Psica vleče

Ula82 · 5801

Ula82

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 1
: 24 September 2007, 22:06:48
Pozdravček!

Imam psičko staro 10 mesecev, je velika in močna, kot labradorec. Vleče ko šus in sem že vsa polomljena v hrbet. Hodiva v šolo, a ko ona voha po tleh ali vidi drugega psa ne trza ma nič, sva probali ustavljanje in vse a nič. Zato srčno upam, da bo pomagala posebna oprsnica, ki jo bomo naročili iz tujine. Halti baje ni fajn, ker lahko poškoduje vrat. Ma že kdo izkučnje s temi posebnimi ovratnicami. Nekaj je treba ukrenit, ker me res boli.Zdaj ko je v puberteti,  se mi zdi še huje, pa že prej je vlekla. Hvala!



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #1 : 25 September 2007, 05:58:31
Kar se tičenja vlečenja psov je bilo na tem forumu že ogromno napisanega. Ne vem zakaj ne bi probala s haltijem. Ja pozanimaj se pasji šoli pri inštruktorici/rju glede njegove pravvilne uporabe. Vohanja po tleh ji ne pusti, da to počne, ko se njej zazdi. Bodi odločna in ji ti bolj zanimiva. Moje izkušnje z oprsnicami so takšne, da pri njih še bolj je vlekla. Lup varianta se mi zdi kakor sem od drugih prebrala, da je vredu proti vlečenju. Drugače pa si že probala tako, da koj ko te povleče, se obrneš in greš v drugo smer in to ponavljaš. Pač psička bo dojela, da s tem obnašanjem ne bo nič dosegla. V kateri tečaj v pasji šoli pa sedaj hodita (mala šola/OŠ?)

lp


Ula82

  • *
    • Prispevkov: 20
    • Točke: 1
Odgovori #2 : 25 September 2007, 16:11:16
Živjo!

Ja probala sem že to, da je treba se ustavit, ko vleče in ne popustit. Tudi, če hodim v drugo stran, vpijem, ona se zavoha in ne registrira. Oprsnica, ki sem jo omenjala, je pa posebna, ne vem kako se ji reče nekaj takega kot tale lup, kot mu vi pravite. Inštruktorica v šoli mi bo dala link, naročit treba iz tujine. Hodiva pa na Krim h Katarini Wallas, za azilaše, ni bo placa za malo šolo takrat. Zdaj sva v nadaljevalnem tečaju. Pa sem zadovoljna. Za halti je pa inštruktorica rekla, da baje ni fajn, ker si pes lahko poškoduje vrat in težko se ga navadi. Kje se pa lup dobi?Lp, Urška



doro

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 25 September 2007, 17:24:17
Pri meni to z ustavljanjem tudi ni pomagalo.
Za začetek probaj že doma preusmerit njeno pozornost nate. Potem pa to poskušaj še zunaj in se pejdi sprehajat na kakšen bolj umirjen del mesta.
Jaz sem vzela s sabo njen obrok in jo hvalila vsakič ko ni povlekla. Če je preveč vlekla sem se vstavla,ampak ne za dolgo,samo za tolko časa da se je umirila in da sem imela svojo roko ob telesu ne pa 2 metra pred mano.... In potem naprej.
Jaz sem izključevala center mesta in pa poti navzdol (ker me je 1x skoraj ubila ko je bilo še malo mokro ...)..Ne pusti ji da voha po tleh.
Rezultat ne bo viden v 1 tednu,zato kar potpežljivo in upam da boš tudi ti potem manj polomljena :P



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #4 : 25 September 2007, 20:10:53
Ta lup se dobi tudi pri ga. Šerugovi in so zelo kvalitetni. Jaz ga bom tudi pri njej kupila.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #5 : 26 September 2007, 12:17:38
Da bi poškodovala psa s haltijem, bi morala pa res kaj prav čudnega in takega, za kar halti ni namenjen, početi. Navadi se ga pes približno enako lahko (ali težko, odvisno od lastnika) kot nagobčnika. Je pa v bistvu enaka figa, ali uporabljaš halti ali posebno oprsnico. V obeh primerih pes ne vleče ker ne more. Se pa zaradi same uporabe enega ali drugega pripomočka ne nauči lepo hoditi (kar pomeni - ko ga daš dol spet vleče).
Ustavljanje pa deluje - zanesljivo. Vendar lastniki niso dosledni, na začetku  je potrebno toliko vztrajnosti in živcev (pa tudi trde kože za pripombe mimoidočih) da večina lastnikov obupa.


nikson

  • *
    • Prispevkov: 60
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 25 Oktober 2007, 13:27:02
Ciao!

