Bolezni konj

Halil · 23079

Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
: 20 Junij 2007, 22:32:52
No,jaz sem se pa odločil,da odprem novo temo in sicer bolezni konj.V tej temi vas prosim,da poveste čimveč bolezni kar jih poznate,kaj je za njih značilno in če veste,kako se jih zdravi.
Hvala!  ;)

Arabian horse


sailila

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 23 Junij 2007, 12:03:16
uf...sedaj pa se bom razpisala:
1# mislim da je KOLIKA ena izmed resnih bolezni pri konju(vsaj meni ker sem ze videla konje,ki te bolezni niso preziveli).toraj kolika je bolecina v trebuhu,ki je lahko mocna ali bolj sibka vendar nikakor je ne smemo prezreti saj je lahko smrtna za konja.lahko jo dobi vsak konj,ne glede na pasmo,starost ali spol.najpogostejsi znaki so valjanje,ce pa konj nima te moznosti pa se vlega in ostaja,koplje z nogami,glavo obraca proti trebuhu,nima apetita,ima povecan inpulz(vec kot 52 udarcev na minuto),skta z zobmi,ima manj iztrebkov,kot ponavadi...seveda pa se znaki pri vsakem konju posebaj razlicni.ce prepoznate te znake pri svojem konju takoj poklicite veterinarja in mu povejte podatke,ki ste jih dobili z opazovanjem konja(telesna temperatura,preteklost konja....itd.)konju odvzamite vso hrano in tekocino,pocasi ga sprehajate,lahko se vam uleze,nikakor pa se ne sme valjati,lahko mu tudi z pomocjo druge osebe dvignete trebuh z rjuho.
to bolezen naceloma (grobo) ovrscamo v tri razlicne vrste kolike: 1/vnetje in razjede crevesja(povezana sta z vnetjem,stresom,infekcijami...) 2/"crevesne nezgode" (pride do spremembe lege,zavitja crevesa ali kil.crevesje se zavije,zavozla ali stisne v votlinah in je skoraj vedno potreben kirurski poseg.nekateri konji so anatomsko podvrzeni temu obolenju)  3/zamnjsano delovanje crevesa(najpogostejsa oblika kolike.prihaja do prekomernega nabiranja plina ali vsebine v crevesu.
preprecevanje kolike:imejmo reden urnik hranjenja in dela z konjem(zmanjsujemo stres s tem),krmimo le visoko kvalitetno hrano,redno odpravljanje zajedalcev,spremembe  pri konju opravljamo postopoma(krma,oskrba,delo...)opazujemo kobile pred in po porodu,in opazujemo redno konje,ki so ze imeli koliko...
sama sem imela 3izkusnje z to boleznijo...enkart je kobila dobila ponoci koliko in smo jo zgodaj zjutraj peljali na kliniko vendar ni prezivela,enkart je bila zelo mila kolika in imela sem tudi konja,ki je bil anatomsko podvrzen tej bolezni in je bil celo dvakrat nujen kirurski poseg,vendar je oba prezivel.zanima me ce ima kdo tukaj kaksne izkusnje z ti boleznijo,kako ste jo zdravili itd.



sailila

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 23 Junij 2007, 12:24:16
2# zakopitnica(ja tudi izkusnje z njo)je tudi zelo pogosti vzrok za sepanje pri konju vendar je vzrok se danes neznan(zato tudi ime navikularni sindrom) pravega vzroka je tezko najdti vendar je vsem skupno bolecina v zadnjem delu sprednjega kopita.v nekaterih primerih je zakopitnico zelo tezko diagnosticirati vendar sta kljucna dva koraka: preveriti da sepavost res izvira iz predela zakopitne kosti in izkljuciti vse druge moznosti sepanja.
gotovo je bolje zakopitnico prepreciti kot zdraviti in raziskave kazejo da konji ki so vec na pasniku in nimajo tako stresnega dela(seveda vsak konj drugace reagira na stopnjo stresa)bolj zdravi.konju moramo nuditi maximalno dobro oskrbo kopit.izogibamo se jahanju na trdih in neravnih terenih(tlakovane,asvaltne poti...).konja pred delom dobro ogrejte in po delu ohladite.izogibati se ponavljajocem delu,pri katerem konjeve noge trpijo hude tresljaje in sile(povisano skakanje,dolgi galop in slaba drza jahaca).
glede na to da zdravljenje zelo razlicno(kot tudi vzroki nastanka).pri zdravljenju moramo biti potrbezljivi in s veterinarjem in kovacem pretehtati vse moznosti.raziskave kazejo da imajo konji ki sepajo manj kot leto dni,skoraj 90% moznosti da se popolnoma pozdravijo.za okrevanje pa je potrebna sprememba dela in nacina zivljenja.
PRI 30% KONJEV SE STANJE IZBOLJSA Z PRAVILNIM KOVANJEM IN OBREZOVANJEM KOPIT.
ponavadi so konji  v nevarnosti da zbolijo za zakopitnico v zrelih letih,v bolj rizicni skupini so tudi konji ki hitro rastejo in imajo majhna kopita in ki veliko stojijo v boksu,so podvrzeni velikim naporom ali jahanji po trdi podlagi.manj so ogrozeni konji,ki rastejo pocasi in imajo velika kopita glede na svoje telo(poniji,arabci-ja halil prav si prebral :P ;) 8))
nekateri znanstveniki pravijo da je ta bolezen dedna,spet drugi se s tem ne strinjajo,vendar naj bi zivali ki imajo to obolenje ne uporabljali za nadalno rejo.



Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #3 : 24 Junij 2007, 14:33:00
No,to je bilo pa poučno!  ;). A potem so zakopitnice približno tam,kjer so rape?
Drgač pa nisem dojel,a si to o arabcih rekla njim v prid ali ne?  ??? :P

Arabian horse


sailila

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 24 Junij 2007, 16:19:04
joj halil :P  naj bi bilo v prid arabcev saj imajo glede na svojo strukturo telesa velika kopita,vendar saj ves kako je to...manj so ogrozeni vendar pa ne pomeni da je ne morejo dobiti.zakopitnica(ali navikularni sindrom ali podotrohloza) se v bistvu umenuje ta bolezen.ce pa mislis kje se nahaja zakopitna kost ti pa lahko povem da uzadaj nad kopitom(oz. po domace povedano zabico ;)) kaj pa pomeni rape ??? drugace pa samo da imam malo vec casa pa poiscem par zanimivih internetnih povezav in se kakno bolezen opisem,oki ;)



Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #5 : 27 Junij 2007, 07:02:57
No,rape so tut neka vrsta bolezni,čeprav bi jaz temu rekel bolj infekcija.Najbolj znan faktor je to,da jahamo po vlažnih tleh.Dogaja se pri vseh starostih konj.drugače so pa rape tik nad zadnjim delom kopita,torej če gremo od skočnega sklepa navzdol proti kopitu je tik nad kopitom na zadnjem delu noge nekoliko vdrto(se opravičujem,če je malo po kmečk razložen  :-\ :P) in tam se pojavljajo rape. Po izgledu mene spominjajo na to,kakor da bi bila koža razžrta,čeprav ni  ;) samo izgleda tako.Če se to opazi je potrebno,kot pri veliko boleznih poklicati veterinarja,da bo rape namazal s kremo katere ime in vsebine nažalost ne vem,je pa odvisno od tega ali bo namazal tudi od velikosti rap...In to naj bi se potem pozdravilo,edino konj mora počivati potem kakšne tri dni v boksu.

Arabian horse


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #6 : 27 Junij 2007, 08:35:59
Mislim,da so rape glivično obolenje. Na razjede pa se seveda potem rade obesijo še bakterije. Kaže da z oskrbi lahko predvsem prprečimio te bakterijeske komplikacije, same rape pa so dokaj trdovratna zadeva-če niso v zadnjih letih že česa novega pogruntali.
Nagnjenje je zgleda malo tudi individualno. V časih,ko so imeli veliko okuženih konj so eni meli rape kljub izjemni oskrbi ( striženje dlak na bicljih, pranje in popolno sušenje po vsakem izhodu, nato mazanje s krememi za razkuževanje in sušenje, popolnoma čist in osušen boks ves dan) eni pa jih preprosto pač nikoli niso imeli čeprav nismo nič komplicirali in smo jahali po istih terenih in živeli v istih hlevih.
Aja glede počivanja se pa ne strinjam. Predvsem ,č elahko zagotovimo suh izhod je gibanje in zrak pomembno za zdravljenje. Kolikor se spomnim, je bilo najmanj okužb poleti,ko so konji največ zunaj. Stanje v hlevu konjem NIKOLI ne koristi, čeprav veterinarji pogosto nimajo boljše ideje in svetujejo ravno to.
Enako se je izkakazalo za zdravljenje kašljanja in celo dolgotrajna šepanja(ne akutne poškodbe). Vedno je dlgoročno bolje ozdravil konj,ki smo ga med zdravljnjem sprehajali ,kot tak,ki je stal v hlevu. Lahko tudi sprehod pod sedlom, več ur čisto počasi hodit po ravnem, nezahtevnem  terenu je zagotovo za konje najbolj zdravilno.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #7 : 27 Junij 2007, 09:15:25
jest poznam še eno bolezen oz. pulzacijo... joj se ne spomnem neki na P...  :-[ :-[ 
(izkušnje...smo premalo delali  :-\  :( )
Pri konju se na nogah ne sme čutiti utripa. Če pa se mu, je posledica tega šepanje.
KAKO SE DA POMAGATI: ko začutiš utrip na konjevi nogi oz. nogah, z mrzlo vodo nekaj minut hladiš(ker mu nekako kri "zavre" v telesu) Če imaš povoje(vato), narediš bandaže, ter mu jih namočiš, da se noga/e hladijo dlje časa. Pokličeš vet. da ga pregleda in da zdravila. Ko ima to vnetje, naj je čim manj(najbolje malo slame ali sena) krmil le toliko, da lahko poje zdravila (eno prest) ovesa pa naj ne je. KOnje naj počiva v boksu, 2x dnevno pa ga je potrebno peljat ven na sprehod, da se zmiga.

ZAKAJ SE TO LAHKO ZGODI: Jaz vem za eno, če kdo ve še za kakšno možnost na pove  ::) da se to zgodi je lahko vzrok to: da konje preveč je in premalo dela...ni nujno da se to zgodi vsakemu konju, ker so pač nekateri manj občutljivi nekateri več. Zato je najbolje, da ko konje ne dela mu preprosto zmanjšaš obrok (ovesa, krmil)

upam da nisem rpeveč zmutila  ::)

+1


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #8 : 27 Junij 2007, 09:51:25
s premalo dela je povezana tudi tako imenovana "nedeljska bolezen", ki je lahko smrtna, skoraj vedno pa pusti posledice. Poenostavljeno gre za zastupitev s kislino presnove- podobno iz istega vzroka kot občutimo ljudje "musklfibr" če delam kaj s premalo kondicije, le da je ta zastrupitev pri konjih mnogo močnejša.
Vsekakor so konji ustvarjeni za gibanje, ne za postavanje.
Z razliko od mesojedih živali ,ki nekaj na hitro ujamejo in potem spijo oz poležavajo , so rastlinojede živali "namenjene" za celodnevno počasno premikanje in celodnevno počasno konzumiranje manjkaloričnih jedi.
Človek pa bi rad ,da se konji  obnašajo kot plenilci-da občasno hitro in intenzivno gibajo, ostali čas pa mirujejo. Pa da pojejo malo visokoenergetske hrane v kratkem času- čist narobe, ne moreš delat proti naravi.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


sailila

  • *
    • Prispevkov: 88
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 27 Junij 2007, 19:55:28
deteljica in halil,na zalost nisem nikoli imela opravke z rapim ampak sedaj ko tole vse berem sem ZELO vesela da nisem ;) kajcika ne razumem zakaj se ne bi smelo na konjevih nogah cutiti utripa?poznam pa tudi podobno obolenje,ki je povezano z preveliko kolicino beljakovin v konjevi prehrani(po domace povedano konju zatecejo zadnje noge)kar povzroci sepanje.ponavadi se to dogaja neizkusenim ali pa lenim lastnikom,ki sicer konja dobro hranijo vendar pa ne delajo z njim dovolj da bi lahko vse "pokuril"
pozabila sem omeniti bolezen tetanus,ki se ponavadi konca z smrtjo.to je nenalezljiva kuzna bolezen oz. v crevesju konja je mikroflorna bakterija clostridium tetani,ki se pojavlaj tudi v konjskih figah in tako povsod v konjevem okolju.sicer sama po sebi ni nevarna,pride pa do problemov ce se konj poskoduje in pride ta bakterija v rano,ki se hitro zapre in nastanejo pogoji da se razvije v "zivo" bakterijo,ki zacne izlocati toksin.ta deluje na zivcni sistem in konj postane dobesedno trd.ne more se premikati,jesti,piti in na koncu pogine v hudih bolecinah(in zaradi paralize dihalnih misic)najboljse je ce se redno cepi konja z antitetanusnim cepivom.najprej zrebeta,starejsega od 12tednov,2cepivi v razmaku 2mesecev,potem pa se cepljenje ponavlja na dve leti.in kljub temu da obstaja tako cepivo,ki prepreci to obolenje in se tetanusni antitoksnim,ki prepreci bolezen,ko je ze prislo do poskodbe in zagotavlja kratkotrajno imunost,se vedno umirajo konji zaradi tetanusa!



Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #10 : 10 September 2007, 19:20:54
No pa malo razširimo temo še na glistavost:Torej katera vrsta glistavosti je vam najhujša?Meni osebno se zdijo še najhujše "trakulje".Jih je baje dosti težko iztrebiti.Drugače še poznam podančice,stronglide.Katere pa uporabljate paste proti glistavosti?

Arabian horse


andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #11 : 11 September 2007, 08:40:58
Equalan duo



Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #12 : 11 September 2007, 14:09:38
Equalan duo
Na koliko časa pa uporabljaš?Enkrat na mesec?Na dva meseca?

Arabian horse


andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #13 : 12 September 2007, 19:52:28
Zaenkrat sem samo enkrat he he. Ga imam čisto malo časa. Mislim, da bom nekje na 3 mesece oz bom poslušala navodila veterinarja.



Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #14 : 02 November 2007, 23:54:46
Mislim,da so rape glivično obolenje. Na razjede pa se seveda potem rade obesijo še bakterije. Kaže da z oskrbi lahko predvsem prprečimio te bakterijeske komplikacije, same rape pa so dokaj trdovratna zadeva-če niso v zadnjih letih že česa novega pogruntali.
Nagnjenje je zgleda malo tudi individualno. V časih,ko so imeli veliko okuženih konj so eni meli rape kljub izjemni oskrbi ( striženje dlak na bicljih, pranje in popolno sušenje po vsakem izhodu, nato mazanje s krememi za razkuževanje in sušenje, popolnoma čist in osušen boks ves dan) eni pa jih preprosto pač nikoli niso imeli čeprav nismo nič komplicirali in smo jahali po istih terenih in živeli v istih hlevih.
Aja glede počivanja se pa ne strinjam. Predvsem ,č elahko zagotovimo suh izhod je gibanje in zrak pomembno za zdravljenje. Kolikor se spomnim, je bilo najmanj okužb poleti,ko so konji največ zunaj. Stanje v hlevu konjem NIKOLI ne koristi, čeprav veterinarji pogosto nimajo boljše ideje in svetujejo ravno to.
Enako se je izkakazalo za zdravljenje kašljanja in celo dolgotrajna šepanja(ne akutne poškodbe). Vedno je dlgoročno bolje ozdravil konj,ki smo ga med zdravljnjem sprehajali ,kot tak,ki je stal v hlevu. Lahko tudi sprehod pod sedlom, več ur čisto počasi hodit po ravnem, nezahtevnem  terenu je zagotovo za konje najbolj zdravilno.
Deteljica,če so glivično obolenje,pa se na rape "nalimajo" še bakterije,kot si omenila,mar ni potem najbolj primeren počitek da se poleže?Bog ve kakšnega vraga lahko še stakne če se potika naokoli...

Arabian horse


Halil

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 0
  • by nusa osredkar- www.nusaosredkar.net
Odgovori #15 : 15 Februar 2008, 15:31:55
Pred kratkim sem bral o trakuljah in kaj tej kri sesajoče pijavke delajo,sem opazil,da je malo "zdravil" proti trakuljevosti?!Pozna kdo kakšno?
Drugač pa,ko smo že v tej temi:
-Trakulje so zajdevci,pomoje bi lahko temu rekli da so nekako "pasma" glist  :)
odrasle so dolge več kot 20 cm in se napopajo zadaj na črevesje.
Če je trakuljevost bolj lahka tja do 50 trakulj,ni hudega,se s zdravilom reši zadeva,lahko se pozna pehanje kondicije.
Zelo hudo obolenje pa je tam nad 1000 odraslih trakulj,kar pa je strah zbujajoča številka,ki je tudi smrtno nevarna.

Arabian horse


Tara

  • *
    • Prispevkov: 688
    • Točke: 3
  • Moja Metuljčica
Odgovori #16 : 03 December 2008, 22:17:54
Moja kobila ima povišane levkocite. Je imal že kdo tak primer?


*alfa*

  • *
    • Prispevkov: 170
    • Točke: 0
Odgovori #17 : 07 April 2009, 15:39:06
http://konji.info/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1603&postdays=0&postorder=asc&start=210
da še tukaj dodam tole pomembno reč če slučajno kdo še ne ve...

lp urška


Tara

  • *
    • Prispevkov: 688
    • Točke: 3
  • Moja Metuljčica
Odgovori #18 : 10 April 2009, 14:05:46
Pa na Gorenskem je tudi kobila okužena z IAK, pa še tip kreten, je šel na konjenico z njo. >:(


Blue_Star

  • Gost
Odgovori #19 : 04 Februar 2011, 09:01:37
ena sosedova kobila je imela naduho. no, to je dihalna bolezen ki konja tako prizadene da je popolno zdravljenje IZKLJUČENO. no ta sosed ima hčerko. in ker se kobila ne sme utruditi, je hčerki prepovedal da jaha z njo kas. ta (se opravičujem za izraz) budala jo je ko soseda ni bilo doma, zajahala in šla v galop.
kobila ni bila preveč bolna, vendar je ob naporu še bolj zbolela in morali so jo dat uspavat.



Corny

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 10 Maj 2011, 16:45:13
No zanimiva tema... jaz imam nekaj konjskih bolezni

Podančica konjev - Oxyuris Equi
povzroča oksioriozo in zajeda v slepem črevesju in kolonu.
Samice ležejo jajčeca in jih skozi gube zadnjika prinesejo vn in jih v področje presredka popajo in zgleda kot kakšno grozdje recimo, samo manjše.
Konja to ful srbi in zato ima na repu razmršeno dlako, včasih pa vidte kako leze samica vn
Če kdo to vidi pri svojem ali pa drugem konju, je lepo da pove lastnikom ali pa hitro veterinarjem... je pa fajn tud pasta za notranje zajedavce

Pljučnice
Kataralna pljučnica - največkrat se razvije iz bronhitisa in nosni izcedek je lahko sluzasto-gnojen ali vodeno-sluzast
Gnojna pljučnica - nastane iz kataralne ali fibrinozne pljučnice. izcedek iz nosu je sluzasto-gnojen in zlo zlo smrdi
Fibrinozna pljučnica - pljučni bronhiji in alveoli so polni strnjenega fibrina. Največkrat zaradi inhalacije dražečih plinov ali aspiracije hrane in tekočine. Nosni izcedek je na začetku voden nato pa se pojavijo sledi krvi, nato sivo rjav in nato postane sluzast.
Gangrenozna pljučnica - največkrat so vzrok za nastanek vdihavanje plodovnih voda ob porodu, hrana, zdravila ali tekočine pri nestrokovnem zalivanju ali sondiranju živali. Lahko se pojavi zaradi travmatskih poškodb prsne votline(zlomi reber, vbodi,...) ali prsne prepone.
Žival boleče kašnja in sope. Očesne veznice in sluznice so umazano rdeče. Izdhan zrak je gnilobnega vonja nosni izcedek pa je rdeče rjavo obarvan.
Hipostatična pljučnica - najpogostejši vzrok je dolgotrajno ležanje konja na eni strani, saj se pojavlja kot posledica zastajanja krvi v pljučih zaradi motenj v delovanju kardiovaskularnega sistema. Očesne veznice in vidne sluznice so pomodrele. Vodeno krvavega nosnega izcedka je malo

Tetanus
Do okužbe pride le preko poškodbe(globoke rane, maternice po porodu, popka novorojenčka), ko se povzročitelj znajde v anaerobnih razmerah.
Bolezen povzroča toksin tetanospazmin, ki je produkt bakterije Clostridium tetani.
Do tetanusa pride ko se spore znajdejo v rani, v kateri se ustvarijo ugodne razmere za razmnoževanje povzročitelja(anaerobne razmere). Take razmere nudijo mikrobu globoke rane s hudo poškodovanim in odmrlim tkivom(zmečkanine, raztrganine, vbodne rane, hematomi,...), zlasti še, če so zamazane z zemljo ali iztrebki ter okužene še z drugimi mikrobi, ki porabljajo kisik in tako ustvarjajo v rani anaerobne razmere.
Mikrob se po infekcije ne raznese po organizmu in prične na rani produkcijo eksotoksina tetanospazmina, ki sodi med najhujše toksine, kar jih poznamo. Tetanospazmin nato vežejo periferni živci in po njih pride do CŽS(centralni živčni sistem), kjer povzroča okvare, ki se kažejo kot spastični krči prečno progaste muskulature celega telesa. Zato živali ne morajo jesti in brez zdravljenja poginejo. Glava in vrat sta iztegnjeni, čeljusti stisnjene. Uhlji so negibni, oči vdrte, nosnice močno odprte. Hrbet je vkrivljen navzgor, trebuh spodvit, rep privzdignjen in otrpel. Okončine so razmaknjene in povsem toge. Konje ve ves prepoten, plašen in občutljiv. ust ne moramo razkleniti. Dihanje je zato vendo bolj oteženo, ker se pojavljavedno močnejši krč dihalnih mišic. Zato žival pade in se ne more več pobrati. Pogine zaradi zadušitve. Smrtnost znaša kar 80% in več.

če vas še kaj zanima, kar vprašajte... se še najdejo bolezni :)

Slika v podpisu ni dovoljena!


Jo.

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 09 Maj 2013, 11:30:15
Ola, zanimiva tema. Naj povdarim da so rape trdovratno kožno obolenje. (glivično) Najpogostejši vzrok je da se konj pase na rosi (pač na vlagi) če ga samo jahamo čez moker travnik nebo nobenega problema. Združujejo pa se znaki, kot so nagnjenost do bolezni (predvsem čistokrvni konji) in zunanjo držlaji mokrote, umazanije, grobega nastila lahko tudi soli za posipanje. Pomembno je da ima konj suhe noge (zato veterinarji rečejo da more stati v boksu 3 dni, kar pa konju naredi več škode kot koristi).
 Prizadetega mesta pa nesmemo vsak dan umivati, fino je če umijemo z medicinskim šamponom in namažemo z mazilom.


Pomembna bolezen, ki je nihče ne umeni so Melanomi. To so nenevarni tumorji, najprej rastejo počasi, žal pas e lahko tudi nenevarni tumor spremeni v nevarnega. Najdemo jih pogosto pri belcih, sivcih, lisjakih. (več kot tretina belcev starejših kot 15 let ima melanom)- za te melanome sem nekoč kupila kremco iz anglije ki je SUPER!. pa še v enem dnevu je prišla...

-NADUHA: naduha je ja kot neke vrste astma pri človeku. Konj kašlja, lahko samo ko kaj cveti, lahko pa celo leto. Pomembno je da ima taka žival veliko svežega zraka, v zraku čimmanj prahu, namočeno seno (zaradi prahu) in veliko nenapornega gibanja (fino je da se zdiha in skašlja) kas je primeren zato! Tako kot sem prebrala da je dekle jahalo v galopu, gotovo je bil prevelik napor za kobilo :S...
Če ima konj naduho je res zoprno no, pomembno je da to sprejmemo kot način življenja in konju pomagamo, ga pustimo da se fino izkašlja (poma česen, kaki pripravki ki jih kupimo z lišaji, mentol)...

-ALERGIJE: So pri konjih tudi zelo pomembne da jih poznamo. Veliko konj je občutljivih na kako stvar. Kako vemo da je konj elergičen... če kašnja pa iz nosu ni izcetka. Posledica alergij je lahko kronični bronhitis. Kasneje se pojavi izcedek (ki ni posledica kašnja! ) Pogoste so alergije na plesen, cvetni prah, piki žuželk.

-KOPRIVNICA:  najpogostejša imunska bolezen pri konjih. Hitro izbruhne. Znaki: konj ima po celem telesu izboklinice, srbenja ni, nato nastanejo kraste in to začne srbeti.  Koprivnica je posledica prekomernega odziva imunskega sistema zaradi pikov lahko pa tudi zaradi zdravil ali okužbe. Najpogostejši vzrok na ljubljanskem barju so komarji. Bolezen najkasneje zgine v enem tednu, ponavadi v dnevu ali treh.

-NEDELJSKA: Ni več tako pogosta bolezen kot je bila včasih... iz kje ime: Furmani so furali z konji vse dni v tednu, v nedeljo pa so konji počivali v hlevu, ker njihova telesa niso bila navajena počivanja je prišlo do bolezni


-ZELO POMEMBNO: TEŽAVE Z HRBTOM:

veliko je govora o tem. Pomembno je da hrbet ki ga jahano ustrezno treniramo in imamo zanj ustrezno sedlo! Če tega ni, hrbet otopi, mišice zamrejo in imamo lahko zelo težavno situacijo. Moje mnenje je da bi moral vsak jahač dati svojega konja pregledati homeopatu vsaj 1x v življenju (pa še drago ni!)...
FFNaj umenim še zobe! Skrb je pomembna.

Se opravičujem za cev roman, upam da sem komu pomagala ;) =)