Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen

mero · 87520

Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #60 : 30 Januar 2010, 11:39:36
Sam to je čist res  :D Sem zadnjič na sprehodu z mojima dvema srečala bivšo tršico, ki je panično basala svojga pudla v naročje. Svoje dam na povodec, ker je bila očitno taka situacija in povem, da nista taka da bi žrla mimoidoče pse. "ja, moj pa je"  ;D In ga je res na polno razganjalo tam v naročju, lastnica si ga pa ne upa na tleh pustit, ker bi ga zaradi take scene lahk kak pes napadel. Ne vem no, mam izkušnje, da večji kot je pes, manjša je možnost, da bo napadel eno mini ščene. Če pustimo podivjane izjeme ob strani..



Zarja

  • Gost
Odgovori #61 : 30 Januar 2010, 11:49:03
kako si drznejo s tako nevzgojeno mrcino naokrog strašit pa se še na druge spravljat... 

Eh, po mojih izkušnjah je tko, da si nočejo priznat, da so njihovi psi taki. In niti ne opazijo oz. ne poznajo govorice telesa in posledično ne morejo ocenit kaj bo njihov pes naredil ob srečanju z drugim psom.

Evo, tipičen primer (recimo da enkrat mesečno?): na sprehodu na daleč opazim gospo s spuščenim samcem, ki gresta meni in mojemu nasproti. Gospa začne svojemu psu s sladkim glasom čebljat "lej kako lep kuža, kako je priden in nosi frizbi" (oz. nekaj v tem smislu). Ker vidim, da se je "naježil" in je postal pozoren na mojega psa, ki tudi ni imun na druge samce, ga privežem in se preventivno umaknem na stran, dam mojega na prostor in čakam da bo gospa reagirala. Seveda se ne zgodi nič, zato jo prosim, naj ga pripne. Nazaj dobim tipičen odgovor: "saj moj je prijazen, bi se rad samo igral. Sej ga bo samo povohal". Odvrnem:"ne gospa, "naježen" je, rep drži gor, stepla se bosta, dejte ga prijet" .. in v tistem se pes valda zakadi v mojega, moj se brani, naredimo par krogov, dokler ga jaz ne zvlečem dol z mojega, gospa ga proba prijet, se ji izmuzne iz roke, se ponovi zgodba ... skratka, na koncu sem morala jaz mirit svojega in njenega psa, ki me je začudeno gledal, kot da je bil prvič v življenju kregan za karkoli. Ko ga je končno dobila v roke, mu je valda spet s sladkim glasom začela čebljat, da tega se pa ne sme in da kaj mu je ... no, potem sem si valda vzela par minut in ji razložila znake, ki jih je v tem primeru spregledala, tok da bo vedla v prihodnje. Pa mi je odkrito priznala, da prvič sliši za kaj takega ..  



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #62 : 30 Januar 2010, 11:58:03
Sam to je čist res  :D Sem zadnjič na sprehodu z mojima dvema srečala bivšo tršico, ki je panično basala svojga pudla v naročje. Svoje dam na povodec, ker je bila očitno taka situacija in povem, da nista taka da bi žrla mimoidoče pse. "ja, moj pa je"  ;D In ga je res na polno razganjalo tam v naročju, lastnica si ga pa ne upa na tleh pustit, ker bi ga zaradi take scene lahk kak pes napadel. Ne vem no, mam izkušnje, da večji kot je pes, manjša je možnost, da bo napadel eno mini ščene. Če pustimo podivjane izjeme ob strani..
Seveda, če mu je pa z dvigovanjem nad pse vcepila občutek večvrednosti! Ne samo res, že skoraj pravilo je to! Namesto, da bi pustili mrcine na tleh, da bi se eventuelno podredili večjemu psu (pustimo podivjane mrcine ob strani, pred takimi ni varen ne velik, ne majhen pes, tudi lastnik s cuckom v naročju ne), jih dvignejo, tako da se počutijo večje in močnejše, raste jim "grebenček" in se potem spuščajo v vsakega, the-bigger-the-better, psa  ;D

Majhni psi niso nič manj "psi" in njihovi lastniki bi jih morali tudi tako obravnavati in vzgajati - tudi in predvsem v odnosu do drugih psov!



