Cane Corso Italiano [Italian Corso Dog]

ninci · 1462979

bonie

  • *
    • Prispevkov: 283
    • Točke: 3
Odgovori #900 : 10 Maj 2007, 11:41:18
Corsoti ob prihodu tujcev ponavadi lajajo, da opozorijo nanje, ko pa vidijo da jih lastnik sprejme se pomirijo. Obiskom povemo, naj psa ignorirajo, ker tako v psu vzbudijo zanimanje, podkupovanje z nagradami ali kakšno prijazno govorjenje pa bi lahko v njih vzpodbudilo še dodatno nezaupanje... Corso potrebuje nekaj časa, da se navadi na tujca in ob prihodu tujca v naš dom mu moramo ta čas tudi dati.

Večino corsotov, kolikor jaz vem, ne laja ob prihodu tujcev, če so v bližini lastniki. Vsaj ne tako kot kakšen nemški ovčar, mogoče 1x ali 2x globoko zalajajo, da opozorijo, drugače so pa samo bolj pozorni, tujca imajo nonstop na očeh in ga s svojim nastopom držijo kar malo pod nekim psihičnim pritiskom, vendar pa stalno z enim očesom pogledujejo tudi proti lastniku, da dobijo kakšen namig, ali je tujec dobrodošel ali ne. Ena sama beseda, v redu je, pa je, vsaj pri Bonie, čisto dovolj, da brez problema sprejme kogarkoli. Bi pa pri tem jaz opozorila, da je potrebno paziti na to, da bo upoštevala ukaz OK, od vseh družinskih članov. Ker to vidim pri Bonie malo šepa. Če sem jaz zraven, je samo moj pogled dovolj, da se bo do tujcev vedla čisto domače, kot da so njeni najboljši prijatelji od vedno. Moja mama pa ima s tem kar malo problemov... Glede časa, da se CC navadi na tujca, bi jaz rekla, da je odvisno od psa do psa. Kot sem rekla, če jaz Bonie rečem, da je OK, potem od tistega trenutka velja, da je ta tujec OK, da ni potrebno več biti bolj pozoren nanje. Ravno pred kratkim so pri mojih starših obnavljali fasado in je bilo polno delavcev. Moja mama se je malo bala, kako bo Bonie reagirala na to. Pa sem samo jaz tisti dan, ko naj bi delavci prišli, počakala pri mojih starših z Bonie, da so ti prišli in ji rekla, da so OK. Pa potem cel čas ni bilo več nobenega problema. Bonie je cele dopoldneve (bilo je ful lepo vreme) poležavala po dvorišču, delavci pa so prihajali in odhajali z dvorišča, pa se ni niti zganila.
Sicer pa jaz kaj posebej tega Bonie nisem učila. Se mi zdi, da je CC že pasma sama po sebi takšna, da znajo psi zelo zelo dobro presoditi, kdo je dobrodošel in kdo ni, brez da bi jih to učili.


Potem kot je omenila Bonie pri šolanju moramo biti dosledni, ne ponavljajmo ukazov in čakajmo kdaj ga bo pes izpolnil. Če ga bomo navadili, da vsako stvar rečemo 2x ali 3x preden jo izpolni bo pač vedno čakal, da jo tolikokrat ponovimo, preden bo ukaz izpolnil.

To velja za šolanje pri čisto vseh pasmah, brez izjeme. Kar sem jaz hotela poudariti je, da je pri CC-ju potrebno pa še posebej paziti, da bo pes izpolnil ukaz tisti hip, ko mu ukažemo (seveda na prvi ukaz, nikakor ne smemo ukazov ponavljati). Ampak pes lahko, ko mu nekaj ukažemo hipoma skoči in to opravi, lahko pa mine nekaj sekund preden to izpolni. In če vaje ne izvežbamo do konca, se pravi, da je ukaz izpolnjen samo takrat, ko pes hipoma skoči in izpolni ukaz, začne CC sčasoma tistih nekaj sekund pred izpolnitvijo ukaza vedno bolj zavlačevati. In na koncu mine tudi minuta preden ukaz izpolni. To pa ne pomeni, da pes ukaza ne bi hotel izpolniti ali da moraš ukaz ponoviti, samo CC-ji so kot mastifi nagnjeni k temu, da morajo o ukazu malo najprej "razmisliti".
Se pravi, če šolaš s klikerjem, mora biti čas izpolnitve ukaza tisti zadnji kriterij, ko stopnjuješ težavnost naloge.

Psu pokažemo kdo je šef že takoj ob prihodu v nov dom, skozi vrata gremo pred njim, vedno!

Sorry, na te zadeve pa jaz ravno ne dam kaj dosti. Ker me ravno nihče ne more prepričati, da bo pes mislil, da je on nad mano, če mu bom pustila, da gre pred mano skozi vrata... Na žalost... Tukaj velja pač čisto zrava logika. Zavedati se pač morate, da je pes pes, da ste vi odgovorni zanj, da je na žalost svet pač tak, da niti ljudje ne moremo delati vedno samo tisto, kar bi si želeli, še manj pa psi. Glede na to, vas pač pes mora poslušati, če mu je to všeč ali ne. In če ga na to navajate že od majhnega, načeloma ne bi smelo biti problema. In logično je, da ti odločaš, kdaj bo pes jedel, kaj bo jedel, kdaj bo šel na sprehod, kdaj se bo igral s tabo itd. In če vas pes skuša izsiljevati oz. vas ne posluša, potem mu morate seveda pokazati, da tega ne oddobravate, nagrajevati pa željeno vedenje. Po mojem je največji vzrok tega, da nekomu pes zraste preko glave to, da se mladiču, ki je tak cortkan in sploh uh in ah, vse pusti. Če na vrtu skoplje luknjo, je tako smešen, ko nalaja sosedovo 5 letno punčko je pa tako hecen - tak mali, pa se nekaj repenči itd.... Upam, da razumete, kaj sem hotela povedati. Sem spada tudi dvigovanje mladiča. Nekje je Ninci napisala, da se mora mladič navaditi biti miren v naročju... po mojem CC-ja ne smeš sploh dvigovati, ker kasneje ga itak sploh ne boš mogla dvigniti. Pri reševanju sicer moraš biti sposoben nesti psa, vendar se to počne čisto drugače in to lahko psa navajaš šele, ko je odrasel. Enako mu ne smeš pustiti nič, kar mu tudi kasneje ne boš. Če si se odločil, da bo pes lahko spal na postelji, kavču, potem mu to lahko pustiš tudi zdaj, če pa ti bo kasneje prevelik, mu tega ne smeš pustiti že kot mladiču, čeprav je to včasih zelo težko, ko imaš pred sabo tako luštno malo kepico. Tudi s skakanjem je enako. CC-ji zelo radi skačejo na ljudi, da jim pokažejo svojo naklonjenost. In ko je CC mladič, je to luštno, samo kaj ko bo imel v 6 mesecih vsaj 40 kg, kar hitro potem pa še več...

No, tako je pač moje mnenje. Mi namreč ni v veselje zganjanje terorja nad psom in stalno dokazovanje, da sem jaz nad njim, pač pa hočem imeti psa za družabnik, saj konec koncev sem si zato psa sploh nabavila, seveda pa mora spoštovati mene in moje želje. In seveda Bonie v kakšnih malenkostih popuščam (saj drugače ne bi bila tako razvajena ;D), ampak kljub temu ve, kdaj mislim resno in kdaj ni šale. Pes zna prav tako ločiti malenkosti (kot je to, kdo gre prvi skozi vrata) in pomembne stvari, recimo kako se mora vesti do otrok, do drugih psov, mačk itd... Po mojem je pač pomembno, da psa vzgojiš tako, da je sprejemljiv za družbo, in da ga ko je to pomembno lahko z lahkoto obvladaš, ker vedno se lahko zgodi kakšna popolnoma nepredvidena situacija, za kakršno psa predhodno nisi pripravil. Posamezno kaprico, ki ni najbolj zaželjena, pa ima tudi vsak pes... pa če se še tako trudiš, da bi to preprečil. Sploh pa tiste stvari, ki so usidrane v značaju pasme. Tako da CC-ja tudi z nevemkako vzgojo in šolanjem pač ne moreš spremeniti v kakšnega zlatkota... Pomembno je samo to, da se teh značajskih lastnosti svojega psa zavedaš in da znaš dobro vnaprej predvideti njegove reakcije in temu primerno ukrepati.

Sicer pa vsak vzgaja psa tako, kot pač sam misli, da je najboljše.

LP, Darja



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #901 : 10 Maj 2007, 12:34:45
Citiraj
Nekje je Ninci napisala, da se mora mladič navaditi biti miren v naročju... po mojem CC-ja ne smeš sploh dvigovati, ker kasneje ga itak sploh ne boš mogla dvigniti.

Seveda ga moraš dvignit, da ga neseš po stopnicah recimo, pa da ga dvigneš na vet. mizo. Saj ga ne nosiš moraš ga pa dvignit in pes se mora pustit dvignit in tam obmirovat ne glede na težo in velikost.

Obe piševa o osnovah šolanja in kot sem rekla vse napisano velja za VSE pasme. Corso postaja v slo. čezdalje bolj popularen in nabavijo jih tudi ljudje, ki
1. o pasmi nimajo pojma
2. o psih na splošno nimajo pojma
3. si o vzgoji psa niso prebrali NIČ

Zakaj jih nabavijo je druga tema, mogoče zaradi videza, zaradi barve, za čuvaja, vsekakor upam da bo takih nakupov čim manj, da jih ne bo nič dvomim.

Taki ne vedo, da oni določajo kdaj se bodo igrali, da oni določajo v katero smer bodo šli na sprehod in kdaj bodo šli na sprehod, jih pes izsiljuje za hrano, za pozornost, za ... vse skratka in taki psi zrastejo čez glavo in če je to maltežan ajde ok, ima 6kg, ki jih  relativno lahko obvladaš, če pa je to corso ali kakšen drug težji pes je pa situacija drugačna.

Ti to veš, jaz tudi jih je pa žal precej, ki kot si rekla, dokler je majhen se smejejo njegovim neumnostim, kako je prisrčen ko pa kužek zraste in postane mrcina so pa problemi, ki si jih prej niso niti predstavljali.
In če se tega da se psa vzgaja od prvega dne, (takega pa sploh) ne bo poudarjalo bomo kmalu imeli kakšno afero v časopisih "Corso raztrgal/napadel .... ".

Drgače pa res vsak po svoje, važen je rezultat 8)

Lp nina



bonie

  • *
    • Prispevkov: 283
    • Točke: 3
Odgovori #902 : 10 Maj 2007, 13:27:42
Očitno se nisma razumeli glede tega dvigovanja mladiča. Jaz sicer tega nisem počela, sem jo pa navajala, da lahko jaz ali kdorkoli, če sem jaz zraven počne z njo karkoli. In sem podrazumevala, da to velja tudi za te primere, ko je potrebno psa dvigniti recimo na mizo pri veterinarju...Ampak verjetno res ni slabo, da mladiča to posebej navadiš. Vsekakor pa odsvetujem vsakršno drugo nošenje mladiča v naročju.

Sicer pa jaz nisem želela dajati nobenih splošnih navodil o tem, kako se vzgaja oz. šola psa, pač pa sem želela izpostaviti samo to, na kar je pri pasmi CC po mojih izkušnjah in glede na pasemske značilnosti še posebej pomembno, da si pozoren. O osnovah šolanja psov pa se bodo novi lastniki morali pač malo drugače poučiti kot z branjem prispevkov na nekem forumu... Se pa strinjam s tabo, da je mnogo takih, ki si nabavijo psa, kljub temu, da nimajo pojma niti o vzgoji psov, še manj pa o pasemskih značilnosti psa...

LP, Darja



MAP

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 1
Odgovori #903 : 10 Maj 2007, 13:37:18
Ljudje res ne poznajo CC-jev, ker te sprašujejo vsemogoče oz. določajo pasmo, ki to ni  >:(.....Sem pa že sama napisala, da je bil celo Benjamin (Ognjena, Vrhnika), ki naj bi imel izkušnje s psi totalno zgrožen, zakaj imamo takšnega psa?????' ???. Celo dovolil si je komentirati, da je poklical veterinarko in mu je svetovala, da čim dlje od takih psov. Po prevzemu psa, je imel pes potem še ves teden rahlo depresijo, cel mesec pa sva rabila, da sva nazaj vzpostavila prejšnje stanje.
Naš fant  še nikomur ni storil nič žalega, ni napadalen, sedaj obiskujeva poslušnost (v tistem času sva zaključila malo šolo), je socializiran in karakterno neproblematičen do drugih psov, do ljudi,...ima pa včasih svoje muhe, kakor vsak pes....
Čisto druga pesem je bila pa sedaj, ko smo ga pustili v Kinološkem društvu Zagorje, kjer ga poznajo in so se mu res lepo posvetili. Poleg vsega pozitivnega (izgled) je bil normalno živahen takoj, ko sem ga prevzela, pa je bil tu dlje (10 dni) kakor prej v Vrhniki.Takoj je bil vzpostavljen tudi stikmed nama, katerega sem v primeru Vrhnike (pa še prvič je bil) pogrešala. V zimskem obdobju ga v Zagorju nisem mogla pustiti, ker niso imeli takšnih boksov za zimsko bivanje. Že tako težko zaupaš psa komurkoli, da je pa še kaj narobe, pa še težje. In v tem primeru, ko sem ga dala na počitnice v Zagorju sem več kot vesela in zadovoljna...  Pasma je res s specifičnimi lastnostmi, vendar so določene stvari, ki veljajo za vse pse od chiuaue do howerja..... Predvsem je meni/nam všeč to, da ne laja,oz. tudi, če opozori nase, ko mu rečeš, da je uredu, se popolnoma spremeni. Pa skače tudi rad, ko je vesel, :'(.......če že ne more v človeka, potem pa od veselja dela kroge v hitrem posnetku..... >:D Priznam, da bi zaradi obilice drugih obveznosti skoraj obupala, a CC-ji ti res zlezejo pod kožo,...tako kot tudi drugi, če si živaloljubček, pa lep dan vsem skupaj, Maja



bonie

  • *
    • Prispevkov: 283
    • Točke: 3
Odgovori #904 : 10 Maj 2007, 14:03:59
Map, veš kakšne komentarje sem jaz dobivala in to od inštruktorjev v pasjih šolah!!! Preden sem Bonie vpisala v osnovni tečaj poslušnosti, sem poklicala čisto vse inštruktorje bližnjih kinoloških društev, da bi slišala njihovo mnenje glede šolanja s pozitivno motivacijo itd. Ker sem tako vedela, da ni v moji bližini nobene pasje šole, ki bi delala kaj drugega kot klasično šolanje psa (beri kot da gre za šolanje policijskih psov)- no razen ene male šole s super inštruktorico, katero pa sma z Bonie že tako dale skozi, me je zanimalo vsaj, kako so posamezni inštruktorji odprti za take zadeve. In kakšne odgovore sem dobila  ???  Najprej, ko sem povedala, katero pasmo imam, nihče ni vedel, kaj to je. Tako da sem morala vedno pojasniti, da gre za mastifa, seveda so pa takrat takoj vsi vedeli, katera pasma je to. In nič kaj dobrega ni nihče povedal. V glavem sem dobila reakcije, kot zakaj pa smo si takega psa sploh nabavili, pa da teh ne gre nič naučiti, da so preveč trmasti itd. Ko pa sem še omenila, da pri šolanju ne mislim uporabljati zatezne ovratnice itd., pa sem bila itak čisto nora, da sploh ne vem, kakšnega psa imam. Da če je psica za zdaj še kolikor toliko v redu, da naj še počakam nekaj mesecev (takrat je bila stara pol leta), pa bom že videla itd.... Super ne... No, pa da povem, da je psica že pred šolanjem poznala večino ukazov, v šolo sem jo hotela vpisati samo zato, da se navadi delati ob drugih pseh. In pri šolanju ni nič kaj zaostajala za drugimi, bi lahko rekla, da je bila med boljšimi učenci tam, čeprav je bila najmlajša in najbolj otročja. In čeprav nismo uporabljali zatezne ovratnice, vsakih nekaj časa pa sem se trudila umakniti iz skupine in delati na motivaciji z igro, ker je bilo tisto uro in pol po mojem mnenju vsekakor preveč drila za tako mladega psa, če ne želiš psu uničiti vso veselje do dela.



Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #905 : 10 Maj 2007, 14:21:13
Bonie tole pa zelo dobro poznam pa sploh še nimam CC-ja doma, so mi to pravili za mojega sibirca, no zdaj na srečo poznam kar nekaj dobrih šol, kjer tudi s tem ne bo težav.
Sej verjamem da se je najbolje oklepati pasem ki so učljive in oh in sploh..., saj so mi všeč, vse prav ampak zakaj bi ga tudi jaz imela če mi CC, sibirec ali napoletanec... bolj ustrezajo karakterno in vizuelno in pašejo k moji duši, a ni lepota sveta v raznolikosti... ??? ;)
In zame je sposoben tisti inštruktor ki se zna ukvarjati z vsako pasmo in ne samo s ta "pametnimi", če tega nisi sposoben, jasno in glasno povej ne  sem specializiran samo za te, pa bomo iskali naprej, saj se vednp najde kdo ki ima rad izzive in se nauči nekaj novega.
Mislim nekateri so kot furmanski konji s plašnicami, vidijo samo naprej, jah vraga jaz se vsak dan, leto naučim nekaj novega, pa ne vedno zato ker bi to želela ampak sem delno tudi primorana v to, jah vse se menja a ne... pa še celo življenje se bom, če bom želela napredovati tako v poslovnem kot zasebnem življenju.
Sama osebno verjamem da se da vsako pasmo naučit samo malo se moraš prilagoditi in najti način ki pali ;) ;D


MAP

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 1
Odgovori #906 : 10 Maj 2007, 14:41:30
 :) Potem imam pa dvojno srečo, ker sem z vsemi inštruktorji, v mali šoli in sedaj na poslušnosti - tako sama, kot tudi Fred našla skupen jezik in oba sva zelo vesela, ko greva v šolo. V začetku, ko je še bolj vlekel, sva kar poletela na poligon.....zaradi drugih družinskih obveznosti, sva skoraj vedno pri zadnjih  :-\.... in potem se mudi..... ::) v skupini (jaz ji pravim skupina s posebnimi potrebami) smo trenutno le švicarji, bernci in najina "malenkost", kar je tudi bolje, ker smo vsi malo posebni.... Je pa dejstvo, da za ljudi, ki pasem ne poznajo naš Fred  ali .... bull.... ali rot. ..... ali pa so že zaradi njegove velikosti vnaprej prepričani, da je ubijalske sorte..... :(  Hvala bogu, da smo ljudje različni..... :-* Maja



bonie

  • *
    • Prispevkov: 283
    • Točke: 3
Odgovori #907 : 10 Maj 2007, 16:13:42
Map, saj na koncu ni bilo tako hudo. Zato sem pa klicala naokoli, da sem lahko izbrala najboljšega inštruktorja ;D Bonie je tudi z veseljem hodila v šolo in inštruktor je bil nad njo navdušen. Bi pa, kot je rekla že Satin, Bonie vsekakor potrebovala drugačen način šolanja (pa ne da bi bilo tukaj šolanje s prisilo, pač pa je bila drugačna od drugih psov v skupini- pa s tem ne mislim manj učljiva, to sploh ne, CC-ji se novih stvari naučijo celo prej kot marsikatera druga pasma, samo kasneje jim ponavljanje "vedno iste vaje" ni več zanimivo...). V naši skupini so bili namreč sami labradorci in zlatkoti, pa ena švicarska ovčarka, rotvajler in samojed. S tem, da so bili vsi stari več kot 1 leto, kar je pri teh pasmah tudi primerna doba za šolanje - psi so že dovolj psihično zreli. Pri CC-ju pa moraš začeti s šolanjem čimprej, psihično dozorijo pa šele nekje do 3 let. In to se je Bonie ful poznalo. Ona je bila na začetku šolanja stara dobre pol leta, ko bi morala iti na izpit ni bila stara še niti 11 mesecev, tako da takrat nisma mogle iti niti na A izpit. In logično, da je za takega psa, uro in pol drila z enim vmesnim odmorom in nekajkrat časom za motivacijo z aportom odločno preveč. Medtem ko verjetno za kakšnega drugega psa ni bilo. Sicer Bonie zaradi tega ni delala kakega problema, da ne bi hotela delati recimo, samo videla sem, ko ji je začelo upadati zanimanje, takrat me je ali skušala prepričati, da bi se raje igrale  (recimo, da mi je hotela izmakniti aport, ki sem ga imela za pasom na hrbtu in podobne norije...)  ali pa je začela delati vse kar tako avtomatsko brez kakšne posebne navdušenosti. Tega pa jaz nisem hotela, ker sem takrat še tudi mislila, da boma delali še kaj drugega skupaj v prihodnosti. Pa tudi sicer je v vsaki skupini problem uskladiti potrebe vseh psov. V naši skupini je bil npr. en pes, ki ko si mu pokazal aport, ni niti trznil, pa tudi drugače se ni znal igrati z nobeno igračo... Rotvajler pa ni prenesel drugih samcev, ampak na srečo je v naši skupini bil edino še en samec, tako da smo vedno morali paziti, da sta ta dva bila vsak na svojem koncu itd. Pa psi so imeli tudi zelo različna predznanja. Eni smo ukaze že poznali, drugi niso vedeli nič.

Sicer pa, če je tako kot praviš, imate res srečo z inštruktorji in šolo :) Naj še povem, da sem jaz preden sem se odločila za to šolo šla pogledati še v eno drugo šolo, katere inštruktor se mi je po telefonu zdel kar v redu,  in celo poznal je pasmo Cane Corso, vsaj tako je rekel. Poleg tega pa naj bi imel s Cane Corsi že tudi izkušnje, kakor tudi z ostalimi kao "nevarnimi "pasmam. In res so tam bili sami taki večji in kao nevarni psi, rotvajlerji, argentinske doge itd, ampak jaz tam nisem zdržala več kot 15 minut >:( , ko sem cela zelena od jeze spokala Bonie v avto in se odpeljala. Čisto zares. Tako, da verjemi, da imaš srečo.



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #908 : 11 Maj 2007, 08:28:43
Bonie, moje mnenje je, da ni nobena pasma primerna za učenje šele pri starosti enega leta - prej ko začneš, bolje je. Ne glede na pasmo. Vsem gre znanje lažje v glavo, ko so mlajši.

Kristinca & Florinca


bonie

  • *
    • Prispevkov: 283
    • Točke: 3
Odgovori #909 : 11 Maj 2007, 09:58:13
Florinca, seveda moraš vsakega psa začeti vzgajati in učiti že dosti pred enim letom. To je itak jasno, toda za en takšen dril poslušnosti, kot so ti klasični tečaji za B-h izpite, kjer mora pes uro in pol z enim samim odmorom ves čas delati, premladi psi oz. psihično nezreli psi niso primerni, ker jim s tem samo ubiješ vso željo po delu. Saj niso sposobni biti zmotivirani na delo toliko časa nepretrgoma. Pri takih pseh moraš učenje izvajati malo drugače. Govorim o psihično nezrelih pseh ne glede na pasmo. S tem, da nekatere pasme psihično dozorijo prej, druge kasneje. Večina pasem je res psihično toliko zrela, da je pripravljena na tako šolanje, okrog 1 leta, zato se za te tečaje priporoča, da je pes star vsaj približno 1 leto. Toda pasme, ki psihično kasneje dozorijo, niti pri starosti 1 leta niso sposobne delati na tak način.



dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #910 : 11 Maj 2007, 10:21:14
bonie, saj nikjer ne piše, da moraš delat uro in pol, čeprav tečaj traja toliko časa. Eden izmed naših psov je sposoben delat na poligonu 15 min. Nič več. Kar pomeni, da sva v tečaju delale 15 min na igračo, pol ure na hrano, skoraj vse ostalo je bila pa vaja "odlaganja" (počivanje). 



Bugz

  • Bugz 4ever
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 796
    • Točke: 94
  • ...pasje življenje...
Odgovori #911 : 11 Maj 2007, 10:28:52
Meni se pa zdi 1 ura in pol za bilokatero pasmo preveč. Mi smo meli po eno uro pa je bil Bugz čisto uničen na koncu - samo za domov in spat :P

"He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion."


MAP

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 1
Odgovori #912 : 11 Maj 2007, 11:22:02
 :) mi imamo šolanje po eno celo uro,.... čas šolanja je zadeva posamezne šole, nekateri imajo v različnih šolah še potem na koncu vaje "odlaganja", sicer je pa vse stvar dogovora.... tako da je čas daljši,....Naš fant je še zelo otročji, kljub temu, da je dopolnil eno leto
Bonie  :) podpišem se pod tvoj post,....tako kot vedno.... ;) lep dan želim, Maja :-*



bonie

  • *
    • Prispevkov: 283
    • Točke: 3
Odgovori #913 : 11 Maj 2007, 12:14:25
Ja, če bi bil svet idealen, bi si jaz želela v tako pasjo šolo, kjer bi delali s klikerjem, učenje bi temeljilo na pozitivni motivaciji, pse bi se obravnavalo individualno, program pa bi se prilagajal glede na potrebe skupine. Ker pa pač svet ni idealen in najboljša šola, ki je bila takrat na razpolago v moji okolici, je bil klasičen vojaški dril tistega programa za izpit B-h, vsi psi so delali ves čas isto, ne glede na to, da eni sploh niso od prej poznali nobenega ukaza itd.. V uri in pol smo recimo 2x imeli čas za igro z aportom in en odmor, ko so vsi ostali lastniki pse zavezali za svojo drevo in šli na pijačo z inštruktorjem... Razen mene seveda, ki sem tudi nasploh vedno bila izjema, ker Bonie ni imela kovinske zatezne ovratnice, ker sem jo "futrala s hrano" in ker sem se vsakih nekaj časa umaknila iz skupine, da sma se z Bonie igrale... Ja, realnost je pač taka in verjamem, da še marsikje v Sloveniji še danes ni druge možnosti za šolo kot kaj takšnega...

Zdaj pa mislim, da je dovolj te debate, ker ne bomo nič rešili...

Map, daj pokaži kakšno fotko tvojega fanta. Sploh ne morem verjeti, da je star že 1 leto. Kako hitro mine čas :)



MAP

  • *
    • Prispevkov: 94
    • Točke: 1
Odgovori #914 : 11 Maj 2007, 13:41:47
 :) Ej, to ti pa jaz malo težje ustrežem, lahko ti jo pa pošljem na tvoj mail, ker si še vedno nisem vzela toliko časa, da bi preštudirala kako nalepit sliko sem gor in to pač namesto mene naredi Ninci ;) ,ki jih ima nekaj na zalogi (upam). Ja, res je že ornk dec in včasih ga tudi ormk biksa, samo sedaj se že malo umirja in upam, da je glavnina pubertete že za nami.....Pri nas sem namreč jaz za vse sama, ker mojega ni dosti doma, zato.....je treba ali red, ali pa nič.... včasih pa tudi meni popustijo živčki ob vseh tehle mojih otrocih in takrat je  :'( ......
Na srečo je prevladala zdrava pamet in ko bi ga že skoraj prodajala, sem pomislila, da ga nihče ne bi imel tako rad kot mi, meni bi pa tako počilo srce, ko bi se jeza ohladila in ..... sedaj raje štejem do .......potem se pa stvari drugače vidijo, lep vikend....Maja :-*



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #915 : 11 Maj 2007, 14:18:59
namesto mene naredi Ninci ;) ,ki jih ima nekaj na zalogi (upam). J

Res je... samo ko si mi jih poslala sem bila v porodni 8)... potem je šlo pa malo mimo ::) Evo jih v albumu Klik.

Lp nina



bonie

  • *
    • Prispevkov: 283
    • Točke: 3
Odgovori #916 : 11 Maj 2007, 14:44:48
Uh, pa je že res velik dec

Biksajo pa ga kdaj pa kdaj itak vsi ;) Je mene tudi kar nekajkrat imelo, da bi tole mojo trolo najrajši zavezala za prvo drevo in jo pustila kar tam ::) Samo kaj, ko bi se ta tako drla, da ne bi ravno daleč prišla  ;D

Lep vikend tudi vam, Darja



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #917 : 11 Maj 2007, 22:57:28
Sej verjamem da se je najbolje oklepati pasem ki so učljive in oh in sploh..., In zame je sposoben tisti inštruktor ki se zna ukvarjati z vsako pasmo in ne samo s ta "pametnimi", če tega nisi sposoben, jasno in glasno povej ne  sem specializiran samo za te, pa bomo iskali naprej, saj se vednp najde kdo ki ima rad izzive in se nauči nekaj novega.
No vse odvisno v kako pasjo šolo peljete psa.V mojem klubu je veliko dobrih inštruktoric in vedo kako delati s kako pasmo. Je pa vsak pes razed zase in vsak je nov izziv.

Lp


newfka

  • Newfs! I love them!!!
  • *
    • Prispevkov: 827
    • Točke: 15
  • Newfing through life!
Odgovori #918 : 12 Maj 2007, 11:26:16
No, Ninci, mislim, da bo počasi čas, da nas naivne forumaše nehaš vleči za nos in končno priznaš, da doma nimaš prav nobenega corsota, ampak čisto pravega njufa.  :o  :D  :D 
Moram pa priznat, da si jo fajn postrigla, hehe.  >:D  :D  :D

Dokaz je v priponki...  :P

Lp

Old age means realizing you will never own all the dogs you wanted to.
Joe Gores

http://newfka.deviantart.com


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #919 : 12 Maj 2007, 13:40:52
Packa, pa si me izdala >:D Sploh ne veš kako dolgo sem se matrala z njeno poletno frizuro :D 8)

Huda preobrazba :o :o

Lp nina



babsy_ka

  • *
    • Prispevkov: 316
    • Točke: 0
Odgovori #920 : 12 Maj 2007, 23:08:55
 :D dobra slikca...

Brihta ma pa res dolge noge... ;D



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #921 : 13 Maj 2007, 20:32:53
Danes je "mala" dopolnila 3 mesece. Tehta 13,2kg in ima 42cm plečne višine. Že cela baba torej 8)

Lp nina



miško

  • *
    • Prispevkov: 570
    • Točke: 0
Odgovori #922 : 13 Maj 2007, 20:59:14
Madoniš Ninči sem ti fouš. No vsem vam ko jih imate. Kolko vas berem vidim da se je res potrebno zelo ukvarjati s temi lepotci. No se ko meni bolj čas dopuščal se vam pridružim. Nekoč... Upam da kmalu. Pa lep pozdrav.



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #923 : 13 Maj 2007, 22:41:41
Danes sva si ogledala film z naslovom Molosso Italiano - Cane Corso da Rustico A DOC. Zanimiva zadevca sicer v italijanščini, je pa od zgodovine, opis standarda, prikaz dela z govedom,prašiči, obrambe, pogovor z Vitom Indiverijem, Stefanom Gandolfijem in še nekaterimi pomembnimi možmi, obuditev pasme,  posnetek prvega Raduna, ... dolg je 47min. se splača pogledat tudi če ne razumete italijansko. 8)

Lp nina



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #924 : 14 Maj 2007, 07:24:47
ninci a lahko link do tega filmčka dodaš?


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #925 : 14 Maj 2007, 08:27:10
ninci a lahko link do tega filmčka dodaš?

Film ni objavljen na spletnih straneh tako da težko dam link. Če koga film zanima lahko na ZS....

Lp nina



Scobert

  • *
    • Prispevkov: 294
    • Točke: 0
  • SCOBERT
Odgovori #926 : 14 Maj 2007, 11:23:15
Ninci, je li film na DVD-u, može li ga se presnimiti ? 


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #927 : 14 Maj 2007, 11:35:02
Ninci, je li film na DVD-u, može li ga se presnimiti ? 

Scobert imaš zasebno sporočilo.

Lp nina



Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #928 : 17 Maj 2007, 08:40:37
Včeraj sem spoznala obe malčici Tiso Gajo in Brihto, Tisa se je sicer stiskala k atiju mala Brihta pa je bila mala frajerka kar za obe ;) in ime ki sta ji ga Nina in Črt nadela ji resnično paše :D
V živo sta obe še večja cukra ko na slikah :-*,  tole je pa še za vse vajine zvezdice  :-* :-* :-*


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #929 : 17 Maj 2007, 12:23:21
Satin hvala :) Tisa se ne bi tako stiskala če ne bi bilo tako prekleto mraz, danes bi bil za tako spoznavanje veliko lepši dan, ko sije sonček.
Je pa Brihta Satin za trenutek vzela kar za svojo in jo gledala v oči in prosila za priboljšek, kot boga 8)

Lp nina