Dolgodlaki škotski ovčar [Collie]

rina · 2325726

Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #1650 : 28 December 2007, 15:29:18
GG.....kaj te divergentnosti itd. niso povezane s stopom? kaj vidve govorita o dveh različnih stvareh ali je to ena in ista stvar? jaz si sedaj vse skupaj predstavljam nekako takole:

Diver. oz. konv. linij lobanje je gledanje glave v celoti , kjer je vključen tudi stop, potem pa pogledamo še sam stop in ga ocenimo z preveč, premalo, ok...ali ne? in potem tisti pes, ki ima premalo stopa vodi v divergentnost linij lobanje, tisti s preveč v konvergentnost ali je možno, da pes z ok stopom ima pa div. ali konv. linijo lobanje?

Pax pa ima prekrasno glavo..bi ga kar mučkala! Ko sem bila majhna smo imeli dva nemca, pa smo mogli dajat ukaze v nemščini....hehhehehe...dedek je bil čist obseden s temi psmi.

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1651 : 28 December 2007, 15:38:58
Pri nas je pa moj mož NO-holik  ;) ..  :D

Obstaja ena super knjiga o škotih in govori o vseh tipih in napakah ...zdi sem mi da je Alma dala neke strani v to temo...tam je jasno obrazloženo s slikcami vse te napake.."borzoj glava", banana face itd... ;)

Še iz standarda !

GLAVA: Proporcionalna glava je zelo pomembna in mora biti v sorazmerju z velikostjo psa. Gledano od strani in od zgoraj, ima glava obliko ozkega klina s topo konico, z gladko zunanjo linijo. Čelo je ravno. Od uhljev se strani glave počasi zožujejo do črnega smrčka, brez izraženih ličnic ali kleščastega ugriza. Ko pogledamo s profila, sta linija lobanjskega dela glave in linija nosnega hrbta vzporedni in enake dolžine, ločeni z rahlim toda zaznavnim stopom. Točka na sredini med notranjima kotoma oči, kjer je center pravilno ležečega stopa, je na dolžini sredine proporcionalne glave. Konec gobca je ob straneh mehko zaobljen in top, vendar nikoli kvadraten. Spodnja čeljust je močna, ustne priležene. Globina od čela do spodnje čeljusti ne sme biti pretirana. GG


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #1652 : 28 December 2007, 18:58:33
Ja, ja saj standard je jasen....bolj so me zanimali detajli, tudi v negativno smer.  ;) mi je fajn čimveč izvedet.

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1653 : 28 December 2007, 19:36:12
Felina! Jaz ko sem se zaljubila v škota sploh nisem gledala na standard... zaljubila sem se v značaj in lepoto... in pol sem spoznala "modernega" škota.. in sem se zaljubila za vedno in dejansko mi standard ne pomeni toliko... mogoče sem se zaljubljena v nek tip psa, ki ne ustreza standardu, ampak, ki meni in mnogim po svetu pomeni vse...poglej imaš delovnega in razstvnega NO, imaš delovnega in razstvnega borderja...zakaj ne bi imel klasičnega in modernega škota... Jaz ko vidim "klasičnega", blizu standarda škota... mi tak pes spoh ne "govori", ne govori moji duši... Uživam pa v gledanju in družbi neklašičnega škota  ;) ... Saj tudi ta tip mora imati svoj čar, saj je očaral ogomno ljudi..trenutno veliko več kot zvesta Lassie.. Poglej saj je modernen škot "ponororel" skoral celotno Evropo in tudi matično deleželo...Anglijo..samo Skandinavci vstrajajo s klasiko...
GG


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #1654 : 28 December 2007, 21:04:59
Halo!