_nnn_

  • *
    • Prispevkov: 151
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 30 Januar 2010, 12:06:40
No, tudi jaz imam manjšega psa-cavalierko, staro skoraj 7 mesecev. Ko je prišla od vzreditelja, se ni bala večjih psov. Dom si deli tudi s sestrinim weimijem, ker je tudi pomagalo. Ko pa se je vrnila iz vet klinike (tam je bila zaradi operacije popkovne kile, ki se je poslabšala), je prinesla seboj neke travme. Naenkrat se je večjih psov bala, lajala na njih. Pa sem jo kar hitro okregala in lajanje je bilo premagano. Na sprehodih je nisem nikoli dvigovala ob srečanju z drugimi psi, spodbujala sem jo k igri, božala večje pse in ji prigovarjala kako so vredu, dokler se ni tudi sama približala. Težavo sva delno že premagali. Ne silim je k igri z večjimi psi, nikakor pa ne pustim nikakršnega dretja in ga tudi ne prakticira. Ni pošteno, da nas vse lastnike majnih pasem mečete v isti koš. Je pa včasih težko. Npr. danes, na jutranjem sprehodu sva s sestro in najinima psoma srečali 2 huskyci. Eno poznamo že od prej, je zelo vredu, prijazna. Za drugo mi lastnik zagotovi, da je prijazna. Hally in ta psica sta se samo povohala in ga je ugriznila! Gre k moji, moja takoj na hrbet in se umika, psica pa za njo, ji kaže zobe in renči vanjo. In kaj naj naredim?
Dvignit je nisem hotela, sem pa se postavila vmes, da se je lahko mala skrila za mene. Lastnik huskyce ni odpoklical. Ko pa sem ga soočila s poškodbo (Hally ima 3 "luknje v gobcu"), se mu ni zdelo nič kaj takega, da ga je samo opozorilno čavsnila. Oba psa sta bila odpeta, ker je pač gospod zatrdil, da je njegova psica prijazna. Ko sem ga vprašala, kaj bi ostalo od moje Eos, če bi jo "samo opozorilno zgrabila" (do tega bi zlahka prišlo), pa ravno toliko, da mi ni rekel, zakaj imam pa malo pasmo. Tak odnos me spravlja vedno bolj ob živce. Tudi majhni psi so psi! Moja je samo enkrat nekaj zagrundala v drugo psico, pa je takoj dobila eno po smrčku, takih problemov več ni. Seveda ni prav, da se majhen pes dere na večjega, tako dejanje mora biti tudi sankcionirano, vendar je škoda, ki jo večji pes lahko naredi manjšemu neprimerno večja. Vprašanje, kje bova z mojo po današnjem napadu, pa nobeden od psov ni storil nič takega, da bi ga izzval. Vsak pozna svojega psa dovolj dobro, da ve če mu lahko zaupa ali ne. In odgovor, da ga je samo opozorilno šavsnila, meni pove, da se to ni zgodilo prvič.



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #64 : 30 Januar 2010, 12:09:22
No, pa da ne bom samo kritizirala:

na sprehodih velikokrat srečam tudi lastnike, ki imajo pse na povodcih in ob srečanju, ko moja hodi poleg, vljudno vprašajo, če se lahko pozdravita in povohata  :) In z veseljem dovolim in poklepetam z njim, medtem ko se psa, prav tako vesela, poigrata  :)



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #65 : 30 Januar 2010, 12:27:31
_nnn_,  ker me ni bilo zraven, ne vem kako objektivno bo moje mnenje o tem dogodku:

- tvoja psica je odreagirala pravilno, podredila se je in zaradi tega v prihodnje ne bi smela imeti nobenih težav. To ni bil napad, to je bilo samo rangiranje, pa čeprav je druga psica kazala zobe in renčala.