Tudi moja psička vleče kot nora. Prav tako je stara deset mesecev, velika in težka, vendar ko vidi drugega psa, ne zaleže čisto nič. Vlekla je sicer tudi že prej, samo nikoli tako močno. Mi2 sva zamudili jesensko šolo, saj sem imela veliko dela s študijem, vendar pa sem se sama ukvarjala z njo, tako da znava večino stvari, ki jih učijo(kot sem slišala) v mali šoli: sedi, lezi, prostor, vse mogoče trikce, je večinoma tudi zelo pridna in ko sva na sprehodu in je spuščena, bo skoraj vedno prišla na moj žvižg ali klic, čeprav bo v družbi kakega psa, vendar pa čim je privezana, vleče kot nora. Poskusile sva že, da takrat ko vleče, se ustaviva, celo na ukaz stoj večkrat odreagira pravilno, tudi ko ji prigovarjam naj gre počasi, nekaj časa zaleže, potem pa tudi to ne več. Ne vem, kaj naj naredim, čeprav sem mnenja, da ko bo popolnoma odrasla, da tega ne bo več počela, vendar pa bi rada že prej dosegla kak dober rezultat. Ali je smiselno, da jo peljem v šolo in katera stopnja bi bila najbolj primerna(mala šola ali šola)? Sama sem sicer mnenja, da če se s psom ne ukvarjaš, ti ne pomaga nobena šola, mi2 pa sva že sami naredili veliko... kaj mi svetujete? lp, nikson



nikson

  • *
    • Prispevkov: 60
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 25 Oktober 2007, 13:35:54
Aja, tudi moje mnenje je, da bo z oprsnico še bolj vlekla, vsaj jst sm mela tako izkušnjo. Zelo hitro se je nanjo privadila, bolj kot na ovratnico, vendar pa, ko je ugotovila, kako močna je, ji je oprsnica le še koristila pri vsem skupaj, tako da sva sedaj ponovno na ovratnici in le občasno, ko vem, da bo večinoma spuščena, ji dam oprsnico. pozabla prej dodat...lp



kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #8 : 25 Oktober 2007, 15:36:46
Mi smo se v mali šoli učili tak poteg čisto na kratko ubistvu cukneč hitro, močno pa kolikor je primerno za psa. Pri nama je to pomagalo za par sekund po tem ko sem jo cuknila, zato mi je inštruktorica predlagala, da naj bodim naprej potem pa se naj kar naenkrat obrnem za 180stopinj, da jo nekako vrže iz ovinka(to je bilo v bistu bolj za pomagat poleg, da bi gledala mene) amapak, 3x sem tako naredila in ni vlekla več, sicer je kdaj pozabila bi pozorna in je tudi vlečt začela nazaj ampak sem to ponovila pa je bilo dobro.  Oprsnica meni osebno se zdi nekakšna opora zate, če pes na njj neha vlečt(moja je nehala vlečt na oprsnici na ovratnici pa ne) takoj ko daš gor ovratnico si na istem... :-\ vsaj v mojem primeru, pa mislim, da nisem edina.


linchaich

  • *
    • Prispevkov: 23
    • Točke: 2
Odgovori #9 : 26 Oktober 2007, 22:25:42
Vidim, da ni nihce omenjal zatezne ovratnice, saj so nekateri proti njej. Jaz pa nisem.
To je bil pri nas edini nacin, da je Lina nehala vlect - pa niti nisva imeli kaj dosti problemov, ampak je pa zelo hitro dojela, da ne sme vlect ... ja, pa doslednost seveda!!!

Kajcyka je sicer omenila kratek poteg oziroma cuk, jaz pa bom bolj nazorno povedala kako to pocnes z zatezno ovratnico ... ce ne delas pravilno je bolje, da je NE uporabljas, ker naredis z njo vec skode kot koristi!

