Kruti folk

klara · 56874

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #60 : 19 Februar 2009, 15:18:19
Tudi pri svinjah se razmere počasi izboljšujejo, in če se ne motim obstaja en datum, po katerem v EU baterijska reja kokoši ne bo več dovoljena. Meni se to zdi prava smer. Tudi pri transportih so se zadeve že močno izboljšale - menim, da bo počasi prišlo tudi do ukinitve dolgih transportov živih živali.
Tisti, ki so prepričani, da je reja živali za zakol eno samo trpinčenje pa samo tole: slabo hranjene živali slabo priraščajo - adijo zaslužek
Živali, ki so pod stresom slabo priraščajo in imajo meso slabše kvalitete - manjši zaslužek
Živali, s katrimi grobo postopajo dobijo podplutbe  - zanič meso, manjši zaslužek

To je ravno tako, kot da bi rekli, da je vsako šolanje psov mučenje - ker smo na netu videli tak ali drugačenn posnetek. V bistvu bi lahko rekli, da je življenje vseh hišnih ljubljenčkov ena sama muka - saj smo vsi videli posnetke pretepenih, sestradanih, bolnih zapuščenih in kaj jaz vem kakšnih še živali.


Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 19 Februar 2009, 17:49:00
Jaz skorajda ne jem mesa, ker mi ne paše, nisem pa vegetarijanka.
Moje osebno mnenje je, da bi morali doseči minimum prevoza živih živali, ker to predstavlja stres. In pa, da naj bi meso jedli v zmernih količinah in ne zaradi požrešnosti. Enako tudi vso ostalo hrano. Pa bi bil svet takoj za vse lepši.
In pa ja, buljenje v tuje krožnike... Naj vsak je, kar mu ustreza. Na nas oz. bolj v naših močeh je, da se potrudimo, da pomagamo živalim, ki so trpinčene, zanemarjene. Potem šele, ko bo to rešeno, pride na vrsto reševanje zrezkov.
Zgolj moje mnenje.


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #62 : 20 Februar 2009, 09:24:58
Se strinjam z zadnjim postom, upam lahko da se bodo stvari čim hitreje izboljšale.

Še vedno pa trdim, krava in prašič, celo življenje v betonski štali, brez možnosti normalnega premikanja, ... to ne more biti in nikoli nebo nestresno okolje. In žival ki mora preživeti mesece in mesece in celo leta v takem okolju, ne more biti zdrava brez tuje pomoči. Za moje pojme je to tako, kot da zaprejo šloveka v 2x2 m sobo, ti dajo sicer vse nujno potrebne zadeve - nego, hrano, ... ampak bi verjetno kmalu zboleli. Zato pa zdravila, antibiotiki, ... in vse to ostane v mesu, hočeš nočeš...
To je moje mnenje, nikoli nobenega ne silim v nič zato pričakujem isto tudi od drugih. Mi pa vzdigne pritis ignoranca do tega in zatiskanje oči, ne glede s katere strani prihaja.


_Dakota_

  • *
    • Prispevkov: 536
    • Točke: -1
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
Odgovori #63 : 20 Februar 2009, 09:37:46
Se strinjam z zadnjim postom, upam lahko da se bodo stvari čim hitreje izboljšale.

Še vedno pa trdim, krava in prašič, celo življenje v betonski štali, brez možnosti normalnega premikanja, ... to ne more biti in nikoli nebo nestresno okolje. In žival ki mora preživeti mesece in mesece in celo leta v takem okolju, ne more biti zdrava brez tuje pomoči. Za moje pojme je to tako, kot da zaprejo šloveka v 2x2 m sobo, ti dajo sicer vse nujno potrebne zadeve - nego, hrano, ... ampak bi verjetno kmalu zboleli. Zato pa zdravila, antibiotiki, ... in vse to ostane v mesu, hočeš nočeš...
To je moje mnenje, nikoli nobenega ne silim v nič zato pričakujem isto tudi od drugih. Mi pa vzdigne pritis ignoranca do tega in zatiskanje oči, ne glede s katere strani prihaja.

si kdaj slišala za karenco?


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #64 : 20 Februar 2009, 09:47:02
Klavnice so v primeri s tem, kar se dogaja v naravi, zelo humane.
Sploh je pa svetohlinsko, če se vegetarijanci zgražajo nad mesojedci, ob tem pa futrajo svojim psom in mačkom meso v taki ali drugačni obliki.

Amen!
Drug komentar v kakršni koli obliki sploh ni več potreben 8)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #65 : 20 Februar 2009, 10:17:57
Kobalamina recimo se z strogim vegetarijanstvom ne dobi in ga telesu začne primanjkovat. Za to je pri vegetarijancih priporočljivo, da se ga dodaja z različnimi vit. pripravki.



