haha, domača legla....to me res spravi v smeh. Če kakšna kategorija pospešeno izumira, so to "domača" nerodovniška legla "čistokrvnih" psov. Saj se še najde sem ter tja kakšno spodobno, kjer so mladiči solidno gor spravljeni in celo spominjajo na določeno pasmo. Ampak tak "vzreditelj" ali vzredi eno leglo in nikoli nikdar več nobenega, ker ima preveliko izgubo, ali pa pri naslednjem leglu toliko priškrni pri psici in mladičih, da se mu splača, ali pa si nabavi spodobno psico in vzreja rodovniške mladiče po pravilih.
koliko je večja možnost, da bo zbolel mladič iz "solidne domače" vzreje od tiste, da bo zbolel mladič iz solidne rodovniške vzreje, je odvisno od pasme do pasme. Pri pasmah, ki so po naravi zdrave, je možnost skoraj enaka, pri pasmah, ki so že zaradi konstitucije na udaru ali pa imajo zelo razširjen kakšno dedno napako, pa je ta razlika lahko ogromna.
In ja, v 15 letih se je ogromno spremenilo in sedaj je velikanska večina nerodovniških vzrejena v takih razmerah, da je čudež, če kmalu po nakupu ne zbolijo.
Ni res, da je naša rodovniška vzreja nekontrolirana, navsezadnje vsakega rodovniškega mladiča vidi vzrejni referent vsaj dvakrat.
Pa še o nadštevilnih: leglo z več kot recimo 10 mladičev je bilo pred industrijsko pripravljeno hrano zelo težko vzrediti tako, da so bili v odlični kondiciji tako mladiči kot psica. Ne nemogoče, vsekakor pa zelo tvegano. Upoštevati moraš, da takrat tudi veterinarja ni bilo za vsakim vogalom in da takrat, ko je šlo kaj res narobe, kaj dosti narediti niso mogli.
Preden se je razpasla epidemija kastracij, je bilo psice veliko težje prodati. ker je pripelajti domov psico pomenilo dvakrat letno gonitev in vse težave povezane s tem, vključno s paradami snubcev, ker psi takrat niso bili zaprti tako kot so sedaj. Danes se je trend pri večini pasem obrnil.