Dolgodlaki škotski ovčar [Collie]

rina · 2325756

Melody

  • Gost
Odgovori #4680 : 29 Avgust 2009, 18:34:08
drugače pa tukaj ne bomo nič spremenili...
spremeniti bi mogli v zakonu oz. vzrejni. in zahtevati malo več kot zahtevajo.
glede rodovnika sem pa celega raziskala in si prebrala od teh psov vse kar piše... pač sem malo psihota glede moje psičke ;D in sem se maximalno pozanimala o rodovniku, še predno je prišla k nam. in lahko povem da je bila najmanjša

stara 7.5tedna
in je v 14h dneh dohitela velikost od Foxy. tko da se trudem zelo in se bom tudi, če bom začela vzrejat. to bomo pa še videl kaj bo čas prineseu.
če se potrudeš in če poslušaš prave nasvete od pravih ljudi, je s psom vse ok. DNK bo pa tud še prišel na vrsto. delava počasi teste in jo bom sigurno testerala za vse kar se mi bo zdelo da se more.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #4681 : 29 Avgust 2009, 18:48:12
drugače pa tukaj ne bomo nič spremenili...
spremeniti bi mogli v zakonu oz. vzrejni. in zahtevati malo več kot zahtevajo.

Tudi za borderje se ne zahteva nic posebnega, pa vecina slovenskih vzrediteljev testira od kolkov do DNA... ravno tukaj lahko zacnemo spreminjat, ce sirimo informacije... in ce bojo kupci zaceli zahtevat teste... (kar je pri skotih ocitno utopija ampak ok) ;)

battito animale


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #4682 : 29 Avgust 2009, 18:49:06
tuka se govori vse živo in kako bi mogla zahtevat denar nazaj in lalalalala..... zakaj??? in zakaj za vzrejo??? že prej je vedela kako je z Vanillio oz. Foxy. zakaj jo je potem vzela če jo želi imeti za vzrejo? to meni ni smiselno.
imejte svoje mnenje... jaz glede paritve... nekaj sem se že posvetovala pri Melly nekaj se pa še bom... in verjetnost je velika da jo bom parila. bo pa samec sigurno iz Nemčije. ker se mi zdi da so zelo osveščeni kar se tega tiče.
Čakaj, tule se čudiš zakaj je tako psičko vzela za vzrejo, po drugi strani pa bi jo po tvoje kar naj parila in ne komplicirala. Ni ti treba skakt v luft samo zato, ker imaš psičko iz istega legla.

Meni se v Nemčiji ne zdijo nič bolj osveščeni kot kje drugje. Med več kot 50 internetnimi stranmi vzrediteljev sem jaz uspela najti samo dva z genetsko testiranimi psi. Pregledi z lučko mi brez DNA testa ne pomenijo kaj dosti.
In klubi ne rabijo spreminjat ničesar, vzreditelji so tisti, ki bi morali premakniti svoje riti in dati pse testirat, saj gre za njihovo vzrejo! Za primer si lahko pogledaš avstralske ovčarje. Bi bilo pa seveda lepo, če bi klubi naredili kaj več v smeri osveščanja in dali kak poudarek na pomembnost takih testiranj, organizirali akcije skupinskih testiranj, ipd. In naredili kak načrt kako zmanjšat število affected psov kot je napisala rina, ki bi bil vzrediteljem gotovo v pomoč in jih obvaroval pred ožigosanjem, da imajo slabe pse, ker so carrierji in nimajo MDR +/+ na primer...




Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #4683 : 29 Avgust 2009, 18:55:42
Denarja vzrediteljici pa vsekakor ni treba vrniti, če jo to najbolj skrbi. Za vidne napake ne odgovarja. Je pa rahlo..hm.... ampak ne, ne more ji nihče nič. In če sem prav razumela, ji nihče tudi nič noče.