Naredila sem svoj prvi video...naslednjič bo valda boljše narejeno...hvala rian za pomoč...
vklopite zvočnike  :) :)
http://www.youtube.com/watch?v=dhvdsqEo6MA


*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #1655 : 28 December 2007, 21:19:07
Hehe, zlo dobr filmček ;) Pa tut pesmco si dobro dala gor, prov paše :-*

lp



deyaint

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 1
Odgovori #1656 : 29 December 2007, 01:36:23
Pozdrav svim forumasima i sretno NOVO LETO!!!
Kako je tema o modernim i klasicnim collie-ma,kojoj ste posvetili vec dosta vremena, natjerala neke od vas da govorite i komentirate cak i nase pse, osjetih se izazvanom da nesto o tome ovdje napisem.
Cini mi se, medjutim, da ste malo otisli off topic, kada ste tako krenuli debatirati o dva tipa tzv "modernom" i "klasicnom" - sve je to vec pomalo de-plasirano.
Debata koju ovdje, ponekad i neukusno komentirajuci tudje pse, vodite, jednostavno nema smisla.
Naravno da svaki pas ima greske i naravno da ako cete ih traziti cete ih naci, medjutim kod takozvanih modernih pasa o greskama nemamo sta ni raspravljati - jer to NISU skotski ovcari, to su psi izvan standarda, oni se NE MOGU usporedjivati s tzv. KLASICNIM tipom, koji unatoc greskama JE PRAVI COLLIE.
Dakle, kako je rekao jednom jedan renomirani uzgajac - ne postoje dva tipa - postoji odlican pas i ONI DRUGI.
Dakle, drugim rijecima, postoji SKOTSKI OVCAR i oni drugi - vi ih zovete moderni collie...
O tim "drugima" mozemo razgovarati jedino kao o nekoj mutaciji, o novoj izvedenici poznate stare pasmine i moj savjet je da ljubitelji ovih pasa trazite da se napravi novi standard, jer sa nasim poznatim ti psi nemaju veze.
Nama, koji se drzimo standarda - ostavite naseg "lesija" kakvog znamo s dugackom glavom, brate mili, sa dugim vratom, koji moze bez napora trcati kilometrima i mi cemo tada nedju sobom raspravljati o kracoj donjoj celjusti, stopu, celu itd. Svi oni koji su pobornici tzv. modernog collie-a ne postuju tu pasminu u njenoj sustini - umjesto da je mijenjate - borite se kod FCI, Engleskog Kennel Club-a, kod Boga, sta ja znam, da se vasa "pasmina" standardizira i rjesite nas ovih komentara i usporedbi.
Nadam se da ce se barem jedna osoba zamisliti nad ovim sto sam rekla, a ako i nece - nema veze - ionako smo se navikli boriti za ovu plemenitu pasminu na najbolji moguci nacim - svojim uzgojem. Vec 27 godina ispred nas prolaze škotski ovcari i dijelimo svoj zivot s tim plemenitim psima i mozda smo jos jedno od rijetkih u ovom dijelu Europe koji stoje cvrsto u svojim uvjerenjima, ali danas kad se vec i Englezi koji su sve upropastili prije dvadesetak godina vracaju "starom" tipu, pare s americkim psima, kako bi mozda popravili svoje lose gradjene pse, mislim da ste vec pomalo i zakasnili s ovom zucnom raspravom - nekako se cini da se ipak pojavljuje svjetlo za ovu pasminu, jer su mnogi prije vas vec otisli predaleko.
Sa stovanjem.
Jadranka Mijatovic, kinoloski sudac
PS
Za sve one koje zanima kako izgleda skotski ovcar, sa svim svojim greskama slobodno posjetite nasu web-stranicu DENNISAY'S ~ GEANTLES Collies, a i mozete nas posjetiti kod kuce, dakako.