Mislim, da je res že čas, da za vselej odpravimo paniko okoli famoznega vitamina B12.

Od vseh trditev, kaj naj bi vse manjkalo vegetarijancem, je ta najbolj ideološko obarvana. Ker je ta ideologija lahko izredno nevarna, tako za vegetarijance, ki jo sprejmejo, kot za vsejede, ki ji slepo verjamejo, si vse skupaj malce bolj podrobno oglejmo. Najprej nekaj osnovnih podatkov o tem vitaminu. V naravi obstaja en sam vir tega vitamina, in to so bakterije. Nobena rastlina, nobena žival ne more proizvesti tega vitamina, to lahko naredijo le bakterije. In v prehrano lahko zaide ta vitamin le preko take ali drugačne bakterijske aktivnosti.

Rastlinojede živali pridejo do tega vitamina tako, da ga zaužijejo preko nečistoč v hrani (vitamin se lahko nahaja v zemlji) ali pa se doda k njihovi hrani naknadno z delovanjem bakterij v njihovem drobovju. Za človeka zaradi velike sterilnosti naše hrane noben od teh načinov ni praktičen, zanesljiv ali smiseln. Lahko pa s pomočjo bakterij pridelamo poljubno količino tega vitamina, zato realno ni prav nobene bojazni, da bi ta vitamin lahko manjkal v prehrani. Zanimivo je torej vprašanje, zakaj se kljub temu, da ta vitamin zelo enostavno pridelamo v več kot dovolj velikih količinah, pojavljajo trditve, da naj bi ta vitamin manjkal, če ne jemo mesa?

Razlog je, kot že omenjeno, izključno v ideologiji. In ta ideologija diktira, da je vsako gojenje bakterij za vitamin B12, ki poteka izven drobovja živali, "nenaravno" in kot
tako "nesprejemljivo". Zveni smešno, vendar ta ista ideologija "dovoljuje" povsem nenaravno okolje, v katerem danes gojimo kokoši, da nam proizvajajo jajca ali gojimo krave, da nam proizvajajo mleko. Gojenje bakterij, da nam proizvajajo B12, pa naj, po tej ideologiji, ne bi bilo "naravno" in naj bi bilo zato nesprejemljivo. Iluzijo te ideologije podporniki podpihujejo tudi z dejstvom, da je npr. jajce, pridelano s pomočjo kokoši, konkreten obrok, medtem ko vitamin B12, pridelan s pomočjo bakterij zaradi majhne velikosti (okrog 3 mcg) kot samostojna jed ni primeren, zato se ga primeša k poljubnemu živilu. In ker ga živilu dodamo, mu omenjena ideologija takoj prilepi oznako »nenaraven, umeten dodatek«. Seveda tu namerno prezre dejstvo, da se tudi v naravi pri živalih, ki jedo rastlinsko hrano ta vitamin vedno le doda (kot nečistoča ali kot naknadno delovanje bakterij) in nikoli ni sestavni del prehrane. Prav tako ta ideologija namerno prezre dejstvo, da človek brez "nenaravne" tehnologije (rezanje in druga mehanska obdelava, sterilizacija s pomočjo termične obdelave, soljenja, dimljenja itd) sploh ne bi mogel uživati mesa, katerega ta ideologija označuje kot edini "naravni" vir B12. Kot vse druge ideologije je torej tudi ta nesmiselna in služi določenemu namenu. Razumljivo je, da jo mesna industrija ter podporniki mesa ob pomanjkanju pravih argumentov vneto širijo. Žalostno je le, da jo sprejme tudi marsikateri vegetarijanec, ter povsem brez potrebe išče "naravne" vire tega vitamina v obliki nekih alg ali podobnih stvari.

Če torej pogledamo mimo te nepotrebne, nesmiselne in nevarne idelogije (ki se, kot bomo opazili kasneje, pojavlja še pri množici drugih izgovorov) potem je jasno, da vitamina B12 nikakor ne more manjkati v prehrani brez mesa, razen če se zavestno odločimo, da ga ne želimo vključiti vanjo. Ves vitamin B12, ki je na voljo danes, je bakterijskega izvora, saj kemično proizveden B12 ne obstaja. Veliko živil ima ta vitamin že dodan, lahko pa ga v poljubnih količinah dodamo sami.