Kadar se pri neki pasmi zgodi, da neka napaka, ki ni samo estetske narave, postane tako zelo razširjena, potem je treba včasih malo zajeti sapo in iti korak nazaj. Pa uporabiti tudi kakšnega po tipu "grdega" zdravega plemenjaka in upati, da bo med zdravimi potomci tudi kakšen "lep" (beri moderen, sodnikom ali kupcem všečen)

ne zdi se mi nujno, da se za samo vzrejno dovoljenje zahteva ne vem kakšne drage teste - ker bi bilo potem samo  še več nerodovniške vzreje. bi pa to lahko zahtevali od vsakega, ki želi vzrejati kaj več kot eno in edino leglo. Sploh pa od psarn, ki se gredo ustvarjanje svojih linij in celo izrecno reklamirajo svojo vzrejo kot zdravo.


Melody

  • Gost
Odgovori #4684 : 29 Avgust 2009, 19:25:28
misel te si, kar si želite.
jaz vem da če bom parla, bom gledala tako da bo ok.
tako ali tako bo pa večina kužijev ostala v družini. tako, da vem da ne bojo za vzrejo, ampak zgolj ljubiteljsko in pa velika vrjetnost za terapevtski par tako, kot sva midve z Melly.



sana

  • *
    • Prispevkov: 514
    • Točke: 1
  • Living with aussie is a challenge!
Odgovori #4685 : 29 Avgust 2009, 19:57:17
Naj nekaj povem...moj namen nikakor ni kritizirati psarno iz katere prihaja Foxy, ali trditi, da mi je bilo zamolčano da je psička ''affected''. In lahko povem tudi to, da je bila po izgledu pri teh tednih ko sem jo vzela zelo lepa psička, imela je lepa ušesa. Karakter sem pa sploh vzljubila čisto takoj in še zdaj je karakterno krasna. Samo telesno se ne razvija tako kot sem pričakovala, nikakor pa ne trdim da je krivda na vzrediteljičini strani, verjetno pa tudi na naši ni, saj smo ji nudili vse kot je potrebno. Za ušesa pojma nimam kaj bi lahko bilo, dejstvo pa je, da nima pravilno nošena in tega dejstva nihče ne more spremeniti. Meni je v bistvu vseeno kako jih ima, ker itak ne bo za vzrejo. Test oči me je pa že na začetku zmedel, ampak sem potem po pogovoru sklepala, da ni to nič takega in da se tudi take pse komot pari, ni nikakršen problem, tako naj bi trdili strokovnjaki. Preden sem šla pa dejansko v vzrejo sem to še malo bolj podrobno predelala, poslala par mailov, vprašala nekaj ljudi,... in prišla do zaključka, da ni fer pariti. Zakaj sploh parit za vsako ceno?
Še enkrat pa...Foxy imamo radi, njen karakter me je prevzel takoj ko sem jo prvič videla in sem že potiho vedela, da bo naša. To je tako težko,... Kuža krasen, lušten, karakterno super, test oči pa ne najboljši... Vem da bi morala včasih delovati bolj razumsko (ali poslušati nasvete moža :-[) ampak zdrav razum ni prevladal.
Torej, imamo Foxy, živela bo z nami pa naj ima ušesa gor ali dol in ostane pri 48 cm plečne višine, če tako želi :P Za nas je fajn, za vzrejo pač ne tako je to. Za vzrejo NI DOVOLJ, da imaš ti kuža rad in se tebi zdi super. Tako je to...

Foxy je pač naša majhna, drobna, živahna in žilava psička, s katero bomo pasli, se igrali, hodili v hribe, turno smučali, ji metali frizbi, ali se samo crkljali pred tv-jem :) Za nas je krasna in tako bo ostalo, je pa fer do vseh, da ne gre v vzrejo.

lp

dogs are my way of life
http://sana.moj-album.com


Avrora

  • *
    • Prispevkov: 543
    • Točke: 6
  • Totally Toller
Odgovori #4686 : 29 Avgust 2009, 21:31:23
Kadar se pri neki pasmi zgodi, da neka napaka, ki ni samo estetske narave, postane tako zelo razširjena, potem je treba včasih malo zajeti sapo in iti korak nazaj. Pa uporabiti tudi kakšnega po tipu "grdega" zdravega plemenjaka in upati, da bo med zdravimi potomci tudi kakšen "lep" (beri moderen, sodnikom ali kupcem všečen)

Točno to. Če so naprimer vsi škoti "moderne" linije okuženi ali prenašalci CEA/PRA, bi bilo mogoče dobro uvesti svežo in predvsem zdravo kri. Nato pa naprej slekcionirati zdrave in vizuelno všečne pse.

