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3231 : 22 Januar 2009, 11:13:03
Ta kuža ni bil oster, meni se je pustil pretipati. Se strinjam, da mora pes na razstavi dopustiti preglede in dotike. Hočem povedat le to, da je razlika v pristopu k nepoznanemu psu in da so pasme, ki so bolj in pasme, ki so manj zaupljive do tujcev. Da plašnost ni ok, je seveda jasno vsem, a to so žal fakti. Na Eurodogu so bili naši trije najbolj dostopni in crkljivi napram vsem ostalim 15im, a se še vedno skrijejo pred kakšnim veselim samojedom ali zlatkotom. Torej bo treba problem reševati v začetni fazi in iz vzreje izločati plašne primerke.

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3232 : 22 Januar 2009, 11:14:56
Pa hvala za slike šampiona. Svetloba je bila res obupna, pa še ta "krvavo" zelena preproga...  ;)

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #3233 : 22 Januar 2009, 20:39:13
Nobody's perfect, a ne?
No, razen tistih, ki znajo sebe in cel svet prepričati, da so...

Si predstavljam, da na razstavah sodijo ljudje, ki imajo nek papir, ki so ga verjetno dobili, če so pokazali določena znanja. Ali pa tudi ne, bistvo je, da so tam zato, da kužkom podeljujejo nazive. Kužkom, ki na razstavo pridejo. Če najlepši sedijo doma na kavču, je to njihov problem, ne sodnikov.In Italijani pridejo svoje kužke pokazat. In dobijo BOBe, pa CACIBe, CACe, PRMje in ne vem kaj še vse. In prav je tako, saj si jih prislužijo. Vedno pridejo, pa niso čez cesto.

Mislim, da ima vsak, ki plača tistih nekaj eurov možnost, da pokaže svojega psa; tudi hendler, ki ima tri leve, roke al' pa noge, saj je vseeno, a ni? Zakaj že, naj bi razstavljali samo profesionalci  ???

Sem pa prepričana, da ne more vsak obiskovalec razstave otipavat pse, jim pregledovat zobovje in mednožje... Ker če ima kdo toliko znanja, potem lahko opravi izpit za sodnika (in vse kar paše zraven, verjetno tega ni tako malo) in gre pametovat v ring. Samo ga ni tukaj v Sloveniji junaka,a ne, ki bi videl (ali pa pretipal, če hočete) toliko mančestrov, da bi si upal trditi, da pozna to pasmo. Bo treba kar krepko nekaj tisoč kilometrov ven iz SLO, pa to ne samo enkrat, da bomo dobili poznavalca, ki bo sodil kateri je lep, grd, skladen, karakterno primeren... :-\

In zakaj bi moral pes pustiti, da ga pretipa vsak, ki ima pet minut časa  ??? Ali je potem karakterno primeren  ;)




mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3234 : 23 Januar 2009, 10:03:09
Bev, najlepša hvala za tvoj odgovor. Nisem popolna, se pa pri stvareh, ki jih delam trudim, da jih delam kar najbolje in to se mi zdi edino prav.

 Lahko se mirno pozanimaš, kako se opravljajo izpiti za sodnike recimo ene FCI skupine. Pa malo povprašaj katerega koli sodnika, ki sodi celo FCI skupino, kaj šele če je All rounder, koliko pasem pozna po standardu. Potem se boš pa zamislila. To je prvi problem sojenja: ne poznavanje standarda pasme. In meni je to čisto logično. Ne vem, težko si predstavljam, da si sposoben poznati standard že 30 pasem, kar ni veliko, kaj šele stotih... Kar se tega tiče, vzreditelji poznajo svojo pasmo bistveno bolje od sodnikov. Zato ti tudi pravim, da ti sama poznaš MTje bolje od večine sodnikov. Če verjameš ali ne.