+1



Tosca

  • *
    • Prispevkov: 36
    • Točke: 3
Odgovori #1657 : 29 December 2007, 09:23:27
Bravo :o
Pod zgornje besedilo bi se tudi sama takoj podpisala. To razpravljanje o "modernih" in "klasičnih" tipih škotskih ovčarjev in kateri je pravi tip tudi meni že pošteno razjeda jetra. Kot sem že omenila, obstaja samo eden -  STANDARD tip s svojimi napakami ali brez.
 GG, trditev, da je "moderni" že popolnoma osvojil celotno Evropo in da samo Skandinavci vztrajajo pri "klasičnem" tipu je popolnoma zgrešena iz katerega je vidno tvoje nepoznavanje stanje pasme po svetu. S tem, ko si v stiku s par vzreditelji ("modernih škotov"), še ne pomeni, da si s tem pridobila celotno obzorje nad pasmo. Tvoj priljubljeni "moderni" tip lahko vidimo celotno v Franciji, 20% v Italiji, cca 40% na Madžarskem, nekaj tudi v Angliji, kjer pa počasijo uvajajo drastične ukrepe, da bi pasmo zopet vrnili na pravilen "standard" tip. V Estoniji, Litvi, Latviji, Rusiji, Finskem, Švedskem, Norveškem, večji del tudi na Poljskem, Češkem, Slovaškem, Nemčiji, Španiji, Portugalskem, Hrvaškem takih tipov collija kot ga opevaš ti, ne boš vidla. Zdaj pa lahko sešteješ države skupaj. Ali je to celotna Evropa??
To "opevano moderniziranje" je pasmi prineslo več drastične škode kot pa koristi. To kar nekateri vzreditelji vzredijo so popolni "izrodki", ki nikakor ne morejo služiti svojemu osnovnemu namenu, podobno se je zgodilo tudi pri nemškemu ovčarju. Lep na pogled, kot stoji, ko pa začne gibati se ustrašiš, da bo pes razpadel na tisoč koščkov. In tako je tudi pri škotu, kup dlake, ko pa greš z rokami vanj te je kar strah napisat ocenjevalno kritiko. In ko ga pošlješ 2-3 kroge tečt, se bi najraje zjokal. GG, mislim, da se boš strinjala s tem, saj imaš sama izkušnje s tem.
Pes mora biti grajen tako, da mu njegova anatomija omogoča neutrudljivo gibanje, da lahko s svojo zgradbo opravlja vse delovne naloge, kar je bila tudi njegova naravna genska zasnova. In to je psu omogočeno samo, če je grajen po standardu!!!
Človek se dolgo uči in samo dolgoletne izkušnje prinesejo znanje, pa še po 20 letih vzrejanja ugotoviš, da se še vedno učiš. In ne učiš se z gledanjem slikic po Internetu in razpravljanjem po e-mailu z nekaterimi vzreditelji, ker pogostokrat se zgodi, da je nekdo popolnoma "kennel blind", ampak s svojo lastno vzrejo, z obiskovanjem različnih razstav po svetu, z osebnimi kontakti z različnimi vzreditelji, lastniki psov, itd. In ko začneš dosegati uspehe, z vzrejo, uspehe svojih psov, takrat lahko rečeš, no zdaj sem se pa vsaj nekaj naučil, ampak še vedno se moram veliko naučiti.

Felina, odgovor še tebi. Divergentna ali konvergentna linija glave nima nobene veze s stopom, to nam samo razlaga, v kakšnem stanju sta zgornji (lobanjski) in spodnji del (gobec) glave. Stop je samo središčna točka, ki loči liniji med seboj, ki pa mora seveda ustrezati zahtevam standarda.

GG branje standarda res izgleda enostavno, vendar to še ne pomeni, da ga razumemo. Zato moramo sodniki, skozi določene postopke učenja, stažiranja, stažiranja in stažiranja, da se naučimo "brati" standard, da ga razumemo, kaj vsak opis pomeni praktično na psu. In k vsemu temu je zelo pomemben tudi naravni talent, kot pravimo sodniki, "da imaš oko". In zopet so tukaj dologoletne izkušnje, ki ti prinesejo določeno znanje. To se pravi, da razumevanje standarda le ni tako enostavno, kot se nekaterim zdi.

lep pozdrav,
Lidija Okleščen
mednarodni kinološki sodnik

+1



Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #1658 : 29 December 2007, 11:08:58
Halo!

Naredila sem svoj prvi video...naslednjič bo valda boljše narejeno...hvala rian za pomoč...
vklopite zvočnike  :) :)
http://www.youtube.com/watch?v=dhvdsqEo6MA
Zelo lep video. :) Zdaj pa še za ostale škote delat  ;D :P :-*



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1659 : 29 December 2007, 14:30:03
Ja Alma... še nove video.. in daj gor Adrio in Seno v akciji  ;) GG


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #1660 : 29 December 2007, 17:47:49
Moj ekran me zaj... v bistvu je že pra star in včasih noče delat...se enostavno ne vklipi  >:( >:(...moram si nabavit novega.
Bom danes poskusila naredit še en filmček...za Seno sem si že izbrala pesem...U2-Vertigo...
 ;D