Na primer tale samec je 50% ameriške linije.


ali pa tale, ki je 100% ameriške linije.

sta le primera, njunega dejanskega zdravstvenega stanja ne poznam.





GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4687 : 30 Avgust 2009, 08:10:09
Saj! Avrora..tukaj niso povedala nič novega..Debata se je pričela ko sem vprašala če bi kdo od evropskih vzrediteljev uporabil tiste dva kanadks samca ker sta CEA/PRA free in MDR-1 +/+ ..in dobila sem občutek, da je bil odgovor negativen  ;D GG






martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #4688 : 30 Avgust 2009, 16:36:01
Škoski ovčar sicer ni " moja " pasma, ampak nekaj postov zgoraj me je pripeljalo do odločitve, da napišem nekaj o CEA/CH ( Collie Eye Anomalie/Choroidal Hypoplasia)
Ker ima nekaj značilnosti, ki niso tako neugodne za eliminacijo in je na voljo DNA test, se mi zdi, da bi se jo dalo z nekaj pozornosti v določenem roku odpraviti

CEA/CH se prenaša recesivno , torej je affected mladič VEDNO  posledica paritve dveh carrierjev ( niso vsi mladiči iz take paritve affected )
CEA/CH je, če je, prisotna pri rojstvu in NI progresivna
CEA/CH se lahko s pregledom oftalmologa s posebnim instrumentom lahko ugotovi samo do cca 8 tedna starosti, ker jo kasneje obarvana iris "zakrije"  kasneje pa samo s testom DNA ( 2 kopiji)
( itak bi se morali mladiči pregledovati predno grejo od vzreditelja tudi na druge napake in dedne bolezni oči iris coloboma, PPM, katarakta, distichiasis itd. )

torej - status psa
clear - po opravljenem DNA testu - odličen status
carrier - DNA test 1 kopija - možno uporabiti za vzrejo s clear osebkom
Affected - določeno po pregledu ali DNA testu - glej zgoraj - nikakor ni za vzrejo

Affected je res lahko različne oblike - od mild pa tudi do slepote - kot rečeno, takoj ob rojstvu. In ne, ni za vzrejo

In končno: glede na status obeh staršev se v leglu statistično lahko predvideva status mladičev in se po tem odloča, upoštevajoč ostale faktorje in teste, kateri gre v vzrejo .
Preprosto, če je res problem pasme v tako velikem % okuženih . In ne, testi niso prav nič dragi - saj gre vendar za dobro pasme, a ne?

V tujini klubi skrbijo tudi za informiranost vzrediteljev. Sicer je pa seveda leglo odgovornost vsakega vzreditelja in malo sreče od matere narave.

LP

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #4689 : 30 Avgust 2009, 18:00:20
Saj! Avrora..tukaj niso povedala nič novega..Debata se je pričela ko sem vprašala če bi kdo od evropskih vzrediteljev uporabil tiste dva kanadks samca ker sta CEA/PRA free in MDR-1 +/+ ..in dobila sem občutek, da je bil odgovor negativen  ;D GG

Ker na tem forumu sodeluje toliko evropskih vzrediteljev :D :D :D

OK mene moti to, da imata tako malo dlake... ampak po drugi strani mi recimo pri tvojih GG ni vsec, da imajo toliko dlake (samo moje mnenje pac).
Torej po mojem, ce bi s katerim od teh parila Dolly, bi za moj okus dobila krasne mladice ;)

battito animale


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4690 : 30 Avgust 2009, 19:43:16
Lilit..tukaj ni problem dlake..je problem standarda..ki je za ameriške škote drugačen in ko jih gledam jaz ne vidim več škota ampak neko drugačno različico pasme, ki meni ni všeč  ;D

tukaj FCI standard http://www.holy-collies.si/pages/standard.html

tukaj US standard http://www.akc.org/breeds/collie/

GG



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4691 : 30 Avgust 2009, 20:26:10
Kako je bilo v Trbovljah  ;D GG


Niky*Nika*Pika

  • *
    • Prispevkov: 3.979
    • Točke: 0
  • *
Odgovori #4692 : 30 Avgust 2009, 20:34:14
Upam, da ne bo nič narobe, če kar jaz povem.Nisem bila v Trbovljah vendar mi je Katie povedala.