Sama se o idealu pasme pogovarjam z vzreditelji, ki res delajo na kvaliteti in še kakšnim sodnikom, za katerega vem, da pasmo res pozna, ker so mi to povedali vzreditelji sami. Je res, da kot vzreditelj težim k idealu neke pasme, logično, zato sem toliko bolj povezana s tremi vzreditelji in dvema sodnikoma pasme, ki mi zelo veliko svetujejo. In oni so mi marsikatero mojo idejo o idealu MTja že zrušili. Tako glede zunanjosti, še bolj pa glede značaja. Oni so me prepričali, da se je v zadnjem desetletju vzreja te pasme zelo poslabšala, predvsem na račun značaja, psi so postali plašni, sploh do ljudi, dotikov, česar pred dvema desetletjema ni bilo. Tudi Lantaka je veljala še pred desetletjem za dobro vzrediteljico, imela je kar kvalitetne pse, sedaj jih nima več. No, sedaj spet uvaža pse iz Anglije, tako, da bomo videli, kaj bo nastalo... So ljudje, ki parijo kar povprek, imajo po 10 ali več legel letno - tudi tale naš italjanski prijatelj, ki nima niti psarne registrirane, ker mu je to nepotreben strošek, kot mi je sam povedal, ampak ima prijavljeno kot sp in pari samo s svojimi psi, da ne plačuje skočnine... Podobno je v Nemčiji in Skandinaviji veliko takih vzrediteljev, ki živijo od 'štancanja' mladičev. In tega sama ne bom nikoli podpirala, ker vidim v kakšnih razmerah živijo ti psi, koliko so socializirani (kar je že Casper imenila, ko jih je na Madžarskem spoznala), kakšni predstavniki pasme so.

Nikjer ne piše, da bi morali razstavljati samo profiji. Nasprotno, sama sem že veliko ljudi shecala, da gredo na razstavo, ker so imeli nek rešpekt. Hendlanje je stvar vaje, ki se jo naučiš v nekaj tednih. Mene ni tega noben naučil, opazovala sem profije in se učila. Če bi me kdo posnel, ko hendlam, bi spoznala še več svojih napak in jih skušala odpraviti. Vesela sem, če kdo meni pove, kaj delam narobe, da lahko odpravim napako in sem drugič boljša in po istem ključu tudi jaz drugemu povem za napako z namenom, da postane boljši. Sem pa večkrat na razstavah hodila gledat tiste profije, kako hendlajo, ti so mi vzor...

Kar je Miša napisala drži kot pribito: pes, ki je na razstavi, se mora pustiti sodniku prešlatati, ne da pri tem šavsa, pada dol z mize in se umika rikverc. To so značajske napake, zato marsi kateri sodnik take pse ne oceni. Drugo pa je pristop sodnikov. Če se spomnim tiste grobe, histerične, sodnice v MBju prvi dan, ki je samo nadirala, sori, ta mi pa res nima pristopa. Edino pri mladičih se tolerira, da znajo biti nezauljivi, še ne znajo dobro hoditi, stati, skratka, da se učijo. In te bi sama najbolj spodbujala, da se še kaj naučijo.

Tisti Italjan me je za mnenje spraševal, ker mu je tista Italjanka od Bauhaus povedala, da sem vzrediteljica v SLo in dosti vem o pasmi. Nisem torej 'vsak obiskovalec'. In sploh je on prišel do mene, nisem jaz prva skočila na psa, tega ne počnem. Si ogledam vse predstavnike te pasme, vedno najprej navežem stik z lastnikom, šele potem se sklonim k psu. To se mi zdi edino prav. Tako, kot imajo lastniki psov pravico reči, da se njegovega psa ne dotikaj...

Če si dober poznavalec pasme ne vem, čemu bi moral iti v sodniške kroge. Mene to recimo ne zanima, zato ne bom šla. Se pa učim od treh vzrediteljev in dveh sodnic te pasme, kakšen mora biti MT, zato upam že kar suvereno trditi, kakšen je pes po zunanjosti in značaju. Sicer pa, jeseni upam, da pride ena od najboljših vzrediteljih te pasme v Slovenijo, takrat nameravam organizirati, kdor bo hotel, da si malo ogleda moje mladiče in mi še kaj več svetuje. In presenečena boš, da bo govorila zelo podobne stvari kot jaz. Zakaj? Jah, ker ni petnajst standardov, je samo eden in če ga res dobro poznaš in znaš to prepoznati tudi konkretno na psu, potem ni velike zadrege trditi, kako je kdo okoten, kakšno stojo, hojo ima itd. Skratka, to ni stvar subjektivnosti, to hočem povedati. IN če želiš, je v SLoveniji tudi kdo, ki to pasmo presneto dobro pozna, to se motiš in od takih oseb se učim. Nenehno, nisem se pametna rodila. Kot sem tudi marsikatero svojo zmoto spremenila: recimo to glede značaja MTjev....



casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3235 : 23 Januar 2009, 10:12:14
Bev je bevsknila  >:D  :D Se podpisujem pod tvoj post.