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1661 : 29 December 2007, 18:36:16
Ali se boš s tem "profesionalno" ukvarjala  8) .. če se boš daj mi eno narediti za Aisho... s pesmijo..saj veš Aicha...  to je link  ;) GG http://www.youtube.com/watch?v=D2DPa1eGMpo&feature=related


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #1662 : 29 December 2007, 18:47:07
No, to pa so bili komentarji, ki so rekli bobu bob  :o...ja, standarda ni enostavno brat, zato pa jaz skozi firbcam, ker sem si standard prebrala že 1000 krat, pa pojma nimam kaj je to na konkretnem psu in kaj je kvaliteta (zato so mi toliko pomenili Toscini opisi)...rada pa debatiram o tem! Mi pa je ZELO všeč, da se toliko vzreditelj trudi obdržati strandard neke pasme in tudi njegovo funkcionalnost. ko je bilo eno obdobje, ko smo dejansko razmišljali o nabavi  škota, smo se vstran obrnili ravno zato, ker so se nam psi v veliko primerih zdeli preveč ne škoti. Tako karakterno kot po videzu in brez delovne vneme. Je pa res, da se potem nismo preveč poglabljali v različne linije, ker sem našla zase bolj primerno pasmo, ki je generalno takšna in še ni toliko zašla. Sem pa bila kar razočarana, ker sem si sama predstavljala škote bolj podobne mojemu nerodovniškemu posvojencu, ki ima fantastičen delovni elan in veliko energije, vzdržljivosti in neznosne želje po delu, delu in še enkrat delu in smo zato tudi začeli iskati v tej smeri in se sploh zanimati za to pasmo.


Alma, super filmček!!!!

Lp, Tina

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1663 : 29 December 2007, 18:54:15
Felina! Kje ste pa sploh iskali škota... jaz ko sem iskala škota 4 leta nazaj sem po naključju naletala na Almo, ki je v tistem obdobju imela svoje leglo... islaka sem pa v Sloveniji, v Italiji in na Hrvaški in v tistem času ni bilo nebenih legel... in tudi jih ni bilo planiranih.. torej izbira je bila bolj klaverna...  :) GG


Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #1664 : 29 December 2007, 18:59:06
Moj ekran me zaj... v bistvu je že pra star in včasih noče delat...se enostavno ne vklipi  >:( >:(...moram si nabavit novega.
Bom danes poskusila naredit še en filmček...za Seno sem si že izbrala pesem...U2-Vertigo...
 ;D

Jeeej. Sena  :-* :P  Ko boš enkrat začela z movie makerjem se boš kar sama od sebe začela profesionalno s tem ukvarjat. ;D Mene je že prijelo tako da izkoristim vsako priložnost za kako obdelovanje oz. sestavljanje...



*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #1665 : 29 December 2007, 21:58:45
torej izbira je bila bolj klaverna...  :)

Almina vzreja pa že ni klaverna :)

Drugače pa alma jaz že komaj čakam, tvoj novi filmček od Sene!

lp in lahko noč!
rosana



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1666 : 30 December 2007, 07:59:40
Sa nisem to napisala...napisala sem, da ni bilo izbire
Citiraj
torej izbira je bila bolj klaverna...   GG
Ne mladiči od Alme so bili super... Adria, Aisha, Aurora...želela sem povedati, da ni bilo nobenih legel..če ne bi takrat vzela Aisho (bila je samo še ona in Aurora na razpolago) ni bilo nobenih drugih legel planiranih še več mesecev... še sedaj je komaj nekaj legel na leto in če pogledate so vedno isti starši, da je skoraj cela Sloveniji v sorodu...  ;) GG


*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #1667 : 30 December 2007, 09:44:01
Ne mladiči od Alme so bili super...

Ok, poj pa vredu ;) sem narobe razumela :-[

lp



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #1668 : 30 December 2007, 11:29:53
Včerja sem naredila posnetek, samo mi ni uspel...glasbo sem 2* dodala...škoda...
bom danes poizkusila še enkrat in vam pol pošljem.