Vendar pa se tu zgodba o tem vitaminu še ne zaključi. Vitamin B12, ki se nahaja v mleku, jajcih in mesu je vezan na beljakovine, medtem ko je vitamin B12, pridelan s pomočjo bakterij v prosti obliki. To pomeni, da je za absorbcijo "živalskega" B12 potrebno več presnovnih korakov kot za absorbcijo proste oblike B12. To dejstvo dokazujejo tudi številne raziskave [17][20], ki pokažejo, da se pri ljudeh s starostjo povečuje verjetnost pomanjkanja B12, četudi ga pojedo v dovolj velikih količinah. Do pomanjkanja B12 pride zato, ker ta vitamin zaužijejo v »živalski« obliki, ki se slabše absorbira. Ob tem pa je izredno pomembno dejstvo, da se z uživanjem B12 v prosti obliki pomanjkanje pri teh ljudeh odpravi. Torej je prosti vitamin B12 po vrhu vsega, zaradi boljše absorbcije, superioren in za človeka veliko primernejši kot vitamin, ki se nahaja v živilih živalskega izvora.

Da je stvar zelo zaskrbljujoča pričajo rezultati študije [17] ki pokaže, da celo do 30% ljudi, starejših od 51 let ni sposobno absorbirati B12 iz mesa oz. je ta sposobnost močno okrnjena. S starostjo ta odstotek samo še raste. A temu problemu niso izpostavljeni samo starejši, težavo z absorbcijo B12 iz mesa imajo vse starostne skupine [21][22][23]. Praktično vsi z omenjenimi težavami pa lahko brez težav absorbirajo vitamin B12 v njegovi prosti obliki. Tu se pokaže izjemna nevarnost zgoraj omenjene ideologije. Ta ideologija namreč širi izredno zavajajoče trditve, da naj bi edino »živalski« B12 bil pravi, da naj bi meso bilo »izjemno dober vir B12« itd. In vsejedi ljudje, v napačni veri, da dobijo dovolj tega vitamina iz mesa, sploh ne posumijo v pomanjkanje le-tega. Za razliko od vsejedih pa vegetarijanci, ki uživajo človeku veliko primernejšo, prosto obliko vitamina B12, nimajo teh težav. Ogroženi so le vegetarijanci (vegani), ki sprejmejo vsiljeno jim ideologijo o "nenaravnem" B12, in se temu vitaminu brez potrebe izogibajo.

V razvitih državah, zaradi zgoraj omenjenih resnih zdravstvenih težav, ki so posledica slabše absorbcije B12 iz mesa, resno razmišljajo o obveznem dodajanju prostega B12 v prehrano ljudi [18][19]. Seveda bi tak sklep močno naluknjal zgoraj omenjeno ideologijo, saj bi bilo to priznanje, da meso ni dober, sploh pa ne zanesljiv vir B12. Edini za človeka zanesljiv in dober vir je torej prosta oblika B12, proizvedena s pomočjo bakterij in dodana živilom.

Da zaključimo: Vitamin B12 s pomočjo bakterij proizvajamo v poljubnih količinah, zato ga tudi prehrana brez mesa lahko vsebuje v poljubnih količinah. Zato ni nikakršnega (neideološkega) razloga, da bi ta vitamin vegetarijancem primanjkoval. Študije za nameček pokažejo, da so tisti, ki se zanašajo na B12 iz mesa, zaradi slabše absorbcije B12 iz mesa, znatno bolj ogroženi s pomanjkanjem B12 kot vegetarijanci, ki ga uživajo v prosti obliki. Torej ravno obratno kot trdi trditev na začetku tega poglavja. To seveda pomeni, da je tudi ta trditev le izgovor, ki temelji na ideologiji in neresničnih dejstvih.

Pa še znantvene reference:

[17] Practitioners’ Guide to Meeting the Vitamin B-12 Recommended Dietary Allowance for People Aged 51 Years and Older, Christina Ho, Gail P.A Kauwell, PhD, Rd, Lynn B Bailey, PhD, Rd, Journal of the American Dietetic Association , Volume 99 , Issue 6

[18] Is it time for vitamin B-12 fortification? What are the questions?, Ralph Green, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 89, No. 2, 712S-716S, February 2009

[19] Is It Time for Mandatory Vitamin B-12 Fortification in Flour?, Experimental Biology 2008, San Diego, CA, 8 April 2008.

[20] How common is vitamin B-12 deficiency?, Lindsay H Allen, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 89, No. 2, 693S-696S, February 2009

[21] Malabsorption of food cobalamin., Carmel R., Baillieres Clin Haematol. 1995;8:639–55

[22] Cobalamin, the stomach, and aging., Carmel R., Am J Clin Nutr. 1997;66:750–9

[23] Heterogeneity of gastric histology and function in food cobalamin malabsorption: absence of atrophic gastritis and achlorhydria in some patients with severe malabsorption., Cohen H, Weinstein WM, Carmel, R. Gut. 2000;47:638–45

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #66 : 20 Februar 2009, 10:18:37
si kdaj slišala za karenco?