Tale hendler s tremi levimi udi sem verjetno jaz.  8) Ja hvala no.  ;D  :P  

O tipanju psov je bilo že toliko natipkanega. Se strinajm, da se mora pes pustiti pretipat sodniku, ne pa ravno vsakemu, ki pride mimo. Pa naj bo svetovni prvak v lepoti, lahko ima slab dan ali pa mu pač nekdo s svojo pojavo, kretnjami, tuljenjem ni všeč. Casper je bil do sedaj recimo na 11ih razstavah in na vzrejnem pregledu, pretipat se pa ni pustil zgolj enemu sodniku. V takem primeru dopuščam možnost, da je bilo pa morda z njim kaj narobe oz. si enostavno nista bila simpatična. Pa kaj. Je dobil prav dobro, "fair enough". Gremo dalje. Tudi kuža ni vedno razpoložen za vse in butasto je kaj takega od njega pričakovati. Ker je tukaj toliko dejavnikov in živa bitja smo sicer prilagodljiva, a včasih nam pač dvigne pokrovko in se ne gremo več. Morda je kriva dolga pot do razstave, morda zatohla hala ali pa poletna vročina. Lahko je prevelika gužva ob ringu ali pa siten popadljiv cucek v sosednjem boksu. Vedno se res ne moreš smejčkat, kajne? Pa saj v bistvu s kužki sploh ni nič narobe, le naša pričakovanje so včasih previsoka. Idealnih psov pač ni, so le približki. Po zunanjosti ali karakterju.


"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


casper

  • *
    • Prispevkov: 1.130
    • Točke: 0
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #3236 : 23 Januar 2009, 10:21:49
Mantera: butasto se mi zdi ves čas poslušat, kako sodniki nimajo pojma. Malo spoštovanja no. Mednarodni sistem je tak, da dopušča sojenje vseh 400 in ne vem koliko še pasem, pa če nam je to všeč ali ne. Nenazadnje, če je res tako hudo, pač ne razstavljaš več, ker te ne zanima mnenje apriori določenih "nepoznavalcev" standardov, ampk se posvetuješ zgolj s tistimi, za katere meniš, da obvladajo in ne dopuščaš drugega mnenja. To je tvoja odločitev. Simpl ko pasulj. A tudi standardi določene pasme dopuščajo odstopanja in si jih lahko razlagaš kot Biblijo; vsak vidi in interpretira zgolj tisto, kar hoče.

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #3237 : 23 Januar 2009, 10:36:54
Casper, meni je velika večina sodnikov, ki sem jih po zaključku sojenja šla vprašat, kaj lahko pri svoji vzreji izboljšam direktno rekla, da ne vedo, ker pasme ne poznajo. Če to sami povedo, potem je verjetno nekaj na tem. Redno sem to spraševala na prav vsaki razsatvi, ko sem Loti razstavljala. Nekateri pa so mi dali navodila: npr. v ZG finska sodnica, na Hrušici finski sodnik in iz Slovenije Šinko in Cvetka. Ti so bili pa tudi edini, vsi ostali pa so priznali, da pasme ne priznajo. Pika. Se nisem jaz izmislila, je pa res, da lahko tudi sama na to sklepam iz tega kar napišejo. Ne more ti en napisati, da pes odlično hodi, drugi pa, da obupno. Pri tem ne more biti dveh ocen. Lahko samo en kaj ve, drugi pa tega ne ve. Ali pa je en šlampast in ne vem kaj. Ne more biti več pravilnih mnenj. Pika.

In ni res: vsako odstopanje od standarda se izloča iz vzreje, tudi to ti piše v standardu. Ne more se standard prilagajati, če gre vzreja kvalitetno navzdol, a ni logično?