1. korak ... PSU PRAVILNO NATAKNES OVRATNICO
Psu nateknes ovratnico tako, da je pes na tvoji levi strani, naredis P iz ovratnice in jo nataknes psu. Spodnji del crke P drziž z levo roko, trebuscek P-ja pa z desno in samo nataknes na psa tako da stopis pred njega. Se pravi ... ketna je ravna po zgornjem delu psa ... od tebe cez pasji vrat in okoli vratu gor do ketne ... upam, da je razumljivo, ampak je tezko to opisat in ne prikazat. Ce nimas prav obrnjene ovratnice se lahko zatakne!!!

2. korak ... KRATEK CUK - PES NIKAKOR NE SME VLECI!!!
Psa imas na sedi ali stoj, ni vazno, takoj ko mu reces pojdi, gremo ali karkoli drugega se pripravis na prvi poteg psa. Takoj, ko vidis, da bo pes potegnil reces NE (tega ne pozabi) in cuknes ... poteg je kratek, primerno mocan za psa in zelo hiter, potem spet in tako naprej. Vedno moras biti pozoren in psa povleci predno on povlece tebe - takrat ti nimas dovolj moci, da bi ga povlekel nazaj.

3. korak ... DOSLEDNOST:
Nikoli ne pozabite doslednost pri psu ... pri katerikoli vaji ... ko boste enkrat popustili, boste spet 5 korakov nazaj!!!

4. korak ... POHVALA:
Ne pozabite da za vsako pravilno potezo pohvalite psa ... enkrat s piskotki, drugic z bozanjem, tretrjic s "priden", ...

5. korak ... UČENJE TRAJA LE PAR MINUTK V ENEM KOSU:
Ucenje naj traja le par minutk v kosu oziroma dokler prvic ne naredi pravilno, ce bo trajalo dlje casa. Potem lahko psa spustite, da se prosto igra (ali kakor jih imate navajene), cez cas pa lahko vajo ponovite. Pa ne preveckrat na dan.

To je pri nas ucinkovalo in tudi pri tistih, ki so delali tako kot je treba.

Cesa se NE sme:
- narobe obrnit ovratnico
- pes na zatezni ovratnici nikoli ne sme vleci ... s tem si cvrsti vrat, pa se z dihanjem lahko ima tezave.
- psa nikoli ne vleci z zatezno ovratnico ... ta je namenjena le ucenju in to s pravilno uporabo ... se enkrat ... pomemben je kratek in hiter poteg.
- ovratnica mora biti varjena (da ne poci) in ne od Hobby-ja (dobi se jih pri Seruga Ireni)

Ce nisi preprican, da delas prav, tega NE pocni!!!!!

Sicer imam se eno idejo, ampak ta je za tiste, ki bodo to kar sem napisala delali cisto pravilno, pa jim se ne bo uspelo (seveda je za vsako stvar potreben cas). Sporocite kako vam gre, ce se boste odlocili za to "metodo"i.

Lp, Ursa

+1



nikson

  • *
    • Prispevkov: 60
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 27 Oktober 2007, 08:37:16
Ciao!

Hvala vam za nasvete, vendar pa se z zatezno ovratnico ne upam poskusit. Navadno ovratnico mi je zgrizla včeraj, ko me ni bilo doma, tako da smo pristali le še na oprsnici, tako da bom mogla novo ovratnico kupit, pa bi rada kupla eno usnjeno, široko in morda bi lahko z njo poskusila, da ne bi bila glih zatezna. Tudi sama sm probavala s kratkim cukom nazaj, vendar do sedaj še brez uspeha. Ko vidi psa, ni nič drugega pomembnejšega kot razen mogoče še kak drug pes in to mi gre že pošteno na živce, ker karkoli naredim, nisem dovolj zanimiva. Bom morala biti še bolj trmasta in ji ne pustiti, da se igra s komerkoli si želi (ker jo že tko bolijo tačke),  vendar pa je po drugi strani zdaj ravno čas, da se čim več igra, ne bi rada, da se spremeni njena prijaznost in igrivost do drugih psov.. Hvala in lp,  bom pa še poskušala z kratkim cikom...papa, nikson



uroda

  • *
    • Prispevkov: 684
    • Točke: 0
  • Dotek smotek
Odgovori #11 : 27 Oktober 2007, 08:45:46
Roko na srce: meni je Doti uspelo odvadit od vlečenja samo z zatezno ovratnico. Seveda s pravilno uporabo.

lp


linchaich

  • *
    • Prispevkov: 23
    • Točke: 2
Odgovori #12 : 29 Oktober 2007, 20:59:27
Nikson .. se en predlog imam zate. Psico najprej spusti, da se malo zleta, kajti ni prav, da psa ucis oziroma mu nekaj govoris in te NE uboga. S tem naredis ravno obratno ... ti kar tuli pa vpij pa govori kar ces ... vidim da mi tega ni potrebno narediti. Zato ti priporocam ucenje, ko je psica malo manj neucakana pasje druzbe, norenja, zabave, ... Bistvo ucenja je, da pes ve kaj zelis od njega in da se to nauci. Ko bo to znal, bo lazje "delal" tudi takrat, ko bodo mimo hodili "moteci faktorji". Seveda se ucenje nadaljuje s tem, da se ucis tudi ob motecih faktorjih - vedno vec, ampak ne za zacetek.

Jaz sem psico v solo vedno pripeljala malo zletano ... ne prevec, da ne bi bila v soli utrujena, ampak ravno toliko, da je tisto prvo navdusenje po pasji druzbi slo mimo. Enako velja za "domace" ucenje, ne samo za pasjo solo.

Lp, Ursa



nikson

  • *
    • Prispevkov: 60
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 30 Oktober 2007, 10:17:55
Pozdravljena!

Hvala za fajn nasvet. Začeli sva tako, da greva najprej na sprehod, kjer je spuščena, da se malo znori in če sreča kužka, poigra, nato se nekje ustaviva, narediva par vaj in ko jo pripnem, ne vleče več, saj je zadovoljna in vesela. Tudi mene zelo razveseli, ko ne vleče in ko nekaj časa tako hodiva in vidi, da sem tudi jst zadovoljna, je zelo pridna. Potem jo pa spet kaj spustim in je še bolj srečna kot prej, mislim pa da imava obe dve veliko od takega sprehoda, saj je vsega po malo in je sprehod razgiban in ne dolgočasen. Še enkrat hvala in veliko užitkov s tvojim pesjanom...(bi mogla že prej pomislt na take zadeve, pa na žalost nism, včasih ti kaj pomembnega uide iz glave...), lp, nikson



doro

  • *
    • Prispevkov: 481
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 30 Oktober 2007, 10:33:46
Jaz sem si tudi nabavla oprsnico in psica takrat res ni vlekla. Pa še jaz sem jo lažje zadržala. Oprsnico uporablja predvsem moja sestra, ki ni tako močna, da jo ne "odvleče" kam. :)
Ampak potem je bil problem se navadit nazaj na navadno ovratnico. Vseeno je bilo malo bolše kot prej, ampak ne popolno.
V šoli imava nerejen dokaj lep poleg, sam to pomeni da more hodit striktno ob moji levo nogi in me gledat. Zato zdaj na sprehodih uporabljam besedo "zraven" in takrat želim od nje samo da ne vleče, ne rabi me pa gledat.



Alya

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.343
    • Točke: 26
Odgovori #15 : 09 November 2007, 22:58:03
Mi v mali šoli ne uporabljamo zatezne ovratnice.Nima smisla delati z "zateznico" če z njo ne znaš delati. Verjamem pa da je zelo dober pripomoček za odvajanje psa od vlečenja, a le če jo znaš pravilno uporabljati.

Jaz sem delala tako:(brez zatezne ovratnice)
1.Pes povleče-jaz se ustavim
2.Pes povleče-jaz se ustavim-se obrnem za 180° in pojdem v nasprotno smer
3.Pes povleče-jaz se ustavim-ko pes neha vleči ga pohvalim

Ko pes vleče vedenja ne ignoriramo. velikokrat se lastniki pustijo vleči, oz. so cel čas na sprehodu z napetim povodcem. S tem dejanjem le še podpiramo vlečenje,
saj je to da gremo z psom tja kamor hoče on zanj pohvala oz. nagrada.

Nisem brala cele teme, če je že kje napisano se opravičujem.


Lp, Alja