Ja, jaz sem. In?

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


_Dakota_

  • *
    • Prispevkov: 536
    • Točke: -1
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
Odgovori #67 : 20 Februar 2009, 10:24:34
Ja, jaz sem. In?

sej se ni nanašalo nate  :P

ampak na botticelli, ker ni res, da vsebuje meso antibiotike. no, seveda obstajajo izjeme - kmetje, ki marsikaj delajo mimo zakonov, ampak meso se testira, in antibiotike in hormone ti testi odkrijejo. raznorazno nelegalno dodajanje hormonov in podobne svinjarije je pa zakonsko prepovedano


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #68 : 20 Februar 2009, 10:27:10
Lanabela, te trditve, da se živalim v klavnicah dobro godi, ker bi sicer zaradi preveliko stresa bilo slabše meso, so malo za lase privlečene  :) Če bi namreč res tako zelo pazilli, potem se klavne živali ne bi ure in ure, celo dneve vozile v povsem neprimernih pogojih, ki so že dejansko mučenje živali, saj bi vendar pazili, da se jih čile in zdrave dostavi v klavnico, kjer bi še naprej z njimi delali povsem nežno, da bi meso ostalo kakovostno, ni tako? Tudi baterijska reja kokoši, ne bi bila več sprejemljiva, pa ne čez nekaj let, ampak že danes, da bi zagotovili nestresno življenje kokoši, ni tako? Pa tudi prašiči ne bi bili v premajhnih ogradah. In tako dalje, primerov je koliko želiš. Tako da ja, teorija je eno (razna flancanja, kako se živalim lepo godi), praksa pa je drugačna. In se strinjam, bi bilo veliko boljše, če bi ti sama redila živali in jih potem pojedla  :) Verjamem, da bi jim bilo vsaj tisti čas, ko bi bili na svetu, bistveno bolje.

Filmčki, ki jih vidiš, se morda res ponavljajo, ampak to samo zato, ker ti pridejo pod roke eni in isti, kar pa ne pomeni, da ni novih posnetkov. Pomeni le, da jih ti ne vidiš. Kar pa spet ne pomeni, da ne obstajajo. Torej ja, dandanes se še vedno vse to dogaja.

Da se razumemo - meni je vseeno, kaj je na vašem krožniku in za kakšen način prehranjevanja se odločite. Vsak po svoje, samo enih in istih, dolgočasnih (ne)argumentov se pa res že sita. Pa še neresnični so  :)

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #69 : 20 Februar 2009, 10:29:20
Tudi pri svinjah se razmere počasi izboljšujejo, in če se ne motim obstaja en datum, po katerem v EU baterijska reja kokoši ne bo več dovoljena. Meni se to zdi prava smer. Tudi pri transportih so se zadeve že močno izboljšale - menim, da bo počasi prišlo tudi do ukinitve dolgih transportov živih živali.
Tisti, ki so prepričani, da je reja živali za zakol eno samo trpinčenje pa samo tole: slabo hranjene živali slabo priraščajo - adijo zaslužek
Živali, ki so pod stresom slabo priraščajo in imajo meso slabše kvalitete - manjši zaslužek
Živali, s katrimi grobo postopajo dobijo podplutbe  - zanič meso, manjši zaslužek

Pa kaj ne vidiš lastno kontradiktornost? Tem živalim SE slabo godi in torej SO pod stresom, pa se meso vseeno prodaja, torej?

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #70 : 20 Februar 2009, 10:32:29
Mel, rad bi vas videl na ekstremnih preživetjih v gozdu po en mesec, brez branjevk s solato?? ::)

Bolj zanimivo bi bilo tebe videti :) Saj veš, mi vegiji se trave napasemo ali pa oreščkov najemo, pa je  :D Ti, na drugi strani, bi pa moral za preživetje ujeti žival (ker brez mesa se pač ne da preživet, a ne?), jo ubiti in z svojimi zobki (zelo prilagojenimi za trganje mesa), pojesti  :)

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #71 : 20 Februar 2009, 10:34:42
10 točk za Maciko. Bedasti fanatiki!!