Drugo pa je, če smo alergični na vsako kritiko našega psa. Jaz nisem. Sem že večkrat vsem povedala, kaj je z mojima psicama narobe, kaj vse me še čaka spremenit za boljšo vzrejo. A še enkrat napišem?

Če pa težim k bolj kvalitetni vzreji je pa logično, da se največ posvetujem s tistimi, ki tako vzrejajo ali pa sodniki, ki so res specialisti za pasmo - to pa počnem. Na ravni ljubiteljstva imamo lahko vsak svoje mnenje, na ravni teženja k čim boljši vzreji in kvaliteti pasme, pa ne. A ni logično?



MIŠA

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.859
    • Točke: 3
  • Mastino Napoletano
Odgovori #3238 : 23 Januar 2009, 10:54:40
Pozdravljeni se enkrat!
Vase razprtije in ostala navlaka se me ne ticejo. Imate klasicen problem sporazumevanja, tako kot ga imamo pri vseh pasmah, kjer nas je vec razlicnih linijskih predstavnikov in vsak zagovarja svoje vrednote!

Ampak na tole se moram obesiti:
Samo ga ni tukaj v Sloveniji junaka,a ne, ki bi videl (ali pa pretipal, če hočete) toliko mančestrov, da bi si upal trditi, da pozna to pasmo.

Ne vem bev, kdo si in kaj si. In ce sem iskrena, me niti ne briga. Lahko pa z zagotovostjo trdim, da nimas pojma o zgodovini MT pasme v Sloveniji, kajti potem nebi zapisala stavka v zgornjem citatu.
V Sloveniji obstajajo ljudje, ki so veliko pripomogli k promociji te pasme pri nas. Poleg tega je ga. Cvetka Bogovcic ena izmed prvih entuziastov, ki je videla potencial te pasme v nasih prostorih. Da ne govorim o tem, da je specializirana za sojenje 3.FCI grupe kamor MT tudi spada. Njena sojenja, vecinoma v tujini pa dokazujejo, da je zelo dobra kinoloska sodnica. Vsako leto se udelezuje tudi specializiranega seminarja o MT v Angliji. Jaz osebno si lahko predstavljam kako to izgleda videti na takem srecanju veliko predstavnikov iste pasme, saj tudi v nasi mastino pasmi obstaja ATIMANA kjer je na kupu po navadi 100 in vec predstavnikov iste pasme. In nihce psov samo ne gleda, jih tudi slatamo!  ;)

Casper, sem te imela priloznost gledati, za prvic sta se zelo lepo obnesla v ringu. In nic se ne sekiraj, vaja dela mojstra. Zato vama priporocam, da se cimvec udelezujeta razstav in nabirata kilometrino. Naj ti prisepnem majhno razstavno zvijaco: vodnik in pes naj bosta v ringu usklajena, tako po gibanju, kot tudi stilsko. Ti si imela na sebi ponco, ki je zelo neprimeren za mahiniranje in postavljanje psa v pozo. Pa tudi tisti cofki so migetali na vse strani in odvracali pogled od tvojega lepega kuzka. Zapomni si, v ringu je pes car, ti si samo privesek na vrvici.  ;) Zato kar pogumno na naslednjo razstavo!

Pa brez zamere!

Missa

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.


bev

  • *
    • Prispevkov: 262
    • Točke: 0
Odgovori #3239 : 23 Januar 2009, 13:48:04
res ni važno kdo je kod in kaj

za enkrat samo tole:
zgodovina vzreje Mtjev v SLO je stara cca. 6 let, jaz jo spremljam nekako 4 leta in še malo več.

Prebrala sem precej, videla pa tudi nekaj različnih MTjev, nisem poznavalec, vem pa nekaj -
vse kar je bilo v SLo narejeno za pasmo je to, da se po SLO sprehaja okoli 30 kavč kužkov, pa od večine je fotr AJK.

Tako da ne mi o promociji in potencialu v naših prostorih, pa o linijskih predstavnikih, ker smo vsi iz istega koša, pa tudi motijo nas iste stvari.

Dejte že nehat ljudi zavajat!

lp

p.s. pa pončo je dosegel svoj namen  ;)