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1669 : 30 December 2007, 12:54:34
Alma...čakamo  ;) ::) GG


Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #1670 : 30 December 2007, 14:17:43
GG...to je bilo nekje 2 leti nazaj...v bistvu se nismo zanimali za nakup takrat, ampak smo samo preverjali sceno in kakšne pse se vzreja, ker iščemo psa, ki je dober spremljevalec, družinski kuža in še delavec, ki pa nima toliko zahtev kot recimo border (v bistvu njihov karakter bi se tepel z mojim, zato sploh ne razmišljam o tem psu). In ker smo ravno takrat nekje posvojili našega škota, smo iskali tudi v to smer, ker nam je bil zelo všeč njegov karakter. smo pa bili razočarani, ker so bili skoraj povsod nanizani razstavni uspehi o njihovih delovnih sposobnostih pa ne duha ne sluha, vzreja sploh ni več gledala na to, samo da je pes "lep", pa še zraven tega takšni tipi škotov, ki sem jih srečevala mi sploh niso sedli.....preveč nizki, kompaktni, totalno odlakani, zaviti repi, čudne gave itd. nisem si jih znala predstavljati v iskrivem in temperamentnem delu, kjer morajo biti okretni in spretni...žal. Zato smo tudi pozabili nanje in se orientirali na drugo pasmo, ki pa je zapolnila vse naše potrebe iz prebranega in po pogovoru z vzreditelji in upam, da ko bo (če bo vse po planu) prišel k nam, da jih bo tudi zapolnil.

Lp, Tina

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


*Lila*

  • *
    • Prispevkov: 625
    • Točke: 1
  • Islandci so zakon!
Odgovori #1671 : 30 December 2007, 14:22:32
Katera pa je ta pasma? :-[



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #1672 : 30 December 2007, 14:31:05
nizozemski schapendoes  :o   

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #1673 : 30 December 2007, 15:01:15
http://www.youtube.com/watch?v=clVvU29CCDo

Mislim, da se pesem paše k njej...akcija do konca!!

ok, zdaj pa gremo ven akcijo delat  :)


*Lila*

  • *
    • Prispevkov: 625
    • Točke: 1
  • Islandci so zakon!
Odgovori #1674 : 30 December 2007, 15:09:09
Ja ful dober filemček :o pesem pa res paše :D



*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #1675 : 30 December 2007, 16:28:19
Ja ful dober filemček :o pesem pa res paše :D

Se strinjam! ;)

Zdej pa le ven akcijo delat :D

lp



*star*

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 0
  • Joy of my life ;*
Odgovori #1676 : 30 December 2007, 16:29:10
nizozemski schapendoes  :o   

waw :o, te psi so pa meni tako všeč! Pravi cukerčki :-*

lp



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #1677 : 30 December 2007, 16:34:45
Alma..pravi profi si...sedaj pa še pravi filmček....  ;) 

Felina prav imaš vzreja škotov je šla preveč v razstavno smer...ker pač naj bi to bila "lepa" pasma in kupci mladičev naj bi gledali na razstavne uspehe staršev  ;) ...imaš pa veliko vzrediteljev v tujini, ki delajo na značaju/temperamentu/delovnosti škota na primer v Franciji, Madžarski, Skandinaviji...mene je to najbolj motilo pri slovenski vzreji... plašnost psov..pes, ki noče po stopnicah, ki se boji zaprtih prostorov, spolzkih tla, steklenih površin..psa, ki ga ne moraš razstavljati v halah....škot, ki se boji ovc  ;) ..   mene to zelo moti, ker je temperamant deden..in plašnega starša lahko kompenzira pogumen/samozavesten starš...in mladiči, če imaš srečo bodo 50/50  ;) Pes ni samo glava, gibanje in telo...je ZLASTI značaj in neprimeren značaj lahko lastniku "greni" življene in pripelje do nepopularnosti pasme... škot ni postal nepopularen zaradi videza temveč zaradi plašnega zančaja!  GG   


Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #1678 : 30 December 2007, 17:01:41
Sem že v smooth temi rekla: super filmček! :-*



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #1679 : 02 Januar 2008, 13:59:43
Očitno so lastniki in ljubitelji škotov največji žurerji...ste še vedno
bolani in nespočiti, da nič ne pišete??  ;D