Se strinjam - sprijaznite se že enkrat, da se brez mesa da živeti in celo nič ti ne manjka - ravno nasprotno. :)

Ampak, agresivni smo pa mi, a ne?  ::)

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #72 : 20 Februar 2009, 10:35:15
Ok, samo meni še zdaj ni (in mi tudi nebo) jasno, kako lahko tako jaskate za pravice ubogih klavnih živali, hkrati pa hranite svoje ljubljenčke z njimi?! In ne mi zdaj spet s tistim, da znate ločit med potrebami  :-X To je za mene čisto zagovarjanje (če je vam pri duši lažje...), v bistvu pa niste prav nič boljši od vseh drugih ljudi, ki jedo (jemo) meso.

Ja in od travice, Mel, bi se blazno najedla, ker ima tolikšno hranilno vrednost. Se sprašujem, zakaj imajo potem krave 4 želodce in prežvekujejo ter zakaj morajo konji pojesti ogromne količine trave, da imajo kaj od nje. Plus tega, so oreščki v prevelikih količinah škodljivi  ;)

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #73 : 20 Februar 2009, 10:55:34
Se strinjam - sprijaznite se že enkrat, da se brez mesa da živeti in celo nič ti ne manjka - ravno nasprotno. :)

Ampak, agresivni smo pa mi, a ne?  ::)

Jem zelo malo zelenjave( nobene solate.... razen krompirjeve na svete kvatre)
Če bi si ukinila ves meso ( tudi ribe ... za enkrat še niso zelenjava) in vse proizvode živaljskega izvora....  mi preostane kaj????
  V vseh razgovorih in debatah( najbolj v spominu so mi ostala  tista trenja  na POP tv ;D) so se  zagrizeni vegetarijanci izkazali za totalne agresivneže, posesivce in hipokrite.

kdor koli ima doma kakršno koli mesojedo žival in jo hrani tako kot je tej živali potreba.....  In zagovarja, da lahko vsi preživimo brez mesa zame ni vegetarjanec...... me sploh ne zanima če vsak dan za kosilo  doma za bajto travo pase. Zame to ni vegetarijanec- ker s svojim mesojedim hišnim ljubljenčkom avtomatsko podpira vse reje , klavnice in mesno predelovalno industrijo.

In moram priznat, da ne poznam niti enega vegetarijanca, ki nima vsaj mačke ali psa. Zanimivost je pa ta , da so ravno ti, ki imajo mačke in pse najbolj zagrizeni ;)



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #74 : 20 Februar 2009, 11:19:52
Se strinjam - sprijaznite se že enkrat, da se brez mesa da živeti in celo nič ti ne manjka - ravno nasprotno. :)

Prav tako se morajo vegetarijanci sprijazniti, da imamo nekateri meso celo radi in da brez njega nočemo živeti. Js ratam tečna, če imamo dva dni doma le "vegi" hrano  ;D

Jemo domače putke, ki za časa svojega življenja uživajo na prostosti (nimajo se glih fajn, ko prileti kak kragulj in jo začne mrcvariti), jemo kravce, ki se vsak dan pasejo na svojem travniku in prašičke, ki imajo pogosto celo svoje ime. Ne godi se jim hudega, sam ja, na koncu se jih pa zakolje. Kaj pa bi bilo s temi živalicami, če bi vsi ratali vegetarijanci? Bi izumrle al bi jih imeli za ljubljenčke? Jaz bi rada imela eno kravco, ampak 20 let futrat 500kg žvad pa tut ni kar tko ane? Pa si predstavljaš it na sprehod s svojim psom, ko kar naenkrat za tabo prilaufa čreda lačnih prašičev, ki bi radi mal meseka pojedli?

Kako rešitev pa imate vegetarijanci/borci za pravice za klavne živali? Boljši transport, prijaznejšo klanje.. Včasih sem hodila na kmetije, ko so nalagali živali za v klavnico. Gazda familije je ponavadi vsako kravico mal potrepljal, rekel Ajde gremo Cvetka, pa sta šla v tovornjak. Kruto  >:(



_Dakota_

  • *
    • Prispevkov: 536
    • Točke: -1
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
Odgovori #75 : 20 Februar 2009, 11:30:44
Prav tako se morajo vegetarijanci sprijazniti, da imamo nekateri meso celo radi in da brez njega nočemo živeti. Js ratam tečna, če imamo dva dni doma le "vegi" hrano  ;D

Jemo domače putke, ki za časa svojega življenja uživajo na prostosti (nimajo se glih fajn, ko prileti kak kragulj in jo začne mrcvariti), jemo kravce, ki se vsak dan pasejo na svojem travniku in prašičke, ki imajo pogosto celo svoje ime. Ne godi se jim hudega, sam ja, na koncu se jih pa zakolje. Kaj pa bi bilo s temi živalicami, če bi vsi ratali vegetarijanci? Bi izumrle al bi jih imeli za ljubljenčke? Jaz bi rada imela eno kravco, ampak 20 let futrat 500kg žvad pa tut ni kar tko ane? Pa si predstavljaš it na sprehod s svojim psom, ko kar naenkrat za tabo prilaufa čreda lačnih prašičev, ki bi radi mal meseka pojedli?