- samec tvoje sestre: psi imajo pri spoznavanju 3 sekunde časa čisto dovolj za ovohavanje zadnjega dela drugih psov. Kar je več, je nadlegovanje. Če je psica psu dišala in se je ta pretirano zanimal za njen zadnji del, je prav da mu je dala vedeti, da "ni pripravljena". Seveda bi bilo renčanje, odmik in šavsanje po zraku čisto dovoj in ga zato ne bi rabila ugriznit. V tem trenutku bi moral odreagirat lastnik psice: NE, pripeti psico in jo odpeljati stran.

Jaz sem pri srečanju z drugimi samicami (moja je tudi samica) vedno bolj pevidna in pozorna: na eno in na drugo, pa čeprav mi zatrjujejo, "da je prijazna". In ob prvem znaku nesproščenosti z ene ali druge strani, se odmaknem oz. nadaljujem svojo pot.

Ne vem če sem ti kaj pomagala  ???



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #66 : 30 Januar 2010, 12:47:47
Še to: moja psica ima sicer velik gobec (pasma SBT), samo je s svojimi 38cm plečne višine palček v primerjavi z večino srednjih in velikih psov. Mislim, da nebi imela za burek, če bi se stepla npr. s Huskiyem. Pa mi kljub temu ni nikoli padlo na pamet, da bi jo dvignila v naročje pri srečanju z drugim, večjim psom. Ostala je na tleh, se pustila ovohat, zraven se je naredila še manjšo kot je v resnici  :D , se podredila in ko je bila ceremonija mimo, je že vabila v igro  :D In še danes je enako.

Nepredvidene in neprijetne situacije pa se dogajajo in vedno se bojo. In na nas lastnikih je, da jih poskušamo predvideti, preprečiti in pravilno odreagirati. Če smo vestni in odgovorni in vsaj približno poznamo pasjo govorico in pravila, bomo pri tem uspešni. Večinoma, vedno pa ne  :-\ To je pač riziko, ki ga moramo vzeti v zakup. Tako kot statistiko prometnih nesreč, ko se usedemo v avto.

O sebi menim, da imam vse zgoraj naštete lastnosti, pa se mi kljub temu dogajajo tudi neprijetne stvari. Sem pa prepričana, da dosti manj, kot v primeru, če teh lastnosti ne bi imela.



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #67 : 30 Januar 2010, 13:04:50
Samo še en nasvet, potem pa res neham nakladat  ::)

Ob srečanju najprej ocenite lastnika, šele potem psa!  :D

Zdej se grem pa valjat po snegu! Čim manj skrbi in čim več veselja z vasimi psi! Čau!



_nnn_

  • *
    • Prispevkov: 151
    • Točke: 0
Odgovori #68 : 30 Januar 2010, 14:56:34
No, hvala za nasvete :). Samo psica ga je ugriznila, takoj ko ji je prišel do smrčka, tako, da je zadaj sploh ni imel časa povohati. Moje tudi ne dvigujem v naročje, samo v primeru kot je bil danes (je nisem), ampak če jaz psice ne bi mogla odvrnit bi jo bila prisiljena dvignit, ker ob takem ugrizu, moja ne bi imela šans. Veš, bilo je kar nenavadno. Ker ponavadi, ko se moja podredi, jo psi pustijo na miru. Ta psica pa je s svojim renčanjem začela ravno potem, ko ji je moja že pokazala trebuh. Zato me je bilo strah, v nasprotnem primeru se ne sekiram kaj dosti ;).
S SBT-ji pa imam zaenkrat same lepe izkušnje. So mi vedno bolj tudi všeč, še posebaj njihovi "nasmeški" :D.



arch

  • *
    • Prispevkov: 194
    • Točke: 0
Odgovori #69 : 30 Januar 2010, 15:31:32

  Lp :)
     Draga saba mogoče sva res videti kot plen ravno zato naj bodo psi na povocu.Če ga lasnik ne obvlada pes seveda ni nič kriv saj mu tega ni nihče povedal da tega ne sme delati.
     Mene je bol zmotilo ko pes priteče od ozadi ali strani in te preseneti.Ko se enkrat nekega lesnika opzori mi je zabrusil nazaj da se mora njegov pes pač razlafat.



HALLY

  • *
    • Prispevkov: 485
    • Točke: 0
Odgovori #70 : 30 Januar 2010, 15:49:10
Psi naj bodo na povodcu, ker sta vi2 kot plen?  :D
Zanimiva teorija..  ;)



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #71 : 30 Januar 2010, 16:37:36
No jaz imam pa problematicnega psa (poleg psice) in ga ne morem niti na kratki vrvici z nagobcnikom sprehajat zaradi nevzgojenih spuscenih psov in sem prisiljena iskat alternativne poti... Torej kdo ima zdaj prav? ;)

Saba je dobro rekla. Pac opazujes lastnika. Sej se tkoj vidi, koliko je 'vzgojen' (lastnik :D)

Se pa strinjam z archem... Kaj ima veze, ce je on plen? Sej moja ima vcasih tudi tezave z ljudmi na rolerjih, pa je to moj problem, ne pa njihov...

battito animale


HALLY

  • *
    • Prispevkov: 485
    • Točke: 0
Odgovori #72 : 30 Januar 2010, 18:31:26
No jaz imam pa problematicnega psa (poleg psice) in ga ne morem niti na kratki vrvici z nagobcnikom sprehajat zaradi nevzgojenih spuscenih psov in sem prisiljena iskat alternativne poti... Torej kdo ima zdaj prav? ;)

Saba je dobro rekla. Pac opazujes lastnika. Sej se tkoj vidi, koliko je 'vzgojen' (lastnik :D)

Se pa strinjam z archem... Kaj ima veze, ce je on plen? Sej moja ima vcasih tudi tezave z ljudmi na rolerjih, pa je to moj problem, ne pa njihov...

Točno tako.. če veš, da ima tvoja psica probleme z rolerji, pač poskrbiš, da ko pride kateri mimo, je na povodcu.. a ne?
Saj po travnikih in gozdovih se težko takšni najdejo.. na pločnikih ob cestah sem tudi jaz za to, da so vedno privezani.. ampak zakaj bi pa moral imeti
vzgojenega psa vedno spetega, če ima drugi z njim probleme?
 ::)



saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #73 : 30 Januar 2010, 18:38:51
Jaz imam na sprehodu s psom odprte oči, opazujem okolico in se na vsako srečanje s tujim psom posebej pripravim: ocenim situacijo, si ogledam lastnika in njegove reakcije, opazujem tujega psa, medtem pa svojega pokličem k sebi. In če z nasprotne strani ni podobne reakcije, se ustavim in počakam, da lastnik pokliče ali pripne psa, ali pa da se pes približa.

Arch, sem že enkrat napisala, da se stinjam, da morajo biti psi, ki jih lastniki ne obvladajo, na povodcih. Realnost je pač drugačna. Na nas je, da to sprejmemo in poskušamo tudi sami naredit kaj v smeri preprečevanja neprijetnih situacij, ali pa ne in si še naprej zatiskamo oči, vztrajamo pri svojem in se jezimo.

Ena (mogoče ne najbolj posrečena  :-[ ) primerjava iz realnega življenja: ko prečkaš cesto na prehodu za pešce, ali stečeš čez, ker imaš kot pešec prednost in se morajo avtomobili ustavit pred prehodom ali se prepričaš če je prehod varen in v primeru če se približuje avto, najprej poskušaš predvideti njegovo reakcijo: bo ustavil ali ne bo?

Lilit, ne gre zato, kdo ima prav in kdo ne. Vsi imamo prav in nobeden  ;) Point je, da so zakoni in predpisi eno, realno življenje pa nekaj drugega. In da imamo vsi svoje pse tudi spuščene in da se nam vsem po vrsti lahko zgodi kaj nepredvidenega in v takem primeru ni dovolj, da se zanašamo na druge (še manj pa na zakone in predpise) temveč le in predvsem nase.



HALLY

  • *
    • Prispevkov: 485
    • Točke: 0
Odgovori #74 : 30 Januar 2010, 18:46:55
Se strinjam.  ;)



anas

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • Lu
Odgovori #75 : 30 Januar 2010, 23:15:20
Mene spuščeni psi ne motijo dokler so lepo vzgojeni in jih lastnik lahko kadarkoli odpokliče... ampak koliko je takih psov? Manj kot 10% bi rekla... Zato raje vidim, da obstaja tak zakon, kot da ga ne bi bilo... Ker pol bi bil še večji kaos kot je. Najhujši pa so tisti, ki jih sploh ni zraven, ampak se pes kar sam sprehaja :-X
Jaz svojo tudi spuščam, ampak zaenkrat le, ko ni nikogar ali pa s psmi, ki jih vsaj malo poznam. Ko bom imela 100% odpoklic (nekega dne upam), jo bom verjetno več spuščala. Pri tem pa se zavedam, da kršim zakon in da sem lahko zaradi tega tudi oglobljena. Kot sem lahko zaradi prehitre vožnje. Ne bo mi prav, se pa ne bom nič bunila, ampak tiho plačala.

... nekaj drugega je pač na travniku,
Tudi na travnikih ni dovoljeno spuščat psov. ;)


Ob srečanju najprej ocenite lastnika, šele potem psa!  :D

To je pa še kako res... Npr. en pes, ki ga srečujem, se ko je z lastnico obnaša čisto drugače kot z lastnikom (v enem primeru umirjen, ignorira, v drugem čisto razigran in če ne bi bil na povodcu ga že vidim na moji psici  :)).



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #76 : 30 Januar 2010, 23:18:27

Tudi na travnikih ni dovoljeno spuščat psov. ;)


Če je travnik tvoj ali imaš dovoljenje lastnika, lahko.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


anas

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • Lu
Odgovori #77 : 30 Januar 2010, 23:28:16
Ja, ampak kolikor sem seznanjena (vprašala sem policista), to velja le, če je travnik ograjen.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #78 : 30 Januar 2010, 23:52:04
Naj si gre policist prebrat zakon.
Tam piše fizilčna kontrola na javnem mestu. Ker travnik ni javna površina in ljudje nimajo kaj hodit gor. To je isto kot njiva.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #79 : 31 Januar 2010, 11:34:39
piše tudi, da morajo biti psi privezani na javnih mestih RAZEN tam, kjer ni in ni  pričakovati večjega števila ljudi. kar sicer ne pomeni, da na takem mestu pa kazni ne boš plačal, če se komu ravno naprdne.

Anas: o tem, da bo tvoj pes dobil 100% odpoklic sam od sebe, če ne bo nikoli imel priložnosti biti prost v prisotnosti drugih ljudi in psov lahko samo sanjaš. 100% odpoklic dobiš samo, če imaš psa od najrosnejše mladosti naprej spuščenega vedno in povsod, kjer je to mogoče, in ga pridno učiš in vadiš.
Sploh mi gredo pa na jetra dvoličneži, ki se navdušujejo nad skrajno butasto napisanim zakonom, sami pa svoje pse spuščajo. Od psov "ki so spuščeni samo tam, kjer ni nikogar" oz. velecenjeni lastniki mislijo, da ni nikogar sem že parkrat pokasirala. Pa od tistih "ki so vedno zaprti ali privezani" pa jim uspe se iztrgati, preskočiti ograjo ali se izmuzniti tudi. Precejkrat. Od bolj ali manj sitnih psov, ki jih sprehajalci redno spuščajo pa še nikoli nič.


anas

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • Lu
Odgovori #80 : 31 Januar 2010, 12:16:59
Ta zakon? http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200743&stevilka=2354
Res je bolj ohlapno opredeljeno, kaj je javna površina... ampak, če je travnik tik ob sprehajalni poti, je javno dostopen. Torej ne bi bila tako prepričana, da so psi tam lahko spuščeni.

@Lanabela: Ne boš verjela, ampak sem na zelo dobri poti. Ko naju kdo preseneti "tam kjer ni nikogar", jo pokličem in pride do mene. To sem dosegla tako, da jo (ko vreme dopušča) sprehajam na slednem povodcu. In se učiva in vadiva. V prisotnosti drugih psov pa v šoli, pa tudi na sprehodu, če ocenim, da je drug pes ok.

Meni pa grejo na živce ravni ti bolj ali manj sitni psi, ki skačejo po meni, medtem ko njihov lastnik klepeta 200m stran. Ali pa ga sploh ni na vidiku.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #81 : 31 Januar 2010, 12:47:32
Ne, ni ohlapno napisan, oz. ni tako ohlapno, čeprav bi bilo lahko malo bolje definirano, glede na to, da se še policajem ne sanja kaj je javna površina. Če maš okrog bajte zelenico in ni ograjena, to ne pomeni, da ti vsak lahko skače po njej. Travnik je kmetijska površina in se tretira kot njiva. Po solati se tudi ne skače, ne? ;)
Če se že sklicujete na zakon, ga dejte dobro prebrat.
Javna površina je opredeljena tudi v kakšnem drugem zakonu. In javno ni samo tisto kar ni ograjeno in je lahko javno tudi če je  ::)

Dejte se pozanimat kje boste(bomo) upravičeni do plačila kazni in kje ne ;)

Lanabela, kolikor sem na tekočem, je tale različica zadnja. A to z večjim številom ljudi so obdržali? Če ja, kje to piše? Če slučajno veš, če ne bom šla počasi čes te zakone... Ves čas jih nekaj frizirajo...  ::)

Uradni list RS, št. 43/2007 z dne 18. 5. 2007
11. člen

Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.
Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.
Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.


Kakorkoli - ali se strinjamo ali ne...je dobro vedet pri čem smo, da nas ne bodo, zaradi našega neznanja, še bolj omejevali ali pa, da bi brezveze plačevali kazni.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #82 : 31 Januar 2010, 15:10:45
Andreja, pogledat moraš zgoraj, tam kjer je opredeljeno, kaj kakšen pojem pomeni.  tam (še vedno) piše tole:
Citiraj
22. Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi.
Sploh pa: travnik  ali njiva je zasebna lastnina in po njej tako ali tako brez dovoljenja lastnika ne smeš hoditi. pot, po kateri se hodi čez travnik pa je ponavadi javna. Ne glede na to, kako je opredeljen pojem javne površine, pa boš plačala kazen vedno, kadar bo tvoj spuščen pes prišel v težave, pa bo kdo prijavil. če ga bo recimo napadel pes, ki se je strgal s ketne, boš plačala kazen tudi ti, če ga boš prijavila. In če bo tvoj privezan pes ugriznil (ali samo popraskal) mulca, ki ga bo dražil (pohodil, udaril...), boš plačala, ker nisi zavarovala nevarne živali še z nagobčnikom.

Anas:Pes, ki uboga na slednem povodcu in na vadbišču v šoli je sicer OK. Pes, z 100% odpoklicem pa uboga vedno. tudi takrat, ko mu pred nos skoči srna ali ko se zakadi vanj drug pes.
Sicer se da dobiti dokaj v redu odpoklic tudi na ta način kot ga opisuješ. Če imaš pridnega psa. Pri nekoliko zahtevnejših psih na ta način ne gre najbolje. In: odpoklic ni vse. je pomemeben, a še pomembnejše je, da se pes nauči pravil: kaj lahko počne ko je spuščen in kaj ne, katere ljudi in pse mora ignorirati in katere lahko pozdravi, na kakšen način se lahko približa kakšnemu psu - najbolje na podlagi lastnih izkušenj in veliko manj na podlagi lastnikovih ukazov. Potem lastniku ni treba po sokolje opazovati vsakega, ki se približuje in ugibati, kakšne bodo njegove reakcije ob srečanju - ker to naredi pes sam - in verjemi, da zna to narediti bistveno bolje od lastnika. To je nekaj drugega kot odpoklic, saj se pes vede v redu tudi, ko ni pod komando. Tak pes lahko celo ima odpoklic 0%, pa je lahko varno spuščen povsod tam, kjer ni prometa - ne glede na to, koliko ljudi in živali je tam. (primer - moji tastari psici potem ko sta oglušeli).


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #83 : 31 Januar 2010, 15:16:15
Eh... Sem površna. Hvala.

Tak pes lahko celo ima odpoklic 0%, pa je lahko varno spuščen povsod tam, kjer ni prometa - ne glede na to, koliko ljudi in živali je tam. (primer - moji tastari psici potem ko sta oglušeli).

In imet takega psa je milina :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #84 : 31 Januar 2010, 15:36:10
Citiraj
In imet takega psa je milina
res je, vendar si ga dandanes ne moreš več vzgojiti brez kršenja zakona


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #85 : 31 Januar 2010, 15:43:14
Res je :(
Zanimivo je tudi, da vsaj okoli mene izgleda kot, da je zdaj več "psihičev" kot recimo pred 10itmi leti.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #86 : 31 Januar 2010, 16:20:58
... a še pomembnejše je, da se pes nauči pravil: kaj lahko počne ko je spuščen in kaj ne, katere ljudi in pse mora ignorirati in katere lahko pozdravi, na kakšen način se lahko približa kakšnemu psu - najbolje na podlagi lastnih izkušenj in veliko manj na podlagi lastnikovih ukazov. Potem lastniku ni treba po sokolje opazovati vsakega, ki se približuje in ugibati, kakšne bodo njegove reakcije ob srečanju - ker to naredi pes sam - in verjemi, da zna to narediti bistveno bolje od lastnika. To je nekaj drugega kot odpoklic, saj se pes vede v redu tudi, ko ni pod komando. Tak pes lahko celo ima odpoklic 0%, pa je lahko varno spuščen povsod tam, kjer ni prometa - ne glede na to, koliko ljudi in živali je tam. (primer - moji tastari psici potem ko sta oglušeli).

Čisto mimogrede... kako pa se doseže kaj takega?


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #87 : 31 Januar 2010, 16:36:14
Pomoje je malo odvisno tudi od karakterja psa. Mimo našega naselja se sprehajajo lastniki s psičko mešanko, ki je vedno in povsod odvezana. Psica caplja za njimi ali pa enter pred njimi in se nikoli ne oddalji. Očitno je ne zanimajo ne drugi psi, ne druge živali ali ostali možni moteči dejavniki.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #88 : 31 Januar 2010, 16:39:30
n+n:Tako, da imaš psa spuščenega od 7 tedna naprej in da ga pustiš, da se znajde sam v situacijah ki jim je kos, v situacijah ki so zanj prezahtevne pa mu pomagaš. Če te noče poslušati tudi prav, ampak potem se sooči s posledicami (recimo da noče priti, ko ga pokličeš, prav, ampak potem te mora poiskati, ker mu izgineš izpred oči. Kljub opozorilu leze k zoprnemu psu, tudi prav, ampak če jih faše, je to njegov problem). Nekako v tem smislu. Vendar res lepo deluje samo pri psih, ki imajo pamet močnejšo od nagonov. Tudi otroke se da silno dobro vzgojiti po takem sistemu.
ni nujno,da so "pridni" samo leni apatični psi, ki jih na svetu nič več nič ne zanima.


saba

  • *
    • Prispevkov: 489
    • Točke: 1
Odgovori #89 : 31 Januar 2010, 17:28:58
To je pa ZELO liberalen pristop k vzgoji psa ;) In nikakor ni za vsakega!

Sploh pa naj se tega ne loteva nekdo, ki sam še ni formirana osebnost, ki ni vzgojil že vsaj para psov in pasjo govorico zelo dobro obvlada! Predvsem pa zna ocenit karakter psa - že pri mladiču. Drugače lahko namesto samostojnega psa vzgoji katastrofo od psa.

Torej vsi, ki ne izpolnjujejo zgornjih pogojev: pasja šola in psi na povodcih na - kako že? - javnih mestih ali javnih površinah  ;)