Sherry - PRM
Melly - zelo presprektivno
Jenny - presprektivno
Ruby - presprektivno
Sky - prav dobro

Lp,Nika  :-[

...:::life is not about waiting for the storm to pass, its about learning to dance in the rain:::...


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4693 : 30 Avgust 2009, 20:45:11
Kaj pa CAC in BOB  ??? GG


Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #4694 : 30 Avgust 2009, 21:43:52
Mislim da je bila tale bob...ali pa njena mama...itak sta si ful podobne.


Cac pa nimam pojma...na splošno je bil malo kdo zadovoljen danes. Iz Nemčije je prišel menda 1000 km, šampion Hrvaške in Avstrije, in je dobil prav dobro. Sky pa mora shujšat.
No, vsak ima svoj okus...enim so všeč moderni, enim klasični, enim odlakani, enim visoki, enim škoti z dolgimi gobčki, enim s kratkimi, enim s stopi, enim brez...ma važno je, da so nam naši kužki najlepši in najboljši in jaz vem da zame moja je najlepša na svetu ;D


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Odgovori #4695 : 30 Avgust 2009, 21:52:35
PRM Nyitramenti Zinedine Zidane
CAC, BOB Kristmas Lav Miss Wow Wow

GG, zakaj pa niste vi nič prišli pogledat?
:)

Pa še par slikic  ;D




 :D Leteča Melly


Skyči


Sherry


 :D


Ruby







Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #4696 : 30 Avgust 2009, 23:32:06
Super slike Katie, sploh tale s katalogom je fantastična!;)

BOB je bila pa ena od teh dveh


Pa še par mojih fotk:
Melly
 

Ruby (ali mogoče Jenny? Ju malo težko ločim!)


Sherry


Pa se moja 'bajsika'  :P
 

   

Pa še obisk pri Nedi, kjer sem končno spoznala Lexy. Mala je prava navihanka in prav taka crtljivka kot vsi ostali. Super klapa so tile Holy Collies ;D

 

 


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Odgovori #4697 : 30 Avgust 2009, 23:45:00
Ruby (ali mogoče Jenny? Ju malo težko ločim!)

Je Rubika ja  :D

BOB na tvoji fotki je pa ta spredaj, uno zraven pa ni psica ampak pes, Nyitramenti Zinedine Zidane :) Luštne fotke  ;)

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4698 : 31 Avgust 2009, 06:03:10
Yap razstave..sto ljudi, sto čudi, različni okusi...  :D .. ampk to ne bi smelo biti tako...  ;) neka predvidljivost bi morala biti saj imamo standard..ampak to se zgodi ko gres na ocenjevanje k enemu nespecialistu pasme ...  :P Jaz sem mnenja, da težko sodi sodnik, "ki ne mara pasme".. v tem primeru je sodnica vzrediteljici bulgodov... in buldogi in škoti niso čisto isti tip psa  :P ..

Katie..mi nismo utegnili priti, ker organiziram naslednji vikend 5. Zasavski konjeniški dan in imamo ogromno dela s pripravami...poleg tega so se psi celo soboto "kopali v blatu"..tako, da niso bili za na razstavo..tudi kot "gledalci" ne  ::) ...

Zakaj se pa vi niste oglasili... pri nas so vsi pesjanarji WELCOME  ;D ! Upam, da se kamlu vidimo.... GG


Melody

  • Gost
Odgovori #4699 : 31 Avgust 2009, 08:20:12
GG škoda ker nisi povedala če bi to vedela bi še midve z Melly prišle. zelo rada videm več škotov na kupu. Je to zame k v pravljici pa še vaše najmlajše bi lahko malo scrklala ;)



LadyLia

  • *
    • Prispevkov: 236
    • Točke: 0
Odgovori #4700 : 31 Avgust 2009, 08:55:35
Melody svetovna majčka   ;)
Blue Pearl kolko kg pa ima Sky? Men se ni zdela nikoli pretežka , kvečemu ima malo več dlake kot ostali!
Drugače pa super fotke! Upam, da vas bo v Celju tudi toliko  :P

A dog is the only thing on earth that will love you more than you love yourself.


Melody

  • Gost
Odgovori #4701 : 31 Avgust 2009, 09:19:21
LadiLiy hvala :-[ ;)
jaz pridem v Celje.



Melody

  • Gost
Odgovori #4702 : 31 Avgust 2009, 09:20:40
sori za narobe napisan ime :-[ :-[ :-[ ;D



LadyLia

  • *
    • Prispevkov: 236
    • Točke: 0
Odgovori #4703 : 31 Avgust 2009, 09:28:55
nb  :) no potem pa bom končno vidla Melody v živo ;D
sam nevem še če bom razstavljala al bom samo gledalec oz fotograf.  :P

A dog is the only thing on earth that will love you more than you love yourself.


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4704 : 31 Avgust 2009, 09:31:19
Melody..si vedno dobrodošla... čez week-end smo na ranču cel dan...  :o!

Sky ni nič predebela... samo malo več "kondicije" bi morala imeti... pravi škot bi moral imeti "čvrsto" telo... večinoma naših so pa postali bolj salonski psi ... in nimajo več te prave delovne kondicije in izgleda  ;) !!

Jaz razmišljam, da bom v Celje prišla z Moon in Laylo.. Layla se je dobro popravila po mladičkih in tudi dlaka je OK  ;D ... Za Moon bo pa v redu če ima za prvo razstavo izkušeno frendico... Bomo videli kaj bo Lana rekla, ker pride jutri spet malo vse handlat  :) GG



sana

  • *
    • Prispevkov: 514
    • Točke: 1
  • Living with aussie is a challenge!
Odgovori #4705 : 31 Avgust 2009, 10:05:35
Melly je pa res lepa :)
Sky se meni tudi ni zdela predebela, ima pa precej dlake ja, če je kaj po očetu jo bo imela pa še več ;)

Če drugače sodi buldoge, čudno da ji niso všeč bolj močni psi :P Meni je pa drugače v redu, da so bolje ocenjeni taki malo bolj vitki in gibčni, že pri avstralcih je prava žalost kakšni psi pobirajo najbljše nazive (bolj je podoben medvedu, bolj je sodnikom všeč :()

Meni so boljši psi, ki nimajo ogromno dlake in so manjši.

lp

dogs are my way of life
http://sana.moj-album.com


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Odgovori #4706 : 31 Avgust 2009, 12:18:22
Zakaj se pa vi niste oglasili... pri nas so vsi pesjanarji WELCOME  ;D ! Upam, da se kamlu vidimo.... GG

Se ustavimo naslednjič  ;)  :D

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4707 : 31 Avgust 2009, 13:09:33
Katie! You are Welcome  ;) !!!

Zmagala sta oba psa v lasti psarne Nyitramenti..ki je ena najbolj znanih na Madžarskem....razstavljala je pa sama vzrediteljica, ki je dokaj vplivna na madžarski kinološki sceni...   ;D GG


lucky7

  • *
    • Prispevkov: 533
    • Točke: 1
  • Androma
Odgovori #4708 : 31 Avgust 2009, 14:02:16
GG, nimaš prav!!!!
Zmaglala ( BOB) je psica v lasti Nyitramenti collies Kristmas Miss Law Wow Wow, Best Junior pa je bila moja psička Sherry (Rineweld Charm Of Colors) in ne Nyitramenti Zinedine Zidan, oba pa sta se pomerila za best juniorja.

Katie hvala za fotke in čestitam vsem za dosežke in lepe opise



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #4709 : 31 Avgust 2009, 14:18:00
Lucky 7! Sorry  ;D napačno sem razumela rezultate, ki jih je napisala Katie  :-[ PRM Nyitramenti Zinedine Zidane
CAC, BOB Kristmas Lav Miss Wow Wow

 :D GG