Kako rešitev pa imate vegetarijanci/borci za pravice za klavne živali? Boljši transport, prijaznejšo klanje.. Včasih sem hodila na kmetije, ko so nalagali živali za v klavnico. Gazda familije je ponavadi vsako kravico mal potrepljal, rekel Ajde gremo Cvetka, pa sta šla v tovornjak. Kruto  >:(

saj res,sem pozabila napisat. na vseh teh kmetijah, ki sem jih obiskala, je imela vsaka krava svoje ime. 200 krav, in gospodar ali gospodarica sta poznala vsako po imenu. če je recimo ena dobila antibiotike, in smo šli v hišo vpisat v njen karton, je gospodar kravo najdel glede na ime, in ne številko v uhlju.sem bla prav impresionirana  :o


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #76 : 20 Februar 2009, 11:35:45
Človek je edino bitje na tem planetu,ki se sam odloča,kako se bo prehranjeval.Živali te možnosti nimajo.Na žalost je velika večina prišla na svet z namenom,da bo nekoč končala kot prehrana drugemu.Če ne človeku,pa drugi živali.Sama usmrtitev še nikoli ni bila prijetna,pa če se je lotiš na lep ali grd način.In glede na to,koliko je dandanes ljudi na svetu je popolnoma naravno,da za prehrano potrebujejo tudi veliko ubitih živali.Tudi ljudje,ki delajo v klavnicah niso sami sadisti,ki bi se izživljali nad živalmi.Je pa res,da se sčasoma vsega privadiš.Še posebno,če ti to delo prinaša vsakdanji kruh.Sem delala v klavnici,na farmi prašičev,delam na veterinarski postaji,pa občasno vidim hujše primere trpinčenja kot sem jih kdajkoli v klavnici.
LP Tjaša



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #77 : 20 Februar 2009, 12:05:28
Kar se B12 tiče sploh ne razumem problema. kakšna ideologija, ja kaj pa sploh flancate. Če drugega ne, greš v lekarno in si kupiš tiste tarjave tabletke, pa lahko pozabiš na vse probleme ki se začenjajo na B. In tisto o zmletih žužkih ni bilo mišljeno kot šala.

Kar se tiče rejnih živali: nekaterim se godi zelo dobro, drugim manj dobro, tretjim pa slabo.  Razmere se izboljšujejo. Če bi kupci malo bolj pazili kakšno meso kupijo, bi se še hitreje.

Kar se transportov tiče, smo si edini, da bi morali biti čimkrajši. Kljub temu, da so se pogoji, pod katerimi se živali prevažajo zelo zaostrili in kontrola povečala (hvala in čast tudi satelitom). Nekaj se mi sanja, da živali, ki pridejo iz daljših transportov ne gredo direktno v zakol, ampak v staje, kjer se spočijejo. Da je potem meso boljše, kajpak.

Ne trdim, da se živali v klavnici silno dobro imajo. Trdim pa, da so taka ali drugačna izživljanja nad njimi ekscesi (ki se kaznujejo) in ne ustaljena praksa. Kakšno zanimivo malenkost o tem, kako se da zmanjšati strah živali v klavnicah (ameriških in ne naših žal) se da prebrati v nekaterih knjigah od Temple Gradin (ki se jih da tudi spiratiti iz neta).

Živali za pojest (vse ki sem jih naštela razen prašičev) pa smo dejansko imeli . Trenutno jih nimam, ker je z njimi silno veliko dela, ampak če bi bilo treba, bi jih imela spet. Če samo pomislim na sočno zapečene kozličke iz krušne peči......

In seveda, brez mesa se da živeti in ti nič ne manjka.  Tu res ne vidim problema. Sicer nekateri vegiji potem zapadajo v take ali drugačne skrajnosti, ko izključijo iz svoje prehrane ne samo vse hrane živalskega izvora, ampak še tričetrt sadja in zelenjave ali pa žitarice in se posušijo kot vejice, ki jih dobi zmrzal. Ampak to so skrajnosti, enako kot tisti, ki imajo za zajtrk špeh, za malco hrenovke, za kosilo pečenko, za večerjo golaž. In v tem stilu vse dni v tednu.


awinita

  • *
    • Prispevkov: 187
    • Točke: 0
Odgovori #78 : 20 Februar 2009, 13:10:06
Ha ena globoka. :P :P :P :P :P
Vegiji, če ste resnično ljubitelji živali jim vsaj hrane ne kradite! :o
Se hecam, vsak naj počne kar hoče, mi pa pritisk dvigne, ko se vegiji zgražajo nad mesojedci. Jaz se ne nad nikomur ne zgražam če je solato!!


Smrček

  • *
    • Prispevkov: 2.016
    • Točke: 0
  • Little star :*
Odgovori #79 : 20 Februar 2009, 13:15:46
emmm kdo natanko se je tu začel zgražati? Jaz sem samo izrazila svoje mnenje o klavnicah! In VI ste tisti ki ste začeli biti ''pametni'' ne pričakujte da bomo resnični ljubitelji živali (torej ne tisti ki imajo žival samo zato ker nimajo lajfa)tiho! ker vsak brani svoje interese in svojo resnico! Zdaj bom pa tiho...

I´m the sweetest trouble maker ;) :D


dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #80 : 20 Februar 2009, 13:24:16
ma ste pa zoprni ::) Ne vem, zakaj se vedno začne kreganje o hrani in o mesu (za ali proti).
Vsak naj je, kar sam želi.
Vsak naj misli, kar sam želi.
Mene vegiji ne motijo. Mene ne motijo tisti, ki niso vegiji. Sama sem odrasel človek (sploh če pogledam emšo  :o) in me prav nič ne briga, kaj si drugi mislijo o moji (ne)prehrani.

Sama mesa ne jem (razlog niti ni važen), ga pa jejo doma in ga kuham in pripravljam. Ja in? Pa kaj potem? A iz tega vidika nisem vegi?  :P in namesto, da bi pojedli na teden 1 kg mesa (recimo), ga pojemo 3/4 kg (vključno s psom). A bo kdo rekel, da ni manjše porabe?
Je ravno čas kosila. Dober tek vsem (pa karkoli boste jedli) ;)



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #81 : 20 Februar 2009, 13:41:21
emmm kdo natanko se je tu začel zgražati? Jaz sem samo izrazila svoje mnenje o klavnicah! In VI ste tisti ki ste začeli biti ''pametni'' ne pričakujte da bomo resnični ljubitelji živali (torej ne tisti ki imajo žival samo zato ker nimajo lajfa)tiho! ker vsak brani svoje interese in svojo resnico! Zdaj bom pa tiho...

Ne bit še tiho no ;D.... dej  mi samo nekaj povej

A sesaš in čistiš svoje stanovanje( no ja al pa tvoja mami) avtomatsko pobijaš živali :P pršice so tud "živalce" ;)
Če bi fasala uši... bi jih pustila na svoji glavi da živijo? ;) ali boš  letela v lekarno pošampon in  se jih losala ( uške so tudi živalce :P)
Ko tvoj pudl stakne bolhe.... jih pustiš ali  ne?
pa če bi dobil garje  ali pa če bi ti dobila garje?

Ubiti žival- je ubiti žival !!! pa naj bo to kura,  fleten zajček, uboga kravica ali pa nemarna uš ali bolha........ vse je žival!!!

Kdo je sedaj resnični ljubitelj živali? ::)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Smrček

  • *
    • Prispevkov: 2.016
    • Točke: 0
  • Little star :*
Odgovori #82 : 20 Februar 2009, 13:45:23
Oprosti! Krave,prašiči in ostale prehrani namenjene živali mi NE škodujejo! Medtem ko prahoz pršice,uši in garje so škodljive in to precej!

I´m the sweetest trouble maker ;) :D


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #83 : 20 Februar 2009, 13:56:17
Aja ? to niso živali? kaj pa so ta bitja ki škodujejo? rastline?

življenska pehrambena veriga ni madagaskar risanka...pa še tam so pingvini levčka z sušijam nafutrali.
Predno se bunite proti pobijanju živali, se malo vprašajte kaj vse je žival.

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Smrček

  • *
    • Prispevkov: 2.016
    • Točke: 0
  • Little star :*
Odgovori #84 : 20 Februar 2009, 14:03:03
Glej! Ali bi napadla človeka kibi ogrožal tvoje otroke,tebe? Bi ga vrgla iz stanovanja? JA! To so živali ki me ogrožajo, nebom pa ubila oz jedla živali ki mi NIČ noče! To je neumno!

I´m the sweetest trouble maker ;) :D


_Dakota_

  • *
    • Prispevkov: 536
    • Točke: -1
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
Odgovori #85 : 20 Februar 2009, 14:07:08
Glej! Ali bi napadla človeka kibi ogrožal tvoje otroke,tebe? Bi ga vrgla iz stanovanja? JA! To so živali ki me ogrožajo, nebom pa ubila oz jedla živali ki mi NIČ noče! To je neumno!

a misliš da te prašić alpa krava ne bi nikoli napadla? sej to je isto! uši pa bolhe ti občasno škodujejo, prav tako naprimer podivjana krava. kr neki, nekateri mate res bolane ideje. zdej bo prišlo ven, da nevegaetarijanci (izraza mesojedci ne maram, ker sama pojem naprimer več zelenjave kot mesa, ki mi je vedno manj všeč), ne maramo vojih živali  ???


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #86 : 20 Februar 2009, 14:09:20
No, recimo podgane? So kosmate, luštne, pametne in hudičevo škodljive. Ali pa recimo voluharji, ki ti izpred nosa iz vrta in sadovnjaka pojedo prav vse razen narcis (ki so pa žal neužitne).
Ja, kaj pa s temi? (recimo da vrlo pametna ideja, da jih poloviš žive in jih podtakneš bližnjemu ali daljnemu sosedu, ne velja) Oh, pa polžki, ki papcajo solatko? Sicer nimajo ne vem kakšne pameti, ampak ko se posoljeni ali zastrupljeni raztapljajo pri živem telesu kažejo prav vse znake za bolečino.

Ubiti žival pomeni ubiti žival, ne glede na to, ali jo porabiš za hrano ali pa ti je preprosto v nadlego.


_Dakota_

  • *
    • Prispevkov: 536
    • Točke: -1
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
Odgovori #87 : 20 Februar 2009, 14:11:51
No, recimo podgane? So kosmate, luštne, pametne in hudičevo škodljive. Ali pa recimo voluharji, ki ti izpred nosa iz vrta in sadovnjaka pojedo prav vse razen narcis (ki so pa žal neužitne).
Ja, kaj pa s temi? (recimo da vrlo pametna ideja, da jih poloviš žive in jih podtakneš bližnjemu ali daljnemu sosedu, ne velja) Oh, pa polžki, ki papcajo solatko? Sicer nimajo ne vem kakšne pameti, ampak ko se posoljeni ali zastrupljeni raztapljajo pri živem telesu kažejo prav vse znake za bolečino.

Ubiti žival pomeni ubiti žival, ne glede na to, ali jo porabiš za hrano ali pa ti je preprosto v nadlego.

se strinjam


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #88 : 20 Februar 2009, 14:22:17
Jao kam je prišla ta debata  ;D Kaj je bila originalna tema ? :)

Meni tudi ni jasno zakaj se kregamo, pač ok vsak pove svoje mnenje in to je to. Je pa res da je to vseeno taka tema da se hitro človek razburi in bolje da ne pišem ko me kaj razkuri :) Se raje vprašam zakaj me nekaj razjezi... skratka me zanima mnenje drugih ljudi, samo osebki ki komentirajo kar nekaj in se delajo norca, ...no s takimi ne mislim sploh se v debato spuščati :)

Dakota... samo želim si lahko da bi bili vsi rejci živali imeli imena za svoje krave, prašiče in jih imeli radi...pa kaj ko to v moji glavi še vedno ne seže niti do menzinca na nogi v primerjavi s kravami, ki se prosto pasejo na travnikih (vem, tudi sama imam sorodnike ki redijo krave v štalah, ta pravih modernih, in vem da imajo radi svoje živali, ampak...) . Pač različni smo si ljudje. Še sreča :)


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #89 : 20 Februar 2009, 14:24:06
Vegetarjanci so še večji terminatorji kot pa mesojedci :o.... 
Imam eno sosedo..... čez cel vrt ima  zelenjavne grede.... kaj vse ta  ženska stvara in čara...s čim vse posipava in zatira škodljivce... boljše da ne omenjam. To da poleg tistih njenih škodljivcev, zastruplja še vse ostalo ::)

lani se je odločila, za bio gojenje in si je navozila kurjekov  na svoj vrt celo "tono" crkavala je cela soseska zaradi njenega vegetarjanstva  :-X...... čez en mesec je pa zaplinjala z ta-rumeno kanglo, ker se ji je v tistih kurjekih en vrag zaredil in ji ni nič rastlo....
pa če jo vprašaš... ona je največji ljubitelj vseh živali... zato tudi je vegetarijanka.....
Jao kam je prišla ta debata  ;D Kaj je bila originalna tema ? :)


naslov je kruti folk :D.... saj se držimo teme